![]() |
#121 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#122 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() alkamor nie strasz z ta torbielą!!! bo ja jak czasami schizuję to mówię do mojego Małżona że może to nie ciąża tylko wzdęcie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
hej, ja dzisiaj zaczęłam siódmy tydzień
![]()
#124 |
Zakorzenienie
|
zanka a lekarz jak Ci robił USG to nie powiedział który to tydzień?? bo ja teoretycznie w sobotę zaczęłam 7 tydzień a jednak w piątek na wizycie okazało się, że to 5 tydzień czyli teraz 6
|
![]() ![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tyle, może coś jest nie tak i dlatego nie mówił który t.c. ![]()
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
No to chyba wcześniej jest niż 7 tydz wiesz?? bo ja mam mniej więcej jak Ty i mi powiedziała, że właśnie pęcherzyk widać i że to 5 tydzień,.Już się 18 lipca nie mogę doczekać
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
ja też 18. lipca idę, ja oczywiście liczę od daty ostatniej @ ten 7. t.c. pewnie w rzeczywistości będzie jakiś 4. no ale i tak liczy się przeważnie od ostatniej @. Ty wg. @ jesteś dalej niż ja o 4 dni.
#128 |
Zakorzenienie
|
no tak ale jednak skoro powieidziała, że 5 to niech jej będzie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
To Ty też widziałaś ostatnio tylko czarną plamkę i to był sam pęcherzyk, tak? fasolki jeszcze nie bylo widać?
#130 |
Wtajemniczenie
|
pewnie dr chodzilo o to, ze pecherzyk wielkosciowo odpowiada 5 tyg ciazy
![]() ![]()
#131 |
Zakorzenienie
|
to ja wam coś zacytuję z M jak Mama
"Lekarze często wyliczają termin rozwiązania za pomocą tabeli w kształcie kół, które także opracowane są na podstawie reguły Naegellego(...) Ginekolog wylicza przewidywany termin porodu podczas badania USG między 11 a 14 tc.Widząc płód na ekranie komputera, mierzy tzw. CRL(odległość od główki do pupy dziecka) i wprowadza dane do programu komputerowego, który wylicza wiek ciąży oraz termin porodu. Jak wynika z medycznych statystyk, obliczona w ten sposób data narodzin sprawdza się w 90 %.Mimo, że badanie USG przeprowadzane jest jeszcze w 20. oraz 32-34 tc - lekarz nie robi wtedy korekt dotyczących terminu rozwiązania. Ten pierwszy pomiar jest najważniejszy, gdyż do ok.14 tygodnia ciąży wszystkie dzieci rozwijają się podobnie. Potem rosną w swoim tempie, np. dzieci wysokich rodziców zwykle są widoczne na ekranie jako większe, a rodziców niskich - jako mniejsze. I chociaż wiek ciąży jest ten sam, np.20 tydzień - to jednak jedno dziecko może wyglądać na 23 tydzień, a drugie na 18. tydzień życia" ciekawe tylko jak teoria ma się do praktyki.Tzn chodzi mi o to, że ciekawa jestem czy rzeczywiście lekarze wprowadzają te dane do systemu i na podstawie tego obliczają datę rozwiązania.Wiem, że moja mama mojej siostrze jakoś inaczej niż lekarz wyliczyła datę...nie wiem konkretnie o co chodzi ale coś tam się liczyło z datą pierwszych wyczuwalnych ruchów dziecka.Mojej mamie się sprawdziło....mojej siostrze nie w 100% ale bardziej niż lekarskie wyliczenia bo wg lekarzy termin miała na 21 stycznia a urodziła 2 lutego. Mama jej wyliczyła początek lutego ale nie pamiętam dokładnie kiedy.Muszę się jej zapytać żeby później móc sobie obliczyć....Zaraz idę chyba zjeść lody ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#132 |
Wtajemniczenie
|
tak, na wiekszosci usg automatycznie na podstawie wymiarow wylicznay jest termin porodu, ktory i tak kazdy lekarz ma gdzies. jak sie pojedzie rodzic to beda patrzec tylko na karte ciazy i tamten termin (wlasnie wyliczany na magicznym koleczku. czyli chyba data om + 7dni - 3miesiace). policzcie sobie co Wam wypada i zobaczycie czy ten Wam wpisze lekarz
![]()
#133 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, moja beta 105,6! Czyli testy się nie myliły. Chyba mogę do was dołączyć!
|
![]() ![]() |
![]() |
#134 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja wczoraj bylam na spotkaniu z pielegniarka w przychodni z okazji zmiany przychodni, pomierzyla mnie, cisnienie zbadala i mocz ale chyba tylko na cukier i proteiny. Wg ostatniej miesiaczki to mam dzis ostatni dzien 6 tygodnia, powiedzialam jej ze mam dlugie cykle i moim zdaniem faktycznie dzidzia moze byc o tydzien mlodsza, a ona mi wytlumaczyla ze to nie ma znaczenia bo tak czy siak zaplodnienie bylo w tym cyklu (co jest troche dziwne, bo chyba dziecko wychodzi jak jest odpowiednio rozwiniete a nie jak minie 40 tygodni od ostatniej @), no ale to nie ma takiego znaczenia bo i tak wiadomo ze urodzi sie mniej wiecej wtedy (kolo 5 marca), poza tym pani powiedziala, ze praktycznie do 12 tygodnia to sie czeka czy jednak nie dostane okresu i ciazy nie bedzie i tak jakby kobiety nie uznaje sie za ciezarna i ze pierwsze spotkanie z lekarzem powinnam miec w 8 tygodniu, a z drugiej strony tak szukala terminow ze ide juz w piatek. Z jednej strony to to angielskie podejscie mi sie podoba, bo jest takie naturalne, a z drugiej jak ja was tu podczytuje to tez bym zaraz chciala fasolke na ekranie ogladac, ech... A w nocy tak mnie brzuszysko bolalo jak na okres ze myslalam ze faktycznie zaraz dostane i bedzie po wszystkim ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No pewnie!!Gratuluję!!!I witamy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#136 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() widzę że zagościłyście w tym wątku na dobre, u nas coraz ciszej, jak wcześniej było 5 stron na dzień tak teraz 1 strona w ciągu kilku dni ![]() Ja dzisiaj mam 16dzień cyklu...teoretycznie jeszcze kilka dni do owu, ale ja sama nie wiem kiedy mam ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
Raczkowanie
|
ewa2803 gratulacje!! Fajnie że grono się powiększa
![]() alkamor u mnie też pęcherzyk jak w 5 tyg. mimo że z obliczeń wynika że to już 6. Za 2 tyg. znów kontrola, sprawdzą czy się rozwija (niestety poprzedni był pusty kilka miesięcy temu...) Zuziunia nie łam się! Ja z moim Małżonem przed pierwszą ciążą staraliśmy się pół roku, ciąża nieudana...jakoś nie mogłam trafić na owu bo cykle mam nieregularne. Teraz pomyślałam że co ma być to będzie i...zamiast liczyć szaleliśmy cały miesiąc...ups ![]() emzeta no to ci się udało z tą wizytą u położnej! Tutaj rzadko umawiają przed 8 tyg. ![]() ![]() ![]() Dziewczyny a jak tam u was z objawami? Czy oprócz zmęczenia was coś dopada? Mnie mdli całymi dniami i mam straszny odrzut od jedzenia...no, za wyjątkiem ogórków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#138 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, a ja mam doła, cieszę się z dzidziusia ale tyle problemów pojawiło się w związku z ciąża że ciezko mi pisać. Moja mama jak jej powiedziałam to się na początku cieszyła a teraz jest rozczarowana, mam ten swój zakład kosmetyczny, to ona mi pomogła go otworzyć i wspierała mnie jak go rozkręcałam, jest rozczarowana że tyle włożyla w niego pieniędzy i serca i ja też i dopiero rok go mam a tu ciąża. zawsze miałam super kontakt z mama i zawsze mnie wspierała teraz nawet rozmawiać nie chce. Wierzę że dam radę go utrzymać i napewno go nie zamknę. Z narzeczonym też się coś nie układa cały czas ma inne zdanie niż ja, wiem że damy rade ale jak narazie wszystko się wali a ja nie mam sił.
|
![]() ![]() |
![]() |
#139 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja na razie mam ciagle duze piersi i obolale, a dzis w nocy mnie nie bolal brzuch, moze juz przestanie, oby... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#140 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
Kasiu nie wiedziałam że jesteś kosmetyczką. Kochana jak chcesz się wyżalić albo coś pisz na gg luib PW może bym coś pomogła, spojrzała na wszystko z innej perspektywy. Edytowane przez Zuziunia Czas edycji: 2008-07-10 o 21:06 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#141 |
Wtajemniczenie
|
Witam przyszłe mamusie;]
Ja zobaczyłam dwie piękne kreseczki po trzech miesiącach prób i w końcu się udało..... @ powinnam mieć tydzień temu i dzisiaj się wybieram do lekarza, nie wiem czy nie za wcześnie ale już chciałabym mieć pewność, żeby całemu światu ogłosić nasze szczęście..... Jeżeli ostatnią @ miałam 3-06-2008 to lekarz może już coś potwierdzić? pozdr P.S. A dodam jeszcze, że wg moich obliczeń mamusią zostanę 9-03-2009
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają, jak latać. Antoine de Saint-Exupéry Edytowane przez e.m.i.l.k.a Czas edycji: 2008-07-10 o 09:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kasia co do mamy to jak jej powiesz co zamierzasz dalej to napewno zrozumie.Tylko pewnie na razie nie wie co zamierzasz.A z TŻtem ja też tak mam...wiesz co to chyba burza hormonów u nas tak działa Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#143 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
Emzeta czy orientujesz sie moze czy gdzieś w Londynie mozna zrobić betę prywatnie? I jak to się załatwia.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Raczkowanie
|
e.m.i.l.k.a gratulacje! ja termin z kalkulatorów też mam na 9.03
![]() emzeta to widać u was w Londynie wszystko zupełnie inaczej ![]() ![]() ![]() kasia03222 nie martw się! Ciąża zawsze wiąże się z jakimiś problemami ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
#150 |
Zadomowienie
|
Niestety nie moge Ci pomoc, bo nie zamierzam robic bety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:34.