![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: Prezetny na Komunię- dla chłopca i dla dziewczynki
1) W rodzinie mam przykład chłopca który czekał tylko na Komunię. Nikt w rodzinie mu nie powiedział że jest taki dziwny zwyczaj że się dostaje jakiś prezent. No i dzieciak przyszedł pare dni przed komunią i zapytał mamy o co chodzi bo na katechezie siostra powiedziała że mają nie zwracać uwagi na prezenty tylko na Pana Jezusa. A on nie wiedział o jakie prezenty chodzi. Jak się dowiedział że coś takiego istnieje to naprawdę cieszył się z każdego drobiazgu(każdy potrafi wymienić do dziś a było to chyba 2 lata temu). Naprawdę podejście zależy od rodziców. A pieniądze które dostał (wbrew chęci rodziców) odłożył na konto rodziców i powiedział że kiedyś coś kupi jak będzie wiedział co.
2)TZ jest chrzestnym biednego chłopca ze swojej rodziny. Wiemy że jego rodziców nie stać na jakieś wygórowane prezenty. Dlatego własnie zdecydowaliśmy się u kupić komórkę-ale uwaga nie jakiś najnowszy model wypasiony, tylko prostą do dzwonienia i pisania smsów. Ma gry i kolorowy wyświetlacz i tyle mu wystarczy. Wiemy że będzie to jego spełnienie marzeń a jak spytaliśmy jego mamy czy może być coś takiego to miała łzy w oczach bo wiedziała że on o takim prezencie marzy a nie stać jej na to. Uzupełnimy mu konto i będzie ok ![]() Oprócz tego w ten sam dzień dziewczynka z rodziny TZ mieszkająca piętro wyżej ma też komunię ale trochę inna sytuacja bo jej rodzice pieniądze mają, TZ chrzestnym nie jest i dlatego nie poczuwa sie do prezentu. Mama TZta pewnie kupi jej jakiś łańcuszek bo mała się uwielbia stroić. Dzisiaj się dowiedziałam że jesteśmy na zaproszeniu oboje wpisanie i teraz się zastanawiam czy ja coś powinnam kupić każdemu z nich? Nie będzie nas na żadnej z tych komunii ponieważ to weekend majowy który opłaciliśmy sobie dużo wcześniej niż było wiadomo kiedy będą komunie. Myślicie że piękny karnet jako pamiątka wystarczy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
na drugie mam Irena
|
nie zgodzę się tylko z tym że nie wiadomo kiedy są komunie, w każdej parafii jest to stała niedziela np tydz przed Bożym Ciałem, i co roku tak samo.
co do prezentu to zależy tylko od ciebie czujesz się związana z tymi dziećmi czy nawet ich nie znasz.
![]() |
#123 |
Konto usunięte
|
Evela, nie w każdej parafii tak jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
Jeśli parafia jest duża to nawet przez cały maj mogą dzieciaki chodzić. a Znam też parafię wiejską w której Komunia jest w ostatnią niedzielę kwietnia i w ostatnią niedzielę maja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
na drugie mam Irena
|
być może, w mojej parafii obecnej i w tej co się urodziłam komunie zawsze od lat co najmniej 30- stu są zawsze w tę samą niedzielę
ale zboczyliśmy trochę z tematu
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
Słysząc to co się dzieje z prezentami na komunię to aż mnie ciarki przechodzą. No ale cóż... wyścig szczurów. Jeden wujek nie kce być gorszy od drugiego... i mamy takie skutki.
My też w tym roku idziemy na komunię. Chyba damy małej jakiś komplet( koczyki+ zawieszka) i jakąś książkę... może jakiś album. Moja siostra jakieś 5 lat temu na komunię dostała rower od chrzestnego, zegarek i zawieszkę z koniem - od chrzestnej i chyba jakieś pieniążki jeszcze. Od kogoś książkę o koniach(bo ona taka zakochana w tych koniach). Zawieszkę nosi do dziś z wielkim zamiłowaniem i sentymentem, książka przeczytana od deski do deski nie jeden raz( a i mi się przydała na zootechnice : ![]() Wniosek według mnie taki: lepiej dać prezent, bo z pieniążkami różnie bywa. Chyba, że dziecko na coś tam zbiera. Często bywa tak, że dzieci chcą taki drobne prezenty, a my byśmy w życiu na to nie wpadli. Jakąś książkę, czy małą zabawkę- bo to im się marzy. Więc warto zapytać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Raczkowanie
|
Zgadzam sie, prezent jest zdecydowanie fajniejszy niz pieniadze. Szczegolnie z perspektywy czasu - pieniadze sie wyda i o nich zapomni. Ja np. nie dostalem zbyt wiele prezentow, glownie pieniadze i mimo ze bylo to juz kawal czasu temu to pamietam, ze nawet wtedy bylem zawiedziony.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
na drugie mam Irena
|
Cytat:
ja też wolałbym dać prezent ale co w wypadku gdy dziecko ma zainteresowania typu łażenie po drzewach lub typ jedynaczki która wszystko ma, albo też wybór chrzestnych nie był najlepszy i dziecka się prawie nie zna. W takich wypadkach pozostaje kasa, moim zdaniem, tylko kłopot ile ![]()
![]() |
![]() |
#129 |
Zadomowienie
|
W maju szykuje sie nam komunia , a mianowicie do komuni przystepuje syn kuzyna. Jesteśmy w dobrych bliskich stosunkach.
Zastanawiałam się co dac . Początkowo chciałam ofiarowac pieniądze 200 - 300 zł, ale coraz bardziej przychylam się jednak do prezentu. Prezent dziecku sprawi o wiele większą radosc i frajde. Pomyslałam by kupic konsole do gier w tym przedziale kasowym. Przykładowo taką: 1 http://www.allegro.pl/item984977037_...t_3mpx4gb.html 2. http://www.allegro.pl/item983398280_...a_do_gier.html Co myslicie o takim prezencie ?
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Raczkowanie
|
Jejku ja też mam w tym roku komunie chrześniaka... i naprawdę nie wiem co dać
![]() Chciałabym się zamknąć w 300- 350zł, studiuję, nie pracuję i w sumie na więcej sobie nie mogę pozwolić. Myślałam, żeby mu dać pieniądze, ale dowiedziałam się, że rodzice już mu kupili komputer, a znając jego rodziców chrześniak pieniędzy nie dostanie. Chciałabym, żeby miał jakąś pamiątkę... więc wpadłam na pomysł żeby kupić aparat cyfrowy (rozmawiałam z nim i wiem, że aparatu cyfrowego nie mają więc raczej będzie zadowolony) ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
Jesli aparat to proponowałąbym Canona, do 350 na pewno jakiś znajdziesz, np seria powershot jest niezła
![]() np http://www.allegro.pl/item997187854_...cena_raty.html http://www.allegro.pl/item991885753_...najtaniej.html Edytowane przez marynka42 Czas edycji: 2010-04-13 o 19:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pierwszy fajniejszy mi się wydaje |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
na drugie mam Irena
|
było tu dużo o albumach i tym podobne może taka książka też by była fajnym pomysłem
jest książka religijna jak i inne bajki http://www.allegro.pl/item996213869_...y_prezent.html
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do książki religijnej- hitem dla mojego dziecka jest taka: http://www.tolle.pl/pozycja/biblia-oszajca Nuż komuś z Was się podoba na prezent super. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Wtajemniczenie
|
My idziemy za 3 tygodnie na komunie, kupiliśmy taką książke http://www.skapiec.pl/site/cat/1060/comp/394075 i dajemy jeszcze stówke do koperty. Dodam że jesteśmy bliską rodziną komunikantki ale nie chrzestnymi.
![]() |
#138 |
Raczkowanie
|
Mnie zastanawia w tym wszystkim to z jakiej racji przyjęło się w naszym kraju obdarowywanie dzieci pieniędzmi z powodu przyjęcia sakramentu stanowiącego element naszej religii. Może macie jakieś wiadomości w tej kwestii.
Ja zdecydowanie uważam, że prezent w postaci jakiegoś podarku jest miłym gestem. Oczywiście wszystko w ramach rozsądku. Szykowanie prezentów, tak jak robią to sieci handlowe jest dla mnie przesadą ![]() Jakie jest wasze zdanie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
na drugie mam Irena
|
ja też bym chciał wiedzieć kto to wymyślił, z pewnością już 30 lat temu to było w modzie
teraz to wiadomo goście prześcigają się kto lepiej i więcej ale ktoś to jednak zaczął
![]() |
#140 |
Rozeznanie
|
Jako dodatek do prezentu można też dać pięknego aniołka,tu są śliczne i można z tyłu napisać od kogo jest,bo jest miejsce na to
![]() http://www.allegro.pl/item993382049_...b_komunia.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
na drugie mam Irena
|
Cytat:
reklama na wizażu jest płatna
![]() |
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
Zostałam zaproszona na komunie do brata TŻ
Nie mam pomysłu co kupić może ktoś doradzi ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Konto usunięte
|
Przeczytaj wątek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Wtajemniczenie
|
To zależy ile chcesz wydać. Moje propozyce: zegarek, łańcuszek z krzyżykiem(dla chłopca moim zdaniem bardziej odpowiedni niż medalik)- wersja tańsza srebrny, droższa złoty;książka np endyklopedia lub laksykon, biblia, z droższych rzeczy to aparat foto lub mp4.
![]() |
#145 |
na drugie mam Irena
|
może jestem staroświecka ale uważam że zegarek jak i rower to prezenty zarezerwowane dla chrzestnych
![]() |
#146 |
Raczkowanie
|
ostatnio ktos nasunal mi pomysl kupna mikroskopu ,dzieciom w tym wieku latwo jest zaszczepic chec poznawania,odkrywania.hm sama bym chciala taki miec
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Rozeznanie
|
dostałam zaproszenie na komunie do bliźniaczek...a na dodatek będzie tam moja dwuletnia chrześnica której daaawno nie widziałam i też chciałabym coś jej kupić...jestem na stażu i zarabiam 740zł,a na dodatek dochodzi koszt dojazdu bo to aż 450km. w jedną stronę
Myślałam o takich kolczykach po parze dla każdej http://www.allegro.pl/item993547249_...ce_kolory.html sama takie mam i uważam że są śliczne.Widziałam u nas w sklepie za 42zł,no i do tego taką matę do tańczenia http://www.allegro.pl/item999543214_..._pl_bstok.html ale to już wspólnie dla dwóch dziewczynek,które są raczej zgodne.No i tu mam problem,wypada? Nie stać mnie na coś droższego...tym bardziej że jeszcze chce kupić drobiazg chrześnicy i sam dojazd 100zł... dodam że to córki mojej chrzestnej,bliskie kuzynki,są słodkie i raczej nie liczą na jakieś drogie prezenty
Proszę,zatrzymaj świat-ja wysiadam... ![]() Edytowane przez Bezwstydnica Czas edycji: 2010-04-18 o 13:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
na drugie mam Irena
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#149 |
Rozeznanie
|
myślisz?Właśnie chciałam aby miały je na dłużej i nie były takie dziecinne.Ale widziałam jeszcze takie same tylko że mniejsze,może będą odpowiedniejsze
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!
I ja zostałam zaproszona na komunię w tym roku. Mama jest chrzestną, a ja dostałam zaproszenie z TŻ-tem. Zastanawiam się co dać kuzynowi. Nie stać nas na jakiś drogi prezent (on student, ja przyszła studentka)... Myślałam o książce, np. encyklopedii czy ładnie wydanym albumie o zabytkach przykładowo. Chłopczyk jest bardzo inteligentny i myślę, że ucieszyłby się. Co o tym myślicie, wypada? Osobiście uważam, że kupowanie prezentów typu laptop jest mocno przesadzone... Należy pamiętać, że to dziecko ma dopiero 8 lat... Pieniądze - w porządku, o ile rodzice nie zabiorą...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:50.