|
|
#121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Przesądy pogrzebowe
Jak można obudzić się w grobie, to i w piecu kremacyjnym też, co wolicie?
![]() Prawdę mówiąc to ja pamiętam tylko jeden pogrzeb kolegi,który się powiesił, stałam w kaplicy w pierwszym rzędzie i trumna była otwarta. Na innych pogrzebach na których byłam (ok.3), było tyle ludzi, że nawet nie wchodziłam do kaplicy to nie wiem,czy trumny były otwarte. Coś mi świta, że tak. Wiecie, że w innych krajach ludzie nie podchodzą do pogrzebów tak emocjonalnie jak w Polsce. W sensie,że nie noszą żałoby, po pogrzebie rozchodzą się zwyczajnie do domów. Nie wiem,czy mi się to podoba Co sądzicie?
|
|
#122 |
|
kobieta za ladą
|
nie cierpie "wyścigu szczurów" do lokalu gdzie jest stypa
przykład?? w lipcu ub roku umarł dziadek męża , musieli nam dostawić stolik siedzieliśmy praktycznie w kącie bo koło babci czyli wdowy siedziały osoby postronne ktore ze tak powiem pierwsze dobiegły do celu z nami siedziala córka zmarłego z rodziną bo dla niej też brakło miejsca ja nie nosiłam żałoby ubraniowej ani po bracie,ani po tacie , raz ze nie mogłam znieść ciaglych pytań co sie stalo dwa żałobe ma sie w sercu a nie na pokaz
|
|
#123 | ||
|
CABIN CREW
|
Cytat:
mi w tamtym roku umarła babcia idziadek... oboje mnie wychowywali (rodzice pracowali ) przez pierwsze lata życia.. i nie potrafiłam nie przytulić się do nich , nie trzymać za ręke...chciałam jak najdłużej być przy nich zanim będą pochowani Cytat:
|
|
|
|
#124 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#125 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
P.S. Szukam już pokrowca na gitarę. ![]() Cytat:
![]() 2 miesiące był w domu z rozwijającą się gruźlicą. Gruźlicę zasugerował po czasie domowy lekarz, potem badania i na sygnale do szpitala. W szpitalu obok Taty leżał taki Pan, który był już rok w szpitalu! Sprowadzali mu leki z Afryki, a to dziadostwo nie ustępowało. No i powiedział nam, że w ciągu roku to tak z 10 zgonów na ten szpital się odnotowuje, więc naprawdę jest to choroba uleczalna. U mojego Taty wszystko potoczyło się zbyt późno, ponadto miał astmę, cukrzycę, więc organizm wyniszczony. Powiem Wam, że lekarz nam powiedział, że gruźlica to choroba przenosząca się na inne organy, Tacie poszło na wątrobę i mózg, potem już nie kojarzył, że ma żonę i dzieci, umiał siedzieć 40 min. i się patrzeć w okno. A pierwsza, najprawdopodobniej, padła wątroba, ale nie chciałyśmy sekcji z mamą. Naprawdę trzeba ostrożnie i mam nadzieję, że nikogo z Waszych bliskich nie spotka ta paskudna choroba.
Edytowane przez cu.Kinia Czas edycji: 2010-09-23 o 13:32 |
||
|
|
|
|
#126 | |
|
Zakorzenienie
|
O Kochana, to jeszcze nic
![]() Tata opowiadał, że w mieście gdzie pracuje był wypadek - rowerzysta przewrócił się na szosę i samochód mu po głowie przejechał. Potem ktoś Tacie te smakowite foty z miejsca zdarzenia pokazywał. Nie ma to jak mieć zdjęcie rozmazanego na drodze mózgu w komórce. Proponowałabym jeszcze na nk wstawić jako "słit focię". Przebiłaby wszystkie inne. Ludzie nie znają granic, często zamiast pomóc tłum stoi i się gapi i foty strzela. Ile to razy widziałam, jak ludziska - hieny prawie ratownikom na głowę wchodzą, byle zobaczyć "fajne flaki" ![]() ---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- Cytat:
|
|
|
#127 |
|
Wtajemniczenie
|
O, przypomniał mi się jeszcze jeden przesąd - nie płakać po zmarłym, bo wtedy będzie mu źle "tam" po drugiej stronie, też zasłyszane od rodziny na wsi.
|
|
|
|
|
#128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#130 |
|
Wtajemniczenie
|
Mój znajomy - poszedł do szpitala z zapaleniem płuc zaraził się tam gruźlicą i umarł, miał 30 lat
|
|
|
|
|
#131 | |
|
zielony stworek
|
Boże widzisz i nie grzmisz,czego to ludzie nie wymyślą
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#132 |
|
Wtajemniczenie
|
Ktos tu coś mówił że nie nalezy wrzucać do grobu żywych kwiatów - czemu?
Pytam bo ostatnio jak żegnali samobójcę to cała szkoła (jego znajomi ze szkoły) wrzucali mu do grobu żywe róże, piekne to było, prawie całą trumne zasypali różami. Tak off - mam nadzieje że smierć to tylko początek nowego zycia - kurcze jak ja w to chce wierzyć
|
|
|
|
|
#133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chodzę na stypy, pogrzeb to nie moment do nażarcia się i plotkowania. Bo też zauważyłam to samo, wyścig szczurów po prostu. Porozmawiać można na spacerze z najbliższymi po mszy a nie na hucznej bibie jakie niektórzy wyprawiają. Nie nosiłam żałoby po babci ani po dziadku, nie wiem co z rodzicami podejrzewam że po dzieciach i mężu bym nosiła. Im człowiek starszy tym łatwiej się z tym pogodzić. Nie straszcie mnie, moja mama jest w szpitalu, lekarze podejrzewają zator (czy zatorowość) płucny (płucną) albo zapalenie oskrzeli... Ale miała tomograf i wszystkie możliwe badania |
|
|
|
|
|
#134 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś usłyszałam jeszcze jeden przesąd,może nie tyle dotyczący pogrzebu,co śmierci. Mianowicie,jeśli jakieś drzewo zakwitnie raz jeszcze to będzie nieboszczyk (w naszym przypadku był to kasztan)...
Znacie jeszcze coś??? |
|
|
|
|
#135 | |||
|
Rozeznanie
|
Nieboszczykowi tak, jeśli jest taka konieczność. Przecież wtedy nie czuje sie juz bólu, nie czujesz nic i nie masz tego świadomości. Pochowałam w swojej rodzinie kilka osób już i podejrzewam, że musiało być to "łamanie kości" o którym tak hucznie piszecie. Ja tego nie widziałam i nie ma to dla mnie znaczenia. Ja chce być spalona i problem ubierania mnie i balsamowania odpadnie. I całe szczęście!
Cytat:
Dlatego trzeba życ każdego dnia tak, jakbyśmy sie jutro mieli nie obudzić ![]() Cytat:
No po prostu SIELANA. Akuratnie byłam wówczas tez miesiąc po porodzie i zaniemówiłam jak zobaczyłam tą fotkę.... Niewiem czy mozna sie jeszcze bardziej obnażyć publicznie? Cytat:
Rudy to nie kolor włosów, rudy to charrrrakter ![]() Marzysz o kolorze włosów jaki ma Ashley Simpson?? Odpowiedź znajdziesz TUTAJ Edytowane przez agusiaki Czas edycji: 2010-09-23 o 18:44 |
|||
|
|
|
|
#136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#137 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#138 | |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję za pocieszenie
mam nadzieję że będzie dobrze.Cytat:
|
|
|
|
|
|
#139 |
|
Zakorzenienie
|
Ale tak po dłuższym zastanowieniu kochane kobietki...to właśnie to łamanie kości mogłoby nas uratować przed pochowaniem żywcem ;P
No bo która z nas nie zareagowałaby gdyby ktoś jej łamał szanowną piękną rączkę? Choć z drugiej strony łamanie wydaje mi się,hmm...no można powiedzieć,że jest to bezczeszczenie zwłok... Ale ja też chciałabym,żeby mnie skremowali.Oddam też swoje wszystkie narządy,jeśli wogóle będą nadawały się do 'użytku'. Gdy zobaczyłam ile wynosi taki ogólny koszt pogrzebu,to za głowę się złapałam... A ktoś wie,ile kosztuje (i czy wgl) kremacja? |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
wiesz różnie chyba z 2 000 zł już z urną... ale nie jestem na 100% pewna
|
|
|
|
|
#141 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#142 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Tak czy siak ze spaleniem różnie.. Rok temu dowiedzialm sie, ze w razie takiego przypadku zwłoki pojechałyby na śląsk i tam zostały skremowane, bo nigdzie bliżej wtedy się nie dało... (z Krakowa)
|
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=A taka jedna;22261797]Ale tak po dłuższym zastanowieniu kochane kobietki...to właśnie to łamanie kości mogłoby nas uratować przed pochowaniem żywcem ;P
No bo która z nas nie zareagowałaby gdyby ktoś jej łamał szanowną piękną rączkę? Choć z drugiej strony łamanie wydaje mi się,hmm...no można powiedzieć,że jest to bezczeszczenie zwłok... Ale ja też chciałabym,żeby mnie skremowali.Oddam też swoje wszystkie narządy,jeśli wogóle będą nadawały się do 'użytku'. Gdy zobaczyłam ile wynosi taki ogólny koszt pogrzebu,to za głowę się złapałam... A ktoś wie,ile kosztuje (i czy wgl) kremacja?[/QUOTE] Sama kremacja jako kremacja to około 700 zł Jednak do tego dochodzi koszt trumny(do kremacji), urny, obsługi kremacji, wynajęcie kaplicy do pożegnania przed spopieleniem to całość wyniesie od 2500 w górę(w zależności jaką urnę ktoś zakupi, może być prosta, drewniana albo wykonana z onyksu)
|
|
|
#144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli umiera osoba starsza, schorowana, to jest zupełnie inna kwestia, niż ginie tragicznie młody człowiek. Rodzina ma wtedy okazję się spotkac, porozmawiać, zjesc tego kotleta . A wiadomo, że teraz ludzie się głównie spotykają na weselach i pogrzebach. Poza tym starsze osoby inaczej podchodzą do kwestii pogrzebów, dla nich to właśnie jest okazja popatrzec, jak ich potencjalny pogrzeb będzie wyglądał, porozmawiac z dawno niewidzianą siostrą, kuzynką, znajomym... To też jest ważne.
|
|
|
|
|
|
#145 |
|
Zakorzenienie
|
A Wy,dziewczyny...chciałyby ście,żeby Wasza rodzina 'żałobowała' po Waszej śmierci (nosiła czarne ciuchy) czy wolałybyście,żeby się z tym nie obnosili?
|
|
|
|
|
#146 |
|
Zakorzenienie
|
Mam nadzieje że przejdzie im jak najszybciej, mąż znajdzie dobrą matkę dla naszych dzieci, rodzice szybko się pozbierają. Mogą stawiać kwiatki raz w roku na przykład na urodziny. Miło by było jakbym mogła rozdać organy, dałabym komuś nowe życie i pozostałoby miłe wspomnienie o mnie
|
|
|
|
|
#147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja wolałabym żeby nikt przeze mnie za długo nie płakał, jeśli w ogóle musi. Ale chciałabym żyć tak, żeby po mojej śmierci ludziom zrobiło się nudno
|
|
|
#148 |
|
Zakorzenienie
|
co do przesądów z niewkładaniem czegokolwiek do trumny... mój wujek bardzo często chodził w czapce z daszkiem... jak zmarł, to wszyscy zaskoczeni jego nagłą śmiercią i bólem nie myśleli o tym.. ale po pogrzebie sąsiadce babci śnił się wujek, który pytał o tę czapkę sąsiadkę, bo ją zgubił a tak bardzo ją lubił.... babcia żałowała, że mu tej czapki nie włożyła...
|
|
|
#149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzeba było wziąść łopatkę,pójść na cmentarz i zakopać tę czapkę koło grobu ![]() Moja sąsiadka (taka niby 'ciocia'),gdy zmarł jej mąż nie włożyła mu papierosów do trumny,chociaż był nałogowym,zaciętym palaczem. Po pogrzebie śnił jej się co noc i mówił,że 'jest mu tam dobrze,ale nie ma co palić'. Trwało to tak może z miesiąc aż ta 'ciocia' z córką kupiły papierosy i zapaliczkę,poszły na cmentarz i zakopały to koło grobu. Sen więcej się nie pojawił
|
|
|
|
|
|
#150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewne małżeństwo pochowało swoją małą córeczkę na cmentarzu koło studni. Dziewczynka śniła im się co noc i mówiła jak jej mokro. Rodzice nie wytrzymali i otworzyli mogiłę. Okazało się, że trumienka leżała cała w wodzie. Ojciec z matką postanowili obmurować w środku grób dziecka. Po tym jak to zrobili sny z córeczką znikły
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:40.

Co sądzicie?