![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Podziały klasowe i prestiż zawodów. Jak to naprawdę jest?
'Przeważnie' to zbyt ogólne stwierdzenie.
Bo równie dobrze można powiedzieć, że przeważnie nie chodzą parami. Inaczej. Lepiej być lekarzem i zarabiać grosze? Czy murarzem na Wyspach i zarabiać (jakąś tam) wielokrotność lekarskiej pensji?
![]() |
#122 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
Styl życia zależy od pieniędzy
![]() ![]()
![]() |
#125 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
Tzn.?
![]() |
#127 |
BAN stały
|
Freso, znów Ci mam tłumaczyć oczywistości?
![]() No chyba widzisz, że robotnik inaczej żyje niż lekarze! Niewykształcony robotnik raczej nie będzie miał wyższych aspiracji kulturalnych, nie będzie odczuwał potrzeby bywania w teatrze, na wystawie, w kinie na jakimś ambitniejszym filmie. Jego znajomi to też będą robotnicy o podobnym lajfstajlu. Lekarz będzie obracał się w innym gronie, wśród ludzi wykształconych także z dużym prawdopodobieństwem wyjdzie raz na jakiś czas do teatru, książkę przeczyta, na wakacje jakieś lepsze pojedzie, zje ze znajomymi obiad w dobrej restauracji czasem, w edukacje dzieci więcej zainwestuje, inne programy w TV będzie oglądał (lekarz - publicystyka w TVN24, robotnik -Big Brother i mega hit o Rambo na Polsacie). No gdzieś tak będzie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Wiedziałam, że o to kaman
![]() Dziwi mnie tylko, dlaczego zakładasz, że robotnik to człowiek bez klasy i gustu, a lekarz, to od razu: och i ach, pomyślałby kto, że to prawda. A to nic innego, jak generalizowanie.
![]() |
#129 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ale powiedz szczerze, widziałaś kiedyś robotnika o wyrafinowanych gustach kulturalnych? No albo chociaż takiego, co by czytał ambitniejszą literaturę? Bo ja znam takiego (co czyta literaturę, w ogóle bardzo inteligentny człowiek) - tylko jednego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Paul's girl
|
dla mnie prestiżowymi zawodami są:
psychiatra prawnik lekarz (co prawda psychiatra to oczywiście lekarz, ale chcialam ten zawód wyodrębnić jako, że mam do psychiatrów ogromny szacunek) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że to nie zależy od wykształcenia ani wykonywanego zawodu, tylko od poszczególnych jednostek.
![]() |
#132 | |
BAN stały
|
Cytat:
Wychodziłoby na to, że człowiek w zasadzie idzie po studia po nic, bo i tak po skończeniu ich ani mu się horyzonty nie poszerzą, nie pozna trochę innego świata (intelektualnego), jest człowiekiem jakim jest i taki sam byłby po ukończeniu zawodówki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
Na studia się idzie zdobyć konkretną wiedzę.
A z kulturą człowiek uczy się obcować już w szkole podstawowej.
![]() |
#134 | |
BAN stały
|
Cytat:
Z kulturą człowiek uczy się obcować przede wszystkim w domu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
A nie zawsze, nie zawsze ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Jak patrzę na niektórych to właśnie na to wychodzi, niestety.
![]() |
![]() |
#136 |
BAN stały
|
No i dlatego właśnie wspomniałam, ż ogólnie rzecz ujmując, nasz kraj jest mało kulturalny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
To jest taka oczywista oczywistość, że uznałam, że można to przemilczeć, bo wszyscy to wiedzą.
Zresztą, jak pokazuje życie: z tą kulturą w domach różnie bywa.
![]() |
#138 |
Zadomowienie
|
Hmm... chyba nie do końca łapię. Co rozumiesz przez to, że nie ma rozbudzonych tradycji kulturalnych?
![]() |
#139 |
Rozeznanie
|
obcowanie z kulturą wyniesione z domu nie jest chyba jednak takie oczywiste.
rzecz jasna byłoby to jak najbardziej pożądane, ale -uwaga na tryb przypuszczający- to wciąż myślenie życzeniowe. przynajmniej z moich obserwacji.
![]() |
#140 |
Zadomowienie
|
No dobra to teraz już na temat, zawody, które kojarzą mi się od razu z prestiżem to:
lekarz chirurg prawnik- przede wszystkim sędzia architekt matematyk, fizyk w sensie naukowcy nauczyciel akademicki w stopniu profesora To takie pierwsze skojarzenia ![]() Edit: a i jeszcze saper i pilot (wojskowy przede wszystkim) ![]()
![]() |
#141 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zadomowienie
|
He całkiem -spoko mówi to do czego my (a może Wy) ludzie na poziomie nie chcemy się przyznać. Że istnieje oczywista róźnica między lekarzem a robotnikiem. Że ludzie nie są równi, tylko równi i równiejsi, takie jest prawo natury.
Uważam, że ludzie przez kokieterię zwykle i chęć zachowania klasy we własnych oczach oburzają się: ale jak to! Dlaczego robotnik ma być gorszy od lekarza! Tak jest niestety. NIe dlatego że robotnik jest gorszym człowiekiem. Ale z gustem i klasą to już tak jest że kształtuje się głównie przez "pobieranie z zewnątrz" . Wykształceni rodzice, którzy sami mają rozbudzone potrzeby kulturalne, kształtują je w dzieciach. W domu gdzie nie ma książek trudniej jest złapać bakcyla czytania, choć nie jest to niemożliwe ale utrudnione. W domu, w którym nie chodziło się do teatru teatr będzie miejscem egzotycznym. Robotnik powie (wiem bo często rozmawiam z ludźmi) , że za wysokie progi, po co mi to, ja się na tym nie znam. (Jeden na tysiąc przypadków będzie oczywiście zaprzeczał tej regule, co generalnie ją potwierdzi) Tam gdzie jest bieda, nie ma miejsca na piękno, na wysublimowane potrzeby. Człowiek najpierw musi mieć zaspokojone takie potrzeby jak jedzenie, spanie i poczucie bezpieczeństwa, żeby mogło rozwinąć się coś na wyższym poziomie. Jeżeli komuś nie było to dane, z różnych powodów, najczęściej od niego niezależnych, to znajdzie się na innej półce. Taki jest świat i nie zaprzeczajmy temu przez kokieterię. Na szczęście szkoły są coraz lepsze, coraz lepiej dbają o rozwój "róźnokierunkowy" tak że nadrobienie tego nie jest niemożliwe, ale utrudnione. Ale i tak będzie zależało od wyjściowej inteligencji, na którą brak nie ma żadnej rady. Tak na mój gust jest świat poukładany. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Zgadzam się z Twoimi wywodami, musicman. Pewnie, że ludzie nie są równi. Był zresztą taki ustrój, co chciał zrównać wszystkich, ba - nawet robotnika stawiał wyżej od inteligencji, jak to było i się skończyło: wiadomo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zadomowienie
|
w tym ustroju mój wujek profesor zarabiał tyle co sprzątaczka w jego instytucie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#146 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czy to ze ktos jedze na wakacje -lepsze tzn. dokad? bora -bora ?-tu racja bo po miesiacu pracy lekarz moze pojechac ,robotnik musi popracowac troche dluzej ,przynajmniej w poslce. wyjdzie na obiad ?tvn24 wciagnie to oznacza ze ktos jest "wyzej " ,"lepszy "? podzialy to tylko wymysl ludzi na potrzeby socjologiczno-pedagogiczne. gdyby ludzie zaczeli traktowac lekarzy jak ludzi to skonczyly by sie łapoweczki i wchodzenie w tylek a oni zabrali by sie w koncu do roboty. lekarze tez chleja,bekaja i smierdza, a robotnik po to haruje zeby pojechac na wakacje. lekarz to zawod ,fakt trzeba miec powolanie no chyba ze ktos sie rodzi w rodzinie lekarskiej wtedy rodzi sie lekarzem ale w pozostalych przypadkach-sa takie ?;-) wszytsko zalezy do czlowieka a nie zawodu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Na prawdę zdziwiłybyście się jak żyją, jak mieszkają i co wiedzą panowie prowadzący firmy budowlane, kładący kafelki itd. To, co tutaj wypisujesz to jest zwyczajne wywyższanie się i jeszcze jak widzę próbujesz to swoim rzekomym poziomem tłumaczyć i brakiem kokieterii... no nieźle...
![]() |
![]() |
#149 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ale nikt nie mówił, że lekarze nie śmierdzą itd. Gdybyś jednak chciała pogadać ciekawie, spędzić miło czas, czy pospierać inteligentnie to kogo byś wybrała mając do dyspozycji tylko jedną informację dot. człowieka : lekarz albo hydraulik? Ja wybrałabym lekarza. Dawałby lepszą gwarancję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
BAN stały
|
Tak, ale żeby uzyskać zawód lekarza trzeba skończyć ciężkie studia, gdzie nabywa się kompetencji intelektualnych, których robotnik mieć nie będzie. Lekarz przeważnie obraca się w kręgu osób wykształconych, gdzie obowiązują inne standardy niż wśród robotników. Innego słownictwa te dwie grupy używają, przeważnie mają inne gusta estetyczne.
Jasne, że są to uogólnienia, ale nie oszukujmy się, że taki sam lajfstajl będzie miał profesor i sprzątaczka, bo to absurd. Cytat:
Przykro mi, komuna już nie wróci, nie będziemy "równi". Edytowane przez calkiem-spoko Czas edycji: 2008-04-03 o 10:46 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:18.