![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: Slub z obcokrajowcem - organizacja
byłam niedawno na ślubie kuzynki która wyszla za maz za Anglika. Poczatkowo troche rodzina miała obaw ale jak pare razy przyjecha l do PL to okazało się ze całkiem w porządku chłopak. Mieli slub w plenerze i bardzo fajnie to wyszło. Co do organizacji to warto tez wziąć tłumacza przysięgłego. Moja lizyna brałą chyba z biura tłumaczeń xxx.
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2015-09-11 o 22:52 Powód: Reklama. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
Mamy "zaklepany" slub u Dominikanow na maj 2016
![]() Znalazlam tam ksiedza, ktory mowi po angielsku i wlosku (!) wiec jestm milo zaskoczona. Jako ze moj TZ jest niewierzacy, podobno kuria moze nie zgodzic sie na msze podczas slubu, wtedy slub jest w postaci "Liturgii Sakramentu Malzenstwa" - co wyglada toche jak skrocona forma mszy. Stwierdzilam ze to w sumie to nie jest zly pomysl ![]() Ufff teraz tylko przebrnac przez wszystkie formalnosci koscielno-urzedowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Przyczajenie
|
Hey wychodze za maz za anglika w przyszlym roku we wrzesniu. Mamy Juz sale, zespol muzyczny Thomas band, fotografa, kamerzyste I zaproszenia slubne w polowie rozdane
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
U nas dokladnie ta sama sytuacja.
Zalatwiamy wszystkie sprawy papierkowe w parafii w Londynie, potem dokumenty sa przesylane do Polski, biskup wyraza zgode na slub jednostronny i wtedy juz zostaje tylko podpisanie dokumentow przed samym slubem w parafii gdzie bierzemy slub (a wczesniej tez wizyta w Polskim USC - potrzebne do slubu konkordatowego). Przyznam ze w organizacji slubu i wesela za granica, to wlasnie papierologia koscielna jest najbardziej skomplikowana ![]() Powodzenia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Przyczajenie
|
Paula my jeszcze nie bylismy Tutaj w Anglii u ksiedza ale chyba trzeba sie wybrac I dowiedziec wiecej co I Jak I kiedy. No I zaliczyc nauki przedmalzenskie. Tez wychodzisz za anglika kiedy slub?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Konto usunięte
|
Nasz ksiadz w UK mowil ze formalności załatwiać zaczniemy 6 mies przed.
Nauki załatwiliśmy tutaj |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Raczkowanie
|
Ja wychodze za Wlocha, slub w maju 2016. Nauki bedziemy miec w UK (jednodniowe
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Przyczajenie
|
No tak ale wszystkie papiery sa wazne 3 mc wiec skladac chyba dopiero mozna 3 mc przed a nauki to mysle wybiore sie zaraz po nowym roku odbebnie I bede miec spokoj
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
ctrl alt delete
|
Dziewczyny a bierzecie śluby konkordatowe czy cywilny osobno?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Konto usunięte
|
My mamy osobno
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Przyczajenie
|
My konkordatowy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Przyczajenie
|
Ja wlasnie wyczytalam ze chyba sie pospieszylam z data slubu. Moj narzeczony jest po rozwodzie z tajlandka w tajlandii.
Wyjątek stanowią osoby, które uprzednio zawarły jakikolwiek związek małżeński bez względu na to czy związek ten był rozwiązany i osoby te mogą zawrzeć, a nawet zawarły cywilne małżeństwo z narzeczonym/narzeczoną. W tych przypadkach nie wolno ustalać daty ślubu przed skontaktowaniem się z biurem Polskiej Misji Katolickiej, by ustalić czy dana osoba jest stanu wolnego do zawarcia sakramentalnego związku małżeńskiego. Dotyczy to przede wszystkim niekatolików, którzy w przeszłości zawarli jakikolwiek ślub, który jest uważany jako rozwiązany w świetle prawa cywilnego. W większości takich przypadków potrzebne jest bowiem orzeczenie stanu wolnego takiej osoby do zawarcia sakramentalnego małżeństwa przez katolicki Trybunał Diecezjalny a proces ten zajmuje, z reguły, od 12 do 18 miesięcy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
BAN stały
|
A o tym nie wiedziałam...dobrze ze u nas chociaż ta formalność odpada....a załatwiać sprawy kościelne biorąc ślub z kimś kto nie mówi po polsku...koszmar. Nie radzę. Jakbym wiedziała to chyba bym wzięła ślub cywilny
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Konto usunięte
|
My będziemy mieć tak i tak, nasz ksiądz z naszej parafii stad do nas przyjedzie wiec będzie łatwiej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Przyczajenie
|
My wypelniamy papiery I wyslemy zobaczymy czy dadza orzeczenie czy nie Jak cos zostaje cywilny nic nie poradzimy skoro Juz wszystko zalatwione
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
ctrl alt delete
|
Swoją drogą - jakim cudem macie zaproszenia w połowie rozdane, jak nie mieliście ustalonego terminu w kościele?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Przyczajenie
|
Wlasnie w tym problem ze mamy ustalona date I godzine w kosciele ale ksiadz nie poinformowal nas ze moj przyszly malzonek bez oswiadczenia o stanie wolnym nie moze ozenic sie zemna. :-(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Przyczajenie
|
Razem z TŻ (anglik) mieszkamy w UK i tutaj byliśmy na weekendowym kursie przedmałżeńskim. Pobieramy się w Polsce, ale nie w mojej rodzinnej parafii.
Zastanawiam się tylko jak to wygląda z tłumaczeniem tego papierka, bo oczywiście jest tylko w wersji angielskiej. Mam sama przetłumaczyć i pokazać księdzu oba egzemplarze? Jakie macie doświadczenia na tym polu? Tak wiem, że najprościej jest iść i zapytać tam, gdzie będzie ślub, ale nikt nie odbiera telefonu, a żadnego innego kontaktu na chwilę obecną nie mam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ---------- Hej, i jak sie sprawa rozwiązała? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
O jakiego papierka chodzi? Jesli o kurs to zależy od księdza chyba nasz żadnego tłumaczenia nie chciał tylko kopie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Przyczajenie
|
Szczerze powiedziawszy zawsze myslalam, ze zaswiadczenie z nauk daje sie ksiedzu w parafii w ktorej jest slub stad pytanie, ale w zasadzie masz racje po co komplikowac sobie zycie ;-) w koncu i tak spisywanie protokolu planowalismy w uk.
wiec jak to wszystko wyglada? co dokladnie potrzebuje przyniesc/zrobic w mojej parafii lokalnej? jak tutejsza parafia ma sie skontaktowac z ta w Polsce? A tak wogole to gratulacje Paula! ![]() Edytowane przez blackink Czas edycji: 2016-06-22 o 19:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.pcmew.org/pages/sakramenty/ Powodzenia! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Przyczajenie
|
dzięki wielkie za link
![]() jak ułatwić anielskojęzycznym gościom uczestnictwo w mszy? myślałam, żeby zrobić takie mini książeczki z przebiegiem mszy i jedno z czytań po angielsku, ale co z kazaniem księdza? nasz po angielsku nic nie mówi. i czym wasi goście sypali Młodych po weselu - ryż, groszówki czy konfetti? no i szukam DJa mówiącego po angielsku, ewentualnie nawet jakiś 2 osobowy zespół z których jedna osoba biegle posługuje się angielskim, no i trochę się martwię, bo ani DJ Głośny, ani DJ 4 U już nie mają wolnych terminów na czerwiec 2017. Kogo jeszcze możecie polecić? Edytowane przez blackink Czas edycji: 2016-06-23 o 15:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() * Bardzo dobrym pomyslem sa czytania po angielsku, najlepiej zeby czytal ktos z Anglikow. Jesli chodzi o kazanie to moze zapytajcie czy jest jakikolwiek ksiadz w parafii ktory mowi po angielsku. My odziwo znalezlismy ksiedza ktory mowil po angielsku i po wlosku (mielismy gosci z UK i Wloch) ![]() * Nie pozwolono nam niczym sypac jako ze kosciol jest na Starym Miescie, zdecydowalismy sie wiec na banki mydlane. Kupilismy mini buteleczki do robienia baniek i kolezanki rozdawaly je gosciom wychodzacym z kosciola. *Co do DJ - z czystym sumieniem moge polecic Mocna Grupe Wodzirejow. Pracuja w parach (DJ + Wodzirej) i sa genialni. Jest ich sporo w tej grupie, wiec kto bedzie wolny w danym terminie - tego Wam przydziela ![]() Trzymam kciuki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Konto usunięte
|
Slub z obcokrajowcem - organizacja
My mamy czytania po angielsku i polsku, przysięge poki co myślimy by kazdy powiedział ja w języku ojczystym dla drugiej osoby, kazanie bedzie po polsku i krótsze po angielsku. Pieśni i psalmy po polsku, przebieg mszy wydrukuje jakis chyba z polskim i angielskim po prostu na jednej stronie.
Mamy dwóch księży jeden z parafii w której sie pobieramy a drugi z parafii tutejszej w UK do nas przyjeżdża jako gość wiec problemów nie ma poki co mamy ten plus. Minus taki ze jednen nie mówi po polsku drugi po angielsku hehe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
Hej Dziewczyny,
zaczynam powoli planować ślub ze swoim narzeczonym z Ameryki Łacińskiej i mam już pewne wątpliwości na etapie wstępu do przygotowań ![]() Mój chłopak jest w Polsce na wizie turystycznej i chcę się udać do Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego by dowiedzieć się, jak można przedłużyć jego pobyt u nas. Problem w tym, że jest okres wakacyjny i dodzwonić się tam próbuję bezskutecznie, na infolinii nie znalazłam odpowiedzi a na odp na maila ciągle czekam. Tak czy inaczej, wiecie może, na jakiego rodzaju przedłużenie pobytu mogę liczyć i czy musimy już przedstawiać w w/w urzędzie jakiś dowód ( ![]() Tak, tak, wiem, strasznie głupie te moje pytania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Konto usunięte
|
Dobrze,że znalazłam ten wątek
![]() Ja również planuję ślub z obcokrajowcem. Zdecydowaliśmy się na szybki i skromny ślub w USC, potem mała kolacja w restauracji dla najbliższych. Mój narzeczony pochodzi z Chin i tutaj również papierologii było pełno,ale na szczęście udało się to poskładać w całość. Z początku idzie się zniechęcić, w USC nie zawsze pracownicy są pomocni, jednak idzie przez wszystko przebrnąć. Za 3 miesiące ustaliliśmy datę ślubu cywilnego. Narzeczony mówi i całkiem nieźle rozmawia po polsku, ale chyba jednak zdecydujemy się na obecność tłumacza przysięgłego na naszym ślubie. Jeszcze nie wybraliśmy świadków.Fajnie by było mieć z dwóch stron. Zastanawiałam się nad siostrą wybranka ale z mojej strony też znalazłaby prawdopodobnie płeć żeńska...Chciałabym wiedzieć jak wyglądało to na Waszych ślubach... ![]() i jeszcze jedno pytanie. Planujemy również jakiś czas później, wtedy już bez pośpiechu i z lepszą organizacją ślub kościelny. Czy wtedy też muszą być ci sami świadkowie? Pozdrawiam i gratuluję tym,co są już po tej całej bieganinie przedślubnej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Konto usunięte
|
Nie musza byc ci sami świadkowie, my mamy innych
![]() A jesli chodzi o płeć mamy dwóch facetów na świadków i problemu nie widzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Wtedy każdy czuje się uhonorowany i calość ma większy sens, bo w końcu na weselu spotykają się 'dwa światy' ![]() Czy ktoś wie ile ważny jest akt chrztu/bierzmowania? Jeden ksiądz powiedział nam 3 miesiące' a inny że do pół roku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:01.