Najłatwiejszy język? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-09-03, 16:53   #121
NiKaa19
Zadomowienie

Dot.: Najłatwiejszy język?

Podobnie jak fossa, nie mogę zgodzić się z tym, że język angielski jest prostym językiem. Ale jak dla mnie na pewno najprzyjemniejszym pod względem nauki. Uczę się niemieckiego, i go po prostu nie znoszę, nie mam zapału do uczenia się tego języka bo go nie lubię, przez co, mimo że uczę się go kilka lat, nie umiem prawie nic, trochę podstawy, ale nie mogę się zmusić. Natomiast angielski uwielbiam i jak dla mnie, mimo że nie taki prosty wcale, to na pewno najfajniejszy.
Ale to tylko moje zdanie, pozdrawiam
NiKaa19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-19, 17:19   #122
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez fiolusiek Pokaż wiadomość
hiszpanski

Zgadzam się
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-19, 19:41   #123
enii
Wtajemniczenie

włoski --na upartego 2 miesiace i mowisz bardzo dobrze

22.08.2012 Seoul, Kr (one way ticket)
enii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-19, 21:06   #124
lovebird
Zakorzenienie

A moim zdaniem niemiecki, ale sądząc po tym, że tylko ja tak uważam, to pewnie nie dla wszystkich

Przyszłość zaczyna się dzisiaj. Nie jutro.
Wymianki
lovebird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-20, 05:32   #125
enii
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lovebird Pokaż wiadomość
A moim zdaniem niemiecki, ale sądząc po tym, że tylko ja tak uważam, to pewnie nie dla wszystkich
Tez nie uwarzam, ze trudny-- Mnie duzo pomogl moj dziadziu, ktory biegle mowil.. Nie mam opcji, aby zapomniec jezyk-->> moj malzonek jest Niemcem

22.08.2012 Seoul, Kr (one way ticket)
enii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-23, 10:28   #126
16igla
Raczkowanie

Jak dla mnie bulgarski, ale to już chyba przez to, że pólbulgarką jestem.
Za malolata w ogóle się nie uczylam go, ale jak teraz z mamą przysiadlam(która, de facto, jest tlumaczem bulgarskiego) można szybko go zalapać wedlug mnie. Chyba tylko najtrudniej jest z cyrylicą(ble!), ale gramatykę można zalapać. Pomimo 9 czasów i szczątkowej odmiany przez przypadki.
And the world will be as on'

Praca nad samoakceptacją w toku! ;D

16igla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-23, 12:06   #127
Martii
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do Martii

Hmm jak dla mnie francuski
Martii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-12-23, 16:18   #128
Phoebee
Zakorzenienie

Niemiecki sam w sobie nie jest trudny. Ale czynnikami ułtwiającymi naukę jest stosunek, chęć i ewentualnie nauczyciel. U mnie podczas nauki niemieckiego wszystko było ujemne

Najłatwiejszym językiem jest Hiszpański ( włoski też).
Naprawdę, pod względem gramatyki, melodyjności. W krótkim czasie można go doskonale opanować!
Phoebee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-02, 14:36   #129
bleedingsun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lovebird Pokaż wiadomość
Zgadzam sie

Włosy: 43cm (03.11.2014)
Cel: 50

Drożdże: 6/30
bleedingsun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-02, 15:56   #130
Ivi 1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Phoebee Pokaż wiadomość
Najłatwiejszym językiem jest Hiszpański ( włoski też).
Naprawdę, pod względem gramatyki, melodyjności. W krótkim czasie można go doskonale opanować!
Telenowele tez duzo pomagaja

Cytat:
Napisane przez Lisbeth Pokaż wiadomość
Nie ma żadnej "roli kobiety". Jest tylko to, w co sama się pakujesz.
Skoro umie, to niech robi sam.
Ivi 1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 23:30   #131
black_cafe
Przyczajenie

Każdy język jest prosty jeżeli chcemy się uczyć. Dużo zależy od motywacji,tego czy dany język nam się podoba, ale też od "kontaktu" z językiem i możliwością posługiwania się nim jak najczęściej
black_cafe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-09, 10:01   #132
honeybunch
Raczkowanie

a ja będę bronić włoskiego jako języka PROSTEGO bo wcale taki nie jest. Co prawda początki sa proste, mam na myśli łatwość wymowy i zapisu ale im dalej w las tym więcej drzew. Znając opinie osób znających na wysokim poziomie włoski i francuski a także na postawie własnych doświadczeń określiłabym francuski jako prostszy...także nie nabierajcie się wizażanki na opinie włoski=2 miesiące nauki, to wcale tak nie wygląda.
honeybunch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-09, 14:38   #133
inamata
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez honeybunch Pokaż wiadomość
a ja będę bronić włoskiego jako języka PROSTEGO bo wcale taki nie jest. Co prawda początki sa proste, mam na myśli łatwość wymowy i zapisu ale im dalej w las tym więcej drzew.
Nie mam porównania z francuskim, ale popieram to co piszesz o włoskim.
j. szwedzki

inamata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-09, 18:36   #134
emememsik
po prostu Em :)

Przecież żaden język na pewnym poziomie trudności nie jest już łatwy. Według mnie jednak we włoskim i hiszpańskim to właśnie zapis i wymowa decydują o tym, że dość łatwo wchodzi.
Stary 2011-10-09, 19:37   #135
honeybunch
Raczkowanie

No tak ale łatwość zapisu nie pozwala na płynną komunikacje. Nie chce mówić, że włoski czy hiszpański są mega trudne bo nie są ale bardzo nie lubie traktowania tych jezyków po macoszemu. Uczę się włoskiego, poświęcam temu sporo czasu a koniec końców i tak dowiaduje się zazwyczaj, że jestem na mega prostych studiach bo włoski jest banalny... zazwyczaj mówią tak osoby nie znające go w ogóle, ale to już szczegół. Chodzi mi tylko o to by zmienić trochę wyobrażenie o tym języku.
honeybunch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-10, 19:17   #136
emememsik
po prostu Em :)

Nikt tu raczej nie twierdził, że włoski jest banalny... Czy jakikolwiek język obcy może być banalny? Po prostu jest stosunkowo łatwy, jeśli porównujemy te najpopularniejsze języki.
Stary 2015-11-29, 13:25   #137
Maguda_
Kawaii strona mocy

Podbijam, jestem ciekawa czy po kilku latach pojawią się inne opinie co do "łatwego" języka Podałam w cydzusłowiu, jak to jak zwykle subiektywne odczucia
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-29, 22:20   #138
sensua1
Przyczajenie

Najłatwiejszym językiem jest ponoć esperanto, natomiast jego praktyczna przydatność jest dość dyskusyjna. Dla naszego kręgu kulturowego stosunkowo łatwo nauczyć się słowackiego.
sensua1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-04, 15:38   #139
Porannarosa00
Przyczajenie

Angielski wydaje się stosunkowo łatwy..bo jesteśmy z nim osłuchani.. ale czy taki łatwy jest na prawdę...dla mnie to dyskusyjne. NA podstawowym poziomie prawie wszystkie języki są łatwe gorzej jak chce się je znać perfekcyjnie
Porannarosa00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-12-18, 11:58   #140
thirky
on tired little feet

Myślę że w dużej mierze zależy to od naszego podejścia.
Zaczęłam się uczyć hiszpańskiego, bo niby miał być dość łatwy no i zawsze chciałam podróżować po Ameryce Łacińskiej, chociaż od razu wiedziałam że język kompletnie nie w moim stylu. Po kilku lekcjach zrezygnowałam, dobija mnie melodia i brzmienie hiszpańskiego/ włoskiego/ portugalskiego, no po prostu nope nope nope. Jednak pozostaję przy germańskich i skandynawskich (tak, wiem że zawierają się w germańskich :P) i robię wyjątek dla francuskiego
Ogólnie jak już zostało wspomniane na pewnym poziomie każdy język robi się trudny. Moje przejście c1/c2 w angielskim jest bardzo, bardzo bolesne, łzy krew i pot. Tym bardziej że nigdy nie miałam kontaktu z nativem i ostatnio mało mam możliwości pogadania z kimś, coraz bardziej uczę się tego języka z obowiązku a nie dla przyjemności. Czasami naprawdę go nienawidzę, szczególnie za articles.
Szwedzki, norweski uważam za stosunkowo proste języki (oczywiście jak wspomniałam wcześniej- do pewnego momentu, jednak dla nie-miłośników gramatyki to dobre opcje). Do tego piękne, melodyjne, ciekawe.
Francuski to dla mnie koszmar, nie wiem jak można mówić że jest prosty, przecież czasowniki na przykład to jakiś kosmos. Jak uczyłam się systematycznie i porządnie to szło, ale ciężko robić coś z tym językiem tak z doskoku.
Niemiecki jest spoko, mi przypomina układanie klocków bardzo lubię się go uczyć i rozmawiać z Niemcami, są tacy kochani i wyrozumiale podchodzą do błędów, cieszą się że inni uczą się ich języka
O takich kwiatkach jak islandzki czy fiński nie wspominam, bo mózg mi się gotuje po godzinie spędzonej na próbie pouczenia się gramatyki
Teraz marzy mi się japoński, ale obawiam się, na pewno łatwo i przyjemnie nie będzie...

I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it.
Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet.

Edytowane przez thirky
Czas edycji: 2015-12-18 o 12:00
thirky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-20, 16:29   #141
Azhaar
Zadomowienie

Zależy też co jest dla kogo ogólnie łatwe.

Ja na przykład lubie poznawać gramatykę, wiec owszem, mogę powiedzieć że w jednym języku jest ona trudniejsza a w innym łatwiejsza ale zawsze jestem w stanie to przeboleć. Natomiast dla mnie priorytet to łatwa wymowa, bo jestem osobą lekko jakajaca się i stresująca przy mówieniu, wiec tam gdzie w wymowie pojawiają się jakieś trudne elementy (np dźwięki gardłowe w arabskim, tony w chińskim), to dla mnie odpada.

Btw, ja francuskiego uczyłam się naprawdę długo, dochodząc do poziomu C1 i pierwsze słyszę, by coś z jego czasownikami było trudnego
Azhaar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-11, 07:57   #142
annuta
BAN stały

Dla mnie zaskakująco łatwy okazał się szwedzki i wydaje mi się, że to jeden z prostszych języków europejskich. Dużo pomogła mi w nim znajomość angielskiego, trochę też niemieckiego. Wymowa jest trochę trudna, ale gramatyka za to dużo mniej złożona niż w niemieckim czy nawet miejscami w angielskim.
A ten nieszczęsny niemiecki zawsze był dla mnie katorgą.
annuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-05, 14:49   #143
prudence
Raczkowanie

a może czeski?
prudence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-05, 17:33   #144
bambarylla
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez prudence Pokaż wiadomość
a może czeski?
Czeski jest łatwy tylko w teorii. Wydaje się podobny do polskiego i faktycznie, Polak szybciej zrozumie niektóre zasady, ale żeby nauczyć się go tak porządnie, potrzeba wysiłku i czasu. Angielski jest łatwiejszy.
Stary 2016-02-06, 15:04   #145
prudence
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bambarylla Pokaż wiadomość
Czeski jest łatwy tylko w teorii. Wydaje się podobny do polskiego i faktycznie, Polak szybciej zrozumie niektóre zasady, ale żeby nauczyć się go tak porządnie, potrzeba wysiłku i czasu. Angielski jest łatwiejszy.
to na pewno, jak przy każdym języku, by osiągnąć sensowny poziom potrzeba dużo zaangażowania ale prosta dla nas wymowa, to chyba już duże ułatwienie
prudence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-11, 16:23   #146
Emcia1234
Raczkowanie

Jeśli chodzi o koreański to z całym przekonaniem mogę ci polecić, bo nie jest taki straszny na jaki się wydaje, alfabet jest do opanowania w 2 dni a potem już tylko z górki, jeśli chcesz mogę polecić dobre książki A jeśli chodzi o języki europejskie to zdecydowanie Hiszpański
Emcia1234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-10, 22:53   #147
Karel4Lucembursky
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez prudence Pokaż wiadomość
a może czeski?

Spotkałem się z opinią, że czeski i chiński to najtrudniejsze języki świata... oczywiście usłyszałem to z ust Czecha. Co do języka polskiego też zresztą jest podobna opinia w naszym kraju.
Prawda jest taka, że dla osób spoza naszego kręgu językowego języki te są faktycznie ciężkie do opanowania, natomiast Polak w porównaniu z Anglikiem ma z górki.
Nie jest jednak, aż tak łatwo jak się komuś wydaje, dogadać da się bardzo łatwo ale już gramatyka czy różne brzmienie głosek ch i h, ř (odpowiednik rz) i ž które jest naprawdę ciężkie do opanowania. Do tego dochodzi masa słówek które mają całkiem inne niż w Polsce znaczenie Jahoda (truskawka), Pivnice (Bar), Sklep (piwnica), te przykłady wydają się śmieszne, co ci Czesi zrobili ze swoim językiem zapyta przeciętny Polak... Do czasu aż nie zajrzy do słownika etymologicznego, wtedy okaże się, że w wielu wypadkach "Czesi mają rację".
Mimo to zachęcam do nauki tego języka, jest naprawdę przecudowny... a słowo "miláčku" wypowiedziane do osoby która na to zasługuje jest chyba najpiękniejszym słowem na świecie.

A wracając do odpowiedzi na pytanie z nagłówka, łatwiejszym do opanowania językiem jest słowacki, zresztą jak w miarę dobrze opanujecie czeski... to w Czechach wezmą was za Słowaków.
Karel4Lucembursky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-15, 16:26   #148
201705230905
Konto usunięte

Uczyłam się paru języków i dla mnie najłatwiejszy był włoski ;-)
201705230905 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-31, 21:17   #149
Beata303
Przyczajenie

Również myślę, że najłatwiejszy język to włoski.
Stary 2016-08-01, 12:38   #150
rabbithearted
Raczkowanie

Tak z ciekawości: dziewczyny, które piszą, że włoski i/lub hiszpański są najłatwiejsze - na jakim poziomie posługujecie się tymi językami?
rabbithearted jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości