EURO 2008- czyli Wizaż kibicuje! - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-04-20, 12:48   #121
Paseczkowa
Zakorzenienie

Dot.: EURO 2008- czyli Wizaż kibicuje!

Cytat:
Napisane przez Oleczka Pokaż wiadomość
A u mnie jest dziwnie. Mam Polsat Sport a nie mam Polsatu Sport Ekstra
ja mam tak samo, bo mam podstawowy pakiet cyfrowego polsatu. na czas Euro wykupię pakiet sport i Extra też będę miała
Paseczkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-21, 09:21   #122
xtalciax
Zakorzenienie

http://sport.onet.pl/0,1248703,1733950,wiadomosc.html
dobrze że zaczęli się interesować tymi chłopakami, lepiej późno niż wcale
xtalciax jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-21, 12:20   #123
magda_aparatka
Zakorzenienie

GG do magda_aparatka

Cytat:
Napisane przez xtalciax Pokaż wiadomość
dobrze że zaczęli się interesować tymi chłopakami, lepiej późno niż wcale
i dobrze. najwyższy czas...w pore sie obudzili xD ehhh
ale Podolski gamoń? tez uwazam, ze w glownej mierze zawazyly pieniadze i prestiz ale watpie, zeby wielu bylo takich mega patriotycznie nastawionych ludzi jak ten chlopak z wywiadu. chcąc grać i cos osiagnac trzeba wybierac. a coz mozna bylo osiagnac u nas przed wm06 hem...
byc moze jezeli uda nam sie cos osiagnac na em to cos sie zmieni i w koncu pilkarze zwiazani z zagranica beda chceili dla nas grac a ktos w koncu sie nimi zainteresuje.

tłin, czyżbyś też już miała wolne?

FC BAYERN - Stern des Südens

magda_aparatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-21, 12:38   #124
tricomi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda_aparatka Pokaż wiadomość
ale Podolski gamoń? tez uwazam, ze w glownej mierze zawazyly pieniadze i prestiz ale watpie, zeby wielu bylo takich mega patriotycznie nastawionych ludzi jak ten chlopak z wywiadu. chcąc grać i cos osiagnac trzeba wybierac. a coz mozna bylo osiagnac u nas przed wm06 hem...
byc moze jezeli uda nam sie cos osiagnac na em to cos sie zmieni i w koncu pilkarze zwiazani z zagranica beda chceili dla nas grac a ktos w koncu sie nimi zainteresuje.

w zupełności się zgadzam
przecież te chłopaki muszą myśleć przede wszystkim o swojej przyszłości, poza tym, w tym sporcie trzeba szybko myśleć i podejmować decyzje, przecież nie wiadomo kiedy zakończą swoją karierę, a kibice raczej nie zapewnią im bytu

też liczę na to, że po Euro więcej chłopaków będzie chciało grać z orzełkiem na piersi

to kiedy masz maturę, że już wolne?
matko jak sobie przypomnę swoją (booooosh kiedy to było ) brr aż mnie ciarki przechodzą
tricomi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-21, 12:55   #125
Croaker
BAN stały

Luźno do tematu:

Cytat:
W sobotę w Kolonii doszło do bardzo ważnego spotkania, podczas którego Jerzy Engel, wiceprezes PZPN przekonywał 40 najzdolniejszych piłkarzy polskiego pochodzenia, by grali dla naszej reprezentacji. PZPN wreszcie przestał oddawać walkowerem zdolnych piłkarzy. Duża w tym zasługa szefa scoutingu związku Macieja Chorążyka - czytamy w "Przeglądzie Sportowym".
Młodzież była zachwycona zainteresowaniem, jakim obdarzył ich związek, a zawodnicy deklarowali, że nigdy nie zagrają dla reprezentacji Niemiec.

- Nie pójdę w ślady Podolskiego, którego uważam za gamonia. Wybrał niemieckie barwy dla kasy, tak się nie robi! - powiedział Dominik Kruczek, 17-latek z Borussii Moenchengladbach. (lol - C.)

- Niemiecka kadra interesowała się już mną, ale od razu powiedział im: nein. Idę w ślady taty, będę grał z orzełkiem na piersi - dodał z kolei Kamil Wałdoch z Schalke Gelsenkirchen, syn byłego reprezentanta Polski - Tomasza.

Nieco bardziej:

Cytat:
Górnik ranny w grudniu'81 zwróci order prezydentowi w związku z nadaniem obywatelstwa piłkarzowi
PAP 17:10

Czesław Kłosek
(fot. PAP / Wojciech Łysko)

Czesław Kłosek, górnik ranny podczas pacyfikacji kopalni "Manifest Lipcowy" w grudniu 1981 r., zwróci prezydentowi Lechowi Kaczyńskiemu nadany mu we wrześniu ub. roku Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski. Bezpośrednim powodem jego gestu jest nadanie przez prezydenta Kaczyńskiego polskiego obywatelstwa brazylijskiemu piłkarzowi Rogerowi Guerreirze.

(...)
Niech facet nie cytuje naszych świętych słów, tak jak ja nie będę jechał do Brazylii i popisywał się, że niby je znam. Jeśli chce tu grać w drużynie ligowej, proszę bardzo, ale my też nie będziemy sprzedawać Małysza do Brazylii tylko po to, by oni mieli lepszą reprezentację w skokach - podkreślił Kłosek.

Właśnie trwam w osłupieniu dowiadując się, że jakiś brazylijski piłkarz poprzez nieznane siły PZPN zabiega u Prezydenta RP o naturalizację, by grać z Orłem na piersi. Szukanie po świecie ludzi bez cienia polskich korzeni, małżeństwa czy wieloletniego pożycia, nauki języka jest hańbiące - napisał m.in. w cytowanym przez "GW" liście do prezydenta Kłosek. (...)
Cały artykuł: http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.ht...8&ticaid=15c05
Croaker jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-21, 13:05   #126
xtalciax
Zakorzenienie

Cytat:

przynajmniej teraz się interesuja a nie tak jak wczesniej tez mam nadzieję że po ME bedzie lepiej z pozyskiwaniem graczy

eee tłinie w sumie w piatek mam zakonczenie LO oficjalnie ale już sama sobie robię wolne bo w w domu po prostu naumiem się więcej (hehe) a szkoła + dojazd i powrót to za duzo starconego czasu
Stary 2008-04-21, 14:31   #127
Croaker
BAN stały

Cytat:
przynajmniej teraz się interesuja a nie tak jak wczesniej tez mam nadzieję że po ME bedzie lepiej z pozyskiwaniem graczy
Abtrahujac juz od tego, ze pzpn to banda zlodziei ktorych nalezy rozpedzic na 4 wiatry, to takim scoutingiem (tj. zawodnicy polskiego pochodzenia za granica) zajmuja sie juz energicznej od kilku lat, wlasnie od casusu Podolskiego. Stad taki Abbot (Abott? nie pamietam pisowni ) i kilku innych pilkarzy gra dla Polski.

Jesli chodzi o Podolskiego - mogl byc najwieksza gwiazda naszej reprezentacji przez lata, wybral zostanie najemnikiem dla Niemiec. Ciezko go nie oceniac krytycznie, bo o ile taki Klose czul sie Niemcem od zawsze, nie mialo to miejsca w przypadku Podolskiego. Coz, jego decyzja.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-04-21, 18:26   #128
magda_aparatka
Zakorzenienie

GG do magda_aparatka

Cytat:
Napisane przez Croaker Pokaż wiadomość
Abtrahujac juz od tego, ze pzpn to banda zlodziei ktorych nalezy rozpedzic na 4 wiatry, to takim scoutingiem (tj. zawodnicy polskiego pochodzenia za granica) zajmuja sie juz energicznej od kilku lat, wlasnie od casusu Podolskiego. Stad taki Abbot (Abott? nie pamietam pisowni ) i kilku innych pilkarzy gra dla Polski.

Jesli chodzi o Podolskiego - mogl byc najwieksza gwiazda naszej reprezentacji przez lata, wybral zostanie najemnikiem dla Niemiec. Ciezko go nie oceniac krytycznie, bo o ile taki Klose czul sie Niemcem od zawsze, nie mialo to miejsca w przypadku Podolskiego. Coz, jego decyzja.
nie tyle Klose czuł sie Niemcem co nie mial pozytywnych wspomnien zwiazanych z Polską co z kolei sprawilo, ze sie od niej odsunal... moze gdyby Poldi rowniez mial tu mniej ciekawa sytuacje to tez przestalby sie utozsamiac z Polską. proste. to, że Niemcy traktują Poldiego i Miro jak Niemców, kiedy strzelają gole to swoją droga...ja nie chcialabym byc na miejscu Klose, kiedy to ani Polacy nie traktują mnie już jak swojego...a Niemcy nadal nie do konca...

co Podolskiemu po byciu najwieksza gwiazdą reprezentacji? ;> Ebiemu coś specjalnego z tego przyszlo? nie sądzę. a w reprezentacji niemieckiej Poldi i tak jest gwiazdą i został zauważony przez Bayern, podczas gdy wczesniej musial zadowolić się fc Koeln. a Ebi? nie orientuje sie zbytnio w jego sytuacji w BVB ale z tego co kojarze nie byla specjalnie dobra... co objawilo sie pozniej odejsciem do racingu.

co do wypowiedzi Tri:
"przecież te chłopaki muszą myśleć przede wszystkim o swojej przyszłości, poza tym, w tym sporcie trzeba szybko myśleć i podejmować decyzje, przecież nie wiadomo kiedy zakończą swoją karierę, a kibice raczej nie zapewnią im bytu"

zdecydowanie tak...tylko, żeby myśleć o zakonczeniu kariery najpierw trzeba ją zacząć...a czekanie na łaskawe zainteresowanie ze strony pzpnu na pewno do produktywnych nie nalezy ;p
denerwuje sie, kiedy ubywa nam na moich oczach przyszlych gwiazd...ale wcale im sie nie dziwie.

Stary 2008-04-21, 18:55   #129
Croaker
BAN stały

Cytat:
nie tyle Klose czuł sie Niemcem co nie mial pozytywnych wspomnien zwiazanych z Polską co z kolei sprawilo, ze sie od niej odsunal... moze gdyby Poldi rowniez mial tu mniej ciekawa sytuacje to tez przestalby sie utozsamiac z Polską. proste. to, że Niemcy traktują Poldiego i Miro jak Niemców, kiedy strzelają gole to swoją droga...ja nie chcialabym byc na miejscu Klose, kiedy to ani Polacy nie traktują mnie już jak swojego...a Niemcy nadal nie do konca...

co Podolskiemu po byciu najwieksza gwiazdą reprezentacji? ;> Ebiemu coś specjalnego z tego przyszlo? nie sądzę. a w reprezentacji niemieckiej Poldi i tak jest gwiazdą i został zauważony przez Bayern, podczas gdy wczesniej musial zadowolić się fc Koeln. a Ebi? nie orientuje sie zbytnio w jego sytuacji w BVB ale z tego co kojarze nie byla specjalnie dobra... co objawilo sie pozniej odejsciem do racingu.

co do wypowiedzi Tri:
"przecież te chłopaki muszą myśleć przede wszystkim o swojej przyszłości, poza tym, w tym sporcie trzeba szybko myśleć i podejmować decyzje, przecież nie wiadomo kiedy zakończą swoją karierę, a kibice raczej nie zapewnią im bytu"

zdecydowanie tak...tylko, żeby myśleć o zakonczeniu kariery najpierw trzeba ją zacząć...a czekanie na łaskawe zainteresowanie ze strony pzpnu na pewno do produktywnych nie nalezy ;p
denerwuje sie, kiedy ubywa nam na moich oczach przyszlych gwiazd...ale wcale im sie nie dziwie.
Klose jesli dobrze pamietam, urodzil sie w rodzinie slaskich Niemcow i sie czul/czuje Niemcem, Podolski nie.

Podolski nie mialby zadnych bezposrednich korzysci materialnych. Z tym ze w graniu w reprezentacji narodowej nie powinno o takie korzysci chodzic. Nie sadze zeby gra w kadrze duzo dla niego zmienila, bo gdy byl jeszcze przed debiutem dla DFB, w Kolonii ustawialy sie po niego kolejki z polowy Bundesligii.

Nie wiem do czego dazysz ze Smolarkiem i stwierdzeniem "jego sytuacja nie byla najlepsza" - przez 2.5 sezonu zagral w ok. 80 meczach i strzelil 25 bramek. Faktycznie "nie najlepsza" sytuacja. Racing zaplacil za niego ponoc prawie 5mln euro i przeniosl sie do bardziej prestizowej ligii... w swietle tego, co mialas na mysli wyciagajac jego przyklad?

Co do ubywania mlodych gwiazd, to jak juz pisalem, od casusu Podolskiego pzpn zaczal sie zajmowac ta sprawa duzo bardziej energicznie.
Stary 2008-04-21, 19:41   #130
magda_aparatka
Zakorzenienie

GG do magda_aparatka

Cytat:
Klose jesli dobrze pamietam, urodzil sie w rodzinie slaskich Niemcow i sie czul/czuje Niemcem, Podolski nie.

Podolski nie mialby zadnych bezposrednich korzysci materialnych. Z tym ze w graniu w reprezentacji narodowej nie powinno o takie korzysci chodzic. Nie sadze zeby gra w kadrze duzo dla niego zmienila, bo gdy byl jeszcze przed debiutem dla DFB, w Kolonii ustawialy sie po niego kolejki z polowy Bundesligii.

Nie wiem do czego dazysz ze Smolarkiem i stwierdzeniem "jego sytuacja nie byla najlepsza" - przez 2.5 sezonu zagral w ok. 80 meczach i strzelil 25 bramek. Faktycznie "nie najlepsza" sytuacja. Racing zaplacil za niego ponoc prawie 5mln euro i przeniosl sie do bardziej prestizowej ligii... w swietle tego, co mialas na mysli wyciagajac jego przyklad?

Co do ubywania mlodych gwiazd, to jak juz pisalem, od casusu Podolskiego pzpn zaczal sie zajmowac ta sprawa duzo bardziej energicznie.
pierwsze slysze, że Klose jest śląskim Niemcem...ale być może...chociaż Mirosław Marian syn Józefa nie bardzo mi na to wskazuje ;p (moi dziadkowie pochodzą z Niemiec nie znaczy to, że jestem Niemką chyba?). za to nie raz czytałam o tym, że jego sytuacja nie byla zbyt 'sympatyczna' tu w Polsce i nie chce do tego wracać.

hehe, nie wiem, może ty wierzysz w to, że wszyscy grają, bo sa patriotami. grają, bo nie mają innej mozliwości zaistnienia gdzieś indziej...Podolski miał możliwość i z niej skorzystał. jak dla mnie ani mu się to chwali ani nie jest specjalnie karygodne.

moim zdaniem zmieniła. wyrobił sobie dobrą markę, podniosl swoją wartosc i wskoczyl do Bayernu (to, że teraz jest jak jest, to juz inna bajka).

oczywiście, że grał...nie chce ubliżać bvb, bo nie mialabym w tym zadnego celu ale coz tu mowic. zwyczajnie byl jedna z nielicznych jasniejszych gwiazd klubu, ktory w roku ubiegłym utrzymywal sie gdzies w dole tabeli. to kto miał grać?
a zła sytuacja? mialam na mysli raczej negatywny stosunek zarzadu klubu do jego osoby... wlasnie... mimo jego duzego wkladu, skoro jak mowisz strzelil 25 bramek itd.
liga może i bardziej prestiżowa, ale Racing to nie Bayern a ponad 10 mln to nie 5. wiec raczej gorzej się to ma do pozycji Podolskiego w dryzunie, w ktorej jest teraz, nie bedac 'najwieksza gwiazda polsiej kadry' (bo jedynie taki cel mialam we wspomnieniu tutaj o Ebim).

tak duzo bardziej energicznie, ze przez ostatnie dwa lata nie zauwazylam szczegolnej zmiany na plus (chociaz nie sledze, ale wierze, ze mnie uswiadomisz) za to w strone przeciwna widze. od WM06 chociażby Trochowski, Tyrala.

btw, chyba nie trafil nam sie na WM zaden facet co? czyzby wizaz stal sie bardziej interesujacy rowniez dla panow? ;>

Stary 2008-04-21, 20:25   #131
Oleczka
Zakorzenienie

GG do Oleczka

Cytat:
Napisane przez Paseczkowa Pokaż wiadomość
ja mam tak samo, bo mam podstawowy pakiet cyfrowego polsatu. na czas Euro wykupię pakiet sport i Extra też będę miała
A ile taki pakiet kosztuje?Kiedy i gdzie trzeba go wykupic?
Oleczka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-21, 20:27   #132
xtalciax
Zakorzenienie

Cytat:

z tego co wiem nie było tak ze Klose czuł sie niemcem faktycznie tak jak Magda zauważyła nie miał dobrych wspomnień związanych z Polską poza tym w Niemczech też na poczatku nie żyło mu sie różowo w Polsce był 'zbyt niemiecki' a w Niemczech 'zbyt Polski'. Ponadto on grzecznie i kulturalnie odmówił gry w kadrze Engelowi, gdy ten szukał partnera do ataku dla Olisadebe na mistrzostwa 2002 bo jak sam stwierdził całe swoje wykształcenie piłkarskie zawdzięcza Niemcom i chce się odpłacic bramkami. i tyle.

co do Podolskiego to nie mógł wiecznie czekac na powołanie do Polskiej kadry i sami go na własne życzenie straciliśmy i mozemy mieć [retensje tylko do siebie (ja po tekście z PZPNu że 'takich Podolskich mozemy miec na pęczki" tez bym wolała nie czkać na powołanie)

i nie zgodzę się że zajmują się energiczniej poszukiwaniem zawodników polskiego pochodzenia od czasów Podolskiego bo:
primo - sami z niego zrezygnowali
secundo- wymieniany już Tyrała, gracz BVB, o ile mi wiadomo w jego sprawie do PZPNu interweniowali jego rodzice piszący pisma ze syn chce grać dla Polski. Ponadto w tej sprawie wiele razy wypowiadał się Smolarek, który był wtedy graczem BVB i co ? kolejny który nie będzie grał z orzełkiem na piersi przez nasza głupotę ;]

btw. Miro nie jest z rodziny śląskich niemców

Cytat:
Miroslav Klose (ur. 9 czerwca 1978 w Opolu jako Mirosław Marian Kloze) - piłkarz niemiecki urodzony na Górnym Śląsku, napastnik. Pochodzi z polskiej sportowej rodziny – ojciec Józef Kloze był piłkarzem (m.in. Odra Opole i francuskiego klubu AJ Auxerre), matka Barbara Jeż była piłkarką ręczną, 82-krotną reprezentantką Polski. Miroslav z Polski do Niemiec wyjechał z matką w 1987 roku jako wysiedleniec.
Stary 2008-04-21, 21:00   #133
Croaker
BAN stały

Cytat:
pierwsze slysze, że Klose jest śląskim Niemcem...ale być może...chociaż Mirosław Marian syn Józefa nie bardzo mi na to wskazuje ;p (moi dziadkowie pochodzą z Niemiec nie znaczy to, że jestem Niemką chyba?). za to nie raz czytałam o tym, że jego sytuacja nie byla zbyt 'sympatyczna' tu w Polsce i nie chce do tego wracać.
Ach te typowo polskie "Klose" wzglednie "Kloze" Informacje ta zaczerpnalem z Pilki Noznej, badz Pilki Noznej Plus, niestety z glowy nie przypomne sobie numeru wiec spasuje.

Cytat:
hehe, nie wiem, może ty wierzysz w to, że wszyscy grają, bo sa patriotami. grają, bo nie mają innej mozliwości zaistnienia gdzieś indziej...Podolski miał możliwość i z niej skorzystał. jak dla mnie ani mu się to chwali ani nie jest specjalnie karygodne.
Nie wierze w to. Z drugiej strony nie wierze np. ze ludzie nie kradna. Czy to jednak oznacza przyzwolenie na kradziez? Analogicznie - nie zamierzam aprobowac takich zachowan.

Cytat:
moim zdaniem zmieniła. wyrobił sobie dobrą markę, podniosl swoją wartosc i wskoczyl do Bayernu (to, że teraz jest jak jest, to juz inna bajka).
Z czasow kiedy jeszcze ogladalem DSF i Sat1 pamietam ze Podolskim interesowalo sie pol Bundesligii wlacznie z Bayernem zanim zagral dla DFB, wydaje mi, ze tak czy siak by tam trafil.

Cytat:
oczywiście, że grał...nie chce ubliżać bvb, bo nie mialabym w tym zadnego celu ale coz tu mowic. zwyczajnie byl jedna z nielicznych jasniejszych gwiazd klubu, ktory w roku ubiegłym utrzymywal sie gdzies w dole tabeli. to kto miał grać?
a zła sytuacja? mialam na mysli raczej negatywny stosunek zarzadu klubu do jego osoby... wlasnie... mimo jego duzego wkladu, skoro jak mowisz strzelil 25 bramek itd.
liga może i bardziej prestiżowa, ale Racing to nie Bayern a ponad 10 mln to nie 5. wiec raczej gorzej się to ma do pozycji Podolskiego w dryzunie, w ktorej jest teraz, nie bedac 'najwieksza gwiazda polsiej kadry' (bo jedynie taki cel mialam we wspomnieniu tutaj o Ebim).
Tylko ze to porownanie dla mnie nie ma sensu, bo mowimy o dwoch roznych zawodnikach, grajacych na innej pozycji i majacych inne predyspozycje. Dalej nie rozumiem - po co w ogole wyciagac taka analogie?

Racing to nie Bayern, ale kto mowil kiedykolwiek o Bayernie? Mamy sytuacje: Smolarek w BVB i kupuje go Racing, wciaganie do tego FCB to ciagniecie moim zdaniem chybionej analogii.

Cytat:
tak duzo bardziej energicznie, ze przez ostatnie dwa lata nie zauwazylam szczegolnej zmiany na plus (chociaz nie sledze, ale wierze, ze mnie uswiadomisz) za to w strone przeciwna widze. od WM06 chociażby Trochowski, Tyrala.
Polecam przesledzenie skladow mlodziezowych reprezentacji Polski, nieco "egzotyki" jest.

Cytat:
z tego co wiem nie było tak ze Klose czuł sie niemcem
Nie wiem kim on sie czuje a kim nie, dla mnie jest istotne, ze sie nie czuje Polakiem.

Cytat:
btw. Miro nie jest z rodziny śląskich niemców
A moze by tak jakies zrodlo? Bo wikipedia wszystko zniesie, a paszportu BRD tez nie dostal za nic chyba?

Co do Podolskiego, to oczywiscie ze pzpn to zawalil, ale nie ma co plakac po rozlanym mleku.
Stary 2008-04-21, 21:23   #134
xtalciax
Zakorzenienie

Cytat:
Ach te typowo polskie "Klose" wzglednie "Kloze" Informacje ta zaczerpnalem z Pilki Noznej, badz Pilki Noznej Plus, niestety z glowy nie przypomne sobie numeru wiec spasuje.

Nie wierze w to. Z drugiej strony nie wierze np. ze ludzie nie kradna. Czy to jednak oznacza przyzwolenie na kradziez? Analogicznie - nie zamierzam aprobowac takich zachowan.

Z czasow kiedy jeszcze ogladalem DSF i Sat1 pamietam ze Podolskim interesowalo sie pol Bundesligii wlacznie z Bayernem zanim zagral dla DFB, wydaje mi, ze tak czy siak by tam trafil.

Tylko ze to porownanie dla mnie nie ma sensu, bo mowimy o dwoch roznych zawodnikach, grajacych na innej pozycji i majacych inne predyspozycje. Dalej nie rozumiem - po co w ogole wyciagac taka analogie?

Racing to nie Bayern, ale kto mowil kiedykolwiek o Bayernie? Mamy sytuacje: Smolarek w BVB i kupuje go Racing, wciaganie do tego FCB to ciagniecie moim zdaniem chybionej analogii.

Polecam przesledzenie skladow mlodziezowych reprezentacji Polski, nieco "egzotyki" jest.

Nie wiem kim on sie czuje a kim nie, dla mnie jest istotne, ze sie nie czuje Polakiem.

A moze by tak jakies zrodlo? Bo wikipedia wszystko zniesie, a paszportu BRD tez nie dostal za nic chyba?

Co do Podolskiego, to oczywiscie ze pzpn to zawalil, ale nie ma co plakac po rozlanym mleku.

tak owszem wikipedia wszystko zniesie ale to akurat wcześniej czytałamw GW gdzie sam Klose o tym mówił ale oczywiście postaram się dla twego zadowolenia znaleźc inne źródło.

co do paszportu to tak się składa ze w latach 80 kazdy kto udowodnił, ze miał w rodzinie kogoś 'zniemczonego' chciażby 10 pokoleń wstecz bezproblemowo mógł dostac obywatelstwo. i niejeden Klose z rodzina tak wyjechał w poszukiwaniu lepszego zycia, bo w Polsce wiadomo było jak było. Nie ma co szukac na siłę sensacji.
Stary 2008-04-21, 21:35   #135
magda_aparatka
Zakorzenienie

GG do magda_aparatka

Cytat:

byc moze w jego rodzinie w którymś tam pokoleniu pojawili się Niemcy ale nijak się to ma do jego bycia niemieckim ślązakiem, równie dobrze moge wmawiać sobie, że Ballack jest polskim ślązakiem, bo urodził się na terenach kiedyś należących do Polski i zapewne jego rodzina też pochodzi w którejś linii z tego miejsca.

nikt ci aprobowac nie kaze. niemniej jednak ja rowniez wyrazilam swoje zdanie.

nie twierdziłam przecież, ze nie trafilby do Bayernu...poprostu sądze, że dzięki występom w kadrze zdobył wiekszy prestiż i jego wartość wzrosła. nie wydaje mi się, że tylko i wyłącznie po jego grze w Koeln mialby szanse w pierwszym skladzie Bayernu. oczywiście obecnie też nie ma wielkich szans ;p ale mysle, ze i tak od poczatku byly stosunkowo wieksze niz mogly byc bez grania w kadrze.

powiedziałam już, myslalam, ze wystarczająco wyraźnie, że Ebi pojawił się tu tylko i wyłącznie w odniesieniu do 'najlepszego gracza kadry', którym to określeniem posluzyles sie majac na mysli Podolskiego jako hipotetycznego gracza polskiego teamu. to, że zacząłeś drążyć temat i zeszło to z głownego wątku a ty nie dość dokładnie wiążesz fakty to nie mój problem.

myslałam, że ułatwisz mi to zadanie i sam 'sypniesz' tymi nazwiskami. ale skoro nie to trudno. może czas pokaże, czy pzpn naprawde tak bardzo się rozbujał w poszukiwaniach młodych talentów.

Stary 2008-04-21, 21:40   #136
xtalciax
Zakorzenienie

Cytat:
byc moze w jego rodzinie w którymś tam pokoleniu pojawili się Niemcy ale nijak się to ma do jego bycia niemieckim ślązakiem, równie dobrze moge wmawiać sobie, że Ballack jest polskim ślązakiem, bo urodził się na terenach kiedyś należących do Polski i zapewne jego rodzina też pochodzi w którejś linii z tego miejsca.

nie twierdziłam przecież, ze nie trafilby do Bayernu...poprostu sądze, że dzięki występom w kadrze zdobył wiekszy prestiż i jego wartość wzrosła. nie wydaje mi się, że tylko i wyłącznie po jego grze w Koeln mialby szanse w pierwszym skladzie Bayernu. oczywiście obecnie też nie ma wielkich szans ;p ale mysle, ze i tak od poczatku byly stosunkowo wieksze niz mogly byc bez grania w kadrze.

powiedziałam już, myslalam, ze wystarczająco wyraźnie, że Ebi pojawił się tu tylko i wyłącznie w odniesieniu do 'najlepszego gracza kadry', którym to określeniem posluzyles sie majac na mysli Podolskiego jako hipotetycznego gracza polskiego teamu. to, że zacząłeś drążyć temat i zeszło to z głownego wątku a ty nie dość dokładnie wiążesz fakty to nie mój problem.

myslałam, że ułatwisz mi to zadanie i sam 'sypniesz' tymi nazwiskami. ale skoro nie to trudno. może czas pokaże, czy pzpn naprawde tak bardzo się rozbujał w poszukiwaniach młodych talentów.

chciałabym żeby to była prawda ale póki co PZPN zajmuje się kręceniem kolejnych afer a nie dbaniem o to o co powinien niesetety...

btw. Croaker mówisz o nazwiskach z młodziezowych reprezentacji i ja znam jedno Szetela - tyle ze gra dla młodzieżówki USA a nie dla nas (znów) a pojawił ho ho i jeszcze troche czasu po sprawie Podolskiego to gdzie te talenty
Stary 2008-04-21, 22:49   #137
Croaker
BAN stały

Cytat:
tak owszem wikipedia wszystko zniesie ale to akurat wcześniej czytałamw GW gdzie sam Klose o tym mówił ale oczywiście postaram się dla twego zadowolenia znaleźc inne źródło.

co do paszportu to tak się składa ze w latach 80 kazdy kto udowodnił, ze miał w rodzinie kogoś 'zniemczonego' chciażby 10 pokoleń wstecz bezproblemowo mógł dostac obywatelstwo. i niejeden Klose z rodzina tak wyjechał w poszukiwaniu lepszego zycia, bo w Polsce wiadomo było jak było. Nie ma co szukac na siłę sensacji.
GW to w ogole znosi "fakty prasowe"

Inna sprawa, ze czytalem bodajze ten sam wywiad i Klose sie zdecydowanie dystansowal od Polakow. Nigdy nie slyszalem o tym o "10 pokoleniach wstecz", wydaje mi sie ze to byla kwestia 3-4 pokolen. Bazujac na nastepujacych faktach:
- pochodzi z czesci Gornego Slaska, ktora ma najwiekszy w Polsce odsetek mniejszosci niemieckiej
- dystansuje sie od polskosci
- to co przeczytalem z PN, PN+
Doszedlem do takiego nie innego wniosku. Naprawde mi to mowiac nieladnie zwisa i powiewa za kogo on sie uwaza, jesli Ci to sprawi radosc to sie moge z Toba zgodzic, ze to 100% Polak, tylko jakos tak wyszlo jak wyszlo. Z mojej strony eot Klosego.

Cytat:
Bez jaj z tym porownaniem. Jesli dla Ciebie ziemia, ktora nigdy nie byla polska (no, kilka lat w XI wieku), a ziemia ktora byla pod panowaniem niemieckim ponad ok. 400lat do zakonczenia IIWS to jedno i to samo, to wysiadam. Temat Klosego skonczylem, jesli chodzi o Ballacka, to moglby byc najwyzej Serboluzyczaninem (Serbem Luzyckim?).

Cytat:
Alez miej. Ja mam swoje, wiem jaki jest stan faktyczny i mi sie on nie podoba i tyle.

Cytat:
Gdy Podolski gral w Koeln mial opinie wielkiego talentu i na pewno trafilby do lepszego klubu niezaleznie od gry w reprezentacji. Nie neguje ze granie dla reprezentacji podbilo jego wartosc, chodzilo mi raczej o to ze granie w reprezentacji powinno byc przede wszystkim prestizowym wyroznieniem.

Cytat:
Jak juz pisalem wyzej, o zupelnie inna gratyfikacje mi chodzilo.

Cytat:
btw. Croaker mówisz o nazwiskach z młodziezowych reprezentacji i ja znam jedno Szetela - tyle ze gra dla młodzieżówki USA a nie dla nas (znów) a pojawił ho ho i jeszcze troche czasu po sprawie Podolskiego to gdzie te talenty
Cytat:
Pierwsze z brzegu, bo nie mam czasu na szukanie:
Pawel Abbot
Krzysztof Krol
Lukasz Szukala
Ismael Rhazdis
Dominik Kruczek
Alabidyn Zeyn Slatef
Kevin Okanga-Ajwang

Przed sprawa z Podolskim nie bylo wlasciwie zadnego takiego zawodnika.
Stary 2008-04-22, 10:36   #138
magda_aparatka
Zakorzenienie

GG do magda_aparatka

Cytat:
Bez jaj z tym porownaniem. Jesli dla Ciebie ziemia, ktora nigdy nie byla polska (no, kilka lat w XI wieku), a ziemia ktora byla pod panowaniem niemieckim ponad ok. 400lat do zakonczenia IIWS to jedno i to samo, to wysiadam. Temat Klosego skonczylem, jesli chodzi o Ballacka, to moglby byc najwyzej Serboluzyczaninem (Serbem Luzyckim?).

Gdy Podolski gral w Koeln mial opinie wielkiego talentu i na pewno trafilby do lepszego klubu niezaleznie od gry w reprezentacji. Nie neguje ze granie dla reprezentacji podbilo jego wartosc, chodzilo mi raczej o to ze granie w reprezentacji powinno byc przede wszystkim prestizowym wyroznieniem.

Pawel Abbot
Krzysztof Krol
Lukasz Szukala
Ismael Rhazdis
Dominik Kruczek
Alabidyn Zeyn Slatef
Kevin Okanga-Ajwang

niemniej jednak teren o którym mówimy należał do Śląska i uważam, że słowo ślask uzyte przeze mnie w poprzednim poscie bylo sluszne. ale skoro mamy bawic sie w łapanie za słowek, to chyba nie mamy o czym rozmawiać.

a i owszem, bo mówimy o powiązaniach w jakimś bliżej nieokreślonym pokoleniu (jak twierdzisz w przypadku Klose 3-4 pokolenia). naprawde nie sądzę, żeby to upoważniało kogoś do czucia się Niemcem, bo chyba i ja zaczne sie tak czuć xD z Twojego przyzwolenia, bo z tego co pamietam o tyle nie masz nic do decyzji Klose, bo czuł się Niemcem (i mial do tego wieksze prawo, bo byl niemieckim ślązakiem?).
miło, że skończyłeś.

jaki cel mialo to wtrącenie o prestiżowym wyróznieniu, bo zupełnie nie rozumiem? jaki to ma związek z poruszaną kwestią?

za nazwiska grzecznie dziękuję. kojarze tylko szukałę i mniej abbota

Stary 2008-04-22, 12:08   #139
xtalciax
Zakorzenienie

Cytat:
GW to w ogole znosi "fakty prasowe"

Inna sprawa, ze czytalem bodajze ten sam wywiad i Klose sie zdecydowanie dystansowal od Polakow. Nigdy nie slyszalem o tym o "10 pokoleniach wstecz", wydaje mi sie ze to byla kwestia 3-4 pokolen. Bazujac na nastepujacych faktach:
- pochodzi z czesci Gornego Slaska, ktora ma najwiekszy w Polsce odsetek mniejszosci niemieckiej
- dystansuje sie od polskosci
- to co przeczytalem z PN, PN+
Doszedlem do takiego nie innego wniosku. Naprawde mi to mowiac nieladnie zwisa i powiewa za kogo on sie uwaza, jesli Ci to sprawi radosc to sie moge z Toba zgodzic, ze to 100% Polak, tylko jakos tak wyszlo jak wyszlo. Z mojej strony eot Klosego.

Alez miej. Ja mam swoje, wiem jaki jest stan faktyczny i mi sie on nie podoba i tyle.

Jak juz pisalem wyzej, o zupelnie inna gratyfikacje mi chodzilo.

Pawel Abbot
Krzysztof Krol
Lukasz Szukala
Ismael Rhazdis
Dominik Kruczek
Alabidyn Zeyn Slatef
Kevin Okanga-Ajwang

och BARDZO SMIESZNE rozumiem że PN jest duuuużo bardziej prestizowa niż GW

to że ktos dystansuje sie do Polski czy Polaków ne czyni go automatycznie Niemcem, nwet jak miał kogos znimczonego 3 pokolenia w tył

nie chodzi o to ze ja uważam go za 100% Polaka (nie oszukujmy się takich to mało nawet w Naszym kraju bo co 2 jakby mógł to spierniczyłby do Irlandii )

(a kwestia ziem polskich to chyba temat nie na ten watek )

btw. odnosze wrażenie ze jako mężczyzna starasz się za wszelka cene nam udowodnić że mało wiemy o piłce

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-22, 12:50   #140
Oleczka
Zakorzenienie

GG do Oleczka

Cytat:
btw. odnosze wrażenie ze jako mężczyzna starasz się za wszelka cene nam udowodnić że mało wiemy o piłce
zgadzam sie

Poza tym, facet chyba nie powinien siedziec na forum dla kobiet zeby teraz mogl dawac nam to zrozumienia ze w jakims stopniu jest "lepszy" pf
Stary 2008-04-22, 12:53   #141
Croaker
BAN stały

Cytat:
niemniej jednak teren o którym mówimy należał do Śląska i uważam, że słowo ślask uzyte przeze mnie w poprzednim poscie bylo sluszne. ale skoro mamy bawic sie w łapanie za słowek, to chyba nie mamy o czym rozmawiać.
Wybacz, ale zupełnie mijasz się z prawdą. Goerlitz i sąsiedni Zgorzelec to historycznie Łużyce, a nie Śląsk. Użycie w tym kontekście Śląska, jest tak samo niewłaściwe jak mówienie Śląsk o Sosnowcu czy Częstochowie, tylko dlatego że są w województwie śląskim. Jak już wyżej pisałem, Ballack mógłby być najwyżej Serbołużyczaniniem.

Cytat:
a i owszem, bo mówimy o powiązaniach w jakimś bliżej nieokreślonym pokoleniu (jak twierdzisz w przypadku Klose 3-4 pokolenia). naprawde nie sądzę, żeby to upoważniało kogoś do czucia się Niemcem, bo chyba i ja zaczne sie tak czuć xD z Twojego przyzwolenia, bo z tego co pamietam o tyle nie masz nic do decyzji Klose, bo czuł się Niemcem (i mial do tego wieksze prawo, bo byl niemieckim ślązakiem?).
miło, że skończyłeś.
Ale dlaczego decydujesz kiedy ktoś się może czuć Niemcem a kiedy nie? Różne są historie, mam kolegę, który ma dziadków w Niemczech, obywatelstwa nie wziął, bo musiałby się zrzec polskiego obywatelstwa. Znam innego, który miał podobną sytuację, i zmieniał sobie nazwisko z "cki" na "tzki" i się obnosił ze swoją niemieckością.

Jak dla mnie możesz się czuć kim chce, nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz że Klose miałby się nie czuć Niemcem. Szczerze mówiąc, to ja wolę Klosego, który się czuje Niemcem i gra dla Niemiec, niż Podolskiego, który się ponoć czuje Polakiem, ale gra dla Niemiec, bo DFB go szybciej powołało...

Cytat:
jaki cel mialo to wtrącenie o prestiżowym wyróznieniu, bo zupełnie nie rozumiem? jaki to ma związek z poruszaną kwestią?
Taki że gra w reprezentacji to powinien być zaszczyt i prestiż, dla Ciebie łączy się to wyłącznie z możliwością wybicia się i podniesienia swojej wartości, a ja cały czas o czym innym piszę.

Bynajmniej nikogo nie krytykuję - po prostu stwierdzam fakty - Podolski grając dla Polski byłby bohaterem, a dla Niemców jest najemnikiem.

Cytat:
za nazwiska grzecznie dziękuję. kojarze tylko szukałę i mniej abbota
Siłą rzeczy ciężko je kojarzyć, bo to reprezentacje U-15,16,17,19 itd. ale od takich zaczyna się proces "zaklepywania".

Cytat:
och BARDZO SMIESZNE rozumiem że PN jest duuuużo bardziej prestizowa niż GW
Nie miało być śmieszne. Ta gazeta po prostu ma takie standardy że łga i to wcale nie jest żart, a stwierdzenie Geremka o "faktach prasowych" to jeden z klasyków IIIRP, obok "oszołomów" "ciemnogrodu", "zoologicznego antykomunizmu" i "odp.....cie się od generała".

Mniejsza o to, bo nie o tym temat:

Cytat:
to że ktos dystansuje sie do Polski czy Polaków ne czyni go automatycznie Niemcem, nwet jak miał kogos znimczonego 3 pokolenia w tył
No zasadniczo, to On się może czuć Polakiem, Niemcem i Ślązakiem. Jeśli nie czuje się tym pierwszym to raczej którymś z dwóch następnych.

Nie wiem czy on był zniemczony, czy raczej po wojnie spolszczony, naprawdę nie wiem dokąd miała by nas prowadzić w tym momencie dyskusja?

Cytat:
nie chodzi o to ze ja uważam go za 100% Polaka (nie oszukujmy się takich to mało nawet w Naszym kraju bo co 2 jakby mógł to spierniczyłby do Irlandii )
Mi chodzi o to, że nie jest aż tak istotne, za kogo my go uważamy, raczej za kogo On sam się uważa.

Cytat:
(a kwestia ziem polskich to chyba temat nie na ten watek )
Nie jest, ale jakiś określony standard pisania o tych sprawach powinien chyba być? Albo inaczej - jeśli nie wiem nic o rozmnażaniu jamochłonów, to nie napiszę w temacie "jamochłony" że rozmnażają się tak a nie inaczej, gdy nie mam żadnych podstaw ku temu.

Cytat:
Ciekawe jakim cudem, gdy my nie piszemy nawet o piłce, tylko o sprawach nieco luźniej z nią związanych
Stary 2008-04-22, 12:57   #142
Croaker
BAN stały

Cytat:
zgadzam sie

Poza tym, facet chyba nie powinien siedziec na forum dla kobiet zeby teraz mogl dawac nam to zrozumienia ze w jakims stopniu jest "lepszy" pf
Jak już pisałem wyżej - o piłce jako takiej tu nawet nie piszemy, raczej o otoczce, więc ciężko żebym coś tu udowodnił. To primo, a secundo - nie bardzo rozumiem, to mam się zgadzać i przytakiwać, wtedy będzie ok?

Nic nie daję nikomu do zrozumienia, po prostu pewne cechy mojego charakteru z za kabli pewnie się tak manifestują. Forum jest z tego co się ostatnio orientowałem otwarte do rejestracji dla wszystkich
Stary 2008-04-22, 13:10   #143
Oleczka
Zakorzenienie

GG do Oleczka

Widocznie my kobiety lubimy pewne sprawy wyolbrzymiac

Zmieniamy temat. Leo dokoptowal Rogera do kadry, jak myslicie, sprawdzi sie?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-04-22, 13:10   #144
iza251
Zakorzenienie

Leeeeeeeeoo Leoooo Leeeeeeeooooooo
Stary 2008-04-22, 13:23   #145
Oleczka
Zakorzenienie

GG do Oleczka

Cytat:
Napisane przez iza251 Pokaż wiadomość
Leeeeeeeeoo Leoooo Leeeeeeeooooooo
hehe
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 0154881756.jpg (66,9 KB, 13 załadowań)
Stary 2008-04-22, 14:17   #146
Croaker
BAN stały

Cytat:
Widocznie my kobiety lubimy pewne sprawy wyolbrzymiac

Zmieniamy temat. Leo dokoptowal Rogera do kadry, jak myslicie, sprawdzi sie?
Widocznie... mniejsza o to.

Jesli chodzi o Rogera - NIE dla pilkarzy nie zwiazanych z Polska w Reprezentacji Polski!
Stary 2008-04-22, 16:50   #147
magda_aparatka
Zakorzenienie

GG do magda_aparatka

Cytat:
Wybacz, ale zupełnie mijasz się z prawdą. Goerlitz i sąsiedni Zgorzelec to historycznie Łużyce, a nie Śląsk. Użycie w tym kontekście Śląska, jest tak samo niewłaściwe jak mówienie Śląsk o Sosnowcu czy Częstochowie, tylko dlatego że są w województwie śląskim. Jak już wyżej pisałem, Ballack mógłby być najwyżej Serbołużyczaniniem.

Ale dlaczego decydujesz kiedy ktoś się może czuć Niemcem a kiedy nie? Różne są historie, mam kolegę, który ma dziadków w Niemczech, obywatelstwa nie wziął, bo musiałby się zrzec polskiego obywatelstwa. Znam innego, który miał podobną sytuację, i zmieniał sobie nazwisko z "cki" na "tzki" i się obnosił ze swoją niemieckością.

Jak dla mnie możesz się czuć kim chce, nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz że Klose miałby się nie czuć Niemcem. Szczerze mówiąc, to ja wolę Klosego, który się czuje Niemcem i gra dla Niemiec, niż Podolskiego, który się ponoć czuje Polakiem, ale gra dla Niemiec, bo DFB go szybciej powołało...

Taki że gra w reprezentacji to powinien być zaszczyt i prestiż, dla Ciebie łączy się to wyłącznie z możliwością wybicia się i podniesienia swojej wartości, a ja cały czas o czym innym piszę.

Bynajmniej nikogo nie krytykuję - po prostu stwierdzam fakty - Podolski grając dla Polski byłby bohaterem, a dla Niemców jest najemnikiem.

Siłą rzeczy ciężko je kojarzyć, bo to reprezentacje U-15,16,17,19 itd. ale od takich zaczyna się proces "zaklepywania".

Nie jest, ale jakiś określony standard pisania o tych sprawach powinien chyba być? Albo inaczej - jeśli nie wiem nic o rozmnażaniu jamochłonów, to nie napiszę w temacie "jamochłony" że rozmnażają się tak a nie inaczej, gdy nie mam żadnych podstaw ku temu.

Ciekawe jakim cudem, gdy my nie piszemy nawet o piłce, tylko o sprawach nieco luźniej z nią związanych
nie mialam zamairu odpisywa na Twojego posta ale skoro zarzucasz mi, że pisze o czymś na czym się nie znam i próbujesz mi udowodnić, że nie mam racji to niestety ale pociągnę to dalej.
otóż prawdopodobnie nie dowiemy się, ktora ze stron ma bezsoprną rację, ewentualnie możesz użyć zdania o jamochłonach tak samo do mnie jak i do siebie.

"Nie sposób też pominąć w tym miejscu roli Muzeum Śląskiego w Goerlitz. Polacy krytykowali takie nazewnictwo, bowiem muzeum dokumentuje historię tylko od 1815 roku, tj. od momentu, gdy Goerlitz (jako część Górnych Łużyc) znalazło się w prowincji śląskiej i zostało włączone do Prus. W Goerlitz mieszka obecnie wielu Ślązaków, którzy przywieźli ze sobą swoją spuściznę – ale czy to czyni miasto bardziej śląskim, niż łużyckim? Wystarczy wsiąść w wagon kolejowy w Goerlitz i pojechać na przejażdżkę w kierunku Drezna. Wszystkie mijane miejscowości mają podwójne nazewnictwo: niemieckie i łużyckie. Mimo to przechodzących granicę wita w Goerlitz wielka tablica z napisem informującym, że oto znaleźli się oni w największym dolnośląskim mieście. Muzeum Śląskie w Goerlitz – pisze niemiecki dziennikarz – wciąż jeszcze jest dla wielu Polaków czymś prowokacyjnym. Okazało się, że nieistniejące jeszcze Muzeum Łużyckie może być podobnym problemem dla wielu Niemców. - No tak, skoro dla niektórych Niemców Goerlitz to Śląsk, to Zgorzelec nie może być Łużycami – próbuje poukładać sobie wszystko pewien zgorzelczanin. Nie jest to jednak wcale łatwe."
"Nie wszyscy bowiem są zgodni co do kwestii czy Görlitz należy do Śląska czy też nie”." itd...
http://www.glos-online.de/strona/archiwum/06051101.html

tak więc skoro sami mieszkańcy tych terenów nie mogą do końca dość jak nazwać te tereny, my raczej tez nie dojdziemy do kompromisu. ale nie posądzaj mnie o budowanie wyimaginowanych twierdzeń.

masz całkowitą sluszność mówiąc, że są różne historie ludzi opuszczających nasz kraj...dlatego też nie osądzałabym Podolskiego.

do kwestii : "czekać całe zycie aż mnie pzpn powoła a skorzystać w końcu z danej mi szansy w dfb" nie bede się już odwoływać, bo powiedzialam co o tym sądzę. ani to dla mnie chwalebne ani karygodne. każdy dokonuje wyborów, jakie uważa za sluszne. chciał być "najemnikiem", jest nim. i skoro mu z tym dobrze? mam mu zabraniać czucia się Polakiem?

nie jeden taki najemnik za granicą, i nie znaczy to, że ma zakaz bycia Polakiem i czucia się z Polską związanym.

hmmm, czy jedno wyklucza drugie? nie powiedzialam, ze ma to na celu tylko podnoszenie swojej wartosci.

mam naprawde szczerą nadzieję, że z tego 'zaklepywania' coś wyniknie, oprócz obejścia się smakiem.

skoro przeszkadza Ci, że tutaj poruszane są niekiedy naprawde odbiegające od tematu rozmowy, to radzę się przenieść na inne forum (może wyłacznie męskie)... bo musze Cię rozczarować ale to będzie tu częstszym zjawiskiem ;p
wiem, bo mam doświadczenia po WM06 kobiecy punkt widzenia odnośnie piłki nie zamyka się tylko i wyłącznie na suchych faktach i uczeniu się tabel wynikowych na pamięć (moze nawet wcale nie na tym).

słyszałam, że Kuranyi jest bankowym graczem na EM... tak samo jak Helmes...
Kevinem nie jestem wcale zaskoczona, ale Helmes? ;p nie mówie, że to źle, chociaż jest to dla mnie zaskoczeniem. ciekawa jestem szerszego składu, o którym nie mogę ostatnimi czasy niestety nic wyczytać.

Edytowane przez magda_aparatka
Czas edycji: 2008-04-22 o 16:56 Powód: poszerzenie info o składzie Niemiec

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-04-22, 17:21   #148
Croaker
BAN stały

Cytat:
nie mialam zamairu odpisywa na Twojego posta ale skoro zarzucasz mi, że pisze o czymś na czym się nie znam i próbujesz mi udowodnić, że nie mam racji to niestety ale pociągnę to dalej.
otóż prawdopodobnie nie dowiemy się, ktora ze stron ma bezsoprną rację, ewentualnie możesz użyć zdania o jamochłonach tak samo do mnie jak i do siebie.
A ciagnij, z duzym prawdopobienstwem bedzie to doswiadczenie edukacyjne dla nas obojga.

Cytat:
"Nie sposób też pominąć w tym miejscu roli Muzeum Śląskiego w Goerlitz. Polacy krytykowali takie nazewnictwo, bowiem muzeum dokumentuje historię tylko od 1815 roku, tj. od momentu, gdy Goerlitz (jako część Górnych Łużyc) znalazło się w prowincji śląskiej i zostało włączone do Prus.
To zdanie moim zdaniem rozwiazuje spor - jest wyraznie powiedziane - czesc Gornych Luzyc, wlaczona do prowincji slaskiej. Tak samo jak chocby Sosnowiec jest w wojewodztwie slaskim, a jest czescia Zaglebia Dabrowskiego.

Cytat:
" W Goerlitz mieszka obecnie wielu Ślązaków, którzy przywieźli ze sobą swoją spuściznę – ale czy to czyni miasto bardziej śląskim, niż łużyckim?
Czy to ze po wojnie do Wroclawia przeprowadzilo sie wielu Lwowiakow czyni to miasto czescia Czerwonej Rusi/Wschodniej Galicji ?

Cytat:
Wystarczy wsiąść w wagon kolejowy w Goerlitz i pojechać na przejażdżkę w kierunku Drezna. Wszystkie mijane miejscowości mają podwójne nazewnictwo: niemieckie i łużyckie.
Zupelnie normalne - czesc Luzyc, wiec luzyckie napisy, zupelnie jak pisalem.

Cytat:
Mimo to przechodzących granicę wita w Goerlitz wielka tablica z napisem informującym, że oto znaleźli się oni w największym dolnośląskim mieście.
To stwierdzenie jest fundamentalna bzdura - najwiekszym dolnoslaskim miastem jest Wroclaw, niezaleznie gdzie by nie zaliczac Goerlitz.

Cytat:
tak więc skoro sami mieszkańcy tych terenów nie mogą do końca dość jak nazwać te tereny, my raczej tez nie dojdziemy do kompromisu. ale nie posądzaj mnie o budowanie wyimaginowanych twierdzeń.
Nie bardzo rozumiem co mam opinia czesciowo naplywowej ludnosci do faktycznej przynaleznosci regionalnej danego miasta.

Cytat:
do kwestii : "czekać całe zycie aż mnie pzpn powoła a skorzystać w końcu z danej mi szansy w dfb" nie bede się już odwoływać, bo powiedzialam co o tym sądzę. ani to dla mnie chwalebne ani karygodne. każdy dokonuje wyborów, jakie uważa za sluszne. chciał być "najemnikiem", jest nim. i skoro mu z tym dobrze? mam mu zabraniać czucia się Polakiem?
Ty masz takie zdanie, ja uwazam ze zachowal sie niewlasciwie, mam swoje zdanie i nikomu go nie narzucam i tyle.

Cytat:
nie jeden taki najemnik za granicą, i nie znaczy to, że ma zakaz bycia Polakiem i czucia się z Polską związanym.
Nie rozumiem tego - czuje sie Polakiem i gra dla reprezentacji Niemiec?

Cytat:
hmmm, czy jedno wyklucza drugie? nie powiedzialam, ze ma to na celu tylko podnoszenie swojej wartosci.
Nic takiego (tj. ze jedno wyklucza drugie) nie napisalem, po prostu dla mnie aspekt podnoszenia wartosci powinien byc zupelnie nieistotny.

Cytat:
mam naprawde szczerą nadzieję, że z tego 'zaklepywania' coś wyniknie, oprócz obejścia się smakiem.
Wg przepisow FIFA, jesli ktos wystapil w reprezentacji danego kraju, to nie moze juz wystepowac w reprezentacji innego kraju, tak wiec jest to zaklepywanie na amen.

Cytat:
skoro przeszkadza Ci, że tutaj poruszane są niekiedy naprawde odbiegające od tematu rozmowy, to radzę się przenieść na inne forum (może wyłacznie męskie)... bo musze Cię rozczarować ale to będzie tu częstszym zjawiskiem ;p
wiem, bo mam doświadczenia po WM06 kobiecy punkt widzenia odnośnie piłki nie zamyka się tylko i wyłącznie na suchych faktach i uczeniu się tabel wynikowych na pamięć (moze nawet wcale nie na tym).
Dopisujesz sobie jakies rzeczy, ktorych w ogole nie ma w moich postach. Nie napisalem nigdzie, ze przeszkadza mi taki a nie inny kierunek tematu, ani ze w ogole mnie interesuje rozmowa o cytuje "suchych faktach i uczeniu sie tabel na pamiec". Odnosilem sie po prostu do jednego ze stwierdzen powyzej, ze probuje komus udowodnic ze sie nie zna na pilce; ciezko zebym komus cos udowadnial, jesli w ogole o tym nie dyskutujemy, tylko w takim kontekscie uzylem tego odchodzenia od tematu.

Ciezko zebys mnie rozczarowala w momencie gdy przypisujesz mi oczekiwania, ktorych zupelnie nie mam. Co do dobrych rad o zmienianiu for, dziekuje, nie skorzystam.
Stary 2008-04-22, 17:53   #149
Oleczka
Zakorzenienie

GG do Oleczka

Wiecie co, ten watek jest o euro a nie o tym czy Klose i Podolski graja dla Niemiec czy Polski (o nawet mi sie zrymowalo )
Takze polecilabym zakonczyc ta dyskusje, ktora nie wnosi nic, a jest to tylko takie "ustawianie po sobie, po kolei ze ja mam racje"
Niech madrzejszy ustapi.
Stary 2008-04-22, 18:03   #150
Croaker
BAN stały

Cytat:
Wiecie co, ten watek jest o euro a nie o tym czy Klose i Podolski graja dla Niemiec czy Polski (o nawet mi sie zrymowalo )
Takze polecilabym zakonczyc ta dyskusje, ktora nie wnosi nic, a jest to tylko takie "ustawianie po sobie, po kolei ze ja mam racje"
Niech madrzejszy ustapi.
To ja, to ja!

Tak powaznie zas, to juz EOT, napisalem co mialem napisac i nie chce nikogo denerwowac, deprecjonowac czy cus.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości