![]() |
#121 | |
Zadomowienie
|
Dot.: sprzedaż na allegro legalnie i wszystko o niej pomóżcie
Niby jest ta wolna kwota od podatku ale zus i tak trzeba opłacić ![]() ---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ---------- Cytat:
Z tego co ja się orientuję to paragon na zakup towaru nie jest wystarczającym dowodem by wpisać go do KPiR . Jeśli nie mają kasy to zapewne mogą wystawić ci fakturę . CO do rozliczania to wg mnie najlepszym rozwiązaniem dla takiej działalności są zasady ogólne . Ja wybrałam opodatkowanie 18% (skala podatkowa) prowadzę KPiR i jestem vatowcem . To ostatnie niezbędne było do zakupów zagranicą - w UE . Podatek oblicza się następująco : Przychód - koszty = Dochód Dochód x 18% (lub 19% jesli wybierzesz podatek liniowy) = podatek , który trzeba zapłacić do US . W koszty wrzucasz składkę na ub. społeczne Od podatku odejmujesz kwotę wolną od podatku ponad 500zł i od tego 7.75% składki na ub. zdrowotne.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
Może jest ktoś kto pomoże jak się ma mój problem do tych wszystkich podatków i cła jeśli zamawiam towar z zagranicy USA/ UNIA : a więc :
A więc mój problem a zarazem pytanie polega na tym : jeśli zamawiam kosmetyki ze strony internetowej z USĄ i zamawiam małymi pączkami tak że urząd celny nie naliczył mi vatu bo cła za kosmetyki się nie płaci... To jak miałabym zarejestrować działalność gospodarczą czy jest jakiś wymóg że musiałabym zgłosić do urzędu celnego że te kosmetyki idą na sprzedaż ? Czy tylko zarejestrować działalność gospodarczą i przy zakładaniu wybrać e-handel czy może jest tam właśnie do wyboru import? Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem jak się do tego zabrać żeby było to legalnie dodam też że skoro firma jest z USA to oni nie wystawiaja faktur czy się mylę, najbardziej martwi mnie ta sprawa z urzędem celnym... Bo myślałam tylko żeby założyć działalność gospodarczą i wybrać jako wpis e-handel i zamawiać te kosmetyki i sprzedawać bez żadnego kontaktu z urzędem celnym a jeśli by mi narzucili vat to co... Proszę wytłumaczcie co i jak trzeba by było zrobić aby to było legalne zgodnie z prawem gdybym założyła działalność i jaką właśnie to w takim wypadku ma być działalność i co z urzędem celnym, czy z nimi się podpisuje jakąś umowę żeby te paczki przychodziły legalnie?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zadomowienie
|
Pomocy!
Przez prezypadek kupiłam dwie aukcje po jednej tunice. napisałam e-maila z informacją o pomyłce. jeśli zapłacę tylko za jedną rzecz, będzie wszytsko w porządku? _______ aha, czy taki formularz, trzeba wypełnieć: ''Zapłać teraz lub przy odbiorze – wypełnij formularz i poinformuj Sprzedającego o sposobie zapłaty i dostawy.''? Czy wystarczy zaksięgować wpłatę na ich koncie i wtedy wyślą paczkę na pocztę, gdzie bedzie trzeba ją odebrać, po Paczka pocztowa priorytetowa 12,00 zł ?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zadomowienie
|
okej. zawieszone konto? ;/ a parę złotych? to znaczy ile?
jeśli zapłacę za jedną tunikę, to czy przyślą do mnie tę jedną sztukę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A na czym stanie to juz musisz bezposrednio ze sprzedajacym sie dogadac. My nie wiemy czy wysle Ci 1 czy dwie. Napisz ze zwrpcisz mu pieniadze za wystawienie tej drugiej +prowizja (niech Ci poda ile), a Ty tyle wplacisz mu wplacajac za ta jedna tunike +przesylka. Edytowane przez kycia1 Czas edycji: 2010-05-16 o 21:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zadomowienie
|
Czyli zadzwonię do niego, lub pocztowo się dogadamy (mam nadzieję, że sprawdza codziennie pocztę), a na jego konto zapłacę po prostu cenę za tunikę + przesyłkę+te kilka złotych dodatkowo, tak?
Dzięki wielkie. Jutro zadzwonię, chociaż wolę się e-mailowo dogadać. Mam nadzieję, że nei będzie problemów. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Zadomowienie
|
już wysłałam mu 2 meile. jak wyślę trzeci to wexmie mnie za uperdliwą babę.
poczekam, jak odpisze, wtedy wszytsko to mu streszcze. Dziękuję ci bardzo. chociaż wolałabym mieć to już głowy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zadomowienie
|
Tym ''trzymam kciuki'' to już mnie przestraszyłaś. Tak źle to chyba nie będzie
![]() Ja to zawsze taka roztrzepana jestem. No trudno, teraz musy si mecyzc. napisye, na pewno jak ju cođ bdyie wiadomo. EDITŁ Pryeprasyam + kopotz y klawiatur. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Wtajemniczenie
|
![]() ![]() ![]() Nacisnij ctr+shift 1 +shift 2 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Wtajemniczenie
|
No widzisz
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Raczkowanie
|
legalna sprzedaz na allegro to zalozenie dzialanosci i odprowadzanie podtakow. inaczej zawsze bedzie to szara strefa
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Przyczajenie
|
Cześć,
widzę że na forum jest kilka osób, które się znają na rzeczy, więc chciałabym się o coś zapytać. Jeżeli będę na ryczałcie, i będę sprzedawać rzeczy na allegro, to w jaki sposób tą sprzedaż się dokumentuje? Do ryczałtu są różne programiki, i jak się ma normalnie faktury, to się wprowadza w ewidencje, a jak jest to sprzedaż na allegro (a kasy sie jeszcze nie ma-bo nie potrzeba), to jak to wtedy działa? Sprzedam 3 rzeczy, kasa mi na konto wpłynie, i wbijam do ewidencji, każdą rzecz osobno, czy oddzielnie? i na jakiej podstawie skoro nawet paragonów nie drukuje?? Nie wiem czy rozumiecie moje zapytanie, ale prościej wytłumaczyć chyba nie potrafie... Chodzi mi o to, ze jak sprzedam coś i wystawie fakture, to wprowadzam, że fv nr1, kwota 300, data itpe. A jak sprzedam coś na allegro, faktury ani paragonu nie wystawiam, to jak to sie wprowadza?? A drugie pytanie, jak się prowadzi karte podatkową? Do tego też są jakieś programy?? Proszę o pomoc, i z góry dziękuję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Rozeznanie
|
Jeśli zakupię towar w cenach brutto, a później sprzedam go od razu za granicę poza unię w cenach tych samych tylko netto to czy coś przy tym zgubię? Dziękuję z góry za pomóc
Edytowane przez Tigressa Czas edycji: 2010-10-15 o 21:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
BAN stały
|
Cytat:
KURCZE , dlaczego w gimnazjach i we wszelkich szkołach średnich nie ma jakiegoś obowiązkowego przedmiotu z tym związanego... wiem, że są jakieś kierunki księgowych ale w sumie wiele osób, które nagle zakładają DG dowiaduje się, że potrzebna jets taka wiedza.... w tych szkołach na prawdę mało przydatnych i zyciowych rzeczy uczą. A ni księgowości i zakładania firemek ani języka migowego (ja mimo że mam najzwyczajniejszą prace w świcie często amm doczynienia z głuchoniemymi RODZINAMI, i użalam się nad soba, że nawet "DZIEŃ DOBRY" nie możemy sobie jakos zrozumiale powiedzieć) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Zadomowienie
|
Witam.
Kupiłam telefon przez allegro i niby weszystko jest pięknie, zgodny z opisem, ale brak w nim baterii. Napisałam juz wiadomość do sprzedawcy, ale co, jeśli odpisze, że to nie jest sprawa/wina? Czy ewentualnie mogłabym mu odesłać sprzęt i poprosić o zwrot gotówki? Pisze EWENTUALNIE, bo jeszcze mi na maila nie odpisał, także na razie nie wiem jeszcze co i jak, ale wolę się upewnić i sprawdzić wszystkie opcje. Bo niestety, nie sprawdziłam czy paczka jest kompletna zaraz po odbiorze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
teoretycznie mogłabys prosic go o zwrot gotowki , ale jesli jest osoba prywatną i kupilas w opcji :kup teraz" nie ma On obowiazku przyjmowac zwrotu. Jesli jest to firma - jak najbardziej mozesz sie o to starac, ale wiem, ze roznie sprzedajacy do tego podchodza. Jesli ma on stronie " o mnie" przeczytaj dokladnie. Moze jest napisane, ze brak zwrotow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zadomowienie
|
W opisie jest napisane, że są w nim wszytkie elementy, że jest nowy, irp. więc niestety, ale bateria powinna być w zestawie
![]() To osoba prywatna, kupiłam przez Kup teraz. W sumie koszt takiej baterii to 35 zł, ale ona powinna być w tym zestawie. Poczekam, aż coś odpisze, potem najwyżej sobie z nią ostrzej pogormawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zadomowienie
|
A w którym momencie trzeba założyć firmę? Chciałabym zacząć sprzedawać różne diy, jednak widzę, że niektórzy wystawiają np. po 3 pary kolczyków i firmą nie są. To jest tak, że od iluś produktów się zaczyna wymóg żeby być firmą?
![]() |
#145 |
Wtajemniczenie
|
O ile się nie mylę to roczny przychód nie może byc wiekszy niz 1000 zł.
![]() |
#146 |
Zadomowienie
|
Dziękuję. Jeśli się przekroczy tę kwotę to jakieś pismo odnośnie działalności przyjdzie? W końcu chyba ktoś to wszystko kontroluje.
![]() |
#147 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na 100% pewna nie jestem tej kwoty.Poszukaj na necie--cos powinno być... Jezeli bedziesz miała duzy przychód < czyli bedziesz tzw. szara strefą, która nie jest mile widziana na Allu> i konkurencja to wyczuje to moga zgłosic Ciebi do skarbówki-->>> a wtedy pismo przyjdzie, ale na spotkanie i tłumaczenie sie z tej działalności ( wtedy wszystko zliczaja i dokładaja kase do zapłaty).. Gdzies juz na ten temat było--- jak znajde ten watek to go Tobie wkleje tutaj Tu masz jeden watek --drugiego nie moge znależć(jak skarbówka jcapneła) https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...hlight=allegro
http://www.youtube.com/watch?v=v7WON...eature=related ![]() ![]() 22.08.2012 Seoul, Kr (one way ticket) ![]() Edytowane przez enii Czas edycji: 2011-06-13 o 14:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Zadomowienie
|
Jeszcze raz dziękuję.
![]() |
#149 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Wtajemniczenie
|
Ja jestem na ryczałcie. Jak cos sprzedam poprzez internet to czy suma jaką dostaje od klienta na wysłkę przedmiotu to tez mój przychód?
Przeciez ja na tym nic nie zarabiam tylko wszystko wydaje na wysyłke towaru. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:15.