Jak przetrwać BUNT DWULATKA. - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-24, 10:31   #121
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Dot.: Jak przetrwać BUNT DWULATKA.

Kata, zniknie zniknie. Nie wszystko, ale...
Powiem tak: NIKT nie lubi, jak przy nim źle mówić. Dorośli nie lubią, ale jakoś sobie z tym poradzą, natomiast dziecko (tak, wg mnie nawet 2letnie) które ciągle słyszy, że jest złe, to co zakoduje?

To działa tak: mama ciągle mówi, że jestem zły--> nawet jak chcę być grzeczny i czasem nie wyjdzie, i tak słyszę, że jestem zły--> nie staram się bo nie ma sensu-->robię źle (na złość babci odmrożę sobie uszy).

Druga rzecz - rozdmuchiwanie dupereli do ranki wielkiego przewinienia. Niepoważne. Ja do dzisiaj nie zapomnę, jak w pierwszym miesiącu mojej pracy ówczesna dyrektorka zje..... (inaczej nie da się nazwać, to żenujące było) za mój charakter pisma w dzienniku. Wystarczyło powiedzieć: proszę pisać staranniej, to jest dokument. A jechała jak po psie po mnie za to.

Tak samo to, co Julka pisze- dziecko zrobi duperelę (typu: rozleje sok) a awantura jakby co najmniej Rosenthala stłukła
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 14:51   #122
katakumba
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;34894467]Kata, zniknie zniknie. Nie wszystko, ale...
Powiem tak: NIKT nie lubi, jak przy nim źle mówić. Dorośli nie lubią, ale jakoś sobie z tym poradzą, natomiast dziecko (tak, wg mnie nawet 2letnie) które ciągle słyszy, że jest złe, to co zakoduje?

To działa tak: mama ciągle mówi, że jestem zły--> nawet jak chcę być grzeczny i czasem nie wyjdzie, i tak słyszę, że jestem zły--> nie staram się bo nie ma sensu-->robię źle (na złość babci odmrożę sobie uszy).

Druga rzecz - rozdmuchiwanie dupereli do ranki wielkiego przewinienia. Niepoważne. Ja do dzisiaj nie zapomnę, jak w pierwszym miesiącu mojej pracy ówczesna dyrektorka zje..... (inaczej nie da się nazwać, to żenujące było) za mój charakter pisma w dzienniku. Wystarczyło powiedzieć: proszę pisać staranniej, to jest dokument. A jechała jak po psie po mnie za to.

Tak samo to, co Julka pisze- dziecko zrobi duperelę (typu: rozleje sok) a awantura jakby co najmniej Rosenthala stłukła [/QUOTE]

Ale skąd założenie ze się mówi dziecku ciągle i do obrzygania że jest niegrzeczne? Ją mówię jak jest niegrzevzna że takowa jest a zdaza się to rzadko.

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

katakumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 17:27   #123
julka910
Zakorzenienie

dwulatkowi nie trzeba ciągle powtarzać czegoś by zapamiętał mojej wystarczy czasami coś raz i pamięta. Jest do tego dzieckiem wrażliwym i przeżywa to co się jej mówi.

Uważam na to co mówię, nie mówię jej np "jesteś niegrzeczna" tylko "Twoje zachowanie mi się nie podoba" albo "tak nie wolno robić bo... " i tu podaję realny powód, już nie wymyślam dziwnych dziecinnych wyjaśnień. Nie chcę by myśłała że ona jest zła tylko jej zachowanie. Nie mówię jej że jest niegrzeczna, brzydka, okropna, itp...
julka910 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 18:23   #124
katakumba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez julka910 Pokaż wiadomość
dwulatkowi nie trzeba ciągle powtarzać czegoś by zapamiętał mojej wystarczy czasami coś raz i pamięta. Jest do tego dzieckiem wrażliwym i przeżywa to co się jej mówi.

Uważam na to co mówię, nie mówię jej np "jesteś niegrzeczna" tylko "Twoje zachowanie mi się nie podoba" albo "tak nie wolno robić bo... " i tu podaję realny powód, już nie wymyślam dziwnych dziecinnych wyjaśnień. Nie chcę by myśłała że ona jest zła tylko jej zachowanie. Nie mówię jej że jest niegrzeczna, brzydka, okropna, itp...
To ja jednak jestem matka z zamiechrzlych czasów i co mi sie nasuwa w związku z pierwsza częścią twojej wypowiedzi to "o ja pitole" ale to tylko moje osobiste zdanie

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

Stary 2012-06-24, 18:46   #125
julka910
Zakorzenienie

Moze ja jestem na tym punkcie przedrazliwiona ale to wynika z moich relacji z matka - pamietam wiele słów, ktore powiedziała raz a bolaly.
Stary 2012-06-24, 19:33   #126
katakumba
Zakorzenienie

Cytat:
Moze ja jestem na tym punkcie przedrazliwiona ale to wynika z moich relacji z matka - pamietam wiele słów, ktore powiedziała raz a bolaly.
i tu wydaje mi sie pies pogrzebany. bo teraz mozesz ty "przeginac" w druga strone. nie wiem czy dwuletnie dziecko ma taka pamiec, ale wiem jedno - jak robi cos niegrzecznego i jej to powiem,to wg mnie to jest wychowywanie a nie niszczenie dziecka
jesli ktoras matka namietnie i codziennie tlucze dziecku do glowy ze jest do kitu i w ogole dramat, to nie sadze zeby apaele wasze zostaly w ogole uslyszane

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

Stary 2012-06-24, 19:40   #127
julka910
Zakorzenienie

Wiesz, tylko ze ja wychowuje swoje dziecko tak jak wydaje mi sie to odpowiednie a nie apeluje do innych

Generalnie staram sie zachować umiar i rozsądek, teściowa chwali mnie ze mimo, ze jestem młoda mama (wiek) to radzę sobie swietnie, mała jest grzeczna i nauczona wielu fajnych nawyków ale pewnie popełniam tez błędy, świadomie lub nie, matka idealna nie jestem choć chciałabym być.
Stary 2012-06-24, 19:45   #128
katakumba
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz, tylko ze ja wychowuje swoje dziecko tak jak wydaje mi sie to odpowiednie a nie apeluje do innych

Generalnie staram sie zachować umiar i rozsądek, teściowa chwali mnie ze mimo, ze jestem młoda mama (wiek) to radzę sobie swietnie, mała jest grzeczna i nauczona wielu fajnych nawyków ale pewnie popełniam tez błędy, świadomie lub nie, matka idealna nie jestem choć chciałabym być.
twoje moze i nie, ale znajda sie takie co beda szerzyc "jedyna i sluszna widze" :/

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

Stary 2012-06-24, 19:48   #129
julka910
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katakumba Pokaż wiadomość
twoje moze i nie, ale znajda sie takie co beda szerzyc "jedyna i sluszna widze" :/
Oj napewno! Ale dla takich mogłabym wyglosic opinie, ktora mogłaby brzmieć mniej wiecej tak jak Twój podpis pod postem ( bardzo mi sie podoba)
Stary 2012-06-24, 19:54   #130
katakumba
Zakorzenienie

Cytat:
Oj napewno! Ale dla takich mogłabym wyglosic opinie, ktora mogłaby brzmieć mniej wiecej tak jak Twój podpis pod postem ( bardzo mi sie podoba)
ciesze sie ze ci sie podoba

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

Stary 2012-06-28, 20:23   #131
julka910
Zakorzenienie

Mamy nowosci

"w wózku jeżdżę tylko na lezaco i bez butów"

"mamo chodź na płac zabaw ale nie wchodz przez bramkę bo to moje"

"mamusiu sama wejdę do samochodu i sama się zapne w foteliku"

To jest w sumie zabawne
Stary 2012-06-28, 20:46   #132
_vixen_
Zakorzenienie

Ja to się obawiam komentarzy i złotych cennych rad mamy TŻta (bo ze swoją sobie poradzę ) jak nasza mała będzie miała dwa lata. Kurde jak to jest, że tamto pokolenie żadnych problemów z dziećmi nie miało, chodziły one jak w zegarku
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 20:51   #133
julka910
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Ja to się obawiam komentarzy i złotych cennych rad mamy TŻta (bo ze swoją sobie poradzę ) jak nasza mała będzie miała dwa lata. Kurde jak to jest, że tamto pokolenie żadnych problemów z dziećmi nie miało, chodziły one jak w zegarku
Oczywiście ze problemy były. Nie chc się tylko o nich pamietacpoza tym która babcia przyzna się bez bicia ze sobie z czymś nie radziła.

Jak karmiłam mała piersią i zaczęły się problemy to obie babcie zazarcie dreczyly mnie ze muszę karmić, ze mam wiecej jeść, jedna mi książkę o karmieniu kupiła, cuda się działy. A jak przestałam karmić to obie się przyznały ze miały podobne problemy. I obie karmily krócej niż ja.
Stary 2012-06-28, 20:56   #134
_vixen_
Zakorzenienie

Moja mama mi butlę uparcie proponowała przy problemach. Mama TŻta też zarzuciła pomysłem, że mam dawać butlę, żeby się mała "przyzwyczajała". Moja mama twierdzi, że NA PEWNO dam małej kiedyś klapsa.
Nie lubię tych porad i mnie one irytują, by lepiej kobity poczytały książki jakieś o rozwoju dzieci, ich psychologii, a potem doradzały.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 21:11   #135
julka910
Zakorzenienie

Moja mama powiedziała mi ze gdyby miała taka matkę jaka ja jestem dla małej to te by całe dnie wrzeszczala. Powiedziała to w czasach kiedy mała miała straszne kolki, kiedy ja nie mogłam jeść nic, do kibla chodziłam z mała na rękach i generalnie byłam wymeczona. Nigdy tych słów nie zapomnę.

Mama twierdziła ze mała nie ma żadnych kolek i uczulen, ze to wymysł lekarza i ze to ja sprawiam swoją osoba ze mała jest taka nerwowa, nie może spac, płacze, nie je...

To się nazywa wsparcie co ?

Teściowa natomiast była bardziej rozumiejaca, dietę popierała, jest dietykiem, czasem mi coś ugotowala i przywiozla do jedzenia. I o dziwo chwalila ze się nie skarże, ze usmiechne mimo zmęczenia.
Stary 2012-06-29, 13:40   #136
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katakumba Pokaż wiadomość
i tu wydaje mi sie pies pogrzebany. bo teraz mozesz ty "przeginac" w druga strone. nie wiem czy dwuletnie dziecko ma taka pamiec, ale wiem jedno - jak robi cos niegrzecznego i jej to powiem,to wg mnie to jest wychowywanie a nie niszczenie dziecka
jesli ktoras matka namietnie i codziennie tlucze dziecku do glowy ze jest do kitu i w ogole dramat, to nie sadze zeby apaele wasze zostaly w ogole uslyszane
Nie da się przegiąć w drugą stronę, bo druga strona to chwalenie dziecka.

To prosta psychologia. Jeśli ktoś Ci będzie mówił "nie myśl o..." to natychmiast o tym pomyślisz.

Dziecko uznaje, że jest niegrzeczne, bo to słyszy. Ono nie rozumie, że w tej właśnie sekundzie mamusia tak uznała, a poza tym to jest cudownie. Ono koduje, że jest niegrzeczne.

---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ----------

Cytat:
Mamy nowosci

"w wózku jeżdżę tylko na lezaco i bez butów"

"mamo chodź na płac zabaw ale nie wchodz przez bramkę bo to moje"

"mamusiu sama wejdę do samochodu i sama się zapne w foteliku"

To jest w sumie zabawne
Zabawne, mówisz?

U nas ostatnio:
- problem bo winda sama zjechała, a on chciał ją zawołać
- problem bo butelka otwarta, a miała być zamknięta
- problem bo nie może sam wsiąść do fotelika, bo ma buty z błota
- problem bo rozpięłam buty, a on miał w planie...

Generalnie problem, bo ... problem.

Jobla można dostać.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-29, 13:43   #137
julka910
Zakorzenienie

No i mogłabym jeszcze dopisać:
"nie chce wyjść domu, chce do lozeczka"

Generalnie jak wychodzimy a ostatnio wychodzimy mało to mała zawsze robi histerię na lezaco w wózku, krzyczy ze chce do domu, jak wracamy to leci do lozeczka i płacze ze chce na spacerek

Ja to nie wiem czy się śmiać czy płakać, wole się jednak śmiać by łagodniej to znieść
Stary 2012-07-02, 14:07   #138
kropka75
Zakorzenienie

Dobrze, że u nas jeszcze nie ma problemu z wyjściem z domu...

Za to jest problem z rzucaniem. Rzuca Gad rzeczami. A potem ryczy, bo BAM. Ale sam nie podniesie. Ja mam to zrobić.

Dostaję już kukunamuniu...

Stary 2012-07-03, 15:50   #139
201607291951
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Dobrze, że u nas jeszcze nie ma problemu z wyjściem z domu...

Za to jest problem z rzucaniem. Rzuca Gad rzeczami. A potem ryczy, bo BAM. Ale sam nie podniesie. Ja mam to zrobić.

Dostaję już kukunamuniu...
u nas to samo , jak ma marudny dzień , rzuca swoją ulubioną przytulanką później wyje , że spadła , jak mu podam to wyje bo ja podniosłam a miała tam leżeć , późnie rzuca i wyje że spadła , potrafi tak dłuuuuuuuuugo

Edytowane przez 201607291951
Czas edycji: 2012-07-03 o 15:51
201607291951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 16:01   #140
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

znów nie bunt a naśladownictwo ))

dwa razy wysmarował się kremem, wczoraj pastą do zębów,
a dzisiaj plakatówkami i mówi - mam kolory
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-04, 12:32   #141
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Katalin Pokaż wiadomość
u nas to samo , jak ma marudny dzień , rzuca swoją ulubioną przytulanką później wyje , że spadła , jak mu podam to wyje bo ja podniosłam a miała tam leżeć , późnie rzuca i wyje że spadła , potrafi tak dłuuuuuuuuugo
Łączę się z Tobą w cierpieniach.

Stary 2012-07-04, 12:39   #142
AnQś
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Katalin Pokaż wiadomość
Łączę się w wami w bólu Kropko i Katalin

Moja ostatnio dostaje ataków wieeeelkiego płaczu i histerii. Nie potrafi się uspokoić, albo jak prosimy by się uspokoiła , to mówi "nie chcę uspokoić, chcę płakać". I ryczy-że chce na ręce, ale nie chce na ręce, że chce spać, ale nie chce spać, że chce misia ale nie chce misia itd.
AnQś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-04, 14:51   #143
kropka75
Zakorzenienie

To dobrze, że wie, że chce płakać. Widać tego mu trzeba, niech płacze.

Ja odkryłam jak uciąć cyrk z pacaniem na dupę. Ta mała Cholera sobie wymyśliła, że ona wstanie, jeśli... podam jej rękę. On ryczy i paca, po czym woła "maaamaa" (jakby go ktoś mordował) i jak wtedy podejdę i rękę wyciągnę, to mi swoją podaje i wstaje...

I po cholerę ta akcja?

Niech mi ktoś instrukcję do tego dziecka napisze, bo łeb mi eksploduje niedługo!

Stary 2012-07-04, 15:18   #144
AnQś
Zadomowienie

Post Dot.: Jak przetrwać BUNT DWULATKA.

Cytat:
To dobrze, że wie, że chce płakać. Widać tego mu trzeba, niech płacze.
tylko ona w tym płaczu się sama nakręca jeszcze bardziej i ryczy tak,że aż jej ślina z buzi kapie i się zanosi...Więc musimy szybko znaleźć patetnt na to jak ją umiejętnie wyciszyć zanim histeria osiągnie apogeum. odwracanie uwagi i teksty typu "chodź zobaczymy co robią ptaszki za oknem" neistety tym razem nie działają
Stary 2012-07-04, 19:18   #145
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Ja do tej pory czasami tak mam i dopóki tego nie wyplacze to będzie we mnie siedzialo. A powodu czasami nawet sama nie znam wiec Moze warto czasami na takie histeryczne płacze pozwolić? Taki charakter, który potrzebuje w ten sposób wyzbyc sie negatywnych emocji.
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-05, 10:06   #146
julka910
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AnQś Pokaż wiadomość
tylko ona w tym płaczu się sama nakręca jeszcze bardziej i ryczy tak,że aż jej ślina z buzi kapie i się zanosi...Więc musimy szybko znaleźć patetnt na to jak ją umiejętnie wyciszyć zanim histeria osiągnie apogeum. odwracanie uwagi i teksty typu "chodź zobaczymy co robią ptaszki za oknem" neistety tym razem nie działają
Moja też to ma i jak chce plakać to nic nie pomaga, trzeba przeczekać, zostawic ja sama i juz.

a ja dzis padam na pysk.. zasnela o 21 po calym dniu biegania (bez spania w poludnie), potem od 2 do 4 z kawalkiem bylo noszenie na rekach i placz, o 6 wstala i biega jak szalona i co chwile awantura... i muchy w nosie... ehh
Stary 2012-07-05, 10:33   #147
AnQś
Zadomowienie

Wczoraj znowu ryk wieczorem, bo zaczeła płakać i nie chciała założyć pieluszki, za to chciała koniecznie być u mnie na rękach... Więc w końcu zasnęła na mnie o 22ej z gołym tyłkiem...
A zostawić jej samej i dać sięwypłakać nie mogę, bo się zanosi.
Stary 2012-07-06, 11:35   #148
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AnQś Pokaż wiadomość
A przytulasy?

Stary 2012-07-06, 11:55   #149
AnQś
Zadomowienie

Cytat:
A przytulasy?
na przytulasy reaguje tak,że mnie kopie i wierzga i chce na rączki ale nie chce
Wczoraj spędziłam z nią calutki czas od przyjścia z pracy do zapadnięcia w sen i histerii nie było. Wydaje mi się ,że to deficyt mojej obecności...
Stary 2012-07-06, 12:41   #150
kropka75
Zakorzenienie

Może być...

Ja bym się teraz chętnie zamieniła na wszystkie Wasze problemy... Ostatni wymysł mojego syna mnie przerasta. Już wolę te wszystkie cyrki i krzyki, łącznie z rzutem na glebę...

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości