Mamusie marcowo-kwietniowe 2009 - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-07-08, 18:13   #121
Anvi
Raczkowanie

Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009

Cytat:
Napisane przez emzeta Pokaż wiadomość
Jej, strach posluchac, no ja dostalam wlasnie pare dni temu list zapraszajacy na wymaz, ale zdazylam juz sobie kupic ksiazke o ciazy tutaj i tam jest napisane ze raczej mi nie zrobia w ciazy, poradza odlozyc na pociazy, a ja nawet nie wiem czy w polsce robia. No ja mam nadzieje, ze mnie wysla na wczesniejsze usg zeby ustalic wiek ciazy, bo mam bardzo nieregularne miesiaczki, ech pozyjemy, zobaczymy...
No tak, wymazu nie zrobią bo oni tutaj wogóle do srodka nie zaglądają w czasie ciąży A wczesne USG...zazwyczaj tylko ze szczególnycg wskazań. Zazwyczaj pierwsze robią dopiero około 12tygodnia. Oni się boją bo wczesne USG trzeba robic wewnetrznie, mi kazali podpisac zgodę i że w razie poronienia nie ponoszą odpowiedzialnosci!!! Paranoja!!
Anvi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-08, 18:18   #122
Anvi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ewa2803 Pokaż wiadomość
Witam Dziewczyny! Mi znowu test pokazał drugą słabiutką kreseczkę ale tym razem odczytałam go po 5 minutach tak jak pisało na opakowaniu. Już niczego nie jestem pewna. Zaraz idę zrobić badanie krwi. Jakby się naprawdę udało to byłoby super bo to mój pierwszy cykl po odstawieniu tabletek! Dam znać co i jak!
Ja zrobiłam 2 testy 5 dni i 2 dni przed spodziewaną @ i kreseczki były baaaaardzo blade (testy miały wykrywać ciążę 5 dni przed @). A trzeci był grubaśny plus 2 dni po

alkamor nie strasz z ta torbielą!!! bo ja jak czasami schizuję to mówię do mojego Małżona że może to nie ciąża tylko wzdęcie On się wtedy strasznie wkurza...hahah
Stary 2008-07-08, 19:44   #123
zanka205
Zakorzenienie

hej, ja dzisiaj zaczęłam siódmy tydzień nie mogę się doczekać następnej wizyty u lekarza, a to dopiero w następny piątek, może już wtedy zobaczę moją fasolkę i może bijące serduszko.

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-08, 19:59   #124
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość
hej, ja dzisiaj zaczęłam siódmy tydzień nie mogę się doczekać następnej wizyty u lekarza, a to dopiero w następny piątek, może już wtedy zobaczę moją fasolkę i może bijące serduszko.
zanka a lekarz jak Ci robił USG to nie powiedział który to tydzień?? bo ja teoretycznie w sobotę zaczęłam 7 tydzień a jednak w piątek na wizycie okazało się, że to 5 tydzień czyli teraz 6

Maja
alkamor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-08, 20:02   #125
zanka205
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alkamor Pokaż wiadomość
zanka a lekarz jak Ci robił USG to nie powiedział który to tydzień?? bo ja teoretycznie w sobotę zaczęłam 7 tydzień a jednak w piątek na wizycie okazało się, że to 5 tydzień czyli teraz 6
zrobił usg i mówił: widać pęcherzyk na razie sam, bardzo wczesna ciąża zobaczymy za dwa tygodnie jak się rozwija, dbaj o siebie, nie męcz się, nie kontaktuj z chorymi ludźmi.
I tyle, może coś jest nie tak i dlatego nie mówił który t.c.

Stary 2008-07-08, 20:03   #126
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

No to chyba wcześniej jest niż 7 tydz wiesz?? bo ja mam mniej więcej jak Ty i mi powiedziała, że właśnie pęcherzyk widać i że to 5 tydzień,.Już się 18 lipca nie mogę doczekać posłucham serduszka

Maja
Stary 2008-07-08, 20:09   #127
zanka205
Zakorzenienie

Cytat:
No to chyba wcześniej jest niż 7 tydz wiesz?? bo ja mam mniej więcej jak Ty i mi powiedziała, że właśnie pęcherzyk widać i że to 5 tydzień,.Już się 18 lipca nie mogę doczekać posłucham serduszka
ja też 18. lipca idę, ja oczywiście liczę od daty ostatniej @ ten 7. t.c. pewnie w rzeczywistości będzie jakiś 4. no ale i tak liczy się przeważnie od ostatniej @. Ty wg. @ jesteś dalej niż ja o 4 dni.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-08, 20:14   #128
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

no tak ale jednak skoro powieidziała, że 5 to niech jej będzie czyli teraz zaczęłam 6 tydzień

Maja
Stary 2008-07-08, 20:16   #129
zanka205
Zakorzenienie

To Ty też widziałaś ostatnio tylko czarną plamkę i to był sam pęcherzyk, tak? fasolki jeszcze nie bylo widać?

Stary 2008-07-08, 20:26   #130
jaroszania
Wtajemniczenie

GG do jaroszania

pewnie dr chodzilo o to, ze pecherzyk wielkosciowo odpowiada 5 tyg ciazy potem jak malenstwa troche podrosna to noga bedzie np bedzie odpowiadala 12tc, glowka 11 a brzuszek 13 ale w tc bedziecie caly czas w tym samym.

nie farbuję od 20.12.2012
jaroszania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-08, 20:45   #131
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

to ja wam coś zacytuję z M jak Mama

"Lekarze często wyliczają termin rozwiązania za pomocą tabeli w kształcie kół, które także opracowane są na podstawie reguły Naegellego(...) Ginekolog wylicza przewidywany termin porodu podczas badania USG między 11 a 14 tc.Widząc płód na ekranie komputera, mierzy tzw. CRL(odległość od główki do pupy dziecka) i wprowadza dane do programu komputerowego, który wylicza wiek ciąży oraz termin porodu. Jak wynika z medycznych statystyk, obliczona w ten sposób data narodzin sprawdza się w 90 %.Mimo, że badanie USG przeprowadzane jest jeszcze w 20. oraz 32-34 tc - lekarz nie robi wtedy korekt dotyczących terminu rozwiązania. Ten pierwszy pomiar jest najważniejszy, gdyż do ok.14 tygodnia ciąży wszystkie dzieci rozwijają się podobnie. Potem rosną w swoim tempie, np. dzieci wysokich rodziców zwykle są widoczne na ekranie jako większe, a rodziców niskich - jako mniejsze. I chociaż wiek ciąży jest ten sam, np.20 tydzień - to jednak jedno dziecko może wyglądać na 23 tydzień, a drugie na 18. tydzień życia"

ciekawe tylko jak teoria ma się do praktyki.Tzn chodzi mi o to, że ciekawa jestem czy rzeczywiście lekarze wprowadzają te dane do systemu i na podstawie tego obliczają datę rozwiązania.Wiem, że moja mama mojej siostrze jakoś inaczej niż lekarz wyliczyła datę...nie wiem konkretnie o co chodzi ale coś tam się liczyło z datą pierwszych wyczuwalnych ruchów dziecka.Mojej mamie się sprawdziło....mojej siostrze nie w 100% ale bardziej niż lekarskie wyliczenia bo wg lekarzy termin miała na 21 stycznia a urodziła 2 lutego. Mama jej wyliczyła początek lutego ale nie pamiętam dokładnie kiedy.Muszę się jej zapytać żeby później móc sobie obliczyć....Zaraz idę chyba zjeść lody

Maja

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-08, 21:10   #132
jaroszania
Wtajemniczenie

GG do jaroszania

tak, na wiekszosci usg automatycznie na podstawie wymiarow wylicznay jest termin porodu, ktory i tak kazdy lekarz ma gdzies. jak sie pojedzie rodzic to beda patrzec tylko na karte ciazy i tamten termin (wlasnie wyliczany na magicznym koleczku. czyli chyba data om + 7dni - 3miesiace). policzcie sobie co Wam wypada i zobaczycie czy ten Wam wpisze lekarz

nie farbuję od 20.12.2012
jaroszania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-09, 06:39   #133
ewa2803
Raczkowanie

GG do ewa2803

Dziewczyny, moja beta 105,6! Czyli testy się nie myliły. Chyba mogę do was dołączyć!
ewa2803 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-09, 08:21   #134
emzeta
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny, moja beta 105,6! Czyli testy się nie myliły. Chyba mogę do was dołączyć!
No pewnie! witamy i gratulacje!!!!

Ja wczoraj bylam na spotkaniu z pielegniarka w przychodni z okazji zmiany przychodni, pomierzyla mnie, cisnienie zbadala i mocz ale chyba tylko na cukier i proteiny. Wg ostatniej miesiaczki to mam dzis ostatni dzien 6 tygodnia, powiedzialam jej ze mam dlugie cykle i moim zdaniem faktycznie dzidzia moze byc o tydzien mlodsza, a ona mi wytlumaczyla ze to nie ma znaczenia bo tak czy siak zaplodnienie bylo w tym cyklu (co jest troche dziwne, bo chyba dziecko wychodzi jak jest odpowiednio rozwiniete a nie jak minie 40 tygodni od ostatniej @), no ale to nie ma takiego znaczenia bo i tak wiadomo ze urodzi sie mniej wiecej wtedy (kolo 5 marca), poza tym pani powiedziala, ze praktycznie do 12 tygodnia to sie czeka czy jednak nie dostane okresu i ciazy nie bedzie i tak jakby kobiety nie uznaje sie za ciezarna i ze pierwsze spotkanie z lekarzem powinnam miec w 8 tygodniu, a z drugiej strony tak szukala terminow ze ide juz w piatek.
Z jednej strony to to angielskie podejscie mi sie podoba, bo jest takie naturalne, a z drugiej jak ja was tu podczytuje to tez bym zaraz chciala fasolke na ekranie ogladac, ech...

A w nocy tak mnie brzuszysko bolalo jak na okres ze myslalam ze faktycznie zaraz dostane i bedzie po wszystkim Nospe wzielam, podobno w ciazy mozna, bo juz bym nie wytrzymala

Człowiek uczy się całe życie i głupi umiera

pumpkinkitchen - zapraszam
emzeta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-09, 10:02   #135
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:

No pewnie!!Gratuluję!!!I witamy

Maja
Stary 2008-07-09, 16:21   #136
Zuziunia
BAN stały

Cytat:
Cytat:
no tak ale jednak skoro powieidziała, że 5 to niech jej będzie czyli teraz zaczęłam 6 tydzień
Dziewczynki moje drogie gratuluje
widzę że zagościłyście w tym wątku na dobre, u nas coraz ciszej, jak wcześniej było 5 stron na dzień tak teraz 1 strona w ciągu kilku dni zrobiło sie smutno i szaro bez was.
Ja dzisiaj mam 16dzień cyklu...teoretycznie jeszcze kilka dni do owu, ale ja sama nie wiem kiedy mam a może już miałam. Już mi wszystko jedno...
Zuziunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-09, 21:56   #137
Anvi
Raczkowanie

ewa2803 gratulacje!! Fajnie że grono się powiększa

alkamor u mnie też pęcherzyk jak w 5 tyg. mimo że z obliczeń wynika że to już 6. Za 2 tyg. znów kontrola, sprawdzą czy się rozwija (niestety poprzedni był pusty kilka miesięcy temu...)

Zuziunia nie łam się! Ja z moim Małżonem przed pierwszą ciążą staraliśmy się pół roku, ciąża nieudana...jakoś nie mogłam trafić na owu bo cykle mam nieregularne. Teraz pomyślałam że co ma być to będzie i...zamiast liczyć szaleliśmy cały miesiąc...ups Nie poddawaj się i myśl pozytywnie! Trzymam kciuki!

emzeta no to ci się udało z tą wizytą u położnej! Tutaj rzadko umawiają przed 8 tyg. Fajnie Ja jakoś się załapałam na wcześniejsze USG, następne za 2 tyg. Naturalne podejście podobało mi się na początku, teraz mam więcej obaw...a już za największy absurd uważam stwierdzenie że do 12tyg się czeka na okres!! To poronienie nie okres! ech... Mnie też brzuch boli...za kazdym razem sprawdzam czy nie plamię!! Czekam na wieści po piątkowej wizycie u położnej!!

Dziewczyny a jak tam u was z objawami? Czy oprócz zmęczenia was coś dopada? Mnie mdli całymi dniami i mam straszny odrzut od jedzenia...no, za wyjątkiem ogórków
Stary 2008-07-10, 07:21   #138
kasia03222
Raczkowanie

Hej dziewczyny, a ja mam doła, cieszę się z dzidziusia ale tyle problemów pojawiło się w związku z ciąża że ciezko mi pisać. Moja mama jak jej powiedziałam to się na początku cieszyła a teraz jest rozczarowana, mam ten swój zakład kosmetyczny, to ona mi pomogła go otworzyć i wspierała mnie jak go rozkręcałam, jest rozczarowana że tyle włożyla w niego pieniędzy i serca i ja też i dopiero rok go mam a tu ciąża. zawsze miałam super kontakt z mama i zawsze mnie wspierała teraz nawet rozmawiać nie chce. Wierzę że dam radę go utrzymać i napewno go nie zamknę. Z narzeczonym też się coś nie układa cały czas ma inne zdanie niż ja, wiem że damy rade ale jak narazie wszystko się wali a ja nie mam sił.
kasia03222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-10, 07:23   #139
emzeta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Anvi Pokaż wiadomość
emzeta no to ci się udało z tą wizytą u położnej! Tutaj rzadko umawiają przed 8 tyg. Fajnie Ja jakoś się załapałam na wcześniejsze USG, następne za 2 tyg. Naturalne podejście podobało mi się na początku, teraz mam więcej obaw...a już za największy absurd uważam stwierdzenie że do 12tyg się czeka na okres!! To poronienie nie okres! ech... Mnie też brzuch boli...za kazdym razem sprawdzam czy nie plamię!! Czekam na wieści po piątkowej wizycie u położnej!!

Dziewczyny a jak tam u was z objawami? Czy oprócz zmęczenia was coś dopada? Mnie mdli całymi dniami i mam straszny odrzut od jedzenia...no, za wyjątkiem ogórków
Hej Anvi, to nie wizyta u poloznej, dopiero u GP, ponoc wywiad i wybor szpitala a wtedy bede czekac az sie ze mna polozna skontaktuje, a moze mialabys jakies podpowiedzi na co zwrocic uwage wybierajac szpital?

Ja na razie mam ciagle duze piersi i obolale, a dzis w nocy mnie nie bolal brzuch, moze juz przestanie, oby...

Stary 2008-07-10, 07:42   #140
Zuziunia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Anvi Pokaż wiadomość
Zuziunia nie łam się! Ja z moim Małżonem przed pierwszą ciążą staraliśmy się pół roku, ciąża nieudana...jakoś nie mogłam trafić na owu bo cykle mam nieregularne. Teraz pomyślałam że co ma być to będzie i...zamiast liczyć szaleliśmy cały miesiąc...ups Nie poddawaj się i myśl pozytywnie! Trzymam kciuki!

Cytat:
Napisane przez kasia03222 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, a ja mam doła, cieszę się z dzidziusia ale tyle problemów pojawiło się w związku z ciąża że ciezko mi pisać. Moja mama jak jej powiedziałam to się na początku cieszyła a teraz jest rozczarowana, mam ten swój zakład kosmetyczny, to ona mi pomogła go otworzyć i wspierała mnie jak go rozkręcałam, jest rozczarowana że tyle włożyla w niego pieniędzy i serca i ja też i dopiero rok go mam a tu ciąża. zawsze miałam super kontakt z mama i zawsze mnie wspierała teraz nawet rozmawiać nie chce. Wierzę że dam radę go utrzymać i napewno go nie zamknę. Z narzeczonym też się coś nie układa cały czas ma inne zdanie niż ja, wiem że damy rade ale jak narazie wszystko się wali a ja nie mam sił.
Mam nadzieję, żr to tylko chwilowe kłopoty i jednak wszystko sie poukłada jak już będziesz mieć dzidziusia.
Kasiu nie wiedziałam że jesteś kosmetyczką.

Kochana jak chcesz się wyżalić albo coś pisz na gg luib PW może bym coś pomogła, spojrzała na wszystko z innej perspektywy.

Edytowane przez Zuziunia
Czas edycji: 2008-07-10 o 21:06
Stary 2008-07-10, 08:22   #141
e.m.i.l.k.a
Wtajemniczenie

GG do e.m.i.l.k.a

Witam przyszłe mamusie;]
Ja zobaczyłam dwie piękne kreseczki po trzech miesiącach prób i w końcu się udało..... @ powinnam mieć tydzień temu i dzisiaj się wybieram do lekarza, nie wiem czy nie za wcześnie ale już chciałabym mieć pewność, żeby całemu światu ogłosić nasze szczęście.....
Jeżeli ostatnią @ miałam 3-06-2008 to lekarz może już coś potwierdzić?
pozdr

P.S. A dodam jeszcze, że wg moich obliczeń mamusią zostanę 9-03-2009

Edytowane przez e.m.i.l.k.a
Czas edycji: 2008-07-10 o 09:20
e.m.i.l.k.a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-10, 10:20   #142
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
Napisane przez kasia03222 Pokaż wiadomość

Kasia co do mamy to jak jej powiesz co zamierzasz dalej to napewno zrozumie.Tylko pewnie na razie nie wie co zamierzasz.A z TŻtem ja też tak mam...wiesz co to chyba burza hormonów u nas tak działa

Cytat:
Napisane przez e.m.i.l.k.a Pokaż wiadomość
Witam przyszłe mamusie;]
Ja zobaczyłam dwie piękne kreseczki po trzech miesiącach prób i w końcu się udało..... @ powinnam mieć tydzień temu i dzisiaj się wybieram do lekarza, nie wiem czy nie za wcześnie ale już chciałabym mieć pewność, żeby całemu światu ogłosić nasze szczęście.....
pozdr

Myślę, że chyba jednak nie.Najlepiej to jakbyś na betę poszła koszt to jakieś 30 zł a będziesz pewna.Lekarz może zrobić USG ale nie wiem czy tak wcześnie będzie chciał.Chociaż w sumie jak robiłaś test a @ nie ma to pewnie już można GRATULOWAć

Maja
Stary 2008-07-10, 12:53   #143
Zuziunia
BAN stały

Cytat:
Witam przyszłe mamusie;]
Ja zobaczyłam dwie piękne kreseczki po trzech miesiącach prób i w końcu się udało.....
Gratuluję

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-10, 13:23   #144
emzeta
Zadomowienie

Smile Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009

Cytat:
Witam przyszłe mamusie;]
pozdr

No to gratulacje! a mamusiami zostaniemy w podobnym bardzo czasie, przynajmniej tak mi sie wydaje

Stary 2008-07-10, 17:21   #145
Darianna25
Zakorzenienie

Emzeta czy orientujesz sie moze czy gdzieś w Londynie mozna zrobić betę prywatnie? I jak to się załatwia.
Darianna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-10, 17:41   #146
Anvi
Raczkowanie

e.m.i.l.k.a gratulacje! ja termin z kalkulatorów też mam na 9.03 )

emzeta to widać u was w Londynie wszystko zupełnie inaczej Bo u mnie GP skierował mnie na USG jak miałam bóle brzucha ale wywiad i resztę załatwia położna. A co do szpitala to trudno powiedzieć...ja poprzednio poczytałam opinie na polskich forach i na angielskich stronach, miałam dwa do wyboru ale w efekcie końcowym wybrałam ten który jest bliżej domu - poprostu znam sytuacje na drogach i wiem że jak mnie weźmie w godzinech szczytu to będę miała kłopot z dojazdem Aspekty praktyczne zwyciężyły

kasia03222 nie martw się! Ciąża zawsze wiąże się z jakimiś problemami Jeśli poradziłaś sobie z otwarciem własnego biznesu to na pewno poradzisz sobie z jego prowadzeniem jako biznes-mama Mama na pewno zrozumie i skoro wcześniej cię wspierała to teraz też na pewno będzie, może poprostu potrzebuje trochę czasu żeby oswoić się z myślą o zmianach... Będzie dobrze
Stary 2008-07-10, 21:02   #147
zanka205
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zuziunia Pokaż wiadomość

Mam nadzieję, żr to tylko chwilowe kłopoty i jednak wszystko sie poukłada jak już będziesz mieć dzidziusia.
Zanko nie wiedziałam że jesteś kosmetyczką. Szkoda że nie mieszkasz bliżej, miałabym nie tylko super koleżankę ale i kosmetyczkę. A tak zostaje kontakt przez forum lub gg

Kochana jak chcesz się wyżalić albo coś pisz na gg luib PW może bym coś pomogła, spojrzała na wszystko z innej perspektywy.
chyba sobie pomyliłaś nicki, to kasia03222 jest chyba kosmetyczką i jej wypowiedź cytowałaś, więc to chyba zwykła pomyłka

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-10, 21:04   #148
Zuziunia
BAN stały

Cytat:
chyba sobie pomyliłaś nicki, to kasia03222 jest chyba kosmetyczką i jej wypowiedź cytowałaś, więc to chyba zwykła pomyłka
Ups faktycznie
Stary 2008-07-10, 21:06   #149
zanka205
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zuziunia Pokaż wiadomość
Ups faktycznie
nic się nie stało

Stary 2008-07-10, 22:06   #150
emzeta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Darianna25 Pokaż wiadomość
Emzeta czy orientujesz sie moze czy gdzieś w Londynie mozna zrobić betę prywatnie? I jak to się załatwia.
Niestety nie moge Ci pomoc, bo nie zamierzam robic bety

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości