guz tarczycy - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-03-29, 11:02   #121
paolkalo1
Rozeznanie

Dot.: guz tarczycy

Cytat:
Napisane przez Dollynka Pokaż wiadomość
Gratulacje Paolka

Dziewczyny jestem w rozterce.
Byłam u endo. Kobieta przeczytała mój opis usg, popatrzyła na moje prawidłowe wyniki poziomu hormonów tarczycy i spytała się mnie czy czuję się zdrowa? Odpowiedziałam, że ogólnie tak. Jestem zaskoczona tymi guzami na tarczycy.
Powiedziała, że te guzy tarczycy mam od 100 lat pokolenie Czarnobyla. Tarczyca na razie działa prawidłowo na co wskazują prawidłowe wyniki poziomu hormonów. Z czasem może się to zmienić i wyskoczy niedoczynność lub nadczynność albo jakie hashimoto. Guzy trzeba obserwować czy się nie powiększają. Mam zrobić biopsję, która pokaże czy należy tarczycę usunąć.
Pani doktor dodała od siebie jeszcze, że ona ma również guzy tarczycy, z którymi nic nie robi, nawet nie bierze leków. Obserwuje.
??? zapytała jeszcze czy chcę, żeby zapisała mi tyroksynę? Byłam zaskoczona. Odpowiedziałam, że jeśli nie ma takiej potrzeby to nie.
To tyle wizyta.
Mam jednak obawy. Dlaczego nie skierowała mnie na bardziej szczegółowe badania? Postanowiłam, że sama z siebie zrobię sobie badania na przeciwciała, fosforany i wapń. Nie chciałabym czegoś przegapić a potem będzie za późno.

Jestem po biopsji i czekam na wyniki (za 3 tygodnie).
Dzieki trafilas na lek kategorii "kumpel" zrob reszte badan dla swietego spokoju czasem guzy faktycznie nie wymagaja interwencji - warto robic usg 1-2 razy w roku i jak sie gorzej poczujesz hormony (zwykle ja mam takie napady wiosna lub jesien)

Mala rosnie jak na drozdzach - codziennie jest inna trafilysmy na fajna pediatre - bez problemu wypisala jej skiero na tsh i morfologie

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
paolkalo1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-29, 11:21   #122
izzsa
BAN stały

Też mam jakieś guzki na tarczycy. Słabo wyczuwalne, ale lekarz mówił, aby kontrolować. Na razie stwierdził, że nie zaczepiamy.
izzsa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-31, 10:24   #123
fi
Zadomowienie

Cytat:
Gratulacje Paolka

Dziewczyny jestem w rozterce.
Byłam u endo. Kobieta przeczytała mój opis usg, popatrzyła na moje prawidłowe wyniki poziomu hormonów tarczycy i spytała się mnie czy czuję się zdrowa? Odpowiedziałam, że ogólnie tak. Jestem zaskoczona tymi guzami na tarczycy.
Powiedziała, że te guzy tarczycy mam od 100 lat pokolenie Czarnobyla. Tarczyca na razie działa prawidłowo na co wskazują prawidłowe wyniki poziomu hormonów. Z czasem może się to zmienić i wyskoczy niedoczynność lub nadczynność albo jakie hashimoto. Guzy trzeba obserwować czy się nie powiększają. Mam zrobić biopsję, która pokaże czy należy tarczycę usunąć.
Pani doktor dodała od siebie jeszcze, że ona ma również guzy tarczycy, z którymi nic nie robi, nawet nie bierze leków. Obserwuje.
??? zapytała jeszcze czy chcę, żeby zapisała mi tyroksynę? Byłam zaskoczona. Odpowiedziałam, że jeśli nie ma takiej potrzeby to nie.
To tyle wizyta.
Mam jednak obawy. Dlaczego nie skierowała mnie na bardziej szczegółowe badania? Postanowiłam, że sama z siebie zrobię sobie badania na przeciwciała, fosforany i wapń. Nie chciałabym czegoś przegapić a potem będzie za późno.

Jestem po biopsji i czekam na wyniki (za 3 tygodnie).
Lekarka postąpiła prawidłowo - z reguły obserwuje się, że guz rośnie, jeżeli tak jest to wskazanie do biopsji i ewentualnej operacji. Naprawdę nie ma co panikować na zapas, po pierwsze złośliwe nowotwory tarczycy zdarzają si rzadko, po drugi tak jak lekarka powiedziała - większość ludzi ma guzki, zyje z nimi całe życie i nawet o nich nie wie tym bardziej gdy tarczyca działa prawidłowo a Ty przecież nie masz żadnych objawów niepokojących?
Stary 2016-04-01, 22:12   #124
Dollynka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fi Pokaż wiadomość
Lekarka postąpiła prawidłowo - z reguły obserwuje się, że guz rośnie, jeżeli tak jest to wskazanie do biopsji i ewentualnej operacji. Naprawdę nie ma co panikować na zapas, po pierwsze złośliwe nowotwory tarczycy zdarzają si rzadko, po drugi tak jak lekarka powiedziała - większość ludzi ma guzki, zyje z nimi całe życie i nawet o nich nie wie tym bardziej gdy tarczyca działa prawidłowo a Ty przecież nie masz żadnych objawów niepokojących?
Generalnie w życiu staram się nie panikować. Jednak ostatnie 3 miesiące były dla mnie ciężkie. Czasem zastanawiam się kiedy skończy się ta lawina złych zdarzeń. No, ale nie o tym rozmawiamy.
Niepokojących objawów? Właściwie nie. Jednak mam wrażenie, że ten największy guz rośnie. Wyczuwam to. I to mnie martwi. Panicznie boję się też, że przytyję. I tak jestem już okrągła
To na tyle mojego jęczenia, dziś na prawdę jest mi ciężko na duszy.
Stary 2016-04-02, 18:19   #125
fi
Zadomowienie

Cytat:
Generalnie w życiu staram się nie panikować. Jednak ostatnie 3 miesiące były dla mnie ciężkie. Czasem zastanawiam się kiedy skończy się ta lawina złych zdarzeń. No, ale nie o tym rozmawiamy.
Niepokojących objawów? Właściwie nie. Jednak mam wrażenie, że ten największy guz rośnie. Wyczuwam to. I to mnie martwi. Panicznie boję się też, że przytyję. I tak jestem już okrągła
To na tyle mojego jęczenia, dziś na prawdę jest mi ciężko na duszy.
Będzie dobrze Obserwuj siebie, i tyle. Dlaczego masz przytyć jeżeli tarczyca pracuje prawidłowo?

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości