Otręby-wątek zbiorczy - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-10-20, 13:41   #121
edziulka87
Przyczajenie

Dot.: Dania z otrębami

ja robie sobie takie pyyyszne placuszki owsiane, świetnie zastępują chleb! są łatwe w przygotowaniu:
- pół szklanki płatków owsianych górskich
- jedno jajko
- łyżka jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- można dodać szczyptę soli

płatki zalewam wodą gotowana tak aby napeczniały, do tego dodaje resztę składników i mieszam a następniw wrzucam na patelnię z kropelką rozsmarowanego ręcznikiem papierowym oleju, smażę aż się zarumienią. Na placuszki można wrzucić wszystko wedle uznania - od twarożku począwszy kończąc na dzemie

właśnie to będę dziś jadła na obiadek

---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ----------

aaaaa!!! i znowu to samo... sorry ale ja zawsze myle otręby z platkami... :p
edziulka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-20, 14:04   #122
Ainnel
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez edziulka87 Pokaż wiadomość
ja robie sobie takie pyyyszne placuszki owsiane, świetnie zastępują chleb! są łatwe w przygotowaniu:
- pół szklanki płatków owsianych górskich
- jedno jajko
- łyżka jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- można dodać szczyptę soli

płatki zalewam wodą gotowana tak aby napeczniały, do tego dodaje resztę składników i mieszam a następniw wrzucam na patelnię z kropelką rozsmarowanego ręcznikiem papierowym oleju, smażę aż się zarumienią. Na placuszki można wrzucić wszystko wedle uznania - od twarożku począwszy kończąc na dzemie

właśnie to będę dziś jadła na obiadek

---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ----------

aaaaa!!! i znowu to samo... sorry ale ja zawsze myle otręby z platkami... :p
do placuszków można też dodać otręby, też kiedyś takie robiłam. moja ulubioną wersją była taka z rodzynkami, suszonymi daktylami i na wierzchu twarogiem.

hm, ja dodaję jeszcze otręby przy pieczeniu chleba.

Ainnel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-20, 14:13   #123
moja imaginacja
Zakorzenienie

otręby do chleba
otręby jako panierka do mięsa
otręby do owsianki, zupy mlecznej, budyniu
moja imaginacja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-20, 21:03   #124
arletka_1508
Raczkowanie

Jutro rano zrobię sobie takie placuszki. Mam nadzieję, że na stałe zajmą miejsce pieczywa w moim jadłospisie
arletka_1508 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-21, 08:48   #125
karliko
BAN stały

ja dodaje otręby do jogurtów, koktajli jakie sobie robię... fajny jest też sam błonnik, taki wyizolowany z otrębów - skoncentrowana forma w proszku są różne smaki itp, choć generalnie to nie jest to za dobre...
karliko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-21, 22:11   #126
arletka_1508
Raczkowanie

I jak mówiłam tak zrobiłam Placuszki wyszły super! Na pewno będę robić je częściej. Tym bardziej że mogę je jeść za każdym razem z czymś innym.
Stary 2010-10-22, 21:24   #127
arletka_1508
Raczkowanie

Dot.: czy otręby są zdrowe?

A czy któraś jeszcze z Was miała takie przygody, że znalazła coś w otrębach? Sama przyznam że jeszcze nigdy mi się to nie przydarzyło, ale jem otręby od niedawna. A nie chciałabym żadnego robala spotkać w paczce…
Stary 2010-10-23, 10:20   #128
narzeczona z Lamermooru
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez soremi Pokaż wiadomość
Ja do puszki wsypuje zarodki pszenne, otręby z amarantusa, otręby pszenne, owsiane, skiełkowane ziarno żyta i pszenicy, białko sojowe w proszku, sezam, siemie lniane, płatki drożdzowe, zmielone nasiona dyni i pyłek kwiatowy. Jadam taką mieszankę 2 razy dziennie po 3 łyżeczki i dosypuje do jogurtów, zup etc Nie wiecie dziewczyny gdzie mozna zakupic duze ilosc tanich otrębów? Przeciez to dopadki i wiem ze czasem dało się na targu kupic kilowy worek za pare złotych. Wkurza mnie wydawanie 2zl za małą torebeczkę.
te z targu nie są sterylizowane, więc jadłabyś na własna odpowiedzialność

narzeczona z Lamermooru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-24, 21:37   #129
Provocateur
Rozeznanie

Dziewczyny,a czy otreby mozna prazyc?
Zrobiłam dzis granole, wyszla pyszna i teraz mysle z jakich jeszcze skladnikow moglabym ja zrobic i pomyslalam o otrebach i zarodkach pszennych.A przy okazji czy takie suche siemie lniane tez mozna jesc?albo uprazyc?
Stary 2010-10-24, 21:53   #130
arletka_1508
Raczkowanie

Ja jakoś nie mogę się przekonać do tych z targu. Tym bardziej po tym co przeczytałam o larwach itp. Wolę sprawdzone produkty i już lepiej zapłacić więcej niż obrzydzić je sobie do końca życia.
Stary 2010-10-25, 09:18   #131
Lolka_L
Zakorzenienie

Ja sobie sama robie musli. MIeszam otręby owsiane ( bardziej mi smakują jak pszenne ), orkiszowe, zarodki pszenne, amarantus, rodzynki, orzechy i jem z naturalnym jogurtem.

Oczywiście otręby kupuję "czyste" bez żadnych smakowych dodatków i polepszaczy.

A nie zuważyłyście , że macie wzdęcia po otrębach? czytałam, że otręby należy jeść stopniow, żeby organizm się przyzwyczail. Ja miałam na początku wzdęcia, a żadna z dziewczyn o nich nie pisze

Edytowane przez Lolka_L
Czas edycji: 2010-10-25 o 09:24
Lolka_L jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-26, 22:05   #132
arletka_1508
Raczkowanie

O wzdęciach nie słyszałam, żeby ktoś miał. Sama też nie miałam. A długo miałaś? I czy zrezygnowałaś z jedzenia otrąb czy same przeszły?
Stary 2010-10-27, 10:59   #133
dietetyk_sante
Przyczajenie

Wzdęcia mogą pojawić się w przypadku zbyt dużej ilości spożywanych otrąb. Zaleca się około 2-3 łyżki stołowe dziennie, w przypadku zaparć mogą być 4 łyżki. Ważne, aby rozłożyć tę ilość a kilka posiłków i aby nie spożywać jednorazowo.
Pozdrawiam.
dietetyk_sante jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-28, 10:33   #134
aneta_9
Przyczajenie

Dot.: Otręby

Ja jadam bardzo różnie, właściwie to prawie codziennie wymyślam coś nowego i jak mi smakuje to zostawiam na stałe. Można je dodać do panierki, z jogurtem właśnie, myślałam też że z mlekiem ale ostatnio przeczytałam że nie powinno się tak łączyć. Najbardziej lubię z owocami, a ostatnio spróbowałam dodać do jajecznicy i wyszły super
aneta_9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-28, 15:57   #135
arletka_1508
Raczkowanie

A co w przypadku przekroczenia takiej ilości?
Stary 2010-10-28, 15:58   #136
studi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aneta_9 Pokaż wiadomość
Ja jadam bardzo różnie, właściwie to prawie codziennie wymyślam coś nowego i jak mi smakuje to zostawiam na stałe. Można je dodać do panierki, z jogurtem właśnie, myślałam też że z mlekiem ale ostatnio przeczytałam że nie powinno się tak łączyć. Najbardziej lubię z owocami, a ostatnio spróbowałam dodać do jajecznicy i wyszły super
A dlaczego nie powinno się ich łączyć z mlekiem?Zadaje to pytanie bo akurat ostatnio jadam je z mlecznymi produktami, kiedyś stosowałam jako panierkę do kotletów, sprawdzają się rewelacyjnie!
Stary 2010-10-29, 14:12   #137
dietetyk_sante
Przyczajenie

Zbyt duża ilość błonnika znajdującego się w otrębach może powodować wzdęcia, bóle brzucha, biegunki, a w skrajnych wypadkach podrażnienie jelit aż do ich skrętu.
Stary 2010-10-29, 21:17   #138
arletka_1508
Raczkowanie

Dziewczyny, któraś z Was miała jeszcze wzdęcia po otrębach?
Stary 2010-10-29, 21:38   #139
arletka_1508
Raczkowanie

Zobaczyłam takie stwierdzenie że nie powinno się pić mleka na innym forum. Oto fragment:
„Mleko krowie jest szkodliwe dla człowieka, a ponadto po co mieszać 2 różne rodzaje produktów, które inaczej się trawią. Ponadto obfitość błonnika w otrębach nie dopuszcza do przyswajania wapnia.”
„Jest nie zdrowe, dorosłe osobniki nie powinny mleka pić a po drugie ścięte mleko oblepia pokarm i utrudnia wchłanianie składników odżywczych, zatem jeśli nawet najbardziej wartościowy posiłek zalejemy mlekiem i zjemy razem organizm skupi się na wydaleniu mleka a nie na wartościach odżywczych pod nim.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-03, 08:28   #140
dietetyk_sante
Przyczajenie

Białko, które znajduje sie w produktach roślinnych (tu w otrębach) jest tzw. białkiem niepełnowartościowym, natomiast białka mleka zaliczane są do białek o większej wartości odżywczej. Łączenie produktów zbożowych i mleka jest jak najbardziej wskazane z uwagi na tzw. efekt uzupełniania się aminokwasów (podstawowych elementów budowy białek), który zwiększa wartość odżywczą dostarczonego w ten sposób białka.
Stary 2010-11-10, 22:03   #141
arletka_1508
Raczkowanie

Właściwie to ja już nie wiem jak z tym mlekiem. Uwielbiam mleko i na pewno całkiem z jadłospisu nie wyrzucę. No i otręby z mlekiem, mhm… Niby takie zwykłe ale ja wrzucam otręby, dorzucam rodzynki albo inne suszone owoce, zalewam mlekiem i wcinam tak co rano. A w końcu dietetyk napisał że mleko jest ok.
Stary 2014-02-04, 17:00   #142
persefona89898
Raczkowanie

ja miałam take wzdęcia po otrębach ze nie szło wytrzymać, do tego tak bolał mnie brzuch... zastanawiam się czym moge je zastąpić. Jem musli z jogurtem np Sante z jagodami goi (moje ulubione) i pełnoziarniste pieczywo, co ma jeszcze dużo błonnika??
persefona89898 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-04, 17:58   #143
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez persefona89898 Pokaż wiadomość
ja miałam take wzdęcia po otrębach ze nie szło wytrzymać, do tego tak bolał mnie brzuch... zastanawiam się czym moge je zastąpić. Jem musli z jogurtem np Sante z jagodami goi (moje ulubione) i pełnoziarniste pieczywo, co ma jeszcze dużo błonnika??
Bo pewnie mało popijałaś wodą. Otręby mają dużo błonnika, a błonnik jeśli ''zapijesz'' zadziała dla zdrowia, a jak nie zapijesz to będzie powodował właśnie ból brzucha itd.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-06, 13:52   #144
201605161006
Konto usunięte

To działa tak, że błonnik w przewodzie pokarmowym pęcznieje pod wpływem płynów i wtedy czyści przewód pokarmowy, ''masuje'' go, pobudza do wydzielania pożądanych substancji itp. a jeśli się go nie popije to nie napęcznieje tylko będzie taka ''papka'' w jelitach, która spowoduje wzdęcia, zaparcia, ból itp.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-06, 23:03   #145
nosferatku
Zadomowienie

Dot.: Otręby-wątek zbiorczy

W zdrowej diecie otręby są zbędne, albo inaczej - nie są niezbędne. Sama lubię raz na dłuższy czas dorzucić jako urozmaicenie, ale to sporadycznie.

Poza tym, trzeba pilnować, żeby ich nie było za dużo, bo nam zamiast "masowania " wyjdzie druciana szczotka.
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-06, 21:32   #146
persefona89898
Raczkowanie

a znaczenie ma jakiej firmy są otręby? ja ostatnio kupiłam z sante i zastanawiam się czy jest jakaś róznica między firmami sprzedającymi otręby
persefona89898 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-20, 22:14   #147
radosna_22
Raczkowanie

Wiadomo, jak ktoś się zna, to wyczuje różnicę Ale dokonałaś dobrego wyboru, więc o jakość się nie martw
radosna_22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości