![]() |
#121 |
Przyczajenie
|
Dot.: Aborcja czy urodzenie dziecka?....
|
![]() ![]() |
![]() |
#122 | |
Buc
|
Cytat:
to wytłumacz mi proszę czym w takim razie jest aborcja. usunięciem nadżerki ? ![]()
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
mallelamale, po co Ty w ogole watek zalozylas, skoro uwazasz tylko poglady sarenki za jedyne sluszne? Jak Ci przez mysl, nigdy nie przeszlo, ze ta aborcja, moze sie za Toba ciagnac do konca zycia, to tylko potwierdzenie jak niedojrzala jeszcze jako 18latka (co normalne!) jestes.
Porozmawiaj z chlopakiem, mama, siostra, kuzynka, babcia, przyjaciolka. Z najblizszymi.
#124 |
Raczkowanie
|
Nie jestem w ciazy i nigdy nie bylam. Jestem w Twoim wieku, uprawiam seks i czesto przezywam 2 dni spozniajacego sie okresu.
Wielokrotnie zapoznawalam sie z tematem aborcji. Mieszkam w Niemczech, gdzie aborcja jest legalna (dla mnie to oczywiste i logiczne.) Czytalam na temat wielu metod, zapoznawalam sie z opiniami ludzi, z badaniami, z pytaniem "od kiedy plod staje sie czlowiekiem i mozemy o nim mowic jako o dziecku" Trudno powiedziec na co bym sie zdecydowala. Jestem z moim chlopakiem dlugo, wiem, ze by mnie nie zostawil. Tylko co to daje? Bedziesz musiala zrobic sobie przerwe w nauce, zapomniec o imprezach studenckich i wielu innych milych rzeczach. Pewnie, trzeba bylo uwazac, ale nikt czasu juz nie cofnie. Co mozesz zagwarantowac dziecku? Niepelna rodzine, zycie w ubostwie (moze to lekka przesada, ale wiadomo, ze bedzie ciezko finansowo)i mase innych nieciekawych warunkow. Adopcja? Na swiat przychodzi MOJE dziecko, widze jego male stopki, uszka, jest sliczne. Oddaje je do domu dziecka? Albo obcym ludziom? Ok, moze oni sa w stanie zapewnic mu cudowne zycie. Ale pomysl, dziecko po latach dowiaduje sie, ze to nie sa jego prawdziwi rodzice. Nie wie kim jest i skad pochodzi. Co gorsze? Nie pozwolic mu sie urodzic, zanim bedzie w stanie samodzielnie funkcjonowac? Czy oddac obcym i pozwolic by kiedys w przyszlosci nie mogl odnalezsc sie we wlasnym swiecie. Ale uwazam, ze aborcja to ostatecznosc, a nie pojscie na latwizne. Pomysl moze jednak o tym co mozesz dac temu dziecku. Moze rodzice twojego narzyczonego sa w stanie Wam pomoc? A Twoja Mama? Rodzina i przyjaciele? W grupie zawsze razniej ![]() A tyle milsci nikt nie jest w stanie dac dziecku jak jego wlasna matka. |
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Wtajemniczenie
|
Nawet polski kodeks cywilny chroni osobę od momentu poczęcia, stąd też aborcja jest nielegalna, na całe szczęście.
|
![]() ![]() |
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#127 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
Buc
|
tak, z mojego punktu widzenia tak.
#131 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
w niektorych krajach kara smierci jest legalna, a jakby nie bylo jest to zabicie czlowieka. Wiec argument nietrafiony calkiem....
#133 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#134 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Problemem jest w Polsce uświadomienie ludziom jak ułatwić adopcję. Większość dzieci , które nie poszły do adopcji mają nieuregulowane sprawy związane z rodzicami biologicznymi. Dzieci, których rodzice zrzekli się praw a do tego są noworodkami są oddawane w tempie iście ekspresowym. Wiem bo mam kuzynkę, która po wielu nieudanych próbach posiadania dziecka , zaadoptowała. Jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż aborcja. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#135 | |
BAN stały
|
Cytat:
oczywiscie ze ja jej tego nie zagwarantuje . ja nie zagwarantuje ze nie bedzie miec traumy. i wice wersa. ty mozesz zagwarantowac ze to dziecko nie bedzie dla niej balastem? ze pokocha je? moje kolezanki problemow z psychika poaborcyjnych nie mialy. ulzylo im krotka mowiac. ale pewnie sa i takie ktore maja powiklania i w przyszlosci dzieci miec nie moga. kłana sie dobry ginekolog. dwa: dlatego napisalam autorce watku by podjela taka decyzje jaka podpowiada jej serce. ale widze ze tu ludzi uwielbiaja skakac sobie do oczu i oceniac slowa wyrwane z kontekstu |
|
![]() ![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Lilen matka dbająca o odbro swojego dziecka poświęca często wiele, swoją tęsknotę za jego ślicznymi uszkami i stópkami też.
![]() Nie rozumiem dlaczego uważasz,że dziecko oddane do adopcji, nie będzie mogło odnaleźć się we własnym świecie. Czyli lepiej by tego świata nigdy nie miało ?
#137 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Osobom, które chcą podyskutować o adopcji (moze się czegoś dowiedzieć), proponuję przeniesienie się do wątku o adopcji, który to link mam w podpisie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#139 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Można kochać własne dziecko i żałować, że życie się inaczej nie potoczyło. Nie masz pojęcia o czym piszesz a wyrażasz swoje zdanie. Zdanie z kosmosu. Aż mnie trzęsie. Jak można w imię "wyrazania własnej opinii" być takim...wstrętnym?
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
Tak się zastanawiam jak te wszystkie dziewczyny, które tak potępiają adopcję się poczują jak się okaże , że to jedyne wyjście posiadania dziecka. też będą mówiły, że lepiej zabić niż oddać komuś kto dziecko pokocha i wychowa?
|
![]() ![]() |
![]() |
#141 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jednak mimo wszystko, aborcje zalegalizowala wieszkosc kraji. (O karze smierci mowi legalnie naprawde w niewielu krajach:np Lotwa, Chiny) Aborcja jest legalna naprawde w wielu krajach, rowniez poza UE. W krajach wysoko rozwinietych, co mogloby dac NAM- Polakom do myslenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja mowie, zeby porozmawiala lepiej z mama, rodzina swoja, chlopakiem... bo jest bardzo mloda jeszcze i malo dojrzala na podjecie samodzielnie tak ciezkiej decyzji.
![]() |
#143 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"w którym tygodniu zaczyna bić serce dziecka" wpisz i google na stu stronach prawde ci powie ![]()
![]() |
#144 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
sadze, ze wina lezy po jego stronie, i obrzydliwe jest to stwierdzenie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#145 |
Zadomowienie
|
tak właśnie jest. Jeśli nie w 21 dniu. Miałam na ten temat zajęcia z człowiekiem, który na tej podstawie ustalił, że serce jego córeczki zaczęło bić w rocznice ślubu jego i jego żony
Moher to siła.Moher to władza. Moherowych kapeluszy.Nigdy się nie zdradza. Moher daje młodość.Niesie wielkich przemian wiatr Moherowy beret opanuje świat. "Wielkie historie miłosne mogą nie mieć końca. Ale co muszą mieć nieodzownie – to początek." ~Kłamczucha ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Raczkowanie
|
Ale tak oczywiscie, zyjesz w Polsce, wiecm usisz dostosowac sie do polskiego prawa. Przykro mi bardzo.
Temat legalizacji aborcji to taka mala dygresja z mojej storny, wybaczcie. Prosze, nie kamieniujcie mnie za to ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#147 | |
BAN stały
|
Cytat:
czym jest aborcja: termin potoczny oznaczający dokonanie celowego, przedwczesnego, sztucznego zakończenia ciąży i usunięcie zarodka lub płodu. nie zabicie dziecka . dwa: Z definicją aborcji połączone jest pojęcie zdolności płodu do przeżycia w środowisku pozamacicznym w przypadku przedwczesnego zakończenia ciąży, aktualnie ta granica dzięki postępowi w medycynie sięga około 22 tygodnia życia płodowego |
|
![]() ![]() |
![]() |
#148 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
Zadomowienie
|
"W najwcześniejszych stadiach rozwoju zarodka powstają związki układów nerwowego i krwionośnego po 4-5 tygodniach zarodek pół cm długości. W uwypukleniu, które staje się później głową rozwija się mózg. Boczne wyrostki wkrótce przekształcają się w małe nogi i ręce. Serce tłoczy krew do naczyń, którymi przepływa przez łożysko. Ośmiotygodniowy zarodek długości 2,5 cm ma twarz oraz palce u rąk, nóg a także większość narządów wewnętrznych. Od tej pory określa się go miarem płodu. Widać już wyraźnie ludzki wyraz twarzy, uszy, nos i oczy. Można rozpoznać nawet płeć. Matka zaczyna wyczuwać ruchy dziecka."
znalezione na: http://www.sciaga.pl/tekst/47196-48-...rozwoj_plodowy
Moher to siła.Moher to władza. Moherowych kapeluszy.Nigdy się nie zdradza. Moher daje młodość.Niesie wielkich przemian wiatr Moherowy beret opanuje świat. "Wielkie historie miłosne mogą nie mieć końca. Ale co muszą mieć nieodzownie – to początek." ~Kłamczucha ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:47.