![]() |
#121 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Apartamenty dla pogorzelców...doznałam szoku
Mieszkałam kiedyś w takiej dziwnej okolicy. To była kamienica. Była taka rodzina, chyba z 5 dzieci, rodzice zdrowi i zdolni do pracy, a nie pracowali. Nie płacili za mieszkanie, za to MOPS sypał pieniędzmi na wszystko. Efekt był taki, że było ich stać na o wiele więcej aniżeli rodziny, gdzie nawet matka i ojciec pracowali zawodowo. Pewnego dnia wyprowadzili się z tego mieszkania, zostawili je zadłużone. Wiecie, gdzie teraz mieszkają? W domu jednorodzinnym. I nie jest to barak ani lepianka.
Inny przykład? Ojciec alkoholik, fikcyjny rozwód, niby bezrobotni, a dorabiali niezłe pieniądze na czarno + pomoc z opieki społecznej. Dostawali nawet całą wyprawkę szkolną. Ludzie załatwiają sobie na lewo renty na zmyślone choroby albo - hit - na łuszczycę. Jasne, jeśli ktoś ma ją w zaawansowanym stanie, to każdej pracy wykonwać nie może, ale zdecydowaną większość - tak ![]() Moja siostra cierpi na karłowatość (chyba nie ulega wątpliwości, że to choroba wrodzona) i musi jeździć na jakieś komisje, które przedłużają jej papierki o niepełnosprawności na kilka lat, bo - cytuję - może kiedyś jej się poprawi? ![]() Ludzie przyjeżdżają z dziećmi z porażeniem móżgowym kilkadziesiąt km, bo komisja nie wierzy, że to dziecko jest chore. A taki facet pijaczek dał sobie palce obciąć, niby w wypadku, niby przez nieuwagę, a nikt nie wie, jak było naprawdę, i żyje jak bogacz. Edytowane przez larva Czas edycji: 2010-03-18 o 10:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#123 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Widzisz nikt tutaj nikomu nie zazdrości. Chodzi raczej o to, że człowiekowi się przykro robi jak sam musi zapieprzać żeby mieć cokolwiek a ktoś inny dostaje to za darmo leżąc do góry brzuchem i twierdzi, że to mało, że mu się należy. Sama znam wiele takich przypadków. Rozumiem jeśli ktoś nie może iść do pracy z powodu choroby itp. Ale jeśli ktoś jest zdrowy ale mu się poprostu nie chce bo przecież dostanie kasę od państwa to chyba nie jest w porządku??
![]() |
![]() |
#124 | |
nyan nyan ^^
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No ale to chyba tylko od chęci człowieka zależy... I charakteru...
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
ja tylko napiszę ze postawa tych ludzi jest żenująca. i przykro mi ze oni za moje pieniadze mają plazmy, gdzie mnie ledwo stac na na wynajem pokoju.
a wypowiedzi olivyzolivek mnie oslabiły. no cycki opadaja. i nie obchodzi mnie jej kalectwo. to tkwi w charakterze. jakby byla zdrowa a miala by mozliwosc kantowac i ciagnac kase od podatnikow, to robila by to samo. kalestwo nie usprawiedliwia hm.. jakby to okreslic zeby bana nie dostac.....roszczeniowej postawy zyciowej ![]() edit: przeczytalam linka od vixen. no wierzyc mi sie nie chce: ciezko chora na cukrzyce szescdziesieciolatka prosi o pampersy dla siebie i adidasy dla 38 letniego syna Edytowane przez yoona Czas edycji: 2010-03-18 o 12:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Wtajemniczenie
|
Te artykuły podesłane przez Vixen to już komos w ogóle.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Ciekawe czy olivazolivek łaskawie wróci tu i wytłumaczy, dlaczego najpierw pisze, że jest okazem zdrowia a później, że nie ma dłoni..
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#131 |
Raczkowanie
|
Też tak sądzę. Nawet jeśli ten tekst o dłoniach to prawda, to nie jest żaden argument dla pisania postów o poziomie tak żenującym, jak zaprezentowany przedtem i wyśmiewanie innych.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
ja to w ogole srednio wierze we wszystkie te wypowiedzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Właśnie ja też. Kręciła jak tylko mogła.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Wielkiej Brytanii są rodziny, w których od pokoleń się nie pracuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Nota bene - kalecy też zdobywają wykształcenie, doszkalają się, ba - pracują albo udzielają się w wolontariacie. Ale najprościej iść do MOPSU między fryzjerem, wypadem do solarki a imprezą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W UK majac iles tam dzieci panstwo daje dom z odpowiednia ilością pokoi -to dopiero raj i mnożą się i zyja z zasilków ,które są "znacznie" więkze niz u nas. U nas owszem ciagną zasilki ale o mieszkanie nie tak łatwo . Przypomniała mi sie rodzina z bloku obok ,na starym osiedlu ,na 2 pokojach ,metrów niecałe 50 żyje kobieta z mężęm-pijaczek ,zmarlo mu sie z 3 lata temu-dwie jej dorosle córki i dodorly syn(pijaczek jak ojciec)córek dzieci (po 1 na głowę) plus dochodzacy konkubent jednej z nich. Oprócz konkubenta nikt nie pracuje. Wszytskie 3 kobiety dnie spedzaja pod blokiem ,fajeczki (w ciazy tez sobie nie odmawiala)dzieciary latają i szafa gra. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2010-03-18 o 20:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Raczkowanie
|
Ja jestem z Kamienia. Nieczytałam wszystkich Waszych wypowiedzi,wątek znalazłam przypadkowo. Znałam kilku ludzi z tego spalonego "hotelu".Były tam normalne rodziny,rodzice pracowali,dzieci normalnie chodziły do szkoly.Normalne rodziny ktorym sie nie poszczescilo w zyciu i musieli sie meczyc z tymi pijusami. Ocaleni brzydko mówiąc menele już połowe tej kasy co dostali przepili,to co dostali od innych ludzi posprzedawali,dostają za darmo paczki z Biedronki,życie jak w Madrycie.Z nowych mieszkań wyrzucono podobno juz 3 osoby. na korytarzach są kamery,przed blokami tez.Miało być tak,że tyle ile zapłacą tyle mogą ciagnac prądu,wody itd. tak slyszalam,ale wiadomo ze,kazdy mowi co innego.Mam jedynie nadzieje ze te normalne rodziny beda mialy wkoncu spokojne zycie.
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
To może być trochę kontrowersyjne, ale spoko - sama w konkubinacie żyję
![]() Moja znajoma, która własnie pracuje w ośrodku pomocy społecznej, ma dość negatywne zdanie o konkubinatach, bo to jeden facet zrobi babie dzieciaka, potem następne ma z innym, jeden odejdzie, to żyje w konkubinacie z drugim, alimentów nie ma z czego ściągnąć i tylko przez chałupę się konkubenci przewijają. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
jak pisala
Cytat:
niech maja, niech sobie mieszkaja, niech zadaja maszynek do miesa..itp.. czyzbysmy stawali sie panstwem opiekunczym??
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
Dalszy ciąg losów pogorzelców z Kamienia Pomorskiego. Również ciekawy.
Polecam lekturę ![]() http://www.polityka.pl/spoleczenstwo...pomorskim.read |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | ||
Zakorzeniona
|
Od razu mówię, że nie czytałam całego wątku.
Cytat:
Cytat:
![]() Niestety, często ludzie, którym się nie chce zarobić, najwięcej narzekają i wymagają. Pamiętam, jak na TVN Warszawa oglądałam program o przeniesieniu lokali komunalnych z centrum na obrzeża miasta. Wiadomo - centrum Warszawy to drogie tereny i wolano postawić tam nowe bloki, za które ktoś dobrze zapłaci, niż zostawić te komunalne. Jakieś było oburzenie mieszkańców ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
To nawet trudno komentować:
Cytat:
Jedna się "zgodziła" pracować. Jest pełno ludzi co płaczą i chodzą za pracą, nawet byle jaką, osobiście znam kilka takich osób, które dały by wiele za pracę na etat za 1000 zł. A ci by siedzieli na garnuszku podatnika i nie łaska "zgodzić się" pracować. Jak dla mnie to powinni być bezdomni i paść z głodu i tyle, a wcześnie należało by ich wysterylizować żeby się przypadkiem nie rozmnożyli.
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Na to, żeby się nie rozmnożyli, to już jest akurat za późno:
Cytat:
Wspaniałe młode pokolenie nam rośnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
Vixen wiem, ale wkurza mnie to. Uważam, że poza wyjątkiem takim jak osoby chore lub niezdolne do pracy nie powinno być zasiłków. Zamiast tego praca społeczna i wynagrodzenie za nią, a nie zasiłek za nic (przeważnie za siedzenie i picie wódy...).
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
Problem w tym, że jakby nie dostali tych zasiłków na chlanie, to wiele z tych osób poszłaby zwyczajnie kraść i robić różne rozróby, bo co by im zostało, skoro do pracy nie przywykli?
To już taniej i bezpieczniej wychodzi dać takim ludziom zasiłek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
No ale dostawali by na chlanie, tyle, że musieli by to odpracować - nie odpracujesz, nie ma kaski na wódeczkę i tyle.
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
Akurat by poszli pracować...
Przecież w tym artykule jest napisane, że jakis miesiąc w robocie wytrzymują. I kto by chciał takich pracowników? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moim zdaniem im bardziej państwo jest opiekuńcze tym mniej przedsiębiorczy stają się ludzie.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:40.