UW Finanse i Rachunkowość kto studiuje/ował? - ZBIORCZY - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-19, 20:23   #121
Osleidis
Rozeznanie

Dot.: Finanse Rachunkowość i Ubezpieczenia UW WZ

Cytat:
Napisane przez Monx Pokaż wiadomość
Nie studentka a również maturzystka Sama myślałam o FiR tyle, że na UG. Podobno bardzo dobry kierunek... A jak jest naprawdę, to niestety nie wiem.
Też myślałam o FiR na UG! Jest tu może jakaś studentka?
Osleidis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-21, 11:02   #122
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdalenka101 Pokaż wiadomość
Dużo czytałam, że WNE jest lepsze niż WZ, ale mam nadzieję, że tak nie jest.
Ale taka jest prawda.

---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ----------

Nie zastanowiło cię dlaczego na WNE są dużo wyższe wymagania rekrutacyjne? I dlaczego najbardziej liczy się matematyka a nie np. polski? Własnie dlatego, że to studia z dużą ilością matematyki na wysokim poziomie. Poziom nauczania na WZ jest dużo niższy. Więc albo lajtowe studia, albo cięzkie, ale dobre studia z dobrym dyplomem.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-21, 20:34   #123
magdalenka101
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Ale taka jest prawda.

---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ----------

Nie zastanowiło cię dlaczego na WNE są dużo wyższe wymagania rekrutacyjne? I dlaczego najbardziej liczy się matematyka a nie np. polski? Własnie dlatego, że to studia z dużą ilością matematyki na wysokim poziomie. Poziom nauczania na WZ jest dużo niższy. Więc albo lajtowe studia, albo cięzkie, ale dobre studia z dobrym dyplomem.
Wiem, nie każdy zdaje matmę R, a na WZ są potrzebne tylko podstawowe przedmioty, które i tak każdy zdaje. Myślałam, że po prostu na obu kierunkach kładzie się nacisk na coś innego. Mino wszystko UW to UW

Studentka FRiU UW
magdalenka101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-22, 13:16   #124
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem, nie każdy zdaje matmę R, a na WZ są potrzebne tylko podstawowe przedmioty, które i tak każdy zdaje. Myślałam, że po prostu na obu kierunkach kładzie się nacisk na coś innego. Mino wszystko UW to UW
Bo programy studiów są zupełnie różne. Na wz jest po jednym semestrze mikro, makro, podstawy rachunkowosci, ogólnie mało matematyki. Dużo przedmiotów ogólnych nie do końca stricte z FiRu np. Finanse publiczne. Na wne masz 3 semestry mikro, 3 semestry makro, do tego inne podobne przedmioty poszerzające wiedzę, 2 semestry rachunkowosci (mozna więcej), 2 semestry finansów i wiele innych. Do tego statystykę matematyczną, analizę 2 semestry, algebrę, rachunek prawdopodobieństwa, ekonometrię itd.

Stąd tendencja uciekania na wz jak się nie daje rady.
Stary 2012-12-28, 18:36   #125
magdalenka101
Raczkowanie

Cytat:
Bo programy studiów są zupełnie różne. Na wz jest po jednym semestrze mikro, makro, podstawy rachunkowosci, ogólnie mało matematyki. Dużo przedmiotów ogólnych nie do końca stricte z FiRu np. Finanse publiczne. Na wne masz 3 semestry mikro, 3 semestry makro, do tego inne podobne przedmioty poszerzające wiedzę, 2 semestry rachunkowosci (mozna więcej), 2 semestry finansów i wiele innych. Do tego statystykę matematyczną, analizę 2 semestry, algebrę, rachunek prawdopodobieństwa, ekonometrię itd.

Stąd tendencja uciekania na wz jak się nie daje rady.
A gdzie studiujesz, jeśli mogę zapytać? Ale tak na tle Polski to chyba UW to UW, myślę, że to też jest ważne. A masz porównanie tego kierunku z SGGW?

Studentka FRiU UW
Stary 2012-12-29, 09:37   #126
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
A gdzie studiujesz, jeśli mogę zapytać? Ale tak na tle Polski to chyba UW to UW, myślę, że to też jest ważne. A masz porównanie tego kierunku z SGGW?
Pewnie, że ważne ja z nieszczęśników z wne, co w sesji flaki wypruwają i chcą skakać z mostu (albo przynajmniej przespać i niech się dzieje co chce)

Niestety nie znam nikogo, kto studiuje FiR na SGGW, więc o poziomie się wypowiedzieć nie mogę. Jednak trzeba się liczyć z tym, że to jednak uczelnia rolnicza i część przedmiotów będzie w jakiś sposób z tym związana tak czy siak. Dlatego jeśli cię to nie interesuje to zdecydowanie odradzam, bo po co masz się męczyć.

Dorzucam ze strony:
ELEMENTY PROGRAMU STUDIÓW

matematyka, informatyka, statystyka, geografia ekonomiczna, prawo, technologia i organizacja produkcji rolniczej, finanse publiczne, zarządzanie finansami przedsiębiorstw, finanse samorządu terytorialnego, finanse międzynarodowe, bankowość, zastosowanie matematyki w finansach i w bankowości, rynek kapitałowy i pieniężny, rachunkowość bankowa, polityka pieniężna, portfel inwestycyjny, mikro- i makroekonomia, ekonomika i organizacja przedsiębiorstw; oprócz realizacji przedmiotów obowiązkowych studenci mają możliwość indywidualnego kształtowania programu studiów w ramach zaproponowanych przedmiotów do wyboru
Stary 2012-12-29, 15:50   #127
magdalenka101
Raczkowanie

Cytat:
Pewnie, że ważne ja z nieszczęśników z wne, co w sesji flaki wypruwają i chcą skakać z mostu (albo przynajmniej przespać i niech się dzieje co chce)

Niestety nie znam nikogo, kto studiuje FiR na SGGW, więc o poziomie się wypowiedzieć nie mogę. Jednak trzeba się liczyć z tym, że to jednak uczelnia rolnicza i część przedmiotów będzie w jakiś sposób z tym związana tak czy siak. Dlatego jeśli cię to nie interesuje to zdecydowanie odradzam, bo po co masz się męczyć.

Dorzucam ze strony:
ELEMENTY PROGRAMU STUDIÓW

matematyka, informatyka, statystyka, geografia ekonomiczna, prawo, technologia i organizacja produkcji rolniczej, finanse publiczne, zarządzanie finansami przedsiębiorstw, finanse samorządu terytorialnego, finanse międzynarodowe, bankowość, zastosowanie matematyki w finansach i w bankowości, rynek kapitałowy i pieniężny, rachunkowość bankowa, polityka pieniężna, portfel inwestycyjny, mikro- i makroekonomia, ekonomika i organizacja przedsiębiorstw; oprócz realizacji przedmiotów obowiązkowych studenci mają możliwość indywidualnego kształtowania programu studiów w ramach zaproponowanych przedmiotów do wyboru
Dlatego SGGW traktuję jako koło ratunkowe jak się nie dostanę na UW. Niestety nie zdaję matmy R i WNE odpada. WZ jest moim marzeniem jak na razie (u mnie to szybko się zmienia) i tam startuję w pierwszej kolejności. Dzięki za odpowiedzi

Studentka FRiU UW

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-12-29, 17:02   #128
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Dlatego SGGW traktuję jako koło ratunkowe jak się nie dostanę na UW. Niestety nie zdaję matmy R i WNE odpada. WZ jest moim marzeniem jak na razie (u mnie to szybko się zmienia) i tam startuję w pierwszej kolejności. Dzięki za odpowiedzi
Prosze w razie co to się polecam, pisz śmiało. Gdybym zgubiła wątek to wal na priv
Stary 2013-01-19, 22:15   #129
moniczka795
Zakorzenienie

Dot.: UW WZ Finanse i Rachunkowość kto studjuje/ował?

A jest tu ktoś może na II stopniu FRiU dziennych? Albo wiecie jak wygląda ten egzamin, wiem że w formie pisemnego testu jest, ale jaki poziom trudności, czy można gdzieś przykładowy zobaczyć? Na podst wyników z tego testu przyjmują czy są jeszcze jakieś kryteria?
moniczka795 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-27, 10:20   #130
ishy
Raczkowanie

Zdajesz podstawową matme i chcesz isc na FiR ? Ogarnij poprzednie matury z rozszerzonej i zdawaj R. z podstawowa masz mneijsze szanse sie dostac.
Stary 2013-01-27, 19:12   #131
Double Time
BAN stały

Cytat:
Mino wszystko UW to UW
Czyli przereklamowanie pełną gębą?
UW to UW tamto, ale jak już się spojrzy na rzeczywiste wyniki to pipidówa a nie uczelnia ( np. prawo to w egzaminach na aplikacje poza pierwszą 10 nawet, a ponoć na poziomie/lepsza od UJ, przynajmniej taka plotka jest :E ).

Od ubezpieczeń uciekaj bo to podupadła branża z tendencją zniżkową.

Najlepiej weź sobie "czysty" FiR na uczelni ekonomicznej ( UE Wrocław / Poznań / Katowice / Kraków ).

Polaka r. wywal ( chociaż w sumie to nie...do tej matury nie trzeba przygotowań :F ) i daj geografie r. ( KAŻDY może to dobrze napisać ), przynajmniej ja bym tak zrobił.
Double Time jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-27, 19:34   #132
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Napisane przez Double Time Pokaż wiadomość
UW to UW tamto, ale jak już się spojrzy na rzeczywiste wyniki to pipidówa a nie uczelnia ( np. prawo to w egzaminach na aplikacje poza pierwszą 10 nawet, a ponoć na poziomie/lepsza od UJ, przynajmniej taka plotka jest :E ).
Sprawdzaj czasem te swoje informacje zanim coś napiszesz, po raz w kolejny w temacie, gdzie się wypowiadasz widać brak wiedzy i gloryfikację typu "ktoś-coś-powiedział-ale-nie-jestem-pewien-ale-napiszę-żeby-dowalić-bo-- zawsze-i-tak-mam-rację, a w ogóle to FiR rulez"
Nie śledzę na bieżąco rankingów, bo mnie to nie interesuje, ale zawsze UW biło się o miano najwyższej zdawalności z UJ, to nie jest żadna pipidówka, tak jak sobie to wyobrażasz. 2 miejsce w 2011 roku to jednak nie jest "poza pierwszą 10"?
http://www.prawnik.pl/ranking-uczeln...2011-roku.html
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-27, 19:57   #133
Double Time
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość
Sprawdzaj czasem te swoje informacje zanim coś napiszesz, po raz w kolejny w temacie, gdzie się wypowiadasz widać brak wiedzy i gloryfikację typu "ktoś-coś-powiedział-ale-nie-jestem-pewien-ale-napiszę-żeby-dowalić-bo-- zawsze-i-tak-mam-rację, a w ogóle to FiR rulez"
Nie śledzę na bieżąco rankingów, bo mnie to nie interesuje, ale zawsze UW biło się o miano najwyższej zdawalności z UJ, to nie jest żadna pipidówka, tak jak sobie to wyobrażasz. 2 miejsce w 2011 roku to jednak nie jest "poza pierwszą 10"?
http://www.prawnik.pl/ranking-uczeln...2011-roku.html
Co to ma być za link niby?
Ranking GAZETY PRAWNEJ ( gdzie kryterium jest nawet liczba krzeseł :F )?
Jaja sobie robisz?
Zarzucasz mi brak wiedzy, a sama wklejasz jakieś brednie z pipidówy, keep going.

Tutaj jest wiarygodne źródło:

http://forumprawne.org/forum-mlodych...m-studiow.html ( stan na 2011 rok )

1. Uniwersytet Jagielloński w Krakowie,
  2. Uniwersytet Łódzki,
  3. Uniwersytet Śląski w Katowicach,
  4. Uniwersytet Rzeszowski,
  5. Uniwersytet Warszawski,
  6. Uniwersytet Szczeciński,
  7. Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu,
  8. Uniwersytet Gdański,
  9. Uniwersytet w Białymstoku,
  10. Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.
chociaż fakt jednak 5 miejsce, ale to jest ranking z 2011 roku ( o ile pamiętam to w latach poprzednich był znacznie niżej, ale nie chcę mi się tego weryfikować no i jest jeszcze ranking 2012 i chyba już jest dostępny ).
Chociaż chwila...pamiętam, że UW czasami nawet lądował za Białymstokiem, a UJ zawsze pierwsza ( chyba ). :F

Edytowane przez Double Time
Czas edycji: 2013-01-27 o 20:01
Double Time jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-27, 20:03   #134
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Co to ma być za link niby?
Ranking GAZETY PRAWNEJ ( gdzie kryterium jest nawet liczba krzeseł :F )?
Jaja sobie robisz?
Zarzucasz mi brak wiedzy, a sama wklejasz jakieś brednie z pipidówy, keep going.

Tutaj jest wiarygodne źródło:

http://forumprawne.org/forum-mlodych...m-studiow.html ( stan na 2011 rok )
Jaja to chyba Ty ciągle sobie robisz, wrzucony link widziałam wcześniej i jest tak samo wiarygodny jak mój, ale co kto lubi
Niedosyt? http://serwisy.gazetaprawna.pl/risin...najlepiej.html

Edytowane przez Maguda_
Czas edycji: 2013-01-27 o 20:05
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-28, 20:24   #135
magdalenka101
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ishy Pokaż wiadomość
Zdajesz podstawową matme i chcesz isc na FiR ? Ogarnij poprzednie matury z rozszerzonej i zdawaj R. z podstawowa masz mneijsze szanse sie dostac.
Wiem, że mam mniejsze szanse z matmą P, ale na UW biorą pod uwagę tylko polski, ang i matmę. Czyli jak dobrze napiszę rozszerzenia z pol i ang to mogę się dostać. Nie będzie dla mnie problemem napisanie matmy P na przyzwoitym poziomie. Matma R to kosmos
Cytat:

Od ubezpieczeń uciekaj bo to podupadła branża z tendencją zniżkową.

Najlepiej weź sobie "czysty" FiR na uczelni ekonomicznej ( UE Wrocław / Poznań / Katowice / Kraków ).

Polaka r. wywal ( chociaż w sumie to nie...do tej matury nie trzeba przygotowań :F ) i daj geografie r. ( KAŻDY może to dobrze napisać ), przynajmniej ja bym tak zrobił.
Geo R też piszę, ale tego nie biorą pod uwagę.

Studentka FRiU UW

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-29, 09:46   #136
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem, że mam mniejsze szanse z matmą P, ale na UW biorą pod uwagę tylko polski, ang i matmę. Czyli jak dobrze napiszę rozszerzenia z pol i ang to mogę się dostać. Nie będzie dla mnie problemem napisanie matmy P na przyzwoitym poziomie. Matma R to kosmos

Geo R też piszę, ale tego nie biorą pod uwagę.
Do pogrubionego:
w takim razie jesteś pewna, że to studia dla ciebie? Mogę Ci podesłać jakaś przykładową listę wzorów finansowych. Co prawda są wne ale z finansów, które napewno też w mniejszym lub większym stopniu muszą być zrealizowane na wz

---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ----------

Zauważyłam, że wielu licealistów skupia się wyłącznie na dostaniu się na studia. BŁĄD

Samo dostanie się to połowa sukcesu. Potem jeszcze trzeba się na tych studiach utrzymać. U mnie jest sporo osób po podstawowej maturze z matematyki, zaciskają zęby i ryją, nie ma innego wyjścia. Więc albo się wybiera co łatwo przychodzi, albo się walczy o wymarzony dyplom.
Stary 2013-01-29, 13:29   #137
magdalenka101
Raczkowanie

Cytat:
Do pogrubionego:
w takim razie jesteś pewna, że to studia dla ciebie? Mogę Ci podesłać jakaś przykładową listę wzorów finansowych. Co prawda są wne ale z finansów, które napewno też w mniejszym lub większym stopniu muszą być zrealizowane na wz

---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ----------

Zauważyłam, że wielu licealistów skupia się wyłącznie na dostaniu się na studia. BŁĄD

Samo dostanie się to połowa sukcesu. Potem jeszcze trzeba się na tych studiach utrzymać. U mnie jest sporo osób po podstawowej maturze z matematyki, zaciskają zęby i ryją, nie ma innego wyjścia. Więc albo się wybiera co łatwo przychodzi, albo się walczy o wymarzony dyplom.
Ale przecież na studiach nikt nie będzie ode mnie wymagał, że będę wszystko umiała. Napisałam, że to kosmos, bo w 3 miesiące nie nauczę się na tyle, żeby zdać to dobrze. W liceum mam tylko postawę. Wiadomo, że lepiej jest jak się ma jakieś podstawy z liceum, ale myślę, że już jakbym się dostała, to bym dała sobie radę. Chyba
W każdym razie mam jakiś plan B. I nie chcę studiować dla samego studiowania

Studentka FRiU UW
Stary 2013-01-29, 14:20   #138
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Ale przecież na studiach nikt nie będzie ode mnie wymagał, że będę wszystko umiała. Napisałam, że to kosmos, bo w 3 miesiące nie nauczę się na tyle, żeby zdać to dobrze. W liceum mam tylko postawę. Wiadomo, że lepiej jest jak się ma jakieś podstawy z liceum, ale myślę, że już jakbym się dostała, to bym dała sobie radę. Chyba
W każdym razie mam jakiś plan B. I nie chcę studiować dla samego studiowania
Zdziwisz się czasem mogą wymagać więcej niż cię nauczą.

---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ----------

Nie wiem jak na wz, ale na studiach często przyjmują, że świeżo upieczony student, nieważne po jakiej maturze, wie co to jest pochodna, granica itd i potrafi to policzyć.
Nikt się z nikim nie pieści, studia to nie przedszkole
Stary 2013-01-29, 14:58   #139
magdalenka101
Raczkowanie

Cytat:
Zdziwisz się czasem mogą wymagać więcej niż cię nauczą.

---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ----------

Nie wiem jak na wz, ale na studiach często przyjmują, że świeżo upieczony student, nieważne po jakiej maturze, wie co to jest pochodna, granica itd i potrafi to policzyć.
Nikt się z nikim nie pieści, studia to nie przedszkole
Rozumiem, ale chyba nie jest tak, że wszyscy zdawali matmę R i wszystko potrafią.

Studentka FRiU UW
Stary 2013-01-29, 15:36   #140
201604301936
Konto usunięte

Ja bym tej matematyki na studiach tak nie demonizowała -wszystko da się opanować, jeśli tylko ma się chęci. Wiadomo, że łatwiej będzie osobom po rozszerzonym programie z liceum, ale ci po podstawowym nie są od razu skazani na porażkę
201604301936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-29, 17:45   #141
201607280909
Konto usunięte

Cytat:
Do pogrubionego:
akurat matma na WZ to bida z nędzą. mam porównanie WZ z WNE i jest między nimi wielka przepaść w poziomie matematyki.

teoretycznie dla autorki wątku to dobrze, ale z drugiej strony te różnice między wydziałami widać później na rynku pracy, nawet jeśli praca nie jest bezpośrednio związana z matematyką (i nie wyssałam tego z palca )
201607280909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-29, 18:30   #142
Ondiine
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ishy Pokaż wiadomość
No ja nie radzę się brać za rozszerzenie na 3 miesiące przed maturą W tej chwili to lepiej się jej opłaci skupić na tej matmie, żeby podstawę napisać na 95-100%, niż brać się za rozszerzenie... Już trochę wyszłam z obiegu, ale wydaje mi się, że 95-100% z podstawy lepiej wyjdzie w podsumowaniu niż rozszerzenie na 30% (jeśli nie to mnie poprawcie), chociaż nie chce mi się przelicznika obecnego sprawdzać.

A co do rankingów to dziewczyny nie ma się co kłócić. Rankingi rankingami (ja żadnym nie wierzę :P), a cóż one nam później dadzą? Który pracodawca patrzy na ranking uczelni... Utarta jest i tak tradycja pod względem poziomów szkół w Polsce i to się jeszcze długo nie zmieni. Chociaż dla mnie to UJ jest bardziej przereklamowany niż UW... Jeszcze zależy jaki kierunek.

Edytowane przez Ondiine
Czas edycji: 2013-01-29 o 18:34
Ondiine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-29, 18:56   #143
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vilandre Pokaż wiadomość
akurat matma na WZ to bida z nędzą. mam porównanie WZ z WNE i jest między nimi wielka przepaść w poziomie matematyki.

teoretycznie dla autorki wątku to dobrze, ale z drugiej strony te różnice między wydziałami widać później na rynku pracy, nawet jeśli praca nie jest bezpośrednio związana z matematyką (i nie wyssałam tego z palca )
wiem, że jest dużo niższy poziom, ale niestety (a może stety) nie miałam osobiście do czynienia z matematyką na wz. Co do rynku pracy, słyszałam dokładnie to co napisałaś

Cytat:
Rozumiem, ale chyba nie jest tak, że wszyscy zdawali matmę R i wszystko potrafią.
Czytasz ze zrozumieniem to co napisałam? Napisałam, że na studiach nikt się ze studentem cackać nie będzie i albo studiujesz albo cię wyrzucają. Napisałam też, że u mnie na wne są osoby po podstawowej matematyce ale dają radę, bo się sumiennie przykładają do nauki. Ja jestem po rozszerzeniu i piątek nie mam(matematykę licealną miałam w najmniejszym paluszku). Ps. w programie liceum nie ma już granic ani pochodnych. Ale tak już bywa, że na studiach się tym nie przejmują

Usiłuję ci wyjaśnić, że studia często rzucają na głęboką wodę, więc to nie jest tak, że się dostaniesz i po kłopocie. Nie wiem jak jest na wz, ale na większości dobrych uczelni wymaga się od studenta dużo myślenia i nie wystarczy nauczyć się materiału z ćwiczeń i wykładów, żeby zaliczyć egzamin.

Zdanie "nie będą wymagać żebym wszystko umiała" jest trochę naiwne. WZ jest na dużo nizszym poziomie, ale mimo wszystko jeśli z matematyką ci nie po drodze, to nie rozumiem wyboru studiów.

Cytat:
Napisane przez ancilla Pokaż wiadomość
Ja bym tej matematyki na studiach tak nie demonizowała -wszystko da się opanować, jeśli tylko ma się chęci. Wiadomo, że łatwiej będzie osobom po rozszerzonym programie z liceum, ale ci po podstawowym nie są od razu skazani na porażkę
własnie to napisałam w poprzednim poście. Że nie wystarczy się dostać, trzeba jeszcze chcieć
Stary 2013-01-29, 19:15   #144
magdalenka101
Raczkowanie

Cytat:
wiem, że jest dużo niższy poziom, ale niestety (a może stety) nie miałam osobiście do czynienia z matematyką na wz. Co do rynku pracy, słyszałam dokładnie to co napisałaś

Czytasz ze zrozumieniem to co napisałam? Napisałam, że na studiach nikt się ze studentem cackać nie będzie i albo studiujesz albo cię wyrzucają. Napisałam też, że u mnie na wne są osoby po podstawowej matematyce ale dają radę, bo się sumiennie przykładają do nauki. Ja jestem po rozszerzeniu i piątek nie mam(matematykę licealną miałam w najmniejszym paluszku). Ps. w programie liceum nie ma już granic ani pochodnych. Ale tak już bywa, że na studiach się tym nie przejmują

Usiłuję ci wyjaśnić, że studia często rzucają na głęboką wodę, więc to nie jest tak, że się dostaniesz i po kłopocie. Nie wiem jak jest na wz, ale na większości dobrych uczelni wymaga się od studenta dużo myślenia i nie wystarczy nauczyć się materiału z ćwiczeń i wykładów, żeby zaliczyć egzamin.

Zdanie "nie będą wymagać żebym wszystko umiała" jest trochę naiwne. WZ jest na dużo nizszym poziomie, ale mimo wszystko jeśli z matematyką ci nie po drodze, to nie rozumiem wyboru studiów.

własnie to napisałam w poprzednim poście. Że nie wystarczy się dostać, trzeba jeszcze chcieć
Rozumiem o co Ci chodzi no i nie jest tak, że z matmą mi nie po drodze tylko, że za późno się obejrzałam, żeby zdawać R, z podstawą nigdy nie miałam problemów. No i nie myślę tylko o tym, żeby się dostać. Chciałam się po prostu dowiedzieć jak jest na tej uczelni, ale teraz to tak szczerze mnie trochę przestraszyłaś tą matmą

Studentka FRiU UW
Stary 2013-01-29, 19:38   #145
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Rozumiem o co Ci chodzi no i nie jest tak, że z matmą mi nie po drodze tylko, że za późno się obejrzałam, żeby zdawać R, z podstawą nigdy nie miałam problemów. No i nie myślę tylko o tym, żeby się dostać. Chciałam się po prostu dowiedzieć jak jest na tej uczelni, ale teraz to tak szczerze mnie trochę przestraszyłaś tą matmą
spoko luz, na wz jest dużo łatwiej

---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ----------

zaraz zerknę w sylabus matmy na wz

---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ----------

Rachunek macierzowy. Wyznaczniki. Liniowa zależność i niezależność wektorów. Rząd macierzy. Rozwiązywanie układów równań i nierówności liniowych. Ciągi i szeregi liczbowe. Badanie przebiegu funkcji. Ekstrema lokalne i globalne. Elementy rachunku różniczkowego i całkowego. Elementy rachunku prawdopodobieństwa. Zmienne losowe. Rozkład normalny. Rozkład wykładniczy. Rozkład dwumianowy. Rozkład Poissona. Prawdopodobieństwo zdarzeń. Dwuwymiarowa zmienna losowa o rozkładzie normalnym. Zmienne losowe nieskorelowane. Zmienne losowe niezależne. Wariancja sumy dwóch zmiennych losowych o tym samym rozkładzie.

czyli w sumie nic trudnego
Stary 2013-02-08, 10:36   #146
dupciaa
Przyczajenie

nie jestem pewna, czy były już tematy dotyczace progów punktowych, ale jestem nowa i nie za bardzo sie w tym wszystkim orientuje,

jestem tegoroczna maturzystka, zamierzam zdawac rozszerzona mature z matematyki i angielskiego i wybieram sie na finanse i rachunkowosc wz. na roznych forach i stronach internetowych progi punktowe na ten kierunek sa naprawde niewyobrazalnie wysokie, i zastanawiam sie czy sa one zgodne z prawda. zakladajac ze moja mature napisze po 70% z kazdego przedmiotu nie mam szans na dostanie sie na ten kierunek.

http://rekrutacja.uw.edu.pl/files/pd..._2011-2012.pdf źrodlo wydaje sie byc wiarygodne wiec nie bardzo rozumiem, sami geniusze na WZ?
dupciaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-08, 13:16   #147
magdalenka101
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dupciaa Pokaż wiadomość
nie jestem pewna, czy były już tematy dotyczace progów punktowych, ale jestem nowa i nie za bardzo sie w tym wszystkim orientuje,

jestem tegoroczna maturzystka, zamierzam zdawac rozszerzona mature z matematyki i angielskiego i wybieram sie na finanse i rachunkowosc wz. na roznych forach i stronach internetowych progi punktowe na ten kierunek sa naprawde niewyobrazalnie wysokie, i zastanawiam sie czy sa one zgodne z prawda. zakladajac ze moja mature napisze po 70% z kazdego przedmiotu nie mam szans na dostanie sie na ten kierunek.

http://rekrutacja.uw.edu.pl/files/pd..._2011-2012.pdf źrodlo wydaje sie byc wiarygodne wiec nie bardzo rozumiem, sami geniusze na WZ?
To są progi z tego roku: http://rekrutacja.uw.edu.pl/files/pd...we_2012-13.pdf
DASZ RADĘ może się spotkamy w październiku

Studentka FRiU UW
Stary 2013-02-09, 15:09   #148
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dupciaa Pokaż wiadomość

z tego co widzę, to na wz jest 73-74% także powinnaś się dostać
Stary 2013-02-10, 13:52   #149
tacata
Raczkowanie

Też jestem tegoroczną maturzystką i planuję się wybrać na FiR na UW WZ
Matmę zdaję podstawową, zobaczymy co z tego będzie
tacata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-10, 15:14   #150
magdalenka101
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tacata Pokaż wiadomość
Też jestem tegoroczną maturzystką i planuję się wybrać na FiR na UW WZ
Matmę zdaję podstawową, zobaczymy co z tego będzie
Witam, witam
Jak przygotowania?

Studentka FRiU UW

Edytowane przez magdalenka101
Czas edycji: 2013-02-10 o 15:16
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości