|
|
#121 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: menu na boze narodzenie
DZIEWCZYNY!!
Olewacie mnie na maxa, proszę więc jeszcze raz o DOKŁADNY PRZEPIS NA PIEROGI Z GRZYBAMI I KAPUSTĄ Z PROPORCJAMI SKŁADNIKÓW NA OKOŁO 40 SZTUK, proszę zlitujcie się czekam z niecierpliwością
|
|
|
|
|
#122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#123 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#124 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie będą na bank
pierogi z kapustą i grzybami pasztet jakaś rybka w galarecie bigos śledzie barszcz czerwony z uszkami(uwielbiam!!!) ja będe robić śledzie pod pierzynką do tego i ciasteczka serowe(oczywiście przepis z Wizażu) to wiem że na pewno będzie, u mnie nigdy nie ma dużej ilości potraw bo jest mało osób a wtym roku nawet mojego brata nie będzie, ożenił sie i nie będzie go na Wigili... |
|
|
|
|
#125 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() dzien wczesniej (przed przygotowywyaniem pierogow)musisz namoczyc grzyby w zimnej wodzie.A teraz sklad: Ciasto: 50 dag mąki,zółtko,lyżeczka oleju,ciepla woda. Nadzienie: 50 dagGOTOWANEJ kapusty,1 cebula,3 lyzki UGOTOWANYCH,zmielonych(w maszynce albo przez praske) grzybów,sol,pieprz,jajko, 3 łyzki oleju Makę przesiac,po czym dodac żóltko,olej i tyle cieplej wody,aby powstalo wolne ciasto,ktore nalezy b.dobrze wygnieść.Ciasto wylozyć na miseczke oproszoną mąką,przykryc,pozostawić na 20-30 min. Farsz przygotowac najlepiej przed wyrobieniem ciasta. ugotowana kapustę posiekać na stolnicy.Na oleju podsmażyć cebulę,dodać kapustę i grzyby,pieprz,mocno podgrzać mieszając.Zestawić z ognia i wymieszac z surowym jajkiem,wystudzić. Wałkować cienkie platy ciasta,wycinać krązki,rozłozyć kapustę i zlepić pierogi. Mozna je zamroizic surowe lub ugotowane,a odgrzać we wrzącej,osolonej wodzie przed podaniem. Ja na Wigilie podaję polane masłem. |
|
|
|
|
|
#126 |
|
Raczkowanie
|
Wielkie dzięki Nicość
|
|
|
|
|
#127 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie są zawsze barszcz z uszkami, karp smażony, karp w galarecie, groch w sosie własnym, sałatka warzywna i kilka rodzajów ciast.
Mam takie pytanko: jakie podajecie sałatki, surówki? Chciałabym zrobić jakąś, ale nie mam pomysłu. Zawsze jest u nas zwykła warzywna z majonezem, której nie lubię.
|
|
|
#128 |
|
Raczkowanie
|
Nie ma za co.Zapomnialam tylko dodac,ze gotowana kapusta musi byc kwaszona
Ale moze sie domyslisz lub zajrzysz tu jeszcze
|
|
|
|
|
#129 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#130 |
|
Zakorzenienie
|
nawet nie wiem, bo to babcie przyrządzają i co im tam do głowy wpadnie. ale z pewnością będzie:
karp smażony karp w galarecie ryba po grecku barszczyk czerwnony z krokiecikami pewnie sałatka warzywna... kapusta z grzybami i nie mam pojęcia co jeszcze
|
|
|
|
|
#131 |
|
Raczkowanie
|
Co przygotowujecie na swieta-przepisy
Czesc wszytskim!
Mam nadzieje ze nie bylo takiego tematu! Co przygotowujecie na swieta Bozego Narodzenia-WIGILIA??? Zdradzcie przepisy. Ja w tym roku musze sama zrobic Wigilie i moze nie ktore przepisy mi sie przydadza.dziekuje z gory |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#132 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Co przygotowujecie na swieta-przepisy
Ja tez robie sama. Mamy nadzieje ze kilka dni juz nie będziemy małżeństwem a rodziną
i z tej racji zostajemy u siebie. Troche potraw juz naszykowałam i zamroziłam, niestety wszystkiego nie dane bedzie mi jeść, więc kapusty z grochem pojadłam juz podczas gotowania ![]() No ale mówie co będzie na moim stole: -czerwony barszczyk z uszkami grzybowymi -krokiety z grzybami -kapusta z grzybami i grochem -ryba po grecku -karp -2 sałatki -paszteciki z mięsem -makiełki -sledziki -kompocik / herbatka koperkowa ![]() no i jakies ciasta... za duzo chyba nie stworzę, ale moze chociaż mąż zrobi Karpatke z pudelka, jak stanę na nogi to zrobie sernikomakowca. Mam juz zapuszkowane pierniczki i łupinki do orzeszków z kremem. |
|
|
|
|
#133 |
|
Zakorzenienie
|
My pewnie pojedziemy do rodziców, ale przez kilka dni popołudniami bede pomagać mamie
![]() U nas na wigilii nie może zabraknąć: -barszczu z uszkami z prawdziwymi grzybkami ![]() -smażony karp z ziemniaczkami -śledzie z cebulką -pierogi z grzybami -kapusta z grzybami -szuba (wielowarstwowa salatka) -ryba po grecku -kompot z suszu W pierwszy dzien świąt: -róznego rodzaju pieczone mięsa -sałatki wielowarzywne -bigosik -flaki -kurczak faszerowany i sama nie wiem co jeszcze wymyślimy
|
|
|
|
|
#134 |
|
Raczkowanie
|
-szuba (wielowarstwowa salatka)
A mozesz zdradzic przepis. |
|
|
|
|
#135 |
|
Konto usunięte
|
to chyba sałatka ze śledziami, tak?
|
|
|
|
|
#136 |
|
Zakorzenienie
|
tak, na samym spodzie są śledzie w oleju z cebulką, dodaje się jeszcze warstwami starte na tarce o grubych oczkach: ugotowane jajka, ziemniaki, czerwone buraki i przedziela się warstwy majonezem. Tylko już nie pamiętam w jakiej kolejności
muszę zerknąć w domu do oryginalnego przepisu, ale myslę, że można w dowolnej, na samej górze można popruszyć jajkiem
|
|
|
|
|
#137 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ght=%B6wi%EAta
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...BFe+Narodzenie dwa podobne wątki
|
|
#138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko przeczytałam tytuł wątku i zaraz je znalazłam
|
|
|
|
|
|
#139 |
|
Zakorzenienie
|
dokladnie. ale mogę sie założyć, że ten wątek będzi nadal rósł w siłę.
|
|
#140 |
|
Konto usunięte
|
duuuzo przepisów światecznych http://www.quchnia.24polska.pl/przep...teczne_25.html
|
|
|
|
|
#141 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Świateczne potrawy
My z Tż-em w tym roku na święta jedziemy do rodziców
Wiem, że napewno na Wigilijnym stole będą: - krokiety z grzybami - ryba po grecku - karp smażony - bigos - różnego rodzaju kotlety - jakieś śledziki - sałatki ( w tym standardowo napewno będzie warzywna )- barszcz czerwony z uszkami - jakieś pieczenie no i oczywiście ciasta
|
|
|
|
|
#142 |
|
Rozeznanie
|
mam pytanie czy podczas wieczerzy wigilijnej macie dawane dania po kolei np zupa najpierw, potem ryba i dalsze potrawy czy na stol od razu wszystko idzie co ma sie tam znalesc i kazdy bierze co chce ?
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie''
|
|
|
|
|
#143 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas najpierw podawany jest barszcz z uszkami, następnie ciepłe potrawy jak karp smażony, po grecku i pierogi z grzybami i kapustą. A potem już razem wnoszone są zimne potrawy (wszelkie śledzie, sałatki, kluski z makiem). Na koniec ciasta, bakalie i kompot z suszu. |
|
|
|
|
|
#144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#145 |
|
Zakorzenienie
|
z tego co teraz przychodzi mi do glowy...
karp pieczony karp duszony karp w galarecie śledż po kaszubsku w dwoch smakach śledź w śmietanie śledź w oleju rybka w occie rybka po grecku pierogi z kapustka i grzybkami zupa grzybowa takie niby krokieciki(nalesnika nadziewamy kapusta i grzybami zawijamy..w bulke tarta, jajko i smazymy) sernik - łzy wałęsy ciasto marchwiowe ziemniaki kapusta z grzybami sałatka warzywna kompot z suszu wiecej grzechow narazie nie pamietam..pozniej dopisze..
Ja To Ja.... jestem księżniczką.. ![]() ...tylko oczy podkrążone i zgubiłam gdzieś koronę nie lubię: zimnej herbaty, nijakich potraw, letnich uczuć Edytowane przez lemonka Czas edycji: 2006-12-17 o 19:14 |
|
|
|
|
#146 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie zaczynamy od barszczu z uszkami, potem każdy je to co chce i co jest na stole, czyli:
- karp smażony - ryba po grecku - smażone pieczarki - kapusta z grzybami -ziemniaki, brukselka Tyle dań nam w zupełności wystarcza i tak wszystkiego nie jesteśmy w stanie spróbowac. Kutia nie robimy bo tylko dziadek ją jada. |
|
|
|
|
#147 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie się gotuje bardzo mało bo nikt nie ma ochoty tego potem jeść
Najpierw jest czerwony barszcz z uszkami potem ziemniaczki ryby smażone kapusta z grzybami i to wszystko na końcu są wyciągane wszystkie ciasta, ciasteczka, słodkości są makówki, słodycze, owoce.
|
|
|
#148 |
|
Zadomowienie
|
U mnie głównym daniem są śledzie w śmietanie + ziemniaczki -nie wiem czy u Was tak sie przyjęło, ale dla mnie to jest pyszne!
Później popijam sobie barszczyk, ale bez uszek bo kolejno nakładam sobie pierogi z kapustą i grzybami. A dalej do wyboru: rybka-tradycyjny karpik oczywiście (nie przepadam), ryba po grecku i to wsio Nie szykujemy na stół wigilijny za dużo bo jest nas czworo i nikt wszystkiego nie zje. W 1-szy/2-gi dzień Świąt zjeżdżamy się do babci - ona sporo jedzenia przygotowuje -nie wiem po co :| W święta wyjadamy to co zrobiło się wcześniej: sałatka, bigosik, gołąbków chyba nie będzie w tym roku (ale u babci na pewno tak przywiezie się parę od niej -poproszę ją o spakowanie mi paru) Chyba za dużo nawet tego jest, będę jeść przez parę dni to samo, a co
|
|
|
|
|
#149 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie zawsze na poczatek wjezdza na stol barszczyk z uszkami albo gotowanym grochem (ja jestem zwolenniczka uszek, ojciec woli groch). jakby ktos wolal to jest jeszcze opcja zupy grzybowej (gotowanej specjalnie dla mojej siostry
)a potem na stole sa: -smazone: karp, sandacz, pstrag, grenadier (to na moje zyczenie - uwielbiamy grenadiery )-karp w galarecie -pierogi z kapusta i grzybami -puree z grochu -sałatka z czerwonej kapusty, jabłka i cebuli -groch z kapusta -kompot z suszonych owocow(to pija tylko rodzice; mi wmawiali ze z wiekiem sie przekonam... i sie nie przekonalam )-czerwone wino (dla tych niepijacych kompotu, na trawienie )takie menu mamy na wigilie (ciast ani zadnych slodkich rzeczy nie jemy, bo juz nie mamy na to sily z reszta ja nie lubie ciast, moje rodzina chyba tez srednio przepada )a na boze narodzienie zawsze wielki pieczony faszerowany indyk
|
|
|
|
|
#150 |
|
Rozeznanie
|
U mnie na początek jest kompot z suszonych owoców, później różne ryby smażone, śledzie w różnej postaci, ryba po grecku, kapusta z grochem, pierogi z grzybami, barszcz czerwony, sałatki... a na koniec makowiec i sernik...
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:34.

Olewacie mnie na maxa, proszę więc jeszcze raz o DOKŁADNY PRZEPIS NA PIEROGI Z GRZYBAMI I KAPUSTĄ Z PROPORCJAMI SKŁADNIKÓW NA OKOŁO 40 SZTUK, proszę zlitujcie się
czekam z niecierpliwością

Ale moze sie domyslisz lub zajrzysz tu jeszcze

)
MIŁEGO DNIA