![]() |
#121 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Obrazy.
Cytat:
![]() beksinski tez jest niesamowity!az strach sie bac ![]()
![]() |
![]() |
#122 |
Wtajemniczenie
|
Ja do tego stopnia kocham sie w malarstwie,ze nie mam swoich pupilków
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Rozeznanie
|
duzo osob jak widze fascynuje sie beksinskim
![]() ja osobiscie mam za**** na punkcie malarstwa przelomu wiekow i XIX wieku, szczegolnie interesuja mnie sybmolisci i prerafaelici ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Mrs Mrau
|
Lubię dzieła Salvadora Dali,zwłaszcza te gdzie są jakies elementy w kolorach pamarańczy,żółci czy czerwieni.
Lubię tez Renoira (Szczypta wkleila piekne dziela ![]() A oto moj olubiony obraz.Dlaczego? nie wiem ...po prostu kocham na niego patrzec |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ps. Dawno Cię tu nie widziałam, Cattt. ![]()
![]() |
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tym bardziej się cieszę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Gierymskiego jeszcze nie było, a przecież mało kto tak pięknie potrafił operować światłem. Kiedyś przeczytałam, że jedynym bohaterem jego obrazów jest światło.
Trudno się nie zgodzić. Oto Mistrz Nokturnów. Niestety, te mniniatruki nie oddają całego piękna, dlatego wielu obrazów nie mogę wkleić, gdyż wychodzą za ciemne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Wtajemniczenie
|
widzę, że "ręcznie malowane fotografie snów" Salvadora cieszą sie tu powodzeniem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zadomowienie
|
Ja uwielbiam Marca Chagalla
![]()
![]() |
#131 |
Rozeznanie
|
Mnie ostatnio "wpadł w oko" ten obraz. Nie wiem czyj ale spodobał mi się.
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Rozeznanie
|
Możliwe, bo nie wiedziałam w oryginale
![]() |
#134 |
Rozeznanie
|
oczywiscie ze to znane pocztowkowe zdjecie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() a co do moich malarskich faworytów: Chagall, Magritte-to jest uchwycenie tajemnicy,Malczewski-i te jego 'dorodne' kobiałki ![]() http://img245.imageshack.us/img245/5...tethumbtk8.jpg http://img180.imageshack.us/img180/6127/wtumaniezz9.jpg
![]() |
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O, Loco i tu zawitałeś ![]() Uroczo wygląda to zestawienie 3 linków w Twoim poście ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
Hm, na Dalego chorowałam jak miałam z 15 lat.
Zakochałam się w ''Kuszeniu Św. Antoniego''. I zafascynował mnie ''Sen''. Chyba dość często zmieniają mi się upodobania, ale 'Narodziny Venus' Botticellego i ''pęknięty dzban'' Jeana-Baptiste wciaż należą do moich (czy tych najbardziej z.. ![]() Nie zawsze też bywam wierna i pod tym względem, że nierzadko spodoba mi się tylko kilka obrazów, czy nawet i jeden, a inne nie. Lubię np. Śniadanie na trawie Maneta, a jego Bar w Folies - Bergere ogromnie, ale resztę jego dzieł to tak średnio. Teraz ciągnie mnie nie wiedzieć czemu, bardzo, do Caspara Friedricha. Jakoś tak od Wędrowca nad morzem chmur mnie wciągnęło i na razie mi zostało. I uwielbiam rozmaite wariacje ![]() ![]() (Najpopularniejsza to chyba Corregio). Zresztą, nie wiem, dlaczego, bo to brutalny motyw w końcu ![]() Wklejam po kolei jak w poście. (Narodziny Venus już tu wklejono, więc pomijam ![]()
![]() Edytowane przez Aeterna Czas edycji: 2006-08-28 o 22:39 Powód: błąd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
I skoro mam miejsce to jeszcze Friedrich na dole
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
Skoro o Manecie mowa
![]() (choć nie mój faworyt, to Aete tu sie zgadzam w 100%, Bar w Folies Bergere też uwielbiam) |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Zadomowienie
|
Friedrich także nalezy do moich ulubieńców. Nie wiem czy już był ale wrzucam pare obrazów Constable'a.
![]() |
#141 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#142 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Ten wątek to uczta ...
![]() |
#143 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#144 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie trwa Nie stygnie Nie przetrwa i w soli Opada I gnije Odpada I boli Jak dobrze dla laika, ze istnieje coś takiego jak korespondencja sztuk ![]()
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
Bardzo lubię czytać Twoje posty, Tamo
![]() Wklej, proszę, całość, skoro już dałaś fragment, niech wszystko i tutaj będzie. ![]()
![]() |
![]() |
#146 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Moja próżność jest w tym momencie o tyle milej połechtana, a uśmiech tym pełniejszy, że te słowa padły od osoby, którą darzę tutaj wielkim szacunkiem, mimo różnicy w podejściu do niektórych problemów. Nie odbierz tego jako kulturalne "odwdzięczenie się", chcę Ci szczerze powiedzieć, że JA nie potrafię przejść obok Twoich postów obojętnie. Jesteś niebanalna i w sumie już odkąd zaczęłam Cię tutaj rozpoznawać wiedziałam, że kiedyś Ci napiszę co myślę... ![]() ![]() A oto wszystko: Płonąca żyrafa Grochowiak Stanisław Tak To jest coś Biedna konstrukcja człowieczego lęku Żyrafa kopcąca się pomaleńku Tak To jest coś Coś z tamtej ściany z aspiryny i potu Ta mordka podobna do roztrzaskanego kulomiotu Tak To jest coś Czemu próchniejecie od brody do skroni Jaki wam ząbek w pustej czaszce dzwoni Tak To jest coś Coś co nas czeka Użyteczne i groźne Jak noga Jak serce Jak brzuch i pogrzebacz Ciemna mogiła człowieczego nieba Tak To jest coś O wiersz ja ten piszę Sobie a osłom Dwom zreumatyzowanym Jednemu z bólem zęba Oni go pojmą Tak To jest coś Bo życie Znaczy: Kupować mięso Ćwiartować mięso Zabijać mięso Uwielbiać mięso Zapładniać mięso Przeklinać mięso Nauczać mięso i grzebać mięso I robić z mięsa I myśleć z mięsem I w imię mięsa Na przekór mięsu Dla jutra mięsa Dla zguby mięsa Szczególnie szczególnie w obronie mięsa A ono się pali! Nie trwa Nie stygnie Nie przetrwa i w soli Opada I gnije Odpada I boli Tak To jest coś
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
![]() Bardzo lubię czytać Twoje posty. Czysta kultura, 'podpierana' erudycją. Życzyłabym sobie (tak prywatnie) więcej takich użytkowników jak Ty. ![]() edit: By nie utknąć jedynie nad konfiturą ![]()
![]() Edytowane przez Aeterna Czas edycji: 2006-08-30 o 10:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Wtajemniczenie
|
W szkole średniej na lekcjach plastyki (taki przedmiot jeszcze wtedy był) pisałam pracę (szumnie to troche brzmi, parę słów) o Dalim (
![]() ![]() Przy moim ukochanym Hamlecie nie mogło zabraknąć Ofelii... http://www.tate.org.uk/servlet/ViewW...xt&texttype=10 Wspaniale się ogląda ten wątek. Niektóre obrazy pierwszy raz moje oczęta oglądają i chcą jeszcze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Rozeznanie
|
Z twarzą koloru botwinki /dziękuję Aeterno/ dodaję dwie [DALEKIE od oryginału, ale innych nie znalazłam] reprodukcje obrazu, w którym się zakochałam (i nie jest to słowo na wyrost) plus objaśnienie samego malarza:
"Moim zamiarem estetycznym przy tworzeniu tego obrazu było dokładne przeciwieństwo wszystkich dotychczasowych postaci Chrystusa. Głównie chodziło mi o to, by mój Chrystus był piękny jak sam Bóg, którym przecież był" Umęczonym i wycieńczonym postaciom Chrystusa królującym w całej dotychczasowej sztuce Dali przeciwstawił Chrystusa pięknego, takiego, jakim wyobrażał sobie swojego Boga (...) Artysta stronił od nadawania Synowi Bożemu konkretnego oblicza. Jego postaci Chrystusa są zawsze ukazane w taki sposób, aby nie można było rozpoznać twarzy. (przepisane z: Salvador Dali. Życie i twórczość, wyd. Konemann) Salvador Dali "Chrystus świętego Jana od Krzyża" (1951):
Od 09/02/2010: 89 - 88 - 87 - 86 - 85- 84 -83-82 - 81 - 80 - 79- 78 - 77 - 76 - 75 -74 - 73 - 72 - 71 - 70 kg Edytowane przez tama Czas edycji: 2006-10-18 o 21:08 Powód: dołączam "zaginione" reprodukcje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Jeśli Pozwolicie, do galerii, powstałej w wątku dodam obrazy, które uważam za bardzo wyjątkowe
![]() Miałam duże szczęście widzieć w oryginale dzieła mistrza da Vinci, Santi, Vermeera, ale te, które zamieszczę poniżej także wywierają na mnie inne, ale również wielkie wrażenie, budzą mój podziw i wzruszenie, ilekroć na nie patrzę. Podziw dla wielkiej determinacji, dla woli walki i prawdziwej pasji twórczej. Przedstawiam kolejno: S.Kmiecik [obraz namalowany stopą]; J.Omelczuk [obraz namalowany ustami]; M.Mączka [obraz namalowany ustami]; B.Peardon [obraz namalowany ustami]; S.Kmiecik [obraz namalowany stopą]
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:35.