![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kitka jedzie na sterylkę, trzymajcie kciuki!
W sklepie dla zwierząt dostaniesz specjalną karmę dla kotów kastrowanych i tylko tą jej dawaj bo jak przekarmisz kota to utyje i skrócisz mu życie bo zacznie chorować .Ja mam wprawdzie kocura ale ma 12 lat jest kastrowany całe życie dostawał tylko kocie odpowiednie jedzenie i ma piękną linię nie jest gruby i pamiętaj jak skończy rok nie dawaj mleka tylko wodę bo dorosłe ssaki nie piją mleka (do ludzi też się to odnosi!!!!) , gdyby rana się źle goiła poszukaj żelu z aloesu świetnie goi wszelkie rany ale powinno być wszystko ok kot ma w ślinie witaminę C , więc rana powinna zagoić się bez problemu. Pozdrawiam i głowa do góry!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Raróg
|
Przegwizdane z tymi żaluzjami w nocy
![]() Lexie, Twoje koty są cudne ![]() Sprzedaj mi szafkę, będę miała komplet z biurkiem ![]() Arwenes, dzięki za info, kota karmię odpowiednio, na razie nie karmą dla kastratów, bo jest młoda i jeszcze szczuplutka; drobinka z niej. Zaopatruję się na Animalii, zgodnie z wiedzą z miau.pl ![]() ![]() Po cięciu nie ma już śladu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Raróg
|
U mnie 150, z tego co wiem może być do 200, zależy gdzie.
Też czytałam, że kocice w czasie dojrzewania nagle dostrzegają TŻtów ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Może Ginger widzi w nim potencjalnego partnera ![]() A ja się na Ines wukrzyłam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zadomowienie
|
![]()
Moja 7-miesięczna Kicia ma w juz 2 w odstępie 2 tygodni ruję. Wyje non stop, kładzie sie pod nogami, ociera o wszystko wypinając kuper w wiadomym celu. Jestem teraz z nia i z TŻ od tygodnia sama w domu i już nie możemy tego wytrzymać.
Czy są jakieś sposoby, metody na złagodzenie tego...?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kocia ruja -----> pomocy!!
Weterynarz - tabletki na zahamowanie rujki a potem sterylizacja (chyba że vet będzie chciał kotkę ciąć w takim stanie). Zakładam że kociąt nie chcecie?
![]() |
#128 |
Raczkowanie
|
Przerywanie rujek u tak młodej kotki hormonami tylko pod warunkiem szybkiej sterylizacji- inaczej u takiej młodziutkiej koteczki moga nastapić powazne komplikacje- znacznie zwiększona skłonnosc do nowotworów i ropomacicza.
Bardziej Ci pomoga na http://forum.miau.pl/index.php . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Zadomowienie
|
Niestety moja Kicia to kotka syberyjska i dojrzewa do 5 roku życia, więc na sterylizację niestety sporo za wcześnie:/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Moją MCO w wieku około 8 miesięcy sterylizował dr Wypart - zajrzyj na http://www.vetserwis.pl/sterylizacja_kot.html i http://www.vetserwis.pl/lekarze.html
![]() |
#131 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Oszalec idzie, a o wyspaniu nie ma mowy. Jedynym plusem jest to ze jest potulna jak baranek i tuli się jak nie ona ![]() No to jak mówicie ze są jakies tabletki to nastepnym razem pojde. Tylko bo ona nigdy kociaczków nie miała, ani tez nigdy nie była dopuszczana bo to domownik taki... To tez mozna ? No i konieczna jest potem sterylizacja ?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
Są tabletki hormonalne zatrzymujące rujkę, ale one mogą nieźle szkód narobić w organizmie koty, najbezpieczniej jest później ciachnąć co trzeba.
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
Znam kilka przypadków, gdy koteczce podawano tabletki na ruję, a po jakimś czasie miały nowotwory
![]()
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
a ja słyszałam/czytałam, o tym, że ogólnie przyjmuje się, że jeśli nie zamierzasz wysterylizowac, to przynajmneij raz powinno się 'pozwolić' kocicy mieć małe kotki, w przeciwnym razie zwiększa się ryzyko wystąpienia nowotworu
dziewczyny a ile mniej więcej kosztruje sterylizacja? bo ja też nie wytrzymuję,kocica ma góra tygodniowe przerwy, tabletek nie chce jeść [wypluwa, ucieka kiedy chcemy jej dać - szczwana bestja ![]() a zastrzyków nie zaryzykuję, bo dużo czytałam o tym, że później kocicom ropieja macice ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Wtajemniczenie
|
Nas sterylizacjia kosztowala ok 120 zl .
Mysle ,ze najlepszym zrodlem informacji na wszelkie kocie tematy jest forum miau.pl , tam mozna znalezc prawie wszystko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziękuję Wam dziewczyny za info o cenach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zadomowienie
|
Ja zamierzam ją wysterylizować tylko niestety ta rasa długo dojrzewa i przed upływem bodajze roku mogę o tym zapomnieć...:/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Wtajemniczenie
|
To moze bardziej naturalne sposoby , bo tabletkami nie mozna na dluzsza mete faszerowac, szkoda kotki . Moze motoda termometru , lub strzykaweczka z ciepla wada. Sama nie wiem .
A tak do tematy to pozwolilam sobie wkleic link do miau.pl , najwazniejsze rzeczy , w tym temacie punk 35 . http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=27018 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
termometru? sztrzykaweczka z ciepłą wodą?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
hmm, a nie 'grozi' to ciążą urojoną u kocicy??
[hehe, kocica mojej babci nieraz miała taką właśnie 'ciążę' męczyło się później biedactwo, bo nie potrafiła zrozumieć, że nie ma kotów małych] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Wtajemniczenie
|
Ja sadze ,ze nie i mam na to przyklad ( np Sugar ,nasza kotka) ale nie moge wykluczyc ,czy nie zdarzyloby sie to u innej kotki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | ||
Raróg
|
Cytat:
Najlepiej byłoby przeczekać, aż ruja się skończy i zabrać kotkę na zabieg. Wg. mnie tabletka jest do rozważenia jedynie wtedy, gdy ruja zamienia się w ciągłą i nie masz weta na tyle doświadczonego, aby przeprowadzał zabieg w tym czasie. SIB, NFO czy MCO sterylizuje się po pierwszej rui i nie trzeba czekać, aż osiągną pełną dojrzałość fizyczną. Dotyczy to wszystkich kotów, nie wiem, skąd masz takie informacje, że powinnaś czekać aż tak długo. Nie jest prawdą, że choćby jednorazowe pozwolenie kotce na młode chroni jej zdrowie - to mit. O sposobie z termometrem słyszałam ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Wtajemniczenie
|
Sugar miala sterylizacjie a pomimo tego dostala jeszczce ruje (zreszta pisalam juz to Wam wczesniej) Garfield pomimo ,ze nie jest jeszczce w pelni dojrzaly , przystawial sie do niej (i to w 100% tego slowa znaczeniu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Wtajemniczenie
|
Ze sterylizacją nie ma co czekać. Moja Fiona w wieku ok. 7 miesięcy zachorowała na ropomacicze. Nie wiem co było tego przyczyną - u nas nie dostawała ani tabletek ani zastrzyków. Natomiast nie mam pojęcia kto i jak ją potraktował wcześniej (wzięta ze schroniska). Tak więc ta sterylizacja nie tylko była konieczna, ale chyba i zbyt późno przeprowadzona
![]() ![]() ![]()
![]() |
#148 |
Zadomowienie
|
Oj, skąd ja to znam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zadomowienie
|
Weterynarz powiedział że do 2 lat trzeba poczekać...
![]() Ech... będę wyć razem z nią, zobaczymy co zrobi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
Ale vet może podać jej zastrzyk hormonalny i wówczas nie ma żadnych objawów ruji. Zastrzyki podaje sie co pół roku. A po dwóch latach najlepiej poddać ją sterylzacji. Ja też się męczę z moją z moją drugą kotką, bo bardzo szybko dostała ruji, ale jak tylko jej przejdzie natychmiast zabieram ją na zastrzyk. Strasznie się męczy i molestuję seksualnie moja druga kotkę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:56.