![]() |
#121 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: bezrobotna...!
Cytat:
![]() Cytat:
![]() co do Tusków, realiów i zakasania rękawów to częsciowo masz rację, ale jeżeli ten czy inny rząd wprowadza chore przepisy, zadłuża państwo i prowadzi złą politykę, bo np. nie refomuje ZUSU, KRUSU, podwyższa podatki, system emerytalny jest nierętowny to odbija się to na naszych podatkach i portfelach. Jeśli fikcyjnie sprzedaje stocznie Katarowi, prowatyzuje zakąłdy pracy, nie walczy o fabrykę w Tychach, w Stalowej Woli przez 50lat opłacało się produkować i pracę miało 40tys. mieszkańców, a teraz się nie opłaca i ma ją tylko 3tys. to sorryyy...ale bycie kowalem własnego losu, troszcze się o siebie, zdobywanie wiedzy i umiejętności to jedno....a prawo, podatki i realia to drugie.... a jeśli chodzi o działalność gospodarcza to owszsem fajnie ją założyc, ale pomijaąc konkurencję na rynku co jest czymś normalnym i anturalnym to jeżeli wprowadzone są chore i martwe przepisy, w skarbówkach panuje burdel,a Ty musisz odpowadzac idotyczne składki i podatki....czasem nie pomysł i wykonanie jest złe, ale własnie przepisy, bo i przez nie firma może popłynąć. zaraz pewnie usłysze że można wziąść dofinansowanie. pewnie że można, ale czy ktoś wie jakie są warunki i realia przesiewu? Cytat:
a po drugie niestety żeby móc iść na specjalistyczny czy tez techniczny kierunek trzeba mieć pewne predyspozycje,bo nie pójdzie się na fizyke czy matme jak sie nie czai podstawowych zagadnień, bo nie ma się po porstru do tego głowy
Nie warto żałować naszych wyborów, bo w momencie kiedy je podejmujemy wydają się najlepszymi decyzjami, a przecież nie jesteśmy w stanie przewidzieć ich konsekwencji. kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=546709 moje ciuszki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=550082 Edytowane przez gg22 Czas edycji: 2010-07-14 o 09:37 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
C jak co, ale inzynierskie sa znacznie trudniejsze od humanistycznych - chocby nie wiem jak byly trudne.
Jasne, ze rownowaga musi byc, ale duzo lepiej jest byc inzynierem niz polonista... Nie bede sie po raz enty rozwodzic, ze kazdy moze nauczyc sie wszystkiego i pojsc na jakiekolwiek studia. Predyspozycje sami sobie wyznaczamy, a szufladkujac sie pod pojeciem "humanista" nie dajemy sobie mozliwosci rozwoju i otworzenia umyslu na inne dziedziny. Muszynianka, jak cytujesz, to blagam, wskazuj osobe, a nie bezosobowo. juz niejedna osoba zwracala Ci na to uwage, a Ty dalej swoje.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do polityków, cudów Tuska i tak dalej, to powiem tak: dopóki będziemy wybierać polityków, którzy składaja populistyczne obietnice, że niczego nie polikwidują (KRUS!), to dalej tak będzie jak jest. Niestety, ale reformy to często krew, pot i łzy. A jaki polityk, nawet ten Tusk, odważy się wprowadzić ostre cięcia, jeżeli za rok ludzie wybiorą PiS, który będzie prześcigał się w składaniu populistycznych obietnic? Taki mamy poziom wyborców, którzy wybierają tych, co najwięcej naobiecują. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
mj
|
.
. Edytowane przez marta1210 Czas edycji: 2016-09-23 o 22:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
mj
|
.
. Edytowane przez marta1210 Czas edycji: 2016-09-23 o 22:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
teoretycznie- skąd ten właściciel ma przewidzieć że ten człowiek odejdzie? może taka praca mu pasowac bo np. łączy z nią hobby a pieniądze go satysfakcjonują? a po 2- jeżeli da mu dobrą kasę to nawet z takim wykształceniem ten pracownik może nie odejść, po 3-z takim podejściem mozna nikogo nie zatrudniać, bo "a nóż odejdzie..." ale może się myle w moich dociekaniach odnośnie tego co napisałaś... co do rządów, polityków i wyborców jak najbardziej się zgadzam [1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;20668627]Masz trochę racji, bo większość osób, gdyby się naprawdę BARDZO przyłożyła, to by mogła studiować kierunek ścisły. Tylko co z tego, jeśli te osoby (mnie włączając) mogłyby być co najwyżej przeciętne, jeśli nie słabe? Słaby/przeciętny informatyk czy inżynier też nie znajdzie pracy w zawodzie, tak jak wielu humanistów. Nie ma sensu studiować tego, czego się nie lubi i nie czuje. Takie moje zdanie.[/QUOTE] dokładnie, ja jakoś nie wyobrażam sobie studiować np. mechanotryki stosowanej czy jakiegoś takeigo kosmicznego kierunku tylko dlatego że po tym potencjalnie będzie mi łatwij znaleźć pracę. nawet gdybym mocno zacisnęła zęby nie wiem czy byłabym w stanie to zrozumieć. marta2010 ![]()
Nie warto żałować naszych wyborów, bo w momencie kiedy je podejmujemy wydają się najlepszymi decyzjami, a przecież nie jesteśmy w stanie przewidzieć ich konsekwencji. kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=546709 moje ciuszki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=550082 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
mj
|
.
. Edytowane przez marta1210 Czas edycji: 2016-09-23 o 22:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą, pomyśl sama, kończysz studia i szukasz pracy. Masz problemy ze znalezieniem, ale w końcu udało Ci się zaczepić w sklepie odzieżowym w galerii, bo za coś żyć trzeba. Jeżeli jesteś ambitna, to na 99% w tym czasie już szukasz czegoś nowego, najlepiej pracy biurowej. Albo lepiej płatnej. I pracodawcy doskonale zdają sobie z tego sprawę. Dobrej kasy też nikt nikomu nie da na takim stanowisku, bo nie wymaga ono specjalnych kwalifikacji i na jego miejsce może mieć 50 mniej wykształconych, za to z mniejszymi roszczeniami finansowymi. Czeli rachunek jest prosty. Poza tym pieniądze to nie wszystko, wiele osób woli nawet mniej płatną, ale ambitniejszą i bardziej rozwojową pracę. Pracodawca woli zatrudnić osobę o odpowiednich (czyli nie za wysokich i nie za niskich) kwalifikacjach na dane stanowisko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym chyba troszkę łatwiej studiuje się na humanistycznych w sensie że łatwiej mozna złapac historię, polski, wos np. cośtam na bibliotekoznastwie, kulturoznastwie itd. niż fizykę, chemię itp. Cytat:
![]()
Nie warto żałować naszych wyborów, bo w momencie kiedy je podejmujemy wydają się najlepszymi decyzjami, a przecież nie jesteśmy w stanie przewidzieć ich konsekwencji. kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=546709 moje ciuszki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=550082 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
mj
|
.
. Edytowane przez marta1210 Czas edycji: 2016-09-23 o 22:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wkurza mnie takie podejście, jak Boga kocham. Romanistyka czy lingwistyka też z palcem w pupie na oślep nie? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
a że ludzi którzy mają wykształcenie+umiejętnośc i+AMBICJĘ będą chcieli znaleźć lepsza prace to raczej normalne, ale gdzieś pracować i zdobywac doświadczenie trzeba, a to że np. w takim sklepie czy salonie ten pracownik zaczepi się na jakiś czas dopóki nie znajdzie czegoś lepszego nie znaczy że będzie źle wykonywał swoją pracę. Ja wiem, że pewnie Ci chodzi o to że pracodawcy to się nie opłaca w dłuższej perspektywie bo znowu będzie musiał szukac kogoś nowego. ok pewnie, ale nigdy nie wie kiedy i który pracownik mu odejdzie i z jakich powodów. jak w każdej branży i na każdym stanowisku. Cytat:
Na sprzątaczke-sorry technika powierzchni płaskich/ koordynatora ds. utrzymania czystości wymagają min. średniego wykształcenia, przynajmniej komunikatywnej znajomości angielskiego, umiejetności pracy w zespole itp. ![]() przeczytajcie coś jeszcze- ogłoszenie które pojawiło się na stronie gumtree: "Do pracy na fermie świń 10 km pod Krakowem zatrudnie Do codziennych obowiązków będzie należało uzupełnianie racji żywnościowych świniom zgodnie z harmonogramem karmienia, dbanie o czystość ( wymiana słomy ,usuwanie obornika ) oraz pobieranie gnojówki do zbiornika na nawóz.Raz w tygodniu świnie trzeba umyć. Ze względu na długą wąską i niską zabudowę chlewów preferowana osoba szczupła i niska aby móc dostać się i wczołgać do chlewa oraz przebywać w środku podczas prac. Wynagrodzenie do ustalenia albo stałe lub na akord ( od chlewa ) Po 4 świnie na chlewik. Część chlewów została przerobiona na pracownicze kwatery mieszkalne dlatego też dla osób zainteresowanych istnieje możliwość zakwaterowania.Zapewniam wyżywienie. Praca od poniedziałku do piątku od 8 do 18 .Istnieje również możliwość pracy w weekedny (tylko tymczasowo) przy usuwaniu obornika z hali prokreacyjnej. Przez lata uzbierała się spora warstwa obornika na podłodze betonowej i należy ją zeskrobać. Poszukiwana osoba pracowita i o dobrej kondycji gdyż świń jest dużo. Wymagania Ukończone 18 lat Książeczka sanepidowska Wykształcenie wyższe najlepiej rolnicze Chęć do pracy Zainteresowane osoby proszę o przesłanie Cv oraz listu motywacyjnego poprzez formularz gumtree ." ......................... ......................... .................
Nie warto żałować naszych wyborów, bo w momencie kiedy je podejmujemy wydają się najlepszymi decyzjami, a przecież nie jesteśmy w stanie przewidzieć ich konsekwencji. kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=546709 moje ciuszki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=550082 Edytowane przez gg22 Czas edycji: 2010-07-14 o 12:44 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Akurat ogloszenie o pracy do fermy świń jest całkiem sensowne, tylko nie wiem po co ten list motywacyjny, chyba, żeby się pośmiać, co tam ludzie wypisują, bo jaka to motywacja może przyświecać takiej pracy
![]() Mnie się wydaje, że te oferty pracy to piszą często jakieś panie Krysie sekretarki i kopują co popadnie, żeby ładnie ogloszenie brzmiało, stąd kosmiczne i śmieszne wymagania do pracy, w której dałby sobie radę bardziej ogarnięty maturzysta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
A faktycznie tego wyższego wykształcenia rolniczego nie zauważyłam
![]() Ale i tak z góry wiadomo, że nikt o takim wyksztalceniu się tam nie zgłosi, chyba ze jakiś kompletny desperat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W drugim fragmencie piszesz o rzeczach najzupełniej oczywistych. ![]() Co do własnej działalności, dobrze wiem, jak wyglądają realia, bo 90% mojej rodziny takową prowadzi i to od lat 80, kiedy tzw. prywaciarze byli w mniejszości. jeżeli ktoś ma predyspozycje, dobry pomysł, wsparcie rodzinne, to sobie poradzi. Wszyscy są potrzebni, od dobrych rzemieślników, po humanistów, na inżynierach skończywszy. Grunt, to dopasować swoje predyspozycje i oczekiwania do wybranego zawodu. I na koniec powtórzę, najłatwiej narzekać, najtrudniej robić coś dla siebie, co zaprocentuje w przyszłości. Moja koleżanka, osoba bez studiów, za to ze zdolnościami w kierunku analizy i rachunkowości. Obecnie pracuje w firmie zajmującej się ściąganiem zadłużenia, jednak ma plan za 4 lata znaleźć się w Izbie Skarbowej, bo to ją kręci. Zaczęła studia, bo wie, że bez wykształcenia nie ma tam szans, w międzyczasie wykorzystuje swój pobyt w obecnej firmie jak się da, tzn. kiedy trzeba zanalizować szczególnie trudny błąd rachunkowy systemu, etc., robi to. Firma jest zadowolona, bo ktoś się podjął, a ona się cieszy, że doskonali swoje umiejętności. Jestem pewna, że za 4 lata będzie tam, gdzie chciała, a mało tego, jak już się tam znajdzie, to za kolejne 4 lata będzie na wyższym stanowisku, albo w Ministerstwie Finansów. Ma plan i go realizuje, to jest najważniejsze. Sytuacja w naszym kraju naprawdę nie jest kolorowa, zwłaszcza dla absolwentów, ale małymi krokami trzeba dążyć do celu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
mj
|
.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym nawet nie chodzi o tą działalność, tylko o ogólne nastawienie, które niestety w większości jest mocno roszczeniowe.. a przez to ograniczające. Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2010-07-14 o 13:50 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;20668627]Masz trochę racji, bo większość osób, gdyby się naprawdę BARDZO przyłożyła, to by mogła studiować kierunek ścisły. Tylko co z tego, jeśli te osoby (mnie włączając) mogłyby być co najwyżej przeciętne, jeśli nie słabe? Słaby/przeciętny informatyk czy inżynier też nie znajdzie pracy w zawodzie, tak jak wielu humanistów. Nie ma sensu studiować tego, czego się nie lubi i nie czuje. Takie moje zdanie.[/QUOTE]
oj nie jest tak kolorowo niestety ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#143 |
mj
|
.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I co czyni studia studiami ścisłymi? Tytuł inżyniera? Co czyni studia studiami humanistycznymi? Licencjat? Bo taka logistyka i spedycja - jest jako specjalizacja na uniwersytetach humanistycznych i ma się po nich licencjat choć to raczej ścisłe a czasami ma się inżyniera choć specjalizacja ta sama. Prawda jest gdzieś po środku, nie przesadzajmy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Raczkowanie
|
Zaczęłam prace na nizszym stanowisku i po 3 latach zaproponowano mi awans, musiałam mieć jednak wyższe wykształcenie, więc zaczęłam studia, to wystarczył. nie było łatwo to fakt, nowe obowiązki w pracy i zajęte weekendy, ale dało się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:00.