![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ambicja to ja! Wątek dla tych ambitnych za bardzo (ale pozytywnie:)
Hej
![]() Moja ambicja każe mi dużo czytać, planować podróże (na razie tylko planować, niestety), poznawać wszystko wokół mnie, szlifować angielski i planować poznać jeszcze włoski, francuski i/lub hiszpański. Czasem ta ambicja mnie trochę przerasta i jest przyczyną dziwnych emocji. Właśnie dostałam się na studia, o których zawsze marzyłam. Zamiast cieszyć się, że się dostałam, czułam jakiś smutek, że jestem dopiero 57 na liście. Wolałabym być wyżej. To jest chore i ja sobie z tego zdaję sprawę ![]() ![]()
#122 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Myślałaś może o zrobieniu "tablicy marzeń"? A właściwie to pytanie do Was wszystkich ![]() ![]() "Vision board, czyli inaczej „tablica marzeń”. W filmie „The Secret” (polecam, jest nawet na YT) pojawia sie informacja o pewnym amerykańskim przedsiębiorcy. John Assaraf, bo o niego chodzi, opowiada tam o tym, jak spełniły się jego marzenia. Oto cytat: "Wszystko zaczęło się od stworzenia tablicy marzeń – wycinał i przyczepiał do tablicy obrazki i zdjęcia przedmiotów, o których marzył. Były to samochody, dom, ilość pieniędzy, jaką chciałby zarabiać, miejsca, do których chciałby się udać itd. Tak opisuje „Vision board”: „Vision board to sposób na tworzenie klarowności wobec życia, jakie pragniemy dla siebie stworzyć. Wybierając szereg silnych, wymownych, znaczących obrazów i mocując je tablicy, na którą patrzymy wiele razy w ciągu dnia, skupiasz swoją uwagę na tym, co ma dla Ciebie znaczenie i czyni z tego Twój cel. Stworzenie tablicy marzeń pozwoli Ci przyciągnąć do Twojego życia rzeczy i sytuacje, które chcesz mieć, przeżyć, osiągnąć czy zrobić. Otaczając się obrazami z życia, jakiego pragniesz, sprawiasz, że Twoje życie posuwa się w kierunku pasującym do tych obrazów.” Stworzenie tablicy to jednak jeszcze nie wszystko. Jak opowiada, przez następne dwa lata codziennie siadał przed tą tablicą i przez kilka minut wyobrażał sobie, że ma to wszystko naprawdę już teraz. Nasycał to wyobrażenie silnymi, pozytywnymi emocjami. Po 5 latach uświadomił sobie, że posiada większość z rzeczy, które wcześniej umieścił na tablicy!" Co o tym myślicie? ![]()
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
witam
![]() Chciałabym się przyłączyć, bo od jakiegoś czasu podczytuje wątek. Muszę przyznać, że jestem ambitna, ale mniej więcej od roku brakuje mi czegoś. Może motywacji do działania, wiary we własne siły? Przez pewien okres mojego życia byłam nadambitna. Wpędziłam się w chorobę z której udało mi się wyjść. Teraz od nowa stawiam sobie cele- chce być idealna nie tylko w szkole, lecz pod każdym względem, staram się dbać o swój wygląd, być jak najlepszą partnerką dla TŻ, oszczędzam [zaczęłam ![]() Robię ćwiczenia z programu szybkiego czytania i nauki. Chciałam przez wakacje podszkolić język niemiecki- niestety w szkole językowej nie otworzyli grupy ![]() Planuję powtórzyć kilka rzeczy przed rozpoczęciem 2kl LO ![]() Coma_ ta tablica jest fajnym pomysłem- na pewno motywuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
heej
![]() tak jakoś weszłam na ten wątek i przeczytałam o tej tablicy. Chyba sb taką zrobię ; ) Świetna motywacja.! ___________________ I jeśli chodzi o ambicje to mi jej nie brakuje. Każdy chłopak z którym się spotykałam mówił mi, że jestem nadambitna Zawsze staram sie dokonywac wyborów z myślą o tym jak one wpłyna na moją przyszłośc. Uwielbiam dużo wiedziec i staram się ciągle dowiadywac się czegoś nowego. Mam zamiar iśc na lekcje rysunku by móc sie dostac na ASP ![]() Pozdrawiam wszystkie ambitne dziewuchy ![]()
#125 |
Zadomowienie
|
Przesyłam jeszcze link do przykładów tablic
![]() (klik!) i jeszcze (klik) zastanawiam się tylko czy taką papierową zrobić czy wirtualną... wirtualna mogłaby być na pulpicie komputera, z którego tyle korzysytam
Edytowane przez Coma_ Czas edycji: 2010-07-19 o 10:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#126 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
xxYashaxx oo to bardzo miło mieć koleżankę o poodbnych upodobaniach;* co do tej tablicy marzeń to : podoba mi się;dd kurczę, a może z tej mojej tablicy korkowej usunę wszystkie pocztówki i zdjęcia, a w zamian podkleje hmm choćby zdjęcie dużej firmy, jakiejś redakcji ;dd hehe. nie no, ale coś musi w tym być. muszę się poważnie zastanowić co na niej umieścić. a Wy macie jakieś pomysły;>
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dodać motywujące cytaty itd ![]() http://www.facebook.com/group.php?v=...d=231920872503 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#128 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#129 |
Rozeznanie
|
mnie również przekonuję tablica zrobiona własnoręcznie.
dziś będę nad nią myślała. ![]()
#130 | |
Zakorzenienie
|
Zuza229 chciałabym się Ciebie zapytać o Lublin. rozumiem że tam się przeniosłać z mniejszej miejscowości/ poszłaś tam na studia.
jak odbierasz to miasto? co Ci się w nim podoba? jak oceniasz jego rozwoj i mozliwosci jakie daje mlodym ludziom? prosze o jak najwięcej informacji ![]() potem powiem dlaczego o to pytam. ten filmik z bocianem jest cholernie motywujący! moze dlatego że ja łatwo się wzruszam i jak odzywa się moja empatia i myśl, że ktoś może cierpieć,bo ja się lenię to od razu mam powera ![]() ten drugi daje do myślenia, ale jak zobaczyłam zdjęcie naszej reprezentacji pod podpisem o zwyciezaniu to mie totak rozbawiło że jakakolwiek nauka z niego płynąca poszła w las.... ![]() Coma co do Twojego marzenia o motocyklowych podróżach to uważam że to jest wspaniały pomysł!!! sama mam kilkunastu znajomych którzy są pasjonatami motocykli, a jeden z nich juz niemal całą Europę w ten sposób zwiedził- warto-podobno niezapomniane wrażenia i poczucie prawdziwej wolności ![]() Cytat:
nie twierdzę że jestes glupiutką nastolatką nie znającą życia i żyjącą w świecie ułudy...nie czuj sie atakowana i oceniana bo nie po to to piszę... po tym co przeczytałam sobaczyłam siebie- ja tez chciałam po studiach być "panią w dobrze skrojonym żakieciku z teczunią w rece"- dosłownie. I dostałam mocno od zycia w dupe...przekonałam się że to nie takie proste, że to nie tak jak w filmach czy naszych wyobrażeniach... co do Twojego wyboru-ja bym stawiała na technikum. sama poszłam do liceum, tez najlepszego w mieście i co? i nic. liceum nic nie daje, wyśrubują Ci ewnetualnie poziom i nic wiecej, a jak bedzie Ci zalezalo to i w techniku dobrze zdasz mature a tym samym bedziesz mogla isc na takie studia jakie chcesz, ale gdy w zyciu przyda Ci sie wyksztalcenie kiernkowe to je ebdziesz miala po technikum. w dzisiejszym swiecie im wiecej doswiadczenia i papierkow poswiadczajacych jakiestam zdolnosci i wiedze tym lepiej. say-hello, po prostu czekam i Soph witam Was ![]() a co do tych tablic to moim zdaniem to jest bzdura. mam patrzeć na to czego bym chciała itd. po to żeby po jakims czasie stwierdzić ze ja to mam? bez sensu.... jezeli cos chce to doskonale wiem co to jest i nie potrzebuje sie wpatrywac w to. bo np. chce miec super luksusowy samochod tak? a mam teraz jakiegoś grata. no i tak sobie siedzie i patrze i patrze i nagle dochodze do wniosku-o cholera przeciez ja mam samochod! co z tego ze grata,ale mam-powinnam byc szczesciwa.... no chyba ze ja na opak idee tego zrozumialam... chcę czegoś to dąże do tego- nie tak to inaczej, ale próbuję. a poza tym uważam, że życie marzeniami jest głupie. bardziej wartościowe i mniej bolesne to życie planami i celami. marzenia to mżonki, które nie zawsze się sprawdzają, a jak się nie sprawdzają to cholernie boli, nagle upada się na łeb na szyje, zostaje żal i potłuczony tyłek....bo przecież często marzenia są nierealne,no bo też chyba na tym one polegają-żeby były nierealne, żeby dawały ludziom radość, smaczek zycia itd? ale po co? po co ludzie mają sobie mydlić oczy marzeniami,które nigdy mogą się nie spełnić? czy nie lepiej stawiać sobie konkretne cele i je osiągac? jeżeli się nie uda-to trudno, trzeba podnieść się po porażce i postawić sobie następne, ale w już w samą idee stawiania sobie celów jest wpisana możliwość porażki. ma się tego świadomość i bierze się poprawkę na to. pewnie że porażka boli, ale nie boli tak bardzo jak złamane serce, stracone nadzieje, że marzenie się nie spełniło...
Nie warto żałować naszych wyborów, bo w momencie kiedy je podejmujemy wydają się najlepszymi decyzjami, a przecież nie jesteśmy w stanie przewidzieć ich konsekwencji. kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=546709 moje ciuszki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=550082 Edytowane przez gg22 Czas edycji: 2010-07-19 o 12:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
co do tablic.. może i fajny pomysł, ale ja wszystkie cele mam w głowie. i w wolnych chwilach zastanawiam się nad nimi, myślę w jaki jeszcze sposób mogę do nich dążyć i co jeszcze mogę zrobić, żeby się 'ulepszyć'.
![]() |
#132 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja wolę miec bardziej lub mniej realne cele, przemyśleć je i starać się realizować, a marzenia traktuję w kategorii nieralnym mżonek- może wyjdzie, może nie wyjdzie
Nie warto żałować naszych wyborów, bo w momencie kiedy je podejmujemy wydają się najlepszymi decyzjami, a przecież nie jesteśmy w stanie przewidzieć ich konsekwencji. kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=546709 moje ciuszki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=550082 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#134 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#135 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#136 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() A taka tablica poza motywacją może być też fajną ozdobą do pokoju no i przyjemnie pomyśleć o tym co się już osiągnęło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
Napiszcie coś więcej o tej książce Sekret
![]()
#138 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#139 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#140 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do marzeń- kązdy ma swoje podejście ![]() i popieram-napiszcie coś więcej o tej książce, bo może warto ją przeczytać ![]()
Nie warto żałować naszych wyborów, bo w momencie kiedy je podejmujemy wydają się najlepszymi decyzjami, a przecież nie jesteśmy w stanie przewidzieć ich konsekwencji. kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=546709 moje ciuszki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=550082 Edytowane przez gg22 Czas edycji: 2010-07-19 o 13:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#142 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
miłość już mam, teraz tylko czekam na pieniądze
![]() ![]()
#144 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
okej, mam 16 lat, mam marzenia i ogrom obejrzanych amerykańskich filmów, w których dumnie krocząca blondynka jest elegancka i inteligenta. do tego ma u boku męża i dwójkę dzieciaczków ![]() ![]() ![]() doszłam do wniosku, że po wakacjach idę do technikum. jeden papierek więcej, który może trochę znaczyć.
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
xxYashaxx
ja robię kurs szybkiego czytania, nauki itd. i na jednym ze spotkań [są rzadko] mowili, że bardzo ważna jest wiara w siebie, w swoje mozliwości, nie ma przeszkód których nie możemy pokonać, możemy się dostać na dowolne studia, zdobyć prace o której marzymy jeżeli się przyłożymy i postaramy. |
![]() ![]() |
![]() |
#146 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() i dobrze, że jestes swiadomo że potrzeba duuużżżżooo pracy żeby coś osiągnąc. ja tez miałam w głowie obrazy z amerykańskich filmów- wygladzone, piękne, tak łatwo i szybko wszystko przychodziło. Wydawało mi się najpierw po maturze, a potem w trakcie studiów, że osianę wszystko, dostanę siętam gdzie chce, bo nazywam się tak i tak i marzy mi się dobrze skrojony żakiecik i teczka w ręce. ale niestety, nic z tego. trzeba dużo determinacji, pracy i racjonalnego myslenia żeby to zdobyc. mi na poczatku zabrakło tego racjonalnego myślenia, bo mi się wydawało że zdobęde i powalę na kolana cały swiat. jak się wyleczylam z takiego podejścia (a raczej życie mnie do tego zmusiło) to zakasałam rękawy i cięzko pracuje żeby zrealizowac cele które przed sobą postawiłam. czy mi to wyjdzie? nie wiem. czy dojdę do tego punktu w którym siebie widze? nie wiem. ale wiem że będę się starać ![]() a technikum myśle że jest dobrym wyborem ![]() ![]()
Nie warto żałować naszych wyborów, bo w momencie kiedy je podejmujemy wydają się najlepszymi decyzjami, a przecież nie jesteśmy w stanie przewidzieć ich konsekwencji. kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=546709 moje ciuszki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=550082 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Imperatorowa Undi I
|
ja właśnie wróciłam z pierwszego dnia w "pracy" i padam
![]() Widzę, że rozmawiałyście o Sekrecie - ja czytałam książkę i oglądałam film - moim zdaniem film lepszy, dał mi więcej powera niż książka. Vision Board nie stosuję, ale zrobiłam kiedyś mały eksperyment. Wypisałam sobie w wordzie wszystkie moje marzenia jakie miałam na dany okres, zapisałam plik jako "otworzyć <data równo rok później od dnia spisania>" i schowałam tak, by nie korciło przeglądanie. Gdy po roku (trochę ponad, bo o pliku przypomniałam sobie 2 miesiące później niż powinnam go otworzyć) przejrzałam plik byłam naprawdę zdziwiona - sprawdziło się WSZYSTKO! Jak widać podświadomie dążyłam do realizacji tych marzeń, a nie mogę powiedzieć, że to były banalne marzenia.
#148 |
Zakorzenienie
|
Undercia
to chyba były takie prawdziwe marzenia- o których od dawna myślałaś, miałaś sposób na zrealizowanie ich, a nie 'chwilowe zachcianki'. wiem, że na takiej tablicy musiałabym jakieś realne sprawy zawiesić- a nie marzenia typu wygrać w totka i zwiedzić 4 kraje w wakacje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#149 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez trats Czas edycji: 2010-07-19 o 18:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
że z moim angielskim nie jest tak źle i mogę się dogadać, załatwić to i tamto. znajomi później się zachwycali, że tak dobrze mówię, a korzystałam z podstawowego słownictwa itd. tylko trzeba mieć odwagę się odezwać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:57.