![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: OFE wizażanek?
A ja jestem w Generali. I wszystkim polecam ten fundusz. Mam świetną konsultantkę, która jest bardzo wyrozumiała i cierpliwa i potrafi po 1000 razy odpowiadać na te same pytania:P Dla tego laika jak ja cały ten świat finansów to czarna magia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Wtajemniczenie
|
Jestem w PKO S.A
![]() |
#123 |
Rozeznanie
|
Witam Was,
mam pytanko do Was, może bardziej rozeznanych w tym temacie niz ja. otóż jestem w Nordei od 4 lat i dziś dzwoniła do mnie kobieta z Aegon i oferowała mi przepisanie. Zachęcała wyższą niż w moim funduszu stopą zwrotu i indywidualnym koncie internetowym gdzie można sprawdzać czy doszły składki. Jak myślicie Warto się przepisywać? Jeśli nie tu to gdzie?? Doradźcie mi coś jak się orientujecie w tym temacie... Z góry dziękuję. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
Na pewno co, to nie warto zostawać w funduszu z którego nie jest się zadowolonym. Po 2 latach zmiana jest za darmoszkę. Wiem, że jeżeli się chce przenieść do Generali to wystarczy się zarejestrować na ich stronie. Oni się z wami kontaktują i prowadzą przez tę zamianę, jak dziecko przez mgłę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Konto usunięte
|
Przy wyborze OFE, należy zwrócić uwagę na stopę zwrotu, ale od początku działalności, czyli od 1999 roku.
Przedstawiciele, pokazują, najczęściej dane z krótkich okresów np. 3 miesięcy, w których ich fundusz był na 1szym miejscu. Każdy fundusz miał lepsze i gorsze okresy, dlatego trzeba patrzeć na całość. A notowania funduszy można znaleźć na portalach biznesowych typu: money.pl lub bankier.pl itp, w zakładce Emerytura. Edytowane przez 3345e377b5e4f12f71691e182a1acdc753f18a83_62c2224350409 Czas edycji: 2010-10-27 o 17:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Rozeznanie
|
Ostatnio się tym interesuję akurat, nie będę nikomu polecać żadnego funduszu, jednak jeżeli chcecie sprawdzić do którego warto się zapisać tutaj polecam link: http://www.knf.gov.pl/opracowania/ry...u_6-10-10.html
Komisja Nadzoru Finansowego niezależna od wszystkich funduszy 2 razy w roku oblicza stopy zwrotu funduszy i robi ranking. W rankingach proponowanych przez poszczególne fundusze są różne informacje. Jeżeli ktoś chce wiedzieć, który fundusz to powiem tak: pierwsza czwórka jest warta coś. Co dwa lata można BEZPŁATNIE zmienić fundusz. Nie mówię, że trzeba to robić, ale czasem warto ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Zgadzam się z tym, co napisała Tunia81. Każdy fundusz ma lepsze i gorsze okresy - co często wprowadza ludzi w błąd. Wpłacają pieniądze, potrzymają trochę i olaboga, fundusz "XYZ" to oszuści, bo u nich stracili pieniądze. Do tego nie można podchodzić tak emocjonalnie - wystarczy spojrzeć na dane z rankingów, np.: http://centrumofe.com/ . Jak widać, były ogólne dla wszystkich funduszy okresy zysków i ogólne dla wszystkich okresy strat - to, na co należy patrzeć, to stopa zwrotu OD POCZĄTKU działalności, tak jak powiedziała Tunia. W czołówce rankingu mamy:
1. ING 2. PZU 3. Generali Warto też patrzeć na to, który fundusz stracił najmniej (w długich okresach, np 3 letnich) - przy tych kryteriach mamy: 1. Generali 2. Amplico 3. Allianz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
|
muszę się bardziej zagłębić w ten temat, bo moja wiedza ogranicza się do minimum, a tu takie profesjonalne terminy widzę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Przyczajenie
|
Ja mam AIG, koleżanka mi poleciła. Nie narzekam, ale też nie śledzę regularnie wyników.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
|
Mycha, do profesjonalnych im daleko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
|
gdzie się można rozeznać? co w końcu wybrałaś i dlaczego?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
|
Na początku mnie wylosowali, ale przeszłam do Generali w końcu - wybrałam po przeanalizowaniu ich wyników, wg mnie to stabilny fundusz, może nie zawsze na górze ale bez większych wzlotów i upadków.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Raczkowanie
|
witam!
chciałabym odświeżyć wątek. dostałam dziś list z ZUSu iż mam wybrać sobie fundusz emerytalny bo w przeciwnym razie będzie losowany. I jestem w zupełnej kropce. Nie potrafię się zdecydować. Zastanawiam się nad ING, Generali, PZU, Bankowy. W których jesteście, które polecacie? Jakie macie z nimi doświadczenia? Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Przyczajenie
|
Ja mam teraz Amplico i fajne mają wyniki, choć przyznam się do sentymentu z ING
danych szukam na portalu znajomych http://rankingofe.knuife.pl mnie się sprawdza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zadomowienie
|
PZU, ale to z racji wykonywanego zawodu
![]()
![]() |
#136 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zadomowienie
|
[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;24114706]firma w ktorej pracujesz cie zmusiła?[/QUOTE]
nie, jak się przyjmowałam, nie robiło mi żadnej różnicy, a wtedy ja na tym zarobiłam wpisując siebie
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
A ja właśnie dzisiaj zapisałam się do OFE Pocztylion, pnie się w górę ostatnimi czasy, zresztą teraz i tak rząd nas tak urządził, że tylko 3% naszych wypłat będzie wpływał do OFE ;/
![]() |
#139 |
Zadomowienie
|
Mam ING-polecam. Wysoko stoi w rankingu.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#140 |
|
tu jest nowy ranking Wyborczej: http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,...as=2&startsz=x
najwyżej w rankingu ogólnym stoją ING, Polsat, Amplico i Generali, jeśli chodzi o stabilność firmy, kolejno: Polsat, Generali i ING. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Przyczajenie
|
ja ma Hestię...czemu?Biuro w klatce obok
![]() a czy dobry nie sprawdzałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
|
no to nieźle nas rząd urządził, rzeczywiście, co sądzicie o reformie? mi się ten pomysł nie podoba, nie chcę polegać w tak dużej mierze na zusie :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
jestem w Pocztylionie. Nie wiem czy to dobrze, czy nie. Nie znam się na tym wszystkim i nie wiem jaka sumka uzbierana jest zadowalająca a jaka jest za niska. Zresztą już nie pamiętam ile tam nazbierałam.
![]() |
#146 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;24561247]sprawdz na dokumencie, który otrzymasz/otrzymalaś z pocztyliona
![]() właśnie wiem, że tsm to pisze tylko nie potrafię znaleźć tego papierka hihi poczekam na następny ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
Ja na początku stycznia zapisałam się do Generali. Powiedziano mi, że przyślą mi jeszcze cos począ, ale do tej pory nic nie doszło...
To normalne czy coś jest nie tak? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wszystko dobrze ![]()
![]() |
![]() |
#150 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:21.