|
|
#121 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Co wziąć na porodówkę?
Cytat:
Dają jednorazowe koszule do porodu i na potem, jeśli się krwawi i nie chce swoich ubrań brudzić.. Poza tym wszystko jest od szpitala, włącznie z mlekiem modyfikowanym etc., plus wyprawka z kosmetykami dla dziecka na wyjście. Inna sprawa, że w życiu bym tam nie poszła rodzić.
|
|
|
#122 |
|
Zadomowienie
|
o właśnie, ja też dostałam 2 czy 3 pudła z wyprawką dla dziecka a tam jakaś czapeczka, zabawka, "książeczki" na temat dziecka, kaszki, mleka... i ankiety do wypełnienia a potem co jakiś czas mi do domu jeszcze takie paczuszki przychodziły.
A można wiedzieć dlaczego byś tam nie rodziła? aż taka zła opinia?
|
|
|
|
|
#123 |
|
Zadomowienie
|
A to akurat zdaje się w każdym szpitalu przy wyjściu dają. Firmy zapewniają sobie w ten sposób reklamę.
|
|
|
|
|
#124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przede wszystkim reklamują się, że mają zzo, a tak naprawdę to jedno wielkie oszustwo, bo jest raptem jeden anestezjolog więc szansę na znieczulenie mają w zasadzie tylko rodzące przez cc. Poza tym położne są bardzo niemiłe, one się "nie cackają" z rodzącą, etc., i to nie jest pojedyncza opinia, zresztą sama byłam świadkiem opryskliwości. Szkoda, bo szpital ma wręcz hotelowy standard, ale wolę urodzić w dużo gorszych warunkach z pewnym zzo (o ile ze względów medycznych to będzie możliwe), miłymi położnymi, zrobionym usg na izbie przyjęć i możliwą obecnością męża podczas ewentualnego (odpukać!!) cc.
|
|
|
#125 |
|
ja.
|
u mnie znowu trzeba było wziąć małą paczkę pampersów i swoją witaminę D. resztę dla dziecka zapewniał szpital. Młody był ubierany w kaftanik i zawijany w tetrówkę i becik
dla siebie trzeba było mieć wszystko. kupiłam specjalnie do szpitala trzy koszule i teraz leżą w szafie, bo w domu mi w nich za gorąco i niewygodnie. ale po porodzie czy przed były ok, w piżamie nie wyobrażam sobie chodzic na badanie i w kółko ściągać spodni.
|
|
|
|
|
#126 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Co obchód regularnie dostawałam zrypkę dlaczego on nie ma czapki, dlaczego on nie jest zawinięty w rożek itd. A ja po prostu rozwijałam synka, właziłam z nim pod kołdrę i tuliłam go do siebie, na prawdę było nam obojgu ciepło
|
|
|
#127 |
|
Zakorzenienie
|
Kuzynka mówiła, że w UK położna ją ochrzaniła, że dziecku w pomieszczeniach o normalnej temperaturze nie zakłada się czapki, a już tym bardziej w domu.
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#128 |
|
Zakorzenienie
|
Moja znajoma jeszcze bodajże 8miesięczniakowi zakładała czapkę po kąpieli w domu...
Wika, jak będziesz miała swoje, to szybko zauważysz jak wiele rodziców niemiłosiernie dzieci przegrzewa, dla mnie to był szok
|
|
|
|
|
#129 |
|
Zadomowienie
|
wika82 a to akurat też bym wtedy wybrała "gorszy" technicznie ale z fajnymi położnymi itp. Jednak jak położna jest miła i pomocna to jest zupełnie inaczej nawet jak nie ma super extra wyposażenia.
W szpitalu w którym rodziłam były dobre opinie głównie dlatego że szpital po remoncie itp ale co do położnych zdania były podzielone- wybrałam go ze względu na to że w razie jakby coś się dziecku stało to odrazu go ratują a jakbym poszła do innego to by musieli przewozić do innego szpitala bo on był dla rodzących zdrowe dzieci, nie żadne wcześniaki itp.. a moja ciąża była jeszcze zagrożona że dziecko za szybko wyjdzie więc wolałam nie ryzykować... No a co do położnych.. cóż są różni ludzie, niektóre były miłe a niektóre wredne.. więc zależy akurat na jaką zmianę się trafiło.. ja niestety trafiłam na tą gorszą chociaż sytuację ratowała położna z kolejnej zmiany która była aniołem i wszystkie jej się skarżyły na jej koleżanki które były wredne No ale nie mam pewności że jakbym pojechała do drugiego to trafiłabym na milsze położne.. nie znam ich a opinie są zawsze podzielone.. póki sama nie przeżyję i nie trafię dobrze to nie wiem.. Jakbym miała rodzić drugi raz to niby chciałabym do innego ze względu właśnie na te położne ale z drugiej.. ratują dziecko odrazu w razie czego.. a to dla mnie było w tym momencie najważniejsze tym bardziej że miałam problem ---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:03 ---------- mój nie miał zakładanej czapki ani w szpitalu ani w innych pomieszczeniach, tylko na dwór.. Ale pamiętam że jak wtedy przygrzało słońce (środek lata) było naprawdę upalnie to młody był w samym body z gołymi nóżkami a jak moja mama to zobaczyła to zaraz go koce przykrywała :O a jak się buntowałam to mówiła że bardzo mnie prosi żebym chociaż pieluszkę mu na nóżki założyła.. |
|
|
|
|
#130 |
|
Zakorzenienie
|
A jeszcze tak mi się przypomniało... Polecam naszykować SOBIE ubranie na wypis
![]() Mój Tż przywiózł mi najmniejsze i najciaśniejsze majtki jakie posiadałam w szafie w które za chiny nie zmieściła się wielka podpaska Dlatego musiałam wracać do domu w tych siateczkowychJa nie dostałam żadnych pudełek przy wyjściu ze szpitala
|
|
#131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#132 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Hahah, najlepsze, że obcy ludzie uzurpują sobie prawo do wyrażania podobnych opinii, no ale "wszystkie dzieci nasze są".
|
|
|
#134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#136 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#137 |
|
Zakorzenienie
|
Jak wyszłam pierwszy raz na spacer z moją wtedy 3 tygodniową córką to mnie sąsiad (starszy pan) pouczył, że to jest za małe dziecko aby z nim chodzić na spacery...
|
|
#138 |
|
Zakorzenienie
|
A mnie nikt nie zwrócił uwagi, że dziecko bez czapki
![]() Za to jakaś kobieta skrzyczała Tż, że z dzieckiem wolno wychodzić na spacery tylko do parku i nie wolno iść przy ulicy... Biedny Tż właśnie z owego parku wracał, ale niestety nie mamy domku w środku parku więc musiał jakoś tam dojść
|
|
#139 |
|
Zakorzenienie
|
No, no, to już wiem dlaczego niektóre dzieci pierwszy spacer zaliczają po miesiącu..
|
|
#140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już nie pamiętam ![]() edit - aż sprawdziłam na dacie ze zdjęcia ![]() Miała dokładnie 18 dni
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2014-03-06 o 17:55 |
|
|
|
|
|
#141 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tam nie zamierzam wcale werandować, (bo nie mam jak ), tylko od pierwszych dni dziecko wypuszczać na dwór, albo ze mną, albo z mężem.
|
|
|
#142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to było ciepłe lato więc nie musieliśmy zwlekać
|
|
|
#143 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego LG-E455 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#144 |
|
Zadomowienie
|
To ze spacerami też mnie zawsze dziwi i się zastanawiam jak w takim razie ludzie ze szpitala wychodzą po 2 czy 3 dobach. Tunelami jakimiś idą czy jak? No bo jak to tak takie małe dziecko na dwór
dżumy jeszcze może dostać...
|
|
|
|
|
#145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale akurat była paskudna pogoda, lało jak z cebra i dlatego nie czułam potrzeby wychodzenia na spacer tak od razu A synek jest z lutego, ale akurat jak on się urodził śnieg stopniał i było ponad 10 stopni na plusie, więc spokojnie można było spacerować i chyba po tygodniu żeśmy poszli, ale ja wtedy ledwo łaziłam i spacer trwał całe 20 minut...
|
|
|
#146 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- To prawda i to jest swietna metoda, tutaj dzieciaki juz smigaja w samych skarpetkach bez bucikow w wozku lub nawet bez skarpetek. Jednak to sie sprawdza, bo dzieciaki tu rzadko choruja. Moja corka jeszcze nei byla chora, ostatnio na spacerze byla bez czapki i nic zlego sie nie stalo. Tu juz dzieciaczki od malego sa hartowane, jak przyszla do mnie polozna to zrobila mi afere, ze mam tylko jedno otwarte okno w sierpniu i otworzyla wszystkie okna w domu. |
|
|
|
|
|
#147 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Podzielcie się mamuśki wrażeniami z porodu :)
|
|
|
|
|
#148 |
|
Przyczajenie
|
też się właśnie pakuje, zgodnie z listą
(http://lifestylewomen.pl/wyprawka-do-szpitala/ ) podaje link, bo naprawdę dość fajna ta ściąga mam nadzieje, że zmieszcz się do 1 torby... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:45.

dla siebie trzeba było mieć wszystko. kupiłam specjalnie do szpitala trzy koszule i teraz leżą w szafie, bo w domu mi w nich za gorąco i niewygodnie. ale po porodzie czy przed były ok, w piżamie nie wyobrażam sobie chodzic na badanie i w kółko ściągać spodni.

Dlatego musiałam wracać do domu w tych siateczkowych