Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-22, 10:33   #121
glizdka
BAN stały

GG do glizdka
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Cytat:
Napisane przez kaśka k Pokaż wiadomość
czesc

tez mialam ochote na sabotka ale zrezygnowalam jak dowiedzialam sie ze kwitna co 2-3 lata, bo tyle czasu mniej wiecej potrzeba zeby wyrosla nowa rozetka kwiatowa (nigdy nie powtarzaja kwitnienia na tej samej). Cóz zatem wole falki bo kwitna czasem nawet dwa razy w roku
uuuu to chyba też zrezygnuje
glizdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-22, 10:34   #122
platynka80
Rozeznanie

ale sabotki bez kwiatow tez ladnie wygladaja, wypuszczaja nowe rozety ja chetnie dokupilabym kolejne
Stary 2009-01-22, 11:24   #123
storczykomaniaczka
Przyczajenie

Platynko kochana
dobrze że jesteś proszę Cię powiedz mi czy według Twojej metody storczyki siedzą sobie w podłożu w plastikowej doniczce i stoją na keramzycie z wodą? A ile tej wody? Czy Ty je podlewasz? A nawozisz? Jeśli tak to jak? Dziękuję za wszystko............. Mój falek jest w poście 20.01. gdybyś łaskawym okiem chciała zerknąć.......
Czy Ty masz teraz ferie?
Pozdrawiam i ściskulam
papa

Edytowane przez storczykomaniaczka
Czas edycji: 2009-01-22 o 11:29
storczykomaniaczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-22, 11:29   #124
Larysa88
Zakorzenienie

tak rzadko kwitną? nie chce mi się wierzyć, czytałam właśnie że one bardzo często kwitną.. no ale jak się nie sprawdzi to się nie dowie ja i tak kupię
Larysa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-22, 11:51   #125
d00mi
Raczkowanie

GG do d00mi

pomocyy (((((( !!!!!!!!!!!!!!!!

Musialam dzis przesadzic storczyka, gdyz jak już mowiłam dosłownie wypadł z doniczki poniewac korzenie ja rozsadziły do tego stopnia ze az nie chciały odkleic się od restek ;/ pobieglam do 3 kwiaciarni i nigdzie nie mieli zwyklych osłonek a tymczasem moj storczyk lezał z korzeniami na wierzchu oblepiony resztka doniczki ;/ wiec wsadzilam go do osłonki ozdobnej, zrobilam w niej dziurki na dole zeby woda mogla cyrkulować. i nie wiem co teraz... jak widac na zdjeciu korzeni jest bardzo duzo, doniczka spora ale znowu nie chce przesadzac go za pol roku i narazac na meke bo wiem ze jak dałabym tylko troszke mniejsza to znowu byłoby to samo ;/ nie wiem czy tak moze zostac, czy nie za duzo ziemi, czy podlac go teraz, czy dać odzywke... nie mam w ogole o tym pojecia..

narazie bede jakos usuwac widoczna od wewnatrz doniczki naklejke....
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1010007.jpg (64,4 KB, 103 załadowań)

Edytowane przez d00mi
Czas edycji: 2009-01-22 o 11:56
d00mi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-22, 12:30   #126
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość
tak rzadko kwitną? nie chce mi się wierzyć, czytałam właśnie że one bardzo często kwitną.. no ale jak się nie sprawdzi to się nie dowie ja i tak kupię
hihi to ja te z se kupie
Cytat:
Napisane przez d00mi Pokaż wiadomość
pomocyy (((((( !!!!!!!!!!!!!!!!

Musialam dzis przesadzic storczyka, gdyz jak już mowiłam dosłownie wypadł z doniczki poniewac korzenie ja rozsadziły do tego stopnia ze az nie chciały odkleic się od restek ;/ pobieglam do 3 kwiaciarni i nigdzie nie mieli zwyklych osłonek a tymczasem moj storczyk lezał z korzeniami na wierzchu oblepiony resztka doniczki ;/ wiec wsadzilam go do osłonki ozdobnej, zrobilam w niej dziurki na dole zeby woda mogla cyrkulować. i nie wiem co teraz... jak widac na zdjeciu korzeni jest bardzo duzo, doniczka spora ale znowu nie chce przesadzac go za pol roku i narazac na meke bo wiem ze jak dałabym tylko troszke mniejsza to znowu byłoby to samo ;/ nie wiem czy tak moze zostac, czy nie za duzo ziemi, czy podlac go teraz, czy dać odzywke... nie mam w ogole o tym pojecia..

narazie bede jakos usuwac widoczna od wewnatrz doniczki naklejke....
ja to bym chciała zeby moje miałay tyle korzenie takich grubych ładnych mmm mi one na zielone wyglądają więc ja bym nie podlewała ale ty to musisz sama ocenić bo znasz go najlepiej jhak oceniasz korzonki??? są już suche czy jeszcze?? jak nie to nie popdlewaj a odżuwkę daj w małym stężeniu przy podlewaniu poprostu

ale ładne te korzenie
Stary 2009-01-22, 13:43   #127
gelatynka
Raczkowanie

dzisiaj spotkala mnie podwijna radosc- po pierwsze zaliczylam juz sesje
a po drugie poszlam do obi aby kupic sobie nagrode- czyli storczyka- dzien wczesniej bylam to wiem ze byla promocja - 50 % za storczyki przekwitniete- wybralam jedengo o ktorego juz sie pytalam wczoraj- ze kosztuje 13 zl- a tu pani mowi- po krotkiej rozmowie ze mna ze moze on byc za 1 zl to ja uradowana poszlam po jeszcze jednego ktory byl w podobnym stanie ktory dzien wczesniej kosztowal 15 zl- a dzis kupilam go za 3 zl- czyli wydalam 4 zl- a jak bym wczoraj je kupila to bym zaplacila 28 zl szok
a oto one po przesadzeniu:

- ten ma ped z ktorego cos wyrasta, a ten ponizej nie ma pedow

tajemnica pozostaje kolor kwiatkow
gelatynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-22, 13:52   #128
storczykomaniaczka
Przyczajenie

Gelatynko gratuluję i zaliczonej sesji i udanych zakupów fajnie teraz czekać na niespodziankowe kolorki prawda?
pozdrawiam
Stary 2009-01-22, 13:58   #129
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
Napisane przez gelatynka Pokaż wiadomość
dzisiaj spotkala mnie podwijna radosc- po pierwsze zaliczylam juz sesje
a po drugie poszlam do obi aby kupic sobie nagrode- czyli storczyka- dzien wczesniej bylam to wiem ze byla promocja - 50 % za storczyki przekwitniete- wybralam jedengo o ktorego juz sie pytalam wczoraj- ze kosztuje 13 zl- a tu pani mowi- po krotkiej rozmowie ze mna ze moze on byc za 1 zl to ja uradowana poszlam po jeszcze jednego ktory byl w podobnym stanie ktory dzien wczesniej kosztowal 15 zl- a dzis kupilam go za 3 zl- czyli wydalam 4 zl- a jak bym wczoraj je kupila to bym zaplacila 28 zl szok

bosko!!!!!!!! Jestem w szoku ale ci się udałao
Stary 2009-01-22, 14:02   #130
gelatynka
Raczkowanie

dziekuje za gratulacje, tak ciesze sie ogromnie ogolnie mam 5 takich, ktore sa dla mnie tajemnica- tzn. nie wiem jakiego sa koloru- ale tak super jest czekac i wypatrywac co z nich bedzie- oraz jakie kwiatki beda mialy
gelatynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-22, 16:57   #131
Justysp26
Raczkowanie

Dziewczynki bardzo duzy wybór sobotków jest na allegro, tylko nie wiem jak teraz z przesyłko bo moze byc dla nich za zimno.
Justysp26 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-22, 17:29   #132
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

no są ale jakie drogie ja bym się nie zdecydowała za takącenę w takie zimno zeby mi przysyłali
Stary 2009-01-22, 18:18   #133
niga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez glizdka Pokaż wiadomość
o jeeej jak się wydłużyły!!! I co potem z tymi nasionkami??? a skąd wiesz kiedy będą gotowe??? te nasionka??? śmiesznie to wygląda hihi

Potem te nasionka trzeba zasadzić na pożywce agarowej – niestety są podobno do tego potrzebne sterylne warunki wiec nie wiem czy uda się coś wyhodować, ale jak się nie próbuje to się nie będzie miało J.
W naturze te pojemniczki pękają i wiatr sieje nasionka gdzie popadnie. W warunkach laboratoryjnych nie czeka się do pęknięcia, tylko jak już zacznie żółknąc wtedy się go urywa i rozsiewa.

Cytat:
Napisane przez bravvurka Pokaż wiadomość
To będzie jakiś konkretny kolor storczyków?

W tej metodzie kolor jest niespodziankom, dodatkowo zapylałam kwiat nasionami z innego storczyka wiec, jeśli cos uda się wyhodować to będziemy czekać na kwiatki J
niga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-22, 19:09   #134
bravvurka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez niga Pokaż wiadomość

W tej metodzie kolor jest niespodziankom, dodatkowo zapylałam kwiat nasionami z innego storczyka wiec, jeśli cos uda się wyhodować to będziemy czekać na kwiatki J
Czyli jedno nasionko= jedna doniczka?
Stary 2009-01-22, 19:36   #135
niga
Raczkowanie

Cytat:
Czyli jedno nasionko= jedna doniczka?

tak dobrze to nie jest bo tych nasionek jest tam miliony żeby choć jedna doniczka z wszystkich wyrósła to bedę dumna
Stary 2009-01-22, 20:01   #136
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
tak dobrze to nie jest bo tych nasionek jest tam miliony żeby choć jedna doniczka z wszystkich wyrósła to bedę dumna
a duże takie nasionko pewnie tyciunie i tak strasznie ciężko zeby coś wyrosło??????? ojeeej... i w taką ziemię się sieje jak storczyki ?? ale będzie bosko jak coś ci urośnie
Stary 2009-01-22, 20:14   #137
niga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez glizdka Pokaż wiadomość
a duże takie nasionko pewnie tyciunie i tak strasznie ciężko zeby coś wyrosło??????? ojeeej... i w taką ziemię się sieje jak storczyki ?? ale będzie bosko jak coś ci urośnie

na tej stronce jest pokazane i opisane wszystko

http://www.storczyki.org.pl/uprawa/r...AOS/krok7.html
Stary 2009-01-22, 20:34   #138
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
na tej stronce jest pokazane i opisane wszystko

http://www.storczyki.org.pl/uprawa/r...AOS/krok7.html
hihi mi by się nie chciało chyba albo jak zawsze źle bym coś zrobiła
Stary 2009-01-22, 20:52   #139
bravvurka
Zadomowienie

Raz kupiłam na all nasionka kaktusów zasadziła po kilka w doniczce i 3 miesiące czekałam aż coś wyrośnie. W końcu wysypałam z doniczek ziemie i okazało się, że nic się tam nie dzieje. Oczywiście wszystko wylądowało na śmietniku

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-22, 21:25   #140
Justysp26
Raczkowanie

Cytat:
Raz kupiłam na all nasionka kaktusów zasadziła po kilka w doniczce i 3 miesiące czekałam aż coś wyrośnie. W końcu wysypałam z doniczek ziemie i okazało się, że nic się tam nie dzieje. Oczywiście wszystko wylądowało na śmietniku
A ja mam prawie wszystkie storczyki z allegro i z żadnym nic złego się nie dzieje otatnio kupiłam szlumbergere żółto doszły do mnie troche poczestowame mrozem i pan przysłał mi dwie nastepne i trzecią innego koloru gratis.
A żeby nasionka wzeszły trzeba zapewnic odpowiednie warunki.A po zatym kupując nasionka w ogrodniczym też nie mamy pewnosci ze wzejdą bo ja czasem mam tak z nasionami warzyw.
Justysp26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-22, 22:13   #141
Larysa88
Zakorzenienie

glizdka kup kup! będziemy hodowały razem i razem się ich uczyły

d00mi, ja myślę że skoro zrobiłaś dziurki i wszystko jest pięknie ładnie, storczyk stoi to ja nie widzę tutaj nic złego a jeśli Cię to trapi to zamów doniczki albo z orchidsklepiku albo z allegro

gelatynko! 4 zł ! aaaaaaa zazdroszczę nic tylko brać jak po tyle są!

Justysp właśnie przeglądałam allegro, nawet mnie kusiły niektóre te sabotki, ale boję się o tą przesyłkę. Jednak wolę poczekać bo nie chce mieć zamarzniętego i później obrażonego na mnie storczyka ))

niga trzymam również kciuki za Twoje nasionka a i adeli bo też zapylała

uff chyba wszystko
moje storczyki dziś miały kąpanie
Larysa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-23, 17:47   #142
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość
glizdka kup kup! będziemy hodowały razem i razem się ich uczyły

d00mi, ja myślę że skoro zrobiłaś dziurki i wszystko jest pięknie ładnie, storczyk stoi to ja nie widzę tutaj nic złego a jeśli Cię to trapi to zamów doniczki albo z orchidsklepiku albo z allegro

gelatynko! 4 zł ! aaaaaaa zazdroszczę nic tylko brać jak po tyle są!

Justysp właśnie przeglądałam allegro, nawet mnie kusiły niektóre te sabotki, ale boję się o tą przesyłkę. Jednak wolę poczekać bo nie chce mieć zamarzniętego i później obrażonego na mnie storczyka ))

niga trzymam również kciuki za Twoje nasionka a i adeli bo też zapylała

uff chyba wszystko
moje storczyki dziś miały kąpanie
a moje wczoraj miały kompciu kompciu patrzyłam w obi czy nie ma sabotków i nie było w ogóle taka kiszka w tym obi ze hohooo
Stary 2009-01-23, 18:48   #143
hernisie
Raczkowanie

Witam serdecznie

Od miesiąca śledzę postęp forum " Storczykoweego" i muszę przyznać, że pod natchnieniem właśnie tego formum stałam się jak na razie "szczęśliwą" (oby dalej nie zapeszyć) wąścicielką 4 storczyków . Jestem osobą początkującą ale z wielkim serdem otwartą dla tych pięknych kwiatów - zawsze marzyłam o tym aby mieć swojego storczyka - ale nie było łatwo. Miesiąc poświeciłam na prześledzenie I części forum ( jestem pod wrażeniem doświadczenia wszystkich "troskliwych opiekunek", które wypowiadały i nadal wypowiadają się na tym forum). Każdego dnia korzystam z Waszych rad i porad Porszę trzymajcie tak dalej !!!! A ja WAM drogie Panie DZIĘKUJĘ ŚLICZNIE

Kto dosiadł konia ten dosiadł wiatr
hernisie jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-23, 19:35   #144
storczykomaniaczka
Przyczajenie

Hernisie to Ty tak jak ja zaraziłaś się od dziewcząt z forum śledząc jakże ciekawe wątki forum I. Tak się tam rozpisały że zamiast czytać jakieś czekające na mnie powieścidła śledzę i chłonę pożeram każde słowo . Tak ciekawa lekturka że uch....... I tak jak dziewczyny chcę więcej i wiecej storczyków. Na razie mam jednego kwitnącego i dwa śpiochy pozdrowionka i powodzenia
Stary 2009-01-23, 19:51   #145
hernisie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez storczykomaniaczka Pokaż wiadomość
Hernisie to Ty tak jak ja zaraziłaś się od dziewcząt z forum śledząc jakże ciekawe wątki forum I. Tak się tam rozpisały że zamiast czytać jakieś czekające na mnie powieścidła śledzę i chłonę pożeram każde słowo . Tak ciekawa lekturka że uch....... I tak jak dziewczyny chcę więcej i wiecej storczyków. Na razie mam jednego kwitnącego i dwa śpiochy pozdrowionka i powodzenia
storczykomaniaczka - Tak dokładnie tak jest jak to opisałaś - zaraziłam się tak samo szybko jak można złapać katar czy grypę (zwłaszcza teraz )) Tylko tyle że to doświadczenie jest o wiele bardziej przyjemniejsze

Stary 2009-01-23, 19:54   #146
dzasta110
Wtajemniczenie

w moim jedynym storczyku liść klapnie dlaczego??
ja widziałam, że on zginie z moich rąk

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
dzasta110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-23, 20:13   #147
hernisie
Raczkowanie

Z porad i nauk forum:

1. jeśli to dolny liść to nic złego się nie dzieje - storczyk pozbywa się dolnych liści
2. może też mieć zbyt mokro i wtedy też tak się dzieje ?

Mam nadzieję, że dobrze staram się odrabiać lekcje ( Platynka80, Frida110 i oczywiście pozostałe Panie) ale dalszą diagnozę tej przyczyny pozostawiam oczywiście doświadczonym Panią z forum

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-23, 20:20   #148
matakow
Raczkowanie

Witam specjalistki w hodowli storczyków

Mąż na imieniny dostał storczyka (niestety nie orientuję sie nawet jakiej odmiany, bo przywieziony został z holandii). Duży, około 60cm, miał 3 łodygi usiane dużymi białymi kwiatami z fioletowym środkiem. Sporo było pąków. Ładnie kwitł jakieś 2 miesiące po czym zaczął gubić kwiaty, łodygi uschły do pewnego momentu. No i teraz doniczka ze ślicznymi liśćmi i sterczącymi "badylami" stoi już 7 miesięcy i nie widać, żeby miały sie pojawic ponownie kwiaty

Są szanse, że jeszcze zakwitnie? Czy mogę się już z nim pożegnać
Korzenie są zielone, z łodygi odciełam suche części (ale zostawiłam kilka mm tego suchego, może powinnam przyciąc więcej?).
matakow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-23, 23:05   #149
la primavera
Wtajemniczenie

Mój storczyk wypuszczał pęd przez dobre parę miesięcy i końcu zakwitł. Minął tydzień i przekwita Nie wiem czy on po prostu ma to do siebie czy ja coś źle robię. Pamiętam, że jak go przyniosłam ze sklepu to, też długo nie kwitnął. Zastanawiam się jak to niektórzy robią, że mają kwiaty przez tak długi czas...
la primavera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-24, 08:58   #150
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
Napisane przez hernisie Pokaż wiadomość
Z porad i nauk forum:

1. jeśli to dolny liść to nic złego się nie dzieje - storczyk pozbywa się dolnych liści
2. może też mieć zbyt mokro i wtedy też tak się dzieje ?

Mam nadzieję, że dobrze staram się odrabiać lekcje ( Platynka80, Frida110 i oczywiście pozostałe Panie) ale dalszą diagnozę tej przyczyny pozostawiam oczywiście doświadczonym Panią z forum
albo za sucho bo jak ma za sucho to skoro z korzeni nie może pić to pije z liści wtedy one klapną marszczą się i żółkną
Cytat:
Napisane przez matakow Pokaż wiadomość
Witam specjalistki w hodowli storczyków

Mąż na imieniny dostał storczyka (niestety nie orientuję sie nawet jakiej odmiany, bo przywieziony został z holandii). Duży, około 60cm, miał 3 łodygi usiane dużymi białymi kwiatami z fioletowym środkiem. Sporo było pąków. Ładnie kwitł jakieś 2 miesiące po czym zaczął gubić kwiaty, łodygi uschły do pewnego momentu. No i teraz doniczka ze ślicznymi liśćmi i sterczącymi "badylami" stoi już 7 miesięcy i nie widać, żeby miały sie pojawic ponownie kwiaty

Są szanse, że jeszcze zakwitnie? Czy mogę się już z nim pożegnać
Korzenie są zielone, z łodygi odciełam suche części (ale zostawiłam kilka mm tego suchego, może powinnam przyciąc więcej?).
Obetnij równo z tym suchym i poobserwuj czu któreś uśpione oczko się nie rozchyla i nie prubuje wypuścić pędu Na pewno zakwitnie jezeli to falek pooglądaj zdjęcia na forum i zobacz czy kształtem jest jak te których tu jest najwięcej ja czekałam kochana ponad rok juz miałam wyrzucać storczyka bo tylko dwa badyle i liście tyle czasu az nagle patrze a on się budzi i teraz ma 8 pięknych wielkich kwiatów napewno zakwitnie. Nawozisz go??? Podlewaj jak podłoże całkowicie przeschnie a korzenie będą srebrne.Zanurzaj wtedy w misce z odstaną wodą doniczkę przelej kilka razy a wcześniej do tej wody dodaj odrobinkę nawozu (ja daję zazwyczaj 1/4 nakrętki na 1,5l wody i nawożę z każdą kąpielą

Cytat:
Napisane przez la primavera Pokaż wiadomość
Mój storczyk wypuszczał pęd przez dobre parę miesięcy i końcu zakwitł. Minął tydzień i przekwita Nie wiem czy on po prostu ma to do siebie czy ja coś źle robię. Pamiętam, że jak go przyniosłam ze sklepu to, też długo nie kwitnął. Zastanawiam się jak to niektórzy robią, że mają kwiaty przez tak długi czas...
moze trafiłaś na taki egzemplaż albo wina ogrzewania w domu bo ja mam tak samo ze storczykiem który kwitł non stop przez rok!!! teraz po przebudzeniu puścił kilkadziesiąt(34)pąków, niestety tata podkręcił u mnie ogrzewanie i prawie wszystkie odpadły a te które zakwitły cieszyły oko tylko kilka dni i po kolei przekwitały a wcześniej 3 miesiące się utrzymywały także ja myślę ze to moze ogrzewanie
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości