![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: EURO 2008- czyli Wizaż kibicuje!
|
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
http://sport.onet.pl/0,1248703,1733950,wiadomosc.html
![]() dobrze że zaczęli się interesować tymi chłopakami, lepiej późno niż wcale ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale Podolski gamoń? ![]() byc moze jezeli uda nam sie cos osiagnac na em to cos sie zmieni i w koncu pilkarze zwiazani z zagranica beda chceili dla nas grac a ktos w koncu sie nimi zainteresuje. tłin, czyżbyś też już miała wolne? ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() przecież te chłopaki muszą myśleć przede wszystkim o swojej przyszłości, poza tym, w tym sporcie trzeba szybko myśleć i podejmować decyzje, przecież nie wiadomo kiedy zakończą swoją karierę, a kibice raczej nie zapewnią im bytu ![]() też liczę na to, że po Euro więcej chłopaków będzie chciało grać z orzełkiem na piersi ![]() to kiedy masz maturę, że już wolne? ![]() matko jak sobie przypomnę swoją (booooosh kiedy to było ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#125 | ||
BAN stały
|
Luźno do tematu:
Cytat:
Nieco bardziej: Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() eee ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#127 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Jesli chodzi o Podolskiego - mogl byc najwieksza gwiazda naszej reprezentacji przez lata, wybral zostanie najemnikiem dla Niemiec. Ciezko go nie oceniac krytycznie, bo o ile taki Klose czul sie Niemcem od zawsze, nie mialo to miejsca w przypadku Podolskiego. Coz, jego decyzja. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co Podolskiemu po byciu najwieksza gwiazdą reprezentacji? ;> Ebiemu coś specjalnego z tego przyszlo? nie sądzę. a w reprezentacji niemieckiej Poldi i tak jest gwiazdą i został zauważony przez Bayern, podczas gdy wczesniej musial zadowolić się fc Koeln. a Ebi? nie orientuje sie zbytnio w jego sytuacji w BVB ale z tego co kojarze nie byla specjalnie dobra... co objawilo sie pozniej odejsciem do racingu. co do wypowiedzi Tri: "przecież te chłopaki muszą myśleć przede wszystkim o swojej przyszłości, poza tym, w tym sporcie trzeba szybko myśleć i podejmować decyzje, przecież nie wiadomo kiedy zakończą swoją karierę, a kibice raczej nie zapewnią im bytu" zdecydowanie tak...tylko, żeby myśleć o zakonczeniu kariery najpierw trzeba ją zacząć...a czekanie na łaskawe zainteresowanie ze strony pzpnu na pewno do produktywnych nie nalezy ;p denerwuje sie, kiedy ubywa nam na moich oczach przyszlych gwiazd...ale wcale im sie nie dziwie.
![]() ![]() |
![]() |
#129 | |
BAN stały
|
Cytat:
Podolski nie mialby zadnych bezposrednich korzysci materialnych. Z tym ze w graniu w reprezentacji narodowej nie powinno o takie korzysci chodzic. Nie sadze zeby gra w kadrze duzo dla niego zmienila, bo gdy byl jeszcze przed debiutem dla DFB, w Kolonii ustawialy sie po niego kolejki z polowy Bundesligii. Nie wiem do czego dazysz ze Smolarkiem i stwierdzeniem "jego sytuacja nie byla najlepsza" - przez 2.5 sezonu zagral w ok. 80 meczach i strzelil 25 bramek. Faktycznie "nie najlepsza" sytuacja. Racing zaplacil za niego ponoc prawie 5mln euro i przeniosl sie do bardziej prestizowej ligii... w swietle tego, co mialas na mysli wyciagajac jego przyklad? Co do ubywania mlodych gwiazd, to jak juz pisalem, od casusu Podolskiego pzpn zaczal sie zajmowac ta sprawa duzo bardziej energicznie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehe, nie wiem, może ty wierzysz w to, że wszyscy grają, bo sa patriotami. grają, bo nie mają innej mozliwości zaistnienia gdzieś indziej...Podolski miał możliwość i z niej skorzystał. jak dla mnie ani mu się to chwali ani nie jest specjalnie karygodne. moim zdaniem zmieniła. wyrobił sobie dobrą markę, podniosl swoją wartosc i wskoczyl do Bayernu (to, że teraz jest jak jest, to juz inna bajka). oczywiście, że grał...nie chce ubliżać bvb, bo nie mialabym w tym zadnego celu ale coz tu mowic. zwyczajnie byl jedna z nielicznych jasniejszych gwiazd klubu, ktory w roku ubiegłym utrzymywal sie gdzies w dole tabeli. to kto miał grać? a zła sytuacja? mialam na mysli raczej negatywny stosunek zarzadu klubu do jego osoby... wlasnie... mimo jego duzego wkladu, skoro jak mowisz strzelil 25 bramek itd. liga może i bardziej prestiżowa, ale Racing to nie Bayern a ponad 10 mln to nie 5. wiec raczej gorzej się to ma do pozycji Podolskiego w dryzunie, w ktorej jest teraz, nie bedac 'najwieksza gwiazda polsiej kadry' (bo jedynie taki cel mialam we wspomnieniu tutaj o Ebim). tak duzo bardziej energicznie, ze przez ostatnie dwa lata nie zauwazylam szczegolnej zmiany na plus (chociaz nie sledze, ale wierze, ze mnie uswiadomisz) za to w strone przeciwna widze. od WM06 chociażby Trochowski, Tyrala. btw, chyba nie trafil nam sie na WM zaden facet co? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#132 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
z tego co wiem nie było tak ze Klose czuł sie niemcem ![]() ![]() ![]() ![]() co do Podolskiego to nie mógł wiecznie czekac na powołanie do Polskiej kadry ![]() ![]() ![]() i nie zgodzę się że zajmują się energiczniej poszukiwaniem zawodników polskiego pochodzenia ![]() primo - sami z niego zrezygnowali secundo- wymieniany już Tyrała, gracz BVB, o ile mi wiadomo w jego sprawie do PZPNu interweniowali jego rodzice piszący pisma ze syn chce grać dla Polski. Ponadto w tej sprawie wiele razy wypowiadał się Smolarek, który był wtedy graczem BVB i co ? ![]() btw. Miro nie jest z rodziny śląskich niemców ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#133 | |||||||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Racing to nie Bayern, ale kto mowil kiedykolwiek o Bayernie? Mamy sytuacje: Smolarek w BVB i kupuje go Racing, wciaganie do tego FCB to ciagniecie moim zdaniem chybionej analogii. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do Podolskiego, to oczywiscie ze pzpn to zawalil, ale nie ma co plakac po rozlanym mleku. |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak owszem wikipedia wszystko zniesie ale to akurat wcześniej czytałamw GW gdzie sam Klose o tym mówił ![]() co do paszportu to tak się składa ze w latach 80 kazdy kto udowodnił, ze miał w rodzinie kogoś 'zniemczonego' chciażby 10 pokoleń wstecz bezproblemowo mógł dostac obywatelstwo. i niejeden Klose z rodzina tak wyjechał w poszukiwaniu lepszego zycia, bo w Polsce wiadomo było jak było. Nie ma co szukac na siłę sensacji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nikt ci aprobowac nie kaze. niemniej jednak ja rowniez wyrazilam swoje zdanie. nie twierdziłam przecież, ze nie trafilby do Bayernu...poprostu sądze, że dzięki występom w kadrze zdobył wiekszy prestiż i jego wartość wzrosła. nie wydaje mi się, że tylko i wyłącznie po jego grze w Koeln mialby szanse w pierwszym skladzie Bayernu. oczywiście obecnie też nie ma wielkich szans ;p ale mysle, ze i tak od poczatku byly stosunkowo wieksze niz mogly byc bez grania w kadrze. powiedziałam już, myslalam, ze wystarczająco wyraźnie, że Ebi pojawił się tu tylko i wyłącznie w odniesieniu do 'najlepszego gracza kadry', którym to określeniem posluzyles sie majac na mysli Podolskiego jako hipotetycznego gracza polskiego teamu. to, że zacząłeś drążyć temat i zeszło to z głownego wątku a ty nie dość dokładnie wiążesz fakty to nie mój problem. myslałam, że ułatwisz mi to zadanie i sam 'sypniesz' tymi nazwiskami. ale skoro nie to trudno. może czas pokaże, czy pzpn naprawde tak bardzo się rozbujał w poszukiwaniach młodych talentów.
