![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: dekorowanie tortow
Czy jeżeli dałabym do mojego torcika mase z bitej śmietany i owoców między biszkoptami, natomiast całość obsmarowałabym masą budyniową to czy stałoby się coś z masą cukrową? Myślicie że by spłynęła?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
nie powinna spłynąć, aczkolwiek nie dam sobie niczego uciąć
![]() pamiętam, ze tort smarowałam masą z białej czekolady i wrstwa masy cukrowej nie "pociła " i nie spłynęła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Raczkowanie
|
W takim razie jaką masą jest najbezpieczniej uciapać torcik aby masa cukrowa się dobrze trzymała?
Myślę, że spróbuje zrobić tą z pianek. Figurki natomiast, zrobię z masy cukrowej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Wtajemniczenie
|
ja tort smarowałam masą budyniowa i okładałam masą cukrową, nic nie spłyneło, ale tort nie stał w lodówce tylko w chłodnej spiżarni ok 12 h przed podaniem
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
Mam nadzieje że mi się torcik uda..
W jaki sposób przygotowujecie masę budyniową? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
Moje drogie!
Udało się!! Razem z moim TŻ zrobiliśmy mojemu siostrzeńcowi waniliowy torcik z brzoskwiniami i ananasem! Ozdoby wykonywaliśmy dwa dni na trzeci dzień powstał tort! Rodzinka była zachwycona ^^ Oto efekty: Dodatkowo wrzucam zdjęcie babeczek, ozdoby z lukru plastycznego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja bym jednak nie radziła kłaść bitej śmietany pod masę z pianek,bo masa bedzie sie rozdzielać. To i ja pochwalę się tortem chałwowym). To sa początki więc proszę o wyrozumiałość. Edit: dodaje jeszcze jeden dzisiejszy twór ![]()
Edytowane przez LejdiMarmolada Czas edycji: 2011-09-07 o 17:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
amor vincit omnia
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
To jest mój pierwszy tort, nigdy wcześniej nawet nie próbowałam stworzyć czegoś podobnego.
Wszystkie potrzebne i niezbędne informacje znalazłam właśnie w tym wątku. Tort zrobiłam w ten sposób: Pierwszego dnia stworzyłam ( ![]() Drugiego dnia upiekłam biszkopty ( przepis znalazłam gdzieś w internecie: 6 jajek, białka ubić, żółtka utrzeć z cukrem, mąkę wymieszać z łyżeczką proszku do pieczenia i wszystko wymieszać mikserem) a mój TŻ zają się wycinaniem literek z lukru ( wcześniej przygotowaliśmy szablony wycięte z tekturki) Trzeciego dnia a zarazem w dzień urodzin, zrobiłam masę śmietankową Dr. Oetkera i wymieszałam z kawałkami brzoskwiń i ananasów i przełożyłam biszkopty. Zrobiłam nowy lukier plastyczny i po obsmarowaniu tortu masą śmietankową nałożyłam rozwałkowany lukier plastyczny, Przepis na lukier plastyczny wzięłam z (jak się nie myle ) drugiej str. tego wątku: Lukier plastyczny 800 g cukru pudru 3 łyżeczki glukozy 3 łyżeczki żelatyny 50 ml gorącej wody Do szklanki nalać ok 50 ml gorącej wody. Do gorącej wody dodaję żelatynę i dokładnie mieszać aż się rozpuści. Następnie dodać glukozę i też mieszać. Na stolnicę wysypać trochę cukru pudru (tak ze 3 szklanki) i wlewać powoli żelatynę. Mieszać, a jak już złapie troszkę cukru pudru to zaczynać zagniatać. Gnieść dosypując puder. Masa bez problemu wchłonie cały przygotowany cukier puder (a przynajmniej powinna, dlatego cukier należy dodawać partiami). Gotową masę możecie barwić barwnikami spożywczymi. Masę wałkuje się najlepiej na blacie posmarowanym lekko olejem. Drugi sposób to wałkowanie na blacie omączonym np. mąką ziemniaczaną. Niewykorzystaną masę można trzymać w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym w lodówce i wykorzystać przy kolejnej okazji (po prostu trzeba ją ogrzać w dłoniach przed ponownym użyciem. Uwagi na temat lukru plastycznego 1. Bez glukozy nie wyjdzie. Glukoza jest potrzebna, inaczej masa się kruszy i wcale nie jest plastyczna -- przynajmniej mi tak wyszło Glukozę można kupić w każdym sklepie, zazwyczaj jest w opakowaniu jak galaretka i stoi niedaleko cukru. 2. Masa szybko wysycha, nieużywany kawałek najlepiej zawinąć w przezroczystą folię lub wilgotną szmatkę. 3. Cukier puder dodajemy stopniowo!!! nigdy cały naraz, stopniowo. Może się okazać, że wystarczy go mniej troszkę lub więcej 4. Lukier plastyczny najlepiej wałkować na blacie posmarowanym np. olejem, nie zostawia smug i nie przyczepia się. Można też smarować na blacie posypanym mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem, ale szczególnie przy kolorowych lukrach to odradzam, bo potem trzeba strzepywać ewentualne plamki i w ogóle 5. Ja lukier po wałkowaniu ostrożnie przenoszę, najlepiej wsunąć całe ręce nie tylko dłonie i na nich przenieść lukier na tort. 6. Lukier plastyczny najlepiej położyć na tort posmarowany kremem, można i bezpośrednio na biszkopt, ale nie zespoli się z resztą i brzydko będzie podczas krojenia, dlatego cały tort trzeba posmarować kremem równo i na to dopiero lukier. 7. Do lukru możecie dodać odrobinę masła lub margaryny, wtedy lukier jest odrobinę bardziej plastyczny, polecam to szczególnie jeśli lukier Wam lekko podeschnie. 8. Jeśli lukier się zaczął kruszyć (a na pewno daliście glukozę) to wtedy najlepiej dodać troszkę masła lub troszkę oleju i wilgotnymi dłońmi zagnieść lukier. Czasem wystarczy samymi wilgotnymi łapkami, ale dodatek tłuszczu sprawi, że dłużej będzie plastyczny ten lukier. 9. Lukier można trzymać w lodówce, przed kolejnym razem trzeba go mocno rozgrzać w dłoniach i jest to dość trudne ;-) 10. Tak masa jest jadalna jest słodka, bo to w 90% cukier puder, jak komuś nie posmakuje to może odłożyć na talerzyku, daje jednak świetne efekty wizualne 11. Najlepiej używać kremu na bazie budyniu, bo jest mniej słodki i równoważy smak lukru. 12.Bita śmietana rozpuszcza lukier, staje się on miękk, nie płynie, ale już po dobie mógłby wyglądać nieciekawie. Najlepsze są kremy na bazie masła lub budyniu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zadomowienie
|
witam serdeczie
![]() wlasnie podziwiam Wasze torciki - tez mnie to czeka i tak czytam co popadnie zeby sie jak najwiecej dowiedziec ![]() mam tylko pytanko co do barwnikow - jakie polecacie i czy faktycznie te w zelu sa takie dobre? i czy moze ma ktoras z Was namiary na sklep internetowy gdzie mozna je kupic?
![]() |
#131 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ja używam żelowych z Wilton'a - można je kupić min. ze stronki http://www.aledobre.pl/index.php - wśród marek produktów kliknij "wilton" ![]() ja robiłam wcześniej np taki torcik i wszystkie kolory są dzięki tym barwnikom http://img594.imageshack.us/img594/4216/27062011256.jpg |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
ja zamiast barwników używam zwykłych galaretek zmielonych w mlynku do kawy.
dzisiaj zrobiłam tory na chrzciny, fotka bedzie pozniej
Mój skarb Julia 06 luty 2009 Edytowane przez ficcusia Czas edycji: 2011-09-10 o 13:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Przyczajenie
|
hejka!
nie doczytałam dokładnie zasad i regulaminu - dotyczy to szczególnie punktu 12 (o reklamach itp) i zamieściłam link dla karadka do stronki, gdzie mogłaby kupić sobie barwniki żelowe... sorki ![]() więc mam nadzieję, że nie będzie mój poprzedni post zamieszczony... * * karadka - osobiście polecam żelowe barwniki! przy tych w płynie trzeba bardzo uważać, by nie rozcieńczyć za mocno masy, a co za tym idzie dokładać sobie samemu niepotrzebnej pracy przy dekorowaniu ciasta ![]() dziewczyny, jak wklejacie zdjęcia? ja mam moje na imageshack'u - ale to znów będzie wklejenie link'a - już nie wiem czy mogę wkleić taki ze zdjęciem mojego ciasta, czy nie? a jeśli nie w ten sposób, to jak inaczej? pozdrawiam! udało mi się dojść do tego, jak tu dołączyć fotki ![]() Edytowane przez malena h Czas edycji: 2011-09-10 o 14:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja za tydzien powinnam wykombinować jakis tort dla chrześnicy ale kompletnie nie mam pomysłu patent ze zmielonymi galaretkami super, a kolory są żywe?
![]() |
![]() |
#135 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() *moja córcia zażyczyła sobie zamek z księżniczką na "7" urodzinki, ale niestety nawaliło moje rozplanowanie czasu i niby była budowla, ale zabrakło mi czasu na detale takie, jak drzwi czy okna... był bluszcz ![]() ![]() *dla znajonego robiłam torcik dla jego siostrzenicy na 12 lat, tym razem miało być coś dziewczęcego - więc zrobiłam torebkę z kosmetykami... dominikowa - pogooglaj coś w stylu "torty dla dziewczynek" - wśród wielu zdjęć tortów można znaleźć ciekawe inspiracje. trzymam kciuki za owocne poszukiwania i czekam na "wynik" ![]() Edytowane przez malena h Czas edycji: 2011-09-11 o 07:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#137 |
Przyczajenie
|
LejdiMarmolada ma rację, lalki to jak najbardziej pomysł dla dziewczynek
![]() ...jakby co, to zawsze można podpytać mamę dziecka, co ono lubi itp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Przyczajenie
|
Piękne cudactwa.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Wtajemniczenie
|
chrześnica ma 3 lata, uwielbia mickiego i chyba zrobie z nim tort, tylko barwnik musi dojść
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Wtajemniczenie
|
jak ja dawno tu nie zaglądałam a tu takie ładne tociki pokazujecie i Karaduś też zawitała
![]() Dominikowa ja ostatnio robiłam z myszką Miki na roczek - tak mi wyszedł Ja używam tylko masy cukrowej a żeby była bardziej elastyczna to dodaję ciut więcej planty -wtedy nie kruszy się jak lepimy małe elementy ![]()
![]() |
#141 |
Wtajemniczenie
|
piekny megi
![]() ja to takich zdolności nie mam ![]()
![]() |
#143 |
Wtajemniczenie
|
dzięki dziewczyny - maluję pędzelkiem zwykłą wodą - moje torciki możecie obejrzeć na blogu http://smakiemiwzrokiem.blogspot.com/
![]() |
#144 |
Przyczajenie
|
Megi szczena mi opadła, prawdziwe cudeńka. Mam do Ciebie kilka pytań, mam nadzieje, że pomożesz mi. Byłabym niezmiernie wdzięczna.
1. Z czego tworzysz figurki (lukier plastyczny ,a może pianki jojo?) i czym sklejasz większe elementy? 2. Czy masz jakąś specjalną technikę robienia róż, bo u Ciebie sa one przepiękne!?
![]() |
#145 |
Wtajemniczenie
|
Lejdi dzieki
Wszystko robię z masy cukrowej i kwiatki i figurki i literki itp., kleję lukrem albo wodą z cukrem pudrem, a róże robię z wykrawaczki 5 płatkowej - o tak jak filmik pokazuje http://www.youtube.com/watch?v=E4Sfg...eature=related
![]() |
#146 |
Wtajemniczenie
|
Wczorajszo - dzisiejsze
![]()
![]() |
#148 |
Wtajemniczenie
|
dzieki a Twoje pszczółki bardzo ładne
![]()
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
jak zrobiłaś żółte piórka ??
![]() |
#150 |
Wtajemniczenie
|
po mojemu to żółtym kokosem obsypane ale niech effulla zdradzi z czego piórka
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:34.