![]() |
#121 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: jak reagowac na bledne pisanie i mowienie?
A mnie strasznie denerwuje pisanie "chodź" zamiast "choć".
Szczególnie, że dla mnie naprawdę logiczna jest różnica między tymi słowami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Wtajemniczenie
|
A mnie strasznie denerwuje pisanie "chodź" zamiast "choć".
Szczególnie, że dla mnie naprawdę logiczna jest różnica między tymi słowami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
skoro tak poprawiac, to przed 'aż' powinnaś była wstawic przecinek
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym czuję się w tym wątku pod ciągłą obserwacją ![]() Edytowane przez coldold Czas edycji: 2008-11-07 o 20:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Wtajemniczenie
|
naprawde nie wiedzialyscie? myslalam, ze to jest powszechnie wiadome, tylko niektorzy maja problem z zakodowaniem tego.
![]() przeciez jak mowimy, ze cos sie wydarzylo np. w 1025, to nie w "tysiecznym dwudziestym piatym", lecz "tysiac dwudziestym piatym" - ta sama zasada tyczy sie roku 2008 czy kazdego powyzej 2000. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
edit: A pani w telewizji powiedziała niedawno "roku dwutysięcznegoósmego"* ![]() *i tu mam problem, bo nie wiem, czy razem, czy osobno; ktoś wie? Edytowane przez d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab Czas edycji: 2008-11-07 o 20:54 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Wtajemniczenie
|
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;9630975]Tak samo z dniami miesiąca. Np. dzisiaj mamy siódmy listopada, a nie jak niektórzy sadzą siódmy listopad
edit: A pani w telewizji powiedziała niedawno "roku dwutysięcznegoósmego"* ![]() *i tu mam problem, bo nie wiem, czy razem, czy osobno; ktoś wie?[/quote] http://zibik.jogger.pl/2008/04/23/pl...-tysiace-osmy/ http://niekalecz.blox.pl/2007/12/Rok...OSMY-2008.html |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie to akurat nie irytuje, ale mi sie przypomniało, że chyba zbyt poprawnie nie brzmi ![]() Za to irytuje mnie "czesc" zamiast "cześć". Poza tym resztę już wymieniłyście ![]() Co do pytania zadanego w tytule wątku to ja uważam, że powinno sie poprawiać. Ja robiłam kilka błędów, z których nie zdawałam sobie sprawy dopóki ktos mi ich nie wytknął ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A co mnie razi? "na codzień"... jaki niby codzień? codziennie może tak, ale na co dzień. ![]() często pojawia się też "na prawdę" i "napewno"... co do nieszczęsnej firmy Ziaja.. pamiętam, uczyłam się w szkole, że jak "ja" jest po samogłosce, to wtedy w odmianie końcówka to "i", czyli w tym wypadku Ziai ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#131 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Bo jak można szukać poprawnej odmiany niepoprawnej formy? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Wtajemniczenie
|
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;9633080]To nie jest odpowiedź na moje pytanie
![]() Bo jak można szukać poprawnej odmiany niepoprawnej formy? ![]() cyt. Gdy mówimy "dwutysięczny ósmy" popełniamy błąd.... ... Pytałaś jak się to powinno pisać. No więc tak. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Pytałam o liczebniki porządkowe, a dokładniej chodziło mi o liczebnik "dwutysięczny ósmy". Ale skoro taki liczebnik nie istnieje, to nie ma się co zastanawiać, jakiej pisowni podlega. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Wtajemniczenie
|
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;9630975]Tak samo z dniami miesiąca. Np. dzisiaj mamy siódmy listopada, a nie jak niektórzy sadzą siódmy listopad
[/quote] tez mnie to drazni. przeciez mowimy o siodmym dniu miesiaca listopada, a nie o siodmym miesiacu - listopadzie. ![]() oj, czesto. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Raczkowanie
|
Dlatego właśnie firefox jest bezcenny
![]()
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Odkopałam wątek, bo przypomniałam sobie, co mnie jeszcze denerwuje
![]() -Niedawno spotkałam się (kolejny raz) na Wizażu z określeniem "ona się w nim zadłużyła" ![]() ![]() -często widzę: szyji, nadzieji (o Ziaji już pisałam), dekold, wziąść... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O zadłużeniu już gdzieś kiedyś pisałam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zadomowienie
|
oj zdarzyło mi się już kłócić o pisownię tego wyrazu
![]() jestem strasznie uczulona na błędy ortograficznie, jak widzę byka to aż mnie korci, żeby kogoś poprawić.. Tytuł mistrza ortografii swojego liceum mam, mogę się pochwalić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Wtajemniczenie
|
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;9633309]Pytałam o liczebniki porządkowe, a dokładniej chodziło mi o liczebnik "dwutysięczny ósmy". Ale skoro taki liczebnik nie istnieje, to nie ma się co zastanawiać, jakiej pisowni podlega.
![]() Przepraszam, że się uczepię tego, ale taki liczebnik porządkowy istnieje. Zilustruję przykładem : skoro w klasie jest 2008 chłopców, to ostatni chłopiec jest dwutysięcznym ósmym chłopcem w tej sali. Liczebniki porządkowe 5. – 10. są tworzone od liczebników głównych z różnymi zmianami tematu:
Liczebniki porządkowe oznaczające pełne setki tworzy się używając sufiksu ~setny:
Liczebniki porządkowe od pozostałych form jednowyrazowych używane są bardzo rzadko: zerowy, milionowy. Istnieją także dwumilionowy, stumilionowy tworzone analogicznie jak dwutysięczny, stutysięczny. Tworzeniem liczebników porządkowych wielowyrazowych rządzą następujące zasady:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Wtajemniczenie
|
no właśnie już sama nie wiem, są to przykłady (tylko na tysiące) skopiowane ze strony o języku polskim i nie wiem czy to podciągnąć pod pozostałe
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 1016. – tysiąc szesnasty, nie tysięczny szesnasty 2008 - dwa tysiące ósmy, nie dwutysięczny ósmy Nikt przecież nie będzie wypisywał wszystkich istniejących liczebników ![]() Co do wykładowców, cóż, nie takie kwiatki w życiu słyszałam padajace nie tylko z ust profesorów, ale również dziennikarzy, polityków itd. Nikt nie jest nieomylny ![]() Poradnia językowa - rok dwa tysiące trzeci Cytat:
R 08.2013, K 09.2016 Edytowane przez vretka Czas edycji: 2008-12-05 o 14:04 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
U mnie na uczelni tak się zdarzyło, że akurat mieliśmy lekcję o liczebnikach, krótko po tym, jak przeczytałam ten wątek. Profesor chciał mnie zagiąć i zapytał o rok, w którym zaczęłam studia. Odpowiedziałam "w roku dwa tysiące ósmym". Oczywiście czekał na mój błąd, a ja pozytywnie go zaskoczyłam
![]() Profesor jest wybitnym specjalistą w dziedzinie języka polskiego i nawet nie próbuję podważyć jego autorytetu ![]()
![]() |
#146 |
Zadomowienie
|
Moim zdaniem należy poprawiać osoby popełniające błędy językowe. Ja np raczej poprawnie pisze pod względem ortograficznym, ale popełniałam błędy językowe, nawet nie będąc Tego świadoma.
Później jak odkryłam(tzn ktoś mi zwrócił uwagę), jak to tragicznie brzmi w ustach studentki to było mi strasznie wstyd. Z większością błędów tu wymienianych nigdy się nie spotkałam, ale w regionie, z którego pochodzę, notorycznie mówi się: poszlem, pisze-zamiast "jest napisane". Do niedawna mówiłam "chlopacy" nawet nie wiedzac, ze jest to forma niepoprawna. Pytalam sie mamy skad moglam sie tego nauczyc, a mama powiedziala, ze u nas w regionie tak mówią. Wstyd mi teraz bardzo. ![]()
Tak to jest zawsze było,że za złotem goni cały świat. A ja wiem Twoja miłość -To jest skarb jedyny jaki znam ![]() 7.7.2012 godz 17 ![]() 7.3.2015 moje druga miłość ![]() Anioły nie mają przecież chandry, gorszego dnia, zmarszczek i okresu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poradnia językowa - chłopacy Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#150 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab Czas edycji: 2008-12-05 o 19:28 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:43.