![]() |
#121 |
Przyczajenie
|
Dot.: Dania z otrębami
ja robie sobie takie pyyyszne placuszki owsiane, świetnie zastępują chleb! są łatwe w przygotowaniu:
- pół szklanki płatków owsianych górskich - jedno jajko - łyżka jogurtu naturalnego - pół łyżeczki proszku do pieczenia - można dodać szczyptę soli płatki zalewam wodą gotowana tak aby napeczniały, do tego dodaje resztę składników i mieszam a następniw wrzucam na patelnię z kropelką rozsmarowanego ręcznikiem papierowym oleju, smażę aż się zarumienią. Na placuszki można wrzucić wszystko wedle uznania - od twarożku począwszy kończąc na dzemie ![]() właśnie to będę dziś jadła na obiadek ![]() ---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ---------- aaaaa!!! i znowu to samo... sorry ale ja zawsze myle otręby z platkami... :p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() hm, ja dodaję jeszcze otręby przy pieczeniu chleba.
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
otręby do chleba
otręby jako panierka do mięsa otręby do owsianki, zupy mlecznej, budyniu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
Jutro rano zrobię sobie takie placuszki. Mam nadzieję, że na stałe zajmą miejsce pieczywa w moim jadłospisie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
BAN stały
|
ja dodaje otręby do jogurtów, koktajli jakie sobie robię... fajny jest też sam błonnik, taki wyizolowany z otrębów - skoncentrowana forma w proszku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
I jak mówiłam tak zrobiłam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Raczkowanie
|
Dot.: czy otręby są zdrowe?
A czy któraś jeszcze z Was miała takie przygody, że znalazła coś w otrębach? Sama przyznam że jeszcze nigdy mi się to nie przydarzyło, ale jem otręby od niedawna. A nie chciałabym żadnego robala spotkać w paczce…
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny,a czy otreby mozna prazyc?
Zrobiłam dzis granole, wyszla pyszna i teraz mysle z jakich jeszcze skladnikow moglabym ja zrobic i pomyslalam o otrebach i zarodkach pszennych.A przy okazji czy takie suche siemie lniane tez mozna jesc?albo uprazyc?
![]() |
#130 |
Raczkowanie
|
Ja jakoś nie mogę się przekonać do tych z targu. Tym bardziej po tym co przeczytałam o larwach itp. Wolę sprawdzone produkty i już lepiej zapłacić więcej niż obrzydzić je sobie do końca życia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
Ja sobie sama robie musli. MIeszam otręby owsiane ( bardziej mi smakują jak pszenne ), orkiszowe, zarodki pszenne, amarantus, rodzynki, orzechy i jem z naturalnym jogurtem
![]() Oczywiście otręby kupuję "czyste" bez żadnych smakowych dodatków i polepszaczy. A nie zuważyłyście , że macie wzdęcia po otrębach? czytałam, że otręby należy jeść stopniow, żeby organizm się przyzwyczail. Ja miałam na początku wzdęcia, a żadna z dziewczyn o nich nie pisze ![]() Edytowane przez Lolka_L Czas edycji: 2010-10-25 o 09:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
O wzdęciach nie słyszałam, żeby ktoś miał. Sama też nie miałam. A długo miałaś? I czy zrezygnowałaś z jedzenia otrąb czy same przeszły?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Przyczajenie
|
Wzdęcia mogą pojawić się w przypadku zbyt dużej ilości spożywanych otrąb. Zaleca się około 2-3 łyżki stołowe dziennie, w przypadku zaparć mogą być 4 łyżki. Ważne, aby rozłożyć tę ilość a kilka posiłków i aby nie spożywać jednorazowo.
Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Przyczajenie
|
Dot.: Otręby
Ja jadam bardzo różnie, właściwie to prawie codziennie wymyślam coś nowego i jak mi smakuje to zostawiam na stałe. Można je dodać do panierki, z jogurtem właśnie, myślałam też że z mlekiem ale ostatnio przeczytałam że nie powinno się tak łączyć. Najbardziej lubię z owocami, a ostatnio spróbowałam dodać do jajecznicy i wyszły super
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Raczkowanie
|
A co w przypadku przekroczenia takiej ilości?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#137 |
Przyczajenie
|
Zbyt duża ilość błonnika znajdującego się w otrębach może powodować wzdęcia, bóle brzucha, biegunki, a w skrajnych wypadkach podrażnienie jelit aż do ich skrętu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, któraś z Was miała jeszcze wzdęcia po otrębach?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Raczkowanie
|
Zobaczyłam takie stwierdzenie że nie powinno się pić mleka na innym forum. Oto fragment:
„Mleko krowie jest szkodliwe dla człowieka, a ponadto po co mieszać 2 różne rodzaje produktów, które inaczej się trawią. Ponadto obfitość błonnika w otrębach nie dopuszcza do przyswajania wapnia.” „Jest nie zdrowe, dorosłe osobniki nie powinny mleka pić a po drugie ścięte mleko oblepia pokarm i utrudnia wchłanianie składników odżywczych, zatem jeśli nawet najbardziej wartościowy posiłek zalejemy mlekiem i zjemy razem organizm skupi się na wydaleniu mleka a nie na wartościach odżywczych pod nim. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Przyczajenie
|
Białko, które znajduje sie w produktach roślinnych (tu w otrębach) jest tzw. białkiem niepełnowartościowym, natomiast białka mleka zaliczane są do białek o większej wartości odżywczej. Łączenie produktów zbożowych i mleka jest jak najbardziej wskazane z uwagi na tzw. efekt uzupełniania się aminokwasów (podstawowych elementów budowy białek), który zwiększa wartość odżywczą dostarczonego w ten sposób białka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
Właściwie to ja już nie wiem jak z tym mlekiem. Uwielbiam mleko i na pewno całkiem z jadłospisu nie wyrzucę. No i otręby z mlekiem, mhm… Niby takie zwykłe ale ja wrzucam otręby, dorzucam rodzynki albo inne suszone owoce, zalewam mlekiem i wcinam tak co rano. A w końcu dietetyk napisał że mleko jest ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
ja miałam take wzdęcia po otrębach ze nie szło wytrzymać, do tego tak bolał mnie brzuch... zastanawiam się czym moge je zastąpić. Jem musli z jogurtem np Sante z jagodami goi (moje ulubione) i pełnoziarniste pieczywo, co ma jeszcze dużo błonnika??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Konto usunięte
|
Bo pewnie mało popijałaś wodą. Otręby mają dużo błonnika, a błonnik jeśli ''zapijesz'' zadziała dla zdrowia, a jak nie zapijesz to będzie powodował właśnie ból brzucha itd.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Konto usunięte
|
To działa tak, że błonnik w przewodzie pokarmowym pęcznieje pod wpływem płynów i wtedy czyści przewód pokarmowy, ''masuje'' go, pobudza do wydzielania pożądanych substancji itp. a jeśli się go nie popije to nie napęcznieje tylko będzie taka ''papka'' w jelitach, która spowoduje wzdęcia, zaparcia, ból itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zadomowienie
|
Dot.: Otręby-wątek zbiorczy
W zdrowej diecie otręby są zbędne, albo inaczej - nie są niezbędne. Sama lubię raz na dłuższy czas dorzucić jako urozmaicenie, ale to sporadycznie.
Poza tym, trzeba pilnować, żeby ich nie było za dużo, bo nam zamiast "masowania " wyjdzie druciana szczotka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Raczkowanie
|
a znaczenie ma jakiej firmy są otręby? ja ostatnio kupiłam z sante i zastanawiam się czy jest jakaś róznica między firmami sprzedającymi otręby
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
Wiadomo, jak ktoś się zna, to wyczuje różnicę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:43.