Kastracja kota - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-31, 17:34   #121
lain
Zakorzenienie

Dot.: Kastracja kota

a co polecacie? sterylizowac czy kastrowac?
bo tu http://forum.animalia.pl/read.php?17...725#msg-314725 jakis wet sie wypowiada na pytanie dziewczyny o sterylizacje 3-miesiecznych kotek. i juz w ogole zglupialam chcialabym to zrobic jak najwczesniej, jednak sama sterylizacja to chyba jednak malo... nie chcialabym zeby kotka nadal miotaly hormony wolalabym wykastrowac.
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-31, 17:44   #122
vilandra
Zakorzenienie

@@@@@@@@@@@

Edytowane przez vilandra
Czas edycji: 2010-08-20 o 00:01
vilandra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-31, 17:48   #123
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vilandra Pokaż wiadomość
Zresztą najlepiej jak Ci to wszystko wytlumaczy wet
chyba tak
pewno kazdy wet robi zabieg wg swoich przekonan. jak mu powiem jaka jest sytuacja (z reszta sam zobaczy jak oba kitki przyjada na odrobaczanie) to mam nadzieje sam doradzi jak najlepiej
strasznie na ten temat jest namieszane w necie. co wet i co hodowca to inne zdanie
Stary 2009-05-31, 18:24   #124
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez vilandra Pokaż wiadomość
Sunshain napewno napisze coś innego.
żartujesz

ile razy można słyszeć pytanie jaki wiek najlepszy - skoro mozna kastrować w wieku 3 m-cy to tym bardziej w wieku 5 czy m-cy

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2009-05-31 o 18:31
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-31, 18:59   #125
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sunshain Pokaż wiadomość
ile razy można słyszeć pytanie jaki wiek najlepszy - skoro mozna kastrować w wieku 3 m-cy to tym bardziej w wieku 5 czy m-cy
pewno tyle razy ile slyszy sie calkowicie rozne opinie na ten temat
to ja lepiej juz zapytam swojego (a raczej moich kotow) weta o rade, bo widze, ze zdania sa baaaaaaardzo podzielone

Edytowane przez lain
Czas edycji: 2009-05-31 o 19:02
Stary 2009-06-01, 13:40   #126
dasza220
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
zeby nie mnozyc watkow dam swoje pytanie tu, choc nie chodzi o kastracje kocura a o sterylizacje kotki

dziewczyny powiedzcie mi kiedy najlepiej sterylizowac kotke? przed czy po pierwszej rui? (pytanie osoby doswiadczonej tylko z kocurami, z kotka bede miala do czynienia pierwszy raz)

sytuacja jest taka, ze mam ponad 11letniego wychodzacego, wykastrowanego kocura, ktoremu nie zabronie juz wychodzic, bo jest za stary na takie zmiany. za miesiac sie dokoce i bede miala kocieta: kocura i kotke. tak sie zastanawiam czy ze wzgledu na mozliwosc wychodzenia, a do tego obecnosc niewykastrowanego kocura (tego malego, ktory tez zostanie wykastrowany po osiagnieciu odpowiedniego wieku) sterylizowac ja przed ruja?
jesli tak to jaki wiek bylby do tego optymalny zeby zdarzyc przed?
bardzo nie chcialabym zeby gdzies sobie poszla i wrocila z brzuchem (albo nie daj boze - zeby zaplodnil ja koci brat - choc nie wiem kiedy kocury naberaja do tego zdolnosci)

poradzcie cos, bo nie wiem jak to rozegrac
(wiadomo, ze zapytam tez o rade naszego weta jak pojdziemy na odrobaczanie, ale juz teraz chcialabym sobie rozjasnic sytuacje, a pewno niejedna z was ma takie doswiadczenia)
Ja mam kotkę po sterylizacji. W wieku 5 m-cy dostała rujkę i niestety musiałam odczekać 2 tygodnie żeby wykonać zabieg sterylizacji. Nie ma co zwlekać z zabiegiem, gdyż kotki w naszych domach najczęściej jeśli nie doszło do zapłodnienie po około 2-3 tygodniach dostają ponownie rujkę i tak w nieskończoność. A mój kocur mimo kastracji próbował pokryć Milkę. Kotki można sterylizować przed pierwszą rujką co zapobiega powstaniu nowotworów narządów rodnych jak i sutków. U mojej Milki (mimo iż nie miała żadnych ojawów chorobowych) podczas zabiegu wet stwierdził cysty na jajniku. Kotka czuje się świetnie i jedynym mankamentem jest to, że przytyła.
dasza220 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-23, 22:16   #127
Blooou
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Lupetita Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja ostatnio mam problem z moim kocurkiem, ma 6 miesięcy i ostatnio zachowuje sie dosc agresywnie: gryzie, skacze i poluje na ludzi, wszedzie go pełno biega jak oszalały, ostatnio wskakiwał na zasłone i jest cala podrapana dzis w nocy wtedy gdy nie spal to caly czas, non stop miauczał i wydawał inne glosne dźwieki a przy tym siedzial przed oknem i sie wpatrywal na zewnatrz caly czas bralam go na lozko i tulilam ale to nie pomagalo dzis od rana tez chodzi po domu i miauczy, nie wiem czemu sie tak zachowuje o co mu moze chodzic? dodam ze jest to kot niewychodzacy na dwor. Zaczynam sie zastanawiac czy przyczyną nie jest to że nie jest jeszcze wykastrowany?? Ale czy 6 miesiecy to nie za malo na zabieg?? I czy zachowuje sie tak dlatego że hormony mu szaleją??
Dziewczyn poradźcie co mam robic...
Normalkaa ; p Mój kot jak był malutki strasznie był energiczny, gryzł i drapał, atakował np. wybiegając zza krzaków, ale po prostu chciał się bawić. Jak poklepało się o swoje uda, ten zaczął wdrapywać się do Ciebie po spodniach, żeby się poprzytulać i oczywiście żeby go głaskać. Dzisiaj też byłam z nim u wetka. Kastracja (ma półtora roku). Bardzo się o niego martwię i wgl. Chyba z 4/5 razy wymiotował, zsikał się na kanapę... Teraz sobie śpi. Mój kochany biedak. Nigdy, przenigdy nie zamieniłabym go na nikogo/nic.
Blooou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-24, 13:43   #128
esfira
Zakorzenienie

Bloou, może zbadaj kotu krew przed kastracją na wszelki wypadek, skoro się niepokoisz?

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-24, 14:34   #129
Stellanova
BAN stały

Kiedy przeprowadzic zabieg sterylizacji kota?

Zabieg sterylizacji kota moze być wykonany prawie w kazdym wieku.
Wielu lekarzy ( przede wszystkim w USA) decyduje sie na wczesną kastracje. Tak wczesną aby zdarzyć przed osiągnięciem dojrzałości płciowej kocięcia.
W Polscce najczęściej wykonywane sa zabiegi u kota w wieku 6-8 miesięcy.

UWAGA: w przypadku kocurów najlepiej ten zabieg przeprowadzic przed tym kiedy mocz zyskuje charakterystyczny "kocurowaty" zapach.
A dlatego, że zabieg wykonywany w późniejszym czasie moze nie byc skutecznym pod wzgledem wyeliminowania tego zapachu.

Na czym polega zabieg kastarcji kota?
Jest to dosc prosty zabieg chirurgiczny .
Wykonany wprawidłowych warunkach nie stanowi ryzyka dla kota. Oczywiscie zabieg jest wykonywany przy zneiczuleniu całkowitym.

U kotek jest bardziej skomplikowany - polega na usunięciu jajników labo na usunieciu jajników wraz z macicą przez nacięcie na brzuszku. Zabieg sterylizacji trwa ok. poł godziny.

Usuniecie jajników u kotek nazywa sie: ovariektomia.
Usuniecie jajników wraz z macicą u kotek nazywa się: ovariohisterektomia

U kocurów zabieg kastarcji polega na usunięciu jąder. A wykonuje sie to pzrez nacięcie worka mosznowego . I ciekawostka: rana jest tak niewielka, że nie potrzeba zakładać nawet szwów. Cały zabieg trwa kilka do kilkunastu minut.

Trzeba po sterylizacji kotów trzeba bardzo uważac aby nasz pupil nie rozlizał rany i samodzielnie nie "zerwał" szwów. Dlatego dobrze jest zaopatrzyć kota w specjalny kołnierzyk czy fartuszek ochronny.

Ważne jest też aby pamietać o pewnej rzeczy jaka dotyczy kastrowanych kotów i kotek mianowicie po sterylizacji nastepuje przyrost masy ciała.
U kastrowanych kocurów spożycie karmy wzrasta o 26% a u kastrowanych kotek o 18%. Warto tez wiedzieć, ze zapotrzebowanie energetyczne u sterylizowanych kotów spada o 30%.

Jakie korzysci przynosi zabieg kastracji?

Zabieg kastracji u kotek:
* pozwala zapobiegac trwale niechcianym miotom
* eliminuje uciazliwe "wokale" , apatię, agresje, ocieranie sie o przedmioty w okresi rui - a pamietajmy, ze ruja u kotek domowych moze wystepowac jedna po drugiej
* zapobiega powikłaniom związanym z ciażą
* zapobiega infekcjom gruczołów mlekowych,macicy, ropomaciczu.
* zapobiega nowotworom narzadow rodnych

Zabieg kastarcji u kocurów:
* powoduje zmiany w zachowaniu bo kot staje sie spokojniejszy, łagodnieje, lubi domowe pielesze i jest o wiele bardziej towarzyski.
* zmniejsza agresje teretorialną i bojki z innymi kotami
* eleminuje znaczenie mieszkania (kociego terenu) intensywnym zapachem moczu.
* eliminuje ryzyko chorób prostaty , jader

Edytowane przez Stellanova
Czas edycji: 2010-10-24 o 14:26
Stellanova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości