Wymarzony Pierścionek, part XV. - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-13, 08:47   #121
L_V
Zakorzenienie

Dot.: Wymarzony Pierścionek, part XV.

Cytat:
Napisane przez miskowa Pokaż wiadomość

Słuchajcie, moja koleżanka panikuje, jest w ciąży z pierwszym dzieckiem, mieszkają w Irlandii i mieli wracać za miesiąc, chciała tu urodzić i tu potem zostać, ale zmieniła zdanie, bo niby w Polsce rodzi się po barbarzyńsku, kobiety są traktowane jak sztuka mięcha itp. I mówimy tu o jej powrocie do jednego z większych polskich miast. Twierdzi, że nie ma znieczulenia ZZO, że na żywca nie pójdzie, że tu się kobiety nacina a w Irlandii nie. U nas trzeba płacić za możliwość bycia ojca przy porodzie, tam jest to naturalne. Itd, itd.
Trochę ciężko mi uwierzyć, że faktycznie nie można iść sobie do prywatnej kliniki i zapłacić nawet za ludzki poród, przecież tyle kobiet rodzi w Polsce... Ja się na tym nie znam, nie interesowałam się tematem, ale uważam, że trochę histeryzuje...
Co myślicie?
Czy to aby nie przesadzone? Płąci się za cesarkę na zyczenie i chyba 300zł za ZZO. Ojciec może być przy porodzie jeśli tylko chce.
L_V jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-13, 08:52   #122
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
ja jestem tak spragniona wyjść, że chyba też dziś połażę po sklepach, może wyciągnę tż, albo sama sobie pójdę

---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ----------

Słuchajcie, moja koleżanka panikuje, jest w ciąży z pierwszym dzieckiem, mieszkają w Irlandii i mieli wracać za miesiąc, chciała tu urodzić i tu potem zostać, ale zmieniła zdanie, bo niby w Polsce rodzi się po barbarzyńsku, kobiety są traktowane jak sztuka mięcha itp. I mówimy tu o jej powrocie do jednego z większych polskich miast. Twierdzi, że nie ma znieczulenia ZZO, że na żywca nie pójdzie, że tu się kobiety nacina a w Irlandii nie. U nas trzeba płacić za możliwość bycia ojca przy porodzie, tam jest to naturalne. Itd, itd.
Trochę ciężko mi uwierzyć, że faktycznie nie można iść sobie do prywatnej kliniki i zapłacić nawet za ludzki poród, przecież tyle kobiet rodzi w Polsce... Ja się na tym nie znam, nie interesowałam się tematem, ale uważam, że trochę histeryzuje...
Co myślicie?

Temat rzeka
Rozumiem ją, uważam że słusznie panikuje niestety. Prawda jest taka, że za darmochę z NFZ nie dostanie u nas nic, także jeśli ma gotówkę to jak najbardziej w Polsce urodzi po ludzku, jak nie to nie wracałabym, ja w każdym razie bez 4000 zł. na poród bym się nie szykowała, zwłaszcza że rodziłabym przez cesarkę, a stawka którą wymieniłam obowiązywała w państwowym szpitalu i to 6 lat temu, czyli teraz to pewnie więcej
dorinka30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-13, 08:54   #123
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez L_V Pokaż wiadomość
Czy to aby nie przesadzone? Płąci się za cesarkę na zyczenie i chyba 300zł za ZZO. Ojciec może być przy porodzie jeśli tylko chce.

o cesarkę jej nie chodzi, ale twierdzi, że w Poznaniu, bo o Poznań chodzi, nie ma nigdzie ZZO, ojciec może być przy porodzie za jakieś 300zł a poród prywatny w jakichś klinikach to koszt koło 10 000zł, a i tak znieczulenia nie ma

---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ----------

Cytat:
Napisane przez dorinka30 Pokaż wiadomość
Temat rzeka
Rozumiem ją, uważam że słusznie panikuje niestety. Prawda jest taka, że za darmochę z NFZ nie dostanie u nas nic, także jeśli ma gotówkę to jak najbardziej w Polsce urodzi po ludzku, jak nie to nie wracałabym, ja w każdym razie bez 4000 zł. na poród bym się nie szykowała, zwłaszcza że rodziłabym przez cesarkę, a stawka którą wymieniłam obowiązywała w państwowym szpitalu i to 6 lat temu, czyli teraz to pewnie więcej

ja myślę, że nie chodzi o kasę, zarabiają w końcu oboje w euro, więc opłata za poród aż tak bardzo ich nie zaboli. Szczerze mówiąc trochę mnie wystraszyła, chociaż pewnie też trochę przesadza
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-13, 09:26   #124
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
o cesarkę jej nie chodzi, ale twierdzi, że w Poznaniu, bo o Poznań chodzi, nie ma nigdzie ZZO, ojciec może być przy porodzie za jakieś 300zł a poród prywatny w jakichś klinikach to koszt koło 10 000zł, a i tak znieczulenia nie ma

---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ----------

ja myślę, że nie chodzi o kasę, zarabiają w końcu oboje w euro, więc opłata za poród aż tak bardzo ich nie zaboli. Szczerze mówiąc trochę mnie wystraszyła, chociaż pewnie też trochę przesadza
Oj dziewczyny widzę, że jesteście optymistkami, przypomnijcie sobie historię choroby męża Diany i co dostał z NFZ- u
A w temacie za 300 zł. to nie macie nic, poród rodzinny kosztuje 1000 zł. w zwykłym szpitalu państwowym, do tego MILE widziane jest wzięcie położnej- koszt około 500-600 zł., znieczulenie jak się "dogadasz" z położną dostaniesz- koszt około 500 zł., czyli daje nam to jakieś 2000 zł. a nie wyszłyśmy poza obskurny szpital ....Mąż nie wejdzie na poród jeśli nie zapłacisz za rodzinny, bo rodzinny to OPCJA- LUX , czyli osobna sala, czy wiecie że w Polsce osobna sala jest nadal płatna
Stary 2009-05-13, 09:40   #125
novocaine870
Rozeznanie

spytam koleżankę jak to u niej wyglądało- rodziła 3 miesące temu, więc jest na "świeżo"

The future starts today, not tomorrow.
novocaine870 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-13, 09:52   #126
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Oj dziewczyny widzę, że jesteście optymistkami, przypomnijcie sobie historię choroby męża Diany i co dostał z NFZ- u
A w temacie za 300 zł. to nie macie nic, poród rodzinny kosztuje 1000 zł. w zwykłym szpitalu państwowym, do tego MILE widziane jest wzięcie położnej- koszt około 500-600 zł., znieczulenie jak się "dogadasz" z położną dostaniesz- koszt około 500 zł., czyli daje nam to jakieś 2000 zł. a nie wyszłyśmy poza obskurny szpital ....Mąż nie wejdzie na poród jeśli nie zapłacisz za rodzinny, bo rodzinny to OPCJA- LUX , czyli osobna sala, czy wiecie że w Polsce osobna sala jest nadal płatna
ale ja nie przeczę, że tak nie jest, sama nienawidzę państwowej służby zdrowia i najczęściej też latam płatnie, tylko chodzi o to, że jest opcja, że płacisz i masz, czego chcesz. Moja koleżanka twierdzi, że nawet za kasę nie ma znieczulenia, więc ona zostaje na poród tam.
Słyszałam, że rodzenie w ludzkich warunkach to u nas na dziś jakieś 10 000
Stary 2009-05-13, 09:57   #127
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
ale ja nie przeczę, że tak nie jest, sama nienawidzę państwowej służby zdrowia i najczęściej też latam płatnie, tylko chodzi o to, że jest opcja, że płacisz i masz, czego chcesz. Moja koleżanka twierdzi, że nawet za kasę nie ma znieczulenia, więc ona zostaje na poród tam.
Słyszałam, że rodzenie w ludzkich warunkach to u nas na dziś jakieś 10 000

Eee to koleżanka przesadza, płacisz i masz wszystko No całkiem możliwe że 10 000 zł. trzeba teraz zabulić, w moim przypadku na pewno bo cesarka, chyba mnie to skutecznie powstrzyma przed chęcią posiadania dziecka, przynajmniej teraz, bo nie stać mnie nawet na poród Także jakby nie liczył, to najdroższe prochy czyli moje za 45 zł. dają pełen luksus to po analizie uznaję że to nawet tanio

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-13, 10:07   #128
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Eee to koleżanka przesadza, płacisz i masz wszystko No całkiem możliwe że 10 000 zł. trzeba teraz zabulić, w moim przypadku na pewno bo cesarka, chyba mnie to skutecznie powstrzyma przed chęcią posiadania dziecka, przynajmniej teraz, bo nie stać mnie nawet na poród Także jakby nie liczył, to najdroższe prochy czyli moje za 45 zł. dają pełen luksus to po analizie uznaję że to nawet tanio
ja tam jestem przekonana, że jak się zdecyduję na dziecko, to pod warunkiem, że będę rodzić właśnie gdzieś w sensownych warunkach, co by traumy nie mieć potem.
Mi też się wydaje, że przesadza
Stary 2009-05-13, 10:13   #129
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
ja tam jestem przekonana, że jak się zdecyduję na dziecko, to pod warunkiem, że będę rodzić właśnie gdzieś w sensownych warunkach, co by traumy nie mieć potem.
Mi też się wydaje, że przesadza

Popieram Twoje podejście A gdzie jest Butter? Jakoś ostatnio mało dziewczyn się pojawia, od kiedy zamknęli nam tamten wątek
Stary 2009-05-13, 10:15   #130
L_V
Zakorzenienie

Cytat:

W Damianie ceny zaczynają się od 10 tysi - niestety.
Stary 2009-05-13, 10:20   #131
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć

Ja dzisiaj wstałam jak skowronek i mam dobry humor mimo niewyspania, wczoraj wypiłam ciut za dużo wina Ale już lepiej, najważniejsze że dzisiaj mam popołudnie z przyjaciółką , pewnie znowu nałazimy się po sklepach ciuchowych jak wariatki a na końcu klapniemy gdzieś na jakąś kolację
Wrócę maksymalnie padnięta ale szczęśliwa, zawsze tak jest, wzięłam baleriny na zmianę bo po 4 godzinach łażenia na obcasach nawet ja wymiękam
Mogłabym napisać dokładnie to samo.
Nasz przyjaciel przyszedł w odwiedziny jak zwykle z 2 winami (śmieję się że to bilet wstępu do nas do domu) .
Oczywiście na 2 winach się nie skończyło.
W łóżku wylądowałam dopiero o 2 w nocy.

Cytat:
Zgadza się. Dokładnie tak było gdy rodziła żona mojego brata.

---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Cytat:
Popieram Twoje podejście A gdzie jest Butter? Jakoś ostatnio mało dziewczyn się pojawia, od kiedy zamknęli nam tamten wątek
Butter jest w tej chwili jakieś 4 km od mojego biura
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-13, 10:21   #132
novocaine870
Rozeznanie

Cytat:
butter pisała, że nie będzie jej pare dni - jest na targach w kielcach czy coś takiego

Stary 2009-05-13, 10:31   #133
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
W Damianie ceny zaczynają się od 10 tysi - niestety.

No właśnie, czyli zaczęłyście od 300 zł. a skończyłyśmy temat na 10,000

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Mogłabym napisać dokładnie to samo.
Nasz przyjaciel przyszedł w odwiedziny jak zwykle z 2 winami (śmieję się że to bilet wstępu do nas do domu) .
Oczywiście na 2 winach się nie skończyło.
W łóżku wylądowałam dopiero o 2 w nocy.

Zgadza się. Dokładnie tak było gdy rodziła żona mojego brata.

---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Butter jest w tej chwili jakieś 4 km od mojego biura
Hehe Haniu czyli podobnie jak u nas, tylko u nas nie kolega a mój mąż wpadł na genialny pomysł napicia się winka Umówiłaś się jakoś z Butter, widzicie się ?
Stary 2009-05-13, 10:33   #134
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Hehe Haniu czyli podobnie jak u nas, tylko u nas nie kolega a mój mąż wpadł na genialny pomysł napicia się winka Umówiłaś się jakoś z Butter, widzicie się ?
No my mamy takiego przyjaciela który często do nas wpada - zawsze z winem i nigdy nie kończy się na jednym.

Z Butter wymieniłyśmy się nr. telefonów, ale pisała mi że raczej będzie mieć ostry zapierdziel, więc mało prawdopodobne że się zobaczymy.
Stary 2009-05-13, 10:38   #135
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie, czyli zaczęłyście od 300 zł. a skończyłyśmy temat na 10,000
Wniosek z tego porsty - nie będę rodzić bo nie mam takiej kasy na tzw. "godziwe warunki", a w masarni to ja nie mam zamiaru leżeć i zdychac z bólu.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-13, 10:42   #136
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
No my mamy takiego przyjaciela który często do nas wpada - zawsze z winem i nigdy nie kończy się na jednym.

Z Butter wymieniłyśmy się nr. telefonów, ale pisała mi że raczej będzie mieć ostry zapierdziel, więc mało prawdopodobne że się zobaczymy.
Dobrze miec takiego przyjaciela , szkoda że się nie zobaczycie chociaż na kawce

Cytat:
Wniosek z tego porsty - nie będę rodzić bo nie mam takiej kasy na tzw. "godziwe warunki", a w masarni to ja nie mam zamiaru leżeć i zdychac z bólu.
Ja też
Stary 2009-05-13, 11:09   #137
biia
Wtajemniczenie

cześć
wczorajszy egzamin na 5
a dzisiaj uczmy się na kolokwium, ale nie dało rady do was nie zajrzeć

Poemi pokaż zdjęcia bohatera

Dori poszukaj po aptekach, ja za yasminelle płaciłam 32,90 (ciekawe ile teraz yas wyjdzie...)

biia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-13, 11:09   #138
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Dobrze miec takiego przyjaciela , szkoda że się nie zobaczycie chociaż na kawce
Ano dobrze....świetny facet.

No szkoda
Stary 2009-05-13, 11:32   #139
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez biia Pokaż wiadomość
cześć

Dori poszukaj po aptekach, ja za yasminelle płaciłam 32,90 (ciekawe ile teraz yas wyjdzie...)
Wiem, ale mi się nie chce nigdy szukać, zazwyczaj realizuję w ostatniej chwili jak muszę już zacząć brać więc wiesz nie ma czasu na poszukiwania

Cytat:
Ano dobrze....świetny facet.

No szkoda
Haniu ale mam dzisiaj mega apetyt po tym winie , chyba złamię dietę, zwłaszcza że zaraz wyjeżdzam z biura na spotkanie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-13, 11:43   #140
Poemi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez biia Pokaż wiadomość
cześć
wczorajszy egzamin na 5
a dzisiaj uczmy się na kolokwium, ale nie dało rady do was nie zajrzeć

Poemi pokaż zdjęcia bohatera
Gratuluję, mi poszło gorzej, ale biorąc pod uwagę całokształt to rewelacja

W czwartek gdy TŻ go już dostanie wrzucę jakieś zdjęcie na n-k. No ewentualnie wieczorkiem może coś z przyjaciółką cykniemy to tu wrzucę .
Poemi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-13, 13:28   #141
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Haniu ale mam dzisiaj mega apetyt po tym winie , chyba złamię dietę, zwłaszcza że zaraz wyjeżdzam z biura na spotkanie
Ja ostatnio generalnie mam duży apetyt.
I najgorsze to, że na słodycze. Wczoraj pożarłam pół paczki ptasiego mleczka
Do tego obiad u mamy..czyli mielone, ziemniaczki, buraczki.
No ale nic..czasem trzeba zaszaleć.

---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ----------

Chyba jednak spotkam się z Butter Właśnie mi napisała sms że ma jutro wolna chwilę
Stary 2009-05-13, 13:51   #142
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja ostatnio generalnie mam duży apetyt.
I najgorsze to, że na słodycze. Wczoraj pożarłam pół paczki ptasiego mleczka
Do tego obiad u mamy..czyli mielone, ziemniaczki, buraczki.
No ale nic..czasem trzeba zaszaleć.

---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ----------

Chyba jednak spotkam się z Butter Właśnie mi napisała sms że ma jutro wolna chwilę
ale fajnie, mamy nadzieję na jakieś fotki
Stary 2009-05-13, 13:56   #143
hania811
Zakorzenienie

No to umówiłyśmy się na jutro

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

Cytat:
ale fajnie, mamy nadzieję na jakieś fotki
postaram się.
Mam nadzieję że będzie ładna pogoda to oprowadzę ją po mieście..a na piwko pójdziemy do knajpki w której było nasze przyjęcie weselne

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-13, 16:58   #144
goosia207
Zakorzenienie

Cześć

Ostatnio cierpię na brak czasu

Haniu przyszła Lolita Boksowałam sie trochę ze sprzedawcą, bo wysłał perfumę 2 tygodnie po mojej zapłacie i napisał, że ma opóźnienia z powodu przerwy świątecznej (czytaj 1 maj) Gdzie ja mu zapłaciłam 27 kwietnia wkurzył mnie
Perfumka fajna

No i butyk oddał mi dzisiaj pieniądze na konto za buty.Zdziwiło mnie to, bo nikt do mnie nie zadzwonił, nie napisał pisma, ani nawet maila
Średniej jakości obsługa
Wyszło na to, że zapłaciłam 21zł za nic (przesyłkę za dostarczenie butów i odesłanie)
goosia207 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-13, 17:13   #145
Poemi
Zakorzenienie

Jak to fajnie dowiedzieć się, że mogłam dostać huskyego za darmo . Uwielbiam być informowana po fakcie
Stary 2009-05-13, 17:13   #146
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez goosia207 Pokaż wiadomość
Cześć

Ostatnio cierpię na brak czasu

Haniu przyszła Lolita Boksowałam sie trochę ze sprzedawcą, bo wysłał perfumę 2 tygodnie po mojej zapłacie i napisał, że ma opóźnienia z powodu przerwy świątecznej (czytaj 1 maj) Gdzie ja mu zapłaciłam 27 kwietnia wkurzył mnie
Perfumka fajna

No i butyk oddał mi dzisiaj pieniądze na konto za buty.Zdziwiło mnie to, bo nikt do mnie nie zadzwonił, nie napisał pisma, ani nawet maila
Średniej jakości obsługa
Wyszło na to, że zapłaciłam 21zł za nic (przesyłkę za dostarczenie butów i odesłanie)
Matko ale masz przejścia z tymi zakupami internetowymi....ja nigdy na paczkę z allegro nie czekałam dłużej jak 5 dni.
A akcja z Butykiem totalni mnie szokuje bo kupiłam u nich już 10 par butów i zawsze byłam zadowolona z obsługi.
Stary 2009-05-13, 20:57   #147
czeremchowa
Zadomowienie

Witajcie
Ale ostatnio cisza na wizażu...

U mnie po staremu Od tamtego czwartku codziennie gdzieś łazimy Aaa nie! Wczoraj byliśmy w domu:P ale już dzisiaj poszliśmy na grilla i dopiero wróciliśmy. Jutro nie mam zajęć i odsypiam Aaa i chcę coś zmienić w swojej fryzurze!!! Może kolor, może jakieś inne ścięcie? Sama nie wiem.

Dorinka kulka Lirene jest super! Potwierdzam to ja, jak i moja siostra! Dzięki

L_V
tą mikrodermabrazję i maseczkę mogę stosować mimo że mam 23 lata? Bo ta pisze że polecany po 35 roku życia. Obeszłam już 3 Natury i w jednej znalazłam mikrodermabrazję a maski nie mogę znaleźć.

Dobrej nocy Dziewczyny!
czeremchowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-13, 22:44   #148
Poemi
Zakorzenienie

Byłam z Bohaterem na mieście . TŻ ma kategoryczny zakaz wychodzenia z nim poza podwórko do czasu aż urośnie (ale jeszcze o tym nie wie)! Dziewczyny się na niego rzucały, niezły sposób na podryw . Faceci też, ale cicho .
Stary 2009-05-14, 07:16   #149
goosia207
Zakorzenienie

Dzień Dobry,

Haniu faktycznie ostatnio mam pecha do zakupów przez internet

Cytat:
Napisane przez Poemi Pokaż wiadomość
Byłam z Bohaterem na mieście . TŻ ma kategoryczny zakaz wychodzenia z nim poza podwórko do czasu aż urośnie (ale jeszcze o tym nie wie)! Dziewczyny się na niego rzucały, niezły sposób na podryw . Faceci też, ale cicho .
To się zgadza Moja koleżanka miała to samo

Też muszę się umówić do fryzjera , a moje majowe fundusze tego nie przewidują.Zamówię termin na czerwiec (początek), ale aż się boję jak bedę wyglądać
goosia207 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-14, 07:20   #150
novocaine870
Rozeznanie

Dzień dobry

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości