![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: Prusaki!!! Jak skutecznie z nimi walczyć?
Witam!I od razu Ci współczuję ja też nienawidzę robactwa zwłaszcza w kuchni.U nas też był taki sam problem,tylko że z karaluchami. Też jest u nas zsyp ale on nie jest winowajcą (często jest myty i dezynfekowany), tylko sąsiad który mieszka 6 pieter nad nami i jest typem beja-zbieracza (?!).Tak jak ktos już pisał wcześniej walka u siebie w mieszkaniu nie za bardzo cos da bo będą cały czas przyłazić ale sąsiadów przecież się nie zmusi do walki z robactwem.Jednak ja nie potrafiłabym nic nie zrobić jak jest taki problem.ja też stosowałam wiele środków i płytki i spraye i nic nie pomogło.Na jakimś forum wyczytałam , że ktoś polecał ruski środek na robactwo o nazwie KAPKAN.Można go kupić chociażby na allegro.Wydatek niewielki bo ok 15 zl a spokoj na 2 lata (przynajmniej u mnie).Wystarczy porozkladać krople w miejscach gdzie przebywaja robaki czyli głownie kolo kranów, pod szafkami, wentylacja.I chowac jedzenie zwlaszcza na noc.Czeste sprzatanie tzn , zero okruszkow czy np.plam po sokach na podlodze, bo po prostu jak nie beda mialy c jeść to się wynisą.My jeszcze urządzalismy polowanie na karaluchy czyli w nocy zapalalismy światłoi wybijaliśmy.Niesttey innej metody nie ma.Dezynseksja pomaga ale jak ktoś ma własny dom- w bloku jest rozwiazaniem czasowym.Ale ten środek polecam, używali go tez nasi znajomi (po poleceniu im)i tez u nich zadzialalo.Mam nadzieję , że szybko pozbędziesz sie dodatkowych lokatorów
![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Inwazja robaków!! Buuuu!!!
sorry ze odkopuje, ale szukam robaczka a nie moge nigdzie go znalesc, moze ktoras z was wie co to za zuczek ??
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
Jezu od tego wątku wydaje mi się, że robaki po mnie łażą, on stop coś mnie swędzi
![]() nie wiem co to za żuczek.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Konto usunięte
|
To jakaś zmutowana stonka jak dla mnie
![]() Dobrze, że dawno nie widziałam tego typu robaków u mnie w domu, wszystko wytępione. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
BAN stały
|
Dot.: Jak pozbyć się karaluchów ?
nieopłacona reklama
Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2009-04-16 o 13:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
P.S Co to są te bloki ze zsypem, nigdy nie mieszkałam w bloku, więc nie orientuję się w terminologii.....??? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Raczkowanie
|
Ja na szczęście już karaluchów nie posiadam , ale swego czasu było niezbyt ciekawie.Mieszkam w bloku ze zsypem , ale nie on jest winowajcą - bo spółdzielnia raz na kwartał desynfekuje klatki schodowe i zsypy.Niestety 7 pięter nade mną mieszka "zbieracz" i to od niego przełazi robactwo.Jak sobie przypomnę to czatowanie , wybijanie, psikanie, brrr...Stosowałam wspomniany wyżej Getox i u mnie nie zadziałał.Mam pouszczelniane wszytskie dziury(koło rur , kaloryferów itp) , w wentylacji drobną siateczkę więc teoretycznie nie ma szansy na przedostanie się czegokolwiek.Mi pomógł ruski środek na karaluchy , który się nazywa kapkan- mozna kupić na all.Nie jest drogi , wystarczy porozkładac po kropelce w miejscach gdzie mogę przełazić karaluchy czyli np. pod lodówka, pod zlewem koło rur, za szafkami w kuchni itp.U mnie odpukać już rok ich nie ma i oby jak najdłużej.To jest dla mnie jedyny środek skuteczny w 100%, i działający do 3 dni (czyli po robactwie będzie po 3 dniach od rozłożenia trutki).Znajmomi mieszkający w innym bloku też stosowali i byli też zadowoleni.Wiem, że tacy nieproszeni goście potrafią zepsuć humor na dobre i sprawić , że się załamiemy.Tryzmam kciuki za Ciebie i Twoją walkę.pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Rozeznanie
|
OKROPNE robaczki na ŚCIANACH ... pomocyyyy
Dziewczyny może Wy się z tym spotkałyście.
Od jakiegoś czasu wynajmuję mieszkanie. Całe ono jest z płyt gipsowych, nowe budownictwo. Zawsze rano i wieczorem, szczególnie w łazience widuje dziwne robaczki na ścianach i nie są to te rybiki czy jak im tam. To zupełnie coś innego: Okrągłe, jedne mniejsze inne większe, taki kolor szaro-brązowy, płaskie, nie uciekają, bo są strasznie wolne... Jak to wytępić i co to jest ???? Dodaje foto, ale nie bardzo wyraźne ![]()
![]() |
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
Dot.: OKROPNE robaczki na ŚCIANACH ... pomocyyyy
Zdjęcie niewyraźne. Szaro-brązowe płaskie, może to pluskwy?
![]() |
#130 |
Rozeznanie
|
Sprawdziłam teraz jak wygląda pluskwa i to na pewno nie to.
To ma takie nóżki, że ich wcale nie widać, widać tylko okrągłe "plecy" ![]() Bardzo dbam o czystość w domu więc na prawde nie wiem skąd te śmiecie się biorą ![]() Wiem, że po drugiej stronie bloku u mieszkańców na przeciwko jest wilgoć, ale u Nas nie ma (to nowe budownictwo, ale ocieplone tylko z naszej strony i tu wilgoć nie występuje (z tym, że łazienka styka się scianą z tymi wilgotnymi mieszkaniami) ale czy to moze mieć wpływ ![]()
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
Nie dasz rady zrobić dokładniejszego zdjęcia
![]()
![]() |
#132 |
Rozeznanie
|
Zaraz spróbuje
![]()
![]() |
![]() |
#133 |
Rozeznanie
|
Zrobiłam zdjęcie temu samemu, bo innego jak na złość nie ma.
Tego nie ruszałam, bo się brzydze ![]() ![]() To ma taki jakby kształt jajka, jak widać na tym papierze i obramówka tego robala ma lekko inny kolor niż jego środek
![]() |
![]() |
#134 |
Raczkowanie
|
Moze to stonoga? Wygląda podobnie?
http://www.porcellio.scaber.org/wlice.htm
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
A pancerzyk ma gładki czy jaki?
![]()
![]() |
#136 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak mi się przypomniało parę lat temu jak powiedziałam mojej kochanej mamusi, ze widze robaki na ścianie to mnie do psychiatry wysłała ![]() ![]()
"...Czy Ty wiesz co powiedziałabym mu jako pierwsze?! Powiedziałabym mu, że najbardziej żałuje tych wszystkich grzechów, których nie zdążyłam z nim popełnić..." Panna niezależna, świadoma swego piękna >!< ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Rozeznanie
|
Na 100% rybiki to nie są.
Pancerzyk NIE JEST gładki, ma tam jakiś "wzór" ![]()
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
banderoza, z tych zdjec zblizonych nic nie widac, niestety. Telefon nie ma fukcji makro ??
mi to tez wyglada na pluskwy, a jesli pachnie malinami to juz na pewno to one. Nie wszytskie pluskwy wygladaja tak samo przeciez. A zostawiaja plamki na scianach? Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2009-05-15 o 10:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Raczkowanie
|
To na bank będa stonogi, tyle, ze u mnie pojawiały sie na dywanie. Zgłosiłam to do agncji, w której wynajmuję mieszkanie, wymienili wykładzinę na nową i problem zniknął. Czy aby nie masz łazienki wyściełanej wykładziną dywanową???
![]() |
#140 |
Raczkowanie
|
Czy te robaczki wglądają mniejwiecej tak http://www.kul.lublin.pl/oldbukul/ak...s_museorum.jpg albo tak http://www.nuzban.scholaris.pl/zwier...kro/mrk_01.jpg ?
sa to mrzyki, których samice często wchodzą do domu żeby złożyć larwy/jaja ![]()
"...Czy Ty wiesz co powiedziałabym mu jako pierwsze?! Powiedziałabym mu, że najbardziej żałuje tych wszystkich grzechów, których nie zdążyłam z nim popełnić..." Panna niezależna, świadoma swego piękna >!< ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
Też obstawiam pluskwy
![]() http://images.google.pl/images?ndsp=...-revision&cd=1
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
ta stonoga wyglada tak:
http://www.bayercropscience.pl/uimag...ki/stonogi.jpg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
Cóż za dyskusja, aż się drapać zaczęłam
![]() ![]()
![]() |
#144 |
Rozeznanie
|
L!L! żadne z tych !! Te co wyslalas są obleśne
![]() ...a te moje takie zwykle szaraki, nie wzbudzają obrzydzenia NIE, nie zostawiają zadnych plam na ścianach ---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ---------- Nie, pluskwa też na pewno nie. To wygląda jak rozciągnieta kropla wody . Płaskie !! Troszke grubsze od kartki papieru. Nie ma zadnej takiej skorupki jak na tych zdjeciach, taki zwykły szary, płaski z ledwo widocznymi nozkami ---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- Ta stonoga też nie ! Dziewczyny wy pokazujecie robaczki przypominające kształtem biedronke ![]() ---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ---------- Ahaaaaaaaaaaaaaa !! Jak zgniotłam to paznokciem to czarna plamka powstała ![]()
![]() |
![]() |
#145 |
Raczkowanie
|
Bleeeeeh. Nie wiem
![]()
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
![]() Kup jakiś środek na insekty i spróbuj - może pomoże. Ja niestety za nielegalnych współlokatorów mam rybiki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Wtajemniczenie
|
Chyba zaraz nogi na szafkę założę, bo jakoś łydka mnie zaczęła swędzieć po lekturze tego wątku...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
A to nie będą mole spożywcze? U mnie się takie larwy tych moli pojawiały głównie w kuchni na suficie, ale w sypialni i na poddaszu też były, jeszcze nie rozwinięte tylko takie robaczki :/
Zawsze jest trochę prawdy w każdym "żartowałam", trochę wiedzy w każdym "nie wiem", trochę emocji w każdym "nie obchodzi mnie to" i trochę bólu w każdym "u mnie wszystko w porządku" ... ![]() Edytowane przez Elliannia Czas edycji: 2009-05-15 o 12:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
to na pewno nie są mole.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:17.