Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2 - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-29, 10:05   #121
evenstar
Zakorzenienie

Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2

podepnę się również pod ten wątek

jestem po 11 tabletce, mam dziwne uczucie w nogach i wiem, że powinnam już tabletki odstawić ale w niedzielę wyjeżdżamy z chłopakiem na wakacje i nie w smak mi okres na ten czas dzwoniłam do lekarza, powiedziała, że dopóki objawy nie będą się nasilać, mogę nie przerywać ale po lekturze internetu to ja już wariuję.

nie odczuwam żadnego bólu w nogach, ani nie mam obrzęku. jednak mam taki nagły przypływ ciepła w jednej łydce oraz ucisk przy wstawaniu, potem mija. żadnych skurczy, nic mnie w nocy nie budzi.

dodam, że zażywam pierwszy blister harmonetu. brałam je już kiedyś przez 1,5 roku, zrobiłam przerwę ze względu na te mrowienia w nogach i bardzo bolesnych piersi (u mnie to się nie zdarza). przez 3 miesiące bez tabletek wszystko wróciło do normy i dałam harmonetowi ponownie szansę i bach...

generalnie pytam o to, co będzie z okresem gdy już dziś nie wezmę 11 tabletki i czy mogę dokończyć chociaż to opakowanie a potem odstawić je już na baaardzo długo
Stary 2010-07-29, 12:01   #122
794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75
Konto usunięte

.

Edytowane przez 794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75
Czas edycji: 2011-08-28 o 21:06
794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-29, 12:23   #123
mysiunia85g
Zadomowienie

[1=794f4f7fd0b0868ccd574eb 97c8ebd94d2e43545_60bea4f 1edd75;21007123]Hej dziewczny
Odstawiłam tabletki - novynette ok. 2 miesiace temu. Od tego czasu nie wspolzylam. Miałam okres z odstawienia, kolejny spoznil mi sie tydzien a teraz juz 43 dzien i okresu brak. Jak myslicie mam cos z tym robic (wizyta u ginekologa) czy czekac?[/QUOTE]
Ja bym jeszcze poczekała, ale jak do tygodnia @ się nie pojawi, to lepiej się wybrać do ginekologa.
mysiunia85g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-30, 13:20   #124
sloncenaniebie
Przyczajenie

Ja ostatni okres z odstawienia mialam 21 lipca i wszystko bylo ok az do przedwczoraj;mam straszne bole w dole brzucha dokladnie jak przed miesiaczka tylko o wiele mocniejsze i krwawienia brakczuje sie tragicznie bez tabletek przeciwbolowych nie dalabym rady Dziewczyny myslicie,ze to normalne?moze ktoras z was miala podobna sytuacje
Stary 2010-07-30, 21:11   #125
Marika27
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sloncenaniebie Pokaż wiadomość
Ja ostatni okres z odstawienia mialam 21 lipca i wszystko bylo ok az do przedwczoraj;mam straszne bole w dole brzucha dokladnie jak przed miesiaczka tylko o wiele mocniejsze i krwawienia brakczuje sie tragicznie bez tabletek przeciwbolowych nie dalabym rady Dziewczyny myslicie,ze to normalne?moze ktoras z was miala podobna sytuacje
Te bóle brzucha, które opisujesz (porównywalne wręcz do bóli porodowych - tzn. mam na myśli iż są tak silne) związane są z powracającą płodnością (tak mi tłumaczył lekarz) i zalecił wspomaganie się środkami przeciwbólowymi na paracetamolu.
Marika27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 17:35   #126
_lato
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez evenstar Pokaż wiadomość
podepnę się również pod ten wątek

jestem po 11 tabletce, mam dziwne uczucie w nogach i wiem, że powinnam już tabletki odstawić ale w niedzielę wyjeżdżamy z chłopakiem na wakacje i nie w smak mi okres na ten czas dzwoniłam do lekarza, powiedziała, że dopóki objawy nie będą się nasilać, mogę nie przerywać ale po lekturze internetu to ja już wariuję.

nie odczuwam żadnego bólu w nogach, ani nie mam obrzęku. jednak mam taki nagły przypływ ciepła w jednej łydce oraz ucisk przy wstawaniu, potem mija. żadnych skurczy, nic mnie w nocy nie budzi.

dodam, że zażywam pierwszy blister harmonetu. brałam je już kiedyś przez 1,5 roku, zrobiłam przerwę ze względu na te mrowienia w nogach i bardzo bolesnych piersi (u mnie to się nie zdarza). przez 3 miesiące bez tabletek wszystko wróciło do normy i dałam harmonetowi ponownie szansę i bach...

generalnie pytam o to, co będzie z okresem gdy już dziś nie wezmę 11 tabletki i czy mogę dokończyć chociaż to opakowanie a potem odstawić je już na baaardzo długo
Powiem szczerze ze to co napisałas wyjełaś mi z ust. Dwa opakowania rzedu mialam fatalne problemy z nogami okropnie i to zawsze od 11 tabletki trwalo caly drugi tydzien, 3 tydz zawsze milalam luzik i tabletki wybierałam do końca.

_lato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 17:58   #127
201610310857
Konto usunięte

Dziewczyny, to był tylko fałszywy alarm
na szczęście nie okres
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 18:49   #128
evenstar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _lato Pokaż wiadomość
Powiem szczerze ze to co napisałas wyjełaś mi z ust. Dwa opakowania rzedu mialam fatalne problemy z nogami okropnie i to zawsze od 11 tabletki trwalo caly drugi tydzien, 3 tydz zawsze milalam luzik i tabletki wybierałam do końca.
dzięki za odpowiedź na dzień przed wyjazdem to bardzo optymistyczna wiadomość mi też już się poprawia i oby tak zostało. wspomagam się maściami i tabletkami z kasztanowca oraz magnezem.

a po przyjeździe badanie krwi, którego bardzo nie lubię
Stary 2010-07-31, 20:09   #129
_lato
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez evenstar Pokaż wiadomość
dzięki za odpowiedź na dzień przed wyjazdem to bardzo optymistyczna wiadomość mi też już się poprawia i oby tak zostało. wspomagam się maściami i tabletkami z kasztanowca oraz magnezem.

a po przyjeździe badanie krwi, którego bardzo nie lubię
ja brałam na nogi aescin tabletki plus maść no i bardzo dobra mieszanka ziół godna polecenia venoforton

Stary 2010-08-03, 09:21   #130
LOLA7
Rozeznanie

A zauważyłyście że zmniejszył się lub zniknął wam celulit ???

Bo u mnie od odstawienia po nim ani śladu co mnie bardzo cieszy

A co do wczesniejszego pytania jak reagowali faceci na wieść o odstawieniu.
Ja powiem tak ja brałam tabletki już od 16 roku życia więc wszystkie moje związki zaczynałyu się już z tabletkami.

ale jezeli facet Cie kocha i mu na tobie zalezy to zalezy tez mu na twoim zdrowiu.
Fakt mi seks w gumkach wogóle nie sprawiał frajdy dlatego szukałam czegos innego i kupiłam Lady-Comp.
Jednak w dni płodne i tak stosowaliśmy gumki ale ich na szczęście jest w cyklu ok 10 więc nie tak źle.
A od jakiegoś czasu nawet w dni płodne nie używamy gumek tylko przerywany bo i tak chcemy niedługo mieć dziecko więc jakby się coś stało to byśmy się cieszyli.

Ale ja jestem już mężatką więc tym które nie dopuszczają wpadki przerywanego nie zalecam :P
LOLA7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 10:11   #131
mysiunia85g
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez LOLA7 Pokaż wiadomość

U mnie całkowicie nie zniknął, ale jest go o jakieś 3/4 mniej niż w czasie brania tabletek, na udach szybciej znika niż na pośladkach, ale dobre i to

A u mnie standardowo 33dc i @ brak, było by dobrze jakby przed czwartkiem się pojawił, bo tak to jeszcze przed wizytą u ginekologa by się skończył, na razie nic nie wskazuję na to by się pojawił, już nie mam siły, pewnie wredniak przyjdzie później i będę musiała wizytę u lekarza przekładać

Edytowane przez mysiunia85g
Czas edycji: 2010-08-03 o 13:08

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-03, 14:50   #132
goha80
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez LOLA7 Pokaż wiadomość

Cytat:
Napisane przez mysiunia85g Pokaż wiadomość
U mnie całkowicie nie zniknął, ale jest go o jakieś 3/4 mniej niż w czasie brania tabletek, na udach szybciej znika niż na pośladkach, ale dobre i to
a po jakim czasie od odstawienia piguł zauważyłyście, że cellulit ustępuje?
ja długo żarłam tabsy i po jakimś czasie to mi się nawet zaczął robić z przodu ud. też po cichu liczę że trochę skóra mi się wygładzi
Stary 2010-08-08, 16:04   #133
794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75
Konto usunięte

.

Edytowane przez 794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75
Czas edycji: 2011-08-28 o 21:07
794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-08, 16:28   #134
mysiunia85g
Zadomowienie

[1=794f4f7fd0b0868ccd574eb 97c8ebd94d2e43545_60bea4f 1edd75;21235737]Dostałam wczoraj okres w 53 dniu "cyklu". Masakra [/QUOTE]
Radziła bym jednak wybrać się do lekarza, skoro cykle jeszcze bardziej się wydłużają.

A ja dziś mam 38dc a @ nadal brak od jakiegoś czasu czuję dziwne kłucia w podbrzuszu, czasami pulsowanie, a na jajnikach ucisk, jakby ktoś na nich siedział, piersi dzień w dzień bolą, nie wspominając już o brodawkach
Na szczęście w czwartek już wizyta u ginekologa i już mi obojętne czy będzie ten @ czy nie, byle mnie lekarz zbadał.

---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ----------

Cytat:
Napisane przez goha80 Pokaż wiadomość
a po jakim czasie od odstawienia piguł zauważyłyście, że cellulit ustępuje?
ja długo żarłam tabsy i po jakimś czasie to mi się nawet zaczął robić z przodu ud. też po cichu liczę że trochę skóra mi się wygładzi
Po ok. 1,5 miesiąca
Stary 2010-08-09, 22:56   #135
zielonomi_
Raczkowanie

Hej,
być może to pytanie zadawane było już wiele razy aczkolwiek ja nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi... Otóż... planuje odstawić tabletki anty na kilka miesiecy, w drugim tygodniu brania tabletek doszlo do kilku stosunków, jutro kończę opakowanie. Czy jeśli chce odstawić tabletki mogę już spokojnie nie brać kolejnego opakowania? Czy poprzednie stosunki nie beda już mialy znaczenia? Prosze o szybką odpowiedz.

pozdrawiam
zielonomi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 09:39   #136
uzytkowniczka71
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mysiunia85g Pokaż wiadomość
Po odstawieniu tabletek różne rzeczy mogą się dziać niestety
Moja bratowa po odstawieniu @ miała co 2 tygodnie, ja za to mam wiecznie jakieś opoźnienie, ostatni @ miałam 2.07 , pomimo tego że dziś już 28dc nie zauważyłam, żebym miała jakikolwiek płodny śluz, właściwie to w ogóle żadnego nie miałam i te ciągłe bóle piersi i sutków, normalnie zawsze bolały mnie przed samym @, a teraz bolą przed i po @
Pozostaje mi czekać do 12 sierpnia, dopiero wtedy mam wizytę u ginekologa, a wiem że coś jest nie tak! cały czas szukałam jakiegoś ginekologa co by mnie przyjął i przypomniało mi się, że jakiś czas temu dostałam pisemne zaproszenie na cytologię, byłam na niej wczoraj, lekarka mnie nie zbadała tylko cytologię zrobiła, zero reakcji na moje dolegliwości

też tu jestem tabletki odstawiłam w maju, @ mam co 20-23 dni i trwaja 2-3 dni, sama @ bezbolesna ale przed a ostatnio i po - masakra, boli mnie wszystko - głównie plecy na dole, koszmar. no i piersi, głównie sutki, niestety ciągle, bardzo to nieprzyjemne.
cierpliwie czekam na ustąpienie objawów po 6 miesiącach, a jak nie ustapią to się wkurzę...
uzytkowniczka71 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 14:41   #137
LOLA7
Rozeznanie

Oj ja zauważyłam po kilku miesiącach ale moze dlatego że nie zwracałam na niego uwagi az tu któregoś dnia patrze a go nie ma zostało tylko odrobine na pośladkach
a też miałam na udach nawet z przodu
LOLA7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 20:46   #138
malina885
Zadomowienie

Witajcie

Odstawiłam plastry miesiąc temu, czekam teraz na @ -wczoraj powinnam dostać. Ostatnio mam dużo stresujących chwil w życiu i zastanawiam się czy to nie wpływa na to, ze nie mam jeszcze @ Wiem, też że może się okres spoźnić Ale zaobserwowałam u siebie biały, ciągnący się śluz i boli mnie jajnik. Czy to są możliwe objawy na oczekiwaną @ ? Wiem, że po odstawieniu tabletek, plastrów moze się coś rozregulować. Co o tym myślicie?
malina885 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 21:23   #139
lenaaa1981
Przyczajenie

Dziweczynki, biorę Yasminelle od3 lat i 4 msc. Czas na odstawienie bo boję się, że będę mieć potem problemy ze sobą i z zajściem w ciążę. Przerażają mnie tylko bolesne miesiączki, bo głównie z tego powodu zaczęłam brać tabsy... no potem doszedł ten komfort Mam do Was pytanko - kiedyś, przed tabletkami bardzo kręciły mi sie włosy, w trakcie brania prawie przestały... czy myślicie, że kręciołki wrócą? może któraś z Was miała taką sytuację? no i czy te okropne okresy już odeszły czy znowu będą?
lenaaa1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 21:48   #140
mysiunia85g
Zadomowienie

malina885 całkiem możliwe że cykl się rozregulował, u mnie stres zawsze opóźniał pojawienie się @
A ten śluz ma jakiś nieprzyjemny zapach?
Ja zanim zaczęłam brać tabletki, to właśnie taki miałam przed samym @, po odstawieniu tabletek w kwietniu miałam pełno śluzu o zabarwieniu białym, dosłownie cały czas czułam się jakbym się sikała w majtki przez ok. 3tyg. od tego momentu nie obserwuję u siebie żadnego śluzu przez cały cykl.
lenaaa1981 nie da się przewidzieć jak organizm zareaguję na odstawienie tabletek, bo to raczej indywidualna sprawa.
Ja przed braniem tabletek też miałam bardzo bolesne @, do tego stopnia, że wymiotowałam z tego bólu, po odstawieniu w prawdzie miałam tylko 2 @ ale z lekkim bólem, który nie wymagał nawet tabletki przeciwbólowej, może w Twoim przypadku będzie podobnie.
A co do włosów, to nie mam zielonego pojęcia
Stary 2010-08-10, 22:45   #141
malina885
Zadomowienie

[QUOTE=mysiunia85g;2129043 8]malina885 całkiem możliwe że cykl się rozregulował, u mnie stres zawsze opóźniał pojawienie się @
A ten śluz ma jakiś nieprzyjemny zapach?
Ja zanim zaczęłam brać tabletki, to właśnie taki miałam przed samym @, po odstawieniu tabletek w kwietniu miałam pełno śluzu o zabarwieniu białym, dosłownie cały czas czułam się jakbym się sikała w majtki przez ok. 3tyg. od tego momentu nie obserwuję u siebie żadnego śluzu przez cały cykl.

nie sluz nie ma nieprzyjemnego zapachu. Zastanawiam sie o co chodzi? hm..
malina885 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 07:28   #142
mysiunia85g
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malina885 Pokaż wiadomość
nie sluz nie ma nieprzyjemnego zapachu. Zastanawiam sie o co chodzi? hm..
A może dopiero teraz przechodzisz owulację, jak śluz nie ma brzydkiego zapachu, to to chyba nie żadna infekcja.
Stary 2010-08-12, 09:40   #143
Apiska
Zakorzenienie

Dziewczyny, chce odstawić tabletki. Powodem jest ból brzucha. nie mam mozliwości skontaktowania się z moja Panią doktor, gdyż jest na urlopie.
Tabletki biore od kwietnia tego roku, więc krótko. Zostało mi ok 9 tabletek na blistrze.
W ulotce wyczytałam,że odstawić można w dowolny dzień.
Proszę powiedzcie mi czego moge się spodziewać po odstawieniu oraz kiedy spodziewac sie pierwszego krwawienia po odstawieniu??
Ślub
: 28.09.2013r

41/40

Edytowane przez Apiska
Czas edycji: 2010-08-12 o 09:55
Apiska jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-12, 12:02   #144
zielonomi_
Raczkowanie

Czy ktoś może odpowiedzieć na moje pytanie zadane wcześniej?
być może to pytanie zadawane było już wiele razy aczkolwiek ja nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi... Otóż... planuje odstawić tabletki anty na kilka miesiecy, w drugim tygodniu brania tabletek doszlo do kilku stosunków, jutro kończę opakowanie. Czy jeśli chce odstawić tabletki mogę już spokojnie nie brać kolejnego opakowania? Czy poprzednie stosunki nie beda już mialy znaczenia? Prosze o szybką odpowiedz.
zielonomi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-14, 13:27   #145
mysiunia85g
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zielonomi_ Pokaż wiadomość
Czy ktoś może odpowiedzieć na moje pytanie zadane wcześniej?
A jakie znaczenie mają stosunki do odstawienia tabletek? stosunki odbywały się w czasie brania tabletek, to zabezpieczona byłaś.
Jak chcesz odstawić tabletki, to proste, po prostu nie rozpoczynasz kolejnego opakowania i tyle, nie wiem w czym tu się doszukiwać jakiejś wyższej filozofii

Jeśli chodzi o mnie, to już jestem po wizycie u gina, niestety ze względów zdrowotnych muszę wrócić do tabletek na pół roku(miałam do wyboru tabletki, albo pobyt w klinice endokrynologii)
Tym razem będzie to yasmin, mam nadzieje, że puchnąć po nich nie będę, pozostaje mi tylko czekać na @, lekarz sztucznie nie będzie mi go wywoływał, pozostaje mi tylko czekanie, a dziś już 44dc a @ ani widu, ani słychu
Stary 2010-08-14, 13:34   #146
_lato
Rozeznanie

mysiunia ja dlugo brałaś tabletki?

Stary 2010-08-14, 13:43   #147
mysiunia85g
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _lato Pokaż wiadomość
mysiunia ja dlugo brałaś tabletki?
5 miesięcy
Stary 2010-08-14, 13:57   #148
_lato
Rozeznanie

myślałam że min 5 lat i takie problemy... jejku sama zaczynam się obawiać ja biorę Yasminelle 8 mies.

Stary 2010-08-14, 14:36   #149
mysiunia85g
Zadomowienie

U mnie już przed braniem tabletek anty były problemy, ale to już inna bajka... więc u Ciebie nic takiego nie musi się dziać, więc spokojnie
Trafiłam w końcu na ludzkiego ginekologa, 15 wrzesnia mam usg normalne i dowcipne, to może już coś więcej będe wiedzieć bo lekarz podejrzewa u mnie jakieś zaburzenia metaboliczne lub częściowe PCO lub coś związanego z tarczycą, bo w ciągu 2 lat przytyłam 27kg.
Muszę jeszcze badania krwi zrobić i TSH, ale to dopiero na początku września i postarać się schudnąć, dieta, ćwiczenia, yasmin(bo większość kobiet ładnie przy nich chudnie) i ciągła kontrola wagi, bo jeśli przy tych tabletkach zacznę puchnąć, to mam je natychmiast odstawić i przyjść po skierowanie do szpitala, choć i tak wszystko zależy od wyników badań i usg.
Stary 2010-08-14, 14:59   #150
_lato
Rozeznanie

Ja biorę yasminelle i powiem szczerze obawiałam się tycia ale na szczescie nic sie nie stalo nie przytyłam ani grama

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości