Kognitywistyka - z czym się to je? WĄTEK ZBIORCZY - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-16, 12:54   #121
pffe
BAN stały

Dot.: Kognitywistyka - wybiera się ktoś ?

Cytat:
Napisane przez kognisia Pokaż wiadomość
Nie są niczym, są kognitywistyką, studiami dającym multidyscyplinarne wykształcenie. Studiami, które ogromnie rozwijają i pozwalają decydować TOBIE, w którą stronę chcesz iść .

Psychologiem można być tylko po psychologii, ale ja mówię o zajmowaniu się leczeniem zaburzeń poznawczych u dzieci - to można.

A żeby być psychoterapeutą, to nawet po studiach psychologicznych, trzeba robić dodatkowe szkoły, dające prawa wykonywania zawodu psychoterapeuty. Nie po każdych studiach chcą na coś takiego przyjmować, a po kogni - z otwartymi ramionami .

Te studia nie są dla lenia. Te studia wymagają ogromnego wkładu własnego i są bardzo wymagające. To nie są studia dla ludzi, którzy chcą wszystko dostać na tacy. Nie można być idealnym z każdej dziedziny, która wchodzi w skład kognitywistyki, ale to kwestia każdego z osobna studenta, w którą chce pójść stronę.

Ja specjalizuję się w psychologii mediów i reklamy, a Uniwersytet Jagielloński daje mi ogromne możliwości by doskonalić się w tym kierunku. Dzięki multidyscyplinarności mogę czerpać wiedzę z wielu dziedzin, które o dziwo są ogromnie ważne np w PR i marketingu - filozofia eksperymentalna, językoznawstwo, informatyka, grafika komputerowa, psychologia, neurobiologia (neuromarketing).
Czyli jesteś od wszystkiego i niczego.
Swoją drogę to się właśnie wybiera przy wyborze kierunku studiów a nie w trakcie takich, które próbują Cię w kilku bardzo obszernych dziedzinach już samych w sobie kształcić.
Każde studia są wymagające.

Niestety, nie podałaś żadnego argumentu, podałaś dosłownie takie uniwersalne, pod każdy kierunek studiów na coś znaczącej uczelni. A grafika to jest specjalizacja informatyki, nie wiem po co to rozdzielasz? a wybacz, nie ma opcji żebyś była dobra i w psychologii i w informatyce i w filozofii i w reklamie i językach. Taka prawda. Już sama informatyka jest tak rozległa, że musi być dzielona na specjalizacje, nie mówiąc o językoznawstwie, które jest bardzo obszerną dziedziną i wybacz, nie wmówisz mi, że można być po 5 latach studiów dobrym we wszystkim. To się nazywa bycie dobrym w niczym.

---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ----------

Btw. co do psychoterapeuty to jest oczywiste, że nie każdego przyjmują i nie po każdych studiach. W jakiej bajce żyjesz? Tylko po spokrewnionych przyjmują, to jest wręcz logiczne.
Chciałabym widzieć psychoterapeutę po kognitywistyce chętnie poznam. no i pracującego oczywiście w zawodzie.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-16, 13:07   #122
kognisia
PeEma

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
Czyli jesteś od wszystkiego i niczego.
Swoją drogę to się właśnie wybiera przy wyborze kierunku studiów a nie w trakcie takich, które próbują Cię w kilku bardzo obszernych dziedzinach już samych w sobie kształcić.
Każde studia są wymagające.

Niestety, nie podałaś żadnego argumentu, podałaś dosłownie takie uniwersalne, pod każdy kierunek studiów na coś znaczącej uczelni. A grafika to jest specjalizacja informatyki, nie wiem po co to rozdzielasz? a wybacz, nie ma opcji żebyś była dobra i w psychologii i w informatyce i w filozofii i w reklamie i językach. Taka prawda. Już sama informatyka jest tak rozległa, że musi być dzielona na specjalizacje, nie mówiąc o językoznawstwie, które jest bardzo obszerną dziedziną i wybacz, nie wmówisz mi, że można być po 5 latach studiów dobrym we wszystkim. To się nazywa bycie dobrym w niczym.

---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ----------

Btw. co do psychoterapeuty to jest oczywiste, że nie każdego przyjmują i nie po każdych studiach. W jakiej bajce żyjesz? Tylko po spokrewnionych przyjmują, to jest wręcz logiczne.
Chciałabym widzieć psychoterapeutę po kognitywistyce chętnie poznam. no i pracującego oczywiście w zawodzie.
Widzę, że masz jakiś problem z czytaniem ze zrozumieniem . Napisałam, że nie można być dobrym w każdej dziedzinie wchodzącej w skład kognitywistyki. Sęk w wykorzystywaniu możliwości jakie daje multidyscyplinarność - wykorzystywanie poszczególnych dziedzin tak, aby przydały Ci się w tym, w czym chcesz się rozwijać.

Ja doskonale wiedziałam co chcę robić po swoich studiach, ale żeby mieć większe perspektywy, szersze pojęcie na temat danej dziedziny, nie poszłam na marketing, ale właśnie na kogni . Nie jestem dobra we wszystkim - czytaj ze zrozumieniem.

Psychoterapia to wolny zawód, nie wierzysz, że ktoś może być w tym dobry po kognitywistyce i czteroletnich studiach podyplomowych z psychoterapii? Odezwij się do mnie za 6 lat, będziesz miała okazję poznać psychoterapeutkę po kognitywistyce.

Btw, znam psychoterapeutkę po polonistyce - chyba najlepsza terapeutka w Krakowie .

Właśnie to dają studia multidyscyplinarne, pozwalają pozbyć się stereotypowego, zaściankowego myślenia

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

I jeszcze jedno - nikt kognitywiście nie każe być mistrzem w każdej z dziedzin składowych. Kognitywistyka to nauka o poznaniu - cognitive science, która łączy w sobie wiedzę z wielu dziedzin. Łączy ją w taki sposób, że wyciąga z nich to co ważne dla kognitywistyki właśnie. Jak ktoś chce być informatykiem, to powinien pójść na informatykę, jak ktoś chce być psychologiem - na psychologię. Te studia nie są dla każdego po prostu i nie każde studia są wymagające, no błagam
Stary 2015-06-16, 13:41   #123
pffe
BAN stały

Cytat:
Widzę, że masz jakiś problem z czytaniem ze zrozumieniem . Napisałam, że nie można być dobrym w każdej dziedzinie wchodzącej w skład kognitywistyki. Sęk w wykorzystywaniu możliwości jakie daje multidyscyplinarność - wykorzystywanie poszczególnych dziedzin tak, aby przydały Ci się w tym, w czym chcesz się rozwijać.

Ja doskonale wiedziałam co chcę robić po swoich studiach, ale żeby mieć większe perspektywy, szersze pojęcie na temat danej dziedziny, nie poszłam na marketing, ale właśnie na kogni . Nie jestem dobra we wszystkim - czytaj ze zrozumieniem.

Psychoterapia to wolny zawód, nie wierzysz, że ktoś może być w tym dobry po kognitywistyce i czteroletnich studiach podyplomowych z psychoterapii? Odezwij się do mnie za 6 lat, będziesz miała okazję poznać psychoterapeutkę po kognitywistyce.

Btw, znam psychoterapeutkę po polonistyce - chyba najlepsza terapeutka w Krakowie .

Właśnie to dają studia multidyscyplinarne, pozwalają pozbyć się stereotypowego, zaściankowego myślenia

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

I jeszcze jedno - nikt kognitywiście nie każe być mistrzem w każdej z dziedzin składowych. Kognitywistyka to nauka o poznaniu - cognitive science, która łączy w sobie wiedzę z wielu dziedzin. Łączy ją w taki sposób, że wyciąga z nich to co ważne dla kognitywistyki właśnie. Jak ktoś chce być informatykiem, to powinien pójść na informatykę, jak ktoś chce być psychologiem - na psychologię. Te studia nie są dla każdego po prostu i nie każde studia są wymagające, no błagam
No i tu się zgadzam. Jak ma się pomysł na to, co po kogni robić, ok ale nie będzie ani psychologiem ani informatykiem, taka prawda.
I uważam, że każde studia na porządnej uczelni są wymagające.
Stary 2015-06-16, 13:47   #124
kognisia
PeEma

Cytat:
No i tu się zgadzam. Jak ma się pomysł na to, co po kogni robić, ok ale nie będzie ani psychologiem ani informatykiem, taka prawda.
I uważam, że każde studia na porządnej uczelni są wymagające.
Dlatego napisałam, że to nie są studia dla wszystkich i nie powinny być studiami "zastępczymi", bo wtedy faktycznie nic się z nich nie wyniesie . No i oczywiście, że nie będzie się ani psychologiem, ani informatykiem, ani neurobiologiem itp. Będzie się kognitywistą :p

Na porządnej ok - to wymagało tego doprecyzowania
Stary 2015-06-16, 13:50   #125
pffe
BAN stały

Cytat:
Dlatego napisałam, że to nie są studia dla wszystkich i nie powinny być studiami "zastępczymi", bo wtedy faktycznie nic się z nich nie wyniesie . No i oczywiście, że nie będzie się ani psychologiem, ani informatykiem, ani neurobiologiem itp. Będzie się kognitywistą :p

Na porządnej ok - to wymagało tego doprecyzowania
No widzę, że się w końcu zrozumiałyśmy jednak forum to co innego niż rozmowa na żywo

w ogóle, na którym roku kognitywistyki jesteś?
Stary 2015-06-16, 13:53   #126
kognisia
PeEma

Cytat:
No widzę, że się w końcu zrozumiałyśmy jednak forum to co innego niż rozmowa na żywo

w ogóle, na którym roku kognitywistyki jesteś?
Haha, zdecydowanie Na trzecim .
Stary 2015-06-16, 13:54   #127
pffe
BAN stały

Cytat:
Haha, zdecydowanie Na trzecim .
a jaka uczelnia? ja jak brałam pod uwagę, że nie dostanę się na AiR lub informatykę to pójdę właśnie na kognitywistykę na UMK.
Stary 2015-06-16, 13:56   #128
kognisia
PeEma

Cytat:
a jaka uczelnia? ja jak brałam pod uwagę, że nie dostanę się na AiR lub informatykę to pójdę właśnie na kognitywistykę na UMK.
UJ, ja rozważałam jeszcze UMCS, ale teraz wiem, że dobrze wybrałam! Jest u nas chłopak z Mostu właśnie z UMCSu i mówi, że niebo a ziemia - UJ zdecydowanie lepszy
Stary 2015-06-30, 17:55   #129
290666817ef061c6eab318255a68fe06a2c0fdd9
Konto usunięte

Dot.: Kognitywistyka - z czym się to je? WĄTEK ZBIORCZY

Chciałabym studiować kogni na UAM, ale zastanawiam się, jaki jest próg punktowy. W zeszłym roku był podobno 41, innym razem czytam, że 53? Jak to w końcu jest?
290666817ef061c6eab318255a68fe06a2c0fdd9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-30, 18:26   #130
pffe
BAN stały

[1=290666817ef061c6eab3182 55a68fe06a2c0fdd9;5193406 1]Chciałabym studiować kogni na UAM, ale zastanawiam się, jaki jest próg punktowy. W zeszłym roku był podobno 41, innym razem czytam, że 53? Jak to w końcu jest? [/QUOTE]
tak jak jest na ich stronie lub napisz e-mail do nich, odpiszą, będziesz wiedziała. Zakałdasz, że jak wyższy to się nie dostaniesz, że taką różnicę robi Ci te kilka punktów?
Stary 2015-07-02, 08:43   #131
kognisia
PeEma

Cytat:
tak jak jest na ich stronie lub napisz e-mail do nich, odpiszą, będziesz wiedziała. Zakałdasz, że jak wyższy to się nie dostaniesz, że taką różnicę robi Ci te kilka punktów?
Na UJ co roku próg jest coraz wyższy, więc tam warto brać to pod uwagę ale na innych uczelniach jest stosunkowo niski i prosto się dostać
Stary 2015-07-02, 12:49   #132
pastelpale
Zadomowienie

Cytat:
Na UJ co roku próg jest coraz wyższy, więc tam warto brać to pod uwagę ale na innych uczelniach jest stosunkowo niski i prosto się dostać
Serio? Masz jakieś info o progach z poprzednich lat ?
pastelpale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-02, 15:26   #133
kognisia
PeEma

Cytat:
Napisane przez pastelpale Pokaż wiadomość
Serio? Masz jakieś info o progach z poprzednich lat ?
Wiem, że w zeszłym roku był próg 63 pkt (już ostateczny, z list rezerwowych), dwa lata temu coś koło 56 pkt, a trzy lata temu coś koło 50 pkt
Stary 2015-07-02, 17:43   #134
pastelpale
Zadomowienie

To są oficjalne progi? Bo ja widziałam różne wersje, np. że trzy lata temu było 60 pkt.
Mam jednak nadzieję, że w tym roku próg nie podskoczy
Stary 2015-07-02, 17:48   #135
pffe
BAN stały

Cytat:
To są oficjalne progi? Bo ja widziałam różne wersje, np. że trzy lata temu było 60 pkt.
wystarczy, że przeliczysz na punkty wyniki z matury z zeszłego roku i z tego i będziesz wiedziała czy nie podskoczą.
Stary 2015-07-02, 17:52   #136
pastelpale
Zadomowienie

Cytat:
wystarczy, że przeliczysz na punkty wyniki z matury z zeszłego roku i z tego i będziesz wiedziała czy nie podskoczą.
Nie rozumiem Twojej wypowiedzi Jakie wyniki mam przeliczyć na punkty?
Stary 2015-07-02, 18:10   #137
pffe
BAN stały

Cytat:
Nie rozumiem Twojej wypowiedzi Jakie wyniki mam przeliczyć na punkty?
Średnie wyniki matur przelicz będziesz miała pogląd na to punktacja może wyglądać względem zeszłego roku. ja wiem, że to jeszcze ilość chętnych etc. ale generalnie jak są wyższe wyniki to i progi mogą podskoczyć, choć nie muszą.
Stary 2015-07-02, 18:16   #138
pastelpale
Zadomowienie

Cytat:
Średnie wyniki matur przelicz będziesz miała pogląd na to punktacja może wyglądać względem zeszłego roku. ja wiem, że to jeszcze ilość chętnych etc. ale generalnie jak są wyższe wyniki to i progi mogą podskoczyć, choć nie muszą.
Rozumiem, jednak dużo przedmiotów można wziąć pod uwagę, ja wybrałam matmę i angielski, a ktoś może np. biologię i polski, musiałabym rozważyć wszystkie możliwości xD
Stary 2015-07-02, 18:18   #139
pffe
BAN stały

Cytat:
Rozumiem, jednak dużo przedmiotów można wziąć pod uwagę, ja wybrałam matmę i angielski, a ktoś może np. biologię i polski, musiałabym rozważyć wszystkie możliwości xD
widocznie jestem spaczona, bo ja bym sobie policzyła
Stary 2015-07-02, 19:09   #140
pastelpale
Zadomowienie

Cytat:
widocznie jestem spaczona, bo ja bym sobie policzyła
W sumie to i tak niczego nie zmieni, opłatę rekrutacyjną już zapłaciłam, teraz zostaje mi tylko czekać do 11 lipca. A co będzie to bedzie ;>
Stary 2015-07-02, 19:15   #141
pffe
BAN stały

Cytat:
W sumie to i tak niczego nie zmieni, opłatę rekrutacyjną już zapłaciłam, teraz zostaje mi tylko czekać do 11 lipca. A co będzie to bedzie ;>
Dostaniesz się, spoko ja wiem, że te kilka dni teraz to będzie największy stres ale to zawsze stres
Stary 2015-07-02, 22:10   #142
kognisia
PeEma

Cytat:
UJ nie udostępnia oficjalnych progów, bo one co roku ulegają zmianie i tak jak mówię, na UJ co roku jest wyższy próg na kogni. Trzy lata temu dostałam się z wynikiem 53 pkt, a rok temu moja koleżanka nie dostała się mając 62 pkt.
Stary 2015-07-02, 22:16   #143
pastelpale
Zadomowienie

Cytat:
UJ nie udostępnia oficjalnych progów, bo one co roku ulegają zmianie i tak jak mówię, na UJ co roku jest wyższy próg na kogni. Trzy lata temu dostałam się z wynikiem 53 pkt, a rok temu moja koleżanka nie dostała się mając 62 pkt.
Zazdroszczę, że składałaś wtedy, kiedy próg był niższy A to prawda że wtedy było 60 miejsc? Ja żałuję, że dwa lata temu nie poszłam na kogni, tylko AGH...
Stary 2015-07-02, 22:22   #144
kognisia
PeEma

Cytat:
Zazdroszczę, że składałaś wtedy, kiedy próg był niższy A to prawda że wtedy było 60 miejsc? Ja żałuję, że dwa lata temu nie poszłam na kogni, tylko AGH...
80 było miejsc rok wcześniej było 60, ale zobaczyli ilu jest chętnych i zwiększyli :p Dostaniesz się, nic się nie bój !
Stary 2015-07-06, 19:22   #145
Pysior
Przyczajenie

Witajcie. I ja postanowiłem skusić się na ten kierunek. Na UwB jest on dopiero od tego roku. Mam informację, że na 45 miejsc jest ponad 100 chętnych. Ja sam mam 61,25 pkt. Jak myślicie? Mam szansę się dostać?
Pysior jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-06, 21:53   #146
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Pysior Pokaż wiadomość
Witajcie. I ja postanowiłem skusić się na ten kierunek. Na UwB jest on dopiero od tego roku. Mam informację, że na 45 miejsc jest ponad 100 chętnych. Ja sam mam 61,25 pkt. Jak myślicie? Mam szansę się dostać?
skoro jest dopiero od tego roku to mamy Ci wywróżyć z kart czy z kuli czy masz szanse?
Stary 2015-07-09, 18:34   #147
290666817ef061c6eab318255a68fe06a2c0fdd9
Konto usunięte

Dostałam wiadomość z UAM, że nie zostałam zakwalifikowana na studia ze względu na wypełnienie limitu miejsc na kogni. Termin upływa jutro, ale widocznie było wyjątkowo wielu chętnych. Wysłać wiadomość o podtrzymaniu chęci studiowania na uczelni czy raczej już nie ma sensu?
290666817ef061c6eab318255a68fe06a2c0fdd9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-09, 19:01   #148
pastelpale
Zadomowienie

[1=290666817ef061c6eab3182 55a68fe06a2c0fdd9;5202939 8]Dostałam wiadomość z UAM, że nie zostałam zakwalifikowana na studia ze względu na wypełnienie limitu miejsc na kogni. Termin upływa jutro, ale widocznie było wyjątkowo wielu chętnych. Wysłać wiadomość o podtrzymaniu chęci studiowania na uczelni czy raczej już nie ma sensu?[/QUOTE]

To tam się liczy kolejność zgłoszeń?
Stary 2015-07-09, 21:07   #149
pffe
BAN stały

Cytat:
To tam się liczy kolejność zgłoszeń?
niekoniecznie. wystarczy, że był limit np. 150 osób i z tych już zapisanych limit się wykończył i nie przewidują żeby miały wejść niższe punktacje. i ewentualnie jeszcze ktoś wypadnie bo zapisze się ktoś z wyższą punktacją.
Stary 2015-07-10, 00:18   #150
pastelpale
Zadomowienie

Cytat:
niekoniecznie. wystarczy, że był limit np. 150 osób i z tych już zapisanych limit się wykończył i nie przewidują żeby miały wejść niższe punktacje. i ewentualnie jeszcze ktoś wypadnie bo zapisze się ktoś z wyższą punktacją.
Dziwny system
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości