![]() |
#121 |
Zadomowienie
|
Dot.: psychologia -studia?
Witajcie
![]() Ja też chciałabym studiować psychologię, właściwie jest to jedyny kierunek, który mnie interesuje. Stąd moje pytanie. Warto? Można znaleźć po tym pracę? Ja osobiście chcialabym studiowac na UŚ. Możecie powiedziec cos o tym kierunku na tej uczelni ![]() pozdrawiam ![]()
![]() |
#122 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja wyrazam swoje zdanie tylko KAZDY sobie moze studiowac psychologie, serio! bo wiekszosc osob interesuje psychologia. no fakt! tez bym mogla sobie ja postudiowac tylko po co skoro co 3 osoba ja studiuje ![]() a odpowiadajac na Twoje pytanie nie studiuje psychologii cale szczescie ale mam cala garsc znajomych ktorzy to studiuja nie wiem czym sie roznia 'poziomy' na tych wszystkich uczelenkach psychologicznych, wyzszych czy nizszych szkolach psychologii ![]() ale wiem jak wyglada w porownaniu ze studiowaniem scislych kierunkow, studiowanie psycho ![]() sory ale jesli dla Ciebie na SWPS jest ogrom nauki to ciekawe co bys zrobila np na politechnice ![]() (uprzedzajac Twoje pytanie nie studiuje na Politechnice ![]() aaa tam studiujcie sobie spokojnie lepszych studiow na bimbanie studeckie nie znajdziesz ![]() a skoro twierdzisz ze tak latwo jest po tym znalezc prace to fajnie powodzenia ![]()
![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Copyraptor
|
Sarcoptes, trochę bzdury gadasz
![]() Zresztą kompletnie nie rozumiem tego pejoratywnego wydźwięku "własny biznes". Pewnie, bo lepiej robić za 1200zł przez całe życie, ewentualnie po kilku awansach dochrapać się szalonych 3 tysięcy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Wtajemniczenie
|
Kocham te dyskusje na wizażu - "kierunki humanistyczne są beeee, nieprzyszłościowe, kierunki techniczne są cacy" albo "studia dzienne są beee, nie masz żadnego doświadczenia po nich, a wieczorowe i zaoczne na bylejakiej uczelni są cacy, no bo staż i praktyka się liczą (choćby miały być w mcdonaldzie").
A poważnie, wyluzujcie - niech sobie każdy studiuje co chce - ja też jestem na psychologii na UW i sobie chwalę, mimo, że dużo nauki nie ma - ale za to mam czas na własny rozwój, naukę języka i drugi kierunek. A mądry człowiek na poziomie nawet po psychologii milion razy łatwiej znajdzie pracę niż pierwsza lepsza rozwielitka po politechnice. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A wogóle, to w pełni się z Tobą zgadzam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Raczkowanie
|
jasne
![]() zazdroszcze... 5 lat nic nie robienia w imie nauki ![]() Cytat:
ale Wy humanisci ... takie to slodkie ![]() jak zawziecie bronicie Waszych kierunkow nie mam zamiaru wiecej zabierac glosu w tej sprawie wyrazilam swoje zdanie
![]() |
![]() |
#131 |
Rozeznanie
|
Przez rok studiowałam psychologię.
Cieszę się, że mam to za sobą ![]() Bardziej mnie kręci nauka, a psychologia była dla mnie przerażająco nienaukowa ![]() ![]() Generalnie uważam, że psychologię warto studiować tylko na renomowanej uczelni. Na wielu prywatnych uczelniach jest ten kierunek, dlatego warto pochwalić się dobrym dyplomem, żeby mieć szansę na znalezienie pracy. ![]() Nie polecam psychologii jako alternatywy dla medycyny, bo możecie się przejechać (tak było w moim wypadku). Chociaż z drugiej strony łatwo znaleźć czas na naukę do poprawy matury, bo zajęć na pierwszym roku jest malutko. W ogóle w pierwszym semestrze nie poczujecie, że studiujecie. Więc będziecie mieli czas na studenckie życie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie rozumiem w ogóle po co tacy ludzie jak Ty włączają się w wątki nie dla siebie.. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#133 |
Rozeznanie
|
to nic nie robienie odnosiło się do studiowania psychologii chyba
![]() Nie wiem, słyszałam, że na drugim roku jest zapieprz ![]() ale 1 rok to faktycznie było jedno wielkie nic nie robienie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A Wy ściśli... jak zawzięcie napadacie na nasze kierunki - tyle, że to nie jest takie słodkie. A wogóle to szkoda nerwów na kogoś, kto nie rozumie istoty wyższego wykształcenia i sensu studiowania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a w ogole to zastanawia mnie zawsze, dlaczego ci scisłowcy napadaja na humanistow...chyba powinni sie cieszyc ze maja małą konkurencję? i dlaczego nie rozumieją ( a podobno tacy mądrzy),że jakby nagle wszyscy rzucili sie na politechnike, to dla nich pracy byłoby tez mniej. pomijając już, że nikt by nie pracował w wielu potrzebnych zawodach. nie mniej jednak coś koleżankę podejrzanie z abardzo psychologia boli.... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Raczkowanie
|
ale napadlyscie na kolezanke
![]() Cytat:
i tu jest pies pogrzebany chyba samemu mozna odpowiedziec sobie na pytanie dlaczego na taka politechnike nie rzucaja sie 'wszyscy'? a przynajmniej taka masa osob jak na psychologie(i inne kierunki humanistyczne)? edit: bo jest ogromna przepasc miedzy iloscia nauki i koniecznymi umiejetnosciami nie oszukujmy sie... matma, fizyka, chemia przerasta wiele osob zeby studiowac psychologie nie trzeba miec specjalych zdolnosci i nie chec tu oczywiscie nikogo urazic ale nie zaprzeczajcie bo taka jest prawda (i tak zaprzeczycie ![]()
Edytowane przez idedodomu Czas edycji: 2010-08-21 o 21:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Wtajemniczenie
|
No sorry, na takiej lingwistyce stosowanej ludzie zapieprzają jak małe motorki - mają na pewno więcej roboty niż na jakiejś politechnice - pamiętajmy, że politechnika to nie tylko mechanika i elektronika, ale też jakieś inżynierie środowiska i inne badziewia.
I wątpię czy matematyka i fizyka jest trudniejsza niż opanowanie w stopniu nativ speekera dwóch obcych języków - to niewątpliwie różne umiejętności, ale większość ludzi na politechnice nie sprostałaby filologii. Ach, i insynuowanie, że człowiek na psychologii jest tam, bo nie radzi sobie z przedmiotami ścisłymi jest co najmniej niepoważne - może w jakiejś prywatnej szkółce tak jest, ale na UW na psychologię jest się bardzo trudno dostać i naprawdę idą tam ludzie na tyle inteligentni, że spokojnie poradziliby sobie na kierunkach ścisłych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale nie o to mi chodzilo. tylko o to, ze jakby nagle wszysyc mieli zdolnosci i poszliby studiowac te przyszlosciowe kierunki, to nie byloby szkol, telewizji, internetu, kina, ksiazek, bibliotek itp, itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Rozeznanie
|
inżynieria środowiska to nie jest ochrona środowiska
![]() ja tą dyskusję, która się wywiązała uważam za bezsensowną trochu. Jak ktoś nie studiował inżynierii, to nie wie, ze to głównie dużo bardzo zaawansowanej matematyki, fizyki itepe. Myśli roślinki, badziewia. Bajeczki. Jak ktoś ma potoczne pojęcia o kierunkach humanistycznych, to myśli, że nie trzeba się na nich uczyć, tylko się bimba i dyskutuje o literaturze, kinie itd. Ja wiem, ile trzeba się uczyć na filologii (brat). Ja wypowiadam się o psychologii, po roku studiowania na tym kierunku. I powiem, że rozczarowałam się. Zdecydowałam się rzucić ten kierunek i zaczynam nowy. Mam do siebie żal, że nie zrobiłam tego rok temu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
jest ale pragne zauwazyc ze nie wszyscy sa w stanie ogarnac scisle przedmioty wiele osob decyduje sie na humanistyczne wlasnie z tego powodu do zrozumienia fizyki (mnie sie to nie tyczy akurat ![]() ze sa w stanie pojac takie rzeczy, nie dla wszystkich przystepne a psychologia... ja nie twierdze ze NIC sie absoultnie tam nie robi na kazdych studiach mniej lub bardziej trzeba kiwnac palcem... kazdy wybiera to co chce, a takze na co go stac-jesli chodzi o umiejetnosci chce powiedziec tylko tyle ze psychologia nie jest zbyt wymagajacym pod tym wzgledem kierunkiem i dobrze roznorodnosc musi byc nie kazdy moze byc inzynierem a psychologiem? wiekszosc osob ... Cytat:
Edytowane przez idedodomu Czas edycji: 2010-08-21 o 23:04 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Rozeznanie
|
1. Była dla mnie porażająco nienaukowa, a ja widzę siebie w laboratorium
![]() 2. Nudziłam się strasznie. 3. Wydawało mi się momentami, że słucham bajek i że czytam bajki (a studiowałam na dobrej uczelni). 4. Niektórzy studenci mnie odstraszali tym, jak bezkrytycznie podchodzili do przekazywanej im wiedzy ![]() 5. Słyszałam często od koleżanek i kolegów, że cieszą się, że są na psychologii, bo są lepsi od innych, którym nie udało się dostać na ten kierunek (argument, ze ok 16 os. na jedno miejsce). 6. Jedyne zajęcia, które były dla mnie ciekawe, nie były bezpośrednio związane z psychologią. 7. Biologia była na niskim, żenująco niskim poziomie, a słyszałam utyskiwania w stylu "po co nam to, przecież psychologom to niepotrzebne". Tak samo olewczo potraktowane biologiczne podstawy zachowania. A uważam, że mózg i jego funkcje to podstawy, które każdy psycholog musi mieć w małym palcu. 8.Nie widziałam się w tym zawodzie. Jedyną opcją w miarę znośną była psychologia kliniczna, ale czułam, że wybierając taką ścieżkę i tak będę miała niedosyt. 9. Wiem, że mogę dużo osiągnąć poświęcając się nauce. A psychologiem byłabym marnym, bo zupełnie nieprzekonanym do tej profesji. to tyle z przyczyn mojej dezercji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A swoją drogą, równie mocno na podziw zasługują moim zdaniem ludzie, którzy umieją nauczyć się biegle chińskiego - też trzeba mieć do tego "łeb jak sklep". I to, że nie każdy może być inżynierem nie oznacza, że większość psychologów nie może być inżynierami - tak jak już mówiłam, Ci z lepszych uczelni mają taki sam potencjał jak studeci politechniki - tylko inne zainteresowania po prostu. To zresztą nie dziwen, człowiek wogóle jest ciekawszy niż wzory i równia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dla mnie praca z ludźmi nie byłaby jakąś pasją. A "bezduszne wzory chemiczne" (ciekawe sformułowanie) mogą wg mnie bardziej przysłużyć się człowiekowi niż niejeden psycholog. Powiem tak, skoro studiujesz już tą psychologię, to ok. Ale wiedza, którą z niej wynosisz powinna trochę się też odbijać na Twoich wypowiedziach. A tak nie jest. Zaakceptuj fakt, że ludzie są różni, mają różne motywy działania, różne rzeczy sprawiają im przyjemność. Na mojej uczelni spotkałam się z ludźmi, którzy marzyli o psychologii, uczyli się, zależało im i z takimi, którzy byli zdolni, a na psychologię wybrali się, bo: "to modny kierunek", "lubią prestiż", "byli niezdecydowani", a nawet strona costudiować (czy jakaś taka) podpowiedziała im, że mogą na podstawie przedmiotów zdawanych na maturze. I zawsze będą tacy ludzie. Dlatego śmieszą mnie rozkminy o powołaniu, pasji życiowej, blebleble. To tak naprawdę nie jest ważne. Liczy się profesjonalizm i umiejętności, a jeśli jest jeszcze miejsce na trochę pasji, to ok. I myślę też, że ta pasja pojawia się trochę później niż na początku studiów, bo po skończeniu liceum ludzie są zieloni i nie mają wielkiego pojęcia, z czym tak naprawdę to się je. Ale uwierz, znam wielu ludzi, którzy są na polibudzie, bo po prostu uwielbiają matmę czy fizykę. I wystarczy to zaakceptować. Co Ci daje przeświadczenie, że na Twoim kierunku jest więcej ludzi z pasją, niż np. na architekturze i urbanistyce, czy technologii chemicznej? Chyba niewiele. Tym bardziej, że to przeświadczenie jest błędne. Jednych cieszy perspektywa pracy z ludźmi, jednych babranie się w cyferkach. Ja osobiście jestem dumna z siebie, że rzuciłam ten kierunek. Ale znajdą się i tacy, co przemieszczają się w drugą stronę. Nie wchodźmy sobie w drogę, bo po co. A co do rynku pracy. Psychologów jest trochę za dużo i nieźle się ubawiłam, czytając czyjąś wypowiedź, że praca sama do Was przyjdzie. Nie przyjdzie, do nikogo nie przyjdzie. Musicie być dobrzy w tym, co robicie, musicie się starać, żeby się wybić. Na jednym z pierwszych wykładów profesor powiedział, że za jego czasów na tym kierunku było 30 osób. A teraz? 200. Plus wieczorowi, których też jest sporo. Ale skoro macie pasję i powołanie coś takiego nie powinno Was obchodzić. Ja zrezygnowałam z psychologii na rzecz kierunku, po którym w Polsce z pracą krucho. Ale jakoś wierzę w siebie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() o tym nie mowie. filologia... jezyki wymagaja sporo nauki. a widze ze obroncy humanistow sie przypieli akurat do filologii jako przedstawiciela kierunkow niescislych gdzie trzeba sie uczyc. prosze bardzo podajcie mi przyklady przedmiotow na psychologii gdzie naprawde trzeba miec zdolnosci, zeby je zaliczyc? i nie mowie tu o zdolnosciach do woodolejstwa na jakiej podstawie to stwierdzasz?n atakiej ze nie mozna sie pasjonowac fizyka?? to jeszcze chyba pani psycholog duzo nie wie o ludziach, a to nieodobrze w tym zawodzie Cytat:
wlasnie, prosze porownac ile osob konczy rocznie psychologie a ile np. biotechnologie
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
ta dyskusja jest żenująca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Rozeznanie
|
co do zdolności językowych: znam trzy języki, a w rekrutacji nie biotech brany był pod uwagę rozszerzony angielski, oprócz rozszerzonej biologii i chemii
![]() Drodzy humaniści (a co w ogóle znaczy sformułowanie humanista? bo ja sama siebie uważam za humanistkę, choć potoczne rozumienie tego słowa wyklucza mnie z tego zaklętego kręgu), wyluzujcie trochę. Mam podobne zdanie do idedodomu. Żeby studiować psychologię, nie trzeba mieć wielkich zdolności. Dość trudno się dostać, chociaż ja uważam, że przeciętnie inteligentny człowiek jest w stanie spokojnie napisać maturę na tyle dobrze, by rozpocząć studia na tym kierunku. Bo jaki jest poziom matur, każdy widzi ![]() ![]() ![]() A na politechnikę łatwo się dostać i bardzo łatwo wylecieć. Matematyka, nawet rozszerzona, w szkole, a matematyka na wyższej uczelni, to zupełnie co innego. I naprawdę, trzeba mieć zdolności, bo w przeciwnym wypadku takie studia to będzie droga przez mękę. Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Rozeznanie
|
ja mam takie samo zdanie, da się na studiach utrzymać, ale trzeba mieć zdolności, żeby zdawać bezboleśnie egzaminy. Chłopak skończył w 6 lat, jego koledzy męczyli się jeszcze dłużej
![]() A ekonomia to jednak nie jest psychologia i matmę umieć trza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Raczkowanie
|
z co w niej takiego zenujacego?
![]() czekam na odpowiedz na moje pytanie Cytat:
a Ty bylas juz na psychologii, teraz idziesz na scisly i bedziesz w stanie powiedziec czym owe studia sie roznia myslicie ze na takiej biotechnologii mozna sie uczyc dzien przed egzaminem? ![]() mam znajomych na kierunkach i humanistycznych i scislych na mniej i bardziej prestizowych uczelniach i moge swobodnie sie wypowiedziec kto ile ma wolnego czasu, kto sie nie wysypia przez imprezy a kto przez projekty ktore musi przygotowac kazdy wybiera to co chce no i fajnie tylko irytuje mnie wciskanie kitu ze studia humanistyczne sa tak samo wymagajace jak scisle ![]() to ze sa latwiejsze potwierdza fakt ze taki przecietny osobnik pan Kazio albo pani Zosia ktorzy przed matura sobie mysla 'ja to nie wiem co tak naprawde chce robic w zyciu,'nie decyduja sie np na technologie chemiczna tylko na resocjalizacje/socjologie/psychologie/pedagogike ciekawe czemu...
![]() |
![]() |
#150 |
Zadomowienie
|
Piszecie, że psychologiem każdy może być... Ale ile z tych osób będzie dobrym psychologiem, wartym polecenia, takim z powołania?
Moim zdaniem aby być psychologiem (nie piszę o tych biznesu, reklamy itp., tylko o takich pracujących w szpitalu, terapeutów) trzeba mieć konkretne cechy charakteru, których nie można się nauczyć. Trzeba mieć w sobie ogromne pokłady wrażliwości i empatii. Ja przez kilka lat byłam pewna, że chcę iść na politechnikę, ale w pewnym momencie zdałam sobie sprawę z tego, że moje życie wtedy byłoby puste - pogoń za kasą itp. A ja czuję potrzebę pomagania ludziom i dzisiaj już wiem, że chcę zająć się tym zawodowo. Pewnie po informatyce miałabym za kilka lat więcej ofert pracy czy lepsze zarobki, ale wolę robić coś, co da mi dużo więcej satysfakcji.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:07.