|
|
#121 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wszystko, co chciałybyśmy wiedzieć...
1. nigdy nic nie podkładałam pod materacyk
2. my zaczeliśmy chodzić gdy mały miał roczek (cały czas zadaje sobie pytanie czemu tak późno), od samego początku był najstarszy w grupie. Większość maluchów miała od 3-5 miesięcy. Wiem, że już miesięczne dzieciaki można zabrać ze sobą, ale wtedy woda w takim basenie musi być dużo cieplejsza niż normalnie. Niewiele basenów spełnia te warunki Edytowane przez Heksa Czas edycji: 2010-07-30 o 21:39 |
|
|
|
#122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. nie wiem tego jeszcze bo w sumie juz dawno chiałam, ale się nie złożyło.
|
|
#124 |
|
Zakorzenienie
|
a to jeszcze jedno
3. planuję właśnie już za miesiąc ( po ukończeniu 3 mies) rozpocząć naukę pływania u synka, ale mam jakieś opory chodzić na basen z powodu wycieku mleka (karmię piersią i jak mały zakwiczy, to pewnie coś pocieknie), jak Wy się na to zapatrujecie? |
|
|
|
#125 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
1. Wyjęłam chyba około 10 m-ca. Miałam klin trochę obcięty, bo widziałam,że mu nie wygodnie- zsuwał się całkowicie. 2. Pierwszy raz byliśmy jak miał 9 m-cy , dość późno,ale w moim mieście nie ma specjalnych zajęć dla niemowląt i chodziliśmy z nim sami na basen na wydzielone miejsce dla dzieci . Moja kuzynka chodziła juz właśnie od 3 m-ca ze swoim synkiem na zajęcia dla takich maluszków. |
|
|
|
|
#126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 1. nigdy nie miałam nic pod materacem w łóżeczku (jak jest chora i kaszle to podkładam książki pod nogi łóżka )2. chodziłyśmy od 4,5 miesiąca na zajęcia dla niemowląt. Potem gdy miała 2,5 poszłam z nią pierwszy raz na "zwykły" basen.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2010-07-30 o 22:53 |
|
|
|
|
#127 |
|
Raczkowanie
|
Może to głupie, ale na razie nie mam dziecka i nie mam na tyle wyobraźni: co zrobić, jeśli maluch zechce się załatwić w basenie? Poza tym, czy chlor i środki dezynfekujące nie podrażniają skóry i oczu dziecka? I jeszcze czy dziecko nie złapie infekcji? (Bo ja prawie zawsze łapię
)
|
|
|
|
#128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Są baseny z wodą ozonowaną, ciepłą - z przeznaczeniem głównie dla małych dzieci i niemowląt. Chlor podrażnia oczy i to bardzo. Ja z moją trzylatką wychodzimy z basenu (zwykłego) z oczami jak króliki, a wcale nie nurkujemy. Skóra - sprawa indywidualna, ale ważne by chlor nie pozostawał na skórze. Dlatego po kazdej kąpieli w basenie należy umyć się i dziecko, żelem/płynem/mydłem pod prysznicem i dopiero potem się ubierać. Moja córa ma stałe miejsca z suchą skórą, po basenie smaruję jej alantanem/linomagiem i jest ok. Muszę jednak zaznaczyć, że skórę ma zdrową, to też możemy pozwolić sobie na chlorowe przyjemności od czasu do czasu
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2010-07-31 o 14:11 |
|
|
|
|
#129 |
|
Raczkowanie
|
Niestety, mój basen nie nadaje się dla maluchów.
A gdzie się kupuje taką specjalną pieluszkę?
|
|
|
|
#130 |
|
Konto usunięte
|
W aptece, często sklepy dzieciowe takie też mają czy działy w hipermarketach.
|
|
|
|
#131 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli jest przy kąpielisku sklepik (z art do pływania itp) to też raczej mają. Dla dzieci takich od 2 lat w górę fajnie jest gdy na basenie jest brodzik, gdzie mogą sobie same pochodzić. Moja już wprawdzie sama pływa (tzn w rękawkach pląsa w wodzie ) ale nadal najwięcej czasu spędza w brodziku gdzie wody po uda.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2010-07-31 o 22:33 |
|
|
|
#132 |
|
Zakorzenienie
|
teraz to już chyba bez problemu taką pieluszkę się dostanie w każdym hipermarkecie
|
|
|
|
#133 |
|
Rozeznanie
|
jak rozwiązałyście sprawę podziękowania lekarzowi prowadzącemu/położnej odbierającej poród?
a może jest już taki wątek - proszę o linka, bo sama jakoś nie znalazłam... byłam z wizyta na porodówce akurat w czasie wypisów i młode mamusie lub tatusiowe targali jakieś 'prezenty'.
|
|
#134 |
|
Zakorzenienie
|
ja tam nie targałam żadnych "prezentów". Poszłam do szpitala żeby rodzić więc wykonywali swoją pracę i nie widziałam takiej konieczności
|
|
|
|
#135 |
|
Zakorzenienie
|
Święta racja. Też nic nie dałam, bo w końcu mi nikt za pracę kawą i czekoladkami nie dziękował (o koniakach nie wspomnę)
|
|
#136 |
|
Zakorzenienie
|
U nas w szpitalu jest taka tablica z korka, tam jak ktoś chce przypina (tzn daje w pokoju położnych i one przypinają) kartkę z ciepłym słowem. Napisaliśmy podziękowania za opiekę (bo choć to ich praca, byłam im na prawdę wdzięczna, chciałam podziękować bo były cudowne i bardzo mi pomogły), poszliśmy się pożegnać jeszcze jakieś rafaello kupiliśmy czy coś, nie pamiętam. Ale głównie podziękowanie słowne po prostu.
Jeśli chodzi o lekarza, chodziłam do niej całą ciążę (nadal chodzę), tydzień po porodzie daliśmy bukiecik w gabinecie i przyszliśmy pokazać małą
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2010-08-01 o 19:27 |
|
|
|
#137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas to nie wiem czy ktoś by im napisał ciepłe słowo
|
|
|
|
|
#138 |
|
Zakorzenienie
|
Niestety takich miejsc jest więcej niż tych pierwszych.
|
#139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ci ludzie są tam w pracy i dostają za nią pensję.
|
|
#140 |
|
Rozeznanie
|
dziękuję za wypowiedzi, znalazłam też wątek na ten temat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ht=po%B3o%BFna myślę, że pomysł z kartką z podziękowaniami jest ok, ale i tak zobaczę, jak się wszystko potoczy
|
|
#141 |
|
Raczkowanie
|
Może to nie jest do końca o dzieciach, ale nie wiedziałam, gdzie to pytanie umieścić. Miałam zrobione badania krwi i moczu i nie mogę odebrać wyników, bo zostały wysłane do przychodzi, gdzie chodziłam. Czy mogę je jakoś odzyskać? Bo np. był tam wynik badania na grupę krwi, to chyba muszę go dostać przed porodem? Chcę zmienić lekarza i chciałabym iść od razu z wynikami.
|
|
|
|
#142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#143 |
|
Raczkowanie
|
A jak pójdę do przychodni, gdzie chodzę, do rejestracji, to nie wydadzą?
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#144 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#145 |
|
Zakorzenienie
|
Raczej nie, bo oni tam mają jeden komplet, który jest przypisany do twojej karty zdrowia i nie mają obowiązku ci ich dać - lekarz ma je z tobą omówić i tyle. Odpisy wydają laboratoria a nie przychodnie.
|
#146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w przychodni do której ja chodzę wyniki badań dostaje się do ręki i zabiera się do domu. lekarz kiedyś powiedział, że każdy ma prawo dostać swoje wyniki bo są jego i bądź co bądź opłacane są z mojej składki ![]() ja miałam taki problem jak zaszłam w ciążę. Poszłam do lekarza na NFZ od którego dowiedziałam się tyle co nic....jedynie..."Być może jest Pani w ciąży. Tutaj skierowanie na badania, a za miesiąc proszę przyjść na USG to potwierdzimy" poszłam na te badania ale ponieważ stwierdziłam, że nie mam zamiaru następny miesiąc chodzić z myślą "Jestem czy nie jestem w ciąży" to poszłam prywatnie do ginki. Jednak kiedy z przychodni tej na NFZ czyli z tzw.Poradni K chciałam odebrać wyniki nie dostałam ich pani powiedziała, że dostanę na wizycie. Ale ponieważ nie miałam ochoty kłócić się z jakże swoją drogą niesympatycznymi Paniami w przychodni dałam sobie spokój.Morfologię zrobiłam sobie prywatnie. Na szczęście grupy krwi i HIV nie musiałam robić
|
|
|
|
|
#147 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja o tym czytałam gdzieś przy okazji ciąży właśnie i tego czy wyniki są moje czy nie ponieważ też chodzę i na NFZ i prywatnie i wiadomo, że nie będę tych samych badań po 2 razy robić ![]() Cytat:
|
|
#148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie musiałam w tym sensie, że jestem krwiodawcą i wtedy to wystarcza. Bo badanie na HIV mam aktualne, a grupę krwi wpisaną do książeczki honorują |
|
|
|
|
#149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#150 |
|
Konto usunięte
|
basen
u nas są zajęcia teoret. od 3 mies, ale można przyjść z młodszym dzieckiem pieluchy kupiłam w rossmanie, czasami szkółki dawają darmo do lekcji od 4 miesiaca chodziliśmy na normalny basen, bo szkólka nie działa w wakacje: brodzik 28 stopni, ciepłe jaccuzi, solanka, bicze wodne - wszystko lubi choć to raczej impreza dla mnie, by w domu nie zgłupieć |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:24.

Zabki

)
)

poszłam na te badania ale ponieważ stwierdziłam, że nie mam zamiaru następny miesiąc chodzić z myślą "Jestem czy nie jestem w ciąży" to poszłam prywatnie do ginki. Jednak kiedy z przychodni tej na NFZ czyli z tzw.Poradni K chciałam odebrać wyniki nie dostałam ich
pani powiedziała, że dostanę na wizycie. Ale ponieważ nie miałam ochoty kłócić się z jakże swoją drogą niesympatycznymi Paniami w przychodni dałam sobie spokój.Morfologię zrobiłam sobie prywatnie. Na szczęście grupy krwi i HIV nie musiałam robić