|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Marzec, kwiecień nam nastały, byśmy szkraby przywitały - wiosenne bobasy 2009
Bylismy dzis z malym u nowego pediatry...i jestem zadowolona, facecik taki "chłopek roztropek, troche smieszny, troszke sie jaka, ale jest super, na kazde pytanie odpowiada wyczerpujaco a nawet az za duzo
![]() Dawid wazy 3360g ![]() ![]() ![]() Co do spacerow czy werandowania powiedzial ze gdzies za tydzien jak temperatura spadnie na dworze do 0 lub powyzej to mozna wyjsc na spacer Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2009-02-26 o 14:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Marzec, kwiecień nam nastały, byśmy szkraby przywitały - wiosenne bobasy 2009
buziaczku to, że Dawidek na sztucznym mleku to nic strasznego przecież
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja wiem ze nic strasznego ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie martw sie, ze piersia nie karmisz, wazne ze dostaje on twoje mleko ![]()
![]() |
#125 |
Wtajemniczenie
|
Buziaczku gratulacje nowego "normalnego" pediatry
![]()
![]() |
#126 |
Zadomowienie
|
No to super ze znalezliscie lekarza! a ta piersia to sie nie martw, bo to tak jakbym ja sie miala ciagle martwic, ze mialam cc, i dziecko nie przeszlo tego co powinno podczas porodu i takie inne... fakt ze pewnie jest troche drozej, ale z dzieckiem to juz chyba tylko coraz drozej bedzie...
Nie chce Ci metliku w glowie robic, ale jedna sprawa co do tego co lekarz mowil - to profilaktyczne szerokie pieluchowanie, bo pamietam jak dyskutowalismy tutaj i chyba nawet memi na koniec pisala, ze badania wykazaly ze profilaktyczne szerokie pieluchowanie nie ma sensu, a nawet jest niewskazane ze wzgledu na ograniczanie naturalnych ruchow dziecka... ale znow - temat rzeka, ech |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny czy ktoras z Was skladala juz wniosek o becikowe??Kolezanka mi powiedziala ze potrzebne jest zaswiadczenie od ginekologa ze jest sie od 10 mies. pod opieka lekarska.A ja czytalam ustawe i niby ma to wejsc dopiero w pazdzierniku.
A co do pieluchowania jest kilka szkol.Nas uczyli ze to nie ma sensu-profilaktycznie.Jesli jest problem to wtedy tak.Ale buziaczekk spokojnie-krzywdy tym malemu nie zrobisz ![]() ![]()
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny karmiace piersia, czy wy macie jakies diety? Bo ja ciagle slysze, ze tego nie wolno jesc, tego tez nie i sama nie wiem jak to jest...
![]()
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No tak to jest podobna sytuacja ja majac cc tez by mi bylo przykro ze nie moglam urodzic sn i poczuc tzw "nature" ale wszystko ma swoje plusy i minusy ![]() Co do szerokiego pieluchowania to memi pisala ze lepiej tego nie robic do pierwszej wizyty u ortopedy i dopiero jak on zadecyduje, ja malemu dalam ta tetre wczoraj ale okropienstwo to jest! taki gruby i szeroki w tym jest i nie daje mu tego a 17 marca mamy wizyte u ortopedy..... fizjo83 ja skladalam wniosek na becikowe 2 tygodnie temu i odemnie nikt nie chcial zadnego zaswiadczenia od lekarza.....becikowe wyplacaja dopiero wtedy kiedy doniesiecie pesel dziecka czyli od momentu zgloszenia dziecka a na pesel czeka sie od 2-4 tygodni dopiero jak sie doniesie pesel do becikowego to wyplacaja ale............nie wiem jak gdzies indziej ale u mnie jest tak ze pieniadze wyplacaja 19-go kazdego miesiaca!! mi niestety teraz do 19 lutego nie udalo sie dostarczyc peselu bo dostalismy go dopiero 21-go i musimy czekac na pieniadze do 19 marca a jestem zla z tego powodu bo cala kase jaka mielismy wywalilismy na wozek bo na dniach mielismy dostac becikowe a lu lipa!!! oni maja czas raspberry69 wklejam ci artykul ktory ja znalazłam z tego co wiem to na poczatku nalezy przestrzegac diety ale stopniowo mozna wprowadzac wszystkie inne rzeczy i mozna jesc wszystko oczywiscie w rozsadnych ilosciach ale czego jesc nie wolno to wzdymajacych rzeczy czyli fasoli, grochu, bigosu i cytrusow (chyba ze nie beda uczulac i nic sie nie bedzie dzialo jak zjesz itp Dieta matki karmiącej Kobieta, która karmi piersią powinna jadać pięć razy dziennie: 3 główne posiłki, a także drugie śniadanie i podwieczorek. Nie musisz jeść więcej niż normalnie. Jedz i pij:
Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2009-02-27 o 14:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
Zadomowienie
|
raspberry, ja poszlam za angielska szkola i nic w diecie swojej nie zmienialam... a nawet na dzien dobry sie najadlam serow plesniowych, bo w ciazy nie moglam...
Maly ma dzis 4 tygodnie i od tygodnia ma jakies problemy z brzuszkiem, dokladnie nie wiem co, jakby go bolal czasami, przy ulewaniu placze, wiec ma zgage pewnie, moze troche wzdecie... kolki na razie nie ma, ale zeby mu ulzyc zrezygnowalam z cebuli a teraz mam zamiar zrezygnowac z mleka. to moze nie bedzie sie tak meczyl... i zaczelam pic rumianek. |
![]() ![]() |
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam nadzieje, ze malemu przejda te boleci brzuszka ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#132 |
Zadomowienie
|
Witamy i zapraszamy nowe mamusie: Alkamor i Dabbek!
Jeszcze raz serdeczne gratulacje! |
![]() ![]() |
![]() |
#133 |
Zadomowienie
|
Witam wszystkie Mamy i dołączam do grona
![]() U nas wszystko ok., tyle że... Nina nie umie ssać piersi, ewentualnie da radę przez taką nakładkę, ale po paru minutah wypluwa i zasypia - myślałam, że się dajada, ale jak podaje jej butlęze ściagniętym mlekiem, to wtedy się ożywia i jeszcze sporo dopija ![]() ![]() ![]()
#134 |
Zadomowienie
|
Hej gosiunia! nie poddawaj sie, moze z czasem bedzie bardziej czula glod i bedzie mniej spiaca, to sie nauczy ale musialabys odstawic butle... a czemu w ogole podajesz butelke? nie przybierala na wadze? tak sobie mysle ze jedzac z butelki nie nauczy sie z piersi, bo z butli duzo latwiej...
|
![]() ![]() |
![]() |
#135 |
Wtajemniczenie
|
Raspberry do tego co pisze Buziaczek dołączyłabym jeszcze cebulę i inne warzywa i owoce powodujące wzdęcia - maluch będzie miał po nich niepotrzebnie kolkę...
I to nie tylko kapusta, czy tłuszcze - nie zgodziłabym się z roślinami strączkowymi - są bardzo wzdymające - a co za tym idzie niezbyt dobre dla maluchów... Napoje gazowane, ostre przyprawy, wszystko co może dla nas być niemiłe w skutkach - tym bardziej dla maluszków jest niezbyt przyjemne... Nie jemy: Zupy - fasolowa, grochowa, kapuśniak, jarzynowa, grzybowa... owoce - cytrusy, gruszki, owoce pestkowe (śliwki, brzoskwinie,wiśnie, czereśnie) warzywa - cebula, fasola, groch, soczewica, czosnek, brukselka, brokuły,por (niektórzy mówią również o kalafiorze) potrawy smażone, potrawy pikantne, W nadmiarze słodyczy - zwłaszcza czekolady... o alkoholu raczej chyba nie trzeba wspominać... I czasami nadmiar nabiału też nie jest dobry, więc z mlekiem na początku lepiej pomalutku ![]() No chyba wszystko... tak ogólnie ![]()
![]() |
#136 |
Zadomowienie
|
Judy, moim zdaniem twoja dieta to lekkie przegiecie, nie ma sensu ograniczas tego wszystkiego profilaktycznie... a w zasadzie to moze powinnas napisac, co w takim razie mozna jesc? chleb i ziemniaki i ryz na wodzie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
Rozeznanie
|
Czesc Mamuski!
buziaczekk fajnie, ze znalazlas dobrego pediatre ![]() co do mleka to obojetne ktore wybierzesz, jak Dawidowi bedzie odpowiadalo to ok. zielona kupa- o ile Dawidek sie zdrowo chowa i nie ma zadnych innych problemow to nie ma sie czym przejmowac. Chyba, ze Ci ten kolor przeszkadza, bo malemu chyba nie ![]() co do karmienia piersia- no trudno, tak czasem bywa, nie ma co plakac. Ale wg mnie laktacja u Ciebie zanikla, bo maly dostawal sztuczne. Jesli Ci bedzie na tym zalezec przy nastepnym dziecku, to warto powalczyc. Ja tez bylam cohwana na sztucznym, ale nie wiem na jakim. POki co- okaz zdrowia (oprocz paru kg w nadmiarze..) raspberry do diety matki karmiacej sa 2 podejscia. Jedno mowi, by wyeliminowac jakies 80% swojego jadlospisu, lacznie z warzywami i owocami. Drugie pozwala jesc wszystko (lub prawie wszystko), ale w umiarze. Ja przz pierwsze 2 tyg planuje jesc ostroznie. Potem bede sprawdzac poszczegolne pokarmy. Ostroznosc ze wzgledu na to , ze TZ jest alergikiem i mial skaze bialkowa w dziecinstwie- mleko, jajka- z tym musze uwazac. emzeta heh nie dosc , ze czekolada niewskazana, to nawet jakby czlowiek chcial troche spasc z wagi to i brokula jesc nie moze. po wykresleniu tych wszystkich rzeczy to mi chyba tez juz nic w jadlospisie nie zostalo.. ja ogranicze mleko i pochodne i jakja ,po 2 tyg sprobuje, bo moze sie okazac, ze wszystko ok i mozna jesc. gosiunia mi tez sie wydaje, ze przy butelce zapomi o piersi... ale wyobrazam soibe jak trudno "uczyc" taka kruszynke.. Judy zamierzam korzystac z listy i wykreslac poszczegolne smakolyki jak wszystko bedzie ok.. ehhh pomaranczki, kalafiorek....
Antoś 4.03.2009 ![]() Grześ 22.10.2010 ![]() Czekamy na Córeczkę TP 4.07.2014 ![]() Edytowane przez memi Czas edycji: 2009-03-01 o 15:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#138 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wisz, nie wiem, jak Twój maluszek, ale mój mały reagował na wszystko, dosłownie wszystko co jadłam.... Nie mówię, że należy wszystko od razu wyeliminować, bo część dzieci nie będzie reagowała na większość produktów, a część będzie miała potworne bóle brzuszka po tych składnikach... Wszystko metodą prób i błędów... Twój maluszek może być z tych mniej wrażliwych i bardzo dobrze ![]() Ktoś pytał, co można, a czego nie - no to napisałam, co jest najczęstszymi przyczynami kolek i wzdęć u maluszków ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To masz dokladnie identyczna sytuacje co ja!! Tylko ze ja po 2 tygodniach sie poddalam calkowicie, odciagalam tylko mleko na 1 raz dziennie ale Dawid juz tyle wypija ze musialabym odciagac 2 dni zeby mu odciagnac na 1 posilek wiec sie poddalismy na rzecz Nana i butli, ale tobie moze sie uda! |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny bardzo dziekuje za pomoc
![]() ![]()
#141 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Moj mial bardzo problemy brzuszkowe, okazalo sie ze sie biedak przejadal, ale i tak zrezygnowalam z mleka (ale nie nabialu w ogole) bo jednak bialka w mleku sa zbyt ciezko strawne dla doroslego a co dopiero dla maluszka, no i wiadomo nie szaleje z kapusta i straczkowymi bo sama mam po nich jazdy, ponadto uwazam ze jak eliminowac to po jednym skladniku, a jak juz kilka, to potem kazdy powoli probowac wprowadzac do diety, bo moze ten nie szkodzi... oczywiscie inna sprawa jak rodzice uczuleni na cos, u nas taki problem nie wystepuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Wtajemniczenie
|
o tym samym mówimy
![]()
![]() |
#143 |
Rozeznanie
|
Ufff ostatnie dni swobody.. pospacerowalam dzis porzadnie.
Dziewczyny powiedzcie jak wyglada rehabilitacja po porodzie?? po ilu dniach moglyscie zaczac chodzic,spacerowac, robic cos w domu?? kiedy w miare przeestalo tam bolec? troche mnie to unieruchomienie przeraza.. ![]()
#144 |
Zadomowienie
|
ja Ci memi nie pomoge, chyba te 2 tygodnie co maly byl w szpitalu i ja praktycznie tylko jechalam do niego, tam siedzialam i go karmilam a wszystkim innym zajmowal sie maz to byl moj odpoczynek po operacji... teraz moge robic prawie wszystko ale musze sie pilnowac, jednak to byla operacja i nie moge sie przeciazac, czasami czuje bol tam w brzuchu za blizna...
|
![]() ![]() |
![]() |
#145 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak trafilismy na fajnego lekarza a ze wyglada i mowi jak pedalek ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ---------- Cytat:
Dawid tez duzo zjada i czasem mam wrazenei ze boli go brzuch ale to niestety nie brzuch a dalej jest glodny !! ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ---------- Cytat:
Mnie bolalo ok 1,5 tygodnia najmocniej w 1-4 dniu, pozniej mniej ale siedziec bylo ciezko, potem juz bylo dobrze ne bolalo bardzo ale bylo czuc jednak taki dyskomfort wsumie ok 1,5 tyg, goi sie do dzisiaj, rana jest jeszcze zaczerwieniona ale zarasta, po powrocie do domu zanim doszlam z tym wszystkim do kupy i jakos zaczelam funkcjonowac z domem i z malym zajelo mi 3 tygodnie !!!!!! pierwszy tydzien nie potrafilam sie wyrobic z malym (niemowiac juz o mnie i domu) drugi tydzien wyrabialam juz z malym i ze sobą, a trzeci tydzien doszedl juz do tego dom ![]() ![]() Takze unieruchomiona nie bedziesz a obolala, ciezko ci bedzie siadac! Ja siadalam na ktoryms z posladkow jak juz musialam! Dzis u nas ladna pogoda i slonce swieci ![]() ![]() Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2009-03-02 o 10:55 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Zadomowienie
|
he he he, moj tez wali kupy na przewijak, choc ostatnio przestal w sumie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
a mój Filip mnie dziś zaskoczył w nocy
wczoraj okąpaliśmy go o siódmej potem zjadł koło ósmej, troszkę się pobawił sam ze sobą w łóżeczku i usnął dziewczyny spał do 3.00 w nocy (7 godzin ![]()
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No tak bywa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
ja do tej pory karmiłam małego co dwie godziny w dzien a w nocy jak się sam budził, bo miał tą żółtaczkę i im więcej sikał i robił kupki tym szybciej spadał poziom bilirubiny
a teraz już nie ma żółtaczki więc może powinnam karmić na żądanie? jak myślicie?
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co ja wiem to dziecko karmione piersia karmi sie na zadanie!! Jedynie dziecko na butli karmi sie co 3-4 godziny a dokladnie ja mam na opakowaniu napisane ile karmien w danych miesiacach zycia dziecka powinno byc na dobe, teraz Dawid powinien pic 7 razy na dobe po 150 ml a on pije 8 razy po 120 ml ale czasem zostawia a czasem ma malo (jak dzis w nocy) ale jak wiadomo Dawid jest wagowo do tylu o miesiac wiec zamiast pic 150 ml pije 120 ml wiec dopajam go herbatka koperkowa bo herbatki musza pic dzieci karmione butla Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2009-03-02 o 14:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:30.