![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zachodniopomorskie Panny Młode
Niestety nie dla wszystkich ślub i wesele jest tym czym jest dla nas
![]() Znam wiele par które zatracały się w organizacjach ślubu pełnych przepychu i lukusu i myślę że ani na moment nie zatrzymali się w takiej chwili refleksji...."to nasz ślub,będziemy razem już na zawsze..."-smutne ale dla nich najważniejsza jest oprawa....pozdrawiam dziewczynki ![]()
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
A więc z ciekawości zadzwoniłam do Przelewic i tak:
- catering własny, udostępniają kuchnię, zastawy - sale są trzy (ceny tegoroczne, nie wiem na ile godzin) na 30 osób - koszt 500zł na 50 osób - koszt 600zł na 100 osób - koszt 700 zł - noclegi : w pałacu jest 25 meisc - 70/os w schronisku jest 21 miejsc - 30/os Całkiem nieźle więc, tylko, że mi by przeszkadzało, że wkoło kręcili by się zwiedzający, wchodzili by przecież do budynku po pamiątki, itd. No i wyjść spokojnie na taraz by nie można było, bo by się od razu sensację wzbudzało ;/
![]() |
#123 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Te ceny to wynajem za dobe, jak sie chce poprawiny to ceny są x2 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
To właśnie tak myślałam, ze na 1 dzień to jest. Mi powiedziano, że kuchnię, zastawy stołowe, hole, korytarze, toalety "udostępniają". Nie mówili, ze trzeba płacić za wynajem kuchni oddzielnie, ale nie twierdzę, ze tak nie jest. Czyli np. trzeba by na wesele 50 osobowe wynająć salę na 100 osób, by wszystko było na 1 sali. Albo też wynająć 50 i 30 osobową, by mieć gdzie tańczyć. Ogólnei propozycja nawet ciekawa, ale mówię, mi by przeszkadzało, ze ktoś poza nami się po pomieszczeniach kręci, że wokoło (sierpień) pełno ludzi, bo ogród wtedy ejst oblegany.
A na plenerek tam zawsze można się umówić ![]() Za to na Zamku można w restauracji do 350 osób sobie zaprosić, a latem to nawet 2000, bo robią wtedy na dziedzińcu ![]()
Edytowane przez chilanes Czas edycji: 2009-02-17 o 10:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() 2000 osób na wesele ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
Całą wieś z dalszymi rodzinami
![]() ![]() No właśnie, wesele w pałacyku, ale palacyk - nic specjalnego ![]() A mi o tych odpłatnościach nic nie powiedziemi! buraki!!! ![]() ![]()
Edytowane przez chilanes Czas edycji: 2009-02-18 o 07:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Jakbyście chciały pooglądać to proszę http://www.palac-maciejewo.e-tur.com.pl/ Edytowane przez Diankusia Czas edycji: 2009-02-18 o 12:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
Wiem, znam, ceny kosmiczne, jest tam pięknie
![]() ![]()
![]() |
#130 |
Raczkowanie
|
Dokładnie gdyby nie ta cena można by mieć ślub jak z bajki
![]() Kobitki pomóżcie mi. Znalazłam swoją wymarzoną sukienkę na aukcji, w idealnym stanie, mój rozmiar, za mniej niż połowę ceny w salonie. Ale czy półtora roku przed ślubem to nie za wcześnie? Edytowane przez Diankusia Czas edycji: 2009-02-18 o 17:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
Dlaczego? Jeśli rozmiar ok, cena przystępna, suknia Ci się podoba, to kupuj
![]() ![]() Ja też planuję zakup sukni, rozglądam się, jeśli trafi się taka, w której się zakocham, to kupię. Chociaz ja to bym wolała suknię najpierw przymierzyć, dlatego jeszcze się powstrzymuję od zakupu przez neta. Myślę, zeby zaczekać do jesieni i popatrzeć na wyprzedażach, ale to też będzie prawie rok do ślubu jeszcze ![]() Także wg mnie jeśli uważasz, ze to włąśnie TA suknia, to warto kupić ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
chilanes dzięki za pomoc, tak się trochę wahałam ale chyba się zdecyduję
![]() ![]() A Ty masz już jakąś upatrzoną? Jakiś krój, wzór? Czy dopiero będziesz się rozglądać? Edytowane przez Diankusia Czas edycji: 2009-02-19 o 08:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Raczkowanie
|
No my już dość dużo pozałatwialiśmy, rozwieźliśmy już prawie wszystkie zaproszenia, zostały 3 sztuki reszta poczta pójdzie, sprawy kościelne w większości załatwione już, protokół przedślubny spisany, na zapowiedzi już daliśmy w parafii mojego kochanie, jutro u mnie jeszcze, suknia ślubna kupiona aż we Wrocławiu, normalnie wariatka jestem ze taki kawał drogi pojechałam ale cóż, uszyją mi o 700 zl taniej niż w Koszalinie, bolerko też jest, welon jest, teraz poszukuje butów, a w najbliższym czasie jeszcze po obrączki sie udamy.
Do naszego ślubu zostało 107 dni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
geri17 ojjj jak zazdroszczę, że tylko tyle
![]() u mnie aż 547 zostało Czyli już prawie wszystko pozałatwiane ![]() ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez chilanes Czas edycji: 2009-02-20 o 10:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Raczkowanie
|
Zobaczycie jak szybko minie, nawet nie będziecie wiedziały kiedy. Ja pamiętam jak ustalaliśmy datę rok temu mieliśmy do ślubu 15 miesięcy a teraz zostało tylko 3
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Raczkowanie
|
geri17 jak masz fajnie, informuj nas na bieżąco jak tam idą przygotowania.
Będziemy przeżywać razem z Tobą ![]() Moje w polu ale na dzień dzisiejszy zostało mi 575 dni. O matko, czasu a czasu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Raczkowanie
|
Spoko, jak cos bede pisac, zostaje mi tylko kupno butow, obraczek, alkoholu, napojów, dac na zapowiedzi u mnie w parafii, nauki, i doniesc dokumenty z usc. No i pewnie jeszcze jakies drobne sprawy wyjda na wierzch w praniu.
Do naszego ślubu zostało jeszcze 106 dni ![]() Edytowane przez geri17 Czas edycji: 2009-02-20 o 13:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#140 |
Przyczajenie
|
witam. jestem z koszalina
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zadomowienie
|
Czesc Hanka28
W końcu ktoś kto mieszka blizej mnie! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
oo własnie wreszcie ktoś z Koszalina jak ja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
hanka28 witam
![]() ![]()
![]() |
#144 |
Raczkowanie
|
Witajcie, mam kilka prostych, ale dla mnie niezrozumiałych pytań na temat ślubu cywilnego... . Zdecydowaliśmy się z moim mężczyzną na ślub cywilny (on jest rozwodnikiem). Ja jestem z zachodniopomorskiego, a on z Warszawy. Tu mieszkamy i tu wychowujemy Naszą córeczkę. Ale na ślub zdecydowaliśmy się w moim mieście rodzinnym. No i tu się zaczyna...
1. Co muszę zrobic, aby ustalić datę ślubu. Czy jeśli teraz pójdę odpowiednie miejsce możliwy jest termin na ten rok? na wakacje...? jak myślicie? 2. co się robi przed ślubem... jakie trzeba przygotowania? 3. ile mniej więcej trzeba posiadać budżetu odłożonego? 4. ile trwa ślub cywilny i czy jest możliwość "upiększenia" go ze względu na to, że nie przystąpimy do kościelnego? generalnie to mam setki pytań... jak myslicie gdzie i u kogo tego się osobiście dowiem? u proboszcza czy w urzędzie? i czy w ogóle będzie potrzebny proboszcz, jakieś nauki itd? jakieś zezwolenia? bo ja nie wiem ![]()
Start: 79 Dziś: 66... i falstart Meta: ± 54 Edytowane przez MamaAmelki Czas edycji: 2009-02-23 o 10:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Raczkowanie
|
Witaj
![]() ![]() MamaAmelki takich rzeczy to raczej proboszcz nie wie prędzej poszłabym do urzędu stanu cywilnego, tam powinnaś uzyskać odpowiedzi na swoje pytania. A tak nawiasem mówiąc to widzę że jesteś tak jak ja ze Stargardu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Budżet zależy od tego czy planujecie tylko ślub, czy jakiś obiad/poczęstunek dla najbliższych czy też wesele. Nie wiem jak jest w samym urzędzie ale w przeciwieństwie do ślubu kościelnego, ślub cywilny możecie urządzić w zasadzie w dowolnym miejscu (oczywiście nie naruszającego powagi uroczystości) czyli np. w jakimś ogrodzie, pałacyku czy gdzie sobie wymarzysz, także daje to duże pole do popisu w kwestii upiększania uroczystości. Z tym, że to czy uda Ci się "wyciągnąć" urzędnika z urzędu zależy od niego samego i tego czy w dany dzień będzie dużo ślubów.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. rezerwuje się termin w USC w którym chcesz brać ślub. Ustawowy czas oczekiwania na termin to miesiąc i 1 dzień, co oznacza, że jesli chcesz wziąć ślub no 10 kwietnia, to w USC musisz złożyć papiery i opłaty przynajmniej miesiąc i 1 dzień wcześniej, czyli wypadał by 18 marzec. W szczecgólnych wypadkach (ciąża, ciężka choroba, wyjazd służbowy na dłużej) Kierownik USC może ten czas oczekiwania skrócić. Wtedy należy napsiać podanie i uiścić opłaty: Opłata za podanie o skróceniu ustawowego terminu oczekiwania na ślub - 5 zł. decyzja kierownika USC - 30 zł, załącznik (np. zaświadczenie lekarskie o ciąży) 0 50 gr. Dokumenty potrzebne do zawarcia małżeństwa w USC: Dla panny, kawalera: - dowód osobisty - odpis skrócony aktu urodzenia. Dla osoby rozwiedzionej: - dowód osobisty - odpis skrócony aktu urodzenia - odpis skrócony aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie lub sentencja wyroku. Dla osoby owdowiałej: - dowód osobisty - odpis skrócony aktu urodzenia - odpis skrócony aktu zgonu poprzedniego współmałżonka. Po odpis skrócony aktu urodzenia należy udać się do urzędu stanu cywilnego właściwego ze względu na miejsce urodzenia (nie zaś miejsce zamieszkania). Na miejscu wypełniamy podanie o wydanie odpisu - opłata 5 zł., za sam zaś odpis skrócony aktu urodzenia opłata wynosi - 15 zł. Po odpis skrócony aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie należy zgłosić się do USC właściwego ze względu na zawarcie poprzedniego małżeństwa. Z kolei po odpis skrócony aktu zgonu poprzedniego małżonka, do USC właściwego ze względu na miejsce zgonu. Z wymienionymi dokumentami, oczywiście we dwoje, należy pojawić się w wybranym przez siebie USC by załatwić formalności związane ze ślubem. Tutaj na miejscu wypełnicie tzw. zapewnienie o braku przeszkód do zawarcia małżeństwa (dane personalne, adres zamieszkania, numer i seria dowodu osobistego itp.) Za przyjęcie zapewnienia wniesiecie opłatę w wysokości 5 zł., oraz dodatkowo za każdy załącznik po 50 groszy (załącznik - czyli odpis skrócony aktu urodzenia itp.), a na koniec sporządzenie aktu małżeństwa - opłata wynosi 75 zł. 2 Tu oprócz przygotowań papierkowych nie ma niczego. Nie chodzi się przymusowo na nauki ani do poradni. 3 To zależy o co Wam konkretnie chodzi. Jeśli chcecie po wszystkim wesele, to ksozt zalezny będzie od liczby gości, lokalu, menu, alkoholu, napoi, tego, czy impreza będzie jedno, czy dwudniowa. Można też zrobić sam obiad dla świadków, PM, Rodziców - wtedy będzie taniej. Ile na to przeznaczycie, to już zalezy od Was. Od tego., czy to tylko obiad po wszystkim będzie, czy wesele. A może zdecydujecie się stylem Amerykańskich Par pojechać wprost na miesiąc miodowy? (wtedy będą tylko opłaty za stroje, samochód, urzędowe) 4 Proboszcza nie interesuje ślub cywilny, Wszystkich informacji i na wszelkie pytania związane z papierologią odpowiedzą Urzędnicy. Co do upiększenia, to zalezy co masz na myśli. Nie sądzę, by pozwolono Ci na ozdabianie Sali, ale to też pewnie zależeć będzie od Kierownika USC. Być może pozwoli Ci na ozdobienie krzeseł, postawienie kwiatów, ale ja bym nie przesadzała z ozdobnikamii. Najlepiej wybierzcie się lub sama na poczatek się przejdź do Urzędu i popytaj. Dokumenty takie jak Akt urodzenia ważne są do 3 meisięcy, także jeśli teraz je załatwisz, to w ciągu 3 miesięcy musisz wziąć ślub, takze weź to pod uwagę. Przebieg ceremonii: Zawarcie małżeństwa następuje publicznie, w obecności kierownika USC i dwóch pełnoletnich świadków po sprawdzeniu tożsamości ich i narzeczonych na podstawie dowodów osobistych.. Najpierw urzędnik wygłasza mowę o roli małżeństwa jako podstawowej komórki społeczeństwa po czym zapytuje narzeczonych czy zamierzają zawrzeć małżeństwo i czy uczynią wszystko, by ich małżeństwo było trwałe i szczęśliwe. Jako symbol zawartego związku małżonkowie zakładają sobie nawzajem obrączki. Ta pierwsza i najważniejsza część uroczystości trawa około 10-15 minut Kolejnym etapem ceremonii jest podpisanie aktu małżeństwa, najpierw przez Państwa Młodych, a następnie przez świadków oraz urzędnika U.S.C. Uroczystość kończą życzenia dla nowo zaślubionych, które jako pierwszy składa urzędnik, a następnie świadkowie, rodzice pary młodej i pozostali uczestnicy ceremonii. Tradycyjnie po głównej części uroczystości uczestnicy przechodzą do innej, bardziej kameralnej sali, w której wznoszony jest toast za pomyślność nowo poślubionych małżonków.
Edytowane przez chilanes Czas edycji: 2009-02-23 o 13:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
Hihi no to mamy znawcę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
Hahahaha Diankusia nie, nie
![]() ![]()
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
witam zachodniopomorskie Panny młode
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:53.