![]() |
#121 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Nigella express
Cytat:
![]() Najlepsze byłyby takie kruche wilgotne ciasteczka, żeby sie dobrze zbiły. Trzeba poszukać odpowiednich. Bo też mi sie wydaje że z takich niewilgotnych to nie ubije sie stabilny spód, tylko takie okruszki będą. Trzeba na prawdę dobrze zmiksować. Wiesz wydaje mi się ze galaretka nie będzie zbyt odpowiednia, chociaż zależy jaki smak kto lubi. Ja osobiście sądzę, ze dlatego akurat konfitury wiśniowe, bo mają taki lekko cierpki i kwaśnawy posmak, co nada całemu ciastu porządanego smaku, przełamie słodycz tych ciastek na przykład, i nada takiej wyrazistości i konkretnego posmaku, tak ze nie będzie za słodkie i mdłe. Rozumiesz chyba o co mi chodzi. ![]() Kotek24 - według mnie francuskie ciasto najlepiej będzie wyłożyć na papier do pieczenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Rozeznanie
|
niusia - no właśnie, przecież zwykłe herbatniki po rozkruszeniu będą strasznie sypkie.. robisz w piątek, tak? to chyba poczekam na efekty Twoich wypieków..
![]() mam nadzieję, że się podzielisz i udzielisz ewentualnych wskazówek.. ![]()
"The sun sets in the west Representing a new dawn Continue do your best and life goes on and on." G. licencjuszka resocjalizacji. przyszła pani mgr, psychoterapeutka i dancehall queen ![]() bo miłość jest silniejsza niż śmierć. http://www.nowakadriana.blog.int eria.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Konto usunięte
|
Jasne. Już sie nie mogę doczekać.
A co tam. Zrobię jutro! No tak, w końcu musi stężeć do piątku. Zrobię jutro i wszystko dokładnie opiszę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
"The sun sets in the west Representing a new dawn Continue do your best and life goes on and on." G. licencjuszka resocjalizacji. przyszła pani mgr, psychoterapeutka i dancehall queen ![]() bo miłość jest silniejsza niż śmierć. http://www.nowakadriana.blog.int eria.pl/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zadomowienie
|
po raz kolejny jadłam ostatnio borówki z syropem klonowym + placuszki... mama wyczaiła w NE
![]()
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Same ciasta są pyszne, nie za słodkie, z dodatkiem mąki razowej - smakują mi bardzo. Jednak pierwsze słyszę, żeby robić z nich spód bez masła... Ja robiłam już taki, z pokruszonych ciastek i masła właśnie, podpiekany. Niezły, ale wolę pod sernik klasyczny kruchy, a digestivy solo ![]() Niusiu, i jak? Bo już niedziela ![]()
![]() |
![]() |
#129 |
Rozeznanie
|
Ludzia
![]() tak myślałam, że właśnie takie herbatniki znajdę jako pełnoziarniste. nie rozumiem zmiksowania samych herbatników, ciągle mi się wydaje, że należy do nich dodać masło.. no ale zobaczymy, co niusia wykombinowała ![]() Robisz sernik za zimno (bez jajek)? mogłabym przepis? pe-es. mamy piątek, nie niedzielę ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie, on nie był na zimno... zdecydowanie wolę pieczone serniki. Ten spód wykorzystałam do sernika nowojorskiego, o takiego -> http://www.cincin.cc/index.php?showt...&hl=nowojorski. Swoją drogą, on jest po prostu pyszny, bardzo polecam ![]()
![]() |
![]() |
#131 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
Zadomowienie
|
dawala 75 g miekkiego masla
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Rozeznanie
|
o.
![]() teraz pojawia się pytanie.. czy taki spód z racji tego, że nie będzie pieczony nie będzie zbyt tłusty? ![]() madulka - a reszta się zgadza?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
w lodowce ma byc min. 3 godziny |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Rozeznanie
|
dziękuję!
![]() pod koniec przyszłego tygodnia już muszę się zebrać.. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Konto usunięte
|
Robiłam ten ernik
Oto moje uwagi: Jako pód wbrałam ciastka an Złotokłose W przepisie było 130g!! N przeciętną tortownice uznałam ze będzie to zdecydowanie za mało wiec zużyłam całe opakowanie czyli 215 g Ubijałam mocno ciatka tłuczkiem i juz zaczynały sie nawet trozke zlepiac, ale dla pewnoci roztopiłam w garnku trzy duże łyżki masła i wlałam tam i wymieszałam Spód powinien być stabilny ale i tak strasznie ie kruszył Ja też ie zatanawiałam nad tymi które podała Ludzia, ale wydawało mi ię ze one a z czekoladą ![]() co do masy serkowej użyłam zwykłego twarogu ale on nie daje sie dokłądnie zmikować najlepszy byby taki od razu zmiksowany twaróg..taki jest dotepny w lidlu w zielonych opakowaniach, ma prawie że konytencje erka homogenizowanego i taki po zmiezaniu ze smietanką tworzyłby ejdnolita konsystencje mimo ze tarałam sie dokłądnie mikowac pozotało troche grudek Wybaczcie te błędy ale klawiatura mi ie psuje. "s" mi nie działa wcale przeprazam ze tak późno ale miałam przed dwa dni awarię ieci sernik już zjedzony nawet maczny ale bez rewelacji Należałoby wprowadzić zmiany tak jak już mówiłam ciato jet bardzo łodkie, troche anwet mdłe lepze jet bez konfitury niż z jej dodatkiem no mogłabym opiywac i opiywac, ale powiem tak - więcej tego ciata nie zrobię. Edytowane przez 201801220933 Czas edycji: 2008-08-17 o 09:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zadomowienie
|
No ja nie wiem, nie ogladalam akurat tego odcinka, ale wierze ksiazce
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zadomowienie
|
Ja bym piekla z termoobiegiem, gdybym miala. Ale mam stary piekarnik taki jeszcze na gaz i tez jakos mi wszystko wychodzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Rozeznanie
|
niusia - dzięki za uwagi
![]() dobrze, że się odezwałaś, bo byłam niedaleka myśli, że sernik Ci zaszkodził ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Raczkowanie
|
ja też będę je robiła i blaszkę wyłożę papierem do pieczenia.dzięki za informacje.słyszałam że te rogaliki są pyszne ale najlepiej smakują ciepłe bo później czekolaada robi się twarda,to prawda?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
Zapewne tak, ta czekolada nie ma prawa zostać w półpłynnej konsystencji.
![]() |
#145 |
Zadomowienie
|
O tak, najlepiej jesc cieple, potem ciastko robi sie troche sztywne i opada, nie jest puszyste i kruche jak na poczatku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zadomowienie
|
Nie wiem czy to już było, ale wklejam:
CZEKOLADOWA KRÓWKA Z PISTACJAMI 350g gorzkiej czekolady, puszka (400g) skondensowanego mleka, 2 łyżki masła, 150g obranych orzechów pistacji, Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do rondla. Wlać mleko z puszki, dodać masło. Podgrzewać, mieszając, na jednolitą masę. Rozbić pistacje na mniejsze kawałki za pomocą wałka. Dodać do masy czekoladowej. Wymieszać. Rozprowadzić w kwadratowej formie. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki, do stężenia. Pokroić na 64 kawałki. Zapakować w małe torebki foliowe (ozdobne). Przechowywać w lodówce. ============= ŚWIĄTECZNY PLACEK NA CIEPŁO 150g mąki, 100g jasnego cukru melasowego + 100g do posypania po wierzchu, łyżeczka mielonego imbiru + łyżeczka do posypania, łyżeczka przyprawy do piernika + łyżeczka do posypania, łyżeczka proszku do pieczenia, 125ml mleka pełnotłustego, 60ml oleju roślinnego, jajko, masło do wysmarowania formy, 100ml wrzątku, 6 łyżeczek masła; 375ml śmietany 30% - 36%, ew. ajerkoniak (nie dużo) Mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, mleko, olej i jajko wymieszać na jednolita masę. Wlać ciasto do wysmarowanej masłem niewielkiej formy. Posypać po wierzchu cukrem, łyżeczką mielonego imbiru i łyżeczką przyprawy do piernika, rozłożyć kawałki masła. Zalać wrzątkiem. Piec przez 30 minut w 220°C. Odstawić na 10 minut. Ubić śmietanę na lekki krem. Połowę odłożyć (dla dzieci), do reszty dodać ajerkoniak. Zamieszać. Można również podawać z lodami. ================= BRZOSKWINIE Z PRZYPRAWAMI 4 puszki brzoskwiń w syropie, 8-cm kawałek imbiru, 4 laski cynamonu, 6 goździków, łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, łyżeczka płatków czerwonej chili, łyżeczka soli, 2 łyżki octu winnego, Zawartość puszek (owoce z syropem) wlać do rondla. Imbir obrać i pokroić w plasterki, dodać do owoców razem z cynamonem i goździkami, pieprzem, chili, solą i octem winnym. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez minutę. Przełożyć do słoików. Zamknąć. Ostudzić. Przechowywać w lodówce. Podawać jako dodatek do pieczonego mięsa. ======================== ZAPIEKANA DYNIA Z PEKANAMI I PLEŚNIOWYM SEREM 2kg dyni (lub innego warzywa z rodziny dyniowatej), Nigella użyła kabaczka, 3 łyżki oliwy, ½ łyżeczki suszonego tymianku, 125g sera pleśniowego (np. Roquefort) , 100g orzechów pekan, Dynię (lub inne warzywo) pokroić ze skórką na 2,5cm-ową kostkę. Wyłożyć na blasze, polać oliwą, posypać tymiankiem. Piec 30 minut w 220°C. Po upieczeniu, wyłożyć na półmisek, posypać pokruszonym serem i orzechami. ========================= KOKTAJL `PIENISTE ŚNIEŻKI' 1 część Ajerkoniaku, 2 części lemoniady, kruszony lód, sok z kawałka limonki, Wlać Ajerkoniak do wysokiej szklanki, dolać lemoniadę, dodać garść kruszonego lodu, wycisnąć sok z limonki. Zamieszać. ========================= ======= POPCORN PARTY 2 łyżki oliwy, 200g ziaren kukurydzy, maślany sos: 4 łyżki masła, 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 2 łyżeczki mielonego kuminu, 2 łyżeczki papryki w proszku, 4 łyżeczki soli miałkiej, 4 łyżeczki cukru kryształu, Oliwę wlać do płaskiego, średniowysokiego rondla, wsypać ziarno kukurydzy. Wstawić na gaz, średni płomień. Przykryć pokrywką. W drugim rondelku, rozpuścić masło z przyprawami. Gdy kukurydza jest już zrobiona, polać sosem. Wymieszać. Przełożyć do misek. ========================= == PIECZONA SZYNKA Z IMBIROWĄ GLAZURĄ 5,5kg udziec wieprzowy (ze skórą), 7 litrów wytrawnego piwa imbirowego, glazura: 200g kandyzowanego imbiru (lub marmolada pomarańczowa z łyżeczką mielonego imbiru), 2 łyżki angielskiej musztardy, 100g ciemnego cukru muscavado, pół łyżeczki mielonych goździków, Szynkę gotować ponad 4 godziny w imbirowym piwie. Po ugotowaniu skroić skórę z cienka warstwą tłuszczu. Rozgrzać piekarnik do 220°C. Przełożyć do formy do zapiekania. Marmoladę wymieszać z musztardą, cukrem i goździkami. Posmarować wierzch szynki marmoladą z przyprawami. Zapiekać 20 minut. Podawać na ciepło lub zimno. ================ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zadomowienie
|
aha, mleko do "krówki" musi być słodzone!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Zadomowienie
|
serniczek zrobiony
![]() ![]() ![]() ![]() jak wygląda przepis na mus czekoladowy? zobaczyłam dzisiaj tylko fragment odcinka z tym przepisem. podawała go posypanego wiórkami kokosowymi ![]() ![]()
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
w_isienka
Oglądałam ten odcinek i nie miałam sily iść po coś do pisania, a tyle fajnych pysznosci było. I jeszcze dumałam nad tym mlekiem, nie będąc pewna czy ma być słodzone czy nie. Z nieba mi spadłaś! Dziękuje za przepisy! ![]() Edytowane przez Campanella Czas edycji: 2008-09-01 o 11:14 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:08.