![]() ![]() |
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
chciałabym żeby to była prawda ![]() ![]() ![]() btw. Croaker mówisz o nazwiskach z młodziezowych reprezentacji ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#137 | |||||||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Inna sprawa, ze czytalem bodajze ten sam wywiad i Klose sie zdecydowanie dystansowal od Polakow. Nigdy nie slyszalem o tym o "10 pokoleniach wstecz", wydaje mi sie ze to byla kwestia 3-4 pokolen. Bazujac na nastepujacych faktach: - pochodzi z czesci Gornego Slaska, ktora ma najwiekszy w Polsce odsetek mniejszosci niemieckiej - dystansuje sie od polskosci - to co przeczytalem z PN, PN+ Doszedlem do takiego nie innego wniosku. Naprawde mi to mowiac nieladnie zwisa i powiewa za kogo on sie uwaza, jesli Ci to sprawi radosc to sie moge z Toba zgodzic, ze to 100% Polak, tylko jakos tak wyszlo jak wyszlo. Z mojej strony eot Klosego. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pawel Abbot Krzysztof Krol Lukasz Szukala Ismael Rhazdis Dominik Kruczek Alabidyn Zeyn Slatef Kevin Okanga-Ajwang Przed sprawa z Podolskim nie bylo wlasciwie zadnego takiego zawodnika. |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a i owszem, bo mówimy o powiązaniach w jakimś bliżej nieokreślonym pokoleniu (jak twierdzisz w przypadku Klose 3-4 pokolenia). naprawde nie sądzę, żeby to upoważniało kogoś do czucia się Niemcem, bo chyba i ja zaczne sie tak czuć xD z Twojego przyzwolenia, bo z tego co pamietam o tyle nie masz nic do decyzji Klose, bo czuł się Niemcem (i mial do tego wieksze prawo, bo byl niemieckim ślązakiem?). miło, że skończyłeś. jaki cel mialo to wtrącenie o prestiżowym wyróznieniu, bo zupełnie nie rozumiem? jaki to ma związek z poruszaną kwestią? za nazwiska grzecznie dziękuję. kojarze tylko szukałę i mniej abbota ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
och BARDZO SMIESZNE ![]() ![]() to że ktos dystansuje sie do Polski czy Polaków ne czyni go automatycznie Niemcem, nwet jak miał kogos znimczonego 3 pokolenia w tył ![]() nie chodzi o to ze ja uważam go za 100% Polaka (nie oszukujmy się takich to mało nawet w Naszym kraju bo co 2 jakby mógł to spierniczyłby do Irlandii ![]() (a kwestia ziem polskich to chyba temat nie na ten watek ![]() btw. odnosze wrażenie ze jako mężczyzna starasz się za wszelka cene nam udowodnić że mało wiemy o piłce ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#141 | |||||||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Jak dla mnie możesz się czuć kim chce, nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz że Klose miałby się nie czuć Niemcem. Szczerze mówiąc, to ja wolę Klosego, który się czuje Niemcem i gra dla Niemiec, niż Podolskiego, który się ponoć czuje Polakiem, ale gra dla Niemiec, bo DFB go szybciej powołało... Cytat:
Bynajmniej nikogo nie krytykuję - po prostu stwierdzam fakty - Podolski grając dla Polski byłby bohaterem, a dla Niemców jest najemnikiem. Cytat:
Cytat:
Mniejsza o to, bo nie o tym temat: Cytat:
Nie wiem czy on był zniemczony, czy raczej po wojnie spolszczony, naprawdę nie wiem dokąd miała by nas prowadzić w tym momencie dyskusja? Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#142 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nic nie daję nikomu do zrozumienia, po prostu pewne cechy mojego charakteru z za kabli pewnie się tak manifestują. Forum jest z tego co się ostatnio orientowałem otwarte do rejestracji dla wszystkich ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
Widocznie my kobiety lubimy pewne sprawy wyolbrzymiac
![]() Zmieniamy temat. Leo dokoptowal Rogera do kadry, jak myslicie, sprawdzi sie? ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
Leeeeeeeeoo Leoooo Leeeeeeeooooooo
![]()
#145 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
otóż prawdopodobnie nie dowiemy się, ktora ze stron ma bezsoprną rację, ewentualnie możesz użyć zdania o jamochłonach tak samo do mnie jak i do siebie. "Nie sposób też pominąć w tym miejscu roli Muzeum Śląskiego w Goerlitz. Polacy krytykowali takie nazewnictwo, bowiem muzeum dokumentuje historię tylko od 1815 roku, tj. od momentu, gdy Goerlitz (jako część Górnych Łużyc) znalazło się w prowincji śląskiej i zostało włączone do Prus. W Goerlitz mieszka obecnie wielu Ślązaków, którzy przywieźli ze sobą swoją spuściznę – ale czy to czyni miasto bardziej śląskim, niż łużyckim? Wystarczy wsiąść w wagon kolejowy w Goerlitz i pojechać na przejażdżkę w kierunku Drezna. Wszystkie mijane miejscowości mają podwójne nazewnictwo: niemieckie i łużyckie. Mimo to przechodzących granicę wita w Goerlitz wielka tablica z napisem informującym, że oto znaleźli się oni w największym dolnośląskim mieście. Muzeum Śląskie w Goerlitz – pisze niemiecki dziennikarz – wciąż jeszcze jest dla wielu Polaków czymś prowokacyjnym. Okazało się, że nieistniejące jeszcze Muzeum Łużyckie może być podobnym problemem dla wielu Niemców. - No tak, skoro dla niektórych Niemców Goerlitz to Śląsk, to Zgorzelec nie może być Łużycami – próbuje poukładać sobie wszystko pewien zgorzelczanin. Nie jest to jednak wcale łatwe." "Nie wszyscy bowiem są zgodni co do kwestii czy Görlitz należy do Śląska czy też nie”." itd... http://www.glos-online.de/strona/archiwum/06051101.html tak więc skoro sami mieszkańcy tych terenów nie mogą do końca dość jak nazwać te tereny, my raczej tez nie dojdziemy do kompromisu. ale nie posądzaj mnie o budowanie wyimaginowanych twierdzeń. masz całkowitą sluszność mówiąc, że są różne historie ludzi opuszczających nasz kraj...dlatego też nie osądzałabym Podolskiego. do kwestii : "czekać całe zycie aż mnie pzpn powoła a skorzystać w końcu z danej mi szansy w dfb" nie bede się już odwoływać, bo powiedzialam co o tym sądzę. ani to dla mnie chwalebne ani karygodne. każdy dokonuje wyborów, jakie uważa za sluszne. chciał być "najemnikiem", jest nim. i skoro mu z tym dobrze? mam mu zabraniać czucia się Polakiem? nie jeden taki najemnik za granicą, i nie znaczy to, że ma zakaz bycia Polakiem i czucia się z Polską związanym. hmmm, czy jedno wyklucza drugie? nie powiedzialam, ze ma to na celu tylko podnoszenie swojej wartosci. mam naprawde szczerą nadzieję, że z tego 'zaklepywania' coś wyniknie, oprócz obejścia się smakiem. skoro przeszkadza Ci, że tutaj poruszane są niekiedy naprawde odbiegające od tematu rozmowy, to radzę się przenieść na inne forum (może wyłacznie męskie)... bo musze Cię rozczarować ale to będzie tu częstszym zjawiskiem ;p wiem, bo mam doświadczenia po WM06 ![]() słyszałam, że Kuranyi jest bankowym graczem na EM... tak samo jak Helmes... Kevinem nie jestem wcale zaskoczona, ale Helmes? ;p nie mówie, że to źle, chociaż jest to dla mnie zaskoczeniem. ciekawa jestem szerszego składu, o którym nie mogę ostatnimi czasy niestety nic wyczytać.
Edytowane przez magda_aparatka Czas edycji: 2008-04-22 o 16:56 Powód: poszerzenie info o składzie Niemiec |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | |||||||||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ciezko zebys mnie rozczarowala w momencie gdy przypisujesz mi oczekiwania, ktorych zupelnie nie mam. Co do dobrych rad o zmienianiu for, dziekuje, nie skorzystam. |
|||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
Wiecie co, ten watek jest o euro a nie o tym czy Klose i Podolski graja dla Niemiec czy Polski (o nawet mi sie zrymowalo
![]() Takze polecilabym zakonczyc ta dyskusje, ktora nie wnosi nic, a jest to tylko takie "ustawianie po sobie, po kolei ze ja mam racje" Niech madrzejszy ustapi. |
![]() ![]() |
![]() |
#150 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Tak powaznie zas, to juz EOT, napisalem co mialem napisac i nie chce nikogo denerwowac, deprecjonowac czy cus. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:01.