|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#121 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie listopadowo-grudniowe 2008 ;)))) część II - rozpakowywanie ;) !!!
LadyM - trzymaj sie dzielnie
i dbaj o siebie teraz. To teraz dietka obowiazkowa, ale czego sie nie robi dla naszych pociech w brzuszkach ![]() Nasluchalas sie sreduszek chopakow Najwazniejsze, ze sa zdrowi
|
|
|
|
#122 | |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
ladyM odpoczywaj.. i dbaj o chlopaków.. faktycznie wyrzeczenie ds slodyczy to nie latwa sprawa ( w końcu to jedna z niewielu przyjemności która nam pozostala
) ale dla maluszków wszystko Cytat:
co do sposobów leżenia.. szukałam pod kątem kręgoslupa i pachwin (nie skurczy czy bólów porodowych).. więc tak; np jeśli boli lewa pachwina (lub ból od kręgoslupa promieniuje na te stronę) to kładziemy sie na prawym boku, nogi podciągamy tak aby tworzyły kąt prosty z ciałem (w miarę możliwości) i uginamy w kolanach między nogi wkładamy spory wałek lub zwinięty koc, lewą rękę odciągamy do tyłu i kladziemy za plecami.. ja dodatkowo wkladam jaśka pod brzuch bo inaczej mala sie buntuje i kopie strasznie.. ![]() mi pomaga... no i przy bólach z kregoslupa nalezy jak najmniej dzwigac i siedzieć.. najlepiej spacerować (jesli sie da) albo wlaśnie leżeć... |
|
|
|
|
#123 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#124 |
|
Zadomowienie
|
przytulankami, herbatka z lisci malin, duzo chodzila, czasami nawet porywala sie z wchodzeniem na pieszo na 6 pietro i pila jeszcze jakis olejek tylko nie pamietam teraz jaki... jak mi sie przypomni to napisze.
dzieki za opis pozycji ![]() edit: ten olej to olej z wiesiolka, ale w jakich dawkach to nie mam pojecia. I jeszcze na pilce skakala
|
|
|
|
#125 |
|
Zakorzenienie
|
cos mi sie o uszy obiło ze ten olej z wiesiołka jednak nie najlepszy pomysł
![]() ja ledwo na 3 piętro wchodze a co dopiero na 6 ![]() hihi miałam dziś 3 skurcze |
|
|
|
#126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do olejkow to jest sporo takich, ktore reguluja hormony i wywoluja skurcze. Najpopularniejsze to lawendowy i cynamonowy. Cynamon rowniez spozywany w ilosciach wiecej niz 2 lyzeczki dziennie moze wywolac skurcze porodowe. Polecam zainteresowanym. Ja daje mojej malutkiej jeszcze czas. Niech sobie posiedzi w brzuszku jeszcze. ![]() Poza seksem, masaz piersi moze wywolac porod, a nawet obecnosc niemowlaka (szczegolnie kwilacego) podobno pobudza organizm kobiety do porodu. Takze jak chcecie szybko rodzic to radze sie wybrac do kolezanki, ktora ma malutkiego dzidziusia i przytulic go, podobno czesto pomaga. Ta rada to szczegolnioe dla Niobe (jak juz bedziesz chetna i gotowa ).A zapomnialabym - niektore kobiety odczuwaja bole porodowe w pachwinach. |
|
|
|
|
#127 |
|
Zakorzenienie
|
Tak się zastanawiam czy wy też dostałyście kartę ruchów dziecka, gdzie 3 x dziennie przez godzinę macie liczyć ruchy maluszka? Podobno jest to potrzebne do porodu, ale powiem szczerze, że albo zapominam albo mi się nie chce i nie wpisuję tego:/ A Wy?
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
lekarz kazał zabrać do porodu razem z kartą ciąży i książeczka ubezpieczeniową.. jest przydatne w ocenie aktywności dziecka.. można porównać zwykła aktywnośc dziecka z tą kontrolowaną podczas porodu.. tabelka jest na 4 tyg więc daje poggląd sytuacji... z tymi wywoływaczami porodu to mi wygląda jak sytuacja jak z przesądami w ciąży.. (większość z kosmosu )niektóre dziewczyny mają skurcze przepowiadające czy obniżony brzuch już na 3 tyg przed a inne dopiero w dniu porodu albo wcale... dzieci i tak wyjdą kiedy chcą.. a my głownie możemy czekać |
|
|
|
|
#129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja rozmawialam z polozna na temat ruchow dziecka i powiedziala, ze dzieci sa bardzo rozne. Jedno bedzie bardzo aktywne drugie malo aktywne. Tak dlugo jak czujesz ruchy w ciagu dnia jest ok. ![]() Skurcze przepowiadajace mozna miec juz od poczatku ciazy (od okolo 6 tygodnia), to nie sa skurcze ktore rozpoczynaja porod. Wiekszosc kobiet odczuwa je w drugim i trzecim trymestrze. Ja mam je juz od czwartego miesiaca gdzies, dosc nieregularnie, ostatnio czesciej. To jedynie taki "trening" macicy przed porodem. One nie sa bolesne, objawiaja sie twardnieniem brzucha i tyle. Co do "wywolywaczy" skurczy to mity to nie sa - chemia sie klania . Niektore zwiazki chemiczne dzialaja w okreslony sposob na gospodarke hormonalna organizmu.
|
|
|
|
|
#130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak bylam w ciazy z corka, nie musialam niczego liczyc, wiec wydaje mi sie ze nie jest to konieczne. Tak, jak pisze Aaliyah kazde dziecko jest inne, co za tym idzie jedno aktywne a drugie odrobine mniej...
|
|
|
|
|
#131 |
|
Zakorzenienie
|
napisałam wam wyżej po co jest potrzebne liczenie ruchów...
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#132 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tez mi się tak wydawalo ale dopiero jak zaczelam liczyc to okazalo sie ze wygląda to inaczej... zawsze wiedzialam mniej więcej w jakich porach sie rusza... ale nie licząc nie wiesz jaka to intensywność.. a róznice są spore czasem 50 czasem 100 ruchów (licząc to wiem) a tak poprostu zauwazalam fakt ze sie rusza.. a tu chodzi o intensywność wlaśnie a nie sam fakt aktywności.. |
|
|
|
|
#134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiem doskonale, ze w godzinach porannych rusza sie mniej intensywniej niz pozno wieczorem. Rano jest o niebo spokojniejsza, natomiast wieczorem potrafi tak mocno i intensywnie kopac, ze czasami ciezko na czym innym sie skupic. Tych ruchow wieczornych jest znacznie wiecej niz w dzien.
|
|
|
|
|
#135 |
|
Zakorzenienie
|
ladyM,współczuję Ci Kochana-ja mam teraz taką fazę na słodycze,że nikt by mnie od nich nie odciągnął
.
|
|
|
|
#136 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#137 |
|
Zakorzenienie
|
Sniezynka21, ja też nie mam imienia dla swojej córci.Może i byłoby już wybrane, gdyby mój mąż się nie upierał przy jednym (Julka).On bardzo chce to imię, ja bardzo nie chcę i nie możemy dojśc do kompromisu.Tylko,że ja nie mam swojego tak wyraźnego typu-po prostu bardzo nie chcę Julki
.Nasza pierwsza córcia miała miec tak na imię(już było postanowione),ale w pierwszej dobie po porodzie mąż zadzwonił na salę(nie było wtedy odwiedzin) i mówi mi,że jeszcze Angelika jest fajne(a wcześnie w ogóle to nie był nasz typ) i dopiero,jak spojrzałam na swoje maleństwo,to mi jakoś włąśnie to drugie imię przypasowało najbardziej . Dobranoc Dziewuszki
|
|
|
|
#138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Xandra to podobnie jak u nas, moj TZet tez sie uparl przy jednym Hannah i tez nie za bardzo chce isc na kompromis. Mnie sie to imie podoba tak srednio, nie jest najgorsze. Wolalabym Sarah albo Lena i tym sposobem jestem w kropce... Przy pierwszej corci ustalislismy, ze bedzie Vanessa a na drugie Olivia i jak sie okazalo, podal najpierw Olivia a pozniej Vanessa, wiec tym razem ja musze wybrac ![]() Tez zmykam spac. Dobranoc. |
|
|
|
|
#139 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
coraz bardziej zaczynam byc chetna a strach jak nadal jest, tak odchodzi powoli na drugi plan Chyba dojrzewam do porodu ![]() Ale jeszcze chcialabym donosic do konca tego tygodnia (38tc) Cytat:
![]() masakra... mam nadzieje, ze juz dzis ja naprawia, bo chcialam sie wybrac na spacer gratuluje skurczy ![]() moze to juz niedlugo U mnie chyba w szpitalu karta ruchow plodu jest nie potrzebna, bo ja takiej nie dostalam. Moze tez czesciowo to zalezy od lekarza. Kazal mi liczyc, ale nic nie mowil o zapisywaniu, wiec sie nie trudze ![]() Mam tylko jechac do szpitala jak aktywnosc bedzie odbiegala od standardowej. Dziewczyny macie jakies takie listy co mozna jesc, a czego lepiej unikac w czasie karmienia piersia? |
||
|
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
ja karmiąc nie zamierzam przechodzić na specjalną diete..
wiadomo jakieś wzdymające rzeczy typu kapusta czy długo smażone odpadają... zamierzam jeść normalnie... jesli cos bedzie nie tak to zaczne sie martwić... czytając wrześniówki utwierdzam sie w przekonaniu ze wywoływacze porodu to pic na wodę
|
|
|
|
#141 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i rzecz jasna odzywiac sie racjonalnie, ale to juz teraz robimy, nie?
|
|
|
|
|
#142 |
|
Raczkowanie
|
Witam Mamusie po weekendzie
an.ka.b, Lady M - trzymajcie się dziewczynki!!!!!! Już niedużo zostało!! Odpoczywajcie ile wlezie, polecam dobra książkę w parze z ciepłym kocykiem ![]() poisone pytałaś o pępek, u mnie oprócz tego, że wywalony na zewnątrz, żadnych innych zmian nie zauważyłam, ale ogólnie to cały brzuszek jakiś taki mocno ukrwiony, takie czerwone naczynka przebijają od spodu.. O i temat golenia był poruszany , a też podobnie do większości dziewczyn raczej golonko regularnie, nie cierpię ,,tam" włosków![]() xandra 78 widzę, że mnie zastąpiłaś w weekendowym nocnym dyżurze Byli u mnie rodzice, więc chciałam z nimi troszkę posiedzieć W sobotę poszliśmy na spacer i później jeszcze w odwiedziny do rodzinki pojechaliśmy i chyba za dużo miałam jak na jeden dzień, bo w niedzielę rano nie mogłam się ruszyć, tak mnie coś na dole w podbrzuszu kuło, straszne to było uczucie, na szczęście około południa trochę puściło, nie wiem co to mogło być..![]() A dziś od rana miałam okropnego doła mój mąż musiał wyjechać na cały tydzień i zostałam sama.. Ale już parę osób się o tym dowiedziało i już koleżanka się zaoferowała, że przyjedzie do mnie jutro i zostanie na noc, siostra dzwoniła, że będzie u mnie w środę, przed chwilą szwagier dzwonił, że wleci do mnieA, dziewczynki!!! Zapraszam dziś do mnie na obiadek mama mi wczoraj cały gar gołąbków zrobiła, pycha!! Wystarczy dla wszystkich![]() buziolki |
|
|
|
#143 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Milego slonecznego dzionka zycze
|
|
|
|
|
#144 |
|
Rozeznanie
|
drobciaa to ja pierwsza się piszę na te gołąbki
![]() ![]() straaaaaaasznej ochoty mi narobiłas, tym bardziej, ze później nie będzie mozna kapusty ![]() oj, będę niedługo gołąbki jadła moze w weekend hihi
|
|
|
|
#145 |
|
Zadomowienie
|
ja od 3 dni ma opuchniete nogi i rece i jutro ide do lekarza...zaczynam sie martwic...
|
|
|
|
#146 |
|
Zadomowienie
|
witam mamusie!
u mnie piękna pogoda! świeci słoneczko! jest tak przyjemnie! właśnie wróciłam ze sklepu i tak leniwie kulałam się do domku a jakoś dzisiaj mi to ciężko szło to kulanie weekend minął mi bardzo fajnie bo z mężusiem cały i troszkę posiedzieliśmy to u jednych to u drugich rodziców! a wczoraj to nawet mój mężuś zrobił mi pyszny koktail na wieczór mniammmmmm już dzisiaj też sobie taki zamówiłam ( banany, mleko i lody waniliowe wszytko zmiksowane mówię wam pychotka) a i Igorek znowu dostał ciuszki tym razem od mojej 2 sistrzyczki dostał taki super zestaw zwykłych białych body z krótkimi i długimi rękawkami na różny wrost cała paczka nie wiem gdzie to wypatrzyła ale naprawdę super! już mam tyle ubranek dla niego że niedługo trzeba będzie 2 szafę dokupować ciągle cos dostaje! jeszcze nie porobiłam zdjęć ostatnich ubranek bo aparat u znajomych jest bo potrzebowali ale mam nadzieję że jutro już będe miała!ladyM drobciaa ja chętnie na gołąbki bym wpadła !!!!!!!! uwiebiam !!!! a ty niedobra jeszcze o nich wspomniałaś ! wytrzymasz ten tydzień dobrze że cię wszyscy odwiedzają i nie będziesz sama! mi też lekarz nie kazał zapisywać ruchów tylko poprostu kontrolować a co do pępka to mam taki śmieszny wystający i też jest taki jakiś biedny siny w dodatku nie wiem czy też tak macie ale wieczorami czesto mnie bardzo w koło pępka boli to jest takie jakby kłócie w dodatku kiedyś miałam głupi pomysł i miałam kolczyka wpępku a teraz mam przez ten rozciagnięty brzuszek takie brzydkie sine te dziurki no ale trzeba płcić za głupie pomysły!
|
|
|
|
#147 |
|
Zadomowienie
|
kafetka to może dzisiaj lepiej zadzwoń do lekarza żeby się nie denerwować do jutra! mam nadzieję że wszytko będzie dobrze
|
|
|
|
#148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#149 |
|
Raczkowanie
|
witam dziewczynki po weekendzie
u mnie dziś piękne słoneczko laydyM an.ka.b kafetka dbajcie o siebie i maluchy drobcia ja mam najbliżej na te gołąbki ale nie lubie ryżu chyba że zjem samą kapuchę ![]() ja serwuje dzisiaj pierogi moje dziecko sobie zazyczyło i co zobić trzeba lepić zaraz biorę się do roboty karmiąc też nie zamierzam wariować już karmiąc Kingę zachowywałam się jak wariatka ciągle jadłam chleb z dżemem z czarnej porzeczki i gotowane piersi kurczaka teraz zamierzam metodą prób poszerzyć ten jadłospis
|
|
|
|
#150 |
|
Raczkowanie
|
poisone to może Ci DHL-em prześlę co??
![]() ![]() kafetka faktycznie opuchlizna w końcowej fazie ciąży jest często się zdarza, ja też mam opuchnięte nogi, zwłaszcza wieczorem, ale pewnie, że idź do lekarza, na pewno Cię uspokoi i lepiej się poczujesz, daj znać, jak będziesz już coś wiedziała. aniak2888, no witam wreszcie sąsiadeczkę to zapraszam, zapraszam, weź ze sobą kilka pierogów na wymianę![]() Paula Szyszka świetny i prosty pomysł na koktajl mniam mniam No jakoś muszę ten tydzień bez mężusia wytrzymać, przemawiam do Filipka w brzuszku, żeby grzecznie tam jeszcze sobie posiedział |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:56.

i dbaj o siebie teraz. To teraz dietka obowiazkowa, ale czego sie nie robi dla naszych pociech w brzuszkach 
Najwazniejsze, ze sa zdrowi 
) ale dla maluszków wszystko 

.

no ale trzeba płcić za głupie pomysły!