![]() |
#121 | |
czyli Endżi
|
Dot.: Kobieta z chmurą na ulicy
Cytat:
![]() Ten piękny wieczór miał miejsce podczas zlotu perfumiar. W stylu kamikadze zapodałam sobie psik w ciemno na nadgarstek i pożałowałam tego w tej samej sekundzie. Szybko się zmyłam, bo umówiłam się z na jakieś klubowe imprezowanie. Przedtem jeszcze musiałam zajść do odziału banku w tej samej galerii handlowej, w której odbył się zlot. Godziny szczytu, duchota, sześciokrotnie zawinięta kolejka do okienek i ON. Czarny Turmalin buchający swoim pogorzelczym odorem wbijającym się w mózg jak tępy tasak. Niby jeden psik zaaplikowany godzinę wcześniej - a pan w kolejce za mną stał cztery kroki z tyłu - chociaż dookoła ścisk był niemożebny. Czułam, że płonę ze wstydu. Miałam wrażenie, że emanuję fluorescencyjnym oczobijnym laserem, który oślepia wszystkich dookoła i odbiera im możliwość normalnego funkcjonowania ![]() Tortura! Serio, ewidentnie czułam się wyprana z jakiejkolwiek klasy. Przy czym absolutnie nie piję tutaj do miłośniczek BT - na których najprawdopodobniej pachnie on atrakcyjniej ![]() Jeżeli zapach osoby obok nas drażni, męczy czy mdli, jedynym sposobem żeby się od niego uwolnić jest oddalić się, lub przestać oddychać. Kwestia niezależności stylowej może być przełożona na przykład na dobór ubrań, fryzury czy biżuterii - noszę to, na co mam ochotę i jeśli komuś to przeszkadza mimo wszystko nie ma to nieprzyjemnych konsekwencji dla odbiorcy, a ja nie naruszam moją decyzją niczyjej sfery prywatnej. Zapach taką sferę narusza, bo przecież osoba stojąca obok musi odejść na taką odległość gdzie zapach jest niewyczuwalny - albo udusić się od wstrzymywania oddechu, dwie opcje do wyboru. I właśnie to wymuszenie na bogu ducha winnej osobie obok niechcianej reakcji jest imho niekulturalne. Mowa jest tutaj o człowieku w sytuacji dynamicznej - kiedy się porusza. A więc uderzenie chmury zapachu jest jednorazowym ciosem obuchem w nos. Imho również nieprzyjemnym. Ale zgadzam sie z Layilą, że to sytuacja czysto hipotetyczna - bo osoba tak wyperfumowana w pewnym momencie musi wejść do jakiegoś zamkniętego budynku czy pojazdu, albo chociaż w pewnym momencie się zatrzymać ![]() ![]() ![]() Inna sprawa, że życie we współczesnym świecie wykształtowało w nas zdrowy nawyk ignorowania zapachów nieistotnych. Docierają do nas niezliczone bodźce węchowe, ale tylko niektóre zwracają naszą uwagę i wywołują świadomą reakcję. Myślę, że na dłuższą metę mieszkańcy większych miast przyzwyczaili się do wpadania co jakiś czas w taki perfumeryjny grzyb atomowy i nie wywołuje to jednak większych emocji. To się rozpisałam ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#122 | |
never say no to panda
|
Cytat:
![]() Rodzicielka się zajmowała szeroko pojętymi ciuchami (Weil, Weill, NewMan / Gaston Jaunet, Yves Bourges, Pierre de Alby, V de V, Seilligman, French Connection, Kenzo, One Step) - bluzki, spódnice, sukienki, spodnie i nawet ja, ze swoim marnym C nie dawałam rady w cycach się w tym pomieścić (gdzie indziej leżały idealnie, ale w biuście albo guziki się rozłaziły, albo bluzeczki / sukienki były makabrycznie napięte) z niemiecko- i brytyjskorynkowymi ciuchami już takich problemów nie miałam, więc akurat dla mnie jest to pewien wyznacznik królującego w danym kraju cyc-rozmiaru ![]() a w temacie - wczoraj doktórka (inna niż ostatnio) obezwładniła mnie (w pozytywnym znaczeniu) chmurą Flowerbombki i snułam się za nią krok w krok przez całe zajęcia ![]() mówcie, co chcecie, ale na niektórych osobach takowa pachnąca chmura jest cudowna (może do szarych myszek niekoniecznie pasuje, ale pewna siebie, piękna kobita w takiej chmurce robi piorunujące wrażenie ![]()
Edytowane przez cbr Czas edycji: 2010-04-03 o 22:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zadomowienie
|
Zauważyłam, że tam mowa o konfekcji była li i jedynie tylko
![]() ![]() Cóz, może Francuzki mają normalne biusty, tylko ta szczupłość powoduje taki efekt wizualny. Kłócić się nie zamierzam, ale tak właśnie zapamiętałam Francuzki (głownie te z Burgundii) - może też trochę przez to, że w głowie miałam stereotyp przeraźliwie chudej i wiotkiej Francuzeczki w typie Vanessy Paradis ![]() ![]() Edit: stałam dwie godziny w kolejce do konfesjonału wdychając nie chmurę, ale chyba cały front Be Delicious ![]()
Poszukuję do kolekcji flakoników perfum Etro i Thierry Mugler ![]() Edytowane przez Layila Czas edycji: 2010-04-03 o 22:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Sorry, nocna głupawka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() sorry, nocne zboczenicowanie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Zadomowienie
|
Czasami taka pwoabna chmura potrafi zbić z tropu największego mądralę
![]() A wracając do trendów mody, zdania nie zmieniam. Jedyne trendy które Europa być może podchwytuje później -w kolejności USA-Jurop - to trendy mody sportowej, które mnie akurat absolutnie nie rajcują ![]() Ale nie o tym wszak dyskusja ![]() Dziś chmuruję na wiosenne - fiołkowy Guerlain ![]()
![]() |
![]() |
#130 |
BAN stały
|
Z modelu amerykańskiego to przeniosłabym do naszej rzeczywistości jedynie ceny perfum
![]() Co do sposobu noszenia to kwestia indywidualna, chociaż sama jestem zwolenniczką raczej opcji "umiarkowano-dyskretnej", przyznaje, że zdarza mi się przesadzić z intensywnością zapachu, którym aktualnie jestem zauroczona... poza tym lubię czuć zapach na ubranich i w szafie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale Amerykankom nie mozna odmowic szyku, gust maja swietny i zdaje sie, ze wiekszosc klienteli Haute Couture to wlasnie Amerykanki.
![]() |
![]() |
#132 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja tam wolę zaoszczędzić parę złociszy i mieć przynajmniej tą radochę, że nikt inny w promieniu kilku kilometrów nie pachnie tak jak ja ![]()
![]() |
![]() |
#133 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
DOMator
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
Jak najbardziej lubię kobiety z chmurą, na ulicy, w pomieszczeniach juz mniej szcególnie gdy zapach mi nie odpowiada
![]()
![]() |
#136 |
BAN stały
|
Racja, zresztą perfum jest do wyboru, do koloru, a i gusta są różne...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#138 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja mam to samo, kiedyś rano do autobusu weszła Pani a z nią Rush - od razu mnie zemdliło, nie potrafię wytrzymać tego zapachu, mdli jak ch.olera cały dzień mi psuje taka przygoda, czuje się chora aż do następnego dnia ( z drugiej strony to dobry sposób na wywołanie choroby ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Zadomowienie
|
Teraz mam chmurę "Rienową"
![]() ![]() ![]() Moja Lepsza Połowa twierdzi, że ten zapach jest "babski".Ja go tak nie odbieram ![]()
![]() |
#141 |
Wtajemniczenie
|
bardzo lubie ciagnac za soba chmure zapachu
![]() przewaznie jest to chmura Allure Sensuelle, Euphorii, Magnetism, Hypnose lub Coco Mademoiselle..inne nie pachna na mnie az tak intensywnie ![]()
Moje zapachy ![]() "One of the things i love the most about you is the fact that you don't need me for anything. And yet, you find yourself needing me." ![]() Wymienię : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1277186 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zadomowienie
|
Zatem pięknie pachniesz Karinko
![]() Mnie ostatnio brakuje pięknie pachnących chmur damskich i męskich na ulicach, za to nader często czuć "człowiekiem" czyli pieprzową wonią niepranych ubrań ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mi tez ostatnio coraz rzadziej sie zdarza,zeby poczuc na ulicy jakas chmure, czyzby ludzie stali sie zbyt oszczedni,jesli chodzi o ilosc psikniec ulubionego zapachu ![]() ![]() Ostatnio poczulam powiem coco mademoiselle od mijajacej mnie elegancko ubranej kobiety ![]()
Moje zapachy ![]() "One of the things i love the most about you is the fact that you don't need me for anything. And yet, you find yourself needing me." ![]() Wymienię : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1277186 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Raczkowanie
|
chmurotwórczy jest na pewno rush- tak zresztą go poznałam, pytając jedną kobietę, czym tak fajnie pachnie.
poza tym light blue, euphoria, allure, alien i angel... ostatnio psiknęłam się angelem i myślałam, że zwariuję od tej duszącej chmury, chyba się z niego wyleczyłam. wydaje mi się w ogóle, że zapachy chmurotwórcze ciągną za sobą ryzyko, że szybko się znudzą, zaczną męczyć i dusić. przynajmniej ja tak mam, bo rush też już mi nie sprawia takiej przyjemności, jak kiedyś. allure, którego używała moja mama, zaczął mnie po pewnym czasie przyprawiać o ból głowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:24.