![]() |
#121 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze kochane pierwiosnki 2008
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
o gad co ta adatka ma sie...
szok... kurcze ja rodzilam panstwowo i kurcze musialam trafic na super zmiane bo mnie super pozszywali prawie bezbolesnie i generalnie zadowolona bylam z opieki a kurcze widze ze niektorzy musieli kiepsko trafic.. echhh adatka wracaj do zdrowia ![]() tak te rady babcine to sa normalnie ![]() w ogole dziewczyny jak u was ze zmeczeniem??? mi brakuje snu kurcze... w nocy to jestem nieprzytomna czasem... czasem to trace orientacje czy ona jadla czy nie hehe normalnie godziny mi sie kreca na zegarze przed oczami czasem echhh.. i znow dopadl mnie bol gardla juz cholera nie wiem co z tym gardlem skoczylam tydzien ermu antybiotyk i znow dziadostwo czuje ze wraca... to wina tego siedzenia w domu cholera.. grzejniki, sucho a wyjde na chwle do sklepu w te zimnice i gardlo gotowe wrr
#123 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
a co do zmeczenia to ja chodze jak w amoku czasami ale sie juz jakos przyzwyczailam w dzien jak maly spi ja z nim spie choc 2 h a maz pozatym mi pomaga w nocy on wstaje domalego przewija go a ja wstaje jak mam go karmic takze mam pod tym wzgelem dobrego meza ![]() wlasnie wstalam w poobiednej drzemki a Rysiu jeszcze spi i niech spi bo od 8 do 13 malo co spal ![]()
![]() |
#124 |
Wtajemniczenie
|
adatko - trzymaj sie kochana
a ja mam takie pytanie do bardziej doswiadczonych mamuć, mojej mai nie chce sie odbic po jedzonku, no i często dostaje czkawki - czytałm że to właśnie od tego że sobie nie odbiła. Jak zrobic zeby jej sie odbiło , podnoszenie nie pomaga, a może za krótko ja trzymam albo w złej pozycji? |
![]() ![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja go daje na swoje ramie pokleouje kilka razy i trzymam dosc dlugo i czasami to daje efekty a czasami nie tez juz nie wiem corobic mi rodzice mowia ze trzymali mnie nawet po 30 min
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
mam pytanie do dziewczyn po cc czy mozna sie kapac w wannie zdjeli mi juz dawno szwy a w pon minie3 tyg ?
#127 |
Zakorzenienie
|
mojej sie ostatnio prawie w ogole nie odbija a potem ulewa przez to echhh ten sam problem mam
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a moj potrafi sie zasztusic jeszcze a ja jestemna to wyczulona wiadomo ale ja sama mam z tym problemy do teraz bo mam zwezony przelyk
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
majula ja się kapałam ale w letniej wodzie i nie długo. Jednak nie wiem na 100% czy mozna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
hmm nalabym sobie letniej wody mzoe nic nie bedzie nic mnie nie boli zobaczymy
#131 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny co do odbijania... to wszystko zalezy od dziecka, ale mozecie obrocic dziecko do gory nogami... wiecie o co chodzi, trzymajac ja na rekach pionowo zrobic tak by przechylic dziecko troche glowa do dolu... nieraz to pomaga... moi rodzice tak robili ze mna i bracmi,ja przy malej tez nieraz praktykowalam... albo po prostu klade ja na chwile na plaskim, lozeczko, czy gdziekolwiek i za chwile ja dzwigam i trzymam... klepie po dupeczce leciutko albo po pleckach... nieraz od razu sobie odbije,a nieraz jej schodzi z pol godziny
|
![]() ![]() |
![]() |
#132 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny - radosna wiadomość z rana
![]() SMS OD KASIPOP: WCZORAJ, 27 MARCA O 14 URODZIŁA NAM SIĘ CÓRA PRZEZ CC. ZDROWA, 4070 G, 57 CM, 10 PKT. KASIAPOP. POZDRAWIAMY. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KASIU - GRATULACJE!!! ZDROWIA DLA CÓRECZKI! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#133 |
Wtajemniczenie
|
A co do Adatki - toż to jakiś horror!
![]() ![]() ![]() Tyle się dziewczyna musi wycierpieć. Miejmy nadzieję, że teraz już będzie ok. Adatko - trzymaj się ![]() Co do kąpieli w wannie to można jeśli jest rana jest sucha. Ale ogólnie przez okres połogu odradza się kąpiele w wannie z uwagi na ryzyko infekcji. Mojej małej rzadko się odbija. I dlatego rzadko ją do odbicia "stawiam". Mam nadzieję, że nie będzie miała kolki ![]() Milenka śpi z nami - karmię ją w nocy raz, czasami drugi nad ranem. W trakcie karmienia, najczęściej już przysypiam, zwłaszcza, gdy karmię z lewego cycka ![]() ![]() ![]() ![]() U nas piękna pogoda - wybieramy się na spacer ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#134 |
Zadomowienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
gratulacje dla kolejnej mamusi
![]()
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny nie przyzwyczajajcie dzieci do spania z Wami w lozku... bedzie ciezko je pozniej odzwyczaic, a to naprawde nic dobrego
|
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny Adatka sie odezwala... beda jej powtarzali EKG,bo jeszcze w serduszku cos tam w serduszku jej im nie pasuje... a w dodatku Marcelinka ma pleśniawki w buzi i Adatka chce by juz ten koszmar sie skonczyl - czego sie jej nie dziwie...
|
![]() ![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jejku tez sie jej nie dziwie niech sie trzyma mocno pozdrawiam ja i caluje
![]() |
#139 |
Wtajemniczenie
|
Ja tam przy pierwszym dziecku też się naczytałam, że spanie z dzieckiem to nic dobrego - a właściwie jedyny niby konkretny argument, to że trudno je od tego odzwyczaić. Po kilku dniach, a właściwie nocach z tego zrezygnowałam - bez sensu - ja byłam niewyspana i dziecko też - poza tym niezadowolone - wołało mamy. Jak posłuchałam własnego instynktu i dziecka, to stwierdziłam, że to normalne, że noworodek pragnie obecności mamy, z którą był związany przez 9 miesięcy. I było ok - ja, mąż, dziecko zadowolone - mamy wygodne duże łóżko. Synek spał z nami ze 2 czy 3 lata, przy czym już gdzieś od roczku zasypiał w swoim łóżeczku, a potem go przenosiliśmy jak się kładliśmy - spał niespokojnie, rozkopywał się itd - a jego pokój jest dość oddalony od naszego. Jak dojrzał do przeprowadzki na dobre do swojego łóżeczka - nie było problemów.
Ja ogólnie jestem za tym, aby nic na siłę nie robić, wsłuchiwać się w dziecko i w jego potrzeby - wszelkie mądrości gazetowe typu nie spać z dzieckiem, nie nosić na rękach, nie rozpieszczać, nie dawać smoczka, nie uczyć tego i tamtego bo trudno będzie odzwyczaić itd - w naszym przypadku nie sprawdziły się kompletnie. Dziecko szybko się uczy nowości, a jak mu się da czas - pozwoli do zmian dorosnąć - akceptuje je bez problemu. I tak wychowuję pięcioletniego synka. Oczywiście, niech każdy chowa sobie dziecko jak mu pasuje ![]() Ja mam już wypróbowane metody - zdały egzamin na 100%, wiec będę je powielać ![]() A co do diety - ja jem prawie normalnie - to znaczy nie jadam typowo niewskazanych potraw jak kapusta z grochem ![]() A z Adatką to rzeczywiście niewesoło. ![]() Zmykamy na spacerek. |
![]() ![]() |
![]() |
#140 |
Zadomowienie
|
Adatko trzymaj się kochana. Trzymam kciuki żeby się już skończył twój koszmar.
Dziewczyny mi już zdjęli szwy i niby jest lepij ale nadal boli mnie całe krocze, czuję się jak poobijana. Do tego podczas porodu miałam założony cewnik bo nie wolno mi było wstać na siusiu i do teraz boli mnie to miejsce. Mam wrażenie że mam tam opuchnięte. Też macie takie dziwne doznania? Nie wiem czy to normalne. no i jeszcze cały czas krew mi leci. Nie mocno ale jednak. Niby miało przestać po 7-10 dniach. Mój mały też nie zawsze odbija po jedzeniu. Sadzam go albo kładę na ramieniu-czasem odbija a czasem nie. Ulewa mu się bardzo rzadko, za to czkawkę ma przy każdym karmieniu. Pomaga na nią noszenie albo cycek. Dziś w nocy Aleks dał mi trochę pospać choć taka byłam tym zdziwiona że budziłam się co chwilę żeby sprawdzić czy u niego ok. za to w dzień przerąbane-chciałby na rękach być non stop i tak sobie spać. Dziś przetestuję chustę i jak się sprawdzi to przynajmniej będę mogła z małym u piersi coś w domu zrobić. No i pierwsze werandowanie za nami.W planach jeszcze ze dwa razy wietrzenie a potem na spacer. Im wcześniej tym lepiej. My po domu chodzimy w maseczkach chirurgicznych bo oboje jesteśmy chorzy i nie chcemy małego zarazić. Tak więc wyglądamy komicznie przy kąpieli albo przewijaniu-jak przy operacji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#141 |
Rozeznanie
|
Adatko , wracaj szybko do zdrowia ! Mam nadzieje ze niebawe wrocisz do domu ze swoim maluszkiem i ze wszystko bedzie ok
![]() Ja mam zapalenie pecherza i infekcje nerek , wieczorami temperatura prawie 39st.Nadal karmie mala swoim mlekiem , mimo ze jestem na antybiotyku .Lekarz i polozna stwierdzili ze mala dostanie ode mnie przeciwciala w pokarmie i ze nic jej nie bedzie i narazie (odpukac) wszystko z nia ok .Na dodatek od 3 dni meczy mnie biegunka , nie mam apetytu i rana po cieciu jeszcze boli i juz marze o tym zeby wszystko z moim samopoczuciem bylo jak kiedys ![]() Olka jest grzeczna i wlasciwie cale dnie przesypia , czasami jedank w nocy lubi sobie zrobic przerwe w spaniu tak ze dwie , trzy godzinki i wtedy juz nie jest tak kolorowo ale zawsze moglo by byc jeszcze gorzej ![]() Ray , pam,ietasz moze ile pokarmu dawalas swojej malutkiej jak miala ok 2 tygodni ?Bo moja na jedno karmienie wcina 130 ml i za jakies 3 godzinki juz jest glodna i zastanawiam sie czy to nie za duzo ?Dzis przychodzi polozna i zwazymy mala , zobaczymy ile przybrala na wadze . Pozdrawiam Was mamusie serdecznie i zmykam sie odciagac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Rozeznanie
|
Zalanczam zdjecia mojej Olki
![]() Nadal sa troszke duze ale nastepnym razem bedzie lepiej ![]() Edytowane przez Carmela Czas edycji: 2008-03-28 o 14:11 Powód: dodanie tekstu |
![]() ![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
carmela 130 ml to chyba za duzo... ja mam rozpiskie co do sztucznego mleka i w 2 tyg dziecko powinno dostawac 90 a dopiero od 3 120 .. nie wiem moje dziecko je roznie raz 60 raz 90 ale tylko kilka razy zdarzylo sie 120 ...i tez je co 3-4 h moze twoje nie jest tak glodne tylko moze chce sie potulic ..??
ale lepiej spytaj polozna.. ja dzis bylam pierwszy raz na spacerze jej jak dobrze wyjsc z domu.. no i jem wszystko tylko nie pierne i nie kwasne i cytrusow nie a tak normalnie juz zupy gotuje czy warzywa.... odpukac narazie przebojow nie ma...
#144 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny poradzcie- od godz mierze skurcze(takie bole w podbrzuszu) i mam co 6 min, trwaja po ok 40 sek czasmi po 10 sek i sa lekkie. Nie wiem co robic, czy juz jechac czy czekac bo nie jest to jakis staszny bol i da sie go wytrzymac. Wody mi nie odeszly, czop tez nie...
|
![]() ![]() |
![]() |
#145 |
Zadomowienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Wtajemniczenie
|
Kasiu-słoneczko, dla mnie połóg to jeszcze czysta teoria
![]()
![]() |
#147 |
Zadomowienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#148 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() No narazie przy takim karmieniu od soboty przybrala prawie 300 gram ![]() madabel ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
carmela to tak jak w sumie moaj je bo moja je tak 80-100 ml w zaleznosci ile jej sie chce czasem 50 nawet starczy... ale w 3 tyg przytyla prawie kg wiec jest ok.. z tym ze ja podaje dwa razy dziennie modyfikowane mleko po 90 ml bo nie nadazam odciagac tyle tzn w nocy mam nawal i dwie butelki udaje mi sie naraz zrobic.. a w dzien niestety jakis kryzys dostaje laktacyjny kolo poludnia i ledwo 50 sciagam nie wiem czemu....
wit d3 podaje juz od kilku dnia wit k nie podaje bo dokarmiam sztucznym wiec nie ma potrzeby ... z tym krawieniem to dziwna historia u mnie bo u mnie po 3 tyg sie skonczylo ... kilka dni minelo sadzilam ze juz po i teraz z now troche plamie... hmm ale w czwarek mam iwzyte u gina to zobaczymy co powie, juz mala do ortopedy zapisalam i szczepionke za 2 tyg bede kupowac swoja bo ta panstwowa to szkoda slow... u nas szczepionka 230 zl i jedno klocie na wszystko i podobno najlepsza jakas.. carmela nie wiem jaki masz laktator ja mam ten avent isis i jest rewelacja sproboj moze odciagnac dwie butelki i do lodowki wstaw ja tak robie i w nocy dwa karmienia masz z glowy .. z tym ze ja i tak musze wstac odciagnac bo cycki bola echhh gupiego robota hehe najgorszej jak patrze na siebie w slutrze boze mc po porodzie a moj brzuch tragedia ta skora :/ dzis kupilam sobie spodnice i bluzkie i moj maz mowi ze wygladam jak mamuska no cholerka a niby kim jestem heheeh i udalo mi sie dostac te rajstopki ![]()
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy najlepsza, to zdania wśród lekarzy są podzielone. Tyle tylko, że dla dziecka lepiej, bo 1 kłucie, a nie 3. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:57.