|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#121 |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie listopadowo-grudniowe 2008 ;)))) część II - rozpakowywanie ;) !!!
LadyM - trzymaj sie dzielnie
![]() ![]() Nasluchalas sie sreduszek chopakow ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
ladyM odpoczywaj.. i dbaj o chlopaków.. faktycznie wyrzeczenie ds slodyczy to nie latwa sprawa ( w końcu to jedna z niewielu przyjemności która nam pozostala
![]() ![]() Cytat:
co do sposobów leżenia.. szukałam pod kątem kręgoslupa i pachwin (nie skurczy czy bólów porodowych).. więc tak; np jeśli boli lewa pachwina (lub ból od kręgoslupa promieniuje na te stronę) to kładziemy sie na prawym boku, nogi podciągamy tak aby tworzyły kąt prosty z ciałem (w miarę możliwości) i uginamy w kolanach między nogi wkładamy spory wałek lub zwinięty koc, lewą rękę odciągamy do tyłu i kladziemy za plecami.. ja dodatkowo wkladam jaśka pod brzuch bo inaczej mala sie buntuje i kopie strasznie.. ![]() mi pomaga... no i przy bólach z kregoslupa nalezy jak najmniej dzwigac i siedzieć.. najlepiej spacerować (jesli sie da) albo wlaśnie leżeć... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#123 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#124 |
Zadomowienie
|
przytulankami, herbatka z lisci malin, duzo chodzila, czasami nawet porywala sie z wchodzeniem na pieszo na 6 pietro i pila jeszcze jakis olejek tylko nie pamietam teraz jaki... jak mi sie przypomni to napisze.
dzieki za opis pozycji ![]() edit: ten olej to olej z wiesiolka, ale w jakich dawkach to nie mam pojecia. I jeszcze na pilce skakala ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
cos mi sie o uszy obiło ze ten olej z wiesiołka jednak nie najlepszy pomysł
![]() ja ledwo na 3 piętro wchodze a co dopiero na 6 ![]() ![]() hihi miałam dziś 3 skurcze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do olejkow to jest sporo takich, ktore reguluja hormony i wywoluja skurcze. Najpopularniejsze to lawendowy i cynamonowy. Cynamon rowniez spozywany w ilosciach wiecej niz 2 lyzeczki dziennie moze wywolac skurcze porodowe. Polecam zainteresowanym. Ja daje mojej malutkiej jeszcze czas. Niech sobie posiedzi w brzuszku jeszcze. ![]() Poza seksem, masaz piersi moze wywolac porod, a nawet obecnosc niemowlaka (szczegolnie kwilacego) podobno pobudza organizm kobiety do porodu. Takze jak chcecie szybko rodzic to radze sie wybrac do kolezanki, ktora ma malutkiego dzidziusia i przytulic go, podobno czesto pomaga. Ta rada to szczegolnioe dla Niobe (jak juz bedziesz chetna i gotowa ![]() A zapomnialabym - niektore kobiety odczuwaja bole porodowe w pachwinach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
Tak się zastanawiam czy wy też dostałyście kartę ruchów dziecka, gdzie 3 x dziennie przez godzinę macie liczyć ruchy maluszka? Podobno jest to potrzebne do porodu, ale powiem szczerze, że albo zapominam albo mi się nie chce i nie wpisuję tego:/ A Wy?
|
![]() ![]() |
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() lekarz kazał zabrać do porodu razem z kartą ciąży i książeczka ubezpieczeniową.. jest przydatne w ocenie aktywności dziecka.. można porównać zwykła aktywnośc dziecka z tą kontrolowaną podczas porodu.. tabelka jest na 4 tyg więc daje poggląd sytuacji... z tymi wywoływaczami porodu to mi wygląda jak sytuacja jak z przesądami w ciąży.. (większość z kosmosu ![]() niektóre dziewczyny mają skurcze przepowiadające czy obniżony brzuch już na 3 tyg przed a inne dopiero w dniu porodu albo wcale... dzieci i tak wyjdą kiedy chcą.. a my głownie możemy czekać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja rozmawialam z polozna na temat ruchow dziecka i powiedziala, ze dzieci sa bardzo rozne. Jedno bedzie bardzo aktywne drugie malo aktywne. Tak dlugo jak czujesz ruchy w ciagu dnia jest ok. ![]() Skurcze przepowiadajace mozna miec juz od poczatku ciazy (od okolo 6 tygodnia), to nie sa skurcze ktore rozpoczynaja porod. Wiekszosc kobiet odczuwa je w drugim i trzecim trymestrze. Ja mam je juz od czwartego miesiaca gdzies, dosc nieregularnie, ostatnio czesciej. To jedynie taki "trening" macicy przed porodem. One nie sa bolesne, objawiaja sie twardnieniem brzucha i tyle. Co do "wywolywaczy" skurczy to mity to nie sa - chemia sie klania ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak bylam w ciazy z corka, nie musialam niczego liczyc, wiec wydaje mi sie ze nie jest to konieczne. Tak, jak pisze Aaliyah kazde dziecko jest inne, co za tym idzie jedno aktywne a drugie odrobine mniej... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
napisałam wam wyżej po co jest potrzebne liczenie ruchów...
|
![]() ![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tez mi się tak wydawalo ale dopiero jak zaczelam liczyc to okazalo sie ze wygląda to inaczej... zawsze wiedzialam mniej więcej w jakich porach sie rusza... ale nie licząc nie wiesz jaka to intensywność.. a róznice są spore czasem 50 czasem 100 ruchów (licząc to wiem) a tak poprostu zauwazalam fakt ze sie rusza.. a tu chodzi o intensywność wlaśnie a nie sam fakt aktywności.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiem doskonale, ze w godzinach porannych rusza sie mniej intensywniej niz pozno wieczorem. Rano jest o niebo spokojniejsza, natomiast wieczorem potrafi tak mocno i intensywnie kopac, ze czasami ciezko na czym innym sie skupic. Tych ruchow wieczornych jest znacznie wiecej niz w dzien. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
ladyM,współczuję Ci Kochana-ja mam teraz taką fazę na słodycze,że nikt by mnie od nich nie odciągnął
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
Sniezynka21, ja też nie mam imienia dla swojej córci.Może i byłoby już wybrane, gdyby mój mąż się nie upierał przy jednym (Julka).On bardzo chce to imię, ja bardzo nie chcę i nie możemy dojśc do kompromisu.Tylko,że ja nie mam swojego tak wyraźnego typu-po prostu bardzo nie chcę Julki
![]() ![]() ![]() Dobranoc Dziewuszki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Xandra to podobnie jak u nas, moj TZet tez sie uparl przy jednym Hannah i tez nie za bardzo chce isc na kompromis. Mnie sie to imie podoba tak srednio, nie jest najgorsze. Wolalabym Sarah albo Lena i tym sposobem jestem w kropce... Przy pierwszej corci ustalislismy, ze bedzie Vanessa a na drugie Olivia i jak sie okazalo, podal najpierw Olivia a pozniej Vanessa, wiec tym razem ja musze wybrac ![]() Tez zmykam spac. Dobranoc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#139 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Ale jeszcze chcialabym donosic do konca tego tygodnia (38tc) Cytat:
![]() masakra... mam nadzieje, ze juz dzis ja naprawia, bo chcialam sie wybrac na spacer gratuluje skurczy ![]() moze to juz niedlugo ![]() U mnie chyba w szpitalu karta ruchow plodu jest nie potrzebna, bo ja takiej nie dostalam. Moze tez czesciowo to zalezy od lekarza. Kazal mi liczyc, ale nic nie mowil o zapisywaniu, wiec sie nie trudze ![]() Mam tylko jechac do szpitala jak aktywnosc bedzie odbiegala od standardowej. Dziewczyny macie jakies takie listy co mozna jesc, a czego lepiej unikac w czasie karmienia piersia? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
ja karmiąc nie zamierzam przechodzić na specjalną diete..
wiadomo jakieś wzdymające rzeczy typu kapusta czy długo smażone odpadają... zamierzam jeść normalnie... jesli cos bedzie nie tak to zaczne sie martwić... ![]() czytając wrześniówki utwierdzam sie w przekonaniu ze wywoływacze porodu to pic na wodę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
Witam Mamusie po weekendzie
![]() an.ka.b, Lady M - trzymajcie się dziewczynki!!!!!! Już niedużo zostało!! Odpoczywajcie ile wlezie, polecam dobra książkę w parze z ciepłym kocykiem ![]() poisone pytałaś o pępek, u mnie oprócz tego, że wywalony na zewnątrz, żadnych innych zmian nie zauważyłam, ale ogólnie to cały brzuszek jakiś taki mocno ukrwiony, takie czerwone naczynka przebijają od spodu.. O i temat golenia był poruszany ![]() ![]() xandra 78 widzę, że mnie zastąpiłaś w weekendowym nocnym dyżurze ![]() Byli u mnie rodzice, więc chciałam z nimi troszkę posiedzieć ![]() ![]() A dziś od rana miałam okropnego doła ![]() ![]() A, dziewczynki!!! Zapraszam dziś do mnie na obiadek ![]() ![]() buziolki |
![]() ![]() |
![]() |
#143 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Milego slonecznego dzionka zycze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#144 |
Rozeznanie
|
drobciaa to ja pierwsza się piszę na te gołąbki
![]() ![]() straaaaaaasznej ochoty mi narobiłas, tym bardziej, ze później nie będzie mozna kapusty ![]() oj, będę niedługo gołąbki jadła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#145 |
Zadomowienie
|
ja od 3 dni ma opuchniete nogi i rece i jutro ide do lekarza...zaczynam sie martwic...
|
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Zadomowienie
|
witam mamusie!
u mnie piękna pogoda! świeci słoneczko! jest tak przyjemnie! właśnie wróciłam ze sklepu i tak leniwie kulałam się do domku ![]() ![]() ![]() a i Igorek znowu dostał ciuszki tym razem od mojej 2 sistrzyczki dostał taki super zestaw zwykłych białych body z krótkimi i długimi rękawkami na różny wrost cała paczka nie wiem gdzie to wypatrzyła ale naprawdę super! już mam tyle ubranek dla niego że niedługo trzeba będzie 2 szafę dokupować ![]() ladyM ![]() ![]() drobciaa ja chętnie na gołąbki bym wpadła !!!!!!!! uwiebiam !!!! a ty niedobra jeszcze o nich wspomniałaś ![]() ![]() mi też lekarz nie kazał zapisywać ruchów tylko poprostu kontrolować a co do pępka to mam taki śmieszny wystający i też jest taki jakiś biedny siny w dodatku nie wiem czy też tak macie ale wieczorami czesto mnie bardzo w koło pępka boli to jest takie jakby kłócie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Zadomowienie
|
kafetka to może dzisiaj lepiej zadzwoń do lekarza żeby się nie denerwować do jutra! mam nadzieję że wszytko będzie dobrze
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
Raczkowanie
|
witam dziewczynki po weekendzie
u mnie dziś piękne słoneczko ![]() laydyM an.ka.b kafetka dbajcie o siebie i maluchy ![]() drobcia ja mam najbliżej na te gołąbki ale nie lubie ryżu chyba że zjem samą kapuchę ![]() ja serwuje dzisiaj pierogi moje dziecko sobie zazyczyło i co zobić trzeba lepić zaraz biorę się do roboty karmiąc też nie zamierzam wariować już karmiąc Kingę zachowywałam się jak wariatka ciągle jadłam chleb z dżemem z czarnej porzeczki i gotowane piersi kurczaka teraz zamierzam metodą prób poszerzyć ten jadłospis ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
poisone to może Ci DHL-em prześlę co??
![]() ![]() kafetka faktycznie opuchlizna w końcowej fazie ciąży jest często się zdarza, ja też mam opuchnięte nogi, zwłaszcza wieczorem, ale pewnie, że idź do lekarza, na pewno Cię uspokoi i lepiej się poczujesz, daj znać, jak będziesz już coś wiedziała. aniak2888, no witam wreszcie sąsiadeczkę ![]() ![]() Paula Szyszka świetny i prosty pomysł na koktajl mniam mniam No jakoś muszę ten tydzień bez mężusia wytrzymać, przemawiam do Filipka w brzuszku, żeby grzecznie tam jeszcze sobie posiedział ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:56.