|
|
#121 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Poród rodzinny w szpitalu im. św. Rodziny w Poznaniu
Cytat:
Wtedy Ty daj znac
|
|
|
#122 |
|
Przyczajenie
|
Witam!
Jestem w 25 tyg ciąży - termin 18.06 W zeszły piątek wylądowałam z paskudnym bólem brzucha i pleców na oddziale ginekologii kliniki Św.Rodziny - pokierowały mnie tam położne z medicovera, gdzie mam lekarza prowadzącego (nie pracuje już w żadnej poznańskiej klinice); jest to moja druga ciąża - pierwszy poród odbył się na Polnej, w ramach standardowej opieki medycznej i w sumie nie miałam powodów do narzekań, dlatego też byłam zdecydowana, że córeczkę również urodzę na Polnej; no i okazało się, że 3 dniowy pobyt w Św. Rodzinie namieszał mi nieźle w głowie ; jedyna rzecz która sprawia, że zastanawiam się czy to dobry szpital dla mnie, to kwestia pobytu z dzieckiem - jeśli wszystko potoczy się prawidłowo, chciałabym od razu po narodzinach zacząć "karmić" córeczkę i być w z nią w niemalże w nierozerwalnym kontakcie prześledziłam wypowiedzi koleżanek i z tego co zrozumiałam istnieje możliwość zatrzymania dziecka przy sobie zarówno w dzień (poza kąpielą i wizytą pediatry) oraz w nocy ? jak wygląda to od strony organizacyjnej - dzieci mają (jak na Polnej) swoje "akwaria" )?Pozdrawiam wszystkie mamy, a szczególnie te czerwcowe Agnieszka |
|
|
|
|
#123 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#124 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#125 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A masz juz ustalony termin wywolywania? Kurcze, trzymam kicuki za Ciebie! Aga canciowa, Pani Beata Sobala polozna ze Sw rodziny w szkole rodzenia poleca jak najwiecej miec dizeko przy sobie, spac z dzieckiem i 24/dobe przytulac ![]() Tak ze napewno nikt Cie nie zgani za spanie z dzieckiem, nie misci mi sie nawet w glowie ze ktos mialby mi zabronic i dlaczego ![]() Z tego co Ona mowila dziecko oddaje sie poloznym na wlasne zyczenei, one zabieraja na kapiel itp a reszre czasu jak chcesz miec przy sobie to nikt Ci dziecka sila nie zabierze, wiec nie martw sie
|
|
|
#126 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Rano przychodzą pielęgniarki i wszystkie maluchy zabierają na kąpiel i badania. Czasami trwało to dosyć długo i mamy rzeczywiście niepokoiły się i podejrzewały o podawanie glukozy, ale myślę, że wystarczyło się upomnieć i dzieci były przynoszone. |
|
|
|
|
|
#127 |
|
Przyczajenie
|
Cześć
Ja rodzilam 5 lat temu na sw rodz i byłam zadowolona .Teraz tez zamierzam tzw w kwietniu i mam nadzieje że wszystko będzie ok. Tym razem pewnie dr Skupin nie przyjedzie do porodu , więc poszukuje nr do pani Oses lub Majewskiej. Jezeli chodzi o nowe sale maja być z łazienkami , a co do ilosci sal porodowych to do porodu rodzinnego są 3, a boksów jest przynajmniej 2-3. Wiem jacy lekarze dyżuruja od pon do pt , ale nie wiem kto ma dyżur w sob. i niedz . Może ktoś wie ? Będę wdzięczna za wiadomość. Jeżeli chodzi o zoo to lekarz z dyżuru rodziłam z pon na wt nie chciał mi podać ale jak przyjechał mój lekarz to mi podał. Chcialabym trafić na dyżur dok Skupina żeby to on znów odbierał poród ale to jak z grąw lotto. Moze ktoś zna nr do Pani Oses lub Majewskiej? pozdrawiam |
|
|
|
|
#128 |
|
Przyczajenie
|
Rodzilam w 2009r. bylo super, chociaz sie meczylam na tyg przed porodem. Zaczne od tego ze mialam zagrozona, kazali mi przyjechac w dniu planowanego terminu(bylam pytac co musze wziac i tak wyszlo). Dali mnie na parter na ginekologie i lezalam sobie z 3cm rozwarciem przez kilka dni, opieka super, jedzenie w sumie tez. Zaczeli mnie meczyc jak minely 2 tygodnie po terminie-balonik, troche bolalo ale i tak nic nie dalo, oczywiscie zero jedzenia i depilacja codziennie(sama dalam rade), bo niewiem kiedy urodze, lewatywa-hmm nieobowiazkowa ale lepiej zrobic niz miec obciach przed personelem i jeszce swoim tż!!! Dali mnie na platna sale a ze mialam tylko pismo o bezplatna ktora jest jedna i byla zajeta to moj piekny juz wejsc nie mogl, ale bylo ok, oksytocyna, i o dziwo naprawde mili studenci z ktorymi mozna bylo sie posmiac i byli naprawde spoko(bylo ich 2-chlopak i dziewczyna, pozniej z innej zmiany), wlaczony tv, no ale nic nie dziala wiec po "wspolnej"
. Dla dziecka tylko partner moze dowiezc potem na wyjscie, dla siebie tez mu uszykowac bo czasem ciazowe sa za duze.
|
|
|
|
|
#129 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na ktorego masz termin? Dzisiaj na wizycie dowiedzialam sie ze w tym nowym skrzydle w sw rodzinie maja 15 dodatkowych miejsc , czyli razem maja jakies 30 miejsc do rodzenia, wiec raczej nie powinno sie juz zdazac ze kogos odesla bo nie ma miejsc Ja nie mam pojecia jacy lekarze maja dyzury w jakie dni Skupin tylko w piatek, tyle wiem, ale Ty pewnie tez. W sobote umowilam sie w szpitalu z polozna Ewa Piechota, ktora bedzie ze mna przy porodzie i jesli beda wolne sale to pewnie mnie oprowadzi, juz sie nie moge doczekac
|
|
|
#130 |
|
Przyczajenie
|
cześć mam termin na 27 ,ale pierwsze urodziłam tydzień wczesniej wiec teraz mam nadzieje ,ze tez tak bedzie bo inaczej zgaga mnie wykończy.
Gdzieś wyczytałam ze dyżury mniej więcej tak wyglądają: pon Marczak, Ryglewicz, Sosnowska, Florek wt Kurywczak, Banasiuk, Pospiech śr Stoinski, wittmann, Spychała czw Koźma , Machczyński, Bokun pt Skupin, Kuligowski, Kucharczak, Krysztofiak Kucharczak Mozliwe ze jakies zmiany nastapiły. Nie wiem kto ma w sob i niedz .Jeśli chodzi o położne to słyszałam że pani Lucyna Oses, Renata Majewska, Danuta Zajac są super. A ta twoja pani połozna jest fajna?możesz coś wiecej napisac i napisz na kiedy ty masz termin |
|
|
|
|
#131 |
|
Przyczajenie
|
Naprodukowałam się na pół strony ale nie wstawili mojej odpowiedzi wiec teraz w skrócie:
Jestem w 33 tyg i termin mam na 27 kwietnia . Nadię urodziłam tydzień wczesniej, wiec teraz tez mam taką nadzieje ze urodze wczesniej. Na kiedy ty masz termin ? Napisz coś wiecej o swojej położnej bo też szukam pomocy przy porodzie. |
|
|
|
|
#132 |
|
Przyczajenie
|
odpisywałam tobie 2 razy ale nie wstawili
---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ---------- udało sie na szybkiej odpowiedzi Jestem w 33 tyg i termin mam na 27 kw, ale mam nadzieje ze urodze wczesniej tak jak pierwsze dziecko ---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ---------- też szukam położnej , czytałam ze pani Lucyna Oses, Renata Majewska, i pani Zając są godne polecenia . A ta twoja połozna jest fajna , dlaczego akurat na nią się zdecydowalaś? jesli Cię interesuje jacy lekarze dyżurują w tygodniu to moge napisac |
|
|
|
|
#133 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() No nie wiem, zaufalam jej , zreszta opinie w necie tez ma dobre! Ja mam termin na 17.04, pierwsze dziecko przenosilam , teraz mam nadzieje nawer nie na wczesniejszy porod ale chociaz w terminie, bardzo nie chce juz przenosic Byc moze spotkamy sie jednak w sw rodzinie! Napisz prosze jacy lekarze maja dyzury w tygodniu!
|
|
|
#134 |
|
Przyczajenie
|
wyczytałam ze:
pn Marczak, Ryglewicz, Sosnowska Florek wt Kurywczak, Banasiuk, Pospiech sr Stoinski, Wittmann, Spychała czw Koźma, Machczyński, Bokun pt Skupin, Kuligowski, Każmierska, Kucharczak, Krysztofiak ponoć są jeszcze Nowak Kozerski nie wiem czy nadal tak jest i którzy są w piatek tak naprawde bo na dyżuze jest zawsze 3 |
|
|
|
|
#135 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale jesli tak to o tyle dobrze ze w ten sam dzien ma Nasz lekarz dyzur to nas obroni Dzieki za info, ja odezwe sie w sobote po spotkaniu z polozna pa
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#136 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny, to może się spotkamy
ja mam termin na 25 kwietnia, ale pierwsze dziecko urodziłam 2 tygodnie wcześniej, więc może i tym razem będzie podobnie...Zdecydowałam się na położną panią Danutę Zając, jestem z Nią umówiona w przyszły piątek, wtedy dopytam o wszystko. Nie wiem tylko co w sytuacji, gdy dzieciątko jest ułożone miednicowo. Ostatnie USG w 32 tyg niestety takie położenie wykazało, mam nadzieję że Mała się jeszcze odwróci, bo nie chcę rodzić przez cc. Nie wiecie co w takiej sytuacji ? czy odwołuje się asystę położnej ? Ponoć dziecko może odwrócić się nawet w dniu porodu, więc tak naprawdę do końca nie wiadomo jak będzie wyglądał poród. |
|
|
|
|
#137 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moze bysmy sie jakos wymienily numerami tel na priv albo cos i w razie czego mozemy sie poinformowac jak bedziemy jechaly rodzic, co Wy na to? Byloby razniej znac kogos w szpitalu Co do polozenia dzidizusia to nie wiem, moja mala jest elegancko gowka w dol i mam nadzieje ze juz sie nie obroci ![]() Ale z tego co mi sie wydaje to cesarka, a lekarz nic Ci nie mowil? I nie mam w sumie pojecia co wtedy z polozna czy sie odwolujue czy normalnie placi ![]() W sumie to cesarke mozna miec przeciez w ostatniej chwili nieplanowana, no nie mam pojecia czy One wtedy kase biora, ale mysle ze tak bo w sumie jesli do konca sie jest umowionym to poiwnno sie zaplacic, ale powinna tez byc mozliwosc odwolania iles tam przed mysle
|
|
|
#138 |
|
Przyczajenie
|
Mój synuś to jak narazie biega dookoła ,chyba jeszcze nie ułożył się główką w dół . dok . Skupin obiecał mi załatwić nr do połoznych ale jesli nie to moze poratujecie numerem do swoich . podaje email czarnulka_173@interia.pl
|
|
|
|
|
#139 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zycze jednak aby Skupin zalatwil Ci numer do tej, ktora chcesz ![]() On jest raczej pozyytywnie nastawiony do samego pomyslu aby sie z polozna umawiac, wiec napewno pomoze, zreszta wogole swietny z niego facet
|
|
|
#140 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
pozdrowionka
|
|
|
|
|
|
#141 |
|
Przyczajenie
|
dzięki dziewczyny za info, teraz czekam na sprawozdania ze spotakń i ogledzin nowego skrzydła. pozdrowionka
|
|
|
|
|
#142 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny!
![]() I ja chcę rodzić w szpitalu im. Św. Rodziny. Mam termin na połowę maja. To moja druga ciąża i będzie druga dziewuszka ![]() Poprzednio rodziłam w szpitalu im. Raszei - długo i koszmarnie boleśnie Poradźcie mi proszę położną, która nie potraktuje mojej prośby o zzo jako nieuzasadnionej zachcianki... Nie chcę trafić na zwolenniczkę tzw. "niefarmakologicznych sposobów radzenia sobie z bólem" (przetestowałam, i tym razem podziękuję). Wiem, z tego co piszecie Wy i dziewczyny na innych forach, że generalnie problemu z zzo nie ma i teoretycznie powinno być dostępne dla każdej pacjentki. Ale boję się sytuacji jaką miała moja siostra (w innym zupełnie szpitalu, gdzie też zzo było teoretycznie dla każdego dostępne na życzenie): najpierw zapowiedziała, że będzie chciała zzo, w trakcie porodu poprosiła o nie, a położna duże oczy zrobiła - "przecież pani tak dobrze sobie radzi" (#$%^&*!!) i koniec końców moja siostra zzo nie dostała. Czy polecane w tym wątku położne (Lucyna Oses, Renata Majewska, Danuta Zając) będą w tej kwestii po mojej stronie? Pięknie Was proszę o namiary telefoniczne na te panie, na priva ![]() Zastanawiam się też nad szpitalem drugiego wyboru, w przypadku, gdy w Św. Rodzinie nie będzie miejsc. Co radzicie? Raszeja odpada, przed Polną powstrzymują mnie opowieści mrożące krew w żyłach, Lutycka?... Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#143 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja niestety mam zle wiadomosci, mojej poloznej zmienili grafik, na nocki
Wiec nie moglam dzisiaj sie z Nia spotkac, mam zadzwonic wieczorem jak bedzie w pracy to sie umowimy na nowy termin jakis, tak wiec nici z nowych wiesci dzisiaj
|
|
#144 |
|
Przyczajenie
|
Cześć Dziewczyny,
Tak jak obiecałam zdaję relację Poród zaliczyliśmy 2 marca. Mamy już przy sobie najsłodszą kruszynkę Załapałam się na nowy oddział, który jest po prostu boski Jest na nim 14 miejsc z czego jedna sala 2osobowa, reszta 3 osobowe. W każdej jest łazienka z prysznicem Na korytarzu czajnik (po porodzie każda dostaje swój termos i może sobie zaparzyć miętkę, rumianek), ma być lodówka. Dziecko cały czas przy mamie. Dzień wygląda następująco: ok 8 śniadanko, 9 toaleta dziecka (kąpiel i ważenie przez pielęgniarki-wszystko na sali bo jest specjalny zlew do kąpania), wizyta pediatry. Ok 10 przychodzi lekarz ginekolog - kołdra do góry i ogląda krocze Z tego co mogę polecić to weźcie koszulę do porodu bo mi nie dali. Na sali poporodowej jest wszystko co potrzebne ale może być przydział pieluszek dla dzidzi. Jak ja byłam to był jeszcze rozgardiasz i wszyscy wszystkiego szukali i się zastanawiali jak to ma być. Można mieć swoje ubranka dla dziecka, a tak to zakładają pieluchę, kaftanik, zawijają nóżki w tetrową pieluche i do rożka to chyba z grubsza tyle w razie pytań piszcie co jakiś czas zerknę. Pozdrawiam!
Edytowane przez biżuteryjka Czas edycji: 2012-03-10 o 22:21 |
|
|
|
|
#145 |
|
Wtajemniczenie
|
biżuteryjka serdeczne gratulacje
Zycze przespanych nocek ![]() I super wieści przekazałaś A słuchajcie myślicie, że na nowe sale trafiają dziewczyny, które mają umówione położne? paulina 79 lutycka również ma dobre opinie więc myślę, że tam możesz jechać z czystym sumieniem. Ale w sumie jak otworzyli nowe skrzydło to nie sądzę , że będziesz miała problem z miejscem w Św. Rodzinie. A jeśli chodzi o zzo to Pani Majewska pytała mnie czy będę chciała już na samym początku, ale ja nie chciałam. Z tym znieczuleniem też jest tak, że jak masz już zbyt duże rozwarcie to już nie dadzą (nie wiem ile). Może dlatego siostra nie dostała. Jak znajdę numer Pani Renaty to dam znać. |
|
|
|
|
#146 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() klask i:![]() Fajnie opisalas, bardzo pozytywnie, a jak sam porod??? Opisz go troszke A jak jest w tym nowym skrzydle z odwiedzinami tatusia? Katiem - zzo chyba do 7-8 cm rozwarcia podaja z tego co wiem, ale zapisze sobie to pytanie i zadam je poloznej Spotykam sie z Nia juz we wtorek bo jednak ma wtedy dniowke Mam nadzieje ze po moim 20-stym pytaniu nie zrezygnuje z bycia moja polozna ![]() ---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ---------- Cytat:
Ja rowniez zdecydowalam sie na ten szpital i chce wlasna polozna GLOWNIE ze wzgledu na zzo, przy poprzednim porodzie mialam i nie wyobrazam sobie rodzic bez Wiadomo ze jest jakies tam ryzyko typu ze anestezjolog bedzie zajety przy operacjach czy rozwarcie bedzie postepowalo zbyt szybko, na to juz nie mam wplywu, ale generalnie bede gadac z polozna i nie zaakceptuje tekstu ze nie dostane zzo bo nie
Edytowane przez desia888 Czas edycji: 2012-03-11 o 19:51 |
||
|
|
|
|
#147 |
|
Wtajemniczenie
|
Po pierwszym porodzie powiedziałam mężowi, że jest to nasze pierwsze i ostatnie dziecko
Ale ja się chyba boję tego znieczulenia - tego wklucia. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#148 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale powiem Co ze samego wklucia nie czujesz bo lekarz znieczula okolice zwyklym zastrzykiem znieczulajacym, wiec tej duzej igly nie czujesz no i nie widzisz Tak ze nie ma sie czego bac, obiecuje!
|
|
|
#149 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Myślę, że im bliżej porodu będę tym bardziej będę o tym myśleć. A tu jeszcze ponad 5 miesięcy
|
|
|
|
|
|
#150 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A nie jechalam tez do szpitala po pierwszym skyrczu tylko dopiero jak juz nie moglam wytrzymac! No i jak dostalam zzo to rowniez oksytocyne bo akcja znowu spowolnila No i potem jeszcze 8 godzin zanim przywitalam synka Nie wyobrazam sobie tego porodu bez zzo, pewnie bym przezyla tak jak wiele kobiet przede mna, ale chyba bym mdlala z bolu! Albo by wystapily komplikacje bo tak polozne mi potem mowily ze nie mialabym sily malego wypchnac, a tak zajelomi to 40 min od pelnego rozwarcia bo bylam wypoczeta
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:33.

Moja Mała chyba czeka na ten nowy oddział bo jak na razie cały czas cisza...

; jedyna rzecz która sprawia, że zastanawiam się czy to dobry szpital dla mnie, to kwestia pobytu z dzieckiem - jeśli wszystko potoczy się prawidłowo, chciałabym od razu po narodzinach zacząć "karmić" córeczkę i być w z nią w niemalże w nierozerwalnym kontakcie
)?

. Dla dziecka tylko partner moze dowiezc potem na wyjscie, dla siebie tez mu uszykowac bo czasem ciazowe sa za duze.

klask i: