Bluszcz - ilustrowane pismo dla kobiet - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-10-30, 16:47   #121
kixxx
Raczkowanie

Dot.: Bluszcz - ilustrowane pismo dla kobiet

Cytat:
Napisane przez Kreskaaa Pokaż wiadomość
O świetnie by było wymyśliłam że będę słuchac lesia przy cwiczeniach- przyjemne z pożytecznym. Mam nadzieje ze smiech nie będzie za bardzo przeszkadzał :P
Kreskaaa, super pomysł naprawdę, też to przemyślę miło, że ten Lesio się ukaże
kixxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-30, 16:48   #122
Charmain
Zakorzenienie

U mnie w saloniku jeszcze październikowy numer- może jutro
Charmain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-30, 20:28   #123
paula78
Zakorzenienie

Zachecona opiniami zakupilam Bluszcz ,szata graficzna faktycznie inna niz wszytskie szmatlwce,malo reklam,artykuly pisane przez jakis konkretnych znanych mniej lub bardziej ludzi ale niektore potwornie nudne np wspomniana Laczniczka ,normalnie widzialm Woloszanskiego jak swim glosem opowiada to w tv ,nuda,nuda i jeszcze raz nuda. Artykul owszem przeczytalam w kilka minut ale nie zafascynowal mnie.
Artykul Brodzik -masakra ,nie lubie jak ktos udaje ze potrafi pisac.

Fajny dodatek dla dzieci ,corka przeczytala ,dokonczyla historyjke ,zla na mnie ze nie moze wyslac swojego pomyslu ,kupilam po terminie

Kolejny numer kupie chce sie przekonac jak dalej sie rozwinie pismo i ze wzgledu na Lesia

Chyba powinien lada moment byc nowy numer ?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-31, 07:28   #124
dorotie85
Zadomowienie

Dziewczyny jest już nowy Bluszcz razem z płytą. Kolejne słuchowiska Chmielewskiej będą wychodziły co tydzień już bez magazynu
dorotie85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-31, 12:43   #125
Margarettka
Raczkowanie

A u mnie w Empiku były jeszcze dzisiaj październikowe numery
Stary 2008-10-31, 14:27   #126
sephorka3
Raczkowanie

Na pewno sie pojawi nowy numer, bo już powinien być
sephorka3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-01, 09:21   #127
nebraska
Zakorzenienie

Raczej nie kupię nowego numeru: pierwszy mne rozczarował

jedyne, co przeczytałam z zainteresowaniem to opowieść Małgorzaty Niezabitowskiej (szkoda, że bez zdjęć bohaterów) i fragment zabawnego bloga wawrzyńca Prusky'ego

Już na wstępie nie spodobało mi się ukazanie Grocholi i Wiśniewskiego jako znakomitych pisarzy.

Ja rozumiem, że w takim piśmie powinno być też miejce na lżejszą literaturę, ale w Bluszczu zabrakło równowagi. Marnej jakości saga skandynawska, opowiadanie Wiśniewskiego - po prostu złe ("Tylko on wiedział, że aby ją zdobyć, wystarczy delikatnie muskać dokładnie tu. W tym miejscu." - harlequinie litości!!! ).
Bryndal przynudza, teksty ze starego bluszcza - chyba można było znaleźć coś ciekawszego niż jak uszyć majtki z perkalu.

Szkoda, bo myślałam,że narezcie coś dla siebie znajdę

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-01, 17:10   #128
Wiwianna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nebraska Pokaż wiadomość
Raczej nie kupię nowego numeru: pierwszy mne rozczarował

jedyne, co przeczytałam z zainteresowaniem to opowieść Małgorzaty Niezabitowskiej (szkoda, że bez zdjęć bohaterów) i fragment zabawnego bloga wawrzyńca Prusky'ego

Już na wstępie nie spodobało mi się ukazanie Grocholi i Wiśniewskiego jako znakomitych pisarzy.

Ja rozumiem, że w takim piśmie powinno być też miejce na lżejszą literaturę, ale w Bluszczu zabrakło równowagi. Marnej jakości saga skandynawska, opowiadanie Wiśniewskiego - po prostu złe ("Tylko on wiedział, że aby ją zdobyć, wystarczy delikatnie muskać dokładnie tu. W tym miejscu." - harlequinie litości!!! ).
Bryndal przynudza, teksty ze starego bluszcza - chyba można było znaleźć coś ciekawszego niż jak uszyć majtki z perkalu.

Szkoda, bo myślałam,że narezcie coś dla siebie znajdę
Faktycznie, opowiadanie J.L. Wiśniewskiego nie zachwyca. Psychologicznych uwarunkowań bohaterki nie rozumie, zdaje się, sam autor a co dopiero czytelniczka Co do tekstu pani Grocholi to... poczekam na nowy. Blog Prusky'ego - pierwsza klasa! Podobnie zresztą, jak rozmowa pisarek w "Ciucholandzie Literackim". To jest to, drogie panie
"Listy Miłosne" i opowiadanie "Oscar" czytałam z przyjemnością Zainteresowały mnie też; saga sześciu rodów"Składana wanna", historia "Pięknej łączniczki", "Sennik Twórczy" oraz recenzje książek. Nie przeczytałam jeszcze całego "Bluszcza", więc reszta doznań wciąż przede mną I bardzo się z tego cieszę! Od dawna brakowało mi pisma takiego jak "Bluszcz". Nie wiem jak Wy dziewczyny, ale ja zacieram już rączki na myśl o drugim numerze tego niezwykłego periodyku. Oby tylko wydawca i szanowna redakcja nigdy nie zrezygnowali z wyjątkowej szaty graficznej!

Edytowane przez Wiwianna
Czas edycji: 2008-11-01 o 17:11
Wiwianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 10:10   #129
dorotie85
Zadomowienie

Mam nowy numer z płytą. W następnym numerze też będzie prezent
Stary 2008-11-03, 11:23   #130
kixxx
Raczkowanie

Tak, teraz co miesiąc z następnym numerem będzie kolejne słuchowisko Chmielewskiej na CD
Stary 2008-11-03, 11:51   #131
dorotie85
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kixxx Pokaż wiadomość
Tak, teraz co miesiąc z następnym numerem będzie kolejne słuchowisko Chmielewskiej na CD
Z tego co wiem, to właśnie nie będzie. Pozostałe słuchowiska będzie można kupić bez gazety po regularnej cenie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-03, 11:58   #132
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Napisane przez dorotie85 Pokaż wiadomość
Z tego co wiem, to właśnie nie będzie. Pozostałe słuchowiska będzie można kupić bez gazety po regularnej cenie
Raz w tygodniu bez gazety będzie wychodzić cała seria
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-04, 15:18   #133
kixxx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość
Raz w tygodniu bez gazety będzie wychodzić cała seria
Źle to ujęłam chodziło mi o to, że ogółem co tydzień będzie dostępna kolejna część wiem, że już w cenie regularnej, ale chodziło mi o sam fakt No troszkę się zagmatwałam
Stary 2008-11-04, 18:23   #134
Vic87
Rozeznanie

O, to jak jest już nowy numer, to trzeba się będzie wybrać. A jak wrażenia z Lesia?

Vic87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-04, 21:24   #135
Fraoch
Rozeznanie

emocje opadły i mój zachwyt też ... no cóż muszę przyznac, że szkoda mi 8 zł na tą gazetę bo wole upolowac jakąś dobrą książkę niż tu marnowac czas i pieniadze. Myślałam że minusy zostaną zakryte skutecznie przez plusy - ale niestety. Wiśniewski rzucony na okładkę irytuje, Kalicińska pisze o niczym nijak, Brodzik też - ja miałam kiedyś w podstawówce takie wypracowanie zadane: napisac opowiadanie sf i pojawiały się tam pomysły znacznie ciekawsze niż jej pisanie o tym co słychac w brzuchu mamy ^^ dziecko które raz gada jak 30sto letni koleś a potem jak z wyprawy na marsa łee - nie zachwyca, styl średni...
a Chmielewska - którą jakby nie było lubie - pisząca ciągle o biednych palaczach męczy już ... a miałam nadzieję, że to się rozkręci, że te braki jakoś zostaną usunięte ... poczekam z rok i zobaczę jak to się rozwinie i wtedy może zacznę kupowac życze im powodzenia i znalezienia ciekawych pisarzy wyższych lotów albo takich którzy nie robią powtórzeń - zawsze mnie na to w szkole uczulano a tu prosze może powstac powieśc którą tyle osób sie zaczytuje a błędy w stylu że ho ho
Is ar ár n-anam féin...

Fraoch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-05, 17:30   #136
sephorka3
Raczkowanie

No cóż, gusta są jak widać naprawdę baaardzo różne. Części z nas Bluszcz się tu bardzo podoba, a części kompletnie nie. Ile osób tyle opinii. Ja jestem zadowolona.
Stary 2008-11-06, 13:44   #137
gliwiczanka
Raczkowanie

kupiłam dziś drugi numer - na razie nic nie przeczytałam. mogę jedynie powiedzieć, że podoba mi się opakowanie 'Lesia'. no i sprawdziłam czy reklam nie przybyło... na szczęście nie
Stary 2008-11-06, 17:50   #138
kanarek1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gliwiczanka Pokaż wiadomość
no i sprawdziłam czy reklam nie przybyło... na szczęście nie
Hehe, tak samo jak ja dobrze, że nadal jest ich mało.
Ja czytać już zaczęłam, ale dosłownie 'skubnęłam' dopiero
kanarek1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-07, 11:19   #139
BioIvO
Zakorzenienie

Po raz pierwszy kupiłam BLUSZCZ w listopadzie. Szczerze mówiąc ze względu na LESIA. Od dawna jestem fanka Teatru Polskiego Radia- Radiowa Jednynka to podstawa u mnie w domu! Jestem bardzo mile zaskoczona wysokim poziomem nagrania i realizacji słuchowiska. Wielkie brawa dla znakomitych aktorów. Jak na dodatek gazetowy, niespodzianka, produkt jest pierwszej jakości!
Czasopismo samo w sobie wymaga czasu i skupienia..już widze że nie wszytskie teksty mi sie spodobają, ale to opinia po pobieżnym przeglądzie. W każdym razie dobrze że taka prasa się ukazała..nie każdy chyba musi czytac albo o polityce albo o pielegnacji urody...Kobieta też ma wyższe potrzeby!(jakby ktoś o tym zapomniał)
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-07, 11:27   #140
aneczka_1984
Wtajemniczenie

Kupiłam pierwszy numer i drugiego raczej nie kupię. Choc sama nie wiem. Na razie śrdenio mi się poboba. Teksty takie sobie albo słabe. Nabardziej podobał mi się Prusky Ale to znałam już wcześniej.
Chyba wolę wypożyczyc sobie z biblioteki jakąś książkę, takie typowe czytadło Grocholi czy Szwai, jak już mam ochotę na coś niewymagającego.
Ale sam pomysł pisma jest bardzo fajny. Mam nadzieję, że się rozwinie i zaproponuje coś trochę lepszego niż niby-literatura Brodzik. Oby.
Stary 2008-11-07, 16:57   #141
kixxx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez BioIvO Pokaż wiadomość
już widze że nie wszytskie teksty mi sie spodobają, ale to opinia po pobieżnym przeglądzie. W każdym razie dobrze że taka prasa się ukazała..nie każdy chyba musi czytac albo o polityce albo o pielegnacji urody...Kobieta też ma wyższe potrzeby!(jakby ktoś o tym zapomniał)
Mi też się nie wszystko w 100% podoba, ale tak może być ze wszystkich w końcu Masz rację o tych potrzebach-nie wszyscy pewnie to uwzględniają i pamiętają o tym...
Stary 2008-11-08, 22:19   #142
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Cytat:
Napisane przez kolmanka Pokaż wiadomość
Każdy ma prawo do własnego zdania Innym się podoba , drugim nie bardzo. Dla mnie Bluszcz jest dużo lepszym rozwiązaniem na długie jesienne wieczory niż Cosmo , Joy , Glamour , Naj , Tiny i inne
Zawsze mozesz kupic Zwierciadlo lub Pania, sa o niebo ciekawsze i madrzejsze niz wyzej wspomniane gazetki.
Polecam tez Charaktery lub Zadre;-)
Hawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-09, 20:21   #143
Limonka1987
Zakorzenienie

Zachęcona tym wątkiem kupiłam najnowszy numer i... nie zawiodłam się Jasne, że nie przeczytałam gazety od deski do deski, kilka tekstów jakoś do mnie nie przemówiło, ale większość pochłonęłam jednym tchem z przerwą na herbatę Na pewno kupię kolejny numer I kolejny, i kolejny...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-11-10, 10:46   #144
sephorka3
Raczkowanie

Powiem Wam, że właśnie leżę zasmarkana w domu, z temperaturą i w ogóle licho jakoś, i już nie wiedziałam co robić, poza czytaniem książek i gapieniem się laptopa, no i Bluszcz przyszedł z pomocą, a i owszem
Stary 2008-11-12, 16:02   #145
neverthless222
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez sephorka3 Pokaż wiadomość
Powiem Wam, że właśnie leżę zasmarkana w domu, z temperaturą i w ogóle licho jakoś, i już nie wiedziałam co robić, poza czytaniem książek i gapieniem się laptopa, no i Bluszcz przyszedł z pomocą, a i owszem
To zdrowia życzymy! Ja jechałam pociągiem kilka dni temu i też mi się Bluszcz przydał.
neverthless222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-12, 20:37   #146
gliwiczanka
Raczkowanie

przeczytałam już sporo tekstów drugiego numeru. zaciekawiły mnie bardziej niż październikowe. moje wrażenia w skrócie:
>uśmiałam się bardzo przy jak być sexy pawlowskiej
>składana wanna nadal mi się podoba
>tekst wołoszańskiego tajemnice maty hari jest według mnie lepszy niż piękna łączniczka, mniej zagmatwany, łatwiej przez niego przebrnąć
>nie mogę znieść obecności brodzik w bluszczu (gdy zobaczyłam cdn na końcu drugiego odcinka jej 'opowiadania', nieco mi się ciśnienie podniosło)
>niepotrzebnie zamieścili znów użalanie się chmielewskiej nad nieszczęśliwym losem palacza (nuda!)
>urzekł mnie tekst o Maroku - wyobrażając sobie zapachy, o których pisze autor, uciekłam myślami do tego cudownego miejsca
Stary 2008-11-12, 20:39   #147
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

A wiecie może, jakie będzie kolejne słuchowisko?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-13, 00:10   #148
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5
Konto usunięte

Przyznam się, że kupiłam "Bluszcz" tylko i wyłącznie dla "Lesia."

Jestem "słuchowcem" i spędziłam ładnych parę lat z uchem przyklejonym do radioodbiornika, wyłapując kolejne audycje teatru radiowego. Oprócz tego jestem miłośniczką Joanny Chmielewskiej oraz jej prozy, więc sobie pomyślałam, że fajne by było przygarnąć sobie "Lesia"... Po wysłuchaniu pierwszej części, z roziskrzonym wzrokiem stwierdziłam, iż muszę mieć całą kolekcję. I tu moje pytanie: kiedy? Napisali, że co tydzień, a ja kupiłam "Bluszcz" już ponad tydzień tamu, a po kolejnych częściach jak na razie ani widu, ani słychu...

Widziałyście u siebie w mieście kolejne części słuchowiska?

Może to panie kioskarki w moim mieście, zazdrośnie strzegą do nich dostępu? Na razie nie robię paniki, bo pozostaje jeszcze wyjście awaryjne.

Co do samej gazety, to dziwią mnie Wasze zachwyty nad grafiką. Serio. Spodziewałam się czegoś lepszego. Jest parę ilustracji "w miarę" ciekawych, choć i tak nie zachwycają, ale większość jest po prostu denna. Może graficy strajkowali, bo im za mało płacą. Z resztą, co do tekstów, to one też nie powalają.

Na słuchowiska będę polować, ale miesięcznika już raczej nie kupię.

Szajajaba, jako następne ma być "całe zdanie nieboszczyka", a jako trzecie ma wyjść "Krokodyl z krainy Karoliny".
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-13, 08:52   #149
marao
Zadomowienie

GG do marao

Czytając wasze wypowiedzi na temat "Bluszcza" też nabrałam na niego ochoty. Chyba dzisiaj wracając z pracy podjade do sklepu i zakupie sobie
marao jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-13, 13:17   #150
BioIvO
Zakorzenienie

"Całe zdanie nieboszczyka" już od dni kilku leży na wystawie mojego kiosku. Jak nie widac to sie trzeba dopytywać. Cena 15 zl bez kilku groszy
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości