Prawo jazdy KRAKÓW - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-24, 20:33   #121
kornela105
Raczkowanie

Dot.: egzamin praktyczny- kraków

egzaminatora, ale nazwiska nie pamiętam, a kartki z egzaminu też już nie posiadam.
a co do trasy, to nie pamiętam byłam tak zestresowana...
kolejny termin mam na końcu stycznia
kornela105 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-25, 09:26   #122
Eroll
Wtajemniczenie

Chyba jak w każdym ośrodku - jedni mili, a inni... mniej mili Od siebie mogę powiedzieć, że kobiety egzaminatorki wydają się być nie miłe, ale gdy na nie traficie, to się nie załamujcie, bo to tylko pozory. W rzeczywistości to równe babki. Mówię to z doświadczenia mojego i moich znajomych.
Oprócz tego trzeba uważać na jednokierunkowe uliczki i ustawianie się podczas wyjazdu z nich w lewą stronę - częsty błąd. I tramwaje - traktować jak święte krowy

Balicka jeździ teraz na ronda? Oooo, jak zdawałam w zeszłym roku, to było tylko jedno małe rondo i to jeszcze bardzo rzadko się na nie trafiało.
Eroll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-25, 09:39   #123
hera26
Przyczajenie

bo zapewne Rondo Ofiar Katynia bylo jeszcze wtedy w remoncie ... a skoro go ukonczyli i jest to JEDYNE duze rondo w okolicy, to jezdza, czemu nie. Innego takiego nie ma, procz trzech innych, malutkich, ktore moim zdaniem zadnego problemu nie stanowia.
hera26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-25, 09:58   #124
Eroll
Wtajemniczenie

Ja im przecież nie bronię tam jeździć. Myślałam tylko, że egzaminatorzy tam nie docierają. Osobiście nie lubię tego ronda. A teraz może i lepiej, że jest w "trasie egzaminacyjnej", bo kursanci na nim ćwiczą. Ja nie miałam żadnego ronda, które mogłoby stanowić problemy i przez początkowy okres posiadania prawka było to odczuwalne.
Stary 2011-12-25, 11:36   #125
hera26
Przyczajenie

oj, dlaczego mieliby nie docierac, skoro to rzut beretem od Balickiej? I jedyne w poblizu.
Stary 2011-12-25, 11:58   #126
Eroll
Wtajemniczenie

I takie łatwe do oblewania zdających
Stary 2011-12-25, 13:22   #127
hera26
Przyczajenie

ej, Dziewczyny, przesadzacie. Nie chce tu teraz wyjsc na jakas paniusie "ą-ę", ale czasami jak czytam niektore Wasze wypowiedzi, to nie dziwie sie, ze o Kobietach-kierowcach kraza same negatywne opinie i glupie zarty. Troche na wlasna prosbe ...
Nie dosc, ze jest tam w poblizu tylko jedno rondo, ktore na upartego mozna sie nauczyc na pamiec, jak przejechac, zeby wyjechac ... to jeszcze piszecie, ze to swietne miejsce do oblewania kursantow. Ale na czym tu oblac? Trzeba znac PROSTA zasade poruszania sie po rondach, to raz, a dwa, akurat to rondo jest tak banalne, ze trzeba byc naprawde zdolnym, zeby oblac na nim egzamin. Takie jest moje zdanie.
Ja wiem, ze egzamin to stres, ze pan egzaminator na pewno chce Was oblac, bo przeciez taka jest zasada, ze instruktor zle nauczyl, bo przeciez to on jest glownym sprawca i winowajca tego, ze nie umiecie, nie potraficie, nie rozumiecie ... ale bez przesady.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-12-25, 14:30   #128
betinka75
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hera26 Pokaż wiadomość
ej, Dziewczyny, przesadzacie. Nie chce tu teraz wyjsc na jakas paniusie "ą-ę", ale czasami jak czytam niektore Wasze wypowiedzi, to nie dziwie sie, ze o Kobietach-kierowcach kraza same negatywne opinie i glupie zarty. Troche na wlasna prosbe ...
Nie dosc, ze jest tam w poblizu tylko jedno rondo, ktore na upartego mozna sie nauczyc na pamiec, jak przejechac, zeby wyjechac ... to jeszcze piszecie, ze to swietne miejsce do oblewania kursantow. Ale na czym tu oblac? Trzeba znac PROSTA zasade poruszania sie po rondach, to raz, a dwa, akurat to rondo jest tak banalne, ze trzeba byc naprawde zdolnym, zeby oblac na nim egzamin. Takie jest moje zdanie.
Ja wiem, ze egzamin to stres, ze pan egzaminator na pewno chce Was oblac, bo przeciez taka jest zasada, ze instruktor zle nauczyl, bo przeciez to on jest glownym sprawca i winowajca tego, ze nie umiecie, nie potraficie, nie rozumiecie ... ale bez przesady.
nie chcesz -ale wyszłaś...
moje :gratulacje "e ty wszystko umiesz ,rozumiesz i potrafisz !
jeżeli doczytałaś to nie wszyscy twierdza że to wina egzaminatora-tylko ,że same zawaliły egzamin...
betinka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-25, 14:35   #129
hera26
Przyczajenie

Mam wrazenie, ze zupelnie nie zrozumialas o czym pisze ...
No trudno.

Masz racje, dla mnie akurat prowadzenie samochodu i ogolne zasady bezpieczenstwa i ruchu drogowego nie stanowia wiekszego problemu, powiem wiecej, w pewnym sensie motoryzacja jest moja pasja i doskonale swoja wiedze i umiejetnosci za kazdym razem, kiedy tylko mam taka mozliwosc.
Po prostu, smieszy mnie, ze ktos moze napisac, ze na jedynym mozliwym rondzie w okolicy latwo oblac egzamin i egzaminatorzy z pewnoscia tam jezdza. No a gdzie maja jezdzic, jesli innego nie ma i innej mozliwosci sprawdzenia wiedzy i umiejetnosci tez w okolicy nie ma? Albo ktos potrafi, albo nie. Owszem, jedni sie ucza szybciej, drudzy wolniej, inni wcale sie do tego nie nadaja, ale nie jest to na tyle trudne i skomplikowane, zeby sobie z tym wcale nie pordzic.
Stary 2011-12-25, 15:14   #130
Eroll
Wtajemniczenie

Cytat:
Kto przesadza? Może warto od czasu do czasu przymrużyć oko i się pośmiać?
No, ale dobra. Moja wypowiedź tyczy się zarówno kobiet jak i mężczyzn. Jednym z bardziej powszechnych miejsc, na których oblewają zdający są ronda, czy Ci się to podoba czy nie. Balicka ma tylko jedno. Owszem można się go nauczyć na pamięć. Ale czy to dobra metoda na naukę jazdy? Chyba nie. I potem krążą opinie o kierowcach jeżdżących na pamięć
Ot, luźna dygresja na temat rond. Nie mówię, żeby je zlikwidować, nie domagam się tego, aby egzaminatorzy na nie nie jeździli. Co więcej, przyznałam, że bardzo dobrze, że włączyli go to tras egzaminacyjnych. Więc co Cię tak zbulwersowało w mojej wypowiedzi - nie wiem.

Edytowane przez Eroll
Czas edycji: 2011-12-25 o 15:30
Stary 2011-12-25, 15:46   #131
hera26
Przyczajenie

Nie jestem zbulwersowana
Zasmialam sie tylko z Twojej wypowiedzi: RONDO - " I takie łatwe do oblewania zdających ", bo moim zdaniem, bardzo dobrze, ze to rondo pojawilo sie w okolicy (ba! bylo tam zawsze, tylko przez ostatnie X miesiecy w remoncie, wiec nikt w tamte rejony nie jezdzil, coby w korku przez godzine niepotrzebnie nie stac), a ponadto uwazam, ze to nieprawda, ze najczestsza przyczyna oblewania egzaminow sa wspomniane ronda. Masz na potwierdzenie swoich slow jakies wiarygodne statystyki? Ja takowych nie mam i nie prowadze, ale wiem, ze nie tylko ronda sprawiaja ludziom problemy. Duzo wieksze maja z przelaczkami - w jaki sposob sie na nich ustawic, z ktorej strony, w jakiej sytuacji, dlaczego tak, a nie inaczej, problem z rozpoznaniem czy jest to przelaczka jedno czy dwukierunkowa itd ... Ronda, wbrew pozorom, zwlaszcza te duze, z sygnalizacja swietlna i wyznaczonymi pasami ruchu sa BARDZO proste, duzo wieksza trudnosc sprawiaja male ronda, np. z dwoma pasami ruchu, bez sygnalizacji swietlnej. I tu pojawia sie problem - na ktory pas wjechac, w ktorym momencie go zmienic, na ktory pas wyjechac, czy wlaczyc kierunkowskaz, jesli tak, to ktory i w jakim momencie ... Moglabym wymieniac i wymieniac.
Smieje sie tez, bo uwazam, ze ludzie bardzo czesto na swoje wlasne zyczenie nie zdaja egzaminu, natomiast obwiniaja nierzadko o swoje niepowodzenie caly swiat wokol, zamiast spojrzec krytycznym okiem na siebie i swoje "umiejetnosci". Nie odnosze sie tu teraz do jakiejs konkretnej wypowiedzi czy osoby, po prostu stwierdzam fakt. Wiele osob idzie na egzamin NIEDOUCZONYCH, liczac na szczescie ... A to wszystko naprawde takie trudne nie jest. Fakt, prawdziwa nauka jazdy zaczyna sie dopiero wtedy, kiedy instruktora juz nie ma obok, ale poki prawa jazdy nie zdobedziemy, powinnismy zatroszczyc sie o to, aby nasza nauka cos nam w przyszlosci dala ... a nie po najmniejszej linii oporu "a gdzie latwiej, a gdzie sie lepiej zdaje - Balicka czy Koszykarska?" ... itd. A jakie to ma znaczenie? Jezeli sie potrafi jezdzic, zna zasady, to egzamin zda sie wszedzie i w przyszlosci w kazdym miejscu sobie czlowiek poradzi.
Rozumiesz? pozdrawiam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-25, 17:01   #132
Eroll
Wtajemniczenie

Cytat:
Zasmialam sie tylko z Twojej wypowiedzi: RONDO - " I takie łatwe do oblewania zdających "
Bo to miało brzmieć żartobliwie. Jakby wybudowali nową sygnalizację świetlną na najłatwiejszym skrzyżowaniu na świecie, również bym powiedziała, że to nowe miejsce to oblewania kursantów. Już skończmy to roztrząsać. Widać, nie zawsze można sobie pozwolić na komentarz z przymrużeniem oka.

Cytat:
(ba! bylo tam zawsze, tylko przez ostatnie X miesiecy w remoncie, wiec nikt w tamte rejony nie jezdzil, coby w korku przez godzine niepotrzebnie nie stac)
Muszę przyznać, że na tym rondzie (korkach) straciłam parę godzin kursu.

Cytat:
a ponadto uwazam, ze to nieprawda, ze najczestsza przyczyna oblewania egzaminow sa wspomniane ronda. Masz na potwierdzenie swoich slow jakies wiarygodne statystyki? Ja takowych nie mam i nie prowadze, ale wiem, ze nie tylko ronda sprawiaja ludziom problemy.
Tylko słowa moich instruktorów, którzy zaobserwowali takie statystyki na podstawie swoich kursantów zdających w Dąbrowie Górniczej - rond tam pod dostatkiem. Co nie zmienia faktu, że ludziom problemy na egzaminie może sprawić krawężnik, rower, a nawet lód na drodze.

Cytat:
Smieje sie tez, bo uwazam, ze ludzie bardzo czesto na swoje wlasne zyczenie nie zdaja egzaminu, natomiast obwiniaja nierzadko o swoje niepowodzenie caly swiat wokol, zamiast spojrzec krytycznym okiem na siebie i swoje "umiejetnosci". Nie odnosze sie tu teraz do jakiejs konkretnej wypowiedzi czy osoby, po prostu stwierdzam fakt. Wiele osob idzie na egzamin NIEDOUCZONYCH, liczac na szczescie ... A to wszystko naprawde takie trudne nie jest. Fakt, prawdziwa nauka jazdy zaczyna sie dopiero wtedy, kiedy instruktora juz nie ma obok, ale poki prawa jazdy nie zdobedziemy, powinnismy zatroszczyc sie o to, aby nasza nauka cos nam w przyszlosci dala ... a nie po najmniejszej linii oporu "a gdzie latwiej, a gdzie sie lepiej zdaje - Balicka czy Koszykarska?" ... itd. A jakie to ma znaczenie? Jezeli sie potrafi jezdzic, zna zasady, to egzamin zda sie wszedzie i w przyszlosci w kazdym miejscu sobie czlowiek poradzi.
Rozumiesz? pozdrawiam
To już kwestia charakteru ludzi. Nie zdałam egzaminu - nigdy nie posądziłam o to nikogo innego oprócz siebie. Ale to jest nie w temacie, więc nie wiem czemu o tym wspominasz apropo mojego postu
Rozumiem, bo nigdy nie sądziłam inaczej.
Stary 2011-12-25, 21:37   #133
kornela105
Raczkowanie

nie ma co się sprzeczać dziewczyny
myślę, że dla większości pierwsze podejście do egzaminu jest stresujące... i to jest według mnie naturalne, ale dobrze tu jedna z was już napisała, że nie można obwiniać innych o swoje błędy, chociaż jednak czasem zdarza się, że instruktor nam czegoś nie wytłumaczy, nie pokaże a dodatkowy stres zrobi swoje...
aczkolwiek myślę, że każde już kolejne podejście będzie łatwiejsze (pod względem stresu) chyba, że ktoś za wszelką ceną chcę zakończyć egzamin wynikiem pozytywnym. Ja natomiast bardzo się zestresowałam i zrobiłam błąd z własnej winy... także nie mam zamiaru obwiniać swojego instruktora, że mnie nie przygotował odpowiednio, czy też Pana egzaminatora, który tak naprawdę był bardzo miły
Także życzę teraz wszystkim zdającym skoncentrowania na drodze, spokoju i oczywiście zdania egzaminu
Stary 2011-12-25, 22:33   #134
kornela105
Raczkowanie

myślę, że dla większości pierwsze podejście do egzaminu jest stresujące... i to jest według mnie naturalne, ale dobrze tu jedna z was już napisała, że nie można obwiniać innych o swoje błędy, chociaż jednak czasem zdarza się, że instruktor nam czegoś nie wytłumaczy, nie pokaże a dodatkowy stres zrobi swoje...
aczkolwiek myślę, że każde już kolejne podejście będzie łatwiejsze (pod względem stresu) chyba, że ktoś za wszelką ceną chcę zakończyć egzamin wynikiem pozytywnym. Ja natomiast bardzo się zestresowałam i zrobiłam błąd z własnej winy... także nie mam zamiaru obwiniać swojego instruktora, że mnie nie przygotował odpowiednio, czy też Pana egzaminatora, który tak naprawdę był bardzo miły
Także życzę teraz wszystkim zdającym skoncentrowania na drodze, spokoju i oczywiście zdania egzaminu
Stary 2011-12-26, 14:07   #135
kornela105
Raczkowanie

Stary 2011-12-30, 14:13   #136
BuryKotZPiwnicy
Zakorzenienie

Ja 1 grudnia zdałam ba Balickiej swój pierwszy egzamin . Egzaminator {starszy siwo-łysy pan) był strasznie mrukliwy i mi wręcz "zrzędził" na każdym kroku. Na końcu na krzyczał, nakrzyczał, a później dał pozytywny To chyba po to, żebym sobie nie myślała, że zbyt dobrze jeżdżę.

Co do prędkości to tam faktycznie są wszędzie ograniczenia do 30-40 km/h. Mimo tego i tak jak jechałam w takich prędkościach to mi mówił, że się wlekę

Powodzenia wszystkim zdającym !

64,9 ... 64,0 ...58,0

BuryKotZPiwnicy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-30, 20:55   #137
kornela105
Raczkowanie

to gratuluję
Stary 2012-01-01, 12:09   #138
BuryKotZPiwnicy
Zakorzenienie

Dziękuję

64,9 ... 64,0 ...58,0

Stary 2012-01-03, 21:47   #139
betinka75
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez BuryKotZPiwnicy Pokaż wiadomość
Ja 1 grudnia zdałam ba Balickiej swój pierwszy egzamin . Egzaminator {starszy siwo-łysy pan) był strasznie mrukliwy i mi wręcz "zrzędził" na każdym kroku. Na końcu na krzyczał, nakrzyczał, a później dał pozytywny To chyba po to, żebym sobie nie myślała, że zbyt dobrze jeżdżę.

Co do prędkości to tam faktycznie są wszędzie ograniczenia do 30-40 km/h. Mimo tego i tak jak jechałam w takich prędkościach to mi mówił, że się wlekę

Powodzenia wszystkim zdającym !
ja tez gratuluje serdecznie i po cichu zazdroszcze ...że to juz za toba .
betinka75 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-03, 22:06   #140
BuryKotZPiwnicy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez betinka75 Pokaż wiadomość
ja tez gratuluje serdecznie i po cichu zazdroszcze ...że to juz za toba .

Ja się najbardziej cieszyłam z tego, że nie będę musiała już tam wracać i znowu się stresować Dopiero po dwóch dniach do mnie dotarło, że mam prawo jazdy

64,9 ... 64,0 ...58,0

Stary 2012-01-04, 12:28   #141
kornela105
Raczkowanie

betinka75 na nas te przyjdzie pora i w końcu zdamy, jak nie za drugim to za 3 razem
i również będziemy szczęśliwymi posiadaczkami prawa jazdy - damy radę!
Stary 2012-01-04, 21:28   #142
kornela105
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez BuryKotZPiwnicy Pokaż wiadomość
Ja się najbardziej cieszyłam z tego, że nie będę musiała już tam wracać i znowu się stresować Dopiero po dwóch dniach do mnie dotarło, że mam prawo jazdy

no własnie... ten stres jest najgorszy, szczególnie czekając na poczekalni i patrząc jak inni oblewają... ja czekałam ponad godzinę i dopiero wtedy mnie stres złapał
Stary 2012-02-16, 22:11   #143
antoninaII
Przyczajenie

Jej, wszystkie zdawałyście na Balickiej? A jest tu ktoś kto zdawał na Koszykarskiej? Planuję zdawać właśnie tam i zupełnie nie wiem czego się spodziewać. Przede mną jeszcze połowa jazd, powinnam już zacząć ćwiczyć trasy egzaminacyjne
Lepsza Balicka czy Koszykarska? Nie wiem czym się kierować przy wyborze miejsca egzaminu.
antoninaII jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-02-16, 23:25   #144
BuryKotZPiwnicy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez antoninaII Pokaż wiadomość
Jej, wszystkie zdawałyście na Balickiej? A jest tu ktoś kto zdawał na Koszykarskiej? Planuję zdawać właśnie tam i zupełnie nie wiem czego się spodziewać. Przede mną jeszcze połowa jazd, powinnam już zacząć ćwiczyć trasy egzaminacyjne
Lepsza Balicka czy Koszykarska? Nie wiem czym się kierować przy wyborze miejsca egzaminu.
Najlepiej % zdawalności ! Stres jaki towarzyszy nijak się nie ma do jazdy w normalnych warunkach.
Osobiście mogę polecić Ci Balicką. Jak się ma trochę szczęścia i 'rozumu' to da się tam zdać

Według statystyk Balicka ma nawet dwa razy większą zdawalność niż na przykład word w Łodzi czy Katowicach.

64,9 ... 64,0 ...58,0

Stary 2012-02-17, 13:35   #145
kornela105
Raczkowanie

Cytat:
Mnie mój instruktor od razu polecił Balicką i powiedział, żebym się zdecydowała gdzie chcę zdawać i pojeździ ze mną wtedy po trasach egzaminacyjnych. Z racji tego, że plac manewrowy miałam bardzo blisko balickiej, to najczęściej w tych okolicach bywałam i zdecydowałam się właśnie na ośrodek egzaminacyjny na ul Balickiej, z polecenia instruktora jak i też znajomych
Stary 2012-02-18, 13:22   #146
antoninaII
Przyczajenie

A mój instruktor polecił mi Koszykarską i jestem już zdecydowana
Podobno Koszykarska ma ponad 30% zdawalności podczas kiedy Balicka ma koło 20%. Mój brat też zdawał na Koszykarskiej i zdał za pierwszym razem!
Będzie dooobrze
Stary 2012-02-18, 15:50   #147
kornela105
Raczkowanie

to powodzenia
daj znać czy zdałaś

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-02-18, 19:49   #148
BuryKotZPiwnicy
Zakorzenienie

Cytat:
A mój instruktor polecił mi Koszykarską i jestem już zdecydowana
Podobno Koszykarska ma ponad 30% zdawalności podczas kiedy Balicka ma koło 20%. Mój brat też zdawał na Koszykarskiej i zdał za pierwszym razem!
Będzie dooobrze
Kiedy ja zaczynałam prawo jazdy (połowa września), statystyki pokazywały, że na Balickiej zdawalność sięga na 70 % Przy czym inne ośrodki między 30-40 %. W całym rankingu nie było ani jednego Wordu , który by miał wynik 20 %.

No ale jak tam uważacie Ja prawo jazdy już mam

64,9 ... 64,0 ...58,0

Stary 2012-02-18, 21:26   #149
antoninaII
Przyczajenie

No to zobaczymy jak będzie na tej Koszykarskiej. Będę próbować
Jeśli mam zdać to zdam! Mam luźne podejście bo dopiero połowa jazd za mną
Stary 2012-04-30, 13:20   #150
Irmazon
Przyczajenie

Dot.: PRAWO JAZDY szkoły w KRAKOWIE

Witajcie,
wa tygodnie temu po raz 3 nie zdałam egzaminu na prawojazdy.
Winię za to moją szkołę jazdy, która była kpinią i WSZYSTKIM JĄ ODRADZAM.
Mówię o http://www.osk5.pl/ tej szkole jazdy.
Nie dość, że instruktor był naprawdę kiepski, cały czas pisał smsy i rozmawiał przez telefon zamiast zając się przerażoną kursantką.
Nie raz po wyjściu z auta szłam do domu z płaczem. Czułam się poniżona a już na pewno nie mogłam liczyć na zadne dobre słowo czy słowo otuchy.
Kiedy poszłam odebrać od tej szkoły papiery na egzamin to okazało się, że zgubili moją umowę i musiałam na miejscu podpisywać nową umowę.
A kiedy zaniosłam papiery do MORDu to okazało się, że takiego typu dokumenty nie obowiązują już od 3 lat i musiałam znów wypisywać w MORDzie nowe dokumenty. Aż było mi wstyd.
ODRADZAM Z CAŁEGO SERCA

Po pierwszym niezdanym egzaminie dokupiłam kilka jazd tutaj: http://www.klakson.krakow.pl/
U Pana Andrzeja. Już pi kilku minutach okazało się, że tamten instruktor nie nauczył mnie ABSOLUTNIE NICZEGO.
Byłam przerażona i zniechęcona jazdą. I byłam pewna, że nigdy nie zdam i nie ogarnę tych jazd.
Ta szkoła potraktowała mnie naprawdę zawodowo. Przez kilka godzin nauczyłam się 1000% więcej niż przez cały kurs w tamtej szkole.
Instruktor jest przesympatyczny, miał złotą cierpliwości i przede wszystkim zaraził mnie radością z prowadzenia samochodu.
Serdecznie, uczciwie polecam.

POLECAM!
Irmazon jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości