Myszki, białe myszki, polne myszki - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-05-26, 10:19   #121
motylek1007
Zakorzenienie

Dot.: Maleńka myszka - jak się nią opiekować?

Cytat:
Napisane przez aguca Pokaż wiadomość
Mam trzy kot, jak każde koty polują, zwykle są to już dorosłe myszy i te dajemy im pożreć, tym razem przyniosły jeszcze ślepą myszkę, ma ok. 4 cm. Zrobiłam jej małe gniazdko, ze ściankami, daje jej mleczka przez chusteczkę. A może lepiej śmietankę 30% bo w końcu jest tłustsza ? Może to złe miejsce dla myszki i i tak umrze? Jak się opiekować ty maleństwem ?
nie rozumiem to Twoje koty mogą jesc myszy ale jak przyniosły taka małą to już nie?????
W ogóle to sie dziwie że ona przeżyla...
To bedzie drastyczne ale może byloby lepiej jakby je zjadly bo co teraz sie z nia stanie? zaopiekujesz sie nia, wypuscisz a potem i tak koty ją zjedza???

może ona jest za mala i bez matki nie przezyje???

ps. nie wiem jak karmic taka mala mysze, może mlekiem w proszu??? nie mam pojecia.

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-26, 16:26   #122
Darus
Rozeznanie

hm, opiekuj się nią tak jak chomikiem.
tylko nie wiem czym karmić małą myszkę ...
dorosłe jedzą 'suchą karmę' ... ale małe ?
Stary 2007-05-26, 16:41   #123
Viris
Zakorzenienie

Małe piją mleko. Nie wiem dokładnie które mleko będzie zbliżone do mysiego, może kocie (do kupienia w sklepie zoo). Ale jeśli nie zamierzasz jej trzymać u siebie przez jej resztę życia to nie ma sensu jej teraz dokarmiać. Bo nie przeżyje sama na wolności raczej.

18,8 kg mniej od 26.01.2007 . Zamiast XL - M/S
Viris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-26, 19:11   #124
Xenia
Rozeznanie

Koniecznie znajdz forum mysie i tam zapytaj .
I jesli zdecydowalas to ja ratuj .
Ja rowniez znalazlam dzika ,malenka sikorke ,ktora wypadla z gniazda i choc tez mi polecili zeby ja odniesc i zostawic ,to ni zrobilam tego . Nie mialabym serca polozyc ja na chodniku.
Karmie ja codziennie i jak widze jak mnie wita i sie cieszy to nie zaluje.
Nawet jesli pozniej bylaby skazana aby zyc w poblizu czlowieka to jednak lepsze to niz nic . Zycie jest jedno i ja jej je ratuje.
Ty myszke tez mozesz ratowac , jesli wewnatrznie tak czujjesz.
Xenia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-26, 20:12   #125
Viris
Zakorzenienie

Tak juz to widze, ratowanie myszki i podziwianie razem z nia jak koty zalatwiaja inne myszy....

Stary 2007-05-26, 20:21   #126
aguca
Rozeznanie

Doskonale rozumiem, że oburza was mój tok myślenia, ale nie o tym wątek. Mysz posiada instynkt dlatego wie co robić jak dorasta, poczytałam trochę, myszy otwierają oczy w wieku 12-15 dni, a po 25 dniach uniezależniają się od mleka matki. Na razie karmię ją mlekiem krowim, wszyscy uważają że inne może być za tłuste, myszka robi kupę co znaczy że je. Bardzo bym chciała aby przeżyła i abym mogła ją oddać na wolność ale nie chcę się przywiązywać i robić sobie nadziei. Wiem że to bardzo trudne żeby takie maleństwo przeżyło bez matki ale podjęłam się tego zadania gdy rano tata przyniósł mi ją. Decydując się na przygarnięcie kotów(ale to inna historia) uznałam to że jako drapieżniki muszą polować i że będą mi to co upolowały przynosić w ramach wdzięczności lub żeby się pochwalić, i co innego kiedy przynoszą mi zmasakrowaną starą mysz która ledwo ziucha bo jest już tak umęczona że i tak umrze czy małego oseska który jest nie ruszony, nie zaatakowany. Gdyby nie to że koty zabijają myszy nasze środowisko nie byłby w równowadze była by plaga mysz, tak wszystko jest ok bo drapieżniki zabiją tyle ile potrzebują, taki łańcuch troficzny że to koty zjadają myszy a nie odwrotnie.Podstawowe wiadomości biologi z zakresu gimnazjum. Nie chcę prowadzić tu dyskusji na temat mojego myślenia, lecz proszę o rady.
aguca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-26, 21:10   #127
Viris
Zakorzenienie

Ok to skoro maluch robi koopke to jest dobrze. Ale jeśli te koopki są rzadkie to lepiej zmienić mleko (może kozie?). Co jeszcze - hym hym. Ciepełko takie prosto od mamusi - czyli może pod malcem i jego "gniazdkiem" umieść butelkę z ciepłą wodą, albo cos ala termoforek.

Stary 2007-05-26, 21:20   #128
aguca
Rozeznanie

Na muszkę świecimy lampką, ma swoje gniazdko z mocherku, jest jej cieplutko, zastanawiam czy nie zacząć jej przyzwyczajać do jedzenie takich rzeczy jak nasionka, najlepiej chyba poczekam aż zacznie otwierać oczka.
Stary 2007-05-26, 21:27   #129
Viris
Zakorzenienie

Na nasiona za wczesnie. Jak otworzy oczy mozesz zacząć próbować ale też dalej podawać mleko. W dzień owszem lampka wystarczy ale w nocy lepiej chyba grzać bez efektów świetlnych.

Stary 2007-05-26, 22:02   #130
aguca
Rozeznanie

Dlaczego? ona chyba i tak jest ślepa, nie? nie wiem powiedz czemu bo się ja nie znam...
Stary 2007-05-27, 02:10   #131
Xenia
Rozeznanie

Viris nie oburzaj sie [tak zabrzmialo], bo sama chec niesienia pomocy jest bardzo wazna i to zwlaszcza dzis , gdy w Polsce zwierzeta sa traktowane coraz bardziej przedmiotowo a ogolna znieczulica juz osiagnela tak olbrzymie rozmiary , ze az strach pomyslec , bo plakac sie chce.
Ktos pewnie wysmieje bo to tylko " zwykla mysz " jakich pelno .
Jednak to nagle uczucie troski , litosci i checi niesienia pomocy nie jest juz takie "zwykle ".
Wracajac do nieszczesnej myszy : czy to tylko zwykla mysz a moze to bezbronne , osierocone malenstwo zdane na laske losu ? Kwestia podejscia , zalezy od czlowieka. Dla mnie to biedactwo i tez bym ratowala.
Zreszta Ty rowniez angazujesz sie w ratowanie psow i czujesz sie bardzo spelniona pod tym wzgledem . No a ktos moze rzec , po co ratowac - jak swiata sie nie zbawi a ludzie zwierzaki i tak dalej beda wyrzucac ...
Ja rowniez ratuje wszystko co sie rusza i wymaga mojej opieki . Czasem nie zastanawiam sie co bedzie pozniej , bo wazne jest to , co trzeba robic w danej chwili.
Dziewczyna chce mysz ratowac ... niech ratuje .
Ta mysz ma tylko jedno zycie w prezencie i to jakie krotkie . Warto o nie zawalczyc , skoro uniknela tak tragicznego losu .
Oczywiscie zakladam i goraco w to wierze , ze jak ja ratuje , to otoczy ja pozniej bezpieczna opieka , tym bardziej , ze ma koty i doskonale wie , co one robia.
W tej kwestii nie mozna nikomu niczego narzucic , trzeba sie kierowac wlasnym rozsadkiem i odczytac to co podpowiada sumienie.
Xenia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-27, 11:47   #132
aguca
Rozeznanie

Myszka przeżyła noc! To dobry znak Czekamy wszyscy w domu aż oczka otworzy
Stary 2007-05-27, 11:58   #133
motylek1007
Zakorzenienie

mam nadzieje ze przeżyje ale co będzie z nią potem, jak juz dorosnie i sie "usamodzielni"???
zostaje u Ciebie na zawsze????

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-27, 12:05   #134
aguca
Rozeznanie

Ponieważ jako zwierzę mysz ma instynkt więc wie co ma robić jak dojrzeje więc ją wypuszczę, nie mogę mieć gryzonia w domu bo dopadną go koty, póki co mogę ich nie wpuszczać do pokoju i zawsze o tym pamiętam by zamknąć drzwi, ale kiedy się przyzwyczają albo ja , albo ktoś inny nie zamknie, i co> mysz padnie ofiarą któregoś z moich futrzaków... ;(
Stary 2007-05-27, 12:13   #135
Shemreolin
Zakorzenienie

GG do Shemreolin Send a message via Skype™ to Shemreolin

Aguca, wejdź tutaj!

http://forum.szczury.org/showthread.php?tid=12625

i jeszcze tu

http://forum.szczury.org/showthread.php?tid=12907

Trzymam kciuki!

Shemreolin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-27, 13:33   #136
aguca
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Shemreolin Pokaż wiadomość
Bardzo dziękuję za linki jadę do sklepu po mleko
Stary 2007-05-27, 20:33   #137
Viris
Zakorzenienie

Cytat:
Dlaczego? ona chyba i tak jest ślepa, nie? nie wiem powiedz czemu bo się ja nie znam...
A czy 24 na dobe napierdziela jej swiatło w oczy? Niby zaslonięte przez skóre ale w sumie nie wiesz czy światło do niej już nie dociera. Pozatym tak własnie się robi ze zwierzakami.

Cytat:
Napisane przez Xenia Pokaż wiadomość
Viris nie oburzaj sie [tak zabrzmialo], bo sama chec niesienia pomocy jest bardzo wazna i to zwlaszcza dzis , gdy w Polsce zwierzeta sa traktowane coraz bardziej przedmiotowo a ogolna znieczulica juz osiagnela tak olbrzymie rozmiary , ze az strach pomyslec , bo plakac sie chce.
Ktos pewnie wysmieje bo to tylko " zwykla mysz " jakich pelno .
Jednak to nagle uczucie troski , litosci i checi niesienia pomocy nie jest juz takie "zwykle ".
Wracajac do nieszczesnej myszy : czy to tylko zwykla mysz a moze to bezbronne , osierocone malenstwo zdane na laske losu ? Kwestia podejscia , zalezy od czlowieka. Dla mnie to biedactwo i tez bym ratowala.
Zreszta Ty rowniez angazujesz sie w ratowanie psow i czujesz sie bardzo spelniona pod tym wzgledem . No a ktos moze rzec , po co ratowac - jak swiata sie nie zbawi a ludzie zwierzaki i tak dalej beda wyrzucac ...
Ja rowniez ratuje wszystko co sie rusza i wymaga mojej opieki . Czasem nie zastanawiam sie co bedzie pozniej , bo wazne jest to , co trzeba robic w danej chwili.
Dziewczyna chce mysz ratowac ... niech ratuje .
Ta mysz ma tylko jedno zycie w prezencie i to jakie krotkie . Warto o nie zawalczyc , skoro uniknela tak tragicznego losu .
Oczywiscie zakladam i goraco w to wierze , ze jak ja ratuje , to otoczy ja pozniej bezpieczna opieka , tym bardziej , ze ma koty i doskonale wie , co one robia.
W tej kwestii nie mozna nikomu niczego narzucic , trzeba sie kierowac wlasnym rozsadkiem i odczytac to co podpowiada sumienie.
Ja zwykła mysz ratowałam przez 3 miesiące, wszyscy pukali się w głowę że mogłam tą zabić a kupić sobie zdrową. Wydawałam ostatnie pieniądze na jej leczenie. Tylko nie planowałam jej wypuszczać aby moje koty ją upolowały po tym jak ją odchowałam. Tym się różnię od założycielki tematu po prostu

Stary 2007-05-27, 20:37   #138
Viris
Zakorzenienie

A co do mleka dla kociąt - nie daj się wyrolować i nie kupuj jakiegoś strasznie drogiego. Jest dobre mleko w zoologikach - nazywa się KLARA.

A z wątków widzę że zapomniałam tylko powiedzieć o masowaniu brzuszka. Najlepiej robić to zmoczoną ciepłą wodą szmatką. Ma to zastąpić masowanie brzuszka przez matkę. Taki maluch sam może mieć problemy z trawieniem i tak się to trawienie wspomaga.

Stary 2007-05-27, 22:15   #139
aguca
Rozeznanie

Przeczytałam te linki, masuję dzisiaj brzuszek po każdym posiłku co 2-3 godziny.
A ty co byś zrobiła skoro mam koty i prawdopodobieństwo że ją dopadną w domu jest większe niż na polu bo tam jest o wiele więcej mysz, z resztą zastanawiam się czy nie wypuścić jej do lasu bo tam moje koty raczej nie chadzają... ale jak wiadomo wszędzie czyha niebezpieczeństwo... JA NIC nie poradzę, że koty to drapieżniki i łowią myszy, potem się nimi bawią, czasem zjedzą, JA NAPRAWDĘ nie czerpię z tego przyjemności! Na początku było mi bardzo trudno, ale MUSIAŁAM się z tym pogodzić bo są to koty półdzikie wychodzące... Przykro mi że tego nie rozumiesz i ciągle na mnie napadasz... Koty są bardzo sprytne- otworzą klatkę, otworzą akwarium, ja nawet nie mam warunków na trzymanie myszy...

Dopisek:
Czemu używasz takich słów jak "napierdziela", nie mogłaś tego ująć normalnie tylko tak jak byś miała pretensję ? Ja nie wiem to się pytam, bo jestem ciekawa dlaczego, nie domyśliłam się a ty rzucasz takim słownictwem...

Edytowane przez aguca
Czas edycji: 2007-05-27 o 22:18 Powód: dopisek

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-27, 22:21   #140
Shemreolin
Zakorzenienie

aguca, myśle, że najlepiej będzie jesli odchowasz myszkę i jeśli zauważysz, że jest ona przyjacielska i można ja hodować w domu to po prostu daj ogłoszenie, że ja oddasz, bo nie masz warunkó do trzymania. Może ktos sie po nią zgłosi...

Stary 2007-05-27, 22:24   #141
aguca
Rozeznanie

Najchętniej bym znalazła jakąś mysią mame której można by ją podrzucić żeby ją wychowała bo bardzo się boję, że mimo moich największych chęci i starań może mi się nie udać bo bardzo trudno takim małym oseskiem się opiekować...
Stary 2007-05-27, 22:32   #142
olkie
Zakorzenienie

GG do olkie

odchowaj ja i oglos na forum kto ja przygarnie.nie ma najmniejszego sensu wypuszczanie jej.predzej czy pozniej zdechnie bo nie wychowala sie na wolnosci.miala dostarczane jedzenie,nie uczyla sie wybierac pokarmu odpowiedniego,nie zna zapachow i nie odroznia zagrozenia bo kto mial ja nauczyc???

a co do koopki to jestes pewna ze ja robi po tych twoich posilkach a nie po jej ostatnim matczynym????

po czym poznajesz ze je????

nie naswietla jej lampka.myszy nie potrzenbuja takich" luxusow" szczegolnie ze za oknem jest 30 stopni.wystarczy ze lezy na cieplym i suchym poslanku

mozesz ja karmic tez strzykawka tylko bardzo powoooooooli by sie nie zaksztusila.

nie wiem ale krowie mleko moze jej zaszkoszic. moze mleko w proszku???
Stary 2007-05-27, 22:34   #143
olkie
Zakorzenienie

GG do olkie

Cytat:
Najchętniej bym znalazła jakąś mysią mame której można by ją podrzucić żeby ją wychowała bo bardzo się boję, że mimo moich największych chęci i starań może mi się nie udać bo bardzo trudno takim małym oseskiem się opiekować...
nie uda ci sie to nigdy.zostanie zagryziona z miejsca. tak samo jak slabsze i chore sztuki sa eliminowane nawet przez swoje wlasne matki. zwierzeta nie toleruja obcych w gniezdzie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-05-27, 22:41   #144
aguca
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez olkie Pokaż wiadomość
nie uda ci sie to nigdy.zostanie zagryziona z miejsca. tak samo jak slabsze i chore sztuki sa eliminowane nawet przez swoje wlasne matki. zwierzeta nie toleruja obcych w gniezdzie
Czytałam na jakiejś stronie, że właśnie najlepiej podrzucić taką myszkę, nie wiem...
Stary 2007-05-27, 22:48   #145
olkie
Zakorzenienie

GG do olkie

no ja bym sie bala.widzac jak dorosla mysz zagryza malego.chyba ze na poczatku by byl trzymany w chusteczce obsikanej przez mysz by nabrala zapaszku??? tak czy inacze wiem ze do jakiegos tam czasu nie wolno dotykac malych by matka je nie odrzucila lun zagryzla

nie wiem ale mi sie wydaje ze bardzo prawdopodobne ze padnie to bardzo male zwierzatko i trudno sie nim opiekowac.nie to co maly kot czy szczenie. ale mimo wszystko staraj sie go utrzymac przy zyciu.nie bedze wyrzutow sumienia ze nic nie robilas.
Stary 2007-05-27, 23:07   #146
czarny kot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olkie Pokaż wiadomość
nie naswietla jej lampka.myszy nie potrzenbuja takich" luxusow" szczegolnie ze za oknem jest 30 stopni.wystarczy ze lezy na cieplym i suchym poslanku
Takie mlode nie potrafia jeszcze same regulowac temperatury ciala. Wiec cos co dostarcza ciepla z zewnatrz jest bardzo wskazane. Lampka jest troche ryzykowna, ja bym sie bala ze przegrzeje malego, predzej podlozyla bym termos z ciepla woda pod koc.

Wątek z biżuterią
czarny kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-28, 11:52   #147
olkie
Zakorzenienie

GG do olkie

Cytat:
Napisane przez czarny kot Pokaż wiadomość
Takie mlode nie potrafia jeszcze same regulowac temperatury ciala. Wiec cos co dostarcza ciepla z zewnatrz jest bardzo wskazane. Lampka jest troche ryzykowna, ja bym sie bala ze przegrzeje malego, predzej podlozyla bym termos z ciepla woda pod koc.
no tak ale pamietajmy ze latem dorosla mysz nie siedzi ciagle w gniezdzie a wiecej lata tu i tam i co jakis czas wraca by nakarmic.co innego gdy mlode sie rodza pozna jesienia badz wczesna wiasna . wiec wystarczy by temp nie wahala sie i tyle.mozna butelke z woda ciepla,jakies futerko by sie wtulila ale naprawde nie trzeba dogrzewac bo mozna jej zaszkodzic. moze sie pprzeziebic tak jak czlowiek skakajacy ciagle z klimatyzowanego pomieszczenia na dwor. tylko by sie temp nie wahala i tyle

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-05-28, 13:17   #148
Shemreolin
Zakorzenienie

Jeśli chodzi o odchów to ja mogę coś dodać od siebie, bo miałam oseski małe, ale to szczurki były a na dodatek miały swoja mamę...

Oólnie to nie powinno się podrzucać do gniazda, bo maluszek jest przesiaktniety obcym zapachem i zostanie w najlepszym wypadku odrzucony, ale w rzeczywistości po prostu mamuśka go zagryzie. Własnie dlatego przedtem trzeba takiego malucha wytarzac w sikach i odchodach żeby nabrał swojskiego zapaszku.

Jeśli chodzi o lampę to chyba nie jest najlepszy pomysł. Ciepło jest potrzebne, ale swiatło juz niekoniecznie. Myszki mają cienkie powieki i może byc tak, że małej przeszkasza ten poblask. Dlatego lepiej położyc ja na jakiejś termie. No i nie można tez myszki przegrzać oczywiście. U nas jest teraz strasznie gorąco i trzeba uważać, by mychola nie podpiec na amen...

Stary 2007-05-28, 15:30   #149
Martek88
Zadomowienie

jak podrzucisz obcej myszy to raczej nie przyjmie takiego malucha zwlascza jak wyczuje czlowieka.. ja nie widze sensu odchowania myszki skoro pozniej masz zamiar ja wypuscic i tak zdechnie, nie poradzi sobie na wolnosci bez roznicy czy w lesie czy na polu, nie zdobedzie sama pozywienia. Juz lepiej oddaj komus albo trzymaj w jakiejs klatce czy akwarium a na nim kratka tak zeby koty nie mogly dosiegnac...
Martek88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-28, 18:27   #150
aguca
Rozeznanie

Dziewczyny! Bardzo dziękuję za wszystkie rady!

Chyba sobie nie wyobrażacie jakie koty są sprytne, one otworzą wszystko i wejdą wszędzie. Rozmawiałam z bratem, dobrze znającym się na biologi, uważa, ze matka raczej nie uczy takich rzeczy i myszka powinna sobie poradzić. Na wszelki wypadek, jeśli uda mi się ją wychować poszukam dla niej domu, myślę, że nie będzie problemu z oswojeniem, skoro była wychowywana przez ludzi... Jeśli uda mi się ją odchować i będę musiała ją oddać to będzie mi trudno- wiadomo przywiążę się do niej, ale wiem że zrobię to dla jej dobra. Wygląda na to, że myszka jest bardzo silna i dobrze się trzyma, gdyby któraś z was myślała o posiadaniu takiej polnej myszki to na pewno chętnie ją przekażę w ręce dobrej wizażanki Jeśli tylko mi się uda, o jej postępach w rozwoju obiecuję informować jeśli oczywiście chcecie Jeszcze raz bardzo dziękuję Trzymajcie za mnie kciuki!

Dopisek:
A propos lampki, ja absolutnie nie trzymam ją pod taki mocnym światłem! ;p Światło jest przykryte aby docierało do niej głownie ciepło, a ułożone jest tak żeby sama sobie wybrała najlepszą temperaturę, tzn. że w jednym miejscu jest najcieplej a idąc dalej jest troszkę chłodniej.

Dopisek2:
Ja kocham moje koty, nie mogę zrezygnować z nich dla myszy, tzn. przestać wpuszczać je do pokoju, nie dawać im spać ze mną itd. możecie nie rozumieć że wolę posiadać i bardziej poświęcać się moim trzem kotkom niż myszce, dla każdego chcę dobrze i myślę, że faktycznie oddanie myszy będzie najlepszym pomysłem, poza tym pomyślcie czy myszka zawału by nie dostała jakby jakiś kot szperał przy jej klatce(wkładał łapkę przez pręciki) lub bardzo namiętnie obserwował i atakował akwarium.

Edytowane przez aguca
Czas edycji: 2007-05-28 o 18:33 Powód: dopisek
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości