psychologia -studia? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-20, 11:19   #121
vespertine_
Zadomowienie

Dot.: psychologia -studia?

Witajcie
Ja też chciałabym studiować psychologię, właściwie jest to jedyny kierunek, który mnie interesuje.
Stąd moje pytanie. Warto? Można znaleźć po tym pracę?
Ja osobiście chcialabym studiowac na UŚ. Możecie powiedziec cos o tym kierunku na tej uczelni ? Na stronie napisalam, że można zdawać geografię, co miałam w planach od początku liceum(poniewaz jestem na profilu geograficznym i lubię geografię).

pozdrawiam

będzie sam koń
vespertine_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 11:00   #122
Sarcoptes scabiei
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 0luuun Pokaż wiadomość
Przepraszam, ale kim Ty jesteś żeby mówić ludziom co mają robić a czego nie? Po drugie studiujesz psychologie? Czy koleżanka, koleżanki kuzyna studiowała i słyszałaś to i owo? Po trzecie miałaś w ogole do czynienia z SWPSem? Studiowałam na Unwersytecie Szczecinskim gdzie poziom był żenująco niski w porównaniu z swpsem za który płacę.

Poza tym nie rozumiem jaki prawem twierdzisz, że większość ludzi chce otwierać swój biznes. Jeżeli dla Ciebie ludzie wypowiadający się na forach oznaczają większość to gratuluje.
Jestem na 3 roku, w mojej grupie nikt nie planuje swojego bizensu. Połowa ludzi już pracuje w zawodzie, głownie w HRach, cześć odbywa ciekawe staże i praktyki.Praca sama do nas nie przyjdzie, ale po psychologii jest mnóstwo możliwości a sam kierunek możemy wyprofilować jak tylko chcemy, od psycho biznesu po kliniczną. Więc nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Odpowiadając krótko na pytania koleżanki wyżej.
1. Zależy na jakiej uczelni, sprawdz najlepiej na stronie. U mnie na swpsie liczą dwa dowolne przedmioty, które zdałaś najlepiej.
2. To też zależy od uczelni. Na Uniwersytecie Gdańskim w tym roku około 17 osób na miejsce.
3. Swps Sopot- dzienna 6 680 zł, zaoczna 6 460 zł za rok.
4. Teraz już nie ma egzaminów wstępnych na studia, tylko matura się liczy.
5. Różnie bywa, czasami mniej czasami więcej.
6. Zależy od uczelni
7. Pozytywne!

Pozdrawiam i zapraszamy na psychologie!
oj ale nie denerwuj sie...
ja wyrazam swoje zdanie tylko

KAZDY sobie moze studiowac psychologie, serio! bo wiekszosc osob interesuje psychologia. no fakt! tez bym mogla sobie ja postudiowac tylko po co skoro co 3 osoba ja studiuje ?

a odpowiadajac na Twoje pytanie
nie studiuje psychologii cale szczescie
ale mam cala garsc znajomych ktorzy to studiuja
nie wiem czym sie roznia 'poziomy' na tych wszystkich uczelenkach psychologicznych, wyzszych czy nizszych szkolach psychologii
ale wiem jak wyglada w porownaniu ze studiowaniem scislych kierunkow, studiowanie psycho
sory ale jesli dla Ciebie na SWPS jest ogrom nauki to ciekawe co bys zrobila np na politechnice
(uprzedzajac Twoje pytanie nie studiuje na Politechnice )

aaa tam
studiujcie sobie spokojnie
lepszych studiow na bimbanie studeckie nie znajdziesz
a skoro twierdzisz ze tak latwo jest po tym znalezc prace to fajnie
powodzenia

P.S nie trawie tej wizażowej wyszukiwarki nic na to nie poradze ze jest beznadziejna. wujek Google rzadzi
Sarcoptes scabiei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 14:16   #123
Lusja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 0luuun Pokaż wiadomość
1. Zależy na jakiej uczelni, sprawdz najlepiej na stronie. U mnie na swpsie liczą dwa dowolne przedmioty, które zdałaś najlepiej.

Pozdrawiam i zapraszamy na psychologie!
No właśnie, jak to jest z tymi przedmiotami? One są dowolne czy są podane i z nich trzeba coś wybrać? A teraz jest nowa matura, ja piszę w 2012 i mam obowiązkową matematykę, a na UG jest do wyboru matma, więc ona się już liczy czy nie? Bo ja już kręćka dostaję z tym wszystkim..

Lusja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 14:19   #124
yoona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sarcoptes scabiei Pokaż wiadomość
oj ale nie denerwuj sie...
ja wyrazam swoje zdanie tylko

KAZDY sobie moze studiowac psychologie, serio! bo wiekszosc osob interesuje psychologia. no fakt! tez bym mogla sobie ja postudiowac tylko po co skoro co 3 osoba ja studiuje ?

a odpowiadajac na Twoje pytanie
nie studiuje psychologii cale szczescie
ale mam cala garsc znajomych ktorzy to studiuja
nie wiem czym sie roznia 'poziomy' na tych wszystkich uczelenkach psychologicznych, wyzszych czy nizszych szkolach psychologii
ale wiem jak wyglada w porownaniu ze studiowaniem scislych kierunkow, studiowanie psycho
sory ale jesli dla Ciebie na SWPS jest ogrom nauki to ciekawe co bys zrobila np na politechnice
(uprzedzajac Twoje pytanie nie studiuje na Politechnice )

aaa tam
studiujcie sobie spokojnie
lepszych studiow na bimbanie studeckie nie znajdziesz
a skoro twierdzisz ze tak latwo jest po tym znalezc prace to fajnie
powodzenia
widze ze kolezanka ma uprzedzenia. czyzby...zazdrosc?

Blogowy świat

yoona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 15:47   #125
cholernarejestracja
Copyraptor

Sarcoptes, trochę bzdury gadasz

Zresztą kompletnie nie rozumiem tego pejoratywnego wydźwięku "własny biznes". Pewnie, bo lepiej robić za 1200zł przez całe życie, ewentualnie po kilku awansach dochrapać się szalonych 3 tysięcy Tobie też życzę powodzenia. Co w takim razie ty studiujesz?
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 16:01   #126
abraxas2871
Wtajemniczenie

Kocham te dyskusje na wizażu - "kierunki humanistyczne są beeee, nieprzyszłościowe, kierunki techniczne są cacy" albo "studia dzienne są beee, nie masz żadnego doświadczenia po nich, a wieczorowe i zaoczne na bylejakiej uczelni są cacy, no bo staż i praktyka się liczą (choćby miały być w mcdonaldzie").

A poważnie, wyluzujcie - niech sobie każdy studiuje co chce - ja też jestem na psychologii na UW i sobie chwalę, mimo, że dużo nauki nie ma - ale za to mam czas na własny rozwój, naukę języka i drugi kierunek. A mądry człowiek na poziomie nawet po psychologii milion razy łatwiej znajdzie pracę niż pierwsza lepsza rozwielitka po politechnice.
abraxas2871 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 16:30   #127
Golden Brunette
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez abraxas2871 Pokaż wiadomość
Kocham te dyskusje na wizażu - "kierunki humanistyczne są beeee, nieprzyszłościowe, kierunki techniczne są cacy" albo "studia dzienne są beee, nie masz żadnego doświadczenia po nich, a wieczorowe i zaoczne na bylejakiej uczelni są cacy, no bo staż i praktyka się liczą (choćby miały być w mcdonaldzie").

A poważnie, wyluzujcie - niech sobie każdy studiuje co chce - ja też jestem na psychologii na UW i sobie chwalę, mimo, że dużo nauki nie ma - ale za to mam czas na własny rozwój, naukę języka i drugi kierunek. A mądry człowiek na poziomie nawet po psychologii milion razy łatwiej znajdzie pracę niż pierwsza lepsza rozwielitka po politechnice.
Szczerze,śmieszą mnie właśnie takie wypowiedzi, ta cała nagonka na studentów kierunków humanistycznych....:rolle yes: Wyśmiewanie od przyszłych bezrobotnych, itp. Równie dobrze humaniści mogą zarzucić studentom polibudy,ze ida na łatwiznę, na studia takie, a nie inne tylko po to,żeby mieć pewny zawód,bez większych starań. A tak naprawdę, to życie mamy tylko jedno i najlepiej wziąć je w swoje ręce, zamiast wiecznie rozwodzić się nad tym, kto będzie miał lepiej płatną pracę, a kto skończy na kasie w Tesco. :P CZAS POKAŻE! Z tego co zauważyłam na forach internetowych, ulubionym zajęciem niektórych studentów kierunków ścisłych jest prognozowanie przyszłości ludzi po uniwerkach...Być może niektórzy minęli się z powołaniem i powinni zarabiać na przepowiadaniu przyszłości. Więc apeluję do Was,dziewczyny i chłopaki, żyjcie i dajcie żyć innym! Nie liczy się tylko ukończony przez nas kierunek, przede wszystkim liczy się zaradność życiowa, kreatywność, pomysł na siebie, doświadczenie, które można zdobywać na milion sposobów. Trzeba tylko chcieć i dążyć do celu, uczyć się języków obcych(nie tylko angielskiego, który i tak przestaje być już obcy. ) Trzeba lubić to, co się robi, robić to z pasją, aby być w tym dobrym. A jeśli ktoś liczy na to,że tylko i wyłącznie kierunek studiów zagwarantuje mu wysoką pensję w przyszłości,to jest w dużym błędzie...
Golden Brunette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 16:44   #128
abraxas2871
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Golden Brunette Pokaż wiadomość
Szczerze,śmieszą mnie właśnie takie wypowiedzi, ta cała nagonka na studentów kierunków humanistycznych....:rolle yes: Wyśmiewanie od przyszłych bezrobotnych, itp. Równie dobrze humaniści mogą zarzucić studentom polibudy,ze ida na łatwiznę, na studia takie, a nie inne tylko po to,żeby mieć pewny zawód,bez większych starań. A tak naprawdę, to życie mamy tylko jedno i najlepiej wziąć je w swoje ręce, zamiast wiecznie rozwodzić się nad tym, kto będzie miał lepiej płatną pracę, a kto skończy na kasie w Tesco. :P CZAS POKAŻE! Z tego co zauważyłam na forach internetowych, ulubionym zajęciem niektórych studentów kierunków ścisłych jest prognozowanie przyszłości ludzi po uniwerkach...Być może niektórzy minęli się z powołaniem i powinni zarabiać na przepowiadaniu przyszłości. Więc apeluję do Was,dziewczyny i chłopaki, żyjcie i dajcie żyć innym! Nie liczy się tylko ukończony przez nas kierunek, przede wszystkim liczy się zaradność życiowa, kreatywność, pomysł na siebie, doświadczenie, które można zdobywać na milion sposobów. Trzeba tylko chcieć i dążyć do celu, uczyć się języków obcych(nie tylko angielskiego, który i tak przestaje być już obcy. ) Trzeba lubić to, co się robi, robić to z pasją, aby być w tym dobrym. A jeśli ktoś liczy na to,że tylko i wyłącznie kierunek studiów zagwarantuje mu wysoką pensję w przyszłości,to jest w dużym błędzie...
Masz na myśli to co zacytowałam, nie resztę mojej wypowiedzi, tak?
A wogóle, to w pełni się z Tobą zgadzam
Stary 2010-08-21, 16:51   #129
Golden Brunette
Raczkowanie

Cytat:
Masz na myśli to co zacytowałam, nie resztę mojej wypowiedzi, tak?
A wogóle, to w pełni się z Tobą zgadzam
Tak,to co zacytowałaś.
Golden Brunette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 17:03   #130
Sarcoptes scabiei
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez yoona Pokaż wiadomość
widze ze kolezanka ma uprzedzenia. czyzby...zazdrosc?
jasne
zazdroszcze...
5 lat nic nie robienia w imie nauki
Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Sarcoptes, trochę bzdury gadasz

Zresztą kompletnie nie rozumiem tego pejoratywnego wydźwięku "własny biznes". Pewnie, bo lepiej robić za 1200zł przez całe życie, ewentualnie po kilku awansach dochrapać się szalonych 3 tysięcy Tobie też życzę powodzenia. Co w takim razie ty studiujesz?
nie psychologie wlasnie

ale Wy humanisci ... takie to slodkie
jak zawziecie bronicie Waszych kierunkow

nie mam zamiaru wiecej zabierac glosu w tej sprawie
wyrazilam swoje zdanie

P.S nie trawie tej wizażowej wyszukiwarki nic na to nie poradze ze jest beznadziejna. wujek Google rzadzi
Sarcoptes scabiei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 17:20   #131
papug
Rozeznanie

Przez rok studiowałam psychologię.
Cieszę się, że mam to za sobą Wiem, że rok, to mało, ale wystarczył mi on, żeby przekonać się, że to nie to.
Bardziej mnie kręci nauka, a psychologia była dla mnie przerażająco nienaukowa Podobała mi się jedynie statystyka i logika. No i biologiczne podstawy zachowań, bo to były konkrety, a ja konkrety lubię.

Generalnie uważam, że psychologię warto studiować tylko na renomowanej uczelni. Na wielu prywatnych uczelniach jest ten kierunek, dlatego warto pochwalić się dobrym dyplomem, żeby mieć szansę na znalezienie pracy.

Nie polecam psychologii jako alternatywy dla medycyny, bo możecie się przejechać (tak było w moim wypadku). Chociaż z drugiej strony łatwo znaleźć czas na naukę do poprawy matury, bo zajęć na pierwszym roku jest malutko. W ogóle w pierwszym semestrze nie poczujecie, że studiujecie. Więc będziecie mieli czas na studenckie życie
papug jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-21, 17:54   #132
Lusja
Zakorzenienie

Cytat:

jasne
zazdroszcze...

nie psychologie wlasnie
W takim razie nic nie robisz?
Nie rozumiem w ogóle po co tacy ludzie jak Ty włączają się w wątki nie dla siebie.. Chcesz zmieniać ludzi i świat? To źle trafiłaś.

Lusja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 18:01   #133
papug
Rozeznanie

to nic nie robienie odnosiło się do studiowania psychologii chyba
Nie wiem, słyszałam, że na drugim roku jest zapieprz
ale 1 rok to faktycznie było jedno wielkie nic nie robienie
Stary 2010-08-21, 18:03   #134
abraxas2871
Wtajemniczenie

Cytat:
jasne
zazdroszcze...

nie psychologie wlasnie

wyrazilam swoje zdanie
Jasne, bo na politechnice to duuuużo się robi, tiaaaa... W jakim ty świecie żyjesz?

A Wy ściśli... jak zawzięcie napadacie na nasze kierunki - tyle, że to nie jest takie słodkie.

A wogóle to szkoda nerwów na kogoś, kto nie rozumie istoty wyższego wykształcenia i sensu studiowania.
Stary 2010-08-21, 21:03   #135
yoona
Zakorzenienie

Cytat:
jasne
zazdroszcze...

nie psychologie wlasnie

wyrazilam swoje zdanie
papa, nikt tesknic nie bedzie.

a w ogole to zastanawia mnie zawsze, dlaczego ci scisłowcy napadaja na humanistow...chyba powinni sie cieszyc ze maja małą konkurencję?
i dlaczego nie rozumieją ( a podobno tacy mądrzy),że jakby nagle wszyscy rzucili sie na politechnike, to dla nich pracy byłoby tez mniej. pomijając już, że nikt by nie pracował w wielu potrzebnych zawodach.

nie mniej jednak coś koleżankę podejrzanie z abardzo psychologia boli....

Blogowy świat

Stary 2010-08-21, 21:10   #136
idedodomu
Raczkowanie

ale napadlyscie na kolezanke

Cytat:
papa, nikt tesknic nie bedzie.

a w ogole to zastanawia mnie zawsze, dlaczego ci scisłowcy napadaja na humanistow...chyba powinni sie cieszyc ze maja małą konkurencję?
i dlaczego nie rozumieją ( a podobno tacy mądrzy),że jakby nagle wszyscy rzucili sie na politechnike, to dla nich pracy byłoby tez mniej. pomijając już, że nikt by nie pracował w wielu potrzebnych zawodach.

nie mniej jednak coś koleżankę podejrzanie z abardzo psychologia boli....

i tu jest pies pogrzebany

chyba samemu mozna odpowiedziec sobie na pytanie
dlaczego na taka politechnike nie rzucaja sie 'wszyscy'? a przynajmniej taka masa osob jak na psychologie(i inne kierunki humanistyczne)?

edit:
bo jest ogromna przepasc miedzy iloscia nauki i koniecznymi umiejetnosciami
nie oszukujmy sie... matma, fizyka, chemia przerasta wiele osob
zeby studiowac psychologie nie trzeba miec specjalych zdolnosci

i nie chec tu oczywiscie nikogo urazic
ale nie zaprzeczajcie bo taka jest prawda

(i tak zaprzeczycie )

Edytowane przez idedodomu
Czas edycji: 2010-08-21 o 21:13
idedodomu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 21:32   #137
abraxas2871
Wtajemniczenie

No sorry, na takiej lingwistyce stosowanej ludzie zapieprzają jak małe motorki - mają na pewno więcej roboty niż na jakiejś politechnice - pamiętajmy, że politechnika to nie tylko mechanika i elektronika, ale też jakieś inżynierie środowiska i inne badziewia.

I wątpię czy matematyka i fizyka jest trudniejsza niż opanowanie w stopniu nativ speekera dwóch obcych języków - to niewątpliwie różne umiejętności, ale większość ludzi na politechnice nie sprostałaby filologii.

Ach, i insynuowanie, że człowiek na psychologii jest tam, bo nie radzi sobie z przedmiotami ścisłymi jest co najmniej niepoważne - może w jakiejś prywatnej szkółce tak jest, ale na UW na psychologię jest się bardzo trudno dostać i naprawdę idą tam ludzie na tyle inteligentni, że spokojnie poradziliby sobie na kierunkach ścisłych.
Stary 2010-08-21, 22:00   #138
yoona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez idedodomu Pokaż wiadomość
ale napadlyscie na kolezanke

i tu jest pies pogrzebany

chyba samemu mozna odpowiedziec sobie na pytanie
dlaczego na taka politechnike nie rzucaja sie 'wszyscy'? a przynajmniej taka masa osob jak na psychologie(i inne kierunki humanistyczne)?

edit:
bo jest ogromna przepasc miedzy iloscia nauki i koniecznymi umiejetnosciami
nie oszukujmy sie... matma, fizyka, chemia przerasta wiele osob
zeby studiowac psychologie nie trzeba miec specjalych zdolnosci

i nie chec tu oczywiscie nikogo urazic
ale nie zaprzeczajcie bo taka jest prawda

(i tak zaprzeczycie )
ale przeciez ja nie zaprzeczam, ze trzeba sie uczyc na politechnice (nie na wszystkim, bo chocby i marketing na politechnice jest). ale np na takiej filologii tez jest psoro nauki.
ale nie o to mi chodzilo. tylko o to, ze jakby nagle wszysyc mieli zdolnosci i poszliby studiowac te przyszlosciowe kierunki, to nie byloby szkol, telewizji, internetu, kina, ksiazek, bibliotek itp, itd.

Blogowy świat

Stary 2010-08-21, 22:48   #139
papug
Rozeznanie

Cytat:
jakieś inżynierie środowiska i inne badziewia. .
inżynieria środowiska to nie jest ochrona środowiska

ja tą dyskusję, która się wywiązała uważam za bezsensowną trochu.
Jak ktoś nie studiował inżynierii, to nie wie, ze to głównie dużo bardzo zaawansowanej matematyki, fizyki itepe. Myśli roślinki, badziewia. Bajeczki.
Jak ktoś ma potoczne pojęcia o kierunkach humanistycznych, to myśli, że nie trzeba się na nich uczyć, tylko się bimba i dyskutuje o literaturze, kinie itd. Ja wiem, ile trzeba się uczyć na filologii (brat).

Ja wypowiadam się o psychologii, po roku studiowania na tym kierunku. I powiem, że rozczarowałam się. Zdecydowałam się rzucić ten kierunek i zaczynam nowy. Mam do siebie żal, że nie zrobiłam tego rok temu. Straciłam tyle czasu.
Stary 2010-08-21, 23:02   #140
idedodomu
Raczkowanie

Cytat:
ale przeciez ja nie zaprzeczam, ze trzeba sie uczyc na politechnice (nie na wszystkim, bo chocby i marketing na politechnice jest). ale np na takiej filologii tez jest psoro nauki.
ale nie o to mi chodzilo. tylko o to, ze jakby nagle wszysyc mieli zdolnosci i poszliby studiowac te przyszlosciowe kierunki, to nie byloby szkol, telewizji, internetu, kina, ksiazek, bibliotek itp, itd.
ale mi nie chodzi o to ze nie ma nauki w ogole
jest
ale pragne zauwazyc ze nie wszyscy sa w stanie ogarnac scisle przedmioty
wiele osob decyduje sie na humanistyczne wlasnie z tego powodu
do zrozumienia fizyki (mnie sie to nie tyczy akurat)trzeba miec łeb jak sklep- a tak serio naprawde mam ogromny szacun do takich ludzi
ze sa w stanie pojac takie rzeczy, nie dla wszystkich przystepne
a psychologia... ja nie twierdze ze NIC sie absoultnie tam nie robi
na kazdych studiach mniej lub bardziej trzeba kiwnac palcem...
kazdy wybiera to co chce, a takze na co go stac-jesli chodzi o umiejetnosci

chce powiedziec tylko tyle ze psychologia nie jest zbyt wymagajacym pod tym wzgledem kierunkiem
i dobrze
roznorodnosc musi byc
nie kazdy moze byc inzynierem
a psychologiem? wiekszosc osob ...
Cytat:
Napisane przez papug Pokaż wiadomość
inżynieria środowiska to nie jest ochrona środowiska

ja tą dyskusję, która się wywiązała uważam za bezsensowną trochu.
Jak ktoś nie studiował inżynierii, to nie wie, ze to głównie dużo bardzo zaawansowanej matematyki, fizyki itepe. Myśli roślinki, badziewia. Bajeczki.
Jak ktoś ma potoczne pojęcia o kierunkach humanistycznych, to myśli, że nie trzeba się na nich uczyć, tylko się bimba i dyskutuje o literaturze, kinie itd. Ja wiem, ile trzeba się uczyć na filologii (brat).

Ja wypowiadam się o psychologii, po roku studiowania na tym kierunku. I powiem, że rozczarowałam się.
Zdecydowałam się rzucić ten kierunek i zaczynam nowy. Mam do siebie żal, że nie zrobiłam tego rok temu. Straciłam tyle czasu.
no wlasnie dlaczego ja rzucilas i poszlas na scisly?

Edytowane przez idedodomu
Czas edycji: 2010-08-21 o 23:04
Stary 2010-08-21, 23:50   #141
papug
Rozeznanie

1. Była dla mnie porażająco nienaukowa, a ja widzę siebie w laboratorium
2. Nudziłam się strasznie.
3. Wydawało mi się momentami, że słucham bajek i że czytam bajki (a studiowałam na dobrej uczelni).
4. Niektórzy studenci mnie odstraszali tym, jak bezkrytycznie podchodzili do przekazywanej im wiedzy Na konwersach częściej spotykałam się z potakiwaniem prowadzącemu, niż z dyskusją.
5. Słyszałam często od koleżanek i kolegów, że cieszą się, że są na psychologii, bo są lepsi od innych, którym nie udało się dostać na ten kierunek (argument, ze ok 16 os. na jedno miejsce).
6. Jedyne zajęcia, które były dla mnie ciekawe, nie były bezpośrednio związane z psychologią.
7. Biologia była na niskim, żenująco niskim poziomie, a słyszałam utyskiwania w stylu "po co nam to, przecież psychologom to niepotrzebne". Tak samo olewczo potraktowane biologiczne podstawy zachowania. A uważam, że mózg i jego funkcje to podstawy, które każdy psycholog musi mieć w małym palcu.
8.Nie widziałam się w tym zawodzie. Jedyną opcją w miarę znośną była psychologia kliniczna, ale czułam, że wybierając taką ścieżkę i tak będę miała niedosyt.
9. Wiem, że mogę dużo osiągnąć poświęcając się nauce. A psychologiem byłabym marnym, bo zupełnie nieprzekonanym do tej profesji.

to tyle z przyczyn mojej dezercji
Stary 2010-08-22, 01:31   #142
abraxas2871
Wtajemniczenie

Cytat:
ale mi nie chodzi o to ze nie ma nauki w ogole
jest
ale pragne zauwazyc ze nie wszyscy sa w stanie ogarnac scisle przedmioty
wiele osob decyduje sie na humanistyczne wlasnie z tego powodu
do zrozumienia fizyki (mnie sie to nie tyczy akurat)trzeba miec łeb jak sklep- a tak serio naprawde mam ogromny szacun do takich ludzi
ze sa w stanie pojac takie rzeczy, nie dla wszystkich przystepne
a psychologia... ja nie twierdze ze NIC sie absoultnie tam nie robi
na kazdych studiach mniej lub bardziej trzeba kiwnac palcem...
kazdy wybiera to co chce, a takze na co go stac-jesli chodzi o umiejetnosci

chce powiedziec tylko tyle ze psychologia nie jest zbyt wymagajacym pod tym wzgledem kierunkiem
i dobrze
roznorodnosc musi byc
nie kazdy moze byc inzynierem
a psychologiem? wiekszosc osob ...

To, że psychologia nie jest wymagająca pod tym względem nie oznacza, że ludzie któzy tam studiują nie są w stanie tego pojąć i ogarnąć! - jestem żywym przykładem człowieka który świetnie rozumiał fizykę i chemię (na poziomie olimpiady chemicznej) i poszedł na psychologię - nie dlatego, że nie rozumiałam ścisłych przedmiotów, ale dlatego, że WIERZĘ I JESTEM PRZEKONANA, że moje życie będzie pełniejsze, jeśli będę pracować z ludźmi, a nie z bezdusznymi wzorami chemicznymi czy fizycznymi równaniami. I nie tylko ja tak myślę - także proszę, nie poddajmy się stereotypom "humanisty", a już na pewno nie mówiąc o dobrych uczelniach (co do prywatnych szkółek oferujących psychologię to już inna bajka - tam może rzeczywiście idą ludzie dla łatwego papierka).

A swoją drogą, równie mocno na podziw zasługują moim zdaniem ludzie, którzy umieją nauczyć się biegle chińskiego - też trzeba mieć do tego "łeb jak sklep".

I to, że nie każdy może być inżynierem nie oznacza, że większość psychologów nie może być inżynierami - tak jak już mówiłam, Ci z lepszych uczelni mają taki sam potencjał jak studeci politechniki - tylko inne zainteresowania po prostu. To zresztą nie dziwen, człowiek wogóle jest ciekawszy niż wzory i równia (nie dla wszystkich oczywiście, ale dla wielu - na pewno jest więcej psychologów z pasji niż inżynierów - ci idą na politechnikę, żeby w przyszłości mieć perspektywy i dobrą pracę, a nie dlatego że naprawdę to jest ich pasja).
Stary 2010-08-22, 08:42   #143
papug
Rozeznanie

Cytat:
na pewno jest więcej psychologów z pasji niż inżynierów - ci idą na politechnikę, żeby w przyszłości mieć perspektywy i dobrą pracę, a nie dlatego że naprawdę to jest ich pasja).
co do poprzednich rzeczy raczej jestem się w stanie zgodzić, ale to stwierdzenie mi się nie podoba. Nie możesz mówić na pewno, bo nie wiesz. Chyba, że przeprowadziłaś odpowiednie badania (z czym jako psycholog powinnaś być za pan brat).
Dla mnie praca z ludźmi nie byłaby jakąś pasją. A "bezduszne wzory chemiczne" (ciekawe sformułowanie) mogą wg mnie bardziej przysłużyć się człowiekowi niż niejeden psycholog.

Powiem tak, skoro studiujesz już tą psychologię, to ok. Ale wiedza, którą z niej wynosisz powinna trochę się też odbijać na Twoich wypowiedziach. A tak nie jest. Zaakceptuj fakt, że ludzie są różni, mają różne motywy działania, różne rzeczy sprawiają im przyjemność.
Na mojej uczelni spotkałam się z ludźmi, którzy marzyli o psychologii, uczyli się, zależało im i z takimi, którzy byli zdolni, a na psychologię wybrali się, bo: "to modny kierunek", "lubią prestiż", "byli niezdecydowani", a nawet strona costudiować (czy jakaś taka) podpowiedziała im, że mogą na podstawie przedmiotów zdawanych na maturze. I zawsze będą tacy ludzie. Dlatego śmieszą mnie rozkminy o powołaniu, pasji życiowej, blebleble. To tak naprawdę nie jest ważne. Liczy się profesjonalizm i umiejętności, a jeśli jest jeszcze miejsce na trochę pasji, to ok. I myślę też, że ta pasja pojawia się trochę później niż na początku studiów, bo po skończeniu liceum ludzie są zieloni i nie mają wielkiego pojęcia, z czym tak naprawdę to się je.
Ale uwierz, znam wielu ludzi, którzy są na polibudzie, bo po prostu uwielbiają matmę czy fizykę. I wystarczy to zaakceptować.

Co Ci daje przeświadczenie, że na Twoim kierunku jest więcej ludzi z pasją, niż np. na architekturze i urbanistyce, czy technologii chemicznej? Chyba niewiele. Tym bardziej, że to przeświadczenie jest błędne. Jednych cieszy perspektywa pracy z ludźmi, jednych babranie się w cyferkach.
Ja osobiście jestem dumna z siebie, że rzuciłam ten kierunek. Ale znajdą się i tacy, co przemieszczają się w drugą stronę. Nie wchodźmy sobie w drogę, bo po co.

A co do rynku pracy. Psychologów jest trochę za dużo i nieźle się ubawiłam, czytając czyjąś wypowiedź, że praca sama do Was przyjdzie. Nie przyjdzie, do nikogo nie przyjdzie. Musicie być dobrzy w tym, co robicie, musicie się starać, żeby się wybić. Na jednym z pierwszych wykładów profesor powiedział, że za jego czasów na tym kierunku było 30 osób. A teraz? 200. Plus wieczorowi, których też jest sporo.
Ale skoro macie pasję i powołanie coś takiego nie powinno Was obchodzić.
Ja zrezygnowałam z psychologii na rzecz kierunku, po którym w Polsce z pracą krucho. Ale jakoś wierzę w siebie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-22, 10:54   #144
idedodomu
Raczkowanie

Cytat:
To, że psychologia nie jest wymagająca pod tym względem nie oznacza, że ludzie któzy tam studiują nie są w stanie tego pojąć i ogarnąć! - jestem żywym przykładem człowieka który świetnie rozumiał fizykę i chemię (na poziomie olimpiady chemicznej) i poszedł na psychologię - nie dlatego, że nie rozumiałam ścisłych przedmiotów, ale dlatego, że WIERZĘ I JESTEM PRZEKONANA, że moje życie będzie pełniejsze, jeśli będę pracować z ludźmi, a nie z bezdusznymi wzorami chemicznymi czy fizycznymi równaniami. I nie tylko ja tak myślę - także proszę, nie poddajmy się stereotypom "humanisty", a już na pewno nie mówiąc o dobrych uczelniach (co do prywatnych szkółek oferujących psychologię to już inna bajka - tam może rzeczywiście idą ludzie dla łatwego papierka).

A swoją drogą, równie mocno na podziw zasługują moim zdaniem ludzie, którzy umieją nauczyć się biegle chińskiego - też trzeba mieć do tego "łeb jak sklep".

I to, że nie każdy może być inżynierem nie oznacza, że większość psychologów nie może być inżynierami - tak jak już mówiłam, Ci z lepszych uczelni mają taki sam potencjał jak studeci politechniki - tylko inne zainteresowania po prostu. To zresztą nie dziwen, człowiek wogóle jest ciekawszy niż wzory i równia (nie dla wszystkich oczywiście, ale dla wielu - na pewno jest więcej psychologów z pasji niż inżynierów - ci idą na politechnikę, żeby w przyszłości mieć perspektywy i dobrą pracę, a nie dlatego że naprawdę to jest ich pasja).
na poziomie 5 roku studiow tez bys byla w stanie pojac?bo wiesz... liceum to liceum a studia to zupelnie inna bajka(wiem co mowie) ja tez ogarnialam jezyk polski, historie, wos w liceum
o tym nie mowie. filologia... jezyki wymagaja sporo nauki. a widze ze obroncy humanistow sie przypieli akurat do filologii jako przedstawiciela kierunkow niescislych gdzie trzeba sie uczyc. prosze bardzo podajcie mi przyklady przedmiotow na psychologii gdzie naprawde trzeba miec zdolnosci, zeby je zaliczyc? i nie mowie tu o zdolnosciach do woodolejstwa
na jakiej podstawie to stwierdzasz?n atakiej ze nie mozna sie pasjonowac fizyka?? to jeszcze chyba pani psycholog duzo nie wie o ludziach, a to nieodobrze w tym zawodzie
Cytat:
co do poprzednich rzeczy raczej jestem się w stanie zgodzić, ale to stwierdzenie mi się nie podoba. Nie możesz mówić na pewno, bo nie wiesz. Chyba, że przeprowadziłaś odpowiednie badania (z czym jako psycholog powinnaś być za pan brat).
Dla mnie praca z ludźmi nie byłaby jakąś pasją. A "bezduszne wzory chemiczne" (ciekawe sformułowanie) mogą wg mnie bardziej przysłużyć się człowiekowi niż niejeden psycholog.

Powiem tak, skoro studiujesz już tą psychologię, to ok. Ale wiedza, którą z niej wynosisz powinna trochę się też odbijać na Twoich wypowiedziach. A tak nie jest. Zaakceptuj fakt, że ludzie są różni, mają różne motywy działania, różne rzeczy sprawiają im przyjemność.
Na mojej uczelni spotkałam się z ludźmi, którzy marzyli o psychologii, uczyli się, zależało im i z takimi, którzy byli zdolni, a na psychologię wybrali się, bo: "to modny kierunek", "lubią prestiż", "byli niezdecydowani", a nawet strona costudiować (czy jakaś taka) podpowiedziała im, że mogą na podstawie przedmiotów zdawanych na maturze. I zawsze będą tacy ludzie. Dlatego śmieszą mnie rozkminy o powołaniu, pasji życiowej, blebleble. To tak naprawdę nie jest ważne. Liczy się profesjonalizm i umiejętności, a jeśli jest jeszcze miejsce na trochę pasji, to ok. I myślę też, że ta pasja pojawia się trochę później niż na początku studiów, bo po skończeniu liceum ludzie są zieloni i nie mają wielkiego pojęcia, z czym tak naprawdę to się je.
Ale uwierz, znam wielu ludzi, którzy są na polibudzie, bo po prostu uwielbiają matmę czy fizykę. I wystarczy to zaakceptować.

Co Ci daje przeświadczenie, że na Twoim kierunku jest więcej ludzi z pasją, niż np. na architekturze i urbanistyce, czy technologii chemicznej? Chyba niewiele. Tym bardziej, że to przeświadczenie jest błędne. Jednych cieszy perspektywa pracy z ludźmi, jednych babranie się w cyferkach.
Ja osobiście jestem dumna z siebie, że rzuciłam ten kierunek. Ale znajdą się i tacy, co przemieszczają się w drugą stronę. Nie wchodźmy sobie w drogę, bo po co.

A co do rynku pracy. Psychologów jest trochę za dużo i nieźle się ubawiłam, czytając czyjąś wypowiedź, że praca sama do Was przyjdzie. Nie przyjdzie, do nikogo nie przyjdzie. Musicie być dobrzy w tym, co robicie, musicie się starać, żeby się wybić. Na jednym z pierwszych wykładów profesor powiedział, że za jego czasów na tym kierunku było 30 osób. A teraz? 200. Plus wieczorowi, których też jest sporo.
Ale skoro macie pasję i powołanie coś takiego nie powinno Was obchodzić.
Ja zrezygnowałam z psychologii na rzecz kierunku, po którym w Polsce z pracą krucho. Ale jakoś wierzę w siebie.
musze przyznac ze w wiekszosci tak jest

wlasnie, prosze porownac ile osob konczy rocznie psychologie a ile np. biotechnologie
Stary 2010-08-22, 12:32   #145
yoona
Zakorzenienie

ta dyskusja jest żenująca.

Blogowy świat

Stary 2010-08-22, 12:40   #146
papug
Rozeznanie

co do zdolności językowych: znam trzy języki, a w rekrutacji nie biotech brany był pod uwagę rozszerzony angielski, oprócz rozszerzonej biologii i chemii więc nie jestem ograniczona. Podziwiam ludzi z filologii, bo sama uważam, że język obcy ma dla mnie funkcję li tylko użytkową i nie wyobrażam sobie poświęcić językowi całego życia.

Drodzy humaniści (a co w ogóle znaczy sformułowanie humanista? bo ja sama siebie uważam za humanistkę, choć potoczne rozumienie tego słowa wyklucza mnie z tego zaklętego kręgu), wyluzujcie trochę.
Mam podobne zdanie do idedodomu. Żeby studiować psychologię, nie trzeba mieć wielkich zdolności. Dość trudno się dostać, chociaż ja uważam, że przeciętnie inteligentny człowiek jest w stanie spokojnie napisać maturę na tyle dobrze, by rozpocząć studia na tym kierunku. Bo jaki jest poziom matur, każdy widzi I naprawdę trudno z psychologii wylecieć. Ja sobie bimbałam, bo mnie to nudziło, ale średnią miałam zacną i egzaminy zdawałam ucząc się dzień przed
A na politechnikę łatwo się dostać i bardzo łatwo wylecieć. Matematyka, nawet rozszerzona, w szkole, a matematyka na wyższej uczelni, to zupełnie co innego. I naprawdę, trzeba mieć zdolności, bo w przeciwnym wypadku takie studia to będzie droga przez mękę.

Cytat:
wlasnie, prosze porownac ile osob konczy rocznie psychologie a ile np. biotechnologie
właśnie trochę mnie martwi to, że biotech stał się kierunkiem zamawianym i kiepskie uczelnie, które nie mają odpowiedniego zaplecza, otwierają ten kierunek, bo to się opłaca i zawsze studenci się znajdą trochę psuje to rynek pracy. Ale i tak jest nas mniej niż psychologów Na moim roku będzie 12 osób (łącznie ze mną)
Stary 2010-08-22, 13:02   #147
XYXYXY30
Raczkowanie

Cytat:
na poziomie 5 roku studiow tez bys byla w stanie pojac?bo wiesz... liceum to liceum a studia to zupelnie inna bajka(wiem co mowie) ja tez ogarnialam jezyk polski, historie, wos w liceum
o tym nie mowie. filologia... jezyki wymagaja sporo nauki. a widze ze obroncy humanistow sie przypieli akurat do filologii jako przedstawiciela kierunkow niescislych gdzie trzeba sie uczyc. prosze bardzo podajcie mi przyklady przedmiotow na psychologii gdzie naprawde trzeba miec zdolnosci, zeby je zaliczyc?
Ee, no nie przesadzaj Mój kuzyn 2 razy próbował się dostać na Akademię Ekonomiczną w Krakowie, ale oblał egzamin wstępny z matematyki. Ostatecznie poszedł na PK na inżynierię środowiska, na którą w tamtych czasach przyjmowali każdego, robiąc nabory do drugiej połowy września (nie wiem, jak jest teraz). I w 6 lat chłopak skończył te studia, choć nie potrafił przyswoić sobie matmy na poziomie wymaganym w ramach ówczesnego egzaminu wstępnego na uczelnię ekonomiczną. Większość jego kolegów reprezentowała, podejrzewam, podobny poziom, jednak duża część z nich została inżynierami (czasem, jak opowiadał, po 7-8 latach studiowania).
XYXYXY30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-22, 13:06   #148
papug
Rozeznanie

ja mam takie samo zdanie, da się na studiach utrzymać, ale trzeba mieć zdolności, żeby zdawać bezboleśnie egzaminy. Chłopak skończył w 6 lat, jego koledzy męczyli się jeszcze dłużej czyli tak różowo nie jest.
A ekonomia to jednak nie jest psychologia i matmę umieć trza.
Stary 2010-08-22, 13:12   #149
idedodomu
Raczkowanie

Cytat:
ta dyskusja jest żenująca.
z co w niej takiego zenujacego?

czekam na odpowiedz na moje pytanie

Cytat:
co do zdolności językowych: znam trzy języki, a w rekrutacji nie biotech brany był pod uwagę rozszerzony angielski, oprócz rozszerzonej biologii i chemii więc nie jestem ograniczona. Podziwiam ludzi z filologii, bo sama uważam, że język obcy ma dla mnie funkcję li tylko użytkową i nie wyobrażam sobie poświęcić językowi całego życia.

Drodzy humaniści (a co w ogóle znaczy sformułowanie humanista? bo ja sama siebie uważam za humanistkę, choć potoczne rozumienie tego słowa wyklucza mnie z tego zaklętego kręgu), wyluzujcie trochę.
Mam podobne zdanie do idedodomu. Żeby studiować psychologię, nie trzeba mieć wielkich zdolności. Dość trudno się dostać, chociaż ja uważam, że przeciętnie inteligentny człowiek jest w stanie spokojnie napisać maturę na tyle dobrze, by rozpocząć studia na tym kierunku. Bo jaki jest poziom matur, każdy widzi I naprawdę trudno z psychologii wylecieć. Ja sobie bimbałam, bo mnie to nudziło, ale średnią miałam zacną i egzaminy zdawałam ucząc się dzień przed
A na politechnikę łatwo się dostać i bardzo łatwo wylecieć. Matematyka, nawet rozszerzona, w szkole, a matematyka na wyższej uczelni, to zupełnie co innego. I naprawdę, trzeba mieć zdolności, bo w przeciwnym wypadku takie studia to będzie droga przez mękę.

właśnie trochę mnie martwi to, że biotech stał się kierunkiem zamawianym i kiepskie uczelnie, które nie mają odpowiedniego zaplecza, otwierają ten kierunek, bo to się opłaca i zawsze studenci się znajdą trochę psuje to rynek pracy. Ale i tak jest nas mniej niż psychologów Na moim roku będzie 12 osób (łącznie ze mną)
no wlasnie, przecietna osoba ktora studiuje psychologie i tylko psychologie nie jest sie w stanie obiektywnie wypowiedziec
a Ty bylas juz na psychologii, teraz idziesz na scisly i bedziesz w stanie powiedziec czym owe studia sie roznia
myslicie ze na takiej biotechnologii mozna sie uczyc dzien przed egzaminem? Wy macie ich po 8 albo 10 w sesji a np na chemi, mechatronice, inzynierii jakiejs tam sa 3. tylko ze wasz egzamin to nasze kolokwium
mam znajomych na kierunkach i humanistycznych i scislych
na mniej i bardziej prestizowych uczelniach
i moge swobodnie sie wypowiedziec kto ile ma wolnego czasu, kto sie nie wysypia przez imprezy a kto przez projekty ktore musi przygotowac
kazdy wybiera to co chce
no i fajnie
tylko irytuje mnie wciskanie kitu ze studia humanistyczne sa tak samo wymagajace jak scisle
to ze sa latwiejsze potwierdza fakt ze taki przecietny osobnik pan Kazio albo pani Zosia ktorzy przed matura sobie mysla 'ja to nie wiem co tak naprawde chce robic w zyciu,'nie decyduja sie np na technologie chemiczna tylko na resocjalizacje/socjologie/psychologie/pedagogike
ciekawe czemu...
Stary 2010-08-22, 13:45   #150
wredek
Zadomowienie

Piszecie, że psychologiem każdy może być... Ale ile z tych osób będzie dobrym psychologiem, wartym polecenia, takim z powołania?

Moim zdaniem aby być psychologiem (nie piszę o tych biznesu, reklamy itp., tylko o takich pracujących w szpitalu, terapeutów) trzeba mieć konkretne cechy charakteru, których nie można się nauczyć. Trzeba mieć w sobie ogromne pokłady wrażliwości i empatii. Ja przez kilka lat byłam pewna, że chcę iść na politechnikę, ale w pewnym momencie zdałam sobie sprawę z tego, że moje życie wtedy byłoby puste - pogoń za kasą itp. A ja czuję potrzebę pomagania ludziom i dzisiaj już wiem, że chcę zająć się tym zawodowo. Pewnie po informatyce miałabym za kilka lat więcej ofert pracy czy lepsze zarobki, ale wolę robić coś, co da mi dużo więcej satysfakcji.

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości