|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#121 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Drepczą już na malych nóżkach, a niedawno wyszły z brzuszka - maluchy I/II 2009
Cytat:
Pomagamy sobie w ten sposób ze daje mu jednaego pampersa do raczek a drugi zakładam na dupcie ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() a ja dalej choruje.. głowa mi peka a do tego Alan jakis marudny.... Niewiem sama juz czy to zeby czy co....... Z jedzeniem u nas tez mlody je z nami juz prawie wszystko.... tzn... nie je smazonego no a tak poza tym to juz bardzo duzo a to przez to ze jemu juz nie smakuja obiadki dla dzieci.... on musi wyjadac z naszych talerzy wiec teraz gotuje dla wszystkich tak samo.. no i mlody je tez solone (chociaz bardzo malo)dania... aaaa... w jakim wieku wychodza kolejne zeby...? mam na mysli 3,4,5....? Alan ma spuchniete całe dolne dziasełko po prawej stronie i takie pofalowane na całej długosci..(od 3 do 5) chyba to nie mozliwe zeby juz zaczely isc tylnie zabki...co?? aaaaaa... zapomnialam sie pochwalic..to znaczy Alana... Raczkujemy juz od dwoch dni... normalnie masakra.... nie nadazam za nim ![]() Edytowane przez kellysss Czas edycji: 2009-10-11 o 21:13 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#122 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Drepczą już na malych nóżkach, a niedawno wyszły z brzuszka - maluchy I/II 2009
Cytat:
![]() Cytat:
leżeć już nie lubi, siedzieć też nie bardzo, za to najlepsza frajda to wspinanie się po mamie ![]() Nika Buziaki dla małej dzielnej Martynki ![]() My też musimy wybrać się do okulisty bo oczka delikatnie uciekają, ale to w drugiej kolejności, najpierw badanie o którym pisałam wcześniej. Czy u małej ten zez był bardzo widoczny? Czy poszłaś skontrolować dla spokoju? mnie pediatra powiedziała że to ma czas sie jeszcze unormować, ale ja wolę to sprawdzić wcześniej, a i może mieć to ponoć związek z wadą wzroku, jeśli u rodziców taka występuje (ja mam) ![]() Napisz proszę co powiedział Ci okulista
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
U nas też przewijak poszedł w odstawkę. Jasio tak się wiercił, że korzystanie zniego stało się niebezpieczne.
A dziś moje dziecko podciągnęło się na nóżkach trzymając szczebelków łóżeczka. A po sekundzie wyrżnął głową w szczebelki. Oczywiście ryk był nie z tej ziemi. Kaskader mały... No i zaczynamy misję "eksmisja" do swojego pokoiku. Koniec spania u nas.Dziś była drzemka w ciągu dnia w u siebie. Mam nadzieję, że do 18stki wkurzymy lokatora do swojego pokoiku ![]()
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
My nadal się odchudzamy
![]() Mam pytanie: jak (z doświadczenia) najefektywniej szukać pracy? Gazeta wyborcza, biuro pośrednictwa, wysyłanie CV gdzie się da? Oczywiście pomijając znajomości ![]() ![]()
#125 |
Zakorzenienie
|
Sevi, a Ty w Pl jesteś???
Według mnie najefektywniejszym sposobem szukania pracy jest wysyłanie CV do firm, które dają informacje o naborze na swoich stronach internetowych. Poza tym poniedziałkowa gazeta i ew. biura pośrdenictwa (choć ani mi, ani mojemu tż nie udało się za pośrednictwem takiego biura iść na ani jedną rozmowę). U nas Jaś przespał dziś od 21 do 7 bez ani jednej pobudki, ani nawet mruknięcia! Szok, bo od jakiegoś czasu budził się raz w nocy na bufecik mamusi ![]() Pogoda dołująca! Dziś jedziemy po fotelik samochodowy dla Jasia, bo przez te grube ubran ia nie mieści się w obecnym!
![]() |
#126 |
Rozeznanie
|
Dzień dobry
![]() A my się dziś wybieramy po jakąś cieplejszą kurteczkę na ta paskudną pogodę, rękawiczki i buty, aler to już dla mamy. Ale jakoś wcale mi się nie chce z domu wychodzić. Sevi - dobrym źródłem ogłoszeń o pracę są też portale internetowe, ale takie dla profesjonalistów z danej branży, ewentualnie jobpilot.pl, ale to juz mniej. Ja najwięcej rozmów zaliczyłam, gdy słałam odpowiedzi na ogłoszenia z takich portali (np. ja jestem PRowcem, więc ogłoszenia były z proto.pl). No i pracę też w ten sposób znalazałam poprzednią. Polecam. Moje dziecię też nie uleży spokojnie przy przewijaniu, śmiejemy się z TŻtem, że przewijanie noworodka, to poziom dla poczatkujących, teraz jest dla zaawansowanych, jak zacznie chodzić, to będzie dla profesjonalistów ![]() A moje dziecię też juz wstaje i też wspinanie po matce to najlepsza zabawa. Passion, Ty eksmitujesz małego do swojego pokoju, my musimy wykonać ucieczkę od niego, chyba będe musieła sie do tego twardo zabrać, bo Tonik mi się strasznie czesto wybudza w nocy, chyba my go budzimy, no i ciąge jeszcze ma ze 2 przerwy na cycka w nocy, uuu. Edit: Passsion, a nie lepiej jednak małego trochę rozbierać do samochodu, choć na razie? Jeżdżenie tyłem jednak jest najbezpieczniejsze dla takiego malucha.
Więc teraz serca mam dwa Smutki dwa I miłość po kres I radość do łez Edytowane przez mar_go Czas edycji: 2009-10-12 o 08:59 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
My tez musimy kupic w koncu jakas ciepla kurteczke.....
seviljanka... ja roznosilam cv i czesc tez przez net... mysle ze jednak jak ktos Cie zobaczy i porozmawia to chyba inaczej niz przez neta.... ![]() Alan sie zarazil ode mnie.....Leje sie mu z noska biedaczkowi i pokasłuje iii nie chce jesc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
mar_go, wiem że jeżdżenie tyłem jest najbezpieczniejsze i chciałam jak najdłużej korzystać z 0-13, ale rozbieranie Jasia na parkingu przed blokeim nie wchodzi w grę w taką pogodę więc niestety przesiadamy się do fotelika dla "starszaków". Kupujemy Maxi Cosi Tobi.
Własnie wystawiłam stary fotelik na Allegro.
![]() |
#129 |
Zadomowienie
|
hej mamusie
witam po weeku kellys zycze zdrowka dla całej rodzinki i gratuluje raczkowania ![]() nika witaj po przerwie i tez zdrówka dla małej zycze ![]() Poza tym miałam week opiewający w weile "atrakcji" Otóż w sobote mały zwymiotował całe mleczko i do dziś ma biegunke (zastanawiam sie czy nie isc z tym do lekarza??). jest niespokojny, marudny (choc dzisiejsza noc była nawet przespana), katarek nadal nie ustępuje ![]() Do tego mnie w sobote d opadło jakies zatrucie i czułasm sie jakkbym miała ciążowe mdłości (naszczescie mi przeszło).Prosiłam mmeza zeby sie zajoł małym bo wieczorem nie byłam w stanie nawet z łózka zejść. No tak ,wstał raz i usypiał go mówiąc "k...a śpij, k...a śpij" wolałam wie wstac ja i go uspakajac. W nocy mi troche przewaliło i przeszło na męża...a ten jest tak przewrazliwiony że zachowywał sie jakby miał umrzeć ze mnie sie śmiał że przesadzam, a sam zachowywał asie jak małe dziecko. Całą niedziele spał i nawet chwile sie z małym nie pobawiła. Dzis juz jest zdrowy, bo do pracy poszedł. Wnerwił mnie tym strasznie, bo ja musiałam palić w piecu, dzwigac wegiel i drewno, całą niedziele zajmiwać sie małym... a ten se spał i tylko prosił o patrzenie herbatem ![]() ![]() Czzasem mam go dość. A z tych przyjemniejszych rzeczy do Dominiś choć nie raczkuje to potrafi wstac sam przy krześle, wspina sie po nogach i też wstanie, w kojcu trzymając sie za te kółeczka no i obejdzie kojec dookoła ![]() Poza tym odzyskał apetyt i ładnie wypija mleczko. No i jada prawie wszystko co i my tak jak Alanek i Martynka ![]()
Dominik ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/fc3318da74.png?html Patryk ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/9c622ad2ca.png?html Patryczkowe kły ![]() Edytowane przez aaneczka1984 Czas edycji: 2009-10-12 o 10:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Aneczka, powiem szczerze jeżeli mój tż odezwał by się w ten sposób do Jasia to pierwsze co bym spaowała manatki i już do niego nie wróciła. A herbatkę to by dostał hahhaa.
Współczucia faceta ![]()
![]() |
#131 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ja tego zeza sama wykryłam gdzieś w 4-5 miesiącu nikt go nie widział tylko ja zaczęłam się zastanawiać czy jakiejś schizy nie mam ale potem moja mama mnie poparła. Jednak czytałam że to oko może jeszcze się samo skorygować do któregoś tam miesiąca. Pediatra powiedział mi że nie ma się co martwić i dopiero iść z dzieckiem po pierwszym roku bo teraz okulista nie będzie miał jak sprawdzić wzroku i w ogóle bo nie ma kontaktu z dzieckiem. A że ja jak coś już zauważę to nie ma zmiłuj to zapisałam ją do jednej z lepszych klinik okulistycznych w Katowicach przyjeżdżają tam z całej polski ludzie. No i okulista od razu zauważył zeza zrobił jej USG oka - koszmar i wstępne badanie wzroku. Ogólnie powiedział że oko kształtuje się bodajże do 3 lat i do tego czasu trzeba wszystko skorygować bo potem jest ciężko. Nie wiem skąd ten zez jej się zaplątał nikt w rodzinie go nie miał, a to podobno można w genach załapać. Jednak z drugiej strony to podobno domena wcześniaków. A jakby nie patrzeć młoda wcześniakiem jest. Aneczka - ![]() kellysss - zdrówka !!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#132 |
Rozeznanie
|
Witajcie po weekendzie,
my niechcący wybyliśmy w domu bo nocowaliśmy u teściów - nie chcę pisać dlaczego, bo mnie jeszcze trochę trzęsie z nerwów na TŻ ![]() U nas z nowości to tyle, ze materacyk w łóżeczku powędrował na najniższy poziom, bo Kubuś opanowuje wspinaczkę - nagle w sobotę zaczął się podciągać na kolana i dalej na stopki stawać i sprężynować ![]() Kuba na przewijaku kręci się niemiłosiernie - akrobacje odstawia straaaaszne, nie idzie mu pieluchy ubrać - nie pomagają dawane zabawki, pampki nic ![]() Nika - buziaki dla małej rozrabiaki ![]() Kellys, Roxi - zdrówka życzę ![]() Passion, Mar_go powodzenia z "przeprowadzkam", ja na szczęście mam to za sobą - Kubuś od 3-go miesiąca śpi w osobnym pokoju ![]() U nas też bunt żywieniowy - choć tylko na obiadki dziecięce, wczoraj Kubuś pokazał, że "normalną" zupkę z chęcią by zjadł, więc zastanawiam się czy nie dać sobie spokoju z tymi słoiczkami i nie robić mu normalnych zupek - wczoraj trochę popróbował i nic mu nie jest, żadnej wysypki, bólu brzuszka - wszyskto jest ok więc chyba spróbuję - oczywiście jego wersja będzie leciusieńko doprawona, nie można mieć wszystkiego od razu ![]()
#133 |
Zadomowienie
|
Chyba te nasze chlopy jakies kryzysy przechodza albo skok rozwojowy (nie nadązają za rozwojem dzieci). Musialam z moim ostatnio przeprowadzić rozmowe (czt. monolog), co to jest wychowanie malego dziecka. Bo wydawało mu sie chyba, że ponoszenie na rączkach, pocmokanie czy zaczepianie kilka razy dziennie po 5 minut wystarczy. (chyba zatrzymal sie na etapie noworodka). I weszlam mu na ambicję...ze wszystko, co mala osiąga i czego sie uczy to wylącznie moja zasluga. No i go chyba troszkę tnęlo, bo poświęca jej więcej czasu i to aktywnie - tłumaczy, czyta książeczki, bawi się. Nawet daje jej jeść.
Jakby tak warknąl do dziecka, to by chyba w gebę dostał...Ja mu moge odpysknąc, ale dziecko sie nnie obroni... Oglądalam w sobotę kombinezonyi kurtki i powiem wam, ze ceny to z kosmosu. Za malą kurteczke 100?? Mam dylemat, bo co ona w niej pochodzi...Chcialam kombinezon dwuczęściowy, a to wydatek ok 150 zl...i wcale nie ma takiego, jak chcę. Wszystkie różowe ![]() Napaliłam się tez na taką fajna czapke z h&m, ale zniknela. Doslownie. Nie ma jej w sklepach ani na allegro...dziwne to jakieś... Dzisiaj mala zryła noskiem w wykladzine, bo próbowała dsięgnąć czegos dwoma rczkami klęcząc na kolankach ![]() Milego dnia |
![]() ![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Ami, z tymi kurtkami i kombinezonami to rozumiem doskonale. Ostatnio kupilismy kurtkę za 100 zł, którą musielismy kupić na szybko i będzie tylko na "chwilke". Teraz muszę poszukac jakiegoś kombinezonu.
A kaskaderke masz niezłą ![]()
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
no z tymi kombinezonami to porażka... ceny straszne i wybór żaden... byłam wczoraj np w 5.10.15 i jest jeden model
![]() ![]() ![]() ![]() no i zapomniałam się pochwalić - Norbi zaczyna mówić ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Ryczec mi sie chce ... normalnie wkurza mnie to szukanie pracy jak nie wiem co
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
BAN stały
|
Kombinezon i kurtka...temat który wywołuje dreszcze bo jak myślę o cenie to mam dość!! w najbliższym czasie muszę się przejechać po sklepach. Na dzień dzisiejszy mam dwa kompinezony na już ale do grudnia młoda dwa razy wyrośnie z nich...no i trzeba jej coś sprawić. Jednak myślę czy by jej na targu czegoś nie kupić. Tym bardziej że chyba będę musiała sprawić młodej dwa kombinezony bo jak tak dalej pójdzie to ona już do grudnia zacznie chodzić. Więc muszę mieć coś na zapas jakby się zmoczył jeden. Czapkę mam i szalik też już sprezentowałamale nie na 100% zimę.
A co mnie najbardziej przeraża to BUTY!!!!!!które na bank muszę kupić w normalnym sklepie a ceny to kosmos ![]() W ogóle muszę młodej sanki sprawić hihihh bo to już będzie ten etap. A mam pytanie czy ktoś zastanawiał się już nad roczkiem u mnie ten czas zbliża się ogromnymi krokami. Bo dobrze się nie obrócę a już grudzień . Nie wiem czy robić roczek w kościele czy darować to sobie. Wiem, że to sprawa indywidualna ale pytam z ciekawości jak Wy planujecie świętować te pierwsze urodzinki. Jak ten czas leci jeszcze nie dawno latałyśmy z brzuchami a teraz już roczki tuż tuż... |
![]() ![]() |
![]() |
#138 |
Rozeznanie
|
He, ja jakaś może mało w tym temacie zorientowana, ale jak wygląda "roczek w kościele"??
Ja juz po zakupach, złaziliśmy najwieksze w Wawie centrum handlowe i kurtkę upolowałam w przedostatnim sklepie, MASAKRA. Albo nic nie ma, albo brak rozmiaru, albo cena z kosmosu. Musiałam kupić kurtkę na 74, bo w tym 80 to się Antek topi, więc perspektywa, ze ponosi ją jakieś 1,5 miesiąca jest przerażająca, a ceny - tragedia, w końcu kupiłam za 79 zł, plus rekawiczki i wyszla 100 ![]() ![]() A najlepsze na koniec - jestem już w domu i dzwoni moja przyjaciółka - "a ja przeciez mam dla Ciebie kurteczke chłopieca na 74, nie pamiętasz? Kupiłam wiosną na wyprzedazy specjalnie dla niego" No gleba. ![]() ![]()
Więc teraz serca mam dwa Smutki dwa I miłość po kres I radość do łez Edytowane przez mar_go Czas edycji: 2009-10-12 o 16:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#139 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i atrakcji tez mialas co nie miara...ach...czasami brak mi slow na tych tz-tow.... Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() No i roczek..... tak tak kochane.... to juz niebawem..... ![]() My planujemy restauracje.....no ale jeszcze nie wiadomo... zobaczymy bo w sumie mały nie ma tu za wielu znajomych... ![]() o kosciele nic mi nie wiadomo...... ![]() ---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ---------- glizdka... najlepszego na nowej drodze... (chociaz w sumie to jest ta sama co przed slubem ![]() a i dawaj jakies fotki ![]() |
||||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczynki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A fotki narazie mam tylko takie robione przez rodzinę, później będę się chwalić sesyjnymi ![]()
Edytowane przez Glizda87 Czas edycji: 2009-10-12 o 17:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#141 |
BAN stały
|
Hmmm... czy tylko u nas są jakieś tam roczki kościelne??? Kumpela mi mówiła że ona roczek zamawia w kościele
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Rozeznanie
|
Hmmm... ja też nie słyszałam o roczkach w kościele
![]() ![]() My raczej planujemy w domu - chrzciny też mieliśmy w domu - była najbliższa rodzina jakieś 12 osób. Powiem wam że ja na razie odpóściłam temat kombinezonów - kupiłam kurtkę ciepłą zimową r. 80 na all, mam pożyczony kombinezon na rozmiar 74 -c zyli te pierwsze przymrozki, a potem jak Kubuś urośnie to kupie kombinezon w rozm. 80 - liczę że będzie to środek zimy, może juz jakieś okazje się trafią?
#143 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() teraz cierpie ja i Dominik bo czasy sie zmieniły a tż nie.
Dominik ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/fc3318da74.png?html Patryk ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/9c622ad2ca.png?html Patryczkowe kły ![]() Edytowane przez aaneczka1984 Czas edycji: 2009-10-12 o 18:44 |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() A ja się dziś ścięłam z TŻ ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
Kurde! Roczek....u nas będzie ponad 30 osób (najbliższa rodzina). Aż mnie ciarki przechodzą jak sobie pomysle o tym!
![]() |
#146 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() jeju a ja już 20-go będę obchodziła 2 rocznice-ale ten czas leci ![]() Msze w intencji można zamówić w zasadzie z każdej okazji, u tż w rodzinie tak robią, ale czy Borys też bedzie miał taką mszę - nie wiem Pochwalę się Ja już upolowałam okazję i to przed zimą, kombinezon z zeszłej kolekcji mariquity-dałam 40 zł ostatni rozmia74 ![]() Cytat:
Ami Ja też musiałam przeprowadzić z tz taka rozmowę, a obudził sie ze trzeba zmienić sposób spędzania czasu z dzieckiem i robić to częściej, jak Borys ciągle do mnie wyciągał rączki i wołał "mam" (chyba mama) jak mu coś nie pasowało. Pozazdrościł i walczy o wzgledy ![]() Passion Ja gości naliczyłam 18 , byłoby wiecej ale jedna część rodziny odpadła, jakieś kłótnie dziwne. nie pomieszcze tyle osób przy stole i zastanawiam sie nad figlorajem...tort, zimne przekaski, tylko czy są tam jakieś atrakcje dla maluchów..hmm nigdy nie byłam średnio mi sie uśmiecha stać przy garach
![]() ![]() http://s2.pierwszezabki.pl/026/0261949b0.png?3414 Edytowane przez mumi24 Czas edycji: 2009-10-12 o 20:45 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
A! Chwale się - mamy za sobą pierwszą jazdę w nowym foteliku. Mały zachwycony, nie wie na co patrzeć!
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
Mamy drugiego zęba
![]() Zapomniałam co jeszcze chciałam napisać, pogoda mnie dobija ![]()
#149 |
Zadomowienie
|
hejka
widze temat roczków- tez mi sie juz to przez głowe przewija. Planuje małe przyjecie - rodzice, dziadkowie, pradziadkowie - dzień 1 - satrzy chrzesni, koleżanki z dzieciami ( bardzo bliskie psiapsiuły) dzień 2 - mlodzi Bo wszyscy jednego dnia to atmosfera sztywna- szczególnie jak mocherowa teściowa zaczyna wszystkich umoralniać :/ a niczym jej nie wygonisz ( chyba że majówka itp, ale w styczniu majówek nie odprawiają :p) zamówiłam fotelik : coneco atos 9-25 kg. ponoc podróba maxi cosi priori - cena nie najgorsza i opinie tez ok. Ja potestuje gdzies za 2 dni |
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
Kellyss, Passion i Margo - dziękuję bardzo za podpowiedzi
![]() Passion - jeszcze w ES ale myślę o powrocie. TŻ chce jeszcze zostać ale ja niekoniecznie. No i pracę będę miała pewnie gdzieś za rok (taką mam specyficzną sytuację tutaj) i uważam, że to za długo czekać. Prawdę mówiąc nie wiem co zrobić ale zaczynam szukać w PL na odległość i proszę o kciuki bo 3 lata w ES to już mi wystarczy. A miał być tylko rok ![]() ![]() Jukolku, witaj w klubie ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:39.