mama i sekty - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-06, 17:00   #121
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Dot.: mama i sekty

Cytat:
Napisane przez wsiowy_gupek Pokaż wiadomość
Tak, to może jeszcze napiszcie, że matka wstąpiła to tego cłego Amwayu z rozpaczy, bo córka zaczęła się seksić z facetem

W tej rodzinie jest jeszcze problem z ojcem który nie chce płacić alimnetów i pewnie jeszcze kilka innych by się znalazło i co z tego skoro autorka prosi o radę, pocieszenie w konkretnej sprawie!
RADĘ, NIE MORAŁY NA TEMAT SEKSU!
Takie morały może jej prawić matka, wy nie jestescie raczej od tego, tym bardziej, że widac dziewczyna nie myśli: "hejho wskakuj na mnie, raz sie żyje"....

Temat wątku brzmi: "mama i sekty", a nie "mama jej problem z moim współżyciem i sekty "...
Piszesz do Fresy przez "wy", albo i piszesz tez do mnie bo ja tez na ten temat pisałam. Autorka ma problem z tym, ze mama wydaje swoje pieniadze nie na to, co autorka by chciała, a mama autorki z tym, ze córka juz w wieku 16 lat uprawia seks. Smieszne dla mnie jest to, ze ktos wymaga od rodzica zmiany swojego postepowania, natomiast swoje uwaza za słuszne(w tym wypadku szczególnie). Nie pierwszy raz to widze- rodzice maja obowiazki, a ich dzieci wyłacznie przywileje i wymagania. No hello? Moze matka tez ma prawo miec jakies wymagania wobec córki która wychowuje? Czy tez nie? Ma dawac kase na co córka chce i poza tym sie nie wtrącac.
Co do problemów z ojcem- napisałam wyzej jak mozna je rozwiązac. Jak nie płaci, bedzie płacic panstwo, a jak płaci, to nie ma problemu/

Edytowane przez Gwiazdeczka1978
Czas edycji: 2010-03-06 o 17:06
Gwiazdeczka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-06, 17:23   #122
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gwiazdeczka1978 Pokaż wiadomość
Co do problemów z ojcem- napisałam wyzej jak mozna je rozwiązac. Jak nie płaci, bedzie płacic panstwo, a jak płaci, to nie ma problemu/
Jeśli ojciec ma rodziców (dziadkowie autorki wątku) to oni będą zobowiązani płacić, jeśli on będzie się uchylał, np. tym, że nie ma dochodu → praca na czarno...

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-06, 19:14   #123
pytton
Raczkowanie

.

Edytowane przez pytton
Czas edycji: 2012-04-29 o 21:41
pytton jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-06, 19:48   #124
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pytton Pokaż wiadomość
RANY! ale ja już wspomniałam, że nie chodziło mi o rady na temat seksu. To był przykład, jak matka się zachowuje wobec mnie. A po za tym już napisałam wszystko na ten temat i uważam go za zamknięty. Może zajmijmy się PRAWDZIWYM problemem, a nie szukajmy go tam, gdzie nie ma? Uwierzcie mi, wiele razy byłam moralizowana i już mam dość tych gadek.
No miałas sie zajac prawdziwym problemem i rozmawiac z mamą wraz z ciotką. Starałam ci sie ukazac, ze skoro Ty masz oczekiwania wobec mamy, mama moze miec wobec Ciebie. Skoro Ty chcesz robic, co uwazasz za stosowne, bo inne opinie uwaasz za moralizowanie, dlaczego Twoja mama miałaby Twoich opinii tez nie uwazac za moralizowanie? Ma chyba prawo pracowac gdzie chce, wydwawac pieniadze na to, co uwaza(ona uwaza) za najlepsze dla was. Ty sie nie liczysz z jej zdaniem, ona z Twoim. Proste.
A mi generalnie zwisa i powiewa, czy sie bzykasz, czy tez nie, wiec daruj sobie gadki, ze probuje cie moralizowac- nie probuje Ci usiwiadomic inną, mniej wygodna dla Ciebie perspektywe.
Stary 2010-03-06, 19:55   #125
pytton
Raczkowanie

.

Edytowane przez pytton
Stary 2010-03-06, 21:05   #126
Aivilo
Wtajemniczenie

na litość boską, matka ją bije i wyzywa - to jest problemem, a nie to, że seks jej przeszkadza, bo przeszkadzać ma prawo.

Będę Żoną!
http://www.suwaczek.pl/cache/092fbdd439.png
No dobra,wciąz palę, ale dużo mniej.
http://www.suwaczek.pl/cache/df81f45d30.png
Aivilo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-06, 21:35   #127
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Cytat:
skoro tak cię to nie obchodzi, to czemu wciąż drążysz ten temat?
Bo mam wrazenie, ze nic nie łapiesz, poniewaz twoje odpowiedzi nijak sie maja do meritum wypowiedzi a dotykaja pobocznych obojetnych kwestii. Dlatego. Ma mnie to obchodzic? Nie obraz sie, ale chyba wiemy, ze nie jestesmy dla siebie nikim waznym.
PS dalej widze, ze nie złapałas sensu wypowiedzi masakra. Sorry, wymiekam.
Nawet o seksie juz nie pisałam, ale o spojrzeniu z perspektywy matki. Bosze.....

Edytowane przez Gwiazdeczka1978
Czas edycji: 2010-03-06 o 21:38
Stary 2010-03-06, 21:40   #128
iloneczka1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Gwiazdeczka1978 Pokaż wiadomość
No miałas sie zajac prawdziwym problemem i rozmawiac z mamą wraz z ciotką. Starałam ci sie ukazac, ze skoro Ty masz oczekiwania wobec mamy, mama moze miec wobec Ciebie. Skoro Ty chcesz robic, co uwazasz za stosowne, bo inne opinie uwaasz za moralizowanie, dlaczego Twoja mama miałaby Twoich opinii tez nie uwazac za moralizowanie? Ma chyba prawo pracowac gdzie chce, wydwawac pieniadze na to, co uwaza(ona uwaza) za najlepsze dla was. Ty sie nie liczysz z jej zdaniem, ona z Twoim. Proste.
A mi generalnie zwisa i powiewa, czy sie bzykasz, czy tez nie, wiec daruj sobie gadki, ze probuje cie moralizowac- nie probuje Ci usiwiadomic inną, mniej wygodna dla Ciebie perspektywe.
To ze ona współżyje z chłopakiem nie zaszkodzi jej i mamie tak, jak rodzinie działalność mamy w Amway, za 2 lata będzie miała 18 lat. Jej moralizowanie może uratowac rodzinę. A seks to w tej sytuacji drugorzędny problem i nie w tym wątku. Matka to matka i dogadają się. Nie przez chłopaka mama załamała się i poszła do sekty.

Rozmawiałaś? I co? Jest jakiś efekt?
Jej współzycie i Amway to rzeczy naprawdę nic nie mające do siebie. Jak matka straci wszystko i wyrzucą ich z mieszkania, to będzie problem. Ona jest młoda i błedy moze popełniac, ale matka, osoba dorosła, bije ją za to a sama pogrąza je obie?
Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij..........

Edytowane przez iloneczka1
Czas edycji: 2010-03-06 o 21:44
iloneczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-06, 21:55   #129
pytton
Raczkowanie

.

Edytowane przez pytton
Stary 2010-03-06, 22:01   #130
iloneczka1
Wtajemniczenie

Cytat:
Gadałam z mamą, pokazałam jej pare artykułów i.. jestem mile zaskoczona. Powiedziała, że ona nawet nie chce się dalej w tę firmę brnąć. Powiedziała, że nie będzie jeździć na seminaria, ale zostanie przy kupowaniu kosmetyków i różnych rzeczy z Amway'a. Przyznam, są drogie, ale jak mamę stać.. I ustaliłyśmy, że będzie dawać mi kieszonkowe, żebym zbierała sobie na potrzebne mi rzeczy.
Rozmawiałyśmy też o tych tabletkach. Powiedziałam jej, że po nich się źle czuję i że nie chcę ich brać. Ciężko to przyjęła, ale udało mi się ją przekonać. Nie myślałam, że to tak szybko pójdzie, ale.. chyba się udało?
Ciocia dużo zadziałała i to, że wreszcie pogadałam z nią od serducha. No nic.. to teraz trzeba żyć dalej i zobaczyć jak będzie się zachowywać
E, to dżezik , dajecie szkołę Kobiety, ale teraz już powinno byc dobrze, trzeba Mamę obserwować pilnie i tajnie, wiesz o co chodzi, no i jedz, jedz jak człowiek, coby te braki nadrobić i na korki wracaj.
Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij..........
iloneczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-07, 06:12   #131
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Cytat:
To wymięknij i nie musisz tu pisać i wybacz, ale ten twój post wydał mi się niemiły to, że nie użyłaś słowa "seks" nie znaczy, że o nim nie pisałaś.
A ja widzę, że ty nie załapałaś sensu wątku. masakra, Sorry, wymiękam

Nie musze tak jak i ty. Moj post jest rownie niemiły jak twoj, a połowe postów pisałam nie DO ciebie, ale o tobie i w odpowiedzi, wiec nie musisz odpowiadac, skoro sa kierowane do innych
Co do sensu watku, przeczytaj moj pierwszy post raz, albo i kilka razy, a potem pisz, ze nie zrozumiałam tematu, w przeciwienstwie do ciebie, która kompletnie nie ogarnia odpowiedzi.
Stary 2010-03-07, 08:11   #132
pytton
Raczkowanie

.

Edytowane przez pytton
Stary 2010-03-07, 08:30   #133
enter code
Zadomowienie

Cytat:
powiedziałam mamie, że organizm sam wyławia potrzebną ilość witamin z jedzenia i dlatego chcę, żeby urozmaiciła nam kuchnię. Żebym mogła kupować niezdrowe sery, albo jakąś normalną mąkę (nie Bio ) No i dzisiaj rano jeszcze nie było o to awantury, to chyba dotarło to do niej
Powiedziałam jej, że skoro tak to wszystko jej pomaga, to niech to je i bierze te tabletki, ale mi tego podobno nie narzuca (raz tak powiedziała) to ja nie chcę brać, bo one są dla mnie ZUE Ale się cieszę, jednak nie było jeszcze tak źle Dzisiaj jej jeszcze pokażę ten filmik z Amway'a.
Dziękuję dziewczyny
super ze udało się załatwić sprawę bez awantur i komplikacji czasem sprawy rozwiązuja się na krótko, a potem wracają do normy więc pilnuj zachowania mamy i ciagle jej przypominaj jej własne deklaracje,powodzeniakl aski:

enter code jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-07, 09:04   #134
perseusz
Zadomowienie

Co do tego filmu... Został on "zakazany" ponieważ autorzy filmu nazywali go dokumentalnym podczas gdy kilka scen było reżyserowanych. Amway ma na to wyrok sądu i jak tylko jakaś stacja tv chce go wyemitować to ją straszą. Poza tym autorzy posługiwali się taką samą socjotechniką realizując film jak pracownicy amway werbując kogoś. Ogólnie rzecz biorąc jeśli Twoja mama sama nie zrozumie to niewiele zdziałacie. I pomimo tego że powiedziała że z tym skończy to jakoś mi się nie wydaje to realne "ot tak".
Patrz jej na ręce i bądź ostrożna.
http://www.youtube.com/watch?v=aa-wo...eature=related
tutaj macie fragment z jutupka.
Stary 2010-05-03, 21:15   #135
eternitymoment
Zadomowienie

wlasnie widzialam ten filmik ,rany....jakie pranie mozgu o.O
eternitymoment jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 16:57   #136
pytton
Raczkowanie

.

Edytowane przez pytton
Czas edycji: 2012-04-29 o 21:42
Stary 2010-05-31, 17:15   #137
Elfir
Zakorzenienie

Przecież dostajesz kieszonkowe. Idź do lekarza i sama sobie wykup lekarstwo.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 18:08   #138
pytton
Raczkowanie

.

Edytowane przez pytton
Stary 2010-05-31, 18:14   #139
Elfir
Zakorzenienie

Na ile jesteś samodzielna?
Na ile jesteś w stanie zamieszkać w internacie?
Bo wówczas matka musi cię utrzymywać.

Nie rozwiązuj problemów swoich rodziców. Nie jesteś psychologiem. Co najwyżej wywołają u ciebie poczucie winy.
Jeśli matka nie dba o twoje zdrowie, musisz ją do tego zmusić.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-31, 18:21   #140
inverso
Wtajemniczenie

firma Amway taka zła nie jest sama w sobie ... ale dawanie dziecku witamin zamiast żywności nie jest rozsądne. a jeśli masz wciąż takie problemy w domu, to może warto to zgłosić do odpowiednich władz?
inverso jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 18:37   #141
pytton
Raczkowanie

.

Edytowane przez pytton
Stary 2010-05-31, 19:07   #142
inverso
Wtajemniczenie

Bliskość Twojej mamy z Amway, owszem jest chory! Ale w Amway można działać i mieć głowę na karku ... miałam styczność z FM, Avon.

W tym co Twoja mama mówi, że jak wykupisz receptę od lekarza to on za to pojedzie na wakacje do Egiptu, to jest w tym trochę prawdy ... ale zawsze możesz poprosić tańszy zamiennik, niż kupować drogi z przepisu lekarza. Nie każdy lekarz szkodzi innym, a sobie sprawia przyjemność wypisując polecane lekarstwa.

A z jakiego miasta jesteś, jeśli mogę wiedzieć ... jak na początku wątku było pisane, możesz pracować jako hostessa na akcjach promocyjnych np. w marketach, i mieć z tego dla siebie pieniążki. Znam się na tym, więc mogę Ci doradzić
I nie jest do tego potrzebna żadna zgoda rodziców, jeśli masz już skończone 16lat, to możesz legalnie pracować w Polsce na umowę zlecenie. Ale w tym celu potrzebujesz mieć nr NIP (numer identyfikacji podatkowej), możesz go sobie wyrobić bez wiedzy mamy Jeśli masz jakieś pytania, to pisz śmiało, pomogę na 100%.

---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ----------

Cytat:
Dla mnie Amway to samo zło, a matki nie zgłoszę, mimo wszystko to moja mama. A proces czy cośtam dłużej by się toczył niż sama bym rozwiązała sprawę, chociażby za rok uzyskując pełnoletniość. A i tak pewnie by mnie to kosztowało, a aktualnie funduszy brak, niestety.
Chodziło mi raczej o MOPS - Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej czy MOPR - Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie ... oni będą wiedzieli jak zaradzić Twoim problemom.

A do kościoła to warto czasem się przejść, nawet rozmowa z księdzem przyniosłaby Ci ulgę.
inverso jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 19:16   #143
pytton
Raczkowanie

.

Edytowane przez pytton
Stary 2010-06-05, 11:18   #144
pytton
Raczkowanie

.

Edytowane przez pytton
Stary 2010-06-05, 12:26   #145
tennyo4
Zadomowienie

Cytat:
mam niusy: moja mama oznajmiła mi wczoraj, że zniszczyłam jej wszystkie marzenia i że z gównem się zmieszała i gówno wyszło (czyt. ja)
ja już kompletnie nie wiem co jej odbiło.
niby już się przyzwyczaiłam do wiecznych awantur, ale..
A myślałaś o tym, że ona może mieć rozwijającą się chorobę psychiczną?

Powiem tak - mam w dość bliskiej rodzinie osobę, która oszukiwała, że ma mgr, pracę, proces o odszkodowanie itp. Robiła to całymi latami i to na tyle przekonująco, że nie zorientowała się najbliższa rodzina. Gdy wszystko wyszło na jaw okazało się, że ta osoba ma poważne problemy z osobowością - kłamie, zmyśla, kreuje własną rzeczywistość.

Jak dla mnie Twoja mama ma znacznie głębszy problem niż Amway.

Terry Pratchett
Maskarada

Edytowane przez tennyo4
Czas edycji: 2010-06-05 o 12:33
tennyo4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-05, 12:45   #146
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
mam niusy: moja mama oznajmiła mi wczoraj, że zniszczyłam jej wszystkie marzenia i że z gównem się zmieszała i gówno wyszło (czyt. ja)
ale po czym Ci to powiedziała ?

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-05, 12:58   #147
karolinkamalinka
Zadomowienie

Cytat:
Okropne musi być usłyszeć coś takiego, a zwłaszcza od własnej matki Podzielam zdanie dziewczyn,że bardzo prawdopodobne jest,że Twoja mama ma poważne problemy psychiczne. Bardzo Ci współczuję tej sytuacji.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-06-05, 15:58   #148
Tetrix
Rozeznanie

a rozmawiałaś w końcu z babcią nt przeprowadzki?
Bo miałaś plany, że spróbujesz wyprostować mamę, ale ona dalej jest bezndziejnie nieogarnięta, więc...?

Tetrix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-05, 17:40   #149
karolinkamalinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Tetrix Pokaż wiadomość
a rozmawiałaś w końcu z babcią nt przeprowadzki?
Bo miałaś plany, że spróbujesz wyprostować mamę, ale ona dalej jest bezndziejnie nieogarnięta, więc...?
Właśnie. Skoro mama uporczywie nie chce przyjąć pomocy, zrobić coś ze swoim życie to Ty zrób coś ze swoim! Wiem,że to mama, jaka by nie była to zawsze matka, ale musisz też myśleć także o sobie.Wyprowadzka to byłby dobry pomysł.
Stary 2010-06-05, 21:39   #150
pytton
Raczkowanie

.

Edytowane przez pytton
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości