![]() |
#121 |
Przyczajenie
|
Sprzedam pigmejskiego jeża afrykańskiego
Sprzedam pigmejskiego jeża afrykańskiego. Samiczka w wieku 3 miesięcy pochodzi z legalnej hodowli. Sprzedam w cenie 450 zł.
![]() tel: XXX XXXXXXXXX Edytowane przez motylek1007 Czas edycji: 2010-10-19 o 07:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pigmejski Jeż Afrykański
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Wtajemniczenie
|
![]() |
![]() |
#124 |
Zadomowienie
|
Co nowego u was?.Dzielcie się swoim doświadczeniem, bo ja też się przymierzam do tych zwierzaków.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Przyczajenie
|
witam właścicielki jeżyków i nie tylko
![]() Sama nie jestem posiadaczką jeżyka ale może kiedyś kiedyś, bo aktualnie mam 2 chomiki syryjskie i jakby jeszcze jeża do domu przyprowadziła to by mnie czekała eksmisja ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Wtajemniczenie
|
Ile razy w tygodniu trzeba zmieniać im wióry?
Ja wymieniam trociny raz w tyg, ale codziennie zbieram odchody. Czy ich siuśki mocno czuć ? Troszkę czuć, ale nie aż tak bardzo ![]() I czy mocno hałasują w nocy tzn wydają jakieś dźwięki, piszczą? Mój Grosik czy Skarbona nie wydają dźwięków podczas buszowania w nocy, jedynie słychać jak chrupią jedzonko, kołuja w kołowrotku czy coś tam gryzą ![]() ile cm osiąga dorosły osobnik? Ok max. 22 cm
![]() |
![]() |
#127 |
Zadomowienie
|
wampie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 |
Wtajemniczenie
|
Karmie kocią karmą, warzywami, owocami i mączniakami
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#129 |
Zadomowienie
|
Ale super
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Wtajemniczenie
|
Powiem Ci, że pomimo, że jeżyki są drogie stają się w Polsce bardzo popularne i ludzie je kupują
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#131 |
Przyczajenie
|
Wiatam się na na forum z posiadaczami tych wspaniałych jeżyków , odkryłam je dopiero nie dawno i jestem nimi zauroczona , czy pomożecie mi wskazac jakoms dobrą hodowlę gdzie można nabyć zdrowego jeżyka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Wtajemniczenie
|
![]() |
![]() |
#133 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za odpowiedz ,ale z tego co przeczytałam na innym forum hodowla jeżyniec nie prowadzi sprzedaży ,sama właścicielka się wypowiedziała a tą druga już zdążyłam poznać , raczej uderzę na Czechy
dzięki maja tam piękne okazy ![]()
![]() |
#134 |
Wtajemniczenie
|
A to dziwne, bo moja koleżanka właśnie kupiła jeżyka z hodowli jeżyniec
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
Trafiając na ten wątek poznałam chyba najpiękniejsze i najsłodsze zwierzaki (poza psiakami
![]() Wasze jeżyki są przepiękne ![]()
![]() |
#136 |
Raczkowanie
|
Drogie Panie i Panowie. Polecam też hodowlę zjezaki.pl i gratuluję także wszystkim posiadaczom jeżyków!!
![]() |
#137 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jeż
Wiem, że temat umarł, ale jest to jedno z pierwszych wyników w google, wiec mam nadzieję, że jeśli ktoś będzie szukał informacji to tu trafi.
Jeśli ktoś z Was chce pomóc znalezionemu jeżowi, to musi poznać trochę zwyczaje tych zwierząt. Najważniejsze to: NIE PODAWAĆ JEŻOWI POD ŻADNYM POZOREM MLEKA!
Jeż może chętnie próbować - jest głodny i zje wszystko. Niestety mleko jeżowi szkodzi - nie trawi laktozy i mleko niszczy jego układ pokarmowy. Podanie mu mleka i przetworów mlecznych jest dla niego krzywdą. Nie można też podawać przetworów mącznych i zbożowych - wśród jeży w końcu mało jest piekarzy. Więc co podać takiemu zwierzakowi? Po pierwsze jeż to zwierzę mięsożerne i mimo wszystkich rysunków z jabłkiem na grzbiecie, w naturze żywi się gównie robakami. Zjada też czasem owoce i warzywa, ale to zbyt mało odżywcze, nie ma białka - nieprzydatne dla wyczerpanego zwierzątka - traktujmy to jako deser. Jeż je mięso nieprzetworzone, więc wszystkie wędliny, kiełbasy, smażone, pieczone mięsiwa odpadają. Mają za dużo środków konserwujących. Jeśli nie chcemy podawać zwierzakowi surowizny możemy ugotować mu mięso - pamiętajmy o tym, że nie może być przyprawione, a woda nie może być solona. Jeżowi można podawać: - mączniaki, drewnojady i inne robaki dla gryzoni dostępne w sklepach zoologicznych, nie należy jeżom podawać robaków wędkarskich, ślimaków, ani much! - zależy nam przecież na dobru zwierzaków - rozdrobnione, nieprzyprawione i ugotowane lub surowe mięso wołowe, podroby (nie podawać wątróbki ani płucek),sporadycznie z kurczaka lub indyka - mięso musi być dość chude -mokre karmy dla kotów - ale tu musimy też uważać, karma która wydawałaby się dobra wcale taka być nie musi - Kitekat, Whiskas, PedigreePal to sztuczne karmy niskiej jakości których nie można podawać jeżom (w naturze nie spotyka on przecież przetworzonej soi ![]() - w niewielkiej ilości można jeżowi podawać mięsne obiadki dla niemowląt - ale tylko na początku i żeby sie nie przyzwyczaił do wygody której na wolności nie ma ![]() - jeże piją tylko czystą wodę! Jeże żyją w nocy, więc posiłki podawajmy im wieczorem - do rana wszystko zniknie. Jeż to zwierzę lubiące ciepło, więc warto podgrzać im atmosferę. Żyje w nocy, więc pod żadnym pozorem nie podgrzewajmy jeżowego legowiska żarówką! Jeśli uszkodzimy jeżowe zmysły skończy się to katastrofą. Z tego też powodu nie umieszczajmy jeża w ostrym świetle - niech ma domek w cieniu, ale z dostępem do dziennego światła. Dom jeża (najlepiej z pudełka po butach) można położyć w ciepłym miejscu, blisko grzejnika (ale nie ugotujmy zwierzaka, 25C to odpowiednia temperatura). Niech zwierzak słodko śpi, ma za sobą ciężkie przeżycia i potrzebuje spokoju. Nocą jeż wychodzi na zwiady więc nie stawiajmy go w miejscu gdzie miałby dostęp np. do środków czystości - jeż najedzony kretem to martwy jeż. Najlepiej gdyby miał "swoje" terytorium - kawałek podłogi wyłożony starymi gazetami (w końcu nasz dywan też jest cenny). Pamiętajmy też, że jeż uzna za swoje terytorium każde miejsce gdzie będzie w stanie wejść - koniec gazet nic mu nie mówi. Dla własnej wygody ogrodźmy mu przestrzeń - szukanie jeża za szafą nie jest przyjemne ani dla nas anie dla niego. Jeśli chcemy dodatkowo wyłożyć jeżowe terytorium czymś bardziej wyrafinowanym wybierzmy siano - trociny, brykiety, żwirki są dobre dla domowych chomików, a nie dzikich zwierząt. I najważniejsze: JEŻELI JEŻ WAŻY MNIEJ NIŻ 800G NIE JEST W STANIE PRZEŻYĆ SAMODZIELNIE ZIMY! ZADZWOŃMY WTEDY DO ZOO, SCHRONISKA O DOBREJ REPUTACJI, POGOTOWIA JEŻOWEGO LUB ZWYKŁEGO POGOTOWIA DLA ZWIERZĄT - TAM NAM POMOGĄ! W internecie jest wiele stron poświęconych ratowaniu jeży. Wpiszmy w wyszukiwarkę "pogotowie jeżowe", "jak uratować jeża" - wtedy nasze wysiłki pomogą zwierzakowi, a tego przecież chcemy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jeż
bardzo dziekujemy za cenne wskazowki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Przyczajenie
|
Ja polecam hodowlę Jeżynka, narazie mają stronę w budowie, ale warto tam zaglądać:
http://jezynka.hpu.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
PROSIMY O POMOC WSZYSTKIE WIZOOZANKI
![]() PODCZAS AWARII ZOSTALO UTRACONYCH WIELE ZDJEC, GLOWNIE Z TEGO ROKU. WIELKA DO WAS PROSBA- SPRAWDZCIE SWOJE ZALACZNIKI, JESLI JESTESCIE W POSIADANIU ICH KOPII - ZALADUJCIE JE PONOWNIE NA FORUM. EDYCJA ZOSTALA PRZYWROCONA NA WSZYSTKICH WATKACH, ROWNIEZ TYCH ZAMKNIETYCH. ODBUDUJMY WSPOLNIE CZESC FORUM WIZOOZ I INNYCH. ZALADUJCIE TEZ SWOJE AVATARY ![]() Z GORY DZIEKUJEMY WAM ZA POMOC ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Przyczajenie
|
oferty sprzedaży jeży są też oczywiście na allegro (sprzedawcę i stan zwierza zawsze można sprawdzić). warto też poszukać na forach terrarystycznych (dział giełda).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Przyczajenie
|
Carline wyglada na to ,że moje jeżyki na które czekam z utęsknieniem pochodzą z tej samej hodowli czekam na parkę
jeżynka nazywa się Malwinka i jest koloru Grey Chocolate Pinoto zaś jeżyk samiec Tedi i jest koloru Salt Pepper Snowflake już nie mogę się na nie doczekać ,ale na razie w przygotowaniu jeszcze pomieszczenie dla nich aby miały ładnie ciepło i przytulnie . zapraszam na mojego bloga http://pigmejkiafrykanskie.bloog.pl co do robaków owszem zamierzam im dawać w zależności od ich gustu jak an razie zamówiłam dla nich karmę Royal Canin Kitten 36 pozdrawiam i całuje wszystkie jeżyki
![]() |
#143 |
Przyczajenie
|
Zapraszam do dyskusji na nowo powstałe forum
http://www.zjezaki.pl/forum/\
![]() |
#144 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
jezyniec@tlen.pl a porady dotyczące hodowli zawarte są tu: jezyniec.blox.pl Osobie, która celowo wprowadziła Czytelników "innego forum" w błąd ["właścicielka" hodowli nie jest zarejestrowana na żadnym polskim forum dyskusyjnym, tak więc to nie ona się wypowiadała] - gratulujemy inwencji ![]() Czytelnice naszego blogu dziękujemy za wiadomość o tym dezinformującym poście ! Pozdrawiamy wszystkie Użytkowniczki tego forum i życzymy udanej przygody z hodowlą jeży ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Raczkowanie
|
ja tez mam jeżyka i to o jakże oryginalnym imieniu Jerzy
![]() ![]() i konsekwentnie ignoruje kuwetę, a w czasie swoich maratonów ochoczo użyźnia mi dywan i podłogę ![]() ![]() Edytowane przez neseczka Czas edycji: 2011-09-06 o 11:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Raczkowanie
|
Hej, mam kilka pytań do posiadaczek jeży
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Wtajemniczenie
|
hej, ja mam identyczne terrarium i nie mam problemu z czyszczeniem
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za opowiedz
![]() ![]() Edit: dziewczyny pomocy ![]() Edytowane przez twee Czas edycji: 2011-09-11 o 18:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Wtajemniczenie
|
jak miałabym wybrać z tych 2 to tylko - http://images38.fotosik.pl/337/977f79f7ebba5d8d.jpg
Co do czyszczenia to wyjmuję wszystkie trociny, biorę odkurzacz, wciągam drobnice zeby nic nie zostało i gorącą wodą z płynem odkażającym przemywam całe terra. Czekam aż zapach sie ultoni, wsypuje trocinki, wkladam meble i gotowe ![]()
![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
Ech niestety wzięłam to drugie, ponieważ widziałam je na stronie z hodowlą jeżyków, więc stwierdziłam, że się nada, ale zobaczymy jak przypasuje mojemu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:40.