![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dotacje, a własna działalność gospodarcza??Proszę o pomoc!
napiszę o UP. Nie wymagają wykształcenia, poręczyciel musi zarabiać 10% wnioskowanej kwoty. Jeśli wnioskujecie 18 tysięcy poręczyciel musi zarabiac 1800 brutto. W UP wymagają dwóch poręczycieli.
![]() |
#122 | |
Przyczajenie
|
Dot.: własna działalność gospodarcza - dotacje itp
Cytat:
W wątku parę razy wspomniana została kwestia żyrantów. Warto jest dowiedzieć się w Urzędzie Pracy, czy nie akceptuje on innej formy poręczenia, jak weksel (awal), czy zabezpieczenie własnym majątkiem. Bywa, że trudno jest znaleźć dwóch żyrantów i wówczas warto rozważać też inne możliwości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Raczkowanie
|
Hej
Orientuje sie ktoś może w sprawach Domu Weselnego? Ile trzeba zainwestować? Znalazłam już budynek. Mogę liczyć na jakieś dofinansowanie z PUP. lub UE lub z Banku? dzinx ![]()
![]() |
#124 |
Zadomowienie
|
O ile nic się nie pozmieniało, to z UP można dostać 18 tys. na rozkręcenie pierwszej działalności gospodarczej (aby dofinansowanie było bezzwrotne, działalność musi funkcjonować potem minimum rok). Do tego można dostać dofinansowanie z UE w wysokości 40 tys. Po szczegóły proponuje sie udac do UP.
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
A ile trzeba mniej wiecej na taki dom weselny kasy włożyć. Słyszałam że ok 300tyś. nie dostane przecież tyle z urzędu ani unii
![]()
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
dofinansowanie z UP, start własnej działaności- pytania
hej wizażanki
![]() ![]() zwracam się do Was z prośbą. myślę o założeniu DZG i mam kilka pytań. konkretnie chcemy założyc kilka stoisk targowych w różnych miastach i stąd moje pytanie. może któraś z Was się orientuje- lub zajmuje się tym- ile kosztuje wynajęcie takiego stanowiska? czy opłata jest miesięczna i czy wliczone jest w nią także stoisko czy blaszak trzeba kupi samemu? będę wdzięczna za odp. czy orientujecie się może ile czeka się na rozpatrzenie wniosku o dofinansowanie? i jeszcze jedno- jeżeli w pracy (etat) wezmę bezpłatny urlop to czy mój pracodawca w takim wypadku nadal odprowadza za mnie składki? pytam bo nie orientuje się czy kiedy będę na takim urlopie to odprowadzam całe 270zł do ZUS czy może pomniejszone o składki zdrowotne? pozdrawiam wszystkie które odważyły się na prowadzenie własnej działaności ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Raczkowanie
|
Dot.: dofinansowanie z UP, start własnej działaności- pytania
so_elcia87 z tego co ja wiem, to każdy urząd pracy ma trochę odmienny regulamin co do udzielania takich dotacji. Najlepiej osobiście odwiedzić pup.
U mnie w mieście ( Cieszyn) pup ogłasza datę naboru wniosków (najbliższy to 7-15 09). Gdy złożymy wniosek urząd ma 30 dni na jego rozpatrzenie, pod warunkiem, że jest kompletny ( posiada bisness plan, wypełniony wniosek z pup, i co tam jeszcze wymagają). Gdy zostanie pozytywnie rozpatrzony w ciągu kolejnych 30 dni przesyłają pieniądze. Koszt wynajęcia straganu jest pewnie różny w różnych miastach, u mnie to 300 zł/miesiąc, przy czym mając dodację przez 6 miesięcy płaci się 50%. Moja teściowa starała się swego czasu o taką właśnie dotację - sprzedaż na targowisku i niestety dostała odpowiedź odmowną. Aby starać się o dofinansowanie trzeba być co najmniej przez 1 miesiąc zarejestrowanym jako osoba bezrobotna.
http://bd.lilypie.com/eGmKp1/.png http://abcslubu.pl/suwak/03_15_2007_24_6_2006_24.png Edytowane przez mamaczkowa Czas edycji: 2009-09-06 o 12:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
W "moim" urzędzie 30 dni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
dzieki kochane za odpowiedź!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Wtajemniczenie
|
Ale z tego co sie orientuje, zeby dostac dofinansowanie z UP trzeba byc zarejestrowanym jako bezrobotny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
BAN stały
|
Hej! Zadałam już pytanie w innym wątku, ale teraz zobaczyłam, że chyba pomyliłam wątki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
myślę, że dotację ma szansę dosta każdy, ale co z tego wyniknie to nigdy nie wiadomo. sądzę że patrzą nie tylko na wykształcenie ale na wszystkie bilanse, wstępnie podpisane umowy itp. czy biznes w ogóle będzie opłacalny. uważam że nie ma sensu zleca pisania biznesplanu- zazwyczaj- tak mi się wydaje- że robią to raczej pobieżnie, a gdy sama wszystko napiszesz, przeanalizujesz odkryjesz i zastanowisz się nad plusami i minusami i okaże się dopiero czy będzie to opłacalne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam
Mam takie pytanie wczoraj podpisałam umowe z PuP i zaraz po podpisaniu poszłam zglosic działalnosc.Czy mogą być te same daty podpisania umowy i otwarcia dzialanosci? środków jeszcze nie dostałam, jest weeken to pewnie nie zdążyły jeszcze wpłynąć na konto. Bardzo proszę o odpowiedz bo strasznie się denerwuje. Z góry dziękuje. Magda |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#135 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam
Mam takie pytanie wczoraj podpisałam umowe z PuP i zaraz po podpisaniu poszłam zglosic działalnosc.Czy mogą być te same daty podpisania umowy i otwarcia dzialanosci? środków jeszcze nie dostałam, jest weeken to pewnie nie zdążyły jeszcze wpłynąć na konto. Bardzo proszę o odpowiedz bo strasznie się denerwuje. Z góry dziękuje. Magda |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- Zamiast poręczycieli można podpisać weksel.
![]() |
![]() |
#137 |
Rozeznanie
|
Drogie Wizażanki,
myślę od jakiegoś czasu o założeniu własnej działalności. Zamierzam postarać się o środki z UP. Wiem, że mogę je wydać na remont lokalu, niezbędne akcesoria typu kasa fiskalna itp, a jak jest z towarem? Mogę wydać je na towar? Ile w ogóle mam czasu na wydanie tych pieniędzy? Słyszałam, że tydzień i słyszałam też, że miesiąc? Jak to jest? Z góry dziękuję za odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeżeli bezrobotny zamierza w ramach otrzymanych funduszy zakupić wymienione poniżej środki, materiały i usługi, zakupy te podlegają następującym ograniczeniom:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
Izba Gospodarcza-dotacje
Czy ktos z Was bral dotacje na dzialalnosc z Izby Gospodarczej? Jesli tak, to mniej wiecej jak to wygladalo i na jakich warunkach?
pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Przyczajenie
|
Dot.: własna działalność gospodarcza - dotacje itp
Cytat:
Izmonek, dotacje są właśnie po to, żeby likwidować bezrobocie, zeby osoby, które nie mogą znaleźć pracy miały też szansę na zarobek. Moim zdaniem bardzo dobrze ze dotacje są dla bezrobotnych... Niestety nie mozna miec wszystkiego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie można było na towar przeznaczyć nie całe 50% . Ma się 30 dni na rozporządzenie pieniędzmi z dotacji . Co do "nie fair że dotacje sa tylko dla bezrobotnych kończę studia pracuje i mam przez to zrezygnować z pracy bo chce otworzyć firmę to jest pogrzany kraj zero rozwoju promowane jest nieróbstwo" To z jednej strony logiczne , że takie dotacje są bardziej potrzebne bezrobotnym . Pomijając to , że wpływają na redukcję bezrobocia , to przecież osoba bezrobotna nie może tak jak osoba pracująca ubiegać się np o kredyt na rozpoczęcie działalności . Z drugiej jednak strony , pomysł na własną dzialalnośc mają też osoby na etacie - niekiedy są to osoby zarabiające najniższą krajową , mające na utrzymaniu rodzinę - więc dostanie kredytu jest niemożliwe lub poprostu zbyt ryzykowne . Powinno być to jakoś wypośrodkowane - lub zostają dotacje z Unii.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
ja jestem na "świeżo"po otrzymaniu dotacji z UP(Bielsko-Biała) i powiem Wam że nie jest to takie proste jak jak niektórym się wydaje...
o dotkę starałam się od marca br. otrzymałam dopiero w październiku (nie było wcześniej środków z ministerstwa, czekali na kolejne pieniądze) jeżeli chodzi o wydatkowanie dotacji to u mnie : jest na to miesiąc, na rozliczenie 2 mies. na towar mogłam wydać 70% kwoty to tyle na szybko ![]() Co do izmonek "nie fair że dotacje sa tylko dla bezrobotnych kończę studia pracuje i mam przez to zrezygnować z pracy bo chce otworzyć firmę to jest pogrzany kraj zero rozwoju promowane jest nieróbstwo" nie czepiaj się bezrobotnych, jeśli nie wiesz na jakich zasadach jest przyznawana dotacja, to nie wygląda w ten sposób, że przychodzisz i już od ręki dają Ci pieniądze -bo Ci się należy !!!!!!!! bo jesteś sobą bezrobotną i pokrzywdzoną przez los !!! nie mów że każdy bezrobotny to nierób !!!! To tak jak ja, mówiłabym że np. wszyscy studenci to wyksztaciuchy za pieniądze i nic nie potrafią, maja zero inteligencji, doświadczenia i tak dalej i tak dalej można się napalać i podgrzewać tylko po co ??????!!!!!!!!!!!!! Moim zdaniem, nie można generalizować i wkładać wszystkich do jednego worka, lepiej zainteresuj się tym z jakiej Ty możesz skorzystać dotacji jako studentka pracująca a nie rozpaczaj nad rozlanym mlekiem, że żyjemy w pogrzanym kraju bo to wszyscy wiemy !!!!!!!!!
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
ja sie wlasnie staram o dotacje, ale z UE. Jest trudniej, ale większe pieniążki. Bo za 17tys z UP to raczej bym była w połowie drogi dopiero.
A wlasnie...na co mogliscie przeznaczyc pieniadze z UP? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
ja też zamierzam sie ubiegać o dotacje z up. i mam pytanie, wnoiski pisalyscie same?
jest tam jeden punkt z którym mam problem, chodzi mi o ten w ktorym trzeba napisac czy podjelo sie jakies kroki by otowrzyc działalnosc a co jesli otwarcie działalnosci jest uzaleznione od otrzymania dotacji?
![]() |
#145 |
Wtajemniczenie
|
dziś w gazecie prawnej miał byc dodatek w formie cd "pieniązdze na założenie firmy". Mam nadzieję, że nie odbieracie tego jako reklamy, ale może komuś sie przyda. Tam mają być porady odnośnie formalności i pozyskania pieniedzy
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
jedna rzecz mi się nie podoba, we wnoisku trzeba wpisać czy ma sie lokal własny czy sie wynajmuje
a przecież nie będę wynajmować lokalu na marne, nie wiedząc czy dostanę pieniądze poza tym przecież może sie zdarzyć że ktoś nam sprzatnie sprzed nosa upatrzony lokal pod wynajem i co wtedy nie wiem co mam zrobić w tej kwestii przeczytałam tez gdzieś: Jeśli, aby móc starać się o dotację zdecydujemy się pozostać bezrobotnymi przez wymagany okres czasu, trzeba liczyć się z wszelkimi tego konsekwencjami. Brzmi groźnie, choć w rzeczywistości chodzi tylko o to, że urząd może zacząć kierować nas na różne rozmowy w sprawie pracy, szkoleń lub staży. Jeśli odmówimy bez istotnej przyczyny, przez najbliższe 12 miesięcy nie będziemy mogli starać się o przyznanie środków na założenie firmy. oni mi będą chcieli znaleźc pracę a ja chcę mieć wlasną firmę i co wtedy? jak odmówię to bye bye dotacje...
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get." 2014 ![]() ![]() ![]() nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych ![]() Edytowane przez Paulinka675 Czas edycji: 2009-11-19 o 15:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
ja pisałam wniosek sama,
otwarłam sklep internetowy + handl na allegro (dekoracje świąteczne,wiklina,kosze piknikowe,filiżnaki .... czyli ogólnie dekoracje i wyposażenie wnętrz powiem Wam szczerze że najgorzej się zabrać ![]() musisz zainwestować najpierw mnóstwo swojego wolnego czasu który jest bezcenny ![]() dotkę mogłam wydać na to wszystko o co wnioskowałam : wyposażenie lokalu(meble,oświetlenie) remont,sprzęt potrzebny do wykonywania działalności 70 % dotacji na towar ja np.nie mogłam kupić samochodu wszystko chyba zależy też od rodzaju otwieranej działalności śledząc watki dotyczące dotacji z UP to chyba każdy ma inny regulamin przeznaczenia pieniążków, więc najlepiej nie sugerowac się niczym tylko pytać u siebie w rejonie to tak na szybko,myślę że choć troszkę pomogłam ![]() pozdrawiam cieplutko i życzę powodzenia ![]() ![]() P.s nie można się tutaj podpisać nazwą firmy ,ale dla zainteresowanych chętnie podam ( na priva ) adres sklepu i nick z alla ,możecie zobaczyć jak się urządzam w tej mojej firmie .... Ewa - Businesswoman od 1 pażdziernika ![]()
![]() |
#148 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
DZIAŁANIA PODJĘTE NA RZECZ URUCHOMIENIA DZIAŁALNOŚCI - jak już było wcześniej napisane - skoro nie podjęłaś żadnych kroków by rozpocząć działalnośc nie bardzo jak masz wypełnić tą część . Bliżej radziłabym się dowiedzieć we właściwym urzędzie , bo wątpię by akceptowali puste pola . Lub może pod spodem dorobić 2 linijki i napisać , że nie ma się jeszcze lokalu ale ma się zamiar wynajmować i napisać mw jaki będzie tego koszt . Równiez odnośnie odrzucania ofert pracy bym na twoim miejscu dowiadywała się u źródła . Wydaje mi się jednak , że nie będą na siłę wysyłać Cie na rozmowy w sprawie pracy skoro zdeklarujesz , że chcesz starać się o dotację . No i na twoim miejscu nie rejestrowałabym się jako bezrobotna na długo przed składaniem wniosku , bo wtedy istnieje większe prawdopodobieństwo , że będą ci wciskać jaką ofertę pracy .
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
jest jeszcze taka opcja żeby najpierw się do nich zgłosić na to szkolenie przygotowujące do otwarcia działalności
i ja chyba tak zrobie że najpierw spróbuję się dostać na szkolenie a potem złoże wniosek na dotacje a wy składając wnioski miałyście jakieś doświadczenie? bo ja mam małą wiedzę jesli chodzi o sprawy z zusem, podatkami itp
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja właśnie składam wniosek o dotacje z UE. Warunek jest taki, ze musiałam sie zarejestrować w UP. Od razu poprosiłam gościa, który mnie rejestrował,ze staram sie o dotacje i proszę o nie szukanie mi pracy. Od razu sie zgodził, i nie wypełnialiśmy pola, gdzie się wpisywało jakiej pracy szukam. I zauważyłam, iz bezrobotni na początku muszą się stawiać w UP co miesiąc lub dwa. Ja byłam tydzień temu sie rejestrować, a kolejny termin mam na marzec, bo "nie szuka Pani pracy". prosto, gładko, bez problemow. Szkoda, ze tak zawsze nie ma. A z tymi wnioskami to tyle zachodu:/ Wlasnie drukuje wnioski....10 stron. Tyle wypełniania :/ Edytowane przez ellish Czas edycji: 2009-11-19 o 18:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:42.