Horrendalne (i ciągle rosnące!) ceny perfum w Polsce - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-04, 21:00   #121
anka_res
Zakorzenienie

Dot.: Horrendalne (i ciągle rosnące!) ceny perfum w Polsce

Pewnie, to kwestia osobniczej oszczędności no i też pewnie indywidualnych możliwości finansowych
anka_res jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-04, 21:12   #122
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez anka_res Pokaż wiadomość
Pewnie, to kwestia osobniczej oszczędności no i też pewnie indywidualnych możliwości finansowych
Aniu, szczerze? gdybym miala naprawde duzo pieniedzy, nadal wolalabym zakupy na All, zas zaoszczedzone pieniadze spozytkowalabym na jakis zbozny cel, ot co.

i ja rozumiem, Eurydice, ze masz inny poglad na sprawe, ale naprawde, nie moge zrozumiec, w czym przyjemniejsze sa zakupy w sklepie stacjonarnym nizli w wirtualnej przestrzeni... osobiscie uwielbiam ten moment, kiedy w domu otwieram przesylke z nowym, pachnacym nabytkiem - i zakup w Sephorze, gdzie sprzedajaca (jak juz ja dorwe, zeby poszla do kasy, bo bywa, ze mozna czekac na taka godzinami) ze znudzona mina rzuca mi perfumy do torebki jakos nie wydaje mi sie byc bardziej atrakcyjny.

i nie uwazam, aby porownanie do pojscia do kina bylo adekwatne - wszak chodzi o ogladanie filmu w o wiele lepszych jakosciowo (wieeelki ekran, bardziej czysty dzwiek) warunkach - czyli doznania sa analogicznie bogatsze. zas perfumy nabyte czy to w necie, czy w tzw. realu (nie mylic z hipermarketem ) pachna takoz samo, nieprawdaz?
siarka40 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-04, 21:19   #123
anka_res
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
Aniu, szczerze? gdybym miala naprawde duzo pieniedzy, nadal wolalabym zakupy na All, zas zaoszczedzone pieniadze spozytkowalabym na jakis zbozny cel, ot co.

Ja też, dlatego dodałam osobnicze skłonności do optymalizacji kosztów A te mam rozwinięte i nie są zależne od możliwości finansowych...
Już chyba kiedyś, gdy możliwości były mniejsze (studia etc.) bardziej mnie ciągnęło do Sephory

Ale jedno Wam powiem, nigdy już nie miałam takiego poczucia obcowania z luksusem, jak te ileś tam temu, gdy chodziłam do Sephory, a nie było mnie na te perfumy stać...Niestety ulotniło się ono (w Sephorze również). Teoria malejącej użyteczności marginalnej ?
Stary 2009-10-04, 21:24   #124
martwa papuga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość

i ja rozumiem, Eurydice, ze masz inny poglad na sprawe, ale naprawde, nie moge zrozumiec, w czym przyjemniejsze sa zakupy w sklepie stacjonarnym nizli w wirtualnej przestrzeni... osobiscie uwielbiam ten moment, kiedy w domu otwieram przesylke z nowym, pachnacym nabytkiem - i zakup w Sephorze, gdzie sprzedajaca (jak juz ja dorwe, zeby poszla do kasy, bo bywa, ze mozna czekac na taka godzinami) ze znudzona mina rzuca mi perfumy do torebki jakos nie wydaje mi sie byc bardziej atrakcyjny.

i nie uwazam, aby porownanie do pojscia do kina bylo adekwatne - wszak chodzi o ogladanie filmu w o wiele lepszych jakosciowo (wieeelki ekran, bardziej czysty dzwiek) warunkach - czyli doznania sa analogicznie bogatsze. zas perfumy nabyte czy to w necie, czy w tzw. realu (nie mylic z hipermarketem ) pachna takoz samo, nieprawdaz?
Wiesz, chodzi pewnie o to - zapach spodoba ci się szaleńczo i już, teraz, zaraz, natychmiast - masz.
Jako niecierpliwus, potrafię to zrozumieć.

A niższa cena jest dla mnie jedynym plusem kupowania w necie, jak dotąd kupując perfumy, nie trafiłam na nieprzyjemne ekspedientki, za to odbiorowi paczki od listonosza zawsze towarzyszy zjadliwy komentarz antenatki, że chyba jestem chora na głowę i który to już flakonik...
martwa papuga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-04, 22:19   #125
siarka40
Szef ds. Wymianek

a skad wie, ze to perfumy?

ja dostaje bardzo duzo przesylek, nie wiem czy ktokolwiek potrafilby po opakowaniu okreslic, w ktorych czaja sie akurat perfumy <mysli>
Stary 2009-10-04, 22:28   #126
anka_res
Zakorzenienie

Bo może Martwa Papuga (mój ulubiony skecz, fair play Papugo !!! ) tak jak ja, ZAWSZE kupuje perfumy, więc wiedzą od razu
Stary 2009-10-04, 22:43   #127
siarka40
Szef ds. Wymianek

ale skad w ogole o tym wiedza, ze perfumy?
Stary 2009-10-04, 23:22   #128
anka_res
Zakorzenienie

Bo zawsze do Papugi przychodzą perfumy Paczka = perfumy

Posiedli tę wiedzę jakoś i przepadło...
Stary 2009-10-04, 23:27   #129
martwa papuga
Zakorzenienie

Dokładnie. Jak przychodzi książka czy częsci do kompa, to też jestem podejrzewana o kupienie perfum

Listonosz w dom, Mamcia wyklina na czym świat stoi.

Edytowane przez martwa papuga
Czas edycji: 2009-10-04 o 23:29
Stary 2009-10-04, 23:30   #130
siarka40
Szef ds. Wymianek

ee, dziouszki, nabijacie sie ze mnie, a ja serio nie wiem, skad donosiciel Papugi wie o perfumach
Stary 2009-10-04, 23:41   #131
anka_res
Zakorzenienie

No nie donosiciel tylko Mamcia

Nie nabijamy się, no jak Bozie kocham, prawda Papugo?

Do mnie jak paka przychodzi to też słyszę "na co ci Ci tyle tych perfum" (Bosz, gdyby oni wiedzieli, ile ja tego mam !!! )

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-05, 08:30   #132
agnes_bdg
perfumowy zawrót głowy

Ceny w naszych perfumeriach stacjonarnych są zabójcze.
Zdarza mi się popełnić jakiś zakup ale tylko kiedy jest promocja.

Pamiętam, jak z 4 lata temu coś mnie nawiedziło na Pleasures E. Lauder. Był piękny wiosenny dzień i zapragnęłam ich na maxa. Pojechałam do Douglasa kupiłam malusią 30tkę za 150 zł. Byłam szczęśliwa i miałam wrażenie dobrze wydanych pieniędzy.
Rok później, na bezcłówce w Niemczech kupiłam za 30parę € dwupak 2x30ml. Tym sposobem miałam dla siebie i na najbliższe urodziny mamie w prezencie dałam drugi flakonik.
Jak mogę mieć za tyle samo dwa razy tyle to nie widzę powodu, aby przepłacać.
Więcej już się nie nabiorę.

Rozpaczliwie poszukuję choć kropli Byzantine Rochas i AA Winter Delice

agnes_bdg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-05, 08:45   #133
anka_res
Zakorzenienie

Dobrze prawisz Agnes, i głupie to ze strony tych wszelkich Douglasów, bo akurat popyt na perfumy na pewno ma dużą elastyczność cenową...OK, ja wiem , że jest stała klientela czytaj wyfiokowane paniusie (przepraszam za rozsiewanie stereotypów z samego rana ), które w necie za nic nie kupią, bo "Tam same podróbki panie są", ale jaki to może być odsetek? I ile one tych perfum zużywają w końcu? I najważniejsze dla każdego handlowca: to dobrze, że klientki są, ale JAK ZDOBYĆ DALSZE? A może warto jednak "zniżyć" się do mas, żeby masa mogła sobie coś, czasem zakupić w perfumerii? Już nie mówię nowości, albo wszystko, ale chociaż jakieś sensowne promocje...Nie, nie będę się ekscytować 30 ml Piątej Alejki za 99 PLN skoro w całym cywilizowanym świecie 100 ml kosztuje 15 euro...

Czy nie jest sporo dziewczyn takich jak ja? Na pewno! Znacie mnie przeca kolekcję uwielbiam, trochę w nią jednak inwestuje, ale ...wchodzę do Sephory i...te ceny są nie dla mnie. Nie dlatego, że mnie stać czy nie stać, one po prostu są nie dla mnie. "I ja wychodzę z kina...".
Stary 2009-10-05, 09:10   #134
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
No nie donosiciel tylko Mamcia

Nie nabijamy się, no jak Bozie kocham, prawda Papugo?

Do mnie jak paka przychodzi to też słyszę "na co ci Ci tyle tych perfum" (Bosz, gdyby oni wiedzieli, ile ja tego mam !!! )
aaa, no tak, umknelo mi to
moze dlatego, ze moje paki odbieram zwyczajowo w okienku na poczcie, uprzednio swoje odstawszy w kolejce z karteczka w reku
Stary 2009-10-05, 10:34   #135
megi.3
Zadomowienie

Cytat:
Dobrze prawisz Agnes, i głupie to ze strony tych wszelkich Douglasów, bo akurat popyt na perfumy na pewno ma dużą elastyczność cenową...OK, ja wiem , że jest stała klientela czytaj wyfiokowane paniusie (przepraszam za rozsiewanie stereotypów z samego rana ), które w necie za nic nie kupią, bo "Tam same podróbki panie są", ale jaki to może być odsetek? I ile one tych perfum zużywają w końcu? I najważniejsze dla każdego handlowca: to dobrze, że klientki są, ale JAK ZDOBYĆ DALSZE? A może warto jednak "zniżyć" się do mas, żeby masa mogła sobie coś, czasem zakupić w perfumerii? Już nie mówię nowości, albo wszystko, ale chociaż jakieś sensowne promocje...Nie, nie będę się ekscytować 30 ml Piątej Alejki za 99 PLN skoro w całym cywilizowanym świecie 100 ml kosztuje 15 euro...

Czy nie jest sporo dziewczyn takich jak ja? Na pewno! Znacie mnie przeca kolekcję uwielbiam, trochę w nią jednak inwestuje, ale ...wchodzę do Sephory i...te ceny są nie dla mnie. Nie dlatego, że mnie stać czy nie stać, one po prostu są nie dla mnie. "I ja wychodzę z kina...".
Zgadzam się z tym co piszesz Aniu
Uważam że to błąd kierownictwa Dauglasa i Sephory ale niestety przy tych cenach nie zarobią na mnie (a mogliby , oj mogli niemało, ostatnio raz na tydzień wpada do mnie jakaś paczka, a miałam isć na odwyk)
I zastanawiam się razem z Tobą, ileż w końcu jest tych bogatych (a przy tym za leniwych żeby kupić w necie o połowe taniej) pan w futrach z pękatym portfelem? no ile? To żart trochę, więc nie bić, te które kupują w Sephorze. I ja też tam kiedyś byłam i trzydziestkę jakiś perfum kupiłam i moooocno przepłaciłam
Za to lubię Rosmanna coraz bardziej, bo kupiłam 75 ml za 59 zł. Porównuję z tym co napisałaś i widze , ze Rossmann dąży do cen światowych Mogliby miec tylko jeszcze większy asortyment
megi.3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-05, 13:19   #136
MoniaK
Zakorzenienie

Powiedzcie mi bo ja tego nie kapuję Dlaczego taki Superpharm może mieć sensowne ceny a Sephora ceny z kosmosu Przecież teoretycznie lokalizacja jest ta sama, koszty wynajmu, obsługi podobne a różnice w cenach kolosalne
Na prawdę dziwna jest polityka tych niby "luksusowych" perfumerii. Kurczę, ja nie wiem dla kogo dzisiaj (w dobie internetu i innych tańszych źródeł zakupu) kupowanie w tych perfumeriach jest jeszcze luksusem Że niby przepłacę dwa razy więcej i w związku z tym pokazuję światu ile mam kasy
Ehhh, na mnie nie zarobią
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-05, 13:22   #137
martwa papuga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoniaK Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi bo ja tego nie kapuję Dlaczego taki Superpharm może mieć sensowne ceny a Sephora ceny z kosmosu Przecież teoretycznie lokalizacja jest ta sama, koszty wynajmu, obsługi podobne a różnice w cenach kolosalne
Na prawdę dziwna jest polityka tych niby "luksusowych" perfumerii. Kurczę, ja nie wiem dla kogo dzisiaj (w dobie internetu i innych tańszych źródeł zakupu) kupowanie w tych perfumeriach jest jeszcze luksusem Że niby przepłacę dwa razy więcej i w związku z tym pokazuję światu ile mam kasy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_Veblena
Stary 2009-10-05, 13:26   #138
anka_res
Zakorzenienie

Juz ustalilysmy powyzej, ze management jest nierozgarniety

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ----------

Cytat:
Napisane przez martwa papuga Pokaż wiadomość
Papugo, ale nawet gdyby wyfiokowane w futrach przestaly kupowac w zwiazku z zalewem Sephory przez masy (jak mniemam o to Ci chodzi) to i tak zostaloby to zrekompensowane przez przychod z tych mas.

Poza tym to co, tylko w Polsce sie praktykuje dzialanie efektu prestizowego?

W efekcie Veblena chodzi o spadek ilosci nabywanej po spadku ceny, nie sadze aby to sie stalo, gdyby perfumerie obnizyly ceny. Mysle, ze to jest bardziej adekwatne do dziel sztuki, rzadkich diamentow itp.
Stary 2009-10-05, 13:33   #139
megi.3
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MoniaK Pokaż wiadomość
Ehhh, na mnie nie zarobią
Luksusem dla mnie jest gdy kurier dzwoni do drzwi i nie musze biegac po sklepach i szukać A jaka adrenalina, szczególnie biorąc pod uwage że jakies 90 procent moich zakupów perfumeryjnych jest w ciemno
megi.3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-05, 14:11   #140
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martwa papuga Pokaż wiadomość
niby tak ale dzisiaj perfumy nie są już takim dobrem luksusowym jak to było jeszcze kilka/naście lat temu. Może kiedyś w końcu perfumerie to zrozumieją
Poza tym dlaczego za granicą mogą być tańsze a u nas jest o wiele drożej

Cytat:
Juz ustalilysmy powyzej, ze management jest nierozgarniety

Cytat:
Napisane przez megi.3 Pokaż wiadomość
Luksusem dla mnie jest gdy kurier dzwoni do drzwi i nie musze biegac po sklepach i szukać
Właśnie właśnie! Mam takie samo odczucie
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-05, 14:23   #141
martwa papuga
Zakorzenienie

Cytat:
Papugo, ale nawet gdyby wyfiokowane w futrach przestaly kupowac w zwiazku z zalewem Sephory przez masy (jak mniemam o to Ci chodzi) to i tak zostaloby to zrekompensowane przez przychod z tych mas.

Poza tym to co, tylko w Polsce sie praktykuje dzialanie efektu prestizowego?

W efekcie Veblena chodzi o spadek ilosci nabywanej po spadku ceny, nie sadze aby to sie stalo, gdyby perfumerie obnizyly ceny. Mysle, ze to jest bardziej adekwatne do dziel sztuki, rzadkich diamentow itp.
No pewnie, ale chodziło mi o tok myślenia decydentów.
Stary 2009-10-05, 14:42   #142
anka_res
Zakorzenienie

Rozumiem, oni maja wizje tlumow licealistek, studentek, ogolnie spolecznosci "niewyfiokowanych" zalewajacych Sephore i blakajacych sie jak w "Nocy Zywych Trupow" z zamglonymi oczami i wyciagnietymi obiema rekami...I ucieczki wyfiokowanych, bo one nie beda kupowac tego, co motloch Kumam. W sumie nie zdziwiloby mnie to w wykonaniu osobnikow, ktorzy se zazyczaja 550 zl za 50 ml Insolence

PS. Przypomnial mi sie dowcip z jednej z irlandzkich stron internetowych poswieconych property bubble : Dwa identyczne domy, na tej samej ulicy. Za dom Nr 1 wlasciciele chca 350 tys Eur, za Nr 2 - identyczny - 250 tys Eur. Pytanie: ktory sprzeda sie jako pierwszy? Glupie pytanie: oczywiscie, ze Nr 1 - jest przeciez wiecej wart

Myslicie, ze oni w ten sposob rozumuja ?

Edytowane przez anka_res
Czas edycji: 2009-10-05 o 14:44
Stary 2009-10-05, 15:39   #143
gidran
Zadomowienie

Cytat:
Rozumiem, oni maja wizje tlumow licealistek, studentek, ogolnie spolecznosci "niewyfiokowanych" zalewajacych Sephore i blakajacych sie jak w "Nocy Zywych Trupow" z zamglonymi oczami i wyciagnietymi obiema rekami...I ucieczki wyfiokowanych, bo one nie beda kupowac tego, co motloch Kumam. W sumie nie zdziwiloby mnie to w wykonaniu osobnikow, ktorzy se zazyczaja 550 zl za 50 ml Insolence

PS. Przypomnial mi sie dowcip z jednej z irlandzkich stron internetowych poswieconych property bubble : Dwa identyczne domy, na tej samej ulicy. Za dom Nr 1 wlasciciele chca 350 tys Eur, za Nr 2 - identyczny - 250 tys Eur. Pytanie: ktory sprzeda sie jako pierwszy? Glupie pytanie: oczywiscie, ze Nr 1 - jest przeciez wiecej wart

Myslicie, ze oni w ten sposob rozumuja ?
Ja myślę, że coś w tym jest. Klientami tych droższych perfumerii są właśnie takie relikty przeszłości (damulki), dla których perfumy dobrej marki to luksus i fajnie je kupić (nawet jak cuchną niemożebnie). Perfumy same w sobie to nie jedyny cel, ważna jest też otoczka kupowania, wybierania, zawracania głowy usłużnym paniom. Jeśli chodzi o młodzież, która po spadku cen ruszyłaby szturmem na Sephorę, to też by chyba tak nie zadziałało. Przynajmniej na moim polu obserwacyjnym: drogie perfumy lubią sobie też zakupić ,małolaty (najczęściej z jakichś okolicznych wsi, takie wymalowane i bardziej obnażone niż ubrane), co by sobie zrobić prestiż wśród koleżanek. Generalnie perfumerie w moim odczuciu nie są dla perfumoholiczek, którym zależy na zapachu, a dla tych, dla których perfumy wciąż są synonimem elitarnego luksusu. I w takiej sytuacji widzę sens utrzymywania cen w snobistycznych perfumeriach.
I w zasadzie doszłam do wniosku, że mi to nie przeszkadza. Bo gdybym mogła wejść do Sephory i kupić dowolną flaszkę za śmieszną cenę, to byłoby mniej zabawy. A tak mam cały rytuał: najpierw poszukiwania, czytanie opinii na wizażu, przegląd rankingów allegro, dreszczyk emocji co też przyjdzie w paczce, no i wielka satysfakcja na koniec . Poza tym nie umiem (nie lubię) kupować w perfumerii, gdzie jest jaskrawe światło, klimatyzacja od której dostaję kaszlu, trzeba wąchać masę zapachów, żeby coś wybrać, a panie raczej nie potrafią doradzić.
gidran jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-05, 19:32   #144
anka_res
Zakorzenienie

Ja się generalnie z Tobą zgadzam, Gidran, z mojego punktu widzenia jest OK.

Ja tylko nie potrafię zrozumieć w jaki sposób to ma sens dla szefostwa sieci, przecież w biznesie chodzi o zysk i sprzedaż, zawsze. I dlaczego ktoś za to z roboty nie wylatuje, jak sobie pomyślę, jak łatwo byłoby zwiększyć sprzedaż, matulu....Czemu ja szefem Sephory nie jestem
Stary 2009-10-05, 20:41   #145
kroliczek190
Zadomowienie

Unhappy Dot.: Horrendalne (i ciągle rosnące!) ceny perfum w Polsce

Coś mi się przypomniało...

Kilka lat temu namiętnie kupowałam perfumy u takiego Super Sprzedawcy z samymi pozytywami, głównie testery ale i parę oryginałów. Nigdy nie miałam zastrzeżeń, perfumy pięknie i trwale pachniały, ceny były "normalne" tzn. ok. 150 zł za 100 ml, odbierałam je osobiście niedaleko swojej pracy - pełen komfort. Ów Sprzedawca od dawna zamknął swoje allegrowe konto i słuch o nim zaginął, a mnie pozostały jeszcze resztki tych specyfików, UWAGA, wśród nich oryginalne 100 ml Allure - kupione za niecałe 200 zł.
Otóż od poczatku to Allure pachniało strasznie słabo i tylko przy skórze, mimo zlewania się do pępka.
Teraz, po kilku latach posiadam małe Allure (takie samo EDP) z Sephory - wystarczą dwa psiki a ciagnie się za mną wibrująca smuga... olśniło mnie że kupiłam wtedy podróbę!!! Tamtej setki mam jeszcze połowę, jest jak woda zaprawiona niewyraźnym zapachem. TERAZ myślę,że wówczas sama cena powinna była mi dać do myślenia
Podobnie parę lat temu wśród paru wspaniałych flakonów kupionych od warszawskiej Super Sprzedającej z ponad 2 tys. samych pozytywów, trafił mi się tester Brit który prawie nie pachnie. A znam Brita dobrze z różnych drogerii... Na bank również podróba, niestety...

Dlatego po kilku latach euforycznych zakupów na Allegro wolę kupować w drogeriach. Pewnie że głownie w promocjach Super Pharm itp. ale bywa że napalę się na któryś Chanel i naprawdę wolę przepłacić te kilkadziesiąt zł ale bez strachu że wyrzuciłam 200 zł w błoto.
Niedawno szukałam po internecie czarnej Coco, ceny były różne i różniste w renomowanych sklepach internetowych, mogłam oszczędzić nawet do 100 zł. Ale strach przeważył i wylądowałam w Sephorze...

Rzecz jasna jeśli mam do wyboru sufitowe ceny w sklepach typu Sephora i równolegle promocję tego samego w Super Pharm, wybieram to ostatnie. Absurdem byłoby wywalanie 300-400 zł na takie Bright Crystal, którego 90-tkę kupiłam niedawno w Super Pharm za 149 zł!!!

Wypowiedź tę dodałam aby wyjaśnić dlaczego niektórzy maszerują do absurdalnie drogich sklepów - no więc, czasami ze strachu
kroliczek190 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-05, 20:52   #146
gidran
Zadomowienie

Cytat:
Ja się generalnie z Tobą zgadzam, Gidran, z mojego punktu widzenia jest OK.

Ja tylko nie potrafię zrozumieć w jaki sposób to ma sens dla szefostwa sieci, przecież w biznesie chodzi o zysk i sprzedaż, zawsze. I dlaczego ktoś za to z roboty nie wylatuje, jak sobie pomyślę, jak łatwo byłoby zwiększyć sprzedaż, matulu....Czemu ja szefem Sephory nie jestem
No i tu wracam do pierwotnego mojego pomysłu, który ten stan rzeczy tłumaczy: te perfumerie to pralnie brudnych pieniędzy i w ich interesie leży, co by nie zarabiać . W moim Douglasie zawsze pusto, a pań ekspedientek z 5 się nudzi za kasą + ochroniarz. No z czegoś im muszą płacić... Chyba, że jak wyjdę, to zjawiają się tłumy i wyrywają sobie perfumy . Zwłaszcza, że Galeria Centrum będąca piętro wyżej i mająca niższe ceny splajtowała (jak w całej PL chyba). Albo może im się kalkuluje mniej za wyższą ceną lepiej niż więcej za mniej (bez tego słynnego prestiżu...) W każdym bądź razie szefostwo z pewnością wie co robi i z głodu nie umiera...
Stary 2009-10-05, 20:55   #147
anka_res
Zakorzenienie

Króliczku, ale 200 zł to NIE JEST normalna cena za 100 ml perfum Chanel. Oczywiście,że kupiłaś podróbkę, nawet nie muszę jej widzieć. Nikt tutaj (z niejaką wprawą) takich perfum by nie kupił...

Zapraszam do lektury podpiętych wątków o podróbkach na Allegro.

Czy ja mogę prosić o banner "Perfumy Chanel NIE występują w okazyjnych cenach!" u góry? Bo znudziło mi się pisanie tego samego po raz milionowy

---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ----------

Cytat:
Napisane przez gidran Pokaż wiadomość
No i tu wracam do pierwotnego mojego pomysłu, który ten stan rzeczy tłumaczy: te perfumerie to pralnie brudnych pieniędzy i w ich interesie leży, co by nie zarabiać . W moim Douglasie zawsze pusto, a pań ekspedientek z 5 się nudzi za kasą + ochroniarz. No z czegoś im muszą płacić... Chyba, że jak wyjdę, to zjawiają się tłumy i wyrywają sobie perfumy . Zwłaszcza, że Galeria Centrum będąca piętro wyżej i mająca niższe ceny splajtowała (jak w całej PL chyba). Albo może im się kalkuluje mniej za wyższą ceną lepiej niż więcej za mniej (bez tego słynnego prestiżu...) W każdym bądź razie szefostwo z pewnością wie co robi i z głodu nie umiera...
Coś w tym może być OT, ale przypomniało mi się, gdy kiedyś udaliśmy się na kolację do bardzo eleganckiej, wielkie, ładnej oraz absolutnie pustej (bynajmniej nie nowo otwartej) restauracji na wrocławskim Rynku (=czynsze astronomiczne). Sami doszliśmy do wniosku, że to pewnie pralnia kasy, bo nawet jeśli zapłaciliśmy za kolację ok.250 zł, to w takim tempie oni by na ten czynsz nie zarobili...

Edytowane przez anka_res
Czas edycji: 2009-10-05 o 20:56
Stary 2009-10-05, 21:02   #148
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Z jednym się zgodzę, że niektórzy kupują w Sephorach itp. ze strachu, że gdzie indziej trafią na podróbkę.
To tak jak z emerytami co do śmierci będą trzymać pieniądze w skostniałym PKO, bo boją się, że gdzie indziej ich okradną.

http://www.angtest.pl
Testy z angielskiego!

http://wojnowski.net.pl
Blog o Wordpresie
Hawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-05, 21:04   #149
Eurydice
Raczkowanie

Szczerze to nie zauwazyąłm, żeby klientkami perfumerii były same relikty przeszłości. Średnia wieku wcale nie wydaje mi się wysoka, chociaż nie bardzo przyglądam sie innym, raczej mnie pólki interesują. Co do tego, że najczęsciej kupowane są wcale nienajlepsze ( a często najsłabsze właśnie nowości), to akurat niestety prawda. Ale pewnie trzeba by zrobić ankietę w sprawie perfum, które są najczęsciej kupowane w internecie - bo jednak bardziej podejrzewam, że ludzie kupują i tak częsciej Diora czy Chanel niż Lutensa , Comme des Garcons czy chociazby Tokyo Milk - nie umiem wytłumaczyć dlaczego, te marki są głównie znane z tego, że są znane ( tzn, ok, kilka zapachów Diora akurat rzeczywiście lubię, ale większośc nowych jest wtórna).

Już pisałam, jak muszę cos kupić w internecie, to kupuję. Ale jestem z natury niecierpliwa, jak mi sie coz spodoba, to chcę to mieć natychmiast, plus zakupy w perfumerii sa dla mnie tym, czym dla dziecka jest wizyta w fabryce czekolady. A to, że moge to sobie znaleźc w internecie - to już nie to, przynajmniej dla mnie.
Eurydice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-05, 21:06   #150
gidran
Zadomowienie

Cytat:

Coś w tym może być OT, ale przypomniało mi się, gdy kiedyś udaliśmy się na kolację do bardzo eleganckiej, wielkie, ładnej oraz absolutnie pustej (bynajmniej nie nowo otwartej) restauracji na wrocławskim Rynku (=czynsze astronomiczne). Sami doszliśmy do wniosku, że to pewnie pralnia kasy, bo nawet jeśli zapłaciliśmy za kolację ok.250 zł, to w takim tempie oni by na ten czynsz nie zarobili...
Ja tak sobie myślę, że jakbym była mafijnym bossem, to z miłą chęcią bym takiej sieci perfumerii użyła do wsparcia interesów . I żona czy tam córka by miała zajęcie jako szefowa (święty spokój w domu). I przewrotnie (piniądze, nawet brudne ni śmierdzą). Żyć nie umierać!
A tak poza tym, to te ceny to kolejne świadectwo, że nasz kraj jeszcze nie jest normalny: jego liczni, nieświadomi zagranicznych realiów mieszkańcy, żyją w przekonaniu, że markowe kosmetyki czy ciuchy są tylko dla bogaczy. Pewnie za parę lat się to zmieni, ale na razie trzeba się nauczyć z tym żyć (kupując na all lub zagranicą )
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości