![]() |
#121 |
Przyczajenie
|
Dot.: kręgozmyk
Niedawno zrobiłam tomgrafię komputerową odcinka lędźwiowego kręgosłupa. Ponieważ do wizyty u neurologa pozostał jeszcze miesiąc bardzo proszę o interpretację wyników i przybliżenie mi problemu...
"W wykonanym KT na wyskości L3-L4: szerokołukowa wypuklina jądra miażdżystego do kanału kręgowego na ok 4 mm ze zwężeniem obu otworów międzykręgowych. Wymiar strzałkowy ograniczeń kostnych kanału kręgowego wynosi 16.7 mm. W wykonanym KT na wysokości L4-L5: kręgozmyk tylny z przesunięciem trzonów kręgów na ok 7.4 mm ze zwężeniem obu otworów międzykręgowych. Wymiar strzałkowy ograniczeń kostnych kanału kręgowego wynosi 10.1mm. W wykonanym KT celowanym w okolice L5-S1 kręgozmyk przedni na ok 4,5 mm ze zwężeniem obu otworów międzykręgowych. Wymiar strzałkowy ograniczeń kostnych kanału kręgowego wynosi 8.7 mm. Na topogramie widoczne zaostrzenia tylnych krawędzi trzonów kręgów w widocznym w badaniu odcinku piersiowym kręgosłupa. Konieczna dalsza pilna diagnostyka w MR." Popi to mam. Co sądzisz o tym szpitalu w Tarmowie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
Po pierwsze chciałabym tutaj zaznaczyć, że ja nie jestem żadnym znawcą w temacie. Jedynie jestem po operacji kręgozmyku 3 stopnia.
Z tego co napisałaś masz kręgozmyk przedni i tylni (niestety nie jest napisane którego stopnia podejrzewam, że ok 1-2 stopień) oraz dyskopatię. Pytanie jest takie jakie masz w tym wszystkim objawy (ból, cierpnięcie nogi, pośladka). Jeżeli nie duże to proponuje jedynie abyś chodziła na dobra rehabilitację i nie operuj się. Jeżeli objawy dezorganizują Ci życie musisz zastanowić się nad operacją. Prawdopodobnie ustabilizują Ci cały odcinek L5-S1 oraz dostaniesz implant dysku. Cała operacja jest poważna i długa. Ja miałam operację w Tarnowie. Operował mnie Docent Maciejczak. W mojej okolicy jest to najlepszy specjalista neurochirurg tego typu. Jestem już po operacji prawie 2 lata. Funkcjonuje w miare normalnie. Z jakiego miasta jesteś? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Przyczajenie
|
Dobry wieczór jeśli mowa o kręgozmyki chciałbym prosić o interpretacje mojego badania, ponieważ wizytę mam umówioną dopiero za jakiś czas a wyniki już teraz.
"Obustronna spondylliza okolic miedzywyrostkowych łuku kregu L5 ze spondylolistezą L5/S1 o ok.5mm, zmianami zwyrodnieniowo-wytworczymi na sasiednich krawedziach trzonów.Centralne uwypuklenie tarczy m-k L5/S1, z uciskiem korzeni w lewym otworze m-k, bez ucisku worka oponowego. Boczne uwypuklenia tarcz miedzykregowych Th111/Th12/L1 z nieduzym uciskiem korzeni w lewym otworze m-k Th12/L1. Pozostałe tarcze m-k bez uwypuklen.Szerokosc kanalu kregowego i sygnal stozka koncowego rdzenia w normie" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Przyczajenie
|
Witaj popi , jestem z Krakowa.Nie mam cierpnięć nóg tylko mnie plecy bolą ...mam do tego jeszcze duży żylak i mnie swędzi bardzo.Jak się napracuje to mam duży ból pleców.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
Zonk a te bóle pleców są duże? Nie jesteś w stanie ich już znieść? Może skonsultuj się z docentem Maciejczakiem w Tarnowie. Daleko nie masz.
Po operacji długo dochodzi się do siebie. W jakim wieku jestes? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Przyczajenie
|
Popi mam 30 lat ...bóle pleców raz są raz nie ma ale nie są aż tak duże.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Przyczajenie
|
Dobry wieczór prosze o wiecej informacji na temat operacji kręgozmyku L5-S1 mój lekarz mówi 6 śrub i 2 płytki potem 6 miesiecy siedzenia w domu no dodam w zbroi ( mowa o gorsecie 3 miesiące) rechabilitacja pytanie jak długo dochodzi sie po takiej operacji .Ja mam mieć moją w Paryżu ponoć dobra klinika ale boje się okropnie .Prosze o osoby które przeszły taką operacje o informacje dziękuje .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Raczkowanie
|
Beni2, poprostu poczytaj to forum od początku i wszystkiego się dowiesz jak wygląda czas po operacji i poźniej. Nie ma potrzeby od początku opisywać Ci tego wszystkiego.
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Przyczajenie
|
Witam.W poniedziałek mojej siostry kolega miał robioną operacje na kręgozmyk miał 2 stopień ...tyle wiem
3 dni po operacji a on nie może wstać z łóżka.... co jest nie tak? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Przyczajenie
|
zonk28 ja po pierwszej operacji mialam podobnie tyle ze 3 miesiace nie moglam wstac z lozka pewnie dolega mu rwa kulszowa i cierpiecie nogi jest tak silne ze nie pozwala mu wstac. Byc moze ma obrzek miejsca pooperacyjnego ktory uciska mu na nerwy. Ja to wyleczylam antybiotykiem dozylnym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Przyczajenie
|
Nigdy nie miał rwy kulszowej
Chorował tylko na kręgozmyk. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Przyczajenie
|
przy zaawansowanym kregozmyku ledzwiowym przewaznie objawami jest nie tylko bol ledzwi ale i rwa kulszowa opadanie nogi czy nie trzymanie moczu... wiadomo ze po operacji jest obrzek ktory moze uwierac w rozne miejsca np na nerwy. A poza tym po operacji powinno robic sie kontrolne zdjecie czy wszytsko gra. Ja mialam RTG juz na lozku operacyjnym wmontowany ale i tak mialam pozniej robiony kontrolny tomogram komputerowy...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Przyczajenie
|
Dot.: kręgozmyk + drętwienie rąk
Witam. 8 marca zdiagnozowano u mnie kręgozmyk L5 S1 III-go stopnia. Operacja nieunikniona - termin druga połowa kwietnia. Boję się - jasna sprawa. Jest coś co mnie trapi bardziej. Od ponad tygodnia ledwie funkcjonuje. Mam drętwienie rąk. Szczególnie lewej. Palce - do łokcia. Dziś rozmawiałam telefonicznie z lekarzem prowadzącym. Najprawdopodobniej uszkodzony jest jeszcze inny odcinek bo ręce nie maja nic wspólnego z kręgozmykiem lędźwiowym. Czy miał ktoś z Was takie objawy? Teraz boje się jeszcze bardziej. Noce nieprzespane przez rwanie rąk więc i czasu na myślenie więcej...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Przyczajenie
|
Operacja kregozmyku nie jest prosta to KREGOSŁUP zła operacja lub zły chirurg i w momencie jestes kaleką do końca zycia ...to bardzo odpowiedzialna operacja , jeden błąd i koniec funkcjonowania , tak więc poszukaj dobrego i sprawdzonego chirurga bo inaczej skończysz jak mój kolega czyli do końca zycia na wózku inwalidzkim a też miał operacje kręgozmyku.Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za podpowiedź. Lekarz jak najbardziej sprawdzony. Wierzę, że wszystko będzie ok. Ciężko określić kto ma robić operację. Niestety każdemu, nawet wybitnemu specjaliście, może się nie udać. Oby jak najmniej takich przypadków!
---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- w moim opisie MR nie ma żadnych damych liczbowych... Kręgozmyk przedni na poziomie L5-S1, z centralno-lewoboczną przepukliną krążka mk, która zwęża zachyłki kanału kręgowego, których stenozę nasilają zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych. Oprócz kręgozmyku nie rozumiem nic więcej... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Przyczajenie
|
Musi być na prawdę dobry chirurg by wykonał prawidłowo operację kręgozmyka.....by potem nie było powikłań i wszystko było w jak najlepszym porządku.Osobiście znam tylko jednego tak pewnego chirurga.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam . Moj Tata ma 39 lat. Ma kręgozmyk podajże L4 przesunięty o 7mm . Proszę o kontakt do jakiegoś super chirurga . Tylko chodzi o to ile po takiej operacji trzeba odpoczywac i czy potem się wróci do pełnej sprawności fizycznej. Jestem ze śląska , gdzię jest najlepsza klinika ?? Z góry dzieki za pomoc pozdrawiam Krystian
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Przyczajenie
|
Witaj Krystian.Masz tu namiary . Troche daleko od Ciebie ale moim zdaniem warto..Dr. Kamieniak według mnie i nie tylko robi perfekcyjnie operacje kręgozmyku.
http://www.znanylekarz.pl/piotr-kami...chirurg/lublin |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Przyczajenie
|
Diagnoza 8.03.12. Operacja już za tydzień 23.04... Prosze trzymać kciuki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Przyczajenie
|
hej a ja zrezygnowałam z operacji nie wiem czy dobrze czy źle zrobiłam ale to zrobiłam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Przyczajenie
|
Czy mozecie polecic dobrego specjaliste w Poznaniu, ktory zajmuje sie tym schorzeniem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Przyczajenie
|
witam, czekam na operację w Piekarach Śląskich. Mam jedno - może dziwne - pytanko. Jak wygląda sprawa fizjologii po operacji? Oczywiście zanim mnie "postawią na nogi".
Edytowane przez aksiona Czas edycji: 2012-07-12 o 17:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Mino tego nie żałuję operacji. Każdego dnia czuję się świetniej. Nic mi nie dolega. Ból w plecach jest minimalny do tego przed operacją. Powodzenia! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Przyczajenie
|
maniutka81 a kto Ci robił operacje i gdzie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Kręgozmyk mam już ok. 15 lat. Jakieś dwa lata temu ból uniemorzliwiał mi normalne funkcjonowanie. Od pół roku zaczełem stosować sztuczkę z podkładaniem książek pod plecy i ustawianiem nóg pod pewnym kątem (tak aby odstający krąg całą powierzchnią dotykał płaskiej książki) dzięki czemu ból ustał. Mam nawet wrażenie dotykając palcami kręgosłupa iż kręgozmyk cofnął się o parę milimetrów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Przyczajenie
|
Witam ponownie beni2.Jestem 6 miesiecy po operacji kregozmyku(4 śruby tytanowe i 2 plaki ).Z samej operacji nic nie pamietam ,po przebudzeniu tylko ogromny ból , postawili mnie na 4 dobie w prawej stapie nie nialam czucia wiec nie moglam chodzic. Czucie powoli wracalo lecz do dzisejszego dnia nie jest takie jak powinno .Przez 3 miesiace gorset no i rechabilitacja która trwa do dzisiaj bo niestety nie jes dobrze drętwieją mi barki ,dalej mam problem ze stopa no i ból w okolicy ledzwiowej .Lekarz mówi trzeba czasu ,dalej jestem na chorobowym i nie wiem czy bedzie lepiej . Prosze o zestawy ćwiczen na kregozmyk .Dziekuje ,
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Przyczajenie
|
witam, powiedzcie mi proszę, czy po operacji kręgozmyku trzeba do domu wracać transportem medycznym - karetką na leżąco? Są jakieś wytyczne po operacji? Dziękuję za odpowiedź.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Raczkowanie
|
Nie ma potrzeby specjalnego transportu. Jeżeli szpital jest w Twojej miejscowości, to spokojnie dojedziesz w pozycji siedzącej. Jeżeli jest dalej, to przednie siedzenie będziesz musiała rozłożyc i w takiej pozycji dojedziesz.
Kwestia tylko taka, że trzeba jechać wolno ponieważ każdą dziure na jezdni będziesz czuła = ból. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Przyczajenie
|
Pierwsze słysze... Jechałam ponad 70 km i kazano TYLKO w pozycji siedzącej. 90 stopni w kolanach i proste plecy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:58.