![]() |
#121 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jak oryginalnie poprosić o pieniądze?
też słyszałam o tej zabawie- zbieranie na wózek. Ale w mojej rodzinie już się od tego odchodzi powoli
![]()
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i na wszystkich weselach, w których uczestniczyłam, też była - i nie czułam się zażenowana/oburzona/niekomfortowo psychicznie, wrzucając do śpioszków kasę ![]() z drugiej strony, tak jak pisałam wczesniej - wierszyk na zaproszeniach z prośbą o kasę był u nas nie do przyjęcia, więc co osoba/tradycja to inna opinia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zadomowienie
|
Co rodzina to obyczaj
![]()
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
Przeczytałam wątek (prrrawie w całości)
![]() Mam wrażenie, że strasznie drażliwy jest ten temat ![]() ![]() ![]() Moim skromnym zdaniem ![]() Jeśli już tak ostro podchodzimy do tematów sugestii wszelkich to w zasadzie "niesmaczne" powinno być także proszenie gości o potwierdzenie przybycia. I argumenty można przytoczyć dokładnie takie same... Nie dla kasy się to robi, jeśli kogoś nie stać na wesele i nie dopytywać o takie rzeczy niech wcale go nie robi itd... Czyli zaczyna nam się robić mała paranoja. Pewnie jakiś (dłuższy) czas temu potwierdzanie przybycia było chamstwem totalnym określane i urażeniem gości nieziemskim no ale względy praktyczne (przede wszystkim finansowe) przemówiły za tym, że jest to powszechna praktyka. Jeśli chodzi o "coś" zastępującego kwiaty. Ja np nie jestem za marnotrawieniem pieniędzy na stosy kwiatów, które za chwilę zwiędną bo nie wypada powiedzieć. Przecież ten zwyczaj też się skądś wziął. z tego co zaobserwowałam 90%gości jednak te kwiaty przynosi. I nie trzeba "kazać". Dla mnie sformułowanie typu : "jeśli mają Państwo życzenie obdarować nas kwiatami prosimy w ich miejsce o ..... (i tu np karma dla zwierząt w schronisku czy cokolwiek innego)." My osobiście raczej się zdecydujemy na coś takiego. Jeśli chodzi o formę prezentu - dokładnie tak jak powyżej. Coś na zasadzie ""jeśli mają Państwo życzenie nas obdarować...." jest dla mnie jak najbardziej do przyjęcia. Nie rozumiem za to myślenia, że jeśli ktoś coś takiego umieści to traktuje gościa jak sponsora a jak nie to nie. Przecież to jest dokładnie to samo. Tak czy owak ma się to żelazko czy pralkę czy cokolwiek - niezależnie czy "dostane" czy kupione za pieniądze z prezentu. A jeśli dodatkowo młodzi mają jakiś konkretny cel to jak dla mnie tym lepiej. Nigdy w życiu nie zrobiłabym komukolwiek "na złość" wkładając do koperty mniej bo wie co chce dalej robić ze swoim życiem. Dla mnie takie podejście jest troszkę dziwne. Sama ostatnie 3 sezony miałam mocno "weselne". Na większość z nich dostałam zaproszenia z takim stwierdzeniem i nie słyszałam, żeby ktokolwiek czuł się urażony. No ale jak mówię - kwestia podejścia. Ogólnie mało się obrażam i w niewielu sytuacjach czuję się urażona ![]() Nasza rodzina wie, że będziemy budować domek i mimo, że jeszcze nikogo nie zapraszaliśmy wszędzie gdzie się pojawiamy pada pytanie czy w takim razie chcemy pieniądze. Nikt nie czuję się sponsorem naszego domu z tego co wiem ![]() ![]() Co do zbierania na wózek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Czymś totalnie nagannym za to wydaje mi się liczenie kasy na weselu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#126 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#127 | ||
Zakorzeniona
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Wtajemniczenie
|
Otrzymałam kiedyś zaproszenie gdzie młodzi w formie wierszyka jednoznacznie dali do zrozumienia, że chcą pieniądze. Powiem szczerze, że spotkało się to z dezaprobatą ze strony mojej rodziny i ironią. Według mnie faktycznie taka formuła jest nieelegancka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:17 ---------- Poprzedni post napisano o 00:11 ---------- Cytat:
![]() U mnie w rodzinie jest tzw. zbieranie na wózek czy cokolwiek innego. My nie będziemy od tego uciekać, to jest niejako wpisane u nas w tradycję i u nikogo oburzenia nie budzi. I faktycznie przymierzamy się do przeznaczenia tych pieniążków na wyprawkę dla naszego bobaska (niezależnie od tego, kiedy przyjdzie na świat), stąd też dla nas to nic strasznego ![]()
![]() |
![]() |
#130 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#131 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
Ale chociaż ciekawość wszystkich jest od razu zaspokojona i ileż można wtedy komentować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No ja sobie tego jakoś w głowie poukładać nie mogę ![]() U nas jest taka zasada, że kwestia prezentów i gotówki zostaje tylko do wiadomości Państwa Młodych. My tak właśnie zrobimy, bo wszelkie komentarze są zbędne.
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzeniona
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
my mieliśmy w tym roku pięć wesel, i na czterech zaproszeniach były wierszyki z prośbą o pieniądze. My sami się na to zdecydowaliśmy - chcemy kupić auto, ja na weselu mam zamiar być już w ciąży, w przyszłości planujemy kupić dom, więc po prostu pieniążki będą dla nas ważniejsze, niż stosy żelazek i desek do prasowania......
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w ogole malo prezentow rzeczowych dostalismy,nad czym tez ubolewam... prawda jest taka,ze mimo braku wierszyka i tak wiecej ludzi przyniesie kase ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zadomowienie
|
napiszę z perspektywy gościa - ja zawsze daję kasę bez względu na obecność wierszyka lub jego brak, generalnie u mnie w rodzinie zawsze daje się kasę, oczywiście w różnych ilościach, na ile kogo stać
wierszyki są zbędne i niesmaczne ;/ generalnie myślę, że teraz nie daje się 'fizycznych' prezentów tylko pieniążki (plus ewentualnie mały upominek), prezenty to dziwna pozostałość z czasów PRL-u, kiedy wszelkie sprzęty było trudno dostępne i bardziej cenione od gotówki moim zdaniem wszelkie upominki jeśli się zdarzą powinny być czymś drobnym, pozostawionym na pamiątkę, w postaci karty z życzeniami, ramki na zdjęcie czy własnoręcznie zrobionym prezentem ![]() oczywiście niektórzy przychodzą bez pieniążków, z samym upominkiem, lub w ogóle bez niczego, ale uważam to za naturalne, nie każdego stać na obdarowanie Młodych, sama obecność to często spory wydatek (ładny strój dla siebie i dzieci, zorganizowanie opieki dla dzieci lub zabranie ich, transport) ![]() w zeszłym roku na wesele daliśmy pieniążki a zamiast kwiatów narysowany kredkami rysunkowy portret Młodych w niewielkim formacie A4 zbieranie na wózek, orkiestrę czy cokolwiek innego - to nie dla mnie, jeśli jest ta zabawa na weselu to nie uczestniczę, to co miałam dac włożyłam do koperty tyle ode mnie ![]()
1986... rocznik czarnobylski ![]() ~ JEŚLI COŚ JEST MOJĄ ŚWIADOMĄ DECYZJĄ TO NIE BĘDĘ JOJCZYĆ, BO JEDYNĄ OSOBĄ, DO KTÓREJ MOGĘ MIEĆ PRETENSJE JESTEM JA SAMA! ~ (Gajaa) Edytowane przez rudy_moniq Czas edycji: 2011-11-03 o 00:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zadomowienie
|
Ale że u nas tolerancja kuleje to często obrywamy od plotkar
![]()
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
Myślałam, myślałam i wiem!
Nie chodzi o obrażanie się - przynajmniej ja jestem daleka od tego - lecz o to, że dziś (przynajmniej w "moim świecie" ![]() gdyż to spotkanie nie będzie ogrodowe każdy się ładnie na sali zaprezentuje gdy garnitur i suknię przygotuje" ![]() Dlatego uważam to za "nie na miejscu" . Ja jestem swojska dziewczyna, ale nie odpowiada mi ten zwyczaj i tyle. Po prostu nie lubię, gdy ktoś mi narzuca, co mam dać. Poza tym jeśli ktoś chce dać pościel, to i tak ją przyniesie, mimo wierszyka, bo ludzie tak po prostu mają. Albo nie przyjdzie wcale - są to obserwacje z mojej rodziny i rodziny mojego faceta. Tam niemal każdy daje pieniądze, bo to "najszybciej i najlepiej dla młodych ,a nie ma problemu, że się nie trafi z prezentem", a mimo to zawsze znajdzie się jedna ciotka, która coś sprezentuje. Jeśli w mojej rodzinie czy w rodzinie partnera byłoby tak, że wszyscy na potęgę przynoszą garnki, pralki itp. (co byłoby tym bardziej dziwne, że żyjemy razem), to i tak nie wydaje mi się, bym pisała wierszyk, raczej powiedziałabym tym, którzy spytają. Narzucanie wydaje mi się dziwne. No i moja głowa nie pojmuje, że dziś tyle osób musi informować resztę, że najlepiej dać pieniądze właśnie dlatego, że po prostu większość gości i tak to robi. Jeśli mogę uniknąć jakiejś gafy, a za taką uważam narzucanie gościom, że powinni dać nam pieniądze, to to robię. I wierzcie lub nie - jestem przekonana, że bardziej niż "ą ę ciocię" dotknie to kogoś biedniejszego z rodziny. Oczywiście tak być nie musi, ale po co ryzykować? Czy naprawdę te pieniądze są aż tak ważne, że trzeba o nich przypominać na piśmie? Edytowane przez najfajniejsza Czas edycji: 2011-11-03 o 08:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:11.