|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#121 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: kręgosłup a cwiczenia na bruch
Cytat:
![]() polecam cwiczenia wzmacniajace miesnie brzucha,odciazysz wtedy kregoslup |
|
|
|
|
|
#122 |
|
Zakorzenienie
|
Ooo to cos dla mnie! Tylko powiedz jakie np cwiczenia mozna wykonywac na pozbycie sie tluszczyka z brzuszka bez obciazania kregoslupa ?
|
|
|
|
|
#123 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam powazne problemy z kregosłupem i wielu ćwiczen.. co ja mówię.. zwykłych czynnosci jak pranie nie mogę wykonywac. dobre są zwykłe brzuszki,skośne, brzuszki z piłką odciązają troszkę kręgosłup (gdy się dobrze ułozy).
chciałabym dodać, ze przy wadach kręgosłupa bardzo ważne jest wzmacnianie nie tylko mięsni brzucha ale tak samo miesli pleców dla równowagi.
|
|
#124 |
|
Zakorzenienie
|
ja jestem po złamaniu kręgosłupa (odcinek lędźwiowy), ćwiczę brzuszki tylko ścicząc je trzeba pamietać aby kręgosłup leżał prosto na macie w całosci stykając się z ziemią, starajcie sie go nie wyginać to wtedy bedzie ok i bólu też nie będziecie odczuwać. Ważne jest prawidłowe ułozenie.
|
|
|
|
|
#125 |
|
Raczkowanie
|
Też odczuwam ten ból
robiłam aerobiczną 6 weidera i po 20 dniach musiałam przerwac bo przez ból w lędźwiach nie mogłam spać . Nie wiem, być może źle wykonywałam te ćwiczenia, ale wydaje mi się że wszystko robiłam ok. Dlatego postanowiłam nie obciążać juz mojego kręgosłupa i przerzuciłam się na hula-hop .
|
|
|
|
|
#126 |
|
Raczkowanie
|
14 lat i krzywy kręgosłup
Hej.
Mam 14 (w lutym 15) lat i za niedługo wybieram się do ortopedy. Mam dziwny, krzywy chód i chciałabym to w miarę możliwości wyleczyć . Czy jest na to szansa? Nie wiem dokładnie, co mi dolega, bo do lekarza idę dopiero w przyszłym tygodniu. Będę ćwiczyć codziennie.Pozdrawiam i proszę o szczere odpowiedzi |
|
|
|
|
#127 |
|
Rzabbocop
|
Dot.: 14 lat i krzywy kręgosłup
Tak
Sama na razie nie ćwicz bo możesz pogłębić wadę. |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#128 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: 14 lat i krzywy kręgosłup
|
|
|
|
|
#129 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: kifoza- ćwiczenia
Tu jest link z ćwiczeniami
http://www.sfd.pl/Okr%C4%85g%C5%82e_...E-t219889.html Powodzenia
|
|
|
#130 |
|
Zadomowienie
|
a poza tym powinnaś skontaktować się z rehabilitantem ;] on na pewno Ci pomoże dobrać ćwiczenia i będzie motywował do regularnych ćwiczeń, bo samej to może Ci się po jakimś czasie odechcieć
pzdr
|
|
|
|
|
#131 |
|
Raczkowanie
|
Pozatym przynajmniej raz w tygodniu możesz udać sie na basen, słyszałam tez że masaże są też bardzo pomocne. Zabiegi robi sie co 2-3 tygodnie i rezultaty widać po paru spotkaniach.
|
|
|
#132 |
|
Zadomowienie
|
powinnas isc na cwiczenia do rehabilitanta by nauczyl cie popranwego ich wykinywania
|
|
#133 |
|
Przyczajenie
|
problem z plecami i prośba o ćwiczenia/pomoc
Witam no więc mam troche dziwny problem. Przez dłuuug okres ćwiczyłem hantlami a dokładniej katowalem się nimi bo chciałem zdobyć sylwetke, i skupiłem się tylko na tym a zapomniałem o porządnym rozciągnięciu się. Jaki jest problem? Ano taki że mam teraz tak twarde i nierozciągnięte mięśnie pleców że nie jestem praktycznie w stanie się wygiąc :/ do przodu to jeszcze jakoś ale do tylu praktycznie nie da rady. Ogółem czuję że od pasa w góre do karku jestem wykonany z drewna. Chce to jakoś rozciagnąć... da się już wogle czy nie? co ja mam zrobić? jakies ćwiczenia są na to czy coś? prosze o szybką pomoc...
|
|
|
|
|
#134 |
|
Raczkowanie
|
Brzuch a kręgosłup
No to tak, mam pogłębioną lordozę lędźwiową i rotacje kręgu. Teoretycznie kwalifikuje się do operacji, ale mozna żyć i bez niej.
Mięśnie brzucha mam słabe. Mam nadzieję, że w ogóle jakieś mam Na razie robie tylko płytkie skłony w bok, na mięśnie skośne, a co na te mięśnie z przodu brzucha? Kiedys robiłam brzuszki, ale mięśnie wyrobiły sie tylko przy żebrach i bardzo nieładnie to wyglądał, a ja bym chciała mieć bardziej umięśnione niższe partie brzucha. Nóg mi podnosić nie wolno, niestety To jak ćwiczyć, żeby kręgosłupa nie załatwić na dobre?
|
|
#135 |
|
Rzabbocop
|
Dot.: Gimnastyka a chory kręgosłup
Łączę z podobnymi wątkami, może znajdziesz jakieś informacje dla siebie
![]() Zainteresuj się Ćwiczeniami Pilatesa, na pewno wśród nich znajdziesz coś dla siebie, Pilates dodatkowo zwraca bardzo duża uwagę na poprawną technikę ćwiczeń. Ogólnie polecam każde ćwiczenie skonsultować z lekarzem lub fizjoterapeutą |
|
|
|
|
#136 |
|
Raczkowanie
|
Jakie ćwiczenia przy przepuklinie kręgosłupa lędźwiowego i wypuklinie szyjnego
Witam
mam przepuklinę kręgosłupa lędźwiowego i wypukline szyjnego chciałabym ćwiczyc w domu, w zasadzie tylko to wchodzi w rachubę bo mam dwójkę małych dzieci ( 2,5 roku i rok) do tego mieszkam na wsi i nie moge sobie pozwolic na dojeźdżanie - chce ćwiczyc ale nie wiem jakie ćwiczenia sa dla mnie bezpieczne a czuję się taka zwiotczała, jakbym nie miałą mięśni. Pomóżcie
|
|
#137 |
|
*sportaddict*
|
Dot.: Jakie ćwiczenia przy przepuklinie kręgosłupa lędźwiowego i wypuklinie szyjnego
kochana, takie ćwiczenia skonsultuj koniecznie z lekarzem
|
|
|
|
|
#138 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam skolioze
i to dosc duzo chociaz mam 11 lat. Niedawno bylam u rehabilitantki pierwszy raz. Pokazala kilka cwiczen i jeszcze doradzala jakis gorset ale tego w zyciu nie zaloze no i oczywiscie plywanie stylem grzbietowym i kraulem na brzuchu ale to co mnie zdziwilo to odradzala zabka ze to moze tylko pogłębiać skoliozę ale nie wiem...
|
|
|
|
|
#139 |
|
Przyczajenie
|
Krzyw kręgosłup
Witam. Mam wrazenie, ze ostatnio wszyscy sie na mnie patrza, jak na jakiegos dziwoląga. Mam dość duza skoliozę (w odcinku górnym 30 stopni) i dolnym ok 15-20 stponi). Chciałabym cos z tym zroboic, jednak obawiam sie ze jest za pozno (mam 19 lat) . Jedyny ratunek to operacja (warunek trzeba miec skrzywienie powyzej 40 stopni).
Reasumując nie pomoga mi ćwiczenia (bo moj ukł kostny juz sie ukształtował) i operacja, bo się przeciez nie kwalifikuje. Nie Wiem co mam robic? prosze o rady ( dziekuję i pozdrawiam,
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#140 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#141 |
|
Zadomowienie
|
Słaby kręgosłup pomocy!!!!!!
Witam Was dziewczyny.
Mam straszny i uciążliwy problem. Mam ok 180cm wzrostu i jestem bardzo szczupła....mój kręgosłup tego chyba nie wytrzymuje.Nie daje rady stać wyprostowana przez dłużej niż 5minut! To straszne... kiedy nie mam gdzie usiąść (w kościele,autobusie itd) robi mi się słabo i czuje się jakbym miała zaraz zemdleć (a czasem nawet mdleje!) nie wiem co mam zrobić zeby wzmocnić kręgosłup.Boli mnie całymi dniami, już kiedy wstaje z łóżka! PRzez to nie moge pracować jako hostessa bo nie dałabym rady utrzymać się non stop na nogach przez 10 czy 12 godzin. Pomóżcie prosze!
|
|
#142 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Słaby kręgosłup pomocy!!!!!!
Z kręgosłupem nie ma żartów
Radzę przejść się do lekarza, powiedzieć mu co się dzieje i poprosić o skierowanie na badania, prześwietlenie i do ortopedy. Jeśli problem tkwi "tylko" w zbyt słabym kręgosłupie, to lekarz powinien skierować Cię na rehabilitacje, aby specjalista dobrał odpowiedni dla Ciebie zestaw ćwiczeń wzmacniających kręgosłup.
|
|
|
#143 |
|
Przyczajenie
|
zgadzam sie z Hexai odnosnie wizyty u specjalisty...
sama mam problemy z kregosłupem (czescia ledzwiowa) i wiem jak wiele daja systematyczne odpowiednie cwiczenia.. znalazłam strone na ktorej sa fajnie opisane ciwiczenia na bole kregosłupa http://www.rokwisz.pl/index.htm Cwiczenia na kregosłup maja ogolnie za zadanie rozciagniecia go, rozluznienia miesni a zarazem poprawienie ich "umiesnienie" tyle ode mnie napewno wiecej dowiesz sie z tej strony bo sa podane rowniez porady ale i zglos problem do specjalisty ktory cie obada i zaleci konkretna rehabilitacje. pozdrawiam
|
|
|
|
|
#144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To się nie mieści w głowie!... A pracodawca nie kazał Ci nigdy zrobić badań okresowych? Nie rozumiem, jak tak można - to absolutnie niewyobrażalna głupota.
|
|
|
#145 |
|
Zakorzenienie
|
Problem dotyczy też mnie, chociaż nie w aż takim stopniu. Po 10-15 minutach stania boli mnie lędźwiowa część kręgosłupa. Nie byłam w stanie robić a6w właśnie z powodu bólu, z trudem ćwiczę 8 min abs.
Kłopoty właściwie pojawiły się, gdy schudłam rok temu 10 kg i przy 1,7 m ważę 63 kg. Mam niecałe 18 lat, a na bilansie 1,5 roku temu pielęgniarka szkolna, a potem lekarz stwierdzili, że poza minimalnie nierównymi łopatkami, wszystko jest idealnie ![]()
|
|
|
|
|
#146 |
|
Rozeznanie
|
Rozwiązanie jest jedno - lekarz. I to dobry lekarz. A następnie rehabilitacja i włączanie ćwiczeń siłowych, ale już po rehabilitacji. No i w ścisłej konsultacji z lekarzem.
|
|
|
|
|
#147 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
tez mam niecale 18lat(waze 57kg 1,67m i nigdy ne mialam problemow z waga) i sie okazało ze GUZIK PRAWDA!! zrobilam sobie przeswietlenie bo cz. lędzwiowa mnie bolała i okazalo sie ze mam: niewielka Skolioze i czesciowa Sakralizacje dostałam skierowanie na rechabilitacje i nie mam pewnosci co w ogole dojdzie ona do skutku bo juz moje kosci nie rosna (jestem za stara na poprawe kształtu kregosłupa;/ ) Taka jest prawda!! wiec Dziewczyny idzcie do lekarza po skierowanie na przeswietlenie!!!! tak jak juz ktos wyzej napisał KREGOSŁUP MA SIE TYLKO 1 I ON MUSI DAC RADE PRZEZ CAŁE ZYCIE (80 a nie 20lat) |
|
|
|
|
|
#148 |
|
Rozeznanie
|
Otóż, mam pytanie jakie ćwiczenia mogę wykonywać w domu lub na jakie ćwiczenia mogę się zapisać przy implancie szyjnym kręgosłupa.
Nie pytam o ćwiczenia rehabilitacyjne po zabiegu, ale o ćwiczenia które będę mogła wykonywać jak już wszystko się zagoi, czyli za ładnych kilka miesięcy... i czy w ogóle będę mogła ? Wcześniej sporo biegałam i chodziłam kilka razy w tygodniu na aerobik. Teraz nic nie robię, bo nie mogę, ale może za kilka miesięcy będę mogła się poruszać, poćwiczyć - chociaż troszkę ? Wiem, że pływaie byłoby dobre, ale tutaj pojawia się problem z umiejętnościami - po prostu spadam na dno szybciej niż kamień Proszę o rady. |
|
|
|
|
#149 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Implant kręgosłupa a ćwiczenia
Podnoszę... może jednak ktoś coś wie na ten temat...
|
|
|
|
|
#150 |
|
Wtajemniczenie
|
Czy ćwiczenia na krzywy kręgosłup w wieku 20 lat mają jakiś sens?
Nie wiedziałam, za bardzo gdzie umieścić ten wątek, ale akurat to forum najlepiej mi pasowało
![]() Otóż mam pytanie, zwłaszcza do tych osób, które mają jakieś z tym doświadczenie. Mam 20 lat i strasznie krzywy kręgosłup, mam skoliozę, nie dość, że się garbię, to jeszcze mam prawe ramię tak obniżone, że tego się nie da opisać Jest mi wstyd jak idę po ulicy, bo po prostu widać jak układa się nam mnie kurtka i o ile to ramie mam obniżone.Jak byłam w gimnazjum byłam w przychodzi rehabilitacyjnej, dostałam wtedy zestaw ćwiczeń i miałam je codziennie wykonywać, tak właśnie, miałam, ale tego nie robiłam... Teraz już pewnie nie miałabym z tym problemu, ale wiecie jak to jest jak jest się młodym, wtedy nie zdawałam sobie sprawy, że później będę przez to cierpieć.. ![]() Strasznie tego żałuję i zastanawiam się, czy jakbym teraz zaczęła ćwiczyć, czy byłaby jakaś szansa na "wyprostowanie" tego kręgosłupa... Dodam, że przez to, że jest on krzywy mam straszne bóle przeważnie w części tu przy nerkach, boli mnie też przy łopatkach. W wakacje jak całymi dniami pracowałam, stojąc na nogach, wieczorem zwijałam się z bólu, nie mogłam się ruszyć ![]() Czy może któraś ma takie doświadczenie, zaczęła ćwiczyć późno, ale udało jej się "wyprostować" i pozbyć się raz na zawsze takiego kompleksu? Proszę o rady
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:29.

robiłam aerobiczną 6 weidera i po 20 dniach musiałam przerwac bo przez ból w lędźwiach nie mogłam spać
. Nie wiem, być może źle wykonywałam te ćwiczenia, ale wydaje mi się że wszystko robiłam ok. Dlatego postanowiłam nie obciążać juz mojego kręgosłupa i przerzuciłam się na hula-hop
.

Na razie robie tylko płytkie skłony w bok, na mięśnie skośne, a co na te mięśnie z przodu brzucha? Kiedys robiłam brzuszki, ale mięśnie wyrobiły sie tylko przy żebrach i bardzo nieładnie to wyglądał, a ja bym chciała mieć bardziej umięśnione niższe partie brzucha. Nóg mi podnosić nie wolno, niestety