![]() |
#121 |
Rozeznanie
|
Dot.: Leworęczność :)
też na W.F.- ie mam czasem problemy np. przy rzycie z dkutaktu, bo wszystko zawsze zaczynam z lewej nogi :P
"Świat był taki sam- pełen miłości i nienawiści. Zarazem dobra i zła, kłamstwa i prawdy. To, że nas przypadkiem zło dotyka, nie znaczy wcale, że jesteśmy szczególnie pokrzywdzeni. Trzeba to przyjąć, jak jeszcze jedną próbę, którą nam los zadał i spokojnie robić swoje."
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Rozeznanie
|
Ja też jestem leworęczna. I dobrze mi z tym!
![]() Choć kiedyś... Pamiętam, jak poszłam pierwszy raz do szkoły i okazało się, że jako jedyna w klasie piszę lewą ręką. Strasznie, ale to strasznie chciałam to zmienić. Uparłam się i sama siebie zmuszałam do pisania prawą. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Teraz już zmądrzałam, piszę tylko lewą. Choć np. łyżkę, widelec trzymam w prawej... (nie wiem czemu tak ![]()
![]() |
#123 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Super nauczycielka, moja głu... krowa bo inaczej się tego nie da nazwać uważała że leworęczność to kalectwo, ułomność psychiczna. He a tak na marginesie to okazało się że teraz moja koleżanka jest jej sąsiadką i misu ciągle wysłuchiwać wszczynanych przez nią awantur domowych. Ta baba wydziera się na swojego męża całymi godzinami. Dziś wiem że była po prostu walnięta, ale wtedy czułam się przez jej zachowanie gorsza. Takie baby powinny sprzątać kible a nie uczyć dzieci. ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
też sią dołanczam jestem od ponad 20 latek leworęczna i dobrze mi z tym :PP pozdrofffiammm
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
ja też jestem leworęczna... i mój TŻcik też - mówimy o sobie tak mile... Mańkuty
![]()
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Rozeznanie
|
Ja też nie lubię
![]() ![]() ![]()
![]() |
#128 |
Rozeznanie
|
mam dokładnie to samo, można mówić na mnie wszystko, tylko nie mańkut, nie trawie tego określenia
![]()
"Świat był taki sam- pełen miłości i nienawiści. Zarazem dobra i zła, kłamstwa i prawdy. To, że nas przypadkiem zło dotyka, nie znaczy wcale, że jesteśmy szczególnie pokrzywdzeni. Trzeba to przyjąć, jak jeszcze jedną próbę, którą nam los zadał i spokojnie robić swoje."
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ahh a raz była u mnie w szkole taka studentka, co to ankiety rozdawała, bo jej do pracy potrzebne. I było m.in. pytanie o jakieś wady/uszczerbki, a do tego takie odp: krótkowidz, dalekowidz, mańkut, wada słuchu, wymowy, postawy itd. Kurcze, poczułam się jak jakaś "ułomna" ![]()
![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Ułomność
![]() Zacofani ludzie tak myślą. My przeciez jesteśmy wyjątkowi! Jak byłam mała to się strasznie wstydziłam pisania lewą ręką, a w gim. mialam straszną nauczycielkę, która wstawiła mi chyba z 20 jedynek za brzydkie pismo, ale ja wolę swoje bazgroły, są przynajmniej rozpoznawalne, wszyscy wiedzą, że to Kaśka ![]() Uwielbiam bycie leworęczną |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Raczkowanie
|
Dziwny zbieg okoliczności, że ladybird, peggy_blue i ja to Kaśki z tego co widze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Wkurza mnie, że gdy zdarzają się w szkole pojedyncze ławki, nie ma takiej dla leworęcznych
![]() Teraz nigdzie. Trochę to zacofane ![]()
![]() |
![]() |
#137 |
Rozeznanie
|
nie powinno być w góle takich ławek, a jeśli już są to powinny też być takie dla leworęcznych, wiadomo, że nas jest mniej i nie w każdej klasie znajdzie sie taka osoba, ale to nie znaczy, że nie trzeba o nas myśleć...
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Rozeznanie
|
Ja z ławkami dla leworęcznych nigdy się nie spotkałam. U mnie w LO prawie w każdej sali językowej są właśnie takie pojedyńcze, z blatem DLA PRAWORECZNYCH
![]()
![]() |
#139 |
Rozeznanie
|
ja też sie nigdy nie spotkałam z takimi ławkami, mam wątpliwości czy pomyślano o nas i w ogóle takie zrobili, chodziło mi o to, że jeśli ktoś sie zdecyduje na takie ławki, to powinien też pomyśleć o leworęcznych, których co prawda jest mniej, ale są
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Rozeznanie
|
W ogóle świat jest jakby stworzony dla praworęcznych. Chociażby myszka przy komputerze, która zazwyczaj jest z prawej strony, instrumenty(perkusja czy gitara) albo nawet sztućce w restauracji. Ja wiem wiem powoli się to zmienia, ale i tak leworęczni są dyskryminowani! Ot co
![]()
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
Te ławki to koszmar ;/ Ja mam polski w takiej sali, 45 minut prawie nieprzerwanego pisania z ręką w powietrzu i szlag naprawde trafia. Zauważyłam, że raczej w każdej klasie jest 1 czy 2 osoby leworęczne
![]() ![]() Zawsze można odmówić brania udziału w lekcji ![]()
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem leworęczna. I niektórzy mi z tego powodu dokuczają
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzieci, które na siłe przymuszano do pisania prawą ręką mimo ich chęci do brania ołówka do lewej ręki mogą mieć w przyszłości problemy np z liczeniem, to się niestety sprawdziło w przypadku mojej kuzynki, którą tata mocno "przyuczał" do pisania prawą ręką ![]() Moj TZcik też jest leworęczny, nosi zegarek na prawym nadgarstku, czasem śmieje się, że nawet klamki są przystosowane bardziej dla praworęcznych, ale na codzień w ogóle nas ta kwestia nie zajmuje, czy prawo- czy leworęczność to normalne różnice między ludźmi tak jak niebieskie czy brązowe oczy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Raczkowanie
|
Też jestem leworęczna-ale nie powiem,żebym była dobra z tych przedmiotów,które wyminiełaś,wole humanistyczne
![]() Co do problemów...pewno znacie już pytania typu :"jak Ty możesz trzymać tak ten nóż?" albo "a wygodnie Ci się pisze,czy masz trudności?" ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
no wlasnie, ostatnio tz mial problem jak mnie posadzic w pracy, zeby dobrze mi bylo wykonywac taka jedna prace
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Raczkowanie
|
Aj,przesadzają okropnie:P Tak jakby nas były pojedyńcze jednostki...a wiecie,że nas na świecie w 8% ludności jest?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
Lubię swoją leworęczność
![]() Choć część rzeczy wykonuję prawą ręką, np. jem, prasuję, czeszę się, używam nożyczek... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
ja wszystko robię prawą ręką, a lewą tylko piszę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
Leworęczni podobno też krócej żyją...
ALe czemu się dziwić skoro wciąż żyjemy w świecie przystosowanym dla praworęcznych ![]() ![]() Ja nie wszystko robię lewą ręką-napewno piszę i trzymam inaczej sztućce itd-ale np myszkę mam po prawej stronie ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:09